Кристалина Георгиева е кандидатът на ЕС да оглави МВФ (допълнена)

Кристалина Георгиева

© Associated Press

Кристалина ГеоргиеваКристалина Георгиева събра в драматични гласувания и консултации днес достатъчно подкрепа от страните в ЕС, за да бъде предложена за следващ ръководител на Международния валутен фонд, съобщи "Ройтерс".


Кристин Лагард подаде оставка на 16 юли, която влиза в сила на 12 септември, а Управителният съвет на фонда заяви желание до 4 октомври да обяви кой ще я наследи.


Какво следва


Главният изпълнителен директор на Световната банка и бивш еврокомисар сега ще се нуждае от одобрението на САЩ, които практически имат право на вето в МВФ, както и от гласовете на мнозинството от 24-членния Управителен съвет на фонда на гласуването през октомври. Срокът за депозиране на кандидатурите във Вашингтон е от 29 юли до 6 септември, но по традиция фондът от самото си основаване е ръководен от европеец.
Изпълнителните директори и гуверньорите на МВФ също имат право да внесат предложения за ръководтел на фонда с 5-годишен мандат. След 6 септември секретарят на МВФ представя имената на Управителния съвет, в който съставят и публикуват списък от трима водещи кандидати според квалификацията им и районът от света, който ги подкрепя. Следва събеседване с тримата и гласуване от 24-та в съвета, а не от отделни държави. Изборът е с обикновено мнозинство, но за предпочитане е да се събере подкрепа от поне две трети от членовете на съвета.


Тя има проблем


Кристалина Георгиева е изправена пред един формален проблем, който не е непреодолим. Съгласно правилата на фонда не може кандидатът за най-високия пост да е по-възрастен от 65 години, а тя става на 66 след по-малко от две седмици - на 13 август. Дори да отговаря на това изискване и да бъде избран, управляващият директор на МВФ не може да продължи да заема поста, след като е навършил 70 години, се казва още в правилата. Иначе казано, при петгодишен мандат българката ще трябва да се оттегли година преди изтичането му поради навършване на възраст.


Това е поправимо - Бордът на управителите може да гласува промяна с обикновено мнозинство. Възрастовите ограничения може да се променят преди или след края на процеса за номиниране на кандидати. Правилата на МВФ определят, че дори да е избран кандидат като Кристалина Георгиева над възрастовия праг, тя ще може да заеме поста едва след като поправките са факт.


Драмата на последния кръг


В ЕС двата кръга на гласуване днес стигнаха до още един кандидат - бившият председател на Еврогрупата Йерун Дейселблум, който веднага поздрави Кристалина Георгиева и ѝ пожела успехи.


Процедурата на финансовите министри от ЕС е поверителна и "Дневник" получи преди дни лаконичен отказ от българското финансово министерство за какъвто и да е коментар по повод Кристалина Георгиева. Макар името ѝ от седмици насам да се посочва сред водещите кандидати за поста на Лагард, включително от авторитетни медии като "Файненшъл таймс", "Блумбърг" и "Ройтерс", нито един български официален представител не изказа позиция за нея.


Процедурата бе на път да се превърне в демонстрация на непреодолимо разделение между 28-те държави членки, разказва източникът на "Ройтерс". Обсъжданията, включително чрез телеконферентни връзки, продължиха до късно тази вечер.


Подборът на европейския кандидат се координира от френския финансов министър Брюно льо Мер и целта бе до края на юли изборът да е направен, за да започне МВФ обсъждането на новия си ръководител от 6 септември и да го определи до октомври. Но много страни, включително Великобритания, смятат, че Париж ненужно форсира процеса и поканата за гласуване само ще разкрие колко далеч са европейците дори от квалифицирано мнозинство.


За въпросното квалифицирано мнозинство се изисква одобрението на поне 55% (16 държави) от 28-те страни членки на ЕС, представляващи най-малко 65 процента от общото население на ЕС. Събирането на подкрепа за анонимното гласуване се оказа много сложно, като според неофициални данни от едно от тях Дейселблум е имал зад себе си 16 държави, но те са били с едва 40.57% от населението на съюза. На същия кръг Георгиева е била с 11 държави, но 46.53% от европейските граждани - пак твърде далеч от изискването.


Изборът премина при необичайна публичност и неприкрит сблъсък между Германия и Франция и между северните и южните държави в ЕС. Британското правителство е заявило на партньорите си в ЕС, че не одобрява процедурата и не разбира защо трябва толкова да се бърза, поради което Лондон е гласувал всеки път с "въздържал се", съобщи "Файненшъл таймс". Според Мохамед ел-Ериан, главен икономически съветник на "Алианц", за пръв път Великобритания изразява несъгласие с процеса.


Брюкселски кореспондент на "Файненшъл таймс" съобщи малко преди 17:30 часа, че лобирането е преминало от финансови министри на ниво държавни глави. "Меркел иска Макрон да подкрепи Дейселблум, холандците правят последни опити да спечелят Борис Джонсън за техния човек, а португалският лявоцентристки премиер Антониу Коща трябва да избере дали да подкрепи социалиста от Холандия или българката".


Парадоксалният победител


За пръв път в историята българка печели в Европа на финалната права за най-високия пост в една от най-мощните международните финансови институции. В сложния баланс от интереси в ЕС тя донякъде изненадващо се оказа най-подходящата, защото е жена от не много голяма или влиятелна страна от Източна Европа, която не принадлежи към еврозоната.


Кристалина Георгиева изглежда и парадоксален фаворит на Франция, тъй като е смятана за принадлежаща по-скоро към средите на Европейската народна партия, докато президентът Еманюел Макрон залага изключително на своя нов либерален проект, в който холандският премиер Марк Рюте е един от ключовите фактори.


Българката идва от вторият по важност пост в Световната банка, където е прекарала огромна част от кариерата си, но това е по-скоро институция за борба с бедността и подкрепа на социални и хуманитарни проекти по света. От ръководител на МВФ се очаква да има опит във финансовите и банковите среди, а за предпочитане е и да е бил в политиката или поне министър на финансите, за да умее да балансира между често противоречащи си интереси на страните членки.


Йерун Дейселблум

© Reuters

Йерун Дейселблум


Холандия, от своя страна, се бореше да има отново свой представител начело на фонда над 40 години след Хендрикус Йоханес Витевен, който бе управляващ директор в периода 1973-1978 г. Но Дейселблум не е харесван в Южна Европа заради неотстъпчивостта си по време на кризата на еврозоната и има достатъчно критици на политиката му за болезнени бюджетни съкращения в страните, които се нуждаят от помощ.


Страните членки на ЕС взеха решение да гласуват днес, за да определят европейския кандидат за управляващ директор на Международния валутен фонд, след като вчера не успяха да договорят единна кандидатура.


Първоначално се обсъждаха пет имена: на двама представители на южните европейски страни - министъра на икономиката и бизнеса на Испания Надя Калвиньо и португалския й колега и сегашен председател на Еврогрупата Мариу Сентену, на двама от северните страни - бившия председател на Еврогрупата и бивш финансов министър на Холандия Йерун Дейселблум и управителя на финландската централна банка Оли Рен и на българката Кристалина Георгиева.


По-рано днес испанското правителство съобщи, че оттегля кандидатурата на Калвиньо за поста. След това от надпреварата се оттегли и Оли Рен. Малко преди това се отказа Мариу Сентену, който тази вечер поздрави Георгиева и ѝ напомни, че "пред лицето на растящо международно напрежение е задължително МВФ да остане символ на мултилатерализма и международното сътрудничество".


Правителствата на ЕС търсеха единна европейска кандидатура за наследник на Кристин Лагард, защото тя се оттегли от поста след номинацията си за следващ ръководител на Европейската централна банка на мястото на Марио Драги.


Позицията на САЩ


По традиция постът в МВФ винаги е отивал при европеец. Американец винаги е водил Световната банка, но САЩ контролират най-големия пакет от права на гласуване във фонда, поради което следващият му ръководител трябва да е приемлив за Вашингтон.


Финансовият министър на САЩ Стивън Мнучин каза на 18 юли, че не държи много на този принцип. "Независимо каква е историческата традиция, никога не сме премали за даденост, че човек от САЩ ще оглавява СБ и не приемаме за абсолютна даденост, че европеец ще е начело на МВФ. Имайки предвид това, ние оценяваме подкрепата за Дейвд Малпас и очевидно ще работим с всички наши партньори да открием най-подходящия за поста."


През април Малпас бе издигнат за президент на Световната банка (Георгиева е втора след него в йерархията на институцията - бел. ред.) и получи единодушната подкрепа на ЕС и развиващите се икономики. След това се коментираше, че Европа не е оспорвала принципа, за да получи в ответ американско одобрение за свой човек начело на МВФ.

Ключови думи към статията:

Коментари (128)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 1958 Неутрално

  Мачкай Сталинке!!!

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 2. 2 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 6531 Неутрално

  Успех на Кристалина!

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 3. 3 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 1571 Неутрално

  Успех на Кристалина, холандеца на паша.😁

 4. 4 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1130 Весело

  Как обаче сменихте заглавието на статията в разстоянито само на 2 минути :)

  "The Queen Is Dead" 30 years anniversary
 5. 5 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 8835 Неутрално
 6. 6 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 1958 Неутрално

  До коментар [#4] от "nv":

  Нормално е, петък вечер е, удрят по 1-2-3 питиета в редакцията, стават грешки.

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 7. 7 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1205 Весело

  Ха-хааааа!
  Всичката "червена гмеж",
  подкрепя Сталинка!
  "По действията им, ще ги познаете"!

 8. 8 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4112 Неутрално

  Отлична новина и пожелавам успех на Кристалина Георгиева!

 9. 9 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 1546 Неутрално

  Успех на Кристалина

  ББ как ще се изкаже?

  Нали само еврокомисари му трябваха.

  Всички сме в кочината,но някои гледат към звездите:)
 10. 10 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 1546 Неутрално

  Ха-хааааа!Всичката "червена гмеж",подкрепя Сталинка!"По действията им, ще ги познаете"!
  —цитат от коментар 7 на vagabond66


  Аллоууу

  кога ще излезете от призмата ГЕРБ-БСП-ДПс и т.н.
  Става въпрос за българка, която ще оглави изключителен пост.

  България не е ли над всичко???

  Всички сме в кочината,но някои гледат към звездите:)
 11. 11 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 2656 Весело

  Някой СПЕШНО да свърже един маркуч между тролозавода/Позитано 20 и газохранилището в Чирен - рядка възможност да го напълним цялото без пари.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 12. 12 Профил на MEMO
  MEMO
  Рейтинг: 308 Неутрално

  Успех на Кристалина Георгиева! Огромно признание за нейния авторитет.

 13. 13 Профил на bahurat
  bahurat
  Рейтинг: 536 Неутрално

  Изключително признание.
  Браво на Кристалина!

 14. 14 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 1550 Неутрално

  Отлично! Така се прави бг лоби в елита

 15. 15 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  Как бързо тече времето... Кристалина беше асистент в Икономическия когато аз бях студент там в началото на '90те...

  Успех!

  "The Queen Is Dead" 30 years anniversary
 16. 16 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 1215 Неутрално

  До коментар [#10] от "nessarox":

  Ти май си мислиш, че шеф на МВФ от където и да е работи там нещо за родината си..муха -хааа

  Тук БХ няма думата ама със сигурност ще извърти нещо велико, как примерно тази кандидатура е гордост за мандата му.
  Муха-хааа

 17. 17 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  Браво. От сърце й пожелавам успех!

 18. 18 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3801 Неутрално

  " За пръв път в историята българка печели в Европа на финалната права за най-високия пост в една от най-мощните международните финансови институции. В сложния баланс от интереси в ЕС тя донякъде изненадващо се оказа най-подходящата, защото е жена от страна от не много голяма или влиятелна страна от Източна Европа, която не принадлежи към еврозоната."

  Мисля, че нейната кандидатура допринася за положителното отношение към България ! Успех и пожелах днес, преди тази драматична сесия, успех и пожелавам и сега !

 19. 19 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2297 Неутрално

  Това, че българка оглави МВФ, безспорно ще повиши престижа на България.
  Поздравления към Кристалина Георгиева.

 20. 20 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 3161 Неутрално

  Голям успех за Кристалина и за България. Контрабългарите са в потрес.

  Gunter glieben glauchen globen
 21. 21 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 1571 Неутрално

  Браво - гордост за България. Да се надяваме че вече няма да ни свързват Само сциганските банди за източване на социални. Дето се вика и ний сме дали нещо на Европа.😁

 22. 22 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1951 Весело

  Браво. Стискаме палци да не покаже на целия свят какво означава "хубава работа, ама българска"

  Да бехме малко подпийнали, да им ебеме майката.
 23. 23 Профил на Vorknkx
  Vorknkx
  Рейтинг: 432 Неутрално

  Хейтърите ще се гърчат месеци наред от таиз новина...

 24. 24 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1205 Гневно

  До коментар [#10] от "nessarox":


  Аллоууу

  кога ще излезете от призмата ГЕРБ-БСП-ДПс и т.н.
  Става въпрос за българка, която ще оглави изключителен пост.

  България не е ли над всичко???
  —цитат от коментар 10 на nessarox


  Коя България?
  Онази, в която вие "автентичните десни",
  "борите" -"комунистите" или
  онази, в която ги подкрепяте,
  защото били "българи"????
  Докога, ще ни мачкат тези гнусни твари???

 25. 25 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  Това, комунистите Сатаната ги носи на ръце ...

  Дедо Крум
 26. 26 Профил на Джони Глупавия
  Джони Глупавия
  Рейтинг: 1185 Неутрално

  До коментар [#10] от "nessarox":

  Ами няма нужда България да става за смях пред света...

 27. 27 Профил на Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Рейтинг: 1129 Неутрално

  Успех на Кристалина. Троловете на ДСе-еБе, Демонична България на Бойкикиев, и БСП нега плюят храчки по нея.

 28. 28 Профил на Светозар Христов
  Светозар Христов
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Тази е дето искаше да ни подобрява генофонда с арабески и африканески. Не се и съмнявам, че ще я изберат.
  Трябва да сме толерасти, нъл тъй ?

 29. 29 Профил на jeq19606355
  jeq19606355
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Браво Сталинка шефка на МВФ!

 30. 30 Профил на jeq19606355
  jeq19606355
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Наистина отлично, другите две щерки на Ц.Ц. ще се уредят с добри местенца и ще лапкат цял живот.

 31. 31 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 2227 Неутрално

  Присъединявам се към българите - патриоти , които без да тичат пред парламента и да викат "Обичам майка си " отдадоха значимото на тази изключителна жена и БЪЛГАРКА - Кристалина Георгиева ! Успех ,успех и пак успех ! Не е важн какво мислят от" партията "на ПОЛИГЛОТА СТЕФАН ТАФРОВ !

 32. 32 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  До коментар [#28] от "Светозар Христов":

  Колко тъп може да е човек... Пий си ракийцата в петък вечер в панелката и не троли тук.

  "The Queen Is Dead" 30 years anniversary
 33. 33 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10843 Весело

  Честито!
  Освен това е преди 66-тия и рожден ден :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 34. 34 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2297 Неутрално

  До коментар [#24] от "vagabond66":

  Би ли разяснил как точно те мачкат "гнусните твари"?
  Забраниха ти да си изразяваш мнението ли?
  Или невинен те вкараха в затвора?
  Кой те мачка бе нещастник?

 35. 35 Профил на patrokalche
  patrokalche
  Рейтинг: 598 Неутрално

  Тя ще бъде следващия министър председател на България след Борисов!

 36. 36 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2297 Неутрално

  Тя ще бъде следващия министър председател на България след Борисов!
  —цитат от коментар 35 на patrokalche


  Едва ли.
  Ако беше поне с десет години по-млада, би могла да бъде.
  Лошото е, че засега не се вижда вижда алтернатива на Борисов.
  Има достойни личности, но те не желаят да се цапат с политика.

 37. 37 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 3445 Неутрално

  До коментар [#15] от "nv":

  Кристалина беше асистент в Икономическия когато аз бях студент там в началото на '90те.....
  ====================
  ТюА ти и остава като асистентът? (Тъжно🤔

 38. 38 Профил на Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Рейтинг: 1129 Неутрално

  До коментар [#36] от "atmanpg":

  Следващият премиер ще е Томислав Дончев.

 39. 39 Профил на tjj54611191
  tjj54611191
  Рейтинг: 485 Неутрално

  Българин начело на МВФ - много добре! Тази жена има качества.

 40. 40 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2297 Неутрално

  До коментар [#36] от "atmanpg":Следващият премиер ще е Томислав Дончев.
  —цитат от коментар 38 на Гербер ДайБългарист ДеСеБар


  Дончев не става. Твърде възпитан и културен е, Твърде "мек".
  Премиерът трябва да може да командва и да държи здраво юздите.
  Дончев не е такъв.

 41. 41 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1659 Неутрално

  БРАВО! Това е сериозно признание за Кристалина.

 42. 42 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1406 Неутрално

  Не съм във възторг от тази кандидатура, но безспорно е добре България да има свои хора на подобни ключови позиции.

 43. 43 Профил на Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Рейтинг: 1129 Неутрално

  До коментар [#40] от "atmanpg":

  И кой според тебе става?

 44. 44 Профил на iget
  iget
  Рейтинг: 272 Неутрално
 45. 45 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1481 Весело

  Голямо признание за Кристалина Георгиева! Дано да има успех и по-нататък в избора на ръководител на Международния валутен фонд!

  Нейната кандидатура също е успех за страните от Южна Европа и Източна Европа... А най-вече - за България!

 46. 46 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2297 Неутрално

  До коментар [#40] от "atmanpg":И кой според тебе става?
  —цитат от коментар 43 на Гербер ДайБългарист ДеСеБар


  Петър Стоянов.

 47. 47 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1406 Неутрално

  До коментар [#31] от "doroteus":


  ‘Полиглот не е мръсна дума’, деде, нито пък Кристалина е ‘изключителна жена’. Да ви имам критериите!

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 49 Профил на Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Рейтинг: 1129 Неутрално

  До коментар [#46] от "atmanpg":

  Хахаха, това е виц на вечерта. Лека нощ.

 50. 50 Профил на Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Рейтинг: 1129 Неутрално

  До коментар [#48] от "Светозар Христов":

  Бегай, утрепко

 51. 51 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 2136 Неутрално

  До коментар [#7] от "vagabond66":

  Тя не е от "червената гмеж", а от ЕНП. Петък е, знам, ама по-полека с питиетата. Сбъркал си и името и.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 52. 52 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3785 Неутрално

  Успех!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 53. 53 Профил на choKo
  choKo
  Рейтинг: 508 Неутрално

  Стискаме палци. Имиджът ни като държава ще се подобри, макар и частично.
  Дано се получи.

 54. 54 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2233 Весело

  Кристалина като стане на 66 години ще се кандидатира и за главен мюфтия

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 55. 55 Профил на Локомотив
  Локомотив
  Рейтинг: 725 Неутрално

  Това е американската кандидатура, не европейската.

 56. 56 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1205 Неутрално

  До коментар [#34] от "atmanpg":


  До коментар [#24] от "vagabond66":Би ли разяснил как точно те мачкат "гнусните твари"?Забраниха ти да си изразяваш мнението ли?Или невинен те вкараха в затвора?Кой те мачка бе нещастник?
  —цитат от коментар 34 на atmanpg


  Вероятно нямате никаква представа,
  какво се е вършило след датата 9-ти септември 1944 година!
  Тия, на които се радвате толкова много са всичките до един (една) наследници на онези, които са го вършили!
  След като на вас не ви пука за това,
  а и за сегашното състояние на "колония" България,
  едва ли има смисъл да ви се обяснява, каквото и да е било?!?
  Щом ви харесва това състояние,
  радвайте се и бъдете щастливи!
  Вярно е, че сега може да си пишете,
  каквото си щете по форумите в интернет,
  ама едва ли това променя нещо.

 57. 57 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 2656 Неутрално

  Тя ще бъде следващия министър председател на България след Борисов!
  —цитат от коментар 35 на patrokalche


  Никой нормален човек не би оставил международна кариера от такава величина за да стане министър-председател на България.

  Не и при тази чалгаджийска псевдо-политическа култура.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 58. 58 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1205 Весело

  До коментар [#51] от "deutschwagen":  До коментар [#7] от "vagabond66":Тя не е от "червената гмеж", а от ЕНП. Петък е, знам, ама по-полека с питиетата. Сбъркал си и името и.
  —цитат от коментар 51 на deutschwagen


  Вярно е!
  "Червената гмеж" се пребоядиса в "синя, оранжева, пембена",
  а имаше разни други на райета , чертички и всякакви там подобни!
  Смръкни прахчето сега и презареди!
  Ако ти е малко има и "инжикцион" за вас!
  Нали е "свобода".
  Възползвай се докато я имаш!

 59. 59 Профил на zyb18561487
  zyb18561487
  Рейтинг: 2897 Неутрално

  И при най-добро желание не са успели да представят новината като нещо повече от победа на квотния принцип над здравия разум.

 60. 60 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 2136 Неутрално

  До коментар [#58] от "vagabond66":

  Ами айде кажи ги кои са тези пребоясисани. Защото обикновено не се стига по-далеч от платените драсканици на разни псевдо-журналисти работили за ДС (или псевдо-журналисти работещи за тях).
  Аз пък смятам, че ще е хубаво България да вземе този пост в МВФ. И за разлика от фиаското с Бокова в ООН, тук България има реален шанс. Те това сте вие БГ мрънкачите - ще плюете по "Сталинка" но ще си харесвате Бокова или някоя подобна.
  А поседните ти няколко реда си ги чети сам.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 61. 61 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1130 Весело

  До коментар [#48] от "Светозар Христов":

  :)))

  Ти си психично болен :)))

  "The Queen Is Dead" 30 years anniversary
 62. 62 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1130 Весело

  До коментар [#56] от "vagabond66":

  Ти в бял стих ли пишеш?

  "The Queen Is Dead" 30 years anniversary
 63. 63 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3388 Любопитно

  Георгиева явно е добра професионалистка, но защо така уплашено гледа на снимката? Пак разни палавници от Ройтерс се лигавят.

 64. 64 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1335 Неутрално

  До коментар [#10] от "nessarox":

  сегга поне ще си отговориш на въпраса, аджеба защо гласовете до вдичк, кжето се докосне дсб са мах да направят радка пиратка евродепутат

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 65. 65 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3547 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Само старо незабравено...
  Еврофобия, Българофобия.
  Дежаву of course.

  Реакция #1 срещу Европейския напредък
  от страна дива совецка реакция бе светкавична:

  Сталинка та Сталинка ;)

  "Кристалина Георгиева е кандидатът на ЕС
  да оглави МВФ"

 66. 66 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1205 Весело
  До коментар [#60] от "deutschwagen":


  До коментар [#58] от "vagabond66":Ами айде кажи ги кои са тези пребоясисани. Защото обикновено не се стига по-далеч от платените драсканици на разни псевдо-журналисти работили за ДС (или псевдо-журналисти работещи за тях).Аз пък смятам, че ще е хубаво България да вземе този пост в МВФ. И за разлика от фиаското с Бокова в ООН, тук България има реален шанс. Те това сте вие БГ мрънкачите - ще плюете по "Сталинка" но ще си харесвате Бокова или някоя подобна.А поседните ти няколко реда си ги чети сам.
  —цитат от коментар 60 на deutschwagen


  Я кажи, кои са "пребоядисаните псевдо журналисти"?
  Защото например не "пребоядисания" иво инджев ,
  всеизвестен агент на ДС, тук минава за икона!
  А последните ми редове,
  си ги сравни с твоите в коментар -51!

 67. 67 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1205 Весело

  До коментар [#62] от "nv":


  До коментар [#56] от "vagabond66":Ти в бял стих ли пишеш?
  —цитат от коментар 62 на nv


  Разбира се, че неееее!
  В черна тъмнина!

 68. 68 Профил на Октавиан
  Октавиан
  Рейтинг: 497 Неутрално

  мръсна червена измет. Европа = Левиатан на Звягинцев, филм в който руските бивши партийци ходят на църква в откраднат чрез Съда имот на раята.

 69. 69 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4078 Неутрално

  До коментар [#63] от "тулса":

  Ами пишат "драматични моменти в гласуванията", и тя е трябвало да защищава емоционално позициите си, не че е уплашена.
  Познавах я от професионални дискусии навремето докато беше главен асистент във ВИИ "Карл Маркс", беше разумна и амбициозна жена. Тя не беше ли роднина, мисля леля, и на Стоян Дянков, бивш финансов министър?

 70. 70 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 2656 Весело

  Георгиева явно е добра професионалистка, но защо така уплашено гледа на снимката? Пак разни палавници от Ройтерс се лигавят.
  —цитат от коментар 63 на тулса


  Недостатъчно, другарю.

  Опитайте с трийсетина несвързани с темата цитати на монголски език, може да ви се получи.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 71. 71 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 2136 Неутрално

  До коментар [#54] от "dark'star":

  А пък теб никой няма да те иска за нищо - нито на 60, нито на 16. Ще си стоиш безработен и неразбран.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 73. 73 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 2136 Неутрално

  До коментар [#66] от "vagabond66":

  Абе смешко, ти да не си тук да хленчиш против този сайт и "кръга Капитал"? Кой минавал или не минавал за икона тук не е важно. Важно е кой е икона за народеца. Такива, независимо дали го разбират или не, са били Тошо Тошев, Слави чалгара - случаЕно и двамата мрънкачи и плювачи, най-вече по Костов. Да споменавам ли Велева и Блъсков? Те какво смятат по въпроса? Недялко Недялков? Денциа Гаджева?
  Ясен си на всички. Защото си елементарен и прозрачен.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 74. 74 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3547 Неутрално

  UNITED Eu UNION

  Прогнозата ти е двусмислена.

  За да стане Георгиева шеф на МВФ, има още процедурни фатки,
  между които: да се потвърди назначението за лице,
  което иначе при навършена възраст 65 "отива в пенсия".

  Ако не се потвърди и лицето нормално се пенсионира,
  тогава ли ще измести Борисов?

  Ако ли не: Георгиева би била шеф на МВФ "во веки веков".
  Толкова дълго, колкото (още) Борисов, или (ако предпочиташ)
  Тато му Живков.
  Не е ли то "ужас без край"?

  До коментар [#35] от "patrokalche":

  Тя ще бъде следващия министър председател на България след Борисов!

 75. 75 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 2169 Неутрално

  Ууууу, няма ли пенсия за тая !!!

 76. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 77. 77 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3547 Неутрално

  Маркс МОЧА имени В.И.Лелина

  На самая великая Эуроджамия в Маскве?
  Не те засяга.

  Имаш вечно живи тленни останки имени Ленина.
  Многа ли совецкому человеку нада?..

  До коментар [#54] от "dark'star":

  Кристалина като стане на 66 години ще се кандидатира и за главен мюфтия

 78. 78 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3388 Неутрално

  До коментар [#69] от "daskal1":
  Мисля, че беше някаква роднина на Дянков. Не са ни се пресичали с нея пътищата, но заеманите от нея постове досега говорят сами за себе си. Струва ми се, че са я избрали като компромисен кандидат, защото нито една от групировките не е успяла да наложи своя човек. А отделно и щатите ще са по-комфортно с нея, отколкото някой по...инатлия кандидат от ЕС.
  За снимката...Създава малко неприятно впечатление. Явно от Ройтерс са я подбрали хора, които биха предпочели някой...по-либерален кандидат.Знаеш как старателно подбират снимките на Тръмп ... На мен като българин, ми е приятно да науча за избора и, макар че Оли Рен ми харесваше повече.


 79. 79 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 3785 Неутрално

  Брей, да видиш ти!
  Синдикатът на червените путинистки тролове къса ризи, с голи клавиатури стои на дигиталната амбразура и ръси огън и жупел срещу БЪЛГАРКА!
  Ами засрамете се бе!!!
  Или Путин и Пеевски ви страхуват?

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 80. 80 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1205 Неутрално

  До коментар [#72] от "deutschwagen":


  До коментар [#73] от "deutschwagen":


  До коментар [#56] от "vagabond66":Колония България? Ясно, ти си просто едно злобно атакистче, което мрънка против "червените" и технтие наследници, ама е готово да си нагъзи на наследниците на онези, оркестрирали всичко от Москва. А'ре у лево?
  —цитат от коментар 72 на deutschwagen  До коментар [#66] от "vagabond66":Абе смешко, ти да не си тук да хленчиш против този сайт и "кръга Капитал"? Кой минавал или не минавал за икона тук не е важно. Важно е кой е икона за народеца. Такива, независимо дали го разбират или не, са били Тошо Тошев, Слави чалгара - случаЕно и двамата мрънкачи и плювачи, най-вече по Костов. Да споменавам ли Велева и Блъсков? Те какво смятат по въпроса? Недялко Недялков? Денциа Гаджева?Ясен си на всички. Защото си елементарен и прозрачен.
  —цитат от коментар 73 на deutschwagen  "Атакисче" можеш да викаш на майка ти на сина!
  Тия, дето си ги изброил са всичките до един еднакви с тия от "любимия ти кръг"!
  И едните и другите са си все едно котило!
  Това, че ти си превъзнасяш едните, па другите ги "плюеш",
  ни най-малко не променя фактите!
  Върви си, ако щеш у лево, па ако щеш у десно,
  все същото е да се дупиш и на изток и на запад!
  Е, за вас може и да има разлика,
  ама то е до "цветоусещане"!

 81. 81 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 2951 Неутрално

  "Макар името ѝ от седмици насам да се посочва сред водещите кандидати за поста на Лагард, включително от авторитетни медии като "Файненшъл таймс", "Блумбърг" и "Ройтерс", нито един български официален представител не изказа позиция за нея."


  Кристалина не е български кандидат, тя е Сороски кандидат, затова нямат отношение към нея. А е толкова проста, но на Сорос не му трябват умни.

 82. 82 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 3785 Неутрално

  До коментар [#81] от "gozambo":

  Гозамбо, никога не съмсе обръщал към теб, но с тоя сососоизъм си определено обсебен. Като Ердоган с Гюлен. Като Орбан, стипендиант ба Шорош Дьорд.
  Смешно е, нали?

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 83. 83 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 3785 Неутрално

  До коментар [#81] от "gozambo":
  Ако Сорос знаеше колко го величаеш, щеше да ти пусне един грант. Ама английският ти куца...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 84. 84
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 85. 85 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 2951 Неутрално
 86. 86 Профил на Грегорий50
  Грегорий50
  Рейтинг: 639 Неутрално

  Браво и успех на Кристална.

 87. 87 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 3785 Неутрално

  До коментар [#84] от "gozambo":
  Приятелю, като видя в едно изречение сложени Сорос, Родшийлд и глобализма, започвам да си мисля, че четенето на теории за конспирацията повече от три часа е медицински пагубно.
  А животът е наоколо и хората са достатъчно щастливи.
  Направи го като тях и се порадвай на птичките.
  Елементарна еко-терапия...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 88. 88 Профил на Октавиан
  Октавиан
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#24] от "vagabond66":

  +++ извънредно точен коментар. "Дясната" част от ткзс-то нема да разбѐрѐ. Тя също си мечтае за стабилност и да няма нужда да мисли щото "държавата се е погрижила за това". Трагедия

 89. 89 Профил на Октавиан
  Октавиан
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#31] от "doroteus":

  иначе се обиждате на червен боклук, българино?

 90. 90 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1001 Неутрално
  До коментар [#35] от "patrokalche": Да като навърши 71)))) Но и на тия години ще е умствено далеч пред тиквата!!))

 91. 91 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1001 Весело

  До коментар [#87] от "Депутат 241":


  Мръсните гадове!!!!!! Само тръмпич ще им дойде до ока😂😂😂😂 Гъзомбю просто е безвъзвратно издухал!))))) А живота си тече!))))

 92. 92 Профил на Малинчо Паков
  Малинчо Паков
  Рейтинг: 1932 Неутрално

  Е, това е добра стартова позиция! Успех!!!

  Малинчо
 93. 93 Профил на 1_april
  1_april
  Рейтинг: 1210 Любопитно

  ."..по традиция фондът от самото си основаване е ръководен от европеец."

  "Другарката Сталинка е подготвен номенклатурен кадър, нема противообществени прояви и мое вечик да /се/ заема и с тоа фонд"

 94. 94 Профил на 1_april
  1_april
  Рейтинг: 1210 Весело

  До коментар [#93] от "1_april":

  -И най-вече е европеец, та дрънка!

 95. 95 Профил на 1_april
  1_april
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  Искам отсега да спестя разочарованието на всички, които сега заради Сталинка се тупат в гърдите "Булгар, булгар" , когато при окончателното гласуване, в САЩ проучат цялото ѝ досие и прекъснат хубавата традицийка ръководител на МВФ да бъде европеец.

 96. 96 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 3044 Неутрално

  До коментар [#24] от "vagabond66":Би ли разяснил как точно те мачкат "гнусните твари"?Забраниха ти да си изразяваш мнението ли?Или невинен те вкараха в затвора?Кой те мачка бе нещастник?
  —цитат от коментар 34 на atmanpg


  Бе не виждаш ли, че ги мачкат?! Не им дават да си назначат главен прокурор!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 97. 97 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4742 Неутрално

  Явно това е била голямата игра по време на определяне на постовете в ЕС.
  Ами, добра родна политика, естествено, ако я изберат.

  Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Nada Tomba, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
 98. 98 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  Браво на Кристалина...... а Румен Гечев как се яде от яд! От една групичка на ДС тръгнаха, къде е тя, къде е той?

  Русия- проказата на планетата Земя.
 99. 99 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 3044 Неутрално

  Браво на Кристалина...... а Румен Гечев как се яде от яд! От една групичка на ДС тръгнаха, къде е тя, къде е той?
  —цитат от коментар 98 на chichka


  Кристалина не може да се мери по кадърност с Гечев! Той е най-добрия! Само за няма и година направи седем милиона човека милионери!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 100. 100
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK