Завой в "обществото, на което му омръзна" - връща ли се Румъния в правия път

Ливиу Драгня

© Reuters

Ливиу ДрагняВсеки ден, когато камбаната на църквата в румънския град Сибиу забие по обед, хората застават мълчаливо за 15 минути на една изпълнена с дървета улица. В продължение на повече от 500 дни в сняг, дъжд и жега група жители протестират по необичайния начин в центъра на града. Винаги по едно и също време и винаги на същото място – пред централата на управляващата в Румъния Социалдемократическа партия, замесена в корупционни скандали и обвинявана от Брюксел за нарушаване на демократичните ценности, пише "Гардиън".


Посланието е ясно, казва Чиприан Чокан, 30-годишен предприемач и лидер на неправителствена организация: "Знаем какво правите и следим всяко ваше действие, тук сме, за да защитим върховенството на закона". Чокан е един от основателите на движението "Наблюдаваме ви от Сибиу". То започва да съществува на 11 декември 2017 г., когато правителството прави опит за реформа на съдебната система, засилваща, според критици, държавния контрол върху съдиите и уважаваната Национална дирекция за борба с корупцията (DNA). Откакто социалдемократите дойдоха на власт, Румъния преживя най-големите си протести от падането на комунизма. И докато големите демонстрации идват и отминават, мълчаливият флашмоб в Сибиу никога не спира.


И все пак - задава ли се промяна?
Плакат от протестите в началото на годината: "През 1989г. те откраднаха румънската революция, през 2019 г. искат да откраднат ЦЯЛАТА Румъния".

© Associated Press

Плакат от протестите в началото на годината: "През 1989г. те откраднаха румънската революция, през 2019 г. искат да откраднат ЦЯЛАТА Румъния".


Нов имидж


За по-малко от 48 часа през май управляващата партия в Румъния получи тройна доза реалност – понесе поражение на изборите за Европейски парламент, на референдум румънците се противопоставиха на опитите й да прокара спорни правосъдни реформи, а лидерът й и най-силен човек в държавата, Ливиу Драгня, бе вкаран в затвора за три и половина години за злоупотреба със служебно положение.


След вота през май премиерът и вече нов лидер на социалдемократите Виорика Дънчила побърза да направи рязък завой като обеща да изостави спорните съдебни предложения. "Разбрахме посланието от 26 май", каза Дънчила. Тя често бе обвинявана, че е била назначена просто, за да служи като пълномощник за Драгня, който заради предишна присъда за изборни измами не можеше да стане премиер.


Дънчила започна кампанията за подобрение на имиджа и за да възстанови доверието на ЕС в правителството й. Още на 4 юни тя се срещна с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и със зам.-председателя, отговарящ за върховенството на закона, Франс Тимерманс – и двамата остри критици на доскорошните опити на управляващите да подчинят румънската съдебна система на политически контрол. Дънчила увери лидерите на ЕС, че ще отклони всякакви бъдещи опити за промяна в законите за правосъдието и ще измести фокуса на правителството си към развитие, здравеопазване и образователни въпроси. Верните на предишния лидер хора бяха отстранени, а смятаната някога за марионетка на Драгня бързо започна опити да възстанови отношенията с президента Клаус Йоханис, подкрепян от опозиционната Национална либерална партия.


Виорика Дънчила

© Asscociated Press

Виорика Дънчила


Политическият анализатор Раду Магдин обаче коментира, цитиран от Balkaninsight, че връщането на доверието в чуждестранните партньори и запълването на влстовия вакуум, останал след Драгня, няма да е лесна задача. "Драгня имаше способността да ръководи Социалдемократическата партия лесно, с комбинация от сила, финанси и индивидуалност. Сега много предишни врагове се опитват да възстановят местата си по високите етажи на партията", смята той, като подчертава, че предстоящият период ще бъде тест за Дънчила да убеди Брюксел в промяната на подхода. "Социалдемократите трябва да комуникират открито и искрено и да се въздържат от нови стъпки в правосъдната сфера", допълва той.


За да изглежда по-надеждно в очите на Брюксел, премиерът отстрани всички поддръжници на Драгня по върховете на партията и привлече нови лица в екипа си. В знак, че ще има по-комуникативен подход към румънските граждани, Дънчила създаде нова "Фейсбук" страница. Тя закри предишната си веднага, след като стана премиер през февруари 2018 г.


И все пак дори и сред хората, приветствали присъдата на Драгня, има много, които са предпазливи към заключението, че войната срещу корупцията в Румъния е спечелена, отбелязва Андрю Макдауъл, кореспондент за Централна и Източна Европа на сайта Worldpoliticsreview. Предизвикващият разногласия дебат за Националната дирекция за борба с корупцията (DNA) и разделението между различните институции все още са налице.


Тройният удар - какво стана


Драгня бе осъден от апелативен съд, след като обжалва първоначалната си присъда за корупция миналата година. Той влезе в затвора заради използване на правителствената си позиция и влияние, за да осигури "фалшиви работни места" по думите на прокурорите в държавна агенция за двама служители на Социалдемократическата партия, които са продължили да работят за партията. Имаше и предишна присъда за изборни измами, която му попречи да стане премиер, въпреки че като лидер на управляващата партия, той бе де факто премиер от 2016 г.


"Обвинението и присъдата на Драгня доказват, че съдебната система работи и че няма никакви пречки, идващи от политически актьори или от други правителствени органи", коментира Михай Ръзван Унгуряну, премиер през 2012 г. и външен министър между 2004 и 2007 г. По думите му "нямаше почти никаква изненада за обикновените хора".


В деня преди присъдата на Драгня, социалдемократите понесоха значителен удар на изборите за Европейски парламент, на които получиха едва 23% от гласовете (в сравнение с 45% на общите избори в страната през 2016 г.). На референдум, свикан същия ден и подкрепен от Йоханис, 85% от избирателите подкрепиха блокирането на най-спорните правителствени реформи, макар че вотът бе символичен и бойкотиран от правителствени поддръжници.


Клаус Йоханис

© Reuters

Клаус Йоханис


Драгня бе под натиск у дома и в чужбина, тъй като воденото от партията му правителство опита да прокара редица спорни правни промени, които щяха да декриминализират много престъпления, свързани с корупция. След като отстраниха ръководителя на DNA Лаура Кодруца Кьовеши, социалдемократите и парламентарните им съюзници опитаха да засилят политическия контрол върху съдилищата. Някои от тези реформи изглеждаха насочени към намаляване на съдебната заплаха за Драгня. Действията на управляващите доведоха до сблъсък с ЕС и до замразяване на отношенията на социалдемократите с Партията на европейските социалисти.


"Присъдата на Драгня показва, че съдебната система работи въпреки опасенията, че ще бъде възпрепятствана", коментира политическият анализатор Раду Магдин. "Най-силният играч на политическата система вече не е там. По-голямата част от Румъния изпитва облекчение, че той си отиде", допълва той.


Социалдемократите и техният лидер дълго време твърдяха, че водят битка с тайна "дълбока държава", включваща опозиционни политици, пристрастни държавни служители и служители на разузнаването, решени да подкопаят демократично избраното правителство.


И все пак Алина Мунджиу-Пипиди, преподавател по изследвания на демокрацията в Училището за управление "Херти" в Берлин и някога активист срещу корупцията в Румъния, смята, че присъдата на Драгня е поразително тежка предвид детайлите на извършените от него престъпления. "Той получи три и половина години затвор за нещо, което в други страни от ЕС би завършило с административна санкция. Антикорупцията бе политически използвана."


Предпазливост


През следващата година и половина в Румъния ще има още три вота – за парламент, президент и местни съвети. "Социалдемократите се опитват да покажат едно ново лице", коментира Магдин. "Промяна със сигурност ще има, но масово връщане на доверието е невъзможно да се случи толкова бързо. Въпросът за правосъдието мобилизира хората да гласуват против социалдемократите. Няма да е печелившо, ако те се върнат към същата стара игра".


Румънската война срещу корупцията не е завършена мисия. Институциите остават уязвими на политически натиск, администрацията и държавните служители все още са силно политизирани и често некомпетентни. Голям брой политици и държавни служители са с обвинения за корупция, и сред управляващите, и сред опозицията, която, предупреждава Мунджиу-Пипиди, също призова за "лустрация" на Конституционния съд и прие решения против DNA.


"Арестът на Драгня в комбинация с възхода на антиправителствените гласове на изборите за Европейски парламент и правосъдния референдум, за момент ще спрат всякакви значителни опити за спорни реформи в съдебната система", смята Вероника Ангел, научен сътрудник в университета "Джон Хопкинс", изучаваща Централна и Източна Европа. "Въпреки това би било грешно да е фокусираме прекалено върху силата и ролята на един човек в ограничаването на независимостта на съдебната система", допълва тя.


Подобно е мнението и на други анализатори. Пред "Евронюз" политологът от Университета в Клуж Джордже Жиглау казва, че "Драгня е просто симптом на една корумпирана система на засилващи се политически елити, които са дълбоко вкоренени в Соицалдемократическата, както и в други партии. Това трябва да е основната тревога на тези, които искат да променят политиката към по-добро, а не отстраняването на X или Y".


Лаура Стефан, антикорупционен експерт и бивш директор в румънското министерство на правосъдието, също коментира: "Години наред допускахме грешката да мислим, че един човек е абсолютното зло и че ако се махне, всичко ще бъде перфектно". Според нея все пак има основание за оптимизъм: "Те (социалдемократите) се опитваха (да отслабят антикорупционните закони), но се провалиха и това е повод за надежда, защото показва, че системата за взаимен контрол между властите работи в румънската демокрация".


Корупцията убива


Пред "Дневник" Мариус Стан, научен директор на центъра "Хана Аренд" в Букурещкия университет, коментира, че би било достатъчно да се разгледа внимателно историята на социалдемократите, за да се разбере, че арестът и намаляващото влияние на Ливиу Драгня променя много малко по отношение на липсата на ангажимент на управляващите към върховенството на закона.


Той припомня, че през изминалите няколко дена страната попадна в нова криза заради твърде бавната реакция на румънската полиция в случай с отвличане и последвало убийство на тийнейджърка. Това по думите на Стан предизвика социален отговор, подобен на този около пожара в нощен клуб през октомври 2015 г. (тогава загинаха десетки хора, а масови протести доведоха до оставката на премиера социалдемократ Виктор Понта) и напомни на хората, че всепроникващата корупция и некомптетентност по високите етажи и в няколко политически контролирани институции водят до смърт, страх и безнадеждност.


Улични протести в неделя на румънци, разгневени от бавния отговор на властите при отвличането и последвалото убийството на момиче.

© Associated Press

Улични протести в неделя на румънци, разгневени от бавния отговор на властите при отвличането и последвалото убийството на момиче.


След убийството вътрешният министър подаде оставка, а премиерът Виорика Дънчила намекна, че може да обмисли референдум за затягане на санкциите в случаи на престъпления, изнасилвания и педофилия. Въпреки това, посочва Стан, тя не призна, че именно правосъдните реформи, които нейната партия направи, са отговорни за многобройните случаи на изнасилвания и убийства. Той припомня закон от 2017 г., позволил на над 14 500 затворници да се облагодетелстват от ранно освобождаване.


По повод предстоящите избори Стан отбелязва, че социалдемократите разчитат предимно на селските и по-бедните региони на страната, където обикновените хора все още зависят от благоволението на местните власти за почти всичко. Там се случва дребната корупция. Привържениците им обаче намаляха в голяма степен заради трудовата миграция (основно), застаряващото население и други социално-икономически явления.


"Масовата корупция през последните години оформи идеята основно сред градското население, че корупцията убива. Тя предизвика чувствителен отговор от едно дълго време потискано общество. Хората започнаха да разбират ролята на ценностите в политическия живот и там, където медиите не успяха да запълнят празнината между държавата и гражданите й, се появи друго – социален активизъм. Обичам да го наричам "обществото, на което му омръзна". Има отчаяна нужда от структурна промяна в Румъния и социалдемократите са призраците, от които всички бягат. Техният имидж и репутация бяха толкова опетнени от "годините на слава" на Драгня, че на никои от предстоящите избори не може да се очаква голямо увеличение в подкрепата за тях", коментира Стан. Той цитира скорошно проучване, според което Виорика Дънчила, която се очаква да се кандидатира за държавен глава, е трета по одобрение за предстоящите президентски избори.


Според Стан е от ключово значение да се позволи на румънците от диаспората да гласуват. Той отбелязва, че социалдемократите са опитали и дори са успели да попречат на хиляди румънци да гласуват на предишни избори (никога не свършващите унизителни опашки от хора пред румънски посолства в чужбина). Според него прогресивните сили по всяка вероятност ще настояват за скорошни промени в Изборния кодекс.


Той очаква Дънчила да усети фундаменталните промени в обществото и или от страх, или от политически интерес да бъде по-малко безразсъдна от Драгня.


"Полицията убива" пишеше на част от плакатите на протеста по повод петъчното убийство в Каракала.

© Associated Press

"Полицията убива" пишеше на част от плакатите на протеста по повод петъчното убийство в Каракала.


Изместване на фокуса


Пред "Дневник" Магдин коментира, че въпросът дали ще има някаква промяна в позициите на правителството след ареста на Драгня, зависи от това как социалдемократите разбират в средносрочен план гласуването на румънците на правосъдния референдум. Двата въпроса бяха "Трябва ли да има забрана за амнистия и помилване за престъпления, свързани с корупция?", на който над 80% от румънците отговориха "Да", и "Трябва ли на правителството да се забрани да приема извънредни постановления, свързани с престъпления, наказания и съдебна организация и съгласни ли сте с разширяване на правото за оспорване на постановления пряко пред Конституционния съд?". На този въпрос над 81% отговориха с "Да", припомня Магдин, като подчертава, че това е ясен сигнал от обществото, че свързаните с правосъдието въпроси са се превърнали в "червена линия".


Според него обаче дебатите около съдебната система бавно, но сигурно стават тема номер две в обществения дневен ред, изместени от икономиката, устойчивостта на бюджета, дали мнозинството има достатъчно пари, за да плати за обещанията си.


Той е на мнение, че отношенията с Брюксел всъщност не са повредени и завършилото с успех румънско председателство на Съвета на ЕС може да е полезна отправна точка за диалог с европейските партньори. Изтъква, че Румъния и Малта са единствените две страни, които не са изпратили антиевропейски настроени евродепутати. Според него Румъния има проблем с имиджа – изглеждайки постоянно една хаотична в политическо отношение страна, е възможно тя да се представя по-зле, отколкото реално е способна, в Брюксел.


Обратно в Сибиу, 37-годишната Диана Манта, опитва да идва всеки ден на протеста. Обедната ми почивка е тук", казва тя. "Правя го, защото съм против корупцията, против политиците, които в момента ръководят Румъния и защото виждам, че корупцията засяга живота ни. Нямаме болници заради корупцията, нямаме прилични училища за нашите деца, нямаме пътища". Тя освен това се безпокои, че корупцията пречи на Румъния да използва възможно най-добре еврофондовете.


А 13-годишната Паула, дошла в междучасието заедно с баща си, казва: "Не искаме да живеем в страна, в която корумпирани хора ни ръководят и превръщат страната ни в хаос".

Коментари (129)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3215 Неутрално

  Румънците бавно, но сигурно, се измъкват от батака. Те знаят, какво иска и полека лека го постигат. А ние продължаваме да бълбукаме в блатото на за стоя и безвремето.

 2. 2 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2917 Неутрално

  Драгня в пандиза за злоупотреба със служебно положение.
  Ало Ваньо...

  SHADOWS of SOFIA
 3. 3 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 2307 Любопитно

  "през 1989 те откраднаха революцията ,през 2019 те искат да ни откраднат всичко" гласи плаката от снимката към статията ,колко актуално за България ,въпреки че протеста е в Румъния

 4. 4 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2922 Неутрално

  Това, че Румъния се измъквала от блатото, а видиш ли ние сме някакви мизерни нещастници някак не се връзва с цифрите. Да ги видим.
  Румъния 6 милиарда евро бюджетен дефицит 2018 година, България - 3,2 милиарда бюджетен излишък.
  Румъния-8,9 милиарда евро дефицит по Платежният баланс, България-3,2 милиарда евро положителен платежен баланс.
  Държавен дълг на Румъния-110 милиарда евро, Държавен дълг на България -23,5 милиарда лева.
  Като се има предвид, че Румъния изнася, а не внася горива от Россия къде е измъкването не знам.

 5. 5 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  До коментар [#4] от "Да вярваме на истината":

  Откъде е статистиката?

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 6. 6 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1760 Разстроено

  До коментар [#4] от "Да вярваме на истината":

  Измъкването е, че румънците са на улицата, а ние сме по форумите...

  Генерал Сандокан с двата МИГ-а
 7. 7 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 2723 Любопитно

  Плакат от протестите в началото на годината: "През 1989г. те откраднаха румънската революция, през 2019 г. искат да откраднат ЦЯЛАТА Румъния"______

  У РБ няма такъв проблем. Страната ни отдавна е окрадена...

  (не се чете)
 8. 8 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 2307 Любопитно

  преди 30 години беше ,"кога ще ги стигнем американците" ,днес вече е "кога ще ги стигнем румънците" ,та толкова за провалената българска демокрация

 9. 9 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 2723 Любопитно

  "през 1989 те откраднаха революцията ,през 2019 те искат да ни откраднат всичко" гласи плаката от снимката към статията ,колко актуално за България ,въпреки че протеста е в Румъния
  —цитат от коментар 3 на Stewie


  Напротив, както казах в предния пост, у нас това отдавна е минало, и затова сега имаме стабиуност.

  Поне в това отношение им водим...

  (не се чете)
 10. 10 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 2723 Любопитно

  Румънците бавно, но сигурно, се измъкват от батака. Те знаят, какво иска и полека лека го постигат. А ние продължаваме да бълбукаме в блатото на за стоя и безвремето.
  —цитат от коментар 1 на Vlado Nikolov


  Разликата: У нас баницата уже е разпределена, и повечето ако и да не са доволни, то са ПРИМИРЕНИ с това.

  (не се чете)
 11. 11 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 2723 Весело

  Драгня в пандиза за злоупотреба със служебно положение.Ало Ваньо...
  —цитат от коментар 2 на К2


  - Банов съм... 📞😎

  (не се чете)
 12. 12 Профил на Chung Kuo
  Chung Kuo
  Рейтинг: 678 Неутрално

  Румънците винаги са имали воля за промяна - застреляха публично ненавистните Чаушеску, саморазправят се с корумпираните политици и институции и имат изключително сериозно и осъзнато гражданско общество. Тук Ганя ще продължи да ближе подметките на корпулентните комунисти, независимо от коя кадесарска партия, само и само да има мафиотска стабилност и ракия и салата на масата.

 13. 13 Профил на Chung Kuo
  Chung Kuo
  Рейтинг: 678 Неутрално

  Румънците винаги са имали воля за промяна - застреляха публично ненавистните Чаушеску, саморазправят се с корумпираните политици и институции и имат изключително сериозно и осъзнато гражданско общество. Тук Ганя ще продължи да ближе подметките на корпулентните комунисти, независимо от коя кадесарска партия, само и само да има мафиотска стабилност и ракия и салата на масата.

 14. 14 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4226 Неутрално

  " За по-малко от 48 часа през май управляващата партия в Румъния получи тройна доза реалност – понесе поражение на изборите за Европейски парламент, на референдум румънците се противопоставиха на опитите й да прокара спорни правосъдни реформи, а лидерът й и най-силен човек в държавата, Ливиу Драгня, бе вкаран в затвора за три и половина години за злоупотреба със служебно положение."

  Кога при нас ще се случат подобни неща - да започна виновниците по върховете ни за всички престъпни схеми да се озовават по затворите, а на изборите хората да наказват управляващата клика ! Ключът е в съдебната система - затова сараите назначиха действащия главен прокурор и се готвят да назначат и новия.....

 15. 15 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4226 Неутрално

  " Масовата корупция през последните години оформи идеята основно сред градското население, че корупцията убива. Тя предизвика чувствителен отговор от едно дълго време потискано общество. Хората започнаха да разбират ролята на ценностите в политическия живот и там, където медиите не успяха да запълнят празнината между държавата и гражданите й, се появи друго – социален активизъм. Обичам да го наричам "обществото, на което му омръзна".'

  Именно затова инструментите на сараите у нас представляват именно подобни примитиви и безкрупулни арогантни типове - само такива са способни да убиват бъдещето и надеждите на цяло едно общество в полза на шепа престъпници, трупащи милиони на гърба на всички нас ! Без ценности и тяхното отстояване в обществото, всичко заприличва на една свинска кочина...но и там рано или късно идва чумата по свинете и спасение няма !

 16. 16 Профил на noemis
  noemis
  Рейтинг: 331 Неутрално

  До коментар [#4] от "Да вярваме на истината":

  Средната работна заплата в Румъния е 659 €, a в България — 495 €.
  БВП на Румъния е 12 506 $ на глава от населението, БВП на България — 9619 $.

 17. 17 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2922 Неутрално

  До коментар [#5] от "kasko":

  Ами статистиката е от официалните Централни банки на България и Румъния. И аз не искам да сме като Румъния и Турция. Влизаш в съответната държава и резултатите са оттам.
  Апропо явно е, че в Румъния има корупция защото даже средната брутна заплата за март е по-ниска и то при толкова дълг. Все едно България да вземе още 50 милиарда лева.
  Освен това в 1997 година Румъния вече е далече пред България.
  Не знам защо умнокрасивите се прехласват по Румъния след като фактите са съвсем други. Някакъв идиотизъм. Без аргументи.
  Още повече, че в Румъния управляват само партията на Чаушеску.

 18. 18 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 3005 Неутрално

  Изтъква, че Румъния и Малта са единствените две страни, които не са изпратили антиевропейски настроени евродепутати.
  Не се сещам кой български евродепутат е "антиевропейски" и защо румънецът се е сетил за Малта, но не и за комшиите?

  Доброто е заразно
 19. 19 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2922 Неутрално

  До коментар [#16] от "noemis":

  Я пак ми покажи как 1247,00 лева са 495 евро:)

 20. 20 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1614 Неутрално

  Мисля си, че Румъния има по-здраво и по-будно общество от нашето, но не успява да излъчи лидери. Ние поне веднъж успяхме в това. И двете държави обаче се провалят в подкрепата към тези лидери и разпознаването на правилния път, дори когато е труден

 21. 21 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 2307 Весело

  да АМА ,румънците си нямат герб ,нямат си бойко ,нямат си стабилност

 22. 22 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2253 Неутрално

  По едно време съседите омотаха здраво нещата, въпреки, че се напъваха да ни ги дават за пример!!!
  Дано пак хванат пътя!

 23. 23 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2922 Неутрално

  До коментар [#16] от "noemis":

  И как Румъния има 12 000 долара БВП на човек при положение, че е 21 милиона, а БВП е 185 милиарда долара. Явно някаква нова математика.

 24. 24 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 1329 Весело

  До коментар [#21] от "Stewie":

  да АМА ,румънците си нямат герб ,нямат си бойко ,нямат си стабилност
  —цитат от коментар 21 на Stewie


  За сметка на това си имат същата "Социалдемократическа партия, замесена в корупционни скандали и обвинявана от Брюксел за нарушаване на демократичните ценности..."

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 25. 25 Профил на GreenBush
  GreenBush
  Рейтинг: 882 Неутрално

  А все по оредяващото стадо в Територията спи. Всичките ни съседи отдавна ни задминаха.

 26. 26 Профил на GreenBush
  GreenBush
  Рейтинг: 882 Неутрално

  До коментар [#16] от "noemis":И как Румъния има 12 000 долара БВП на човек при положение, че е 21 милиона, а БВП е 185 милиарда долара. Явно някаква нова математика.
  —цитат от коментар 23 на Да вярваме на истината


  Румъния не е 21 млн а около 14-15 реално.

 27. 27 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1179 Неутрално

  До коментар [#6] от "mitko11":

  ++++++

 28. 28 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  Ливадата на съседа винаги изглежда по-зелена и хубава!

  Румънците бавно, но сигурно, се измъкват от батака. Те знаят, какво иска и полека лека го постигат. А ние продължаваме да бълбукаме в блатото на за стоя и безвремето.
  —цитат от коментар 1 на Vlado Nikolov


 29. 29 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1614 Неутрално

  До коментар [#4] от "Да вярваме на истината":

  Пак ли тролиш истино? Това няма нищо общо с икономиката, става дума за общество законност и справедливост. Престанете да размивате темата с приказки за заплати и магистрали, въпросът е #КОЙ управлява държавата, #КОЙ назначава прокурора, #КОЙ арестува хора по нелепи обвинения, #КОЙ раздава апартаменти на половин цена, #КОЙ събаря банки и краде милиарди, #КОЙ позволява строежа на незаконни неща на покрива ..........
  Сметката е дълга. Другият въпрос е кога българското общество ще се събуди като румънското и ще ви я представи

 30. 30 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1179 Неутрално

  евала за това, че искат и протестират за справедливост и честност.
  а ние се караме кои са по-малко корумираните и постваме коментари.
  не знам какво се случи с нас, че затънахме в такова блато, че и отгоре на всичко сме доволни от него, докато тези хора, които бяха, и в някои отношения - все по-малко- продължават да са по-зле, се развиват и искат повече достойнство, повече право.

 31. 31 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  Стадо?!?
  Докато се определяш като част от него, никой не може да ти помогне.
  Европа е отворена за свободно движение на труд и капитал. Давай.
  Илои чакаш "стадото" да минеш с него?

  А все по оредяващото стадо в Територията спи. Всичките ни съседи отдавна ни задминаха.
  —цитат от коментар 25 на GreenBush


 32. 32 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  До коментар [#17] от "Да вярваме на истината":

  От 6 години ходя често там и наблюдавам разликата. Много голяма част от доходите ми зависят от Румъния. Рязкото им дърпане напред ме притеснява. Не дърпането, рязкото дърпане. Голяма междуфирмена задлъжнялост, в същото време нови коли, а почивките в Гърция и Италия го имат все едно да си идат на село.Ще гърми нещо , ма да видим....

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 33. 33 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 3005 Неутрално

  Помислих, че ще има избори в Румъния и затова има такава статия. А те ще бъдат чак март 2021.
  Не съм чувала за предсрочни, не че не е възможно.
  Доста е рано за такива анализи, струва ми се.

  Доброто е заразно
 34. 34 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  Пич, кво чакаш - бегай в Румъния.

  До коментар [#4] от "Да вярваме на истината":Средната работна заплата в Румъния е 659 €, a в България — 495 €.БВП на Румъния е 12 506 $ на глава от населението, БВП на България — 9619 $.
  —цитат от коментар 16 на noemis


 35. 35 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 2307 Любопитно

  вероятно румънците живеят в някаква скърцаща демокрация ,докато българите си живуркат, в една тихо пълзяща реставрация на комунизма

 36. 36 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1179 Неутрално

  До коментар [#4] от "Да вярваме на истината":

  нали отчитате разликата в размерите на двете държави.
  аи не става въпрос само за пари, а за липса на корупция, върховенство на правото, за постигане на напредък, финансов, и личностен и професионален, за усещане за справедливост и за правилна посока на обществото - все неща, които у нас липсват, и става все по-зле.
  не съм голям фен на мамалигарите, но е факт, че те се движат в правилната посока, и зпалатите им вървят нгоре, и посоката на обществото. а ние не.

 37. 37 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 1454 Любопитно

  И ние ше се върнем към правия път,кат фкараме 121 депутати от ДБ в парламента, и напраим Деси Иванчева -Неподкупната, главен прокурор!

  Всичко Дефи кьорфишек,плачеш за брутален тек!Група либерални роми,да те лашкат в парк на пейка,ти покрита с хематоми да завиеш кат линейка! BACHO LUD
 38. 38 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4878 Весело

  Протестиращите напоследък в България са или заплатени, или са работници, служители, приятели и техните приятели, до един сериозно обвинен бизнесмен...

  Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Nada Tomba, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
 39. 39 Профил на our12595545
  our12595545
  Рейтинг: 417 Любопитно

  До коментар [#6] от "mitko11":

  Е ние като бяхме по улиците 1989 и 1997, какво стана?

 40. 40 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  За съжаление огромна част от българите вярват на "една-жена-каза", а не на статистическите данни. Но, както е написал един от тях по-горе - стадо...

  Това, че Румъния се измъквала от блатото, а видиш ли ние сме някакви мизерни нещастници някак не се връзва с цифрите. Да ги видим.Румъния 6 милиарда евро бюджетен дефицит 2018 година, България - 3,2 милиарда бюджетен излишък.Румъния-8,9 милиарда евро дефицит по Платежният баланс, България-3,2 милиарда евро положителен платежен баланс.Държавен дълг на Румъния-110 милиарда евро, Държавен дълг на България -23,5 милиарда лева.Като се има предвид, че Румъния изнася, а не внася горива от Россия къде е измъкването не знам.
  —цитат от коментар 4 на Да вярваме на истината


 41. 41 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1614 Неутрално

  До коментар [#30] от "owen":

  Какво да се е случило? Винаги си е било така. Румънците свалиха комунистите с революция. У нас самите комунисти имитираха преход, пребоядисаха се на демократи и бизнесмени, а на първите демократични избори ние с мнозинство заявихме че си ги искаме.
  Има ли нужда повече да обяснявам?

 42. 42 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 3005 Любопитно

  До коментар [#30] от "owen":

  Ти не искаш ли повече достойнство и повече право?

  Доброто е заразно
 43. 43 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 3005 Любопитно

  До коментар [#41] от "uq":

  И като ги свалиха с революция, кой в момента е на власт в Румъния?

  Доброто е заразно
 44. 44 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1614 Неутрално

  До коментар [#32] от "kasko":

  Стига с тия коли и почивки в Гърция бе, за това ли живеете? За това никога няма да сме нормална държава, защото смисъла на живота е нова кола и почивка в Гърция, а дори не знаем какво е главен прокурор и премиер и не ни интересува

 45. 45 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 686 Неутрално

  До коментар [#4] от "Да вярваме на истината":

  Не знам защо си се концентрирал единствено върху задлъжнялостта, не че не е важна, де, имайки предвид, че хронични дефицити по текущата и капиталовата сметки могат да срутят валутния борд. А, да, румънците нямат валутен борд и могат да си позволят по-голям дефицит. Не, че той е по-голям от нашия, ако бъде сравнен с БВП.

  Все пак, да внесем и други показатели:

  БВП на глава от населението: Румъния $24,600; България $21,800;
  Ръст на БВП 2017г: Румъния 6.9%; България 3.6% (РЕАЛЕН РЪСТ, т.е. без инфлация);

  Самата композиция на БВП е интересна за сравнение също:
  Потребление на държавата: Румъния 7.7%, България 16%;
  Инвестиции в дългосрочни активи: Румъния 22.6%, България 19.2%;
  Безработица: Румъния 4.9%, България 6.2%;
  Един интересен показателен - приходи в хазната като процент от БВП (във връзка с тръбенето за ниско данъчно облагане), вкл. и осигуровки:
  Румъния - 29.3%, България - 35.7%;


  И най-големия показател все пак е, че хората не чакат другите да ги оправят. Хората са на улицата и имат достойнство. А тук, 5млн. овци търпят 10 човека да ги разиграват по какъвто начин си поискат. Това е показателя, който прави най-голямата разлика. Или с други думи - човешкия капитал.

 46. 46 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1614 Неутрално

  До коментар [#43] от "АзКлавдия":

  Поне ги свалиха с революция, а ние си ги избрахме пак

 47. 47 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 3005 Весело

  До коментар [#44] от "uq":

  Ти пък да не живееш с основна мисъл за главен прокурор и премиер?
  Ще ме скъсаш направо.

  Доброто е заразно
 48. 48 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 2307 Любопитно

  До коментар [#4] И най-големия показател все пак е, че хората не чакат другите да ги оправят. Хората са на улицата и имат достойнство. А тук, 5млн. овци търпят 10 човека да ги разиграват по какъвто начин си поискат. Това е показателя, който прави най-голямата разлика. Или с други думи - човешкия капитал.
  —цитат от коментар 45 на m_todorov


  +++++ там е капитал ,тук е маТрял

 49. 49 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1614 Неутрално

  До коментар [#47] от "АзКлавдия":

  Напоследък с нея живея да, защото утре с прангите може да съм аз, или ти, понеже няКОЙ е решил, че точно ти си удобната жертва в момента

 50. 50 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 3005 Неутрално

  До коментар [#46] от "uq":

  И каква тогава е разликата?
  Ти може да не помниш, но линчът на Чаушеску срина имиджа на Румъния за години навремето. Ти би ли отишъл на екскурзия в такава държава, за която само това си чул?

  Доброто е заразно
 51. 51 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1614 Неутрално

  До коментар [#50] от "АзКлавдия":

  Техния имидж го срина линча, а нашия никога не го е имало. Нашия беше на нсй-лоялнатс на СССР държава, българският чадър, стрелба срещу папата и общество, което и днес възхвалява Путин

 52. 52 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  До коментар [#44] от "uq":

  Защо трябва да ме интересува? От 20 години джобът ми зависи от това в колко часа ще стана, колко ще работя и в колко часа ще се прибера в къщи. В същото време този на когото доставям стока ми плаща след 80 дни, по договаряне обаче 40-45. Няма пари да ми плати , за почивка обаче има.

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 53. 53 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 3005 Неутрално

  До коментар [#51] от "uq":

  Донякъде съм съгласна.
  Но кой пък възхвалява Путин?

  Доброто е заразно
 54. 54 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1614 Неутрално

  До коментар [#52] от "kasko":

  Ами защото както е тръгнало, утре джобът ти няма да зависи от това, а дали #КОЙ ти се е усмихнал. Дори и днес, като станеш в толкова часа, от това повече влиза в джоба на ня#КОЙ отколкото е твоя, за това #КОЙ спи до късно и живее в хотели и вили,на ти продължавай да гърбиш и да не се те интересува. Има едни животни, те така прекарват живота си, гърбят и не ги интересува

 55. 55 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 686 Неутрално

  До коментар [#52] от "kasko":

  Ще ти кажа, за сравнение, какво е положението с българската държава при боко: Изпълняваш поръчката навреме в кратък срок, пари ти се дължат при завършено изпълнение, пари ти се плащат след 1-2г. с дискаунт 10%, понеже следва да си патриот, пък и държавата има и други харчове, или не ти се плащат изобщо. Ти избери. Твоето положение с румънците просто ми намирисва, че те за теб са по-важни, отколкото ти за тях, или с др. думи bargaining power на клиента ти е по-силен от твоя, което са пазарни явления.

 56. 56 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 3005 Неутрално

  До коментар [#49] от "uq":


  До коментар [#47] от "АзКлавдия":Напоследък с нея живея да, защото утре с прангите може да съм аз, или ти, понеже няКОЙ е решил, че точно ти си удобната жертва в момента
  —цитат от коментар 49 на uq


  Трудно ще убедиш много хора да се вълнуват по същия начин.
  Дали е за добро или зло, не знам.

  Доброто е заразно
 57. 57 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  До коментар [#49] от "uq":

  Успокой се, едрите риби не кибичат по форумите .А дребните не са обект на интерес на главен прокурор.

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 58. 58 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 2932 Неутрално

  До коментар [#41] от "uq":

  Каква революция в Румъния те гони... Кой мислиш застреля Чаушеско? Същия вътрешен преврат като у нас, просто там вместо затвор, неудобния направо му теглиха куршума за сеир на простолюдието. И техните първи демократи са от котилото... Въобще много сходства има и в момента сме си лика прилика.

  Затова и Румъния не е Чехия или Полша... нито даже Унгария. Не са по различни от нас, така, че стига сте се равнявали по тях.

 59. 59 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 2932 Неутрално

  До коментар [#44] от "uq":

  Що си мислиш, че в нормалните държави е по-различно? И там хората се интересуват основно от почивката и колата и съм почти сигурен, че повечето даже не знаят кой им е главен прокурор, още по-малко как се избира.

 60. 60 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 3280 Неутрално

  Драгня в пандиза за злоупотреба със служебно положение.Ало Ваньо...
  —цитат от коментар 2 на К2  Не бързай с " Ало, Ваньо " и още много, много други издънки .
  Сега, като изберат голия охльов за главен прокурор и той като подпука премиера, Доган, Пеевски и останалата ШАЙКА, румънците ще ни дишат пепеляка .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 61. 61 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 686 Неутрално

  До коментар [#59] от "niakoi_si":

  Да, ама там държавата работи.

 62. 62 Профил на viva13
  viva13
  Рейтинг: 549 Неутрално

  До коментар [#8] от "Stewie":

  Е, мириканците вече ги стигнахме - по социално неравенство, по разпределение на доходите и богатството, престъпност, липса на достъп до здравеопазване и образование, по диктат на олигарсите върху държавната политика ... все хубави неща взехме от мириканците

 63. 63 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1614 Неутрално

  До коментар [#53] от "АзКлавдия":

  ти сериозно ли? отвори коментарите под произволна статия за Путин или Русия

 64. 64 Профил на schleimer
  schleimer
  Рейтинг: 1030 Неутрално

  До коментар [#16] от "noemis":

  По-леко с тези средни заплати. Или представи нетните стойности. В Румъния осигуровките са прехвърлени изцяло върху служителите, затова не можеш да сравняваш брутните заплати в двете страни. С две думи - на същия хал са, като нас.

 65. 65 Профил на Гадьо
  Гадьо
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Това, че Румъния се измъквала от блатото, а видиш ли ние сме някакви мизерни нещастници някак не се връзва с цифрите. Да ги видим.Румъния 6 милиарда евро бюджетен дефицит 2018 година, България - 3,2 милиарда бюджетен излишък.Румъния-8,9 милиарда евро дефицит по Платежният баланс, България-3,2 милиарда евро положителен платежен баланс.Държавен дълг на Румъния-110 милиарда евро, Държавен дълг на България -23,5 милиарда лева.Като се има предвид, че Румъния изнася, а не внася горива от Россия къде е измъкването не знам.
  —цитат от коментар 4 на Да вярваме на истината


  да сравним годишния ръст на брутния вътрешен продукт:
  България - 3,5%
  Румъния - 5%
  да сравним покупателната способност на глава от населението:
  България - 19 320$
  Румъния - 24 543$

  Това че имат бюджетен дефицит не е задължително да е лошо, ако с него се стимулира собственото им производство.

  https://tradingeconomics.com/bulgaria/gdp-growth-annual
  https://tradingeconomics.com/romania/gdp-growth-annual

  Прост народ - слаба държава!
 66. 66 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1614 Неутрално

  До коментар [#59] от "niakoi_si":

  това е така за съжаление, но не значи че трябва да спре да ме интересува моята държава. Освен това, хората там се интересуват от това, защото онова им е горе.долу ОК. Ние тук се интересуваме само от това, независимо колко зле ни е онова. Когато там се появят проблеми в онова....не зная как бига реагирали

 67. 67 Профил на foreverman77
  foreverman77
  Рейтинг: 532 Неутрално

  До коментар [#18] от "АзКлавдия":

  Не се сещаш за антиевропейски евродепутати??
  Ами, разгледай отново листа на последните изпратени в Брюксел.

 68. 68 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8802 Неутрално

  Ами , Румъния има и прездент и КС на място. Ние нямаме нищо.

 69. 69 Профил на foreverman77
  foreverman77
  Рейтинг: 532 Неутрално

  До коментар [#62] от "viva13":

  Казваш, станали сме точно като американците?!!
  Евалла! И къде е силната икономика?
  Къде са работещите институции? Къде са бизнеса, високите технологии - не говоря за няколко аутсорснати офиси на големи ИТ компании?
  Къде е силното геополитическо влияние? Къде са емигрантите от цял свят, които искат да идват и успяват тук- и не говоря само за нискоквалифицирани такива, а всички в сферата на науката и образованието, технологиите и т.н?
  Къде е средната класа? Къде ни е производството??

 70. 70 Профил на Гадьо
  Гадьо
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#16] от "noemis":Я пак ми покажи как 1247,00 лева са 495 евро:)
  —цитат от коментар 19 на Да вярваме на истината


  Средната заплата за април 2019 -
  България - 1 247 лв.
  Румъния - 5 078 RON ( 2 097 лв.)

  Имай в предвид, че ДДС за хранителните продукти в Румъния е 9% и са по-евтини.

  https://tradingeconomics.com/romania/wages
  https://tradingeconomics.com/bulgaria/wages

  Прост народ - слаба държава!
 71. 71 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 2297 Неутрално

  Герболяка най-много мрази Румъния защото е най-нагледното доказателство за тоталния им провал. И защото го е страх някой ден да не затракат калашниците в някой училищен двор.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 72. 72 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 3280 Неутрално

  До коментар [#51] от "uq":Донякъде съм съгласна. Но кой пък възхвалява Путин?
  —цитат от коментар 53 на АзКлавдия  Същият, който иска прошка от Путин .
  Абе и така стана въпрос за прошката, ти имаш ли виждане, защо и по какъв повод беше поискана тази прошка ?
  Ще ти бъда благодарен, ако ми отговориш и ще си първата, защото твойте колеги блъскат минусите, но не отговарят .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 73. 73 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1179 Неутрално

  До коментар [#47] от "АзКлавдия":

  но госпожо в това е проблемът - ако не мислите кой ви е премиер и главен прокурор, ще се докарате докъдето се докарахме ние
  та мислим ги да и двамцата


 74. 74 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2922 Неутрално

  До коментар [#70] от "Гадьо":

  Хахаха. Средна заплата в Румъния 2000 лева. В Чехия е 1950. Кого смятал, че ще излъжеш освен себе си не ми е ясно.

 75. 75 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1179 Неутрално

  До коментар [#58] от "niakoi_si":

  ми там е работата, че не са по-различни от нас, ама обществото се движи по друг начин. най не мога да го понасям това сравнение с румнците, щото наверемето буквални ни дишаха праха. а ся кво стана - излизат и протестират. а у нас ме вбесява максимално, че всички за всичко си траят, че накои даже и викат ми то много убаво.

 76. 76 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2922 Неутрално

  До коментар [#70] от "Гадьо":

  Точно 2907 леи е средната брутна работна заплата на Румъния за декември или 1201 лева. И там всичко е за сметка на работника. Всички осигуровки.

 77. 77 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 1471 Неутрално

  Тия средни заплати, с разходите на работодателя ли са сметнати? Защото от статистиката така и не дадоха адекватен отговор.

 78. 78 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2922 Неутрално

  До коментар [#75] от "owen":

  Кога са ни дишали прахта освен през соца може би?! Иначе в 1997 година са много по-добре от нас заради Виденов-Гечев. Да ти напомня, че не внасят нефт и газ, а изнасят. И доходите им вече по-ниски. Щото там се краде яко очевидно. И ти искаш да сме като в Румъния. Ужас

 79. 79 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2922 Неутрално

  До коментар [#69] от "foreverman77":

  Ела и ти ги показвам. Високите технологии, чуждестранните работници. Кога идваш да те посрещна?! За 2-3 дена мисля, че мога да те разведа. Казвай и да почваме.

 80. 80 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 3005 Неутрално

  До коментар [#63] от "uq":

  Това са частни мнения на общо десетина души. Ти сериозно ли ги вземаш под внимание?

  Доброто е заразно
 81. 81 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2922 Неутрално

  До коментар [#65] от "Гадьо":

  Какво собствено производство в РУ ънуя?! Голям смях. 85% от активите са чуждестранни. Последният завод за амортисьори за луксозните коли българска разработка го отличава Тисен Круп в Сибиу преди месец. Аз знам пряко за поне 20 само български завода в Румъния

 82. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 83. 83 Профил на xefgo
  xefgo
  Рейтинг: 758 Неутрално

  Където властва социализъм няма "прав път". Жалко за Румъния - сега пак ще трябва да наваксва за погубеното време. А беше страна за пример....

 84. 84 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 562 Неутрално

  До коментар [#16] от "noemis":

  Така е, но румънците нямаха Виденов иГечев и 1997г., когато заплатите бяха 15 долара, а пенсиите 5. Това не трябва никога да се забравя, когато се правят сравнения. Бяхме "много" по-добре от румънците, но през цитираната година ние бяхме занулени от комунистическите некадърници, а румънците се развиваха без сътресения. А Чаушеско го разстреляха военните им, което беше един див и варварски акт, по комунистически, без съд и присъда.

 85. 85 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 562 Неутрално

  До коментар [#75] от "owen":

  Т.н. демокрация го е измислила. Има избори, правиш партия, лъжеш масите и ги печелиш. После управляваш, къде по-добре, къде по-зле. И идва следващия. От митинги полза няма. Добре, ще уплашиш тези които са на власт, дори може да си подадат оставките. В най-добрия случай ти ще дойдеш на власт. А сега се погледни в огледалото и кажи с какво си по-добър от предните? Какво излиза, че българинът е по-умен от румънеца.

 86. 86 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 562 Неутрално

  До коментар [#75] от "owen":

  Т.н. демокрация го е измислила. Има избори, правиш партия, лъжеш масите и ги печелиш. После управляваш, къде по-добре, къде по-зле. И идва следващия. От митинги полза няма. Добре, ще уплашиш тези които са на власт, дори може да си подадат оставките. В най-добрия случай ти ще дойдеш на власт. А сега се погледни в огледалото и кажи с какво си по-добър от предните? Какво излиза, че българинът е по-умен от румънеца.

 87. 87 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 562 Неутрално

  И България и Румъния са един дол дренки. Явно балканците не са в състояние сами да организират държавите си да функционират нормално, без управляващите да крадат и с Г*за си, а управляваните да са политически активни и да контролират крадците. Вече 30г. не можем да се справим с бюрокрацията, шуробаджанащината, корупцията, а сме една шепа хора. Как все се получава така, че по върховете застават най-некадърните и простите? Явно те най-близко се доближават до масата избиращи ги. И кръгът се е затворил.

 88. 88 Профил на Гадьо
  Гадьо
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#70] от "Гадьо":Хахаха. Средна заплата в Румъния 2000 лева. В Чехия е 1950. Кого смятал, че ще излъжеш освен себе си не ми е ясно.
  —цитат от коментар 74 на Да вярваме на истината


  В Чехия е - 32 466 CZK (около 2 475 лв.)
  Аз Ви пускам линкове към источниците от които ги вадя, вие само хвърляте някакви цифри и твърдите едва ли не, че само каквото кажете вие е истина!

  https://tradingeconomics.com/czech-republic/wages

  Точно 2907 леи е средната брутна работна заплата на Румъния за декември или 1201 лева. И там всичко е за сметка на работника. Всички осигуровки.
  —цитат от коментар 76 на Да вярваме на истината


  Ето един калкулатор на работна заплата за Румъния. Я, пак са забили средната заплата на 5 000 леи. Май трябва да ви се обадят за да им кажете вие колко е средната работна заплата там!

  http://www.calculator-salarii.ro/salariu-mediu-pe-economie/

  и нето да я смятате пак е по-голяма от колкото брутната средна заплата в България!


  До коментар [#65] от "Гадьо":Какво собствено производство в РУ ънуя?! Голям смях. 85% от активите са чуждестранни. Последният завод за амортисьори за луксозните коли българска разработка го отличава Тисен Круп в Сибиу преди месец. Аз знам пряко за поне 20 само български завода в Румъния
  —цитат от коментар 81 на Да вярваме на истината


  Това, че един завод на територията на една държава има собственици от друга държава не го прави чужд! Продукцията която произвежда е част от БВП на държавата в която се намира и плаща данъци пак в държавата в която се намира!

  Както и да го въртите и сучете България не е по-добре от Румъния! За съжаление! И една от причините е тази за която се говори в статията! Най-малкото там трудно ще ви откраднат или съсипят фирмата с помощта на държавата, за разлика от тук!

  Прост народ - слаба държава!
 89. 89 Профил на Vrijheid
  Vrijheid
  Рейтинг: 995 Неутрално

  Румъния , Молдова, Грузия , Украйна, Прибалтика...
  Един по един рухват последните бастиони на тоталитаризма...

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 90. 90 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1305 Неутрално

  Ливадата на съседа винаги изглежда по-зелена и хубава!
  —цитат от коментар 28 на tolex


  По български е "Чуждата кокошка - патка" - изключително популярна тема във форума, в която всеки свободно внася различни небивалици, за които е чул от некой, или верва.

  Иначе матряла е от типа на имаше едно време в Раб дело как най - важната интернационална новина е някаква манифестация на гватемалската компартия. Сега времената са модерни и научаваме новини из живота на сороския интернационал, в случая братята румънски грантоеди.
  Едва ли някой верва, че читателите на Гардиън тръпнат да научат за мислите, чувствата и копнежите на некакво непео из румънската провинция.

 91. 91 Профил на Гадьо
  Гадьо
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#70] от "Гадьо":Точно 2907 леи е средната брутна работна заплата на Румъния за декември или 1201 лева. И там всичко е за сметка на работника. Всички осигуровки.
  —цитат от коментар 76 на Да вярваме на истината


  Тази заплата която сте посочили за Румъния е нето (което им остава чисто след приспадането на данъците и осигуровките) , а я сравнявате с брутната в България която след данъците пада под 1 000 лева.

  https://www.stiripesurse.ro/ins-a-publicat-datele-salariul-mediu-brut-in-romania-a-depa-it-1000-de-euro_1302133.html

  Прост народ - слаба държава!
 92. 92 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2588 Неутрално

  "през 1989 те откраднаха революцията ,през 2019 те искат да ни откраднат всичко" гласи плаката от снимката към статията ,колко актуално за България ,въпреки че протеста е в Румъния
  —цитат от коментар 3 на Stewie


  Сори! При нас плакатът трябва да бъде "През 1989 та БКП1 открадна революцията, а сега БКП2 открадна всичко останало".

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 93. 93 Профил на xfh59608894
  xfh59608894
  Рейтинг: 559 Неутрално

  Това не са "обществото", а малки групи протестъри. Румъния дръпна икономически точно при социалдемократите и неслучайно народът им гласува доверие.

 94. 94 Профил на xfh59608894
  xfh59608894
  Рейтинг: 559 Неутрално

  Румъния вече е и със значително по-високи заплати и пенсии от България, и със значително по-ниски цени на потребителските стоки. Тоест, дръпнаха съществено по стандарт на живот спрямо гербаджийска България.

 95. 95 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2922 Неутрално

  До коментар [#91] от "Гадьо":

  Айде сега пък била нето. Средна брутна работна заплата. Ама да споря няма смисъл.

 96. 96 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  "Той влезе в затвора заради използване на правителствената си позиция и влияние, за да осигури "фалшиви работни места" по думите на прокурорите в държавна агенция за двама служители на Социалдемократическата партия, които са продължили да работят за партията. "

  Ха! Че тва у нас минава в графата "нормална гербава шуробаджанащина" и не се наказва по никакъв начин, даже не се гледа с лошо око на него от непретенциозния БГ избирател.

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 97. 97 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2922 Неутрално

  До коментар [#88] от "Гадьо":

  Този калкулатор и тези данни да толкова нелепи, че по тях България е направо титан с 20000 долара на човек. Аз ползвам банките на страните. Сега няма как да ги пусна щото съм от телефона ама довечера непременно

 98. 98 Профил на Гадьо
  Гадьо
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Това не са "обществото", а малки групи протестъри. Румъния дръпна икономически точно при социалдемократите и неслучайно народът им гласува доверие.
  —цитат от коментар 93 на xfh59608894


  Румъния дръпна напред след реформите в съдебната им система по време на мандата на Демократичната либерална партия до 2007 година. От тогава само им дишаме прахта. На следващите избори ще видим какво доверие ще им гласуват на социалистите. Само да не останат пак с около 20%.

  Прост народ - слаба държава!
 99. 99 Профил на Гадьо
  Гадьо
  Рейтинг: 726 Весело

  До коментар [#91] от "Гадьо":Айде сега пък била нето. Средна брутна работна заплата. Ама да споря няма смисъл.
  —цитат от коментар 95 на Да вярваме на истината


  Не бе, вие сте прав! Националния статистически институт на Румъния се е объркал. Ако искате обадете му се да го поправите!

  Прост народ - слаба държава!
 100. 100 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  Доколкото си спомням, за Румъния се знаеше навремето, че има голям проблем с корупцията, но няма такъв проблем като България, Сърбия и Русия с организираната престъпност.

  Демек, тия мутрагени, които от 30 години си правят горе-долу каквото си искат в БГ, при тях ги е нямало, или поне не в тоя мащаб.

  Това е наистина важно, защото при нас трудно могат да се наложат ефективни присъди с това ниво на мафиотски силови структури. Реално, у нас угрозата да бъдеш физически заличен, и то безнаказано, е много по-голяма, ако нарушиш нечии интереси.

  У нас сме един умален модел на Русия, докато при Румънците също така няма тази дива русофилия, което също е инструментално за що-годе нормалното развитие.

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK