В Берлин бежанците ходят на уроци за сексуално поведение

В Берлин бежанците ходят на уроци за сексуално поведение

© ReutersДискотека; мъж и жена си разменят погледи, пият, смеят се, танцуват, после се целуват. Мъжът води младата жена в дома си, заключва вратата, тя иска да си тръгне, той я изнасилва.


След края на видеоклипа седем мъже на по 30-ина години, дошли в Берлин от Сирия, Ирак или Афганистан, са приканени да изразят мнение: "Тя пи прекалено много, те спят заедно", казва един от тях, убеден, че момчето се е възползвало от опиянението на младата жена и е злоупотребило с нея. "Той знаеше много добре какво иска", допълва друг.


Тук се намесва преподавателката Карола Пиетруски-Ниан, за да каже, че "това се случва често в Берлин, младежите пият прекалено много, вземат наркотици" и в някои случаи може да се стигне до такъв вид агресия.
В топъл летен следобед в един от най-бедните квартали на Берлин, Марцан, където са настанени голяма част от хилядите бежанци, пристигнали в столицата от 2015 г. насам, седемте мъже участват в четиричасов курс, наречен "Заедно за сигурност". По-прозаично казано, става въпрос за обучение за сексуалното поведение и съгласието. "Това са трудни теми, говорете свободно", насърчава ги обучаващата.


Събрани около маса с подноси с плодове пред тях, и седемте мъже, неженени и повечето без деца, са се включили доброволно в обучение, организирано от норвежката организация "Хироу", която управлява множество домове за мигранти в Германия.


Как става ясно дали една жена е съгласна? Какви съвети да дадем на бежанците, които идват от държави, където момичетата и момчетата често учат в отделни учебни заведения, където публичните прояви на нежност са забранени, където изнасилването в двойката не се смята за престъпление?


"Като чаша чай"


Това са ключови въпроси в държава, приела за четири години няколкостотин хиляди бежанци и все още преследвана спомена за случилото се в новогодишната нощ през 2015 г. в Кьолн, когато бяха извършени множество сексуални посегателства, главно от граждани на страни от Магреба.


В Норвегия, след множество изнасилвания, в които бяха замесени бежанци, между 2013 и 2015 г. мигрантите бяха задължени да преминават такова обучение.


В Германия през 2018 г. беше регистрирано увеличение от 15 процента на сексуалните престъпления и посегателства, извършени от чужденци - 6046 случая в сравнение с 5258 предходната година, сочи официалната статистика. Увеличението е свързано отчасти със затягането на законодателството след 2016 г., което улесни преследването на извършители на сексуални престъпления.


То обаче разкрива какво предизвикателство представлява приемът на мигранти, голяма част от които са неженени млади мъже. До такава степен, че крайната десница е готова да се възползва от трагедии като изнасилването и убийството през 2018 г. на момиче във Фрайбург от афганистанец.


В един от кратките видеоклипове, използвани при обучението, се обясняват разликите между доброволни сексуални отношения и изнасилване. "Това е като да попитате някого дали иска чаша чай", казва в началото глас на английски език. "Ако отговори "Да, много обичам", този човек иска чай. Ако се колебае, можете да направите чай и да попитате отново", продължава видеото. "А ако ви кажат "Не, благодаря", не правете чай и не се сърдете. Същото е и при секса", заключава клипът.


В друго упражнение всеки участник застава срещу друг обучаващ се. Видеоекран им показва на какво разстояние могат да се приближат един до друг и къде се намира "личната граница" на интимността.


"Закони"


Не бива да се допирате до събеседника си. Същото е и с децата, те не обичат да бъдат прегръщани насила", казва обучаващата.


"При нас имаме два закона: държавния и семейния, на рода", обяснява участник. За много от тези хора задължението да заклеймиш свой близък, извършил изнасилване или актове на малтретиране, не се подразбира, още по-малко ако виновникът е баща им. "При нас честта е важна ценност", обобщава участник.


Друг е смутен от факта, че в Германия детето може да запази фамилното име на майка си при развод.


Хайнц-Юрген Вос, преподавател по сексология в Университета в Мерзебург, смята тези обучения за полезни, тъй като "съществуват културни различия и различия в нравите". Той е на мнение, че такова обучение трябва да се въведе в цяла Германия, което ще е предизвикателство, тъй като образованието и обучението са в компетенциите на провинциите.


Според неправителствената организация "Про-Азил" е обратното: "Човек усвоява по-добре ценностите и нормите в ежедневието, отколкото в клас. Най-добрата интеграция и превенция са контактите, училищната подкрепа и достъпът до трудовия пазар." /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2803 Неутрално

  100 коментара.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 2. 2 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 786 Неутрално

  Не могат ли направо да ги преформатират от мюс. на христиани?

 3. 3 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2155 Неутрално

  Не виждам с какво ще помогне разясняването, какво е насилие.
  Това знание ни е дадено по рождение на всички.
  А това, че някой се изтарикатяват да оправдадават насилието с "традиционни ценности", е проблем основно на властите, които вземат под внимание подобни аргументи.

 4. 4 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4103 Любопитно

  Успокояващи "бибитки" правят ли им?!

  Скоростен индекс "Y"
 5. 5 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1262 Неутрално

  Пущам сълза от умиление.

  Знанието е сила, информацията - власт
 6. 6 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3231 Неутрално

  Пък за жените дето обичат да ги изнасилват нищо не пише.

 7. 7 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 972 Весело

  ало, Мути Анжела кога ще поЧне да раздава безплатно презервативи ?!

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 8. 8 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2512 Неутрално

  Направо на кастрация. Те от курсове не разбират!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 9. 9 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7521 Неутрално

  "се обясняват разликите между доброволни сексуални отношения и изнасилване."

  Те не правят ли разлика.

 10. 10 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1454 Неутрално

  Дресировката хубаво... само тая водещата колко лия е страх кво може й се случи. Дали парите си заслужават риска?

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 11. 11 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1550 Весело

  Дошлите в Берлин от Сирия, Ирак или Афганистан първо очакват безплатен обяд.
  След това и други екстри...

 12. 12 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3382 Неутрално

  Корана ги е обучил. Жените на неверниците(гяурите), са законна плячка. Аллах и Мохамед казват така.

 13. 13 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 801 Неутрално

  Това показва ограничеността на либералния свят и отказът му да признае истината. Наистина трябва да си турбодебил и да не си прочел една страница през живота си, за да считаш, че средновековните варвари, чиито живот се управлява от исляма, ще се променят като посетят няколко чада курсове наложени от едно чуждо и омразно за тях общество.

  Спаси, Господи, Твоите чеда и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
 14. 14 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 14 Неутрално

  Редно е и булгаристанците да изпращат. Все пак, да не забравяме, че най-известният ни боксьор току що, на близо 40 годиншна възраст разбра, и му трябваха курсове за което, че да прегръщаш и целуваш непозната жена ей тъй просто, не било прието.

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 15. 15 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2445 Разстроено

  Тези много добре знаят какво е сексуално насилие и в родината си никога не биха си позволили това което провят в Европа защото там ще получат правосъдие на момента и никой няма да ги оправдава с психични отклонения! Просто немюсюлманките за тях са плячка, а това че никой не ги санкционира сериозно само засилва чувството им на превъзходство и безнаказаност!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 16. 16 Профил на metalogy
  metalogy
  Рейтинг: 546 Неутрално

  Ако някой се промени след такъв курс, е късмет или допълнителен ефект. Но тези, които няма да се променят, няма да могат да се оправдават вече, че не са знаели, че НЕ значи НЕ.
  Трябва да ги задължат всичките да минават на курса.

  колко е стабилен финансовият сектор у нас, ако не се говори за него
 17. 17 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 1388 Неутрално

  По- скоро са тарикати отишли да кльопат от подносите с безплатни плодове. Разбира се, че ще се държат като хрисими и ще отговарят правилно на въпросите. Чак толкова тъпи не са! Тези курсове естествено няма да променят религиозните им ,,ценности”!

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 18. 18 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  Една колежка по горе правилно определи понятията - за тия "лица" ( използвам наше милиционерско определение, но за тях е точно) може да има полза само от дресировка, а не от обучение.

 19. 19 Профил на драган
  драган
  Рейтинг: 572 Неутрално


  "При нас имаме два закона: държавния и семейния, на рода", обяснява участник. За много от тези хора задължението да заклеймиш свой близък, извършил изнасилване или актове на малтретиране, не се подразбира, още по-малко ако виновникът е баща им. "При нас честта е важна ценност", обобщава участник."
  От това по ясно няма.
  Наистина трябва да си болен мозък за да вярваш, че хора с такъв манталитет ще приемат нашата ценностна система!

 20. 20 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1353 Неутрално

  В Исляма жената не е човек, а стока. Тя първо е собственост на баща си, а после на мъжа си. Тя има задължения да храни мъжа си, да готви, да чисти, да гледа децата, да пере, да прави секд с мъжа си по негово усмотрение, да пази честта на мъжа си. Това важи са мюсюлманките. Всички други жени от други религии се считат за плячка, както каза колегата по-горе. Споменах ли права на жената в Исляма? Ами, тя такива... няма. Мъжът й е нейният Господ. Ако той реши да я пребие, може да го направи и никой нищо няма да му каже. Ако реши да я убие, щото я подозира в изневяра - отново нищо. Защото така пише в свещените им книги. Един мъж може да има няколко жени, но една жена - само един мъж и да му служи, да му ражда деца. Затова има доста случаи с българки, родили деца на мюсюлмани от Близкия изток, които не могат да вземат децата си - тамошният мюсюлмански съд според Свещените книги е отсъдил, че детето принадлежи на бащата, а майката само го е родила, тя е само машина за раждане.

  Това е Ислямът. Германците да му мислят какви хора са приютили. Все едно Тарзан в кралския дворец.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 21. 21 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2865 Неутрално

  До коментар [#1] от "DDR":

  честно това не минава вече понеже и редакционно генерирани коментиращи вдянаха, че има интернет, закони .. и не познаването на закона не е оправдание, а примитивна умнокрасива мантра развявана като ... си нашто знаме .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 22. 22 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2865 Весело

  До коментар [#18] от "dorn":
  а беше толкова умнокрасив доскоро

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 23. 23 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2865 Весело

  До коментар [#18] от "dorn":
  а беше толкова умнокрасив доскоро

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 24. 24 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 630 Весело

  Ха-ха, ще ме уморят, пак впрегнали каруцата пред коня. За да правите такива обучения, аланкоолу, първо трябва да набиете в главите на тия примати, че и жената има мнение по въпроса за секса. А чак после да ги обучавате как да разпознават признаците му.

 25. 25 Профил на cvu21617939
  cvu21617939
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#14] от "КретенКилър":

  Когато фактите говорят против убежденията ти, единственото, което ти остава е да смениш темата и да обиждаш. Може средностатистическия Ганьо да не е джентълмен от класа, но е 10 пъти по-цивилизован от средностатистическия африканец или мюсюманин от близкия изток.

 26. 26 Профил на cvu21617939
  cvu21617939
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Какво стана нали в пакта за миграция на ООН пише, че трябва да се уважават културните особености на мигрантите. Мути май-нарушава пакта?

 27. 27 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 3399 Неутрално

  "В Норвегия, след множество изнасилвания, в които бяха замесени бежанци, между 2013 и 2015 г. мигрантите бяха задължени да преминават такова обучение."

  Туземците не могат да схванат, че когато женската каже "НЕ", това значи "НЕ"?!
  И какво решение само са открили тези изклесяци на запад - учени които най-вероятно си уплътняват времето с гледане на порно на служебния компютър ав останалата част от времето си докарват мазоли на лакътя разработват програми как да "отдървят" мигрантите?!
  Само където работещите решения са нехуманни...

  I Want To Believe
 28. 28 Профил на CINZANO - оправете си сайта!
  CINZANO - оправете си сайта!
  Рейтинг: 1005 Любопитно

  Не мога да повярвам каква нелепица прочетох...
  Хорицата от разните му там фондацийки наистина ли вярват, че това е начина, по който ще променят мирогледа на "лекарите" и "инженерите" от Близкия Изток и Африка?

  Мома, връщай 12 и 12А!
 29. 29 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1349 Неутрално

  Не могат ли направо да ги преформатират от мюс. на христиани?
  —цитат от коментар 2 на WWW


  ...и какво ще стане - "лека полека изведнъг народа израстне неколко века" - съмнявам се :)

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 30. 30 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1349 Неутрално

  Но тия убавци , много добре знаят , какво е изнасилване там , от където идат. Дори тук, в България имат спомен. При турболибералите , вече бързо забравят :)

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 31. 31 Профил на leon555
  leon555
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Швабите какво се правят? Кения и Сенегал са на особена почит сред самотните бели швабки, мечтаещи да се нахендрят на черно кересте.

  "Не подозирайте зла умисъл там, където всичко може да се обясни просто с глупост." Бърнард Шaa
 32. 32 Профил на Пуйката
  Пуйката
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Тепърва ще си сърбат попарата надробена им от левите психопати решили да превърнат Европа в ислямска кочина

 33. 33 Профил на stalker
  stalker
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Статията направо ме разплаква от умиление.

  Common sense !
 34. 34 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 944 Неутрално

  В съюза трябва да бъдат допускани единствено християните и евентуално някои показали готовност да се покръстят.

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 35. 35 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2344 Весело

  Ама наистина е трогателно. Сега си представете друга тема - как на новодошлите инжинери и ядрени физици се обяснява (с филмчета) как се ползва тоалетна. Същото е.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 36. 36 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2344 Любопитно

  До коментар [#14] от "КретенКилър":

  Визираш себе си предполагам? Щото колкото и да ти е неприятно си "булгаристанец". Това че очевидно произхождаш от най-ниските прослойки на нашето общество не те оправдава за това, което си.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK