Богатият словашки град, където неофашизмът е модерен

Мариан Котлеба (вляво) с привърженици

© Reuters

Мариан Котлеба (вляво) с привърженициЖивотът е хубав в Хлоховец. С процъфтяваща автомобилна индустрия, градът в югозападна Словакия се радва на заплати с 10% по-високи от средното, а безработицата там е една от най-ниските в страната, пише Михаела Терензани в статия, публикувана на сайта Balkaninsight. Не само с това обаче градът се отклонява от националните тенденции.


На изборите за Европейски парламент през май 16% от гласоподавателите в окръг Хлоховец подкрепиха Народна партия "Наша Словакия" (LSNS), смятана за неофашистка. В един от градските избирателни райони подкрепата за партията надхвърли 30%. На национално ниво за нея гласуваха 12% от хората, което я постави на трето място след коалиция на прогресивни партии и управляващата "Смер".


Резултатът в Хлоховец изненада експертите. "Социалното измерение на подкрепата за радикалите, което може да е разбираемо в области с висока безработица и ниски заплати, не важи тук", коментира кметът на Хлоховец Мирослав Колар.
По принцип се приема, че екстремизмът процъфтява в области със социално-икономически лишения, където крайнодесни популисти могат да се прицелят в лесни мишени - малцинства, мигранти, либерални елити в далечни градове.


Това обаче трудно се вписва в богатия град с 20 хил. души население. Разположен близо до две от четирите големи автомобилни фабрики в Словакия и до АЕЦ "Ясловске Бохунице", безработицата в Хлоховец е под 2% по данни на Централната агенция за трудовите и социални въпроси и семейството. А намирайки се на около час път от столицата Братислава, градът не е точно изолиран.


Въпреки това хората от Хлоховец и околните общини подкрепиха Народна партия "Наша Словакия" на скорошните парламентарни, президентски и европейски избори.


Водена от Мариан Котлеба, бивш учител, известен с възхищението си от марионетната нацистка държава, създадена в Словакия по време на Втората световна война, LSNS разполага с 12 места в парламента от 2016 г. На изборите за президент през март Котлеба бе четвърти по подкрепа. Партията му обикновено постига най-добрите си резултати в северните и централни региони с ниска заетост и където има напрежение с маргинализираните ромски общности - не особен проблем в Хлоховец.


За социолога Олга Гярфасова градове като Хлоховец са аномалии, показващи, че популисткото разочарование е начин на мислене, който не винаги отговаря на реалността.


"Териториална памет"?


Според кмета Колар избирателите в Хлоховец исторически са подкрепяли силни лидери - първо клонящия към авторитаризъм Владимир Мечиар през 90-те, а по-късно Роберт Фицо, който водеше управляващата партия "Смер" през изминалите 15 години. През 2012 г. в пика на силата на "Смер" партията на Фицо получи малко повече от 50% от гласовете в града. През 90-те Народна партия - Движение за демократична Словакия (HZDS) на Мечиар и националистката Словашка национална партия заедно събираха повече от 55% там.


"Сега, когато тези партии губят подкрепа, хората се придвижват към партии, които са може би още по-недемократични, авторитарни и екстремистки", смята Колар, който организира контрапротест срещу демонстрация на поддръжници на LSNS в града преди евроизборите през май.


Обратно към 90-те години, социологът Владимир Криви започнал да изработва избирателна карта на словашките региони. Той установил, че областите, които особено много подкрепят HZDS, са почти идентични с крепостите на фашистката Словашка народна партия (HSLS) по време на Втората световна война. Тази национал-популистка тенденция, както я нарича Криви, важи и за Хлоховец. В града е имало регионална клетка на Хлинковата гвардия, фашистка паравоенна група, от октомври 1938 г.


"Тогава местните са били много добре настроени към тази идеология", казва историкът от Хлоховец Мариан Каменчик, цитирайки проучване, според което 70% от жителите на града са одобрявали политическото ръководство на страната малко след като HSLS печели изборите през 1938 г.


За социолога Гярфасова това е доказателство за "някакъв вид "териториална памет" и склонност към авторитарните партии, която се предава от поколение на поколение". Тя обаче добавя, че това не е цялото обяснение.


Млади мъже в униформи


Шулеково е голямо село, административно част от Хлоховец. В двата избирателни района в Шулеково има по-висока подкрепа за LSNS, отколкото в града – над 30% в единия район. Шулеково е едно от малкото села в региона с ромско малцинство, обичайната мишена на крайнодесните лозунги в Словакия. Макар в действителност рядко да има напрежение между роми и други жители, Колар признава, че някои хора в селото се оплакват от тези семейства.


В продължение на няколко години в селото се провеждаха годишните маршове на членове на "Словашка сплотеност", крайнодясна група, водена преди от Котлеба. Тя бе забранена през 2006 г. на основание, че нарушава конституцията, макар да продължи да съществува като гражданска организация.


Мода


В Ратковце, село с около 350 жители в северната част на окръг Хлоховец, на последните евроизбори LSNS получи над 24% от гласовете. Там на президентските избори през март най-много гласове спечели Котлеба (23.7%).


"Подкрепата за LSNS е разпределена сред всички групи жители", казва Мартин Цервенка, кмет от 2010 г. "Няма някакъв определен тип хора, за които да може да се каже, че гласуват за тази партия в нашето село". "Дори и добри хора, които винаги са готови да помогнат на други, се идентифицират с тези лозунги", допълва той, отдавайки това на невежество и политическа апатия. "Хората всъщност нямат големи проблеми тук, така че понякога те просто трябва да си ги измислят".


Именно липсата на проблеми обърква експертите. "Това е въпрос, който тревожи много социолози и психолози в днешно време – не можем като цяло да посочим валидни фактори, които карат хората да гласуват за крайни партии", отбелязва Гярфасова. Тя не изключва възможността подкрепата за LSNS просто да е станала модерна за някои хора, особено за тийнейджърите и цитира скорошно проучване за причините за радикализация на словаците между 14 и 17 години. Според него крайнодесният екстремизъм не следва география, възрастови групи, семейни обстоятелства, етнос, социален статут и други разделения.


"Младите хора гласуват за Котлеба в знак на протест, за да се определят срещу основното течение, но те не осъзнават, че тази партия подкопава основите на демокрацията", посочва Гярфасова. Привлекателното в Котлеба е, че назовава директно проблемите, избягва политическата коректност и говори срещу корупцията и връзкарството, добавя тя.


Юрай Хладки, университетски преподавател и зам.-кмет на Леополдов, малък град до Хлоховец, казва, че не познава възрастни хора, които да подкрепят Котлеба. Причината, поради която младите хора са склонни да харесват крайни лозунги, е че Словакия няма "активно образование за хората, насочено към мир или към толерантност".


"Това е единственото нещо, от което наистина се страхувам, че тази "кафява (фашистка) идеология", много коварна, ще се върне", казва Хладки. "И не мисля, че някой в Словакия изобщо го е грижа. Това е ужасното – политиците са способни да се обединят само когато собствените им лични облаги и изгоди са поставени в риск".

Ключови думи към статията:

Коментари (87)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1973 Весело

  Изводът от статията: требе индоктринация от рнномладенческа възраст, че всички да с "прогресивни". Оруел и Хъксли са писали достатъчно по темата, не знам защо Дневник мислят читателите си за дебили.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 2. 2 Профил на Пуйката
  Пуйката
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Където има такива пичове липсва циганска и мигрантска престъпност..

 3. 3 Профил на 1_april
  1_april
  Рейтинг: 803 Весело

  "16% от гласоподавателите в окръг Хлоховец подкрепиха Народна партия "Наша Словакия" (LSNS), смятана за неофашистка."

  А да ама ние си имаме съвсем неонеофашистка партия и анализаторите ще имат радостта да обяснят нейния 17 процентов резултат още на тези избори.
  Да не говорим ,че тази неонеофашистка партия има още по-голям потенциал , защото е ясно от математиката , че седемосми са 87,5%.......

 4. 4 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 27 Неутрално

  Адолф беше казал : един ден ще разберете че съм бил прав

 5. 5 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 27 Неутрално

  Само че на всички бе ясно от кой бе организирана мигранската вълна . Не Меркел е виновна ,а зад океанските лихвари бомбили либия и ирак . Те са организаторите

 6. 6 Профил на Пуйката
  Пуйката
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Само че на всички бе ясно от кой бе организирана мигранската вълна . Не Меркел е виновна ,а зад океанските лихвари бомбили либия и ирак . Те са организаторите
  —цитат от коментар 5 на fjp58603113


  Това е спорно, но дори и да е истина, кой ги повика в Европа с широко разтворени крака?- левите турболиберални социопати.

 7. 7 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Снимат филм за лепа жена в едно мазе.

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 8. 8 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1973 Весело

  С тия черни униформи повече мязат на Антифа, дето Тръмп ги обяви за терористична организация.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 9. 9 Профил на ourson
  ourson
  Рейтинг: 307 Неутрално

  Вкарвайте още стока и се чудете после. Ами хората не живеят ден за ден - притесняват се в какъв свят ще живеят децата им.

 10. 10 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 221 Любопитно

  Адолф беше казал : един ден ще разберете че съм бил прав
  —цитат от коментар 4 на fjp58603113


  Дучето е преди него, и по глупостите. Ето един добър и подробен анализ на фашизма от оня ден: Дукс, Дуче, Мусолини. 100 години от раждането на фашизма" https://t.ly/Z0m8

  (не се чете)
 11. 11 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 791 Неутрално

  Обикновено няма една единствена причина, по която хората стават привърженици на екстремистки партии. Има и семейна традиция, както се вижда от статията, има и влияние на пропагандата, и социални конфликти. Освен това, проблемът с циганите в източните райони е достатъчно сериозен, за да създава чуство за опасност и в по-благополучните градчета.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 12. 12 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 706 Неутрално

  Колкото са вредни левите "модерни либерали", толкова са и тези от статията. Едновременно нагнетяват напрежение и се отива в крайности, които носят само беди...

 13. 13 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 604 Неутрално

  Тези пичуи на снимката ако не са били на Луков марш, значи нищо не става от тях

  Бог да благослови Америка за България!
 14. 14 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 576 Неутрално

  "Юрай Хладки, университетски преподавател и зам.-кмет на Леополдов, малък град до Хлоховец, казва, че не познава възрастни хора, които да подкрепят Котлеба""

  Възрастните хора са преминали през диктатурата на пролетариата и тоталитарен болшевишки социализъм. В този случай младежи с малък житейски опит са примамвани от бивш учител с екстремистки възгледи. Прави впечатление и парадирането с униформи навяващи за нациското минало.
  Интересно е да се знае, дали Котлеба не е членувал в Чехословашката компартия преди рухването на тоталитарната комунска система.

 15. 15 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 274 Любопитно

  Защо няма нито един богат комунистически град или пък комунистическа държава? Защото какъвто и да е фашизмът, той не унищожава и не репресира бялото население. Комунизмът е абсолютно зло.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 16. 16 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 2259 Неутрално

  Малко са им набивали канèтата, малко!

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 17. 17 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 221 Любопитно

  Колкото са вредни левите "модерни либерали", толкова са и тези от статията. Едновременно нагнетяват напрежение и се отива в крайности, които носят само беди...
  —цитат от коментар 12 на 4okuto


  Може ли пример, за такъв вид либерали, ако може (и) у нас?

  Мерси!

  (не се чете)
 18. 18 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 274 Неутрално

  "Юрай Хладки, университетски преподавател и зам.-кмет на Леополдов, малък град до Хлоховец, казва, че не познава възрастни хора, които да подкрепят Котлеба""Възрастните хора са преминали през диктатурата на пролетариата и тоталитарен болшевишки социализъм. В този случай младежи с малък житейски опит са примамвани от бивш учител с екстремистки възгледи. Прави впечатление и парадирането с униформи навяващи за нациското минало.Интересно е да се знае, дали Котлеба не е членувал в Чехословашката компартия преди рухването на тоталитарната комунска система.
  —цитат от коментар 14 на gmbh


  Нищо не парадират, прожектират ви стар филм на Костурица. Кой би тръгнал да се прави на нацист показно кто знае какво се случи с един австрийски и един германски политик, а и още много. Та кои са терористи? Вече май всички са терористи, или почти всички.

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 19. 19 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 2795 Неутрално

  Ако трябва да перефразирам - десничарството, детска болест на демокрацията. Когато си е нормална демокрация, а не със силен левичарско-либерален уклон.

 20. 20 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  ”Назовава директно проблемите, избягва политическата коректност и говори срещу корупцията и връзкарството...”

  Леле, какъв фашист!😂😂😂


 21. 21 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Малко са им набивали канèтата, малко!
  —цитат от коментар 16 на Тиква загубена


  Кои казвате са терористи? След като си прочетете написаното?

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 22. 22 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Малко са им набивали канèтата, малко!
  —цитат от коментар 16 на Тиква загубена


  Верно? Как да ви налеем мозък на глобалистите? Ако бяхте оставили поне граничния контрол в ЕС сега нямаше да се случва европейски геноцид над прасетата. А и децата ви нямаше да умират от малки дози китайски дизайнерки и други забранени вещества.

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 23. 23 Профил на Паро
  Паро
  Рейтинг: 276 Неутрално

  Само че на всички бе ясно от кой бе организирана мигранската вълна . Не Меркел е виновна ,а зад океанските лихвари бомбили либия и ирак . Те са организаторите
  —цитат от коментар 5 на fjp58603113


  Голяма любов се любите с Меркел! Така ли мислиш и за мнението и за анексията на Крим?

 24. 24 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Ако трябва да перефразирам - десничарството, детска болест на демокрацията. Когато си е нормална демокрация, а не със силен левичарско-либерален уклон.
  —цитат от коментар 19 на Vlado Nikolov


  За нормална демокрация трябват нормални хора, а повечето са орел, рак и щука, и СДС(стани да седна).

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 25. 25 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 576 Неутрално

  До коментар [#18] от "Trolling Stones":

  Показаната снимка, прожекция на филм ли е?

  ""Та кои са терористи?""

  Къде съм писал за терористи?
  За краткост склонните към изопачаване на чужди разсъждения се наричат тролове.

 26. 26 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#18] от "Trolling Stones":Показаната снимка, прожекция на филм ли е?""Та кои са терористи?""Къде съм писал за терористи?За краткост склонните към изопачаване на чужди разсъждения се наричат тролове.
  —цитат от коментар 25 на gmbh


  Извинете, би трябвало да ги наричам екстремисти, ако трябва да цитирам Вашият коментар.

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 27. 27 Профил на Паро
  Паро
  Рейтинг: 276 Весело

  До коментар [#18] от "Trolling Stones":Показаната снимка, прожекция на филм ли е?""Та кои са терористи?""Къде съм писал за терористи?За краткост склонните към изопачаване на чужди разсъждения се наричат тролове.
  —цитат от коментар 25 на gmbh


  Ти не му се впрягай много! Още в Библията е писано: По никнеймовете им ще ги познаете!

 28. 28 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1344 Весело

  Хахаха, хората в с. Шулеково си имали мемориал на НАЦИОНАЛИЗМА !

  Представяте ли си- не на глобализма , не на интернационализма , а на стария , доказан национализъм ?

  Ужас !

 29. 29 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Държавата трябва здраво да хване юздите на комуноидите и да ги направи демократи и капиталисти с фашистки наклонности. На безброй хора ни писна от вълни престъпници от третия свят, лъжи, демагогия, популизъм и фалити на държавата от кражби.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 30. 30 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2178 Весело

  Соросоидите така и не могат да раз берат как за някой може да има нещо по важно от икономиката

  В Русия съм! В Русия съм!
 31. 31 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 1001 Неутрално

  Няма живо същество на планетата, което да не направи всичко възможно да спаси живота си когато е застрашен. Мюсюлманите (циганите, негрите) много са са заблудили, като си мислят, че всички в Европа спазват християнския принцип „Не се противопоставяй на онзи, който е зъл, но като те удари някой по дясната буза, обърни към него и другата.“ (Матей 5:39). Ще има самозащита, която рано или късно ще доведе до гражданска война в цяла Европа. Всичко това е предизвикано от неуките необолшевики и техният провален мултикултурализъм. Всеки разумен човек, който е чел поне малко история знае, че различията пораждат конфликти.

  Спаси, Господи, Твоите чеда и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
 32. 32 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2746 Неутрално

  С тия черни униформи повече мязат на Антифа, дето Тръмп ги обяви за терористична организация.
  —цитат от коментар 8 на Тюфлекчия


  Такижа са били униформите от времето на Тисо и Андрей Хлинка ..

 33. 33 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 2259 Неутрално

  Колелото на историята се върти. Който е позабравил може да му се припомни. Този път обаче Народния съд трябва да чисти до корен.

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 34. 34 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2178 Весело

  Защо няма нито един богат комунистически град или пък комунистическа държава? Защото какъвто и да е фашизмът, той не унищожава и не репресира бялото население. Комунизмът е абсолютно зло.
  —цитат от коментар 15 на Сенчеста фигура


  Защото всичко се споделя между хората!

  В Русия съм! В Русия съм!
 35. 35 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2746 Неутрално

  Прави впечатление и парадирането с униформи навяващи за нациското минало.
  —цитат от коментар 14 на gmbh


  В какъв смисъл "униформи навяваи нацистко минало"?
  "Хлинковата гвардия" (така са и викали по името на журналиста Андрей Хлинка) е продължител на Родобрана .. дето е от 1923-27 г.

  Кое в Родобрана е "нацистко минало" че ми е безкрай интересно?

 36. 36 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Колелото на историята се върти. Който е позабравил може да му се припомни. Този път обаче Народния съд трябва да чисти до корен.
  —цитат от коментар 33 на Тиква загубена


  Към геноцид ли призовавате? Започнете от себе си тогава!

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 37. 37 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2746 Неутрално

  Колелото на историята се върти. Който е позабравил може да му се припомни. Този път обаче Народния съд трябва да чисти до корен.
  —цитат от коментар 33 на Тиква загубена


  Май червенушките сте позабравили ..
  Словаците ви набиха канчетата в Кавказ и още ви държи влага ..

 38. 38 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 2259 Неутрално

  [quote#37:"simChо"][/quote]

  🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
  От много време не съм се смял така.
  Ало пий си хапчетата или спри тревицата уважаеми.

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 39. 39 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1869 Неутрално

  Словаците като цяло са доста консервативен селски народ, лошо познаващи Света и с ниско самочувствие, което често прикриват с героични лозунги. След създаването на съвременната Словакия (1.I.1993) нещата бавно тръгнаха напред и вече има една европейски мислеща прослойка, но тя е много тънка. Много по-широка е прослойката, която хвана лустрото на Европа, но по леко изкривен начин и резултатът е смешна новобогаташка архитектура - еквивалент на българския мутробарок. Комбинирано с политическа неграмотност - традиционно все някой ги е управлявал и ги е наритвал в "правия път", каквото и да значи това. В резултат те са доста незаинтересовани от политиката и са лесни мишени на популистки лозунги, дори когато са относително заможни.
  Около времето, когато се разделяха Чехия и Словакия, говорих с мой приятел и колега от университета, словак, който беше за запазване на Чехословакия и доста спорихме. Той мислеше, че самостоятелна Словакия е лоша идея именно поради липсата на елит с достатъчно истинско самочувствие, а не просташко самомнение, който да управлява страната добре. Аз опонирах, че такава класа трябва да се създаде и възпита целенасочено и няма как да стане, ако не пробват сами. Трае обаче с поколения.

  E PLVRIBVS VNVM
 40. 40 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 2259 Неутрално

  [quote#36:"Trolling Stones"][/quote]

  Избиването на фашисти не е геноцид. А лов на вреден дивеч.

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 41. 41 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  От описанието на главния ”фашист” - назоваващ директно проблемите, говорещ срещу корупцията и не ползващ политкоректен речник, става ясно, че идеалът на авторите за политик е глобалист, залъгващ материала с измислени проблеми и подкрепящ корупцията! Евала!😂😂

 42. 42 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 274 Неутрално

  [quote#36:"Trolling Stones"]
  —цитат от коментар 40 на Тиква загубена
  Избиването на фашисти не е геноцид. А лов на вреден дивеч. [/quote]

  Следващият Народен съд ще се състои от стари комунета в пандизи с доживотни присъди. Ще започнем от най-наглите и агресивните.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 43. 43 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2746 Неутрално

  [quote#37:"simChо"]
  —цитат от коментар 38 на Тиква загубена
  🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣От много време не съм се смял така.Ало пий си хапчетата или спри тревицата уважаеми. [/quote]

  Смех, смех ..

  Тъпи ли сте или мазохисти?
  Ама да не плачете ..


  А иначе Rýchla divízia влезе в Ростов, нали?
  "Ранним утром 16 сентября 132-я дивизия начала форсирование Днепра. Словацкие сапёры выделили 14 надувных лодок для переброски передовых групп, а в 6:30 получили приказ подтянуть к реке понтоны для сборки двух четырёхтонных паромов. Одновременно вступила в бой батарея 5/11, которая смогла подавить одну советскую артбатарею.

  Когда немцы закрепились на плацдарме, словацкие сапёры начали сооружение пристани для паромов на правом берегу Днепра. Работы велись под артиллерийско-миномётным обстрелом, трое бойцов получили ранения, но вскоре пристань была готова. На воду спустили паром, груженный материалами для сооружения пристани на противоположном берегу...."

  Смех, смех ..
  Българска душа ..

  Българска душа, Можеш ли разбра, Що се радва, що се радва. Що не плаче, а се радва.


 44. 44 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Браво на тези момчета! Трябва да правят сафарита с отстрелване на комунисти и в България. ;)

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 45. 45 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 2259 Неутрално

  [quote#43:"simChо"][/quote]

  Илачите...

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 46. 46 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2746 Неутрално

  [quote#43:"simChо"]
  —цитат от коментар 45 на Тиква загубена
  Илачите...[/quote]

  Вземай ги ..
  Ама едва ли ще ти помогнат - като си тъп и нищо не може да ти помогне ..

 47. 47 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1344 Неутрално

  Изпратихме българския консервативен демократ Алекс Алексиеев по последния му път !
  На опелото дойдоха Филип Димитров и съпругата му Елена, бившият посланик в Москва Илиян Василев, който първи съобщи за кончината на Алексиев, певицата Богдана Карадочева, режисьорите Димитър Бочеви и Евгений Михайлов, проф. Михаил Неделчев, председателят на КЕВР Иван Иванов, бившият шеф на "Булгаргаз" Васил Филипов, режисьорът Димитър Бочев, Васил Гарнизов - зам.-министър на регионалното развитие от правителството на Иван Костов, Илия Лингорски - зам.-министър на финансите в кабинета на НДСВ, бившият син депутат Лъчезар Тошев и други. От управляващите дойде зам.-министърът на отбраната ген. Атанас Запрянов.

 48. 48 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2746 Неутрално

  [quote#43:"simChо"]
  —цитат от коментар 45 на Тиква загубена
  Илачите...[/quote]

  А иначе ти НАИСТИНА ЛИ не знаеш, че в Родобрана 923-27 г.) НЯМА НИЩО ФАШИСТКО..

  И че словаците са ви набили кухите канчета?
  За Днепър цитирах, ей ти и за Кавказ ..

  .."И даже по сравнению с ударной группой "Туапсе" силы нашей 18-й армии смотрятся не так уж бледно. С немецкой стороны в операции участвовали семь дивизий - 46, 125, 198-я пехотные, 97-я и 101-я егерские, 1-я словацкая мотодивизия и сводная горнопехотная дивизия Ланца. У генерала Камкова и в Туапсинском оборонительном районе - семь стрелковых (31, 383, 328, 408, 236, 395-я и 32-я гвардейская) и две кавалерийские (11-я и 12-я гвардейские) дивизии, четыре стрелковые и одна мотострелковая бригада, полк морской пехоты, плюс поддержка двух 130-мм береговых батарей, одной 180-мм железнодорожной батареи, артиллерии Черноморского флота, плюс непрерывная подпитка новыми дивизиями, бригадами, пушками и самолетами..."

  Камков има, значи девет дивизии и две бригади, Ланц има седем дивизии .. ЕДИНСТВЕНА подвижна танкова част - словаците ..
  И настъпва!

 49. 49 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5732 Неутрално

  Бедните се хващат за сламка и празно обещание, богатите обичат да експериметират :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 50. 50 Профил на Густав
  Густав
  Рейтинг: 856 Неутрално

  До коментар [#39] от "PavelCZ":

  Това е един силно чешки поглед върху нещата. Чехите винаги гледат отгоре на словаците и словаците открито ги мразят. Все пак много от казаното е истина -за ниското самочувствие, за липсата на елит, за провинциално самосъзнание. Това, с което не съм съгласен е политическата апатия. Напоследък словаците да доста ангажирани, особенно след убийството на журналистите.

 51. 51 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 706 Неутрално

  До коментар [#17] от "Бойчо Огнянов":

  Всеки, който проповядва социален либерализъм и колективизъм е подобен тип либерал. В класическия либерализъм е застъпен индивидуализмът - поставяне на отговорностите и интересите на отделния човек пред тези на групата. В днешно време се искат повече права и съответно власт от държавата за определени общности - малцинствени, които се чувстват потиснати на база някакъв критерий. В ЕС това вече са преобладаващата част от депутатите, някои от тях влизат дори в крайното ляво като "зелените". В България все още сме една идея по - консервативни.
  Популистите и националистите проповядват същото, но в "полза" на преобладаващото мнозинство. Там колективният принцип е на база субективно превъзходство и исторически традиции.
  И едните, и другите в крайна сметка водят до прекалена намеса на държавата и тоталитаризъм.

 52. 52 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 221 Любопитно

  До коментар [#51] от "4okuto":

  Явно не си ме разбрал, или аз не съм се изразил правилно...

  Теориите са ясни. Дай ми ИМЕНА на що годе известни личности, от сорта, за който спомена(леви модерни либерали)?

  (не се чете)
 53. 53 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1869 Неутрално

  До коментар [#50] от "Густав":

  Ами не е само чешки поглед. Аз бях студент в Словакия от 1989 - все още в рамките на ЧССР (Чехословашката Социалистическа република) до 1995 - вече новосъздадената Словакия. След това се пренесох да работя в Чехия, където национализмът е по-деликатен (не искам да кажа по-слаб, но определено в по-цивилизован вид), държавата е по-организирана и като цяло се живее по-удобно и по-приятно от Словакия. Нали затова над 150 000 (някои статистики казват над 200 000) словаци дойдоха от разделението насам да живеят и работят тук, и макар през последните 5-6 години заплатите да са почти изравнени, не се връщат в Словакия.
  Имам доста приятели словаци и съм пътувал из страната, а и сега с удоволствие ходя там. Но след като съм живял там 6 години и ги посещавам общо взето често, съм се нагледал на манталитета и разбиранията на голямата част от народа им.

  E PLVRIBVS VNVM
 54. 54 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 706 Неутрално

  До коментар [#52] от "Бойчо Огнянов":

  Ска Келер, Ги Верхофстад, Макрон, Меркел. Някои от тях по - крайни от другите. За България да речем Тафров и Станишев.

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 56. 56 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1869 Неутрално

  До коментар [#50] от "Густав":

  P.S.: Абсолютно съм съгласен с вас относно надигането на гражданското самосъзнание в последните 10-15 години, но според мен то все още обхваща малка част от народа им. Иначе тук им завиждаме президентката. Нашият пиян злобен дядо е просто срам.

  E PLVRIBVS VNVM
 57. 57 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Колелото на историята се върти. Който е позабравил може да му се припомни. Този път обаче Народния съд трябва да чисти до корен.
  —цитат от коментар 33 на Тиква загубена  [quote#36:"Trolling Stones"]
  —цитат от коментар 40 на Тиква загубена
  Избиването на фашисти не е геноцид. А лов на вреден дивеч. [/quote]

  Какво ще ядете, ако на планетата останат само неумни мандраджии като Вас?Кой ще ви лекува, ................................? Кой? И собствените ви деца бягат от вас!

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 58. 58 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 274 Неутрално

  [quote#43:"simChо"]
  —цитат от коментар 45 на Тиква загубена
  Илачите...[/quote]

  Сериалът "Ало, ало" свърши отдавна, но явно във вашата глава продължават някакви войни?

  Оправете си химическия баланс в организма, може и да помогне!

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 59. 59 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2348 Весело

  "По принцип се приема, че екстремизмът процъфтява в области със социално-икономически лишения"

  Като си помисля за Саудитска арабия, САЩ, а доскоро ИНРА (Великобритания), баските (Испания), а сега каталунците и Северната лига само ще е така - социално-икономическите лишения ще да са причина, а не социално-икономическите лъжи на самопровъзгласилите се социо-лози, -лъжци, -пати и каква ли не друга сволач, откъсната от реалността.

 60. 60 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2448 Неутрално

  Направо ще се разплачем начи :)

  Ми хората искат решения бе, не приказки за правата на мигрантите и престъпниците. В днешния Свят всички защитават правата на нарушителите на закона, а никой не мисли за жертвите на тези престъпници.

 61. 61 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 1566 Неутрално

  Ами нацистите са помислили за словаците и са им създали държава. Както между другото са помислили и за българите, хъравитите и много други европейски народи.

 62. 62 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Както и да го погледнеш, планетата ще е най-добре, ако е населена само от бели човеци. Ислямистите, циганите и комунистите са вечните паразити, те не могат да съществуват без да крадат и да издевателстват над образованите хора, от които крадат.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 63. 63 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2746 Неутрално

  "По принцип се приема, че екстремизмът процъфтява в области със социално-икономически лишения"
  ---------------------
  Оказа се - точно обратното..
  Нито 'екстремизмът" е екстремизъм, нито образованите са поголовно соросоиди ..

 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото е на чужд език

 65. 65 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2853 Неутрално

  До коментар [#15] от "Сенчеста фигура":

  къде има богат фашистки град, Москва ли?

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 66. 66 Профил на trial_jezz
  trial_jezz
  Рейтинг: 558 Гневно

  Усещате ли, къде ги стяга чепика тези:

  "Това е въпрос, който тревожи много социолози и психолози в днешно време – не можем като цяло да посочим валидни фактори, които карат хората да гласуват за крайни партии", отбелязва Гярфасова.

  Разбира се, че биха могли да посочат валидни фактори, уви НЕ и валидни НЕгативни такива. Поне не открито. 'Щото ако питате оная откачалка от Франкфуртските школници - марксисти - Теодор Адорно, дето се явява светило на нео-комуненца като тези, да си обичал рода си, земята, на която си израстнал и онези, споделящи културата ти - народа ти - ами патологично било и не може!

  Но не! Трябва всички да сме патологични интересчии, способни да продадат майките си за някой и друг грош, като същински съвременни Киряк-Стевчовци, чиито модели на поведение именно модерното ляво пропагандира открито!

  “Those who love peace must learn to organize as effectively as those who love war.” ― Martin Luther King Jr.
 67. 67 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  "Наша Словакия" била смятана за неофашистка. Това са етикети, които комунистите лепят на всички, които не са предатели и руски агенти. Тази статия е опит да се замъгли истината - най-голямото зло на 20-ти век е комунизмът. Врагът на цяла източна Европа винаги е бил в Москва.

 68. 68 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2448 Неутрално

  Междувременно в Ню Йорк докато полицаи си вършат работата биват заливани с вода, бутани, тормозени и пр.

  https://thenationalsentinel.com/2019/07/29/exclusive-the-democrat-left-is-pushing-our-major-cities-to-the-brink-of-anarchy-through-systematic-neutering-of-police-law-enforcement/

  За който не му се чете в статията има няколко видеота, които показват състоянието и отношението към престъпниците в днешно време. Такива неща бяха немислими преди 10-15 години.

  Или сега ромите си позволяват да бият доктори, полиция, етц. А преди 20-30 години беше немислимо. Или ако си позволяваха такива действия бяха сурови наказвани. А сега права, комитетите разни, съда в Страсбург и ефект никакъв.

 69. 69 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1186 Неутрално

  Откривателят, пионерът, патентоносителят на изделието "фашизъм" - Александър Стамболийски - може да въздъхне спокойно в отвъдното.
  Защото "идеите му", т.е. отрицанието на буржоазната държава с нейния правов ред, тежка бюрократична машина, съд, закони, международни договори и прочее "граждански дивотии"(sic!), най-напред поникнали на почвата на травмираната от загубената война - селска и много консервативна страна, та "идеите му" са все още живи и макар и победени на фронтовете, са в главите на немалко хора и днес.
  "Идеите му" - лесни решения на сложни проблеми - са популярни още от времето на бандите "сопаджии", отрядите "оранжеви гвардейци", влизащи например в съда и с тупаник извличащи съдебни решения, каквито им харесват.
  "Идеите му" - лесни решения на сложни проблеми - са доразвити по времето на "народовластието" (термин, съчинен също от него - Ал.Ст.), в което едно телефонно обаждане решаваше лесно заплетен правен казус или сложна икономическа задача се "решаваше" с постановление, "тезиси" или "нЕкои съобрАжения".
  "Идеите му" - лесни решения на сложни проблеми - най-сетне са тотално възприети от вечните плагиати - расияните и яхналите ги кагебейове и там пък съвсем няма нужда от международен и всякакъв правов ред за решаване на какъвто искаш проблем в икономиката, политиката, междудържавните отношения, та чак до ежедневния живот на хората.
  Една мутра и в България, и в расссия, че и в Словакия - плюе на "буржоазните порядки" и осъществява "народовластие" на момента.
  Това е фашизмът.
  Някъде го преопаковат с опаковка "популизъм".
  Всъщност става въпрос за запазената марка - "лесни решения на сложни проблеми", водеща към едно и също - катастрофа за нацията.
  И за морална победа на ПРАВОВАТА ДЪРЖАВА - опакована със смятаната за негативна опаковка "буржоазна държава".
  Всъщност "буржоазна" значи ГРАЖДАНСКА - свободни, информирани, изградени личности-ГРАЖДАНИ създават порядък и инструменти за поддържането му, за да си гледат на спокойствие личния живот и просперитет.
  За НЕсвободните, НЕинформирани, НЕизградени персони идват дюшеш "лесните решения на сложни проблеми" - фашизмът разчита на тях.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 70. 70 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2746 Неутрално

  До коментар [#15] от "Сенчеста фигура":къде има богат фашистки град, Москва ли?
  —цитат от коментар 65 на Opportunity


  Ушанчик, само ми кажи НЕ Е ЛИ АДСКИ НЕАДЕКВАТНО в тема за Словакия, да се опитваш да подхванеш разговор за любимата ти Масква?

 71. 71 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2746 Неутрално

  Откривателят, пионерът, патентоносителят на изделието "фашизъм" - Александър Стамболийски - може да въздъхне спокойно в отвъдното.Защото "идеите му", т.е. отрицанието на буржоазната държава с нейния правов ред, тежка бюрократична машина, съд, закони, международни договори и прочее "граждански дивотии"(sic!), най-напред поникнали на почвата на травмираната от загубената война - селска и много консервативна страна, та "идеите му" са все още живи и макар и победени на фронтовете, са в главите на немалко хора и днес."Идеите му" - лесни решения на сложни проблеми - са популярни още от времето на бандите "сопаджии", отрядите "оранжеви гвардейци", влизащи например в съда и с тупаник извличащи съдебни решения, каквито им харесват. "Идеите му" - лесни решения на сложни проблеми - са доразвити по времето на "народовластието" (термин, съчинен също от него - Ал.Ст.), в което едно телефонно обаждане решаваше лесно заплетен правен казус или сложна икономическа задача се "решаваше" с постановление, "тезиси" или "нЕкои съобрАжения"."Идеите му" - лесни решения на сложни проблеми - най-сетне са тотално възприети от вечните плагиати - расияните и яхналите ги кагебейове и там пък съвсем няма нужда от международен и всякакъв правов ред за решаване на какъвто искаш проблем в икономиката, политиката, междудържавните отношения, та чак до ежедневния живот на хората. Една мутра и в България, и в расссия, че и в Словакия - плюе на "буржоазните порядки" и осъществява "народовластие" на момента.Това е фашизмът. Някъде го преопаковат с опаковка "популизъм".Всъщност става въпрос за запазената марка - "лесни решения на сложни проблеми", водеща към едно и също - катастрофа за нацията.И за морална победа на ПРАВОВАТА ДЪРЖАВА - опакована със смятаната за негативна опаковка "буржоазна държава".Всъщност "буржоазна" значи ГРАЖДАНСКА - свободни, информирани, изградени личности-ГРАЖДАНИ създават порядък и инструменти за поддържането му, за да си гледат на спокойствие личния живот и просперитет.За НЕсвободните, НЕинформирани, НЕизградени персони идват дюшеш "лесните решения на сложни проблеми" - фашизмът разчита на тях.
  —цитат от коментар 69 на Торбеш


  Глупости ..

 72. 72 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7836 Неутрално

  До коментар [#40] от "Тиква загубена":

  То същото се отнася и до комунистите. Ако ги е нямало тях, нямаше да има и националсоциалисти. Не казвам фашисти, защото фашизъм е имало само в Италия.

 73. 73 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Словакия изостава, както и огромна част от Европа, спрямо светкавичното развитие на политическите процеси в България.
  Примерно Наша Словакия се появява 2010г и днес почва да печели този дял, който АТАКА печели в България още преди 15 години.
  https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_political_parties_in_Slovakia

  И териториалният център на АТАКА беше не спретнато градче с размерите на Своге, а огромният Бургас. Огромен дори по български мерки, а по Словашки мерки--мегаполис.
  Те там са половината територия на България, и имат само два големи града: столицата им е с размера на Пловдив, и следващия голям град е с размера на Бургас. И после вече са стандартни дребосъци.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Slovakia #Demographics

  Така че тези филми ги знаем.

  Както знаем филма с НДСВ дето ще спаси татковината--това в момента Макрон пробутва във Франция. И коалицията в Италия, дето е Каракачанов+Трфинов, хахаха.
  А Словакия са си наши братчеди, същите плебеи от малък гьол.

  До оня ден, преди да почне в България срив към руско-турски нива с типчета дето са срещу разделението на властите, и "коварни чуждестранни конспирации за хакване на противопожарни системи", още през 2018г, в рамките на ЕС, България се водеше:
  а) по-демократична от Румъния, Хърватия, Полша, и Унгария
  б) на едно ниво със Словакия
  https://en.wikipedia.org/wiki/Democracy_Index

  И този ентусиазъм сред някои съфорумци за описаното в статията е странен. На чужд гръб и сто Волен Сидеровци са малко, а? Е не може така, не и в ЕС.

  Има си градация: едно ВМРО да има добри позиции в европейска страна е "нормално" (както Салвини в Италия и Пенката във Франция), но една АТАКА да има високи позиции--си е признак на криза в масовата психика.

  Ние тази криза си я изживяхме, а някои братовчеди--тепърва. И ние е нормално да искаме да ги потупаме дружески по рамото, и да кажем "е наздраве тогава, келеши", но чак да се възхищаваме на случващото се е съвсем друга бира.

 74. 74 Профил на старонов дневникар
  старонов дневникар
  Рейтинг: 267 Неутрално

  До коментар [#6] от "Пуйката":

  Викаш демохристияните на Меркел са турбо-леви социалисти?

 75. 75 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 328 Неутрално

  /.../До оня ден, преди да почне в България срив към руско-турски нива с типчета дето са срещу разделението на властите, и "коварни чуждестранни конспирации за хакване на противопожарни системи", /.../
  —цитат от коментар 73 на patilanskomeze


  И да добавя, че световна мода и легитимизация насред демокрациите от първия свят номера от нивото на Ердоган и Лукашенко, че ако нещо не те кефи значи е "чужди сили клатят държавата"-- това го направи не "лошия Тръмп" а шибаняците от демократическата партия и техните травеститски любовници из всичките им големи медии.

  Те го легитимираха това. Ако нещо не те кефи--"чужд агент ми хакна ануса". И когато днес из целия ЕС почват ченгенца да ползват тези Путински похвати дето до вчера не смееха--за това трябва да благодарим лично Хилъри, и цялата и партия, и цялата медийна система зад тях.

  Благодарим ви Ню Йорк Таймс, и Си Ен Ен, и Хафпост. Ако не бяхте вие да легитимирате пред целия демократичен свят този дебилизъм, какво щяха да правят нашите ченгенца клети? А сега може хем да си в евроатлантическата цивилизация, хем да ползваш демагогски хватки от жалкото ниво на Ердоган и Путин.

  Спасиба, Хилари! Тъй молодец. Нам всем насрала на голове лента гореща.

 76. 76 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 2259 Неутрално

  До коментар [#40] от "Тиква загубена":То същото се отнася и до комунистите. Ако ги е нямало тях, нямаше да има и националсоциалисти. Не казвам фашисти, защото фашизъм е имало само в Италия.
  —цитат от коментар 72 на Роси


  Ади бе.....
  Портогалия и Испания де ги слагаш?

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 77. 77 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 2259 Неутрално

  [quote#76:"Тиква загубена"][/quote]

  Португалия

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 78. 78 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2746 Неутрално

  [quote#76:"Тиква загубена"][/quote]

  А Полша?
  И въобще по какво определяш "фашизма"?
  Що Словакия преди 1945 г , да е фашистка , а Гърция и Полша не са?

 79. 79 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  Джендер прес разбира се не казва кое е екстремисткото. Нито що е това неофашизъм. Ма щом някой не е толераст значи говори с езика на образата и е гнусен екстремист.
  Джендер прес. Малце джурналистическа етика не остана ли? Така да дадете дмата на тези които оплювате? Или по марксистки, опс толерастки, екстремистите нямат права. Те са директно за затвора. Засега. До пълната победа на толерастията. Пък после ще видим.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 80. 80 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 328 Неутрално

  [quote#76:"Тиква загубена"]
  —цитат от коментар 78 на simChо
  А Полша?И въобще по какво определяш "фашизма"?Що Словакия преди 1945 г , да е фашистка , а Гърция и Полша не са?[/quote]

  Гърция чак към 1975г почва преход към демокрация, както и Португалия и Испания.
  Южна Европа го прави само едно поколение преди червена Европа го прави около 1990г.

  Преходът към демокрация в Тайван, Южна Корея, и Бразилия, се случват в края на 1980-те.

  Въобще, демокрацията е супер ново и крехко състояние за почи целия свят. Само глезльовците в Англосферата и Северна Европа им се струва че това е "естествено състояние". Напротив. Нужен е непрекъснат труд всяко поколение, всеки мандат, всяка година, за да няма срив назад към "естествено състояния" от рода на феодализъм, трайбализъм, империализъм, или авторитарна олигархия.

 81. 81 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 4332 Любопитно

  До коментар [#1] от "Тюфлекчия":

  Братле, хайде да обясниш как неиндоктриниран, образован, начетен човек като теб от 3-4 години повтаря опорните точки на руската пропаганда? Че Обама щял да отмени изборите, че Хилъри имала отряд наемни убийци да чистят свидетели на престъпленията и, че службите направили заговор срещу бащицата Тръмп? Не е ли редно да видиш собствените си кусури вместо да громищ идеологическия враг обвинявайки го в грехове присъщи на... теб?!

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 82. 82 Профил на │
  Рейтинг: 24 Неутрално

  До коментар [#8] от "Тюфлекчия":

  "С тия черни униформи повече мязат на Антифа, дето Тръмп ги обяви за терористична организация. "

  Я, лъжеца се показа. Тръмп не е обявявал антифа за терористична организация.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 83. 83 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2448 Неутрално

  С тия черни униформи повече мязат на Антифа, дето Тръмп ги обяви за терористична организация.
  —цитат от коментар 8 на Тюфлекчия


  Антифа си крият лицата. По това си приличат с ислямистите. :)

  А тези хора застават с открити лица зад идеите си.

 84. 84 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 508 Неутрално

  До коментар [#10] от "Бойчо Огнянов":

  Само че комунягата писал статията "забравя" да спомене, че първото действие на Мусолини на дветовната сцена е защита на България! Да се остави западна Тракия на нашата родина! Е "героят" Сталин измисля македонска нация, , подарява големи български територии на Югославия и Гърция, окупирва Бълагрия и руснаците открадват поне 100 милиарда долара от нас! Но рубладжиите са антибългари хранени и възпитавани от управляващите в Русия (ако са мракобесници като Сталин, Путин, Александър трети...)

 85. 85 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 508 Неутрално

  До коментар [#10] от "Бойчо Огнянов":

  Само че комунягата писал статията "забравя" да спомене, че първото действие на Мусолини на дветовната сцена е защита на България! Да се остави западна Тракия на нашата родина! Е "героят" Сталин измисля македонска нация, , подарява големи български територии на Югославия и Гърция, окупирва Бълагрия и руснаците открадват поне 100 милиарда долара от нас! Но рубладжиите са антибългари хранени и възпитавани от управляващите в Русия (ако са мракобесници като Сталин, Путин, Александър трети...)

 86. 86 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1869 Неутрално

  До коментар [#61] от "kazushi":

  Много малко знаете за Словакия в периода 15.III.1939 - 20.IV.1945. Тя възниква с ултиматум от Хитлер. Иначе й е стигала автономната позиция в рамките на Чехо-Словакия, която получава от 1.XI.1938. Дори тогава от Словакия са били отцепени южните и източните региони и върнати на Унгария, заедно с Подкарпатска Русь - днес автономната област Закарпатска Украйна. При отделянето на Словакия, от нея са отцепени още райони в полза на Унгария, а северозападната област Загорие, макар и формално да остава част от Словашката държава, е под военното управление на Вермахта. Така реално "суверенната държава" обхваща около половината от днешната територия.
  След Словашкото въстание от лятото и есента на 1944 година, цяла Словакия се оказва под пряката юрисдикция на Вермахта и цивилното правителство на президента Тисо е само един параван. Още по-шизофренично става всичко, когато в края на март 1945 Съветската армия влиза в източна Словакия и в Кошице се връща правителството от Лондон и започва да заседава от там - Кошицка правителствена програма от 5.IV.1945. Така в Чехословакия има 3 правителства - международно признатото - в Кошице, словашкото - в Братислава и на протектората Бохемия-Моравия в Прага.
  На 21.IV.1945 пада окончателно Словашката държава, а в интервала 5.-10.V.1945 свършва драмата и в Протектората.
  В заключение, не бих бил толкова горд от нещо подобно като Словашката държава от времето на Хитлер. Тя представлява малко васално княжество, което буквално жибурка под мощните криле на Райха.

  E PLVRIBVS VNVM
 87. 87 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1973 Неутрално

  До коментар [#8] от "Тюфлекчия":"С тия черни униформи повече мязат на Антифа, дето Тръмп ги обяви за терористична организация. "Я, лъжеца се показа. Тръмп не е обявявал антифа за терористична организация.
  —цитат от коментар 82 на I


  Ето го поредният неграмотен миленял, който след две бригади в САЩ си е измислил алтернативен живот, в който е богат и успешен, умен и красив американски гражданин. Чети бе:

  https://edition.cnn.com/2019/07/29/europe/germany-antifa-trump-twitter-scli-intl/index.html

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK