Брекзит без сделка или предсрочни избори във Великобритания - кое е по-вероятно

Брекзит без сделка или предсрочни избори във Великобритания - кое е по-вероятно

© ReutersСлед идването на власт на Борис Джонсън излизането на Великобритания от Европейския съюз без сделка изглежда все по-вероятно. "Гардиън" обобщава как това може да се случи и какви биха били последиците.


Как може да се стигне до "твърд" Брекзит?


Без споразумение за излизане от ЕС "твърдият" Брекзит ще настъпи автоматично на 31 октомври. Нова сделка изглежда все по-малко вероятна предвид че Борис Джонсън и министрите му поискаха условия – премахване на "предпазния механизъм" за ирландската граница и изцяло нова сделка – които бяха многократно отхвърлени от Брюксел и така или иначе са твърде амбициозни предвид оставащите дни до крайния срок.


Може ли да бъде спрян?


Изглежда, че мнозинството депутати все още са против излизане без споразумение, както беше и през март. Все още не е известно обаче дали Камарата на общините може да блокира Джонсън, ако той тръгне в тази посока. Депутатите ще трябва да създадат обстоятелства за обвързващ вот и не е ясно как това би могло да се направи. Според някои в Уестминстър блокиране в парламента на евентуален опит на правителството за "твърд" Брекзит е предпочитаният от Джонсън сценарий, който би му позволил да свика избори.


Какво значи "без сделка"?
Това просто ще означава, че на 31 октомври в 23 часа британско време Обединеното кралство ще стане "трета страна" по отношение на връзките с ЕС без план за времето след Брекзит и без преходен период. Великобритания ще излезе от безброй споразумения, пактове и договори, покриващи всичко – от мита до движение на хора, данни, храни други стоки – и от специфични сделки в области като авиацията и сигурността. При липсата на цялостно споразумение за излизане всеки елемент ще трябва да бъде договорен. Непосредствено след Брекзит без сделка Великобритания ще търгува с ЕС при условията на Световната търговска организация, включващи мита за селскостопанските стоки.


Какви ще са последиците?


В голяма степен това е скок в неизвестното предвид многобройните фактори, които имат значение. Няколко сектора обаче са дълбоко обезпокоени. За месопроизводителите ще има незабавни 40% мита на износа за ЕС. Други британски фирми, които изнасят за ЕС, ще трябва да преминат през процедури, свързани с митници, акцизи и ДДС, или не биха могли да изнасят стоки.


Забавянията заради граничните проверки, които редица бизнес групи предупредиха, че скоро ще станат много продължителни, биха имали неблагоприятни последици за зависещите от постоянен поток от доставки фирми. Хората се опасяват за снабдяването с лекарства, а пътуващите за ЕС може да трябва да преминат през допълнителни проверки. И за отделните хора, и за бизнеса, списъкът с потенциалните последици е много дълъг и не може да бъде изцяло предвиден.


Какви мерки за смекчаване са налице?


Правителството започна да се подготвя за Брекзит без сделка още преди първоначалната дата, на която Великобритания трябваше да излезе от ЕС в края на март, приемайки законодателство за области като прането на пари и пътния транспорт.


Макар да има твърдения, че правителството все още не е достатъчно подготвено за "твърд" Брекзит през октомври, след идването на Джонсън на власт планирането се ускори. Новият финансов министър Саджид Джавид обеща допълнителни средства за случая на Брекзит без сделка. Правителството освен това готви обществена кампания на стойност 100 милиона паунда, която да подготви хората и бизнеса за този сценарий.


Ами ирландската граница?


Както ирландското правителство посочи многократно, Ирландия не може да остане част от единния пазар на ЕС и да допусне неконтролирания поток от стоки през бъдещата митническа и регулаторна бариера. Макар да има разбираемо желание да се избегне гранична инфраструктура, ще има някаква нова форма на проверки.


Ще значи това краят на Брекзит?


Не. Великобритания не може да търгува безкрайно при условията на Световната търговска организация и ще трябва да сключи постоянна търговска сделка с ЕС, включваща същите въпроси като "сметката за развода" и споразумения за ирландската граница. Основната разлика е, че това ще трябва да се случи възможно най-бързо без буфера на преходния период, който би трябвало да приключи в края на 2020 г.


Предсрочни избори?


Според сценарии на "Икономист интелиджънс юнит" (EIU), публикувани в началото на юли, има 60% вероятност в края на 2019 или началото на 2020 година да се стигне до избори, като гласоподавателите ще бъдат принудени да избират между "твърд" Брекзит или втори референдум. Тридесет процента е вероятността Джонсън да бъде в силна позиция, изкарвайки Обединеното кралство от ЕС без сделка на 31 октомври, но това не е основната прогноза на EIU. Има 10% вероятност съюзът да даде нова отсрочка на Лондон, позволявайки преговорите да продължат.


Джонсън иска да получи допълнителни отстъпки от ЕС и многократно заяви, че е против включения в споразумението за оттеглянето "предпазен механизъм" за ирландската граница, чиято цел е да се избегне връщането на физическа граница, разделяща британската провинция Северна Ирландия и Република Ирландия. ЕС отказва да отстъпи по този въпрос предвид опасенията на Ирландия.


Ако премиерът не успее да спечели значителни отстъпки до октомври, EIU очаква той да заплаши отново с Брекзит без сделка. Това ще създаде конституционно напрежение, защото Джон Бъркоу, председател на Камарата на общините, е непреклонен, че парламентът ще има последната дума за Брекзит. При гласувания през април стана ясно, че няма парламентарно мнозинство в подкрепа на "твърд" Брекзит.


Ако бъде пряко предизвикан, парламентът вероятно ще спечели контрол върху процеса. Депутатите могат да прокарат предложение или законопроект, възпрепятстващ Брекзит без сделка, или да свалят премиера с вот на недоверие. Основният сценарий (60% вероятност) е, че на фона на парламентарен блокаж и без значими отстъпки от ЕС Джонсън ще свика предсрочни избори, твърдейки, че е необходимо консервативно мнозинство, за да се осъществи Брекзит.


Борис Джонсън

© Reuters

Борис Джонсън


При тези обстоятелства може да се очаква ЕС да се съгласи на нова отсрочка, ако всички опции останат на масата, включително Брекзит изобщо да не се състои. Лидерът на лейбъристите Джереми Корбин ще бъде принуден да подкрепи втори референдум. Консерваторите ще останат разделени по въпроса, но ще водят кампания за "твърд" Брекзит, за да отговорят на предизвикателството от Партията на Брекзит.


Алтернативният сценарий (30% вероятност) е премиерът да надделее в битката с парламента, който да се окаже неспособен да се обедини около законодателство против Брекзит без сделка преди 31 октомври или да свали Джонсън с вот на недоверие навреме.


Крайният сценарий (10% вероятност) е блокажът в парламента и дълбоките разделения сред консерваторите и лейбъристите да накарат премиера да поиска и да му бъде дадена в крайна сметка трета отсрочка за допълнителни преговори. Подобен резултат е вероятен само при продуктивни разговори между Джонсън и ЕС.


Лидерът на Лейбъристката партия Джереми Корбин

© Reuters

Лидерът на Лейбъристката партия Джереми Корбин


Според осреднени резултат от национални проучвания, проведени през втората половина на юни, лейбъристите имат 23% подкрепа, консерваторите – 22%, Партията на Брекзит – 21%, а либералдемократите – 19%. Евентуална победа на лейбърситите и формациите против Брекзит ще доведе до втори референдум. Проучване на YouGov от края на юли дава на консерваторите 32%, на лейбъристите – 22%, на либералдемократите – 19%, на Партията на Брекзит – 13%.


Според EIU победа на косъм на партиите против "твърд" Брекзит, водеща до коалиция или правителство на малцинството, начело с лейбъристите (с подкрепата на либералдемократите), е малко по-вероятна от победа на силите за Брекзит.


Ако силите, подкрепящи Брекзит, спечелят, сформирайки правителство на консерваторите, поддържано от Партията на Брекзит, най-вероятно е да се стигне до излизане без споразумение, носещо със себе си рецесия и поставящо под въпрос териториалната цялост на страната. Втори референдум, особено водещ към отмяна на Брекзит, ще бъде политически взривоопасен.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (165)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2593 Неутрално

  Английското лицемерие получи мощен шут в г*за от електората с избирането на Борис Джонсън - дано си вземат урок и следващите избори по-леко със снобарщината, еснафщината, синята кръв и високомерието.

 2. 2 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 301 Неутрално

  А на ляво а на дясно, бум в лайното прясно -> тия не сили омръзнаха сами на себе си!!!

 3. 3 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3931 Неутрално

  Брекзит без сделка е самоубийство, със сделка - ще има известно смекчаване на най - лошите последици спрямо предишния вариант, но големият губещ си остават пак британците. Предсрочни избори и спиране на целия този фарс е единствената възможност британците да излязат от спиралата надолу, но те са свързани с много условности и не е ясно доколко ще се случат !

 4. 4 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1903 Неутрално

  Започнаха да омръзват.

 5. 5 Профил на Любов Шейсе
  Любов Шейсе
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Гардиън сънува пенсионерът Корбин премиер.

  Редакция промотирала издигната бесилка на протест ме обвини в писане на коментари "призоваващи към насилие" когато слет това попитах "ще бесим ли?". Лъжите помагат ли?
 6. 6 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4280 Неутрално
 7. 7 Профил на save_knforest
  save_knforest
  Рейтинг: 638 Любопитно

  Мисля, че настроенията в Шотландия и Северна Ирландия следва да приземят този Борис. Дадоха ясни индикации, че Брекзит без сделка е неприемлив. Отделен е въпроса, ако тези са решили твърдо да си ходят, как ще си сърбат попарата. И търговското споразумение със САЩ минава през сделка за милиарди за тяхната здравноосигурителна система. Ако има предсрочни парламентарни избори, консерваторите губят, губят и тези с брекзит насока. Или печелят ама с малко, недостатъчно. А ЕС вече потвърди, сделката е сделка, да се оправят на Острова.

 8. 8 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3177 Неутрално

  Според сценарии на "Икономист интелиджънс юнит" (EIU), публикувани в началото на юли, има 60% вероятност в края на 2019 или началото на 2020 година да се стигне до избори, като гласоподавателите ще бъдат принудени да избират между "твърд" Брекзит или втори референдум.?

  и това след 31.10.2019?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 9. 9 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 368 Неутрално

  Аха,ще излезнат без сделка и без Шотландия а в суматохата и без Сев.Ирландия.
  Ще бъде един велик Брекзит.

 10. 10 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3777 Неутрално

  Каквото и да си говорим политическо безумието е пълно!И всичко това е заради лъжите около Брекзит!

 11. 11 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3777 Неутрално

  До коментар [#3] от "samoedin":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 12. 12 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3777 Неутрално

  До коментар [#6] от "Alarmstufe: Rot":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++
  Дано така да се получи!

 13. 13 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 479 Неутрално

  ... ако циркаджията джонсоолу не бъде изритран моментално великата британия ще се разпадне дори и преди "руската" педер@цийка... ))))))))

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 14. 14 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 479 Неутрално

  ... не си дописах )))... ерго, брекзит нема да има тъй както съм ви обЕснил от самото начало... поздрави )

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 15. 15 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4828 Весело

  До коментар [#8] от "дерибеев":

  И края на 2019, и началото на 2020 са все сле 31.10.2019, др. Дерибейка! 🤣

 16. 16 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 471 Весело

  Снимката с кокошките е невероятна...

  Модератора е неадекватен!
 17. 17 Профил на Шменти Капели
  Шменти Капели
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Започнаха да омръзват.
  —цитат от коментар 4 на stedim


  Никой не ги търпи вече ..., чудя се как те се търпят.

  Russia delenda est
 18. 18 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Надуха главите на света с техния брекзит! Аман!

  Мърфи е оптимист!
 19. 19 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#6] от "Alarmstufe: Rot":

  До коментар [#12] от "bat_plamen":

  "Предсрочни избори."

  Най-вероятно и ново отлагане.

 20. 20 Профил на Шменти Капели
  Шменти Капели
  Рейтинг: 269 Весело

  ... ако циркаджията джонсоолу не бъде изритран моментално великата британия ще се разпадне дори и преди "руската" педер@цийка... ))))))))
  —цитат от коментар 13 на о сандо


  По друг начин щях да го напиша, но смисълът щеше да е същия.

  Russia delenda est
 21. 21 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 471 Весело

  Преди време го бях написал и тук.
  Британският хумор е невероятен.

  По темата гледах страхотна британска карикатура.
  Великобритания е изобразена като жена застанала на перилата на прозореца на ЕС и казваща:
  "Ако не се съгласите на условията ми, ще скоча и ще се размажа на паркинга ви с което ще ви разваля гледката"

  Модератора е неадекватен!
 22. 22 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 2470 Весело

  Обичам най-много да плача на чужди гробища... Аа и на вуте да му е зле
  Подпис:
  бай ви ганя балкански-умнокрасив

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 23. 23 Профил на save_knforest
  save_knforest
  Рейтинг: 638 Весело

  Не знам колко от хората в тоя форум знаят, въпреки коректната информационна политика на медията, но има Специален Закон от 2002 г. който дава частична правосубектност на Шотландия спрямо ЕС. И този закон им дава основание за частична легитимност, засега или пълна, при национален референдум в полза за независимост на Кралство Шотландия. И шотландците само това чакат.

 24. 24 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 1853 Неутрално

  каквото и да направят, все ще са добре, управляват половината свят

  https://en.wikipedia.org/wiki/Member_states_of_the_Commonwealth_of_Nations

  ДБ ВЪРНАХА ДПС И БСП В УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
 25. 25 Профил на Шменти Капели
  Шменти Капели
  Рейтинг: 269 Весело

  До коментар [#23] от "save_knforest":

  Това са детайли ..., Шотландия, Северна Ирландия ..., след Брекзит (твърд или мек ..., еване ще има) Във Великобритания ще стане мазало.

  Russia delenda est
 26. 26 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 974 Неутрално

  Предсрочни избори.
  —цитат от коментар 6 на Alarmstufe: Rot


  На същото мнение съм ! Не живея в Обединеното кралство , но по-голямо излагане с този Брекзит не би могло да се получи през 21 виртуален век и то в стара и уж "автентична" демокрация от ВЕКОВЕ 1 ! Предсрочните избори е много по-демократично и разумно предложение ! Това , наистина ще покаже дали британците са били МАНИПУЛИРАНИ от "известни " среди с гласуването си ЗА Брекзит ! При второ гласуване се надявам , че вече ще им бъдат ясни "плюсовете " и "минусите " на Брекзит ! Според мен британците биха избрали оставане в ЕС ! Но .....тяхна работа ! Последиците биха били почти "катастрофически " след излизане от ЕС !

 27. 27 Профил на Nikolai Tsekov
  Nikolai Tsekov
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Турчинът е кремълска пионка, подкрепяна от Пусидържача. Джонсън ще бъде сринат от собствената си партия, където има много хора, ясно осъзнаващи надвисналата катастрофа от разпад на Великобритания и влизането и в седма глуха на световните пазари. Така че киип он изи - Брекзит, особено без сделка - НО ПАСАРАН.

 28. 28 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1350 Любопитно

  А идиота, предизвикал това, Камерън, къде е в цялата ситуация?

 29. 29 Профил на georgi_ww
  georgi_ww
  Рейтинг: 684 Неутрално

  айде махайте се, че и като отворя хладилника излиза Брексит

 30. 30 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5144 Неутрално

  Нищо ново като възможности от преди освен името на сегашния премиер и актиалната дата на напускане. И двете са временни :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 31. 31 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2657 Неутрално

  Каквото и да си говорим политическо безумието е пълно!И всичко това е заради лъжите около Брекзит!
  —цитат от коментар 10 на bat_plamen


  Точно.И най-големият лъжец е турчина Джонсъноглу !

  shlshlshlshl
 32. 32 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#28] от "popovski31":

  "А идиота, предизвикал това, Камерън, къде е в цялата ситуация?""

  Не е само той, много са. Мей и разплетената дамаджана сред кокошките от снимката и още други.
  Какво да кажем за Корбин, по-малък идиот ли е. Ултрасите Брекзитъри са ясни, при тях нещата опират до вменяемост и подкупност.

 33. 33 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 731 Весело

  До коментар [#7] от "save_knforest":

  Като те четох , че ми дойде проблясък. Той бай Тръмп ги зарибява и чака с отворени обятия да направят световен прецедент. Бившите колония и метрополия да си разменят ролите.

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 34. 34 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1580 Неутрално

  Абе тя работата е ясна - ще изядат солта и тоягите, но няма да платят цената, т.е ще останат в ЕС . Само не ми е ясно дали ще им запазят всички привилегии които Тачър и другите след нея успяха да им договорят.

 35. 35 Профил на Малинчо Паков
  Малинчо Паков
  Рейтинг: 1461 Весело

  Борката намери с кого да си поговори за брекзита - голямо кутудякане падна!

  Малинчо
 36. 36 Профил на kamenpavlov
  kamenpavlov
  Рейтинг: 486 Неутрално

  Дано не напуснат - никой няма полза

 37. 37 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#20] от "Шменти Капели":

  ;) ... здрасти, Шменти

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 38. 38 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2001 Неутрално

  Брекзит без сделка И предсрочни избори 😂

 39. 39 Профил на Малинчо Паков
  Малинчо Паков
  Рейтинг: 1461 Весело

  До коментар [#31] от "Against China":

  Джонсън-бей Кокоший Първи - само като си помисля, че ей такива гламавци са управлявали половината свят, се чудя на Ганя - как пък не е вреди и той? Или него го управляваха още по-гламави?

  Малинчо
 40. 40 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Предсрочни избори е по вероятно

 41. 41 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7291 Неутрално

  Каквото си надробят, това ще сърбат. Джонсън вече им надроби попарата.

 42. 42 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2657 Неутрално

  До коментар [#31] от "Against China":Джонсън-бей Кокоший Първи - само като си помисля, че ей такива гламавци са управлявали половината свят, се чудя на Ганя - как пък не е вреди и той? Или него го управляваха още по-гламави?
  —цитат от коментар 39 на Малинчо Паков


  Хаха..много си прав...

  shlshlshlshl
 43. 43 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2324 Неутрално

  каквото и да направят, все ще са добре, управляват половината святhttps://en.wikipedia.org/wiki/Member_states_of_the_Commonwealth_of_Nations
  —цитат от коментар 24 на kaiser  УПРАВЛЯВАЛИ са половината свят, когато не си бил роден !
  Днес живеем в 21-ви век !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 44. 44 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#25] от "Шменти Капели":
  “след Брекзит (твърд или мек ..., ЕВАНЕ ще има) “

  Главните букви в цитата са от мен, щото имам въпросче. За една сбъркана или една изпусната буква иде реч? Щото променя смисъла, не за друго. Подсъзнанието ми си е наред.

  Мърфи е оптимист!
 45. 45 Профил на Шменти Капели
  Шменти Капели
  Рейтинг: 269 Весело

  До коментар [#37] от "о сандо":

  Здравей, о сандо! Тази вечер съм на шотландска ракия, да си почина от българската ..., Ахахаха

  Russia delenda est
 46. 46 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 746 Любопитно

  Двете неща изобщо не се изключват взаимно и логичният ред е:

  1. октомври: Предсрочни избори
  2. хелоуин: Брекзит без сделка.

 47. 47 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#37] от "о сандо":Здравей, о сандо! Тази вечер съм на шотландска ракия, да си почина от българската ..., Ахахаха
  —цитат от коментар 45 на Шменти Капели


  хахахаха... аз пък съм на "анти-съвеЦка" ракия!... т.е. на водка, произведена извън педер@цията... хахахахахахаха

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 48. 48 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  искам брексит без сделка . паунд 1.85 лева . срутване на имотния пазар на УК и фалит на няколко британски банки

 49. 49 Профил на Шменти Капели
  Шменти Капели
  Рейтинг: 269 Весело

  До коментар [#44] от "султана глаушева":

  Е ти когато чу за еване веднага се наостри, да те ева в курвата ..., Ахахаха

  Russia delenda est
 50. 50 Профил на Шменти Капели
  Шменти Капели
  Рейтинг: 269 Весело

  До коментар [#47] от "о сандо":

  Финландска ..., важи!

  Russia delenda est
 51. 51 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3177 Неутрално

  До коментар [#8] от "дерибеев":И края на 2019, и началото на 2020 са все сле 31.10.2019, др. Дерибейка! 🤣
  —цитат от коментар 15 на vassilun


  "твърдият" Брекзит ще настъпи автоматично на 31 октомври"

  айде малоумното решение на шефката с персонално влюбен в мен анонимник да спре. излага те като насаждана легенда и евтин заместител на гранц/дифендър. успех. редакционните, все по елементарно разпознаваеми сте.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 52. 52 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3177 Весело

  До коментар [#27] от "Nikolai Tsekov":

  така е, но все още е комично как подкрепяхте същия в сценката скрипал . трогателно направо

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 53. 53 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3177 Весело

  До коментар [#27] от "Nikolai Tsekov":

  така е, но все още е комично как подкрепяхте същия в сценката скрипал . трогателно направо

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 54. 54 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2277 Неутрално

  Британия си излиза от ЕС за негативите и остава за позитивите
  = Циркът няма да свърши скоро - поне 10 години ще ни късат нервите

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 55. 55 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 934 Любопитно

  датата е след месец и половина как ще се проведат тези избори как ще стане тази магия това е невъзможно към момента положението е или или
  ЕС не трябва да прави нови отстъпки ако организират нови избори за парламент или референдум това е тупкане на топката никакви компромиси или едните ще станат на маймуни и това няма да са ония на острова ;)

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 56. 56 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2657 Неутрално

  Тези пред турчето Джонсъноглу са по умни от него.

  shlshlshlshl
 57. 57 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3210 Весело

  Борята размишлява кое първо - яйцето или кокошката?!

  klimentm
 58. 58 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2529 Неутрално

  До коментар [#56] от "Against China":

  Джонсън е британец, не е турче.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 59. 59 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3177 Весело

  До коментар [#58] от "vesolr":

  чистокръвен поданик на бивша империя .. консенсус?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 60. 60 Профил на Jordan J
  Jordan J
  Рейтинг: 269 Неутрално

  И Великобритания и ЕС поначало губят от Брекзит, но при Брекзит без сделка загубите ще са много по-големи. Интересно кой ще спечели ? Враговете на Великобритания, враговете на ЕС, враговете на единството на Европа, разбира се.
  Джакпотът отива в Кремъл, но на немалки печалби ще разчитат Китай и тръмповите САЩ.

 61. 61 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2657 Неутрално

  До коментар [#56] от "Against China":Джонсън е британец, не е турче.
  —цитат от коментар 58 на vesolr


  Той е турчин като теб,пак не си запознат.

  shlshlshlshl
 62. 62 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2657 Неутрално

  До коментар [#56] от "Against China":Джонсън е британец, не е турче.
  —цитат от коментар 58 на vesolr


  Седни да четеш,а не да пишеш бисери!Джонсън е от турски произход!Това,че е британски гражданин не означава,че задължително трябва да е британец по произход.

  shlshlshlshl
 63. 63 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2657 Неутрално

  До коментар [#56] от "Against China":Джонсън е британец, не е турче.
  —цитат от коментар 58 на vesolr


  Кметът на Лондон и той не е британец по произход..Който не чете така ще е в неведение и ще пише бисери!!!

  shlshlshlshl
 64. 64 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 508 Неутрално

  Докъде ли ще докара британците този ексцентрик

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 65. 65 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2657 Неутрално

  До коментар [#56] от "Against China":Джонсън е британец, не е турче.
  —цитат от коментар 58 на vesolr


  Не е турчин за незнайковци като теб!Дядо му е чист турчин...Отново за енти път си в информационна мъгла!!!!

  shlshlshlshl
 66. 66 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Най-вероятно е аз да загубя поредните няколко хиляди пари от спада на брексит валутата. А измекярите, които осъществиха брексит ще си купят по още една суперяхта, суперимение, супердупе...
  Ама майната му, можеше да е далеч по-зле, ако ми плащаха в турски лири или пък рубли...

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 67. 67 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2529 Неутрално

  До коментар [#61] от "Against China":


  До коментар [#63] от "Against China":


  До коментар [#65] от "Against China":

  Не е нужно да пишеш 3 отговора на 1 мое мнение. Дядото на Тръмп е германец, според теб Тръмп германче ли е?

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 68. 68 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2039 Неутрално

  По добре е Великобритания да бъде член на ЕС, защото ако не е Германия и Франция ще си разиграват коня ,както намерят за добре по отношение на външната политика и особено спрямо Русия. вече виждаме напъните на Макрон и Меркел да сключат сделка с Путин за сметка на Украйна. Разбира се нито Джонсън , нито Корбин не стават за премиер на Англия.

 69. 69 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2657 Неутрално

  До коментар [#61] от "Against China":До коментар [#63] от "Against China":До коментар [#65] от "Against China":Не е нужно да пишеш 3 отговора на 1 мое мнение. Дядото на Тръмп е германец, според теб Тръмп германче ли е?
  —цитат от коментар 67 на vesolr


  Ще пиша колкото си искам,гърчи се от яд!Дядото по бащина линия е турчин!Не се излагай постоянно от незнание!!!!

  shlshlshlshl
 70. 70 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2657 Неутрално

  До коментар [#61] от "Against China":До коментар [#63] от "Against China":До коментар [#65] от "Against China":Не е нужно да пишеш 3 отговора на 1 мое мнение. Дядото на Тръмп е германец, според теб Тръмп германче ли е?
  —цитат от коментар 67 на vesolr

  https://www.24chasa.bg/novini/article/5606035 Чети и се ограмоти!За пореден път те хващам по бели гащи!!!

  shlshlshlshl
 71. 71 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2657 Неутрално

  До коментар [#61] от "Against China":До коментар [#63] от "Against China":До коментар [#65] от "Against China":Не е нужно да пишеш 3 отговора на 1 мое мнение. Дядото на Тръмп е германец, според теб Тръмп германче ли е?
  —цитат от коментар 67 на vesolr


  Не коментирай непонятни за теб теми!Винаги ще те затапвам,защото имаш крещящ дефицит на знание!!!

  shlshlshlshl
 72. 72 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2657 Неутрално

  До коментар [#61] от "Against China":До коментар [#63] от "Against China":До коментар [#65] от "Against China":Не е нужно да пишеш 3 отговора на 1 мое мнение. Дядото на Тръмп е германец, според теб Тръмп германче ли е?
  —цитат от коментар 67 на vesolr


  Когато пишеш глупости ще ти отговарям винаги с много отговори!Сега си ми паднал да те затапя!!!

  shlshlshlshl
 73. 73 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Какви ще бъдат резултатите от изборите видяхме при европейските избори- желаещите Брекзит са мнозинство,т.е. новият парламент ще бъде за Брекзит.

 74. 74 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Еврейските медии пишат само какви лоши неща ще се случат на Великобритания,а не казват какво се пише на задника на ЕС. ЕС ще пострада доста повече от Великобритания. Великобритания вън от ЕС ще води националистическа политика,което означава затягане редиците и дисциплината в британските провинции. Ирландци и шотландци ще изядат едни големи шамари, защото Великобритания ще бъде свободна страна. И Великобритания веднага ще започне да цепи ЕС.

 75. 75 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Като гледам снимките, тези кокошки на едната от тях ми се струват няколко пъти по-умни от човекоподобното зад тях.

 76. 76 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 647 Любопитно

  Брекзит без сделка или предсрочни избори във Великобритания - кое е по-вероятно?!

  - явно и двете защото британците не са единни в това което искат, а то е образно казано като едновременно натискане на "газ "и "спирачки" на една кола и какво ще последва от това - скоро всички ще разберем октомври наближава?!!!!

 77. 77 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 647 Любопитно

  Брекзит без сделка или предсрочни избори във Великобритания - кое е по-вероятно?!

  До коментар [#57] от "klimentm":
  Борята "размишлява" екзистенциално "кое е първо - яйцето или кокошката?"
  (а отговора е нито едно от двете?!!!!)

 78. 78 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2529 Неутрално

  До коментар [#69] от "Against China":


  До коментар [#70] от "Against China":


  До коментар [#71] от "Against China":


  До коментар [#72] от "Against China":
  Дядото на Тръмп е германец. По твоята странна логика значи любимецът ти Тръмп е германче?
  Не е нужно да пишеш по 3-4 ядни мнения, това не прави аргумента ти по-силен, а създава впечатление, че мисълта ти блуждае и пишеш каквото ти хрумне на секундата вместо да го обмислиш и да го изложиш без обиди и ненужни крясъци срещу опонента.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 79. 79 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2529 Неутрално

  До коментар [#73] от "gozambo":

  Неотдавна имаше частични избори за парламента. Фураж го видяхме - не спечели нищо.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 80. 80 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Не мога да разбера как някой се кефят на брексит и възможен разпад на ЕУ . Защо бе руски подлоги . Кога е било българина да има равни права с европееца .

 81. 81 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Брексит без сделка , паунд 1.85 лева . Затваряйте им евротунела и фериботите и да умират като каторжници на ония остров

 82. 82 Профил на Момо
  Момо
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Тук много е важно какво ще предложат САЩ на Великобритания. Твърд Брекзит без търговско споразумение с щатите е невъзможен. Ако не получат добро предложение, то най-вероятния сценарий са предсрочни избори, ново отлагане на Брекзит, както и вероятен нов референдум за оставане в ЕС.

 83. 83 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1692 Неутрално

  По-вероятно е все още обединеното кралство да стане разединено и островът да потъне в проблеми и скръб заради високомерието и ината си!!!

 84. 84 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  След брексит без сделка пълна изолация на УК . Ако съм на ЕУ точно това ще направя .

 85. 85 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#82] от "Момо":

  Какво ще предложат УСА на УК . Естествено изгодна сделка за УСА и васална за УК . ще им приватизират здравната каса и безплатното лечение отива на кино

 86. 86 Профил на paul_proteus
  paul_proteus
  Рейтинг: 500 Неутрално

  А идиота, предизвикал това, Камерън, къде е в цялата ситуация?
  —цитат от коментар 28 на popovski31


  Той беше идиотът, който отвори the can of worms.

  "Nothing succeeds as planned" - J. Heller in "Good As Gold"
 87. 87 Профил на paul_proteus
  paul_proteus
  Рейтинг: 500 Неутрално

  Тук много е важно какво ще предложат САЩ на Великобритания. Твърд Брекзит без търговско споразумение с щатите е невъзможен. Ако не получат добро предложение, то най-вероятния сценарий са предсрочни избори, ново отлагане на Брекзит, както и вероятен нов референдум за оставане в ЕС.
  —цитат от коментар 82 на Момо


  Подписването на това споразумение, ако изобщо се случи, ще отнеме много повече време и определено няма да стане преди 31.10.2019

  "Nothing succeeds as planned" - J. Heller in "Good As Gold"
 88. 88 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#73] от "gozambo":Неотдавна имаше частични избори за парламента. Фураж го видяхме - не спечели нищо.
  —цитат от коментар 79 на vesolr


  Неотдавна имаше избори за европейски парламент. Фараж го видяхме, спечели най-много.

 89. 89 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2529 Любопитно

  До коментар [#88] от "gozambo":

  Само че резултатите за европарламента не са показателни за националните избори. Колко депутати има Фураж в британския парламент?

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 90. 90 Профил на Raegan
  Raegan
  Рейтинг: 239 Неутрално

  Задължително изхвърляне на Великобритания от ЕС без сделка и забрана за кандидатстване обратно в следващите 50 години!!!

 91. 91
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 92. 92 Профил на sturmgewehr44
  sturmgewehr44
  Рейтинг: 381 Неутрално
  [quote#61:"Against China"][/quote]

  Даже по-лошо: турски евреин...

  Думата СВАСТИКА идва от санскритското स्वस्तिक (свастика), което означава предмет, носещ щастие или предвещаващ добро, и по-точно отличителен знак, който се поставя върху предмет или човек, за да носи късмет. Свастиката съпътства цялата история на човека. В националния археологически музей могат да се открият грънци с изрисувани свастики от времето на прототраките 6000 – 3000 пр.н.e. Свастика може да се види на една от църквите в Стария град в Несебър, като там е поставена като орнамент на апсидата от външната страна, а така също в археологическите находки под църквата Света София в град София, както и във вила „Армира“, като мозайка на пода.
 93. 93 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 835 Неутрално

  Британия в поза Партер.

 94. 94 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2657 Неутрално

  До коментар [#69] от "Against China":До коментар [#70] от "Against China":До коментар [#71] от "Against China":До коментар [#72] от "Against China":Дядото на Тръмп е германец. По твоята странна логика значи любимецът ти Тръмп е германче?Не е нужно да пишеш по 3-4 ядни мнения, това не прави аргумента ти по-силен, а създава впечатление, че мисълта ти блуждае и пишеш каквото ти хрумне на секундата вместо да го обмислиш и да го изложиш без обиди и ненужни крясъци срещу опонента.
  —цитат от коментар 78 на vesolr


  Моят аргумент съм ти го изтипосал като линк,но ти от безсилие,незнание и глупост не схващаш .....Точно по бащина линия е турчин Борис Джонсън.Хванах те за пореден път по бели гащи.....Седни да четеш готовите линкове които ти предоставям аз и други съфорумници,и не пиши бисери и лъжи....Стана за смях на всички...Дори твоите овце ти се смеят....

  shlshlshlshl
 95. 95
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 96. 96 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2657 Неутрално

  [quote#61:"Against China"]
  —цитат от коментар 92 на owm32552406
  Даже по-лошо: турски евреин...[/quote]

  Много си прав .Само наш форумен Весолрчо от незнание го изкара германец...Хах..

  shlshlshlshl
 97. 97 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2657 Неутрално

  До коментар [#88] от "gozambo":Само че резултатите за европарламента не са показателни за националните избори. Колко депутати има Фураж в британския парламент?
  —цитат от коментар 89 на vesolr


  Не коментирай непонятни за теб материи.Тертъгнал да коментира изборите в ЕС и Великобритания,а елементарни неща не знае.Борис Джонсън е турчин,а не германец....Свиквай,че хората ти оборват лъжите и бисерите....

  shlshlshlshl
 98. 98 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2657 Неутрално

  До коментар [#69] от "Against China":До коментар [#70] от "Against China":До коментар [#71] от "Against China":До коментар [#72] от "Against China":Дядото на Тръмп е германец. По твоята странна логика значи любимецът ти Тръмп е германче?Не е нужно да пишеш по 3-4 ядни мнения, това не прави аргумента ти по-силен, а създава впечатление, че мисълта ти блуждае и пишеш каквото ти хрумне на секундата вместо да го обмислиш и да го изложиш без обиди и ненужни крясъци срещу опонента.
  —цитат от коментар 78 на vesolr


  Не лъжи бе.Хващам те за пореден път в лъжа.Не е моя странна логика,а самата истина,че дядото по бащина линия на Борис Джонсън е турчин.Това,че се изложи за пореден път,показва твоята неинформираност и инат.Всички сериозни медии са го извадили като факт...Ето още една реномирана медия,,,,http://www.bbc.co.uk/whodoyouthinkyouare/past-stories/boris-how-we-did-it_1.shtml Това не ти е самоделката Уикипедия и селския радиовъзел,а BBC....

  shlshlshlshl
 99. 99 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2657 Неутрално

  До коментар [#69] от "Against China":До коментар [#70] от "Against China":До коментар [#71] от "Against China":До коментар [#72] от "Against China":Дядото на Тръмп е германец. По твоята странна логика значи любимецът ти Тръмп е германче?Не е нужно да пишеш по 3-4 ядни мнения, това не прави аргумента ти по-силен, а създава впечатление, че мисълта ти блуждае и пишеш каквото ти хрумне на секундата вместо да го обмислиш и да го изложиш без обиди и ненужни крясъци срещу опонента.
  —цитат от коментар 78 на vesolr

  Знам,че не можеш да четеш на английски,поне си направи превод с Гугъл преводач,та белким ти влезе нещо в главата...Всички сериозни масмедии,а не твоята самоделка "английската Уикипедия",са извели като достоверна информация факта,че Борис Джонсън по бащина линия е турчин....https://translate.google.com/translate?hl=bg&sl=en&u=https ://www.sbs.com.au/news/why-one-village-in-turkey-is-celebrating-boris-johnson-s-win&prev=search

  shlshlshlshl
 100. 100 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2529 Неутрално

  До коментар [#91] от "Against China":


  До коментар [#94] от "Against China":


  До коментар [#97] от "Against China":


  До коментар [#98] от "Against China":


  До коментар [#99] от "Against China":

  Не се пали толкова, 5 ядни мнения на 1 мой коментар.
  Борис Джонсън не е турчин, защото имал дядо турчин. Както и Доналд Тръмп не е германец, защото дядо му бил германец. Ти дори не четеш като се ядосаш.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK