Полша освобождава младите от данък върху доходите, за да спре "изтичането на мозъци"

Полша освобождава младите от данък върху доходите, за да спре "изтичането на мозъци"

© Associated PressДа си млад човек в Полша никога досега не е било толкова изгодно. Нов закон, който влезе в сила в страната на 1 август, премахва данъка върху доходите за близо 2 милиона млади работещи поляци.


Инициативата е опит на правителството да спре огромното изтичане на мозъци, което Полша преживява през 15-те години от присъединяването си към Европейския съюз. Премиерът Матеуш Моравецки заяви, че данъчното облекчение ще даде нови възможности на младите хора, които "да се равняват на тези на Запад".


Поляците на възраст под 26 години, които печелят по-малко от 85 528 полски злоти (почти 20 хил. евро) годишно, от 1 август ще бъдат изключени от данъка върху доходите, който се равнява на 18%. Отстъпката е щедър жест, предвид че средната заплата в Полша е малко под 60 хил. злоти (малко под 14 хил. евро) годишно. Според разчетите на правителството 2 милиона души ще могат да се възползват от мярката.
Когато Полша и още седем страни от Централна и Източна Европа се присъединиха към ЕС през 2004 година, гражданите им получиха правото да работят из общността без необходимостта от разрешително за работа или виза.


Застъпвайки се за новия закон в парламента, Моравецки каза, че през последните 15 години 1.7 милиона души са напуснали Полша. "Това е сякаш цялата Варшава е заминала... загубата е огромна. Това трябва да свърши, младите хора трябва да останат в Полша", подчерта той. Масовото емигриране оказва


негативно въздействие върху икономиката.


"През последните три (или) четири години започнахме да наблюдаваме недостиг на работна ръка и (осъзнахме), че имаме нужда тези хора да се върнат", казва Барбара Янцевич, която ръководи подразделението за изследвания на икономиката и миграцията в Центъра за изследвания на миграцията във Варшава.


Кинга Китовска, на 22 години, е сред тези, които са напуснали страната. Преди време корпоративният анализатор пристига в Лондон, за да учи, и остава в британската столица, след като си намира работа във финансовия сектор. Макар да оценява предложението на правителството като щедро, то няма да е достатъчно, за да я убеди да се върне.


"Не мисля, че това е начинът младите хора да бъдат накарани да останат в страната", казва тя. "Важно е да бъдат създадени възможности и да се отворят сектори, които в момента са привлекателни за младите хора", допълва тя. Експертите по миграцията не са убедени, че стратегията ще проработи.


"Не всичко е пари",


отбелязва Хедър Ролфи, която ръководи екипа за заетост и социална политика на Националния институт за икономически и социални изследвания в Лондон. "Изследванията, които са направени за младите полски мигранти във Великобритания, показаха, че често младите хора гледат на миграцията като един вид ритуал за съзряване, като начин да се отделят от семействата си и да добият известна независимост", посочва тя.


Китовска е съгласна с това твърдение. Заплатата, макар и важна, не е приоритет, обяснява младата жена. "Търся по-скоро възможности, отколкото пари в краткосрочен план", казва тя. Работата, която има в Лондон, дори не съществува в Полша. Повечето работни места, които се предлагат там във финансовия сектор, са в подразделенията, които остават зад кулисите на компаниите и всъщност не работят с клиенти.


От 2004 година Великобритания е най-популярната дестинация за полските имигранти и вече близо 1 милион поляци живеят там. Въпреки големия икономически напредък, който Полша постигна през последните години, заплатите във Великобритания все още са значително по-високи.


"18-процентовото данъчно облекчение е голямо, но все още не е достатъчно за изравняване на неравенството (в доходите) между Полша и Обединеното кралство", допълва Янцевич.


Данъчната отстъпка е само част от множеството социални придобивки, които управляващата партия "Право и справедливост" обяви преди европейските избори през май. До ноември в страната трябва да се проведат и общи парламентарни избори. Правителството очаква социалният пакет, който включва и нови субсидии за семейства с деца, както и бонусни добавки към пенсиите, да струва 40 милиарда злоти.


Моравецки твърди, че реформите са инвестиция в обществото и икономиката. Законът спечели силна подкрепа в парламента, доминиран от "Право и справедливост", но срещна и известни критики. Опозиционният депутат Ришар Петру нарече мярката


"изключително лъжлив популизъм".


Той заяви пред парламента, че вместо да подобри положението на младите хора, скъпият нов закон вероятно ще доведе до намаляване на заплатите от работодателите и по този начин доходите на практика ще бъдат задържани на същото ниво. "Какво ще се случи, когато те (младите служители - бел. прев.) навършат 26 години? Ще станат неизгодни, защото ще са твърде скъпи?", допълни той.


Според Ролфи възрастовото ограничение вероятно ще изключи младите поляци, които вече са в чужбина и мислят дали да не се върнат в Полша. "Моментът, в който хората започват да мислят дали искат да останат, или да се върнат в страната си, е малко по-късно в живота. Когато решават, че искат да имат деца - някъде към края на 20-те и началото на 30-те им години", допълва тя.


Законът обаче може да помогне да помогне тези, които обмислят да заминат, да решат да останат в страната. "Много по-важно е за тези, които все още са в Полша и не са имигрирали, тъй като се насърчава по-стабилна заетост, а и се предоставя известна полза... така че те може да са по-склонни да останат в Полша", отбелязва Янцевич.


Дори ако тази политика не проработи както се очаква,


поляците може да преосмислят бъдещето си във Великобритания.


Сривът в стойността на британската лира след референдума за Брекзит през 2016 година намали привлекателната сила на работата в Обединеното кралство.


Атмосферата също се влоши. Дебатът около Брекзит бе насочен към миграцията и полицейската статистика показа, че докладваните престъпления от омраза срещу имигранти са нараснали рязко след референдума.


Объркването около Брекзит и бъдещата миграционна политика на страната вече отблъскват хората. Статистиката показва, че вече повече поляци напускат Великобритания, отколкото пристигат. Политиката за Брекзит на британското правителство и усещането за враждебност към мигрантите може да се окажат по-ефективни за връщането на полските емигранти у дома от всякакви данъчни отстъпки.

Ключови думи към статията:

Коментари (58)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3814 Любопитно

  "...Моравецки каза, че през последните 15 години 1.7 милиона души са напуснали Полша. "
  >>> И как стана тази работа? Поляците яка лустрация направиха на комунетата си и пак младите и амбициозните напускали масово страната.

 2. 2 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2295 Весело

  "Това е сякаш цялата Варшава е заминала... загубата е огромна. Това трябва да свърши, младите хора трябва да останат в Полша"
  ...
  И кой е виновен???
  Пак ли Путин? Пак ли кмунистите след 30 години???

  В Русия съм! В Русия съм!
 3. 3 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2630 Неутрално

  "Китовска е съгласна с това твърдение. Заплатата, макар и важна, не е приоритет, обяснява младата жена. "Търся по-скоро възможности, отколкото пари в краткосрочен план", казва тя. Работата, която има в Лондон, дори не съществува в Полша. Повечето работни места, които се предлагат там във финансовия сектор, са в подразделенията, които остават зад кулисите на компаниите и всъщност не работят с клиенти."
  .........................................
  Те пък щото тези 1.7 млн всичките отидоха във финансовия сектор. Поздравявам поляците. Не виждам нищо популистко, това си е реално действие. Точно хората с най-голяма мотивация, тези с ниските доходи.

  Да твърдиш, че ГЕРБ е алтернатива на БСП е като да мислиш, че диарията е алтернатива на запека.
 4. 4 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1012 Неутрално

  До коментар [#1] от "тулса":

  Поляците направиха лустрация, за да донесат поне малко справедливост за хората пострадали от тоталитарната система и облагодетелстваните от тоталитарния режим да получат поне малко възмездие.

 5. 5 Профил на Фат Ким
  Фат Ким
  Рейтинг: 933 Неутрално

  От 39 млн Полша загубила 1.7 млн население, ние дето загубихме 2 млн. от общо 8.9 млн хич не с е и замисляме да задържаме млади хора.

 6. 6 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7261 Неутрално

  Инициатива със спорен резултат

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 7. 7 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 4148 Весело

  До коментар [#4] от "Индиана":

  и стигнаха до агент Болек ...

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 8. 8 Профил на puhpuhan4o
  puhpuhan4o
  Рейтинг: 1300 Неутрално

  Таксите са кражба.

  Много добре за Полша!

  Върнете дъгата на децата, педераси!
 9. 9 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 4211 Неутрално

  "Това е сякаш цялата Варшава е заминала... загубата е огромна. Това трябва да свърши, младите хора трябва да останат в Полша"...И кой е виновен???Пак ли Путин? Пак ли кмунистите след 30 години???
  —цитат от коментар 2 на Веселин Дечев


  Дрогарьо Дечев, комунистите оставиха такова наследство, че младите не искат и да го помиришат!!! ГНИЛОЧ!!
  ПП И обърни внимание дрогарьо, че не бягат при Жужето в Рассия!!!

 10. 10 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 5341 Неутрално

  Няма шанс, някои от нашите политици, "гига икономисти" и "мега" профсъюзни лидери, да им хрумне подобна идея...

  Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Nada Tomba, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
 11. 11 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 3807 Неутрално

  Само си представям тук какво масово фалшиво назначаване на млади хора би настъпило. И ще са все с едни космически заплати.
  И на 26 и един ден рязко се променя всичко.

  Доброто е заразно
 12. 12 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 1556 Неутрално

  Умна държавна политика.

 13. 13 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 4004 Неутрално

  По принцип поляците са от големите износители на диаспора още през 19 в.
  Когато стотици хиляди поляци мигрират в Америка.

 14. 14 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 5869 Любопитно

  Този закон вероятно ще задържи доста млади в Полша....въпреки че разликата в стандарта със съседна Германия остава......
  А за разликата ....за която тъпоглаво питат русорабите-да виновен е коминизма!30 години след обединението на Германия и похарчените за "източните провинции " гигантски 2,31 трилиона евра...все още има доста разлика!Та какво остава за Полша!

  До истината се достига с познание!
 15. 15 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 3829 Любопитно

  До коментар [#2] от "Веселин Дечев":

  И кой е виновен???
  Пак ли Путин? Пак ли кмунистите след 30 години???
  ==/===============

  🤔Ако не напиш Путен, ерекцията очевидно няма да дойде?)😂

 16. 16 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 4004 Неутрално

  Бе те и младите мозъци в България са засмукани като от прахосмучка.
  Първо от германските университети и след това от германските концерни.

 17. 17 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3303 Неутрално

  "Дрогарьо Дечев, комунистите оставиха такова наследство, че младите не искат и да го помиришат!!! ГНИЛОЧ!!"
  До коментар [#9] от "4ort":

  Ми да, ама минаха вече 30 години. И след още 30 пак ли с наследството ще се оправдавате? 30 години е цяло едно поколение.

 18. 18 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2295 Неутрално

  Само си представям тук какво масово фалшиво назначаване на млади хора би настъпило. И ще са все с едни космически заплати.И на 26 и един ден рязко се променя всичко.
  —цитат от коментар 11 на АзКлавдия


  Абсолютно!

  В Русия съм! В Русия съм!
 19. 19 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2295 Неутрално

  "Дрогарьо Дечев, комунистите оставиха такова наследство, че младите не искат и да го помиришат!!! ГНИЛОЧ!!"До коментар [#9] от "4ort":Ми да, ама минаха вече 30 години. И след още 30 пак ли с наследството ще се оправдавате? 30 години е цяло едно поколение.
  —цитат от коментар 17 на Judjuk


  В България поне все някой друг е виновен!

  В Русия съм! В Русия съм!
 20. 20 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 3102 Неутрално

  До коментар [#16] от "palav_nik":

  Няма такова нещо. 90% от младите българи учат и се връщат. Нали ви пускат щото Кметът не вярваше. Даже от Оксфорд и Кеймбридж. Освен пари и развитие много сектори в България дават и възможност за значимост. Апропо ако не сте такива българи разби щяхте да забележите как на почти всеки космически апарат напоследък има български апарати, камери, прибори и системи.

 21. 21 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3303 Неутрално

  "90% от младите българи учат и се връщат."
  До коментар [#20] от "Да вярваме на истината":

  Майтапиш се бе Уйли! Може да си искал да напишеш, че 90% не се връщат. Но даже и това не е вярно.

 22. 22 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 4149 Любопитно

  Защо всички си мислят че става въпрос само за пари?

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 23. 23 Профил на L Glassman
  L Glassman
  Рейтинг: 958 Неутрално

  Интересно как всички искат на запад при либерастите! :)
  Поляците ще останат доста изненадани, като открият, че не парите са най-големия проблем на младите!

 24. 24 Профил на Coldplay
  Coldplay
  Рейтинг: 1540 Любопитно

  В България поне все някой друг е виновен!
  —цитат от коментар 19 на Веселин Дечев


  Ти нали не си българин (по твои собствени признания), защо се вълнуваш? Гледай си родината на североизток и не бери грижа за нас българите.

 25. 25 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 4211 Неутрално

  До коментар [#2] от "Веселин Дечев":И кой е виновен???Пак ли Путин? Пак ли кмунистите след 30 години???==/===============🤔Ако не напиш Путен, ерекцията очевидно няма да дойде?)😂
  —цитат от коментар 15 на putinxujlo


  Дрогаря Дечев дали може да обясни, защо след като комунизЪмът е направил толкова много, то след 1989 г. младите хора от гнилия запад не тръгнаха към построения рай???

 26. 26 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 3102 Неутрално

  До коментар [#21] от "Judjuk":

  Ти май ти се иска отроднико ама уви:)) Младите хора учат и се връщат съучениците на сина ми 100% се връщат. Той самият си учи в България по патриотични подбуди. Не 90%, а 100%

 27. 27 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 3102 Неутрално

  До коментар [#22] от "DDR":

  Да де. И виж не ми вярват, че освен пари младите се вълнуват от много други неща. Ама разни отродници не вярват въпреки че им пусках наскоро десетки свидетелства:)) От живота!

 28. 28 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 4149 Весело

  До коментар [#27] от "Да вярваме на истината":

  Старата школа...само в парите и е щастието...😉

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 29. 29 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 4004 Весело

  "Освен пари и развитие много сектори в България дават и възможност за значимост."

  Така е.
  Един прост автомонтьр мое да си докарва по неколко бона на месец в България като изчуква тенекии на колите. Мое да бъде значим и добре платен. Щото такива почти не останаха...

 30. 30 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3323 Неутрално

  Това са националистите,мислят за бъдещето и за възпроизводството на нацията, данъчни облекчения, заеми за млади семейства,пари за деца,по всякакви начини в Унгария и Полша насърчават оставането на младите, насърчават раждането на деца, запазването на семействата и възпроизводството на нацията. Глобалистите имат само една рецепта-внасяй хора от Африка и Мала Азия!

 31. 32 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4268 Неутрално

  Поне се опитват да направят нещо. У нас, всячески се стараят да прогонят не само младите и кадърните, а всички българи. "Аз съм прост и вие сте прости", това е девизът на последните 10 години управление. Но от един едникнижен пожарникар - толкоз.

 32. 33 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 4211 Неутрално

  Умна държавна политика.
  —цитат от коментар 12 на von_seeckt


  Дрогаря Живков беше въвел ергенски данък!!!

 33. 34 Профил на oziris7
  oziris7
  Рейтинг: 1823 Неутрално

  Интересно ми е с какъв негативен тон се коментира мярка, която на практика стимулира младежите да останат в Полша и да създадат семейство. Има хора, които ще намерят проблем във всяко решение, защото идва от консервативна партия, отхвъряща догмата на неомарксисткия либерализъм и мултикултурализъм.

 34. 35 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 3102 Неутрално

  До коментар [#32] от "Vlado Nikolov":

  Що?! Аз не виждам някой работещ в Габровска област да е свързан с Правителството. Има над 5000 чуждестранни работници основно от Запад. Ела да се разходим да видим колко ще ти кажат, че зависят от Премиерът, който и да е той. Айде бе елате и после ще пишете каквото сте видели.
  Както шефът на Тракийската Икономическа зона идва всеки месец и споделя.

  https://www.investor.bg/imenata-na-biznesa/107/a/georgi-stoev-bylgariia-se-nujdae-ot-imidj-na-tehnologichna-investicionna-destinaciia-250077/

  Ето Георги Стоев да видим млади ли или стари работят. Има ли или няма чуждестранни млади работници.

 35. 36 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 3102 Неутрално

  До коментар [#34] от "oziris7":

  Безплатно умно няма:)) И това не е консерватизъм а пълен либерален ход. Консервативните общества си плащат.
  Тука още преди 5 години искаха да гласуваме детските градини да са безплатни. За индустрията бълха ни ухапала, че нашите дребни съграждани ще се грижим за тях. То и сега се грижим.
  Та въпреки че таксата е 23,00 лева и не епроменяна от 2001 година мнозинството каза да остане за да има усещането за дисциплина и съпричастност. Обаче понеже повече от половината раждат в Плевен и София да видим какво получава едно дете като се роди

  От фирмата на бащата от 1000 до 5000 лева зависи от политиката на фирмата, 14 дни отпуск за бащата. От 100 до 1000 лева от всякакви фонданции 13 на брой събра детето дето се роди в семейството ни преди 2 години без два месеца 4400 лева

  От общината 200 лева. От държавата - 600 лева общо 8200 лева даже сега ако питаш родителката не може да ти каже откъде точно колко е получила!

 36. 37 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 1347 Неутрално

  Тиквите, кажете на главната Тиква че сте "мозъци". та да ви намалят данъците, иначе ще изтечете, в канализацията де!!!

 37. 38 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 1347 Неутрално

  До коментар [#16] от "palav_nik":

  //Бе те и младите мозъци в България са засмукани като от прахосмучка.//
  ----------------------------
  Да се ликвидира прахосмукачката!!!! ...достатъчна е една тиква!!!

 38. 39 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 2169 Неутрално

  ИПИ, Ганевци и Каролевци пикаят газ в момента... Как може некой да си помисли, че обикновен човек може да получава дан. облекчения. Последните са само за супер-дупер-трипер умните бизнесмени, геноцидни чиновници и друга алчна сган, около която се върти Вселената

 39. 40 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 1522 Неутрално

  "Отстъпката е щедър жест, предвид че средната заплата в Полша е малко под 60 хил. злоти (малко под 14 хил. евро) годишно."

  Дневник не е пояснил, че това е брутна заплата и се получава леко заблуждение у читателите, че заплатите са много високи. Наистина са по-високи от българските, но не толкова. Средната чиста заплата във Варшава е 4000-4200 злоти (1800-1900 лв), а в останалите големи градове - Гданск, Краков, Вроцлав е около 3500 злоти (1500-1600 лв). В провинцията 2500-3000.
  Въпреки това освобождаването от данък за младите работещи е добро. И например 18% на 4000 злоти бруто са 600-700 повече.

 40. 41 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3303 Неутрално

  "Младите хора учат и се връщат съучениците на сина ми 100% се връщат. Той самият си учи в България по патриотични подбуди. Не 90%, а 100%"
  До коментар [#26] от "Да вярваме на истината":

  Ма не се вълнувай толкова, ще получиш ортикарии! То и аз искам да се връщат 100%, даже 150%. Де ми е далаверата нацията да се обезкръвява и обеднява? Само че едно са мечтите, друго е гадната, грозна действителност. Все пак ако имаш официални данни, дай ги, ще са интересни за всички. Това за съучениците не звучи сериозно.

 41. 42 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 4148 Неутрално

  До коментар [#11] от "АзКлавдия":

  ще са повече от партизани след 0.9 и почти колкото демократи след 10.10

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 42. 43 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 4148 Неутрално

  До коментар [#22] от "DDR":

  понеже има факт като запорирани милиони ..

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 43. 44 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2836 Весело

  Ефективна и умна мярка която обаче умнокрасивите лъжелиберали ще оплюят щото не са грантове за прокарване на единний светлий Дьордизъм което според тях е единственият ПРАВИЛЕН стимул :)

  Use your Illusion
 44. 45 Профил на a4kataaa
  a4kataaa
  Рейтинг: 383 Неутрално

  До коментар [#22] от "DDR":


  До коментар [#23] от "L Glassman":

  Поне при мен причините да напусна България бяха чисто финансови, но след 6 години живот в Германия, нежеланието ми да се върна да живея в България не се огрсничава само до заплащането. Като поживее човек в " бяла" държава и осъзнава, че дори и при еднакво заплащане, западноевропейските страни предлагат много по добри условия за живот (болници, училища/университети, пътна инфраструйтъра, социална сигурност).

 45. 46 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2836 Весело

  До коментар [#45] от "a4kataaa":

  Има един психологически ефект с който изглежда не сте наясно :)

  Позицията на мигрант е МНОГО привлекателна от гледна точка на самохипнотизиране на мигранта колко е читав. Затова хората първо поколение са склонни да бачкат за по-малко кинти и търпейки предубедително отношение и често реално в неособено звездни условия сравнено с еквивалентен местен със същите дадености криеки колко им е тегаво и въпреки това убедени че си струва и ги показва като стойностни и корави добри чиляци.

  Нищо лошо, това е ПРИРОДЕН механизъм гарантиращ че сапиенсите имаме НЕПРЕОДОЛИМ инстинкт да се движим и мешаме което в голямата картинка е супер за генетичния пуул.

  Но това не променя фактът че е ИЛЮЗИЯ, ползотворна и поощрявана от Природата но все пак илюзия :)

  Use your Illusion
 46. 47 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 1374 Неутрално

  До коментар [#6] от "neut":

  Що? При нас как стои тази инициатива?
  Или я караме навсякъде с безспорни резултати, хо-хо...

 47. 48 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9173 Неутрално

  И мислят, че това ще ги спре?

 48. 49 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 3250 Неутрално

  Емиграцията е набрала такава сила, че трудно ще се спре. Дори и в такива по-развити бивши соци като Полша и Чехия, хората бягат отвсякъде. Това за данъците е добър ход, но дали ще има ефект, още повече е закъснял. Причините навсякъде са едни и същи, по-интересна работа и по-добро заплащане, отворени граници и хората , особено по-младите без ремаркета, се чувстват повече туристи, отколкото емигранти. Но мисля, че най-точно ми обясни мой млад роднина, който тук имаше добра работа и въпреки това замина да кара камион в Лас Вегас: Прибирам се вечер на село, свако, а тук кипи купон...Младите бягат от сивотата на панелните квартали, от липсата на интересен живот, нещо, дето на запад го има в излишък.

 49. 50 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 4149 Весело

  До коментар [#46] от "Saint of Me":

  "Затова хората първо поколение са склонни да бачкат за по-малко кинти и търпейки предубедително отношение и често реално в неособено звездни условия сравнено с еквивалентен местен със същите дадености"
  Абсолютни глупости и пълно непознаване на материята. Или кскто е казал Швейк — плещите идиотии на квадрат!!!
  И това го обяснявате на хора, дето са навътре в нещата!!! Малко срам поне...нямате ли? 😂😂😂

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 50. 51 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1551 Неутрално

  "Не мисля, че това е начинът младите хора да бъдат накарани да останат в страната", казва тя. "Важно е да бъдат създадени възможности и да се отворят сектори, които в момента са привлекателни за младите хора", допълва тя.
  -------------------
  Всичко е казано в 2 изречения.

 51. 52 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 4149 Неутрално

  До коментар [#49] от "man_un":

  Специално в Северна Америка начина на живот и мислене е толкова различен от Европа...та на който му се бачка здраво и живее здраво — това е мястото.

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 52. 53 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2836 Весело

  До коментар [#50] от "DDR":

  На какво се дължи тази Ваша иначе напълно безпочвена увереност че се явявате жалон според който другите трябва да се равняват и да изпитват срам като ги посочите с пръст?

  Аз нямам такава претенция към Вас нито съм написал това дето съм написал желаейки да уязвя човекът на който го пиша или да му омаловажа усилията и постиженията, просто вектор по който ако иска може да се забавлява и разсъждава като е глобално философски настроен и аз междудругото съм бил в receiving позицията на това и реакцията ми беше - яаааа, глей Мада Нейча всъщност как съм и мъпетче дето си го програмира как и уйдиса, голем майтап, не възпалително нападателна към тоя дето ми сипва.

  Пожелавам най-безсрамно да се замислите по тоя вектор ако Ви се струва забавно без каквито и да е лоши чувства ;)

  Use your Illusion
 53. 54 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3953 Весело

  До коментар [#44] от "Saint of Me":

  Симпатичните гербаджийчета много взеха да дуднат против Сорос. Досущ като техния гуру Путин и неговите последователи в лицето на Кутев. Маските падат, ключът на крепостта е предаден на кремльовци. Горчиво! Горчиво! Горчиво!

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 54. 55 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2836 Весело

  До коментар [#54] от "vesolr":

  Фалшивееш яко и личи че дори ти не си вярваш, НИЩО не гарантира за Дьорд че е безкористен жертвоготовен светец нито пък е избран по демократичен начин да олицетворява походът доброто да бие злото каквато претенция очевидно има :)

  Use your Illusion
 55. 56 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 1925 Неутрално

  С този закон на практика младите хора в Полша сигурно почти се изравняват с някои от по-бедните райони на Германия по доходи. Говоря средно, не съм търсил точните цифри. Но Полша е рекордиор по качаване на доходите след влизането си В ЕС и с това данъчно облекчение, ефектът е много сериозен. Полша скоро може да стане желана дестинация за миграция дори за българите. До там я докарахме.

  А герберастията превърна България в световен лидер на отрицателния прираст. Само две-три потъващи в Световния океан островни държави ни изпреварват.

 56. 57 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 2786 Весело

  Защо всички си мислят че става въпрос само за пари?
  —цитат от коментар 22 на DDR


  Добре, ако кажем почти, или повечето, какво би променило сегашното състояние на системата?

  И не е само до мислене, а опира до (непосредствени) прагматични ДЕЙСТВИЯ. Как беше цитатът на Мамата на нацията: Ако на 40 си социалист, нямаш мозък... (?) 😏

  (не се чете)
 57. 58 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 744 Неутрално

  Много несправедлив закон.
  Примерно двама служители, които работят еднаква работа, единият на 25 години, другият на 26. Фирмата им плаща по 2000 заплата. Първият носи в къщи 2000, вторият 1600. Като се сравни с колегата си как ще се почувства?
  Първият колега също само след една година ще се почувства и той така, когато навърши 26 и се сравни с по-младите си колеги.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK