Великобритания е отказала правото да останат на стотици жертви на трафик

Великобритания е отказала правото да останат на стотици жертви на трафик

© Associated PressВеликобритания е отказала на стотици бивши роби правото да останат в страната, както и достъп до подкрепа или услуги за грижи, макар властите да са потвърдили, че те са били жертви на трафик, показват данни на правителството, цитирани от "Ройтерс".


Между 2015 и 2017 г. вътрешното министерство не е позволило на 752 души, или около четирима на всеки 10 човека, да останат, след като е установено, че са били жертви на трафик. Всички те са били от държави извън Европа, като Виетнам и Нигерия, според доклада на британския Червен кръст и благотворителните организации, подкрепящи оцелели след робство, Hestia и Ashiana.


"Съвременното робство е широко разпространено в нашите общества и необходимостта от дългосрочна подкрепа е от изключително значение, за да се гарантира, че жертвите могат да възстановят живота си", каза Абигдал Ампофо, директор в Hestia. "Без тази подкрепа знаем, че много жертви биват връщани към робство и цикълът на злоупотреба продължава."
Хората, които твърдят, че са били жертви, могат да получават грижи, докато правителството разглежда случая им, което може да отнеме от седмици до години. От февруари тези, за които е потвърдено, че са жертви, получават 90 дена допълнителна подкрепа в сравнение с предишните 45, заяви правителството. Те обаче нямат право на достъп до допълнителна помощ след това, нито пък получават автоматично правото да останат в страната, което ги поставя в риск да останат без дом и да бъдат отново експлоатирани, предупреждават активисти.


Благотворителните организации призоваха правителството да удължи периода за подкрепа до 12 месеца и да позволи на спасилите се да останат в страната за най-малко 30 месеца.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK