Пенсионери, но работят: какви са правилата в Германия?

Пенсионери, но работят: какви са правилата в Германия?

© Георги КожухаровМного германци продължават да работят и след като излязат в пенсия. Едни, защото все още им се работи, други пък - защото пенсията им е малка. Какви са правата им и колко пари над пенсията имат право да заработват? Наталия Королева от "Дойче веле" разказва.


Германия неслучайно се нарича страна на пенсионерите. Към момента в нея живеят около 17.5 милиона души на възраст над 65 - това е приблизително една пета от населението. Понастоящем всеки средностатистически служител след приключване на професионалния си път получава пенсия в размер на 48 процента от брутната заплата. Според германския пенсионен фонд хората, които са работили най-малко 35 години и които са плащали осигурителни вноски през това време, при пенсиониране получават средно 1219 евро на месец.


Каква пенсия получават


В действителност има значителна разлика в пенсиите в различните региони на страната. Така например най-високата пенсия за старост - средно 1467 евро на месец - получават мъжете, живеещи във федерална провинция Северен Рейн-Вестфалия, а най-ниската - средно 961 евро - взимат жените, живеещи в Долна Саксония. Това обаче са средни величини. Според данни на германското министерство на труда и социалната политика на практика почти всяка втора пенсия за старост е по-малка от 800 евро на месец. Да живееш с такива пари в Германия е трудно, затова пенсионерите често търсят допълнителна работа. Доколко е позволено това и влияе ли допълнителната заплата върху размера на пенсионните плащания?


Къде работят и какво получават
Според Федералната статистическа служба в края на 2017 г. делът на работещите пенсионери в Германия на възраст между 65 и 69 години е бил 16.1% - почти двойно повече, отколкото преди десет години. Броят на работещите пенсионери сред жените е значително по-нисък (12.3%), отколкото при мъжете (20.2%). Повечето от германските пенсионери работят в сферата на продажбите на автомобили и в автосервизи, в здравеопазването и социалните услуги, производството, техническите и икономическите услуги, строителната индустрия, в сферата на педагогиката и образованието.


В Германия всеки, който излезе в пенсия за старост, може да работи без ограничения. Работещите пенсионери са задължени обаче да плащат данък върху доходите. Необлагаемият минимален доход на човек през 2019 г. в Германия е 9168 евро. От заплатата се приспадат вноските за задължителното здравно осигуряване, като по очевидни причини отпадат вноските за осигуряване за безработица и пенсионните вноски. Само онези, които работят на минимална заплата от 450 евро на месец, са освободени от данъци и осигуровки.


Както всички данъкоплатци, пенсионерите имат право да включат в данъчната си декларация разходите, свързани с получаването на допълнителния доход. Това могат да бъдат например пътни разходи, вноски във фонд за задължително здравно осигуряване, гражданска застраховка, църковни такси, дарения.


Кога е възможно предсрочно пенсиониране


В Германия възрастта за пенсиониране зависи от годината на раждане на лицето. Родените преди 1947 г. се пенсионират на 65-годишна възраст. За хора, родени между 1947 и 1964 г., към пенсионната възраст от 65 години, се добавя още един месец за всяка година. Например родените през 1956 г. ще се пенсионират на 65 години и 10 месеца, а тези, родени през 1958 г. - на 66 години. Тази граница постепенно се увеличава, като през 2029 г. тя ще достигне 67 години.


Възможно е и по-ранното пенсиониране - след 63 години. В този случай трудовият стаж трябва да бъде най-малко 35 години. Много германци се възползват от тази възможност, но за пенсия в пълен размер могат да кандидатстват само онези, които имат най-малко 45 години трудов стаж. Във всеки случай желаещите да се пенсионират, преди да са достигнали законоустановената пенсионна възраст, също имат право да работят допълнително, но само "миниджоб", т.е. срещу минималната работна заплата в размер на не повече от 450 евро на месец.


Независимо от това два пъти годишно пенсионираните служители могат да получават двойна заплата - такива допълнителни премии са обикновено платен отпуск (Urlaubsgeld) и коледен бонус (Weihnachtsgeld). Горната граница на приходите не трябва да надвишава 6300 евро. При по-високи допълнителни доходи ранната пенсия (Frührente) бива намалена или дори отменена, докато лицето не достигне законоустановената пенсионна възраст. Само тогава пенсионерът може да печели толкова, колкото иска.


С какви данъци се облага пенсията


В Германия можете да се пенсионирате и по здравословни причини. Тук не съществуват възрастови ограничения. Пенсионерите от тази категория също имат право на допълнителни доходи, но те не трябва да надвишават 450 евро бруто на месец. Тези, които имат по-висока заплата, рискуват да изгубят държавната си пенсия.


От 2005 г. насам в Германия съществува т.нар. пенсионен данък. Размерът му зависи от годината на пенсиониране. За лице, пенсионирано през 2005 г. или по-рано, делът на облагаемата пенсия е само 50%. До 2020 г. делът на облагаемата сума се увеличава всяка година с 2%, а след това - с 1% годишно.


Например, ако се пенсионирате през 2018 г., 76% от пенсията ви ще подлежи на данъчно облагане. Пенсиите на тези, които се пенсионират през 2040 г. и по-късно, ще бъдат изцяло обложени с данък. Задължението за подаване на данъчна декларация отпада, ако размерът на доходите не надвишава основния необлагаем минимум (Grundfreibetrag). През 2019 г. той е 9168 евро.

Ключови думи към статията:

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5357 Неутрално

  Не е много. Освен това и пенсия с данъци ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 2. 2 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 700 Неутрално

  Много са високи пенсиите. Утре Ердоган като им прати още клиенти за басейните аз ли ще им викам Вилкомен ин Дойчланд.

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 3. 3 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1133 Неутрално

  "Германия неслучайно се нарича страна на пенсионерите."

  И не е случайно.
  Германия е първата страна в света където започват да се плащат пенции по времето на Бисмарк на възрастните родители. Но тогава в едно германско семейство е имало по 6-7 деца. Технически образовани и трудоспособни германски младежи и девойки...

 4. 4 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1746 Неутрално

  "В Германия можете да се пенсионирате и по здравословни причини. Тук не съществуват възрастови ограничения. Пенсионерите от тази категория също имат право на допълнителни доходи, но те не трябва да надвишават 450 евро бруто на месец. Тези, които имат по-висока заплата, рискуват да изгубят държавната си пенсия."


  Кога ще ни настигнат германците?!?!?!?
  У нас масово пенсионирани по здравословни причини работят и получават заплата надхвърляща 450 евро бруто.

 5. 5 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1247 Неутрално

  До коментар [#3] от "palav_nik":

  Да така Бисмарк е рекламирал пенсионната система -Всеки който навърши 60 години получава пенсия. Страхотно, но с една малка и вероятно незначителна подробност според вас, че средната продължителност на живота в Германия по това време е 45 години. Същото може да направи и сега баце - всеки който доживее 85 години получава тавана!

 6. 6 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1277 Разстроено

  Мугабе и Мохамед харесаха това :D:D:D:D:D

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 7. 7 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1133 Любопитно

  "средната продължителност на живота в Германия по това време е 45 години."

  Може ли да видя линк за това голословно твърдение...

 8. 8 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1247 Неутрално

  До коментар [#7] от "palav_nik":

  Може има и по-сериозни четива с пълна разбивка на колко работещи се пада един пенсионер и как става финансирането и защо е избрал държавата да държи схемата.
  https://www.pariteni.bg/?tid=40&oid=3610

 9. 9 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1133 Неутрално

  До коментар [#8] от "telqk":

  Ся, Германия по времето на Бисмарк е държавата с най-добре развита медицина в света.
  И ако германците са живели до 45 години си представям как било по другите части на света...

 10. 10 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 481 Неутрално

  Очаквах, че германските пенсии са по-високи

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 11. 11 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1247 Неутрално

  До коментар [#9] от "palav_nik":

  Дали тогава Германия е имала най-добрата медицина не знам - дай линк. А си представям как всички са имали здравни осигуровки, което е станало към края на века а за 1850 година автори сочат и средна възраст 32 години - говорим на по миналия век не миналия!

 12. 13 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 496 Неутрално

  Не само в Германия, и у нас е така, а вероятно и по други краища на света. Хората продължават да работят или защото няма какво да правят в къщи, или почва да се карат съпружески, или да изкара някой лев горница за себе си или да помогне на децата. Който има село, отива хем да поддържа дядовия си имот, който е напуснал преди 40 г., хем да човърка градината като се оправдава, че прави еко продукция и храни с прясно децата. Това е дежурното оправдание. Който няма село, ходи на бай Тошовото ранчо, причината същата. С две приказки, хората си търсят занимания, не им се стои дома. много са редки случаи на хора с хоби или такива, които ходят по квартални клубове да цакат белот или да тракат табла.

 13. 14 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2524 Неутрално

  Някой няма ли да каже истината :)

  Щото пенсионния модел НЕ РАБОТИ - затова работят пенсионерите. :)

 14. 15 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1667 Неутрално

  Чешката пенсионна система е подобна - трудов стаж 35 години и навършена възраст 65 години. Средна пенсия в момента около 13 500 крони (ок. 530 евро), но далеч не всички я взимат. Изчислява се като 40% от брутната заплата. След пенсия за възраст и стаж може да работиш колкото искаш, данъци се плащат върху приходите от работата, самата пенсия е освободена от данъци и осигуровки, освен най-високите пенсии (не съм сигурен къде точно е границата в момента), но тях ги вземат единици. Ако работиш след пенсия, тъй като плащаш осигуровки върху заплатата, това ти повишава пенсията над законната валоризация, която пък се изчислява като процент от заплатата.
  За предсрочно пенсиониране бият жестоко - доста орязват пенсията.
  Може да се доосигуряваш, но е доброволно и оста хора не го правят. Аз го правя, но започнах късно - на 37 години - и това може да ми осигури около 4500 крони на месец по сегашните пари (т.е. ок. 180 евро). На доосигуряващите се над определена сума държавата дава годишен бонус, работодателят дава бонус, а и се брои за намаляване на базата за данъци (не съм сигурен за термина на български).

  E PLVRIBVS VNVM
 15. 16 Профил на mandzo
  mandzo
  Рейтинг: 399 Неутрално

  До коментар [#15] от "PavelCZ":

  Доста прилични пенсии, а както предполагам и заплатите. В Чехия явно нещата са добре балансирани, няма прекалено високи доходи ( за масовия жител), но всичко необходимо е осигурено. Интересно как стои въпроса със здравната система(сериозно перо в разходите на всяка държава).

 16. 17 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2190 Неутрално

  Средната продължителност на живота не трябва да се свързва с пенсионната система. Особено пък, ако се взима за критерий времето, преди откриването на антибиотиците и масовите ваксинации. Защото през 19 век (и по-рано) има огромна детска смъртност (почти 30%). А децата, ненавършили 12г, дори тогава нямат никакъв принос към икономиката на държавата, но дърпа средната продължителност рязко надолу.

 17. 18 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Каква е основната идея на тази информация? Вижте как немците облагат пенсията с данък, хайде и ние равнис по тях! Това ли е? А защо не пишете, че пенсиите, които са под установения минимален доход, се допълват до него от държавата? В Австрия е 933 евра за сам човек, за семейство 1398 евра? Колкото и да ти е ниска пенсията, държавата ти доплаща до тази сума! Защото не ви се връзва с концепта, затова не го пишете! Какво, сега с данък към пенсиите ли ще се плащат хвърчилата? Толкова са ви елементарни хватките!

  https://www.pensionsversicherung.at/cdscontent/?contentid=10007.707597&portal=pvaportal&viewmode=content

  Мърфи е оптимист!
 18. 19 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1667 Неутрално

  До коментар [#16] от "mandzo":

  Средната брутна заплата е около 32 500 крони (1280 евро - данни за първото тримесечие на тази година). Това е нетно около 925 евро след облагане с плосък данък 15% + здравно и социално осигуряване.
  Здравната система общо взето функционира добре. Финансира се от 7 здравни каси, но няма определен стандарт/надстандарт в лечението. Има определен надстандарт в болничните стаи, за което се доплаща по усмотрение на болницата. Децата, пенсионерите и военните са осигурени от държавата, другите са задължени да си плащат осигуровки. Различните каси се различават например по това, дали предлагатр балнеолечение в пакета си, или си го допплащаш, както и по различни по-дребни услуги.

  E PLVRIBVS VNVM
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK