Чувствате ли се гражданин на ЕС? "Абсолютно не", отговарят почти половината българи

Чувствате ли се гражданин на ЕС? "Абсолютно не", отговарят почти половината българи

© Скрийншот от проучванетоБългарите се чувстват най-малко европейци в сравнение с останалите 27 държави - членки на ЕС. Това показва последното проучване на Евробарометър, проведено след изборите през май.


52% от българите са напълно съгласни с твърдението "Чувствам се гражданин на ЕС", докато 46% отговарят с "Абсолютно не". Това е най-ниският резултат сред всички европейски страни. Като европейци се възприемат само 57% от италианците и гърците, 58% от чехите и британците и 64% от французите и хърватите. Най-проевропейски настроени са люксембургците, 93% от които се чувстват граждани на ЕС, германците (88%) и испанците (87%).


В същото време 55% от респодентите в България казват, че вярват на ЕС, а 59% имат положителна представа за съюза. На общоевропейско ниво доверието в ЕС е на най-високото си равнище от 2014 г. насам и продължава да бъде по-високо от доверието в националните правителства или парламенти. В двадесет държави членки доверието нараства, като най-високите резултати са в Литва (72%), Дания (68%) и Естония (60%). От последното проучване на Евробарометър през есента на 2018 г. делът на респондентите, които имат положителна представа за ЕС, се увеличава в 23 държави, особено в Кипър (47%, +11), Унгария (52%, +9), Гърция (33%, +8), Румъния (60%, +8) и Португалия (60%, +7). По-малко от една пета от европейците имат отрицателна представа за ЕС — най-ниският резултат за последните 10 години.
Мнозинството са оптимисти за бъдещето на съюза, докато едва 34% са песимистично настроени. Най-висок е оптимизмът в Ирландия (85%), Дания (79%), Литва (76%) и Полша (74%). В другия край на скалата оптимизмът е по-слабо изразен в Обединеното кралство (47%) и във Франция (50%). Мнозинството от европейците — 55%, заявяват, че са удовлетворени от функционирането на демокрацията в ЕС — най-високият резултат от есента на 2004 г. насам.


Икономиката и еврото


Подкрепата за Икономическия и паричен съюз и за еврото достига нов рекорден резултат — над три четвърти от респондентите в еврозоната са доволни от членството си в нея. В ЕС като цяло подкрепата за еврото остава стабилна с 62%. Преобладават положителните становища относно положението на националните икономики (49% считат положението за добро, а 47% — за лошо).


Мнозинството от отговорилите в 17 държави членки (16 през есента на 2018 г.) заявяват, че положението на националната икономика е добро. Най-високи са резултатите в Люксембург (94%), Дания (91%) и Нидерландия (90%). Най-нисък процент от положителните мнения се наблюдава в Гърция (7%), Хърватия и България (20%), Италия (22%), Испания (26%) и Франция (29%).


Свободно движение и европейска идентичност


Във всички 28 държави членки над половината от отговорилите се чувстват граждани на ЕС. В целия ЕС това чувство се споделя от 73% (+ 2 процентни пункта от есента на 2018 г.), а на национално равнище резултатите варират от 93% в Люксембург, 88% в Германия, 87% в Испания до 57% в Гърция и Италия и 52% в България.


Чувствате ли се гражданин на ЕС? "Абсолютно не", отговарят почти половината българи

© Associated Press


Голямото мнозинство от гражданите на ЕС подкрепят свободното движение на граждани, които могат да живеят, работят, учат и извършват стопанска дейност навсякъде в ЕС" (81%), а във всяка държава — членка на ЕС, над две трети от респондентите споделят това мнение — от Литва (94%) до Италия и Обединеното кралство (68%)


Имиграцията и климатът са най-големите проблеми


Имиграцията продължава да бъде основна грижа на равнище ЕС, посочвана от 34% от респондентите, въпреки значителното намаление (с 6 процентни пункта спрямо есента на 2018 г.). Изменението на климата, което заемаше пето място през есента на 2018 г., бележи силно увеличение и сега е вторият по важност проблем.


Конкретно за българите двата най-належащи въпроса са имиграцията и тероризмът; само 10% посочват като приоритет промените в климата.


Безработицата, която сега е на седма позиция на равнище ЕС (12%), остава основната грижа на национално равнище (21%), заедно с повишаващите се цени/инфлация/разходи за живот и здравеопазването и социалната сигурност. За българите разходите за живот са първа грижа, следват ги здравеопазването и социалната система.


Въпросите на околната среда, климата и енергетиката следват много близо, след като отбелязаха силно увеличение. За пръв път от пролетта на 2014 г. насам имиграцията не е сред трите основни опасения на национално равнище, като тя се споменава от 17 % от респондентите.

Ключови думи към статията:

Коментари (168)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2887 Разстроено

  Герберистанска Тиквандия е далече от ЕС - факт!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3021 Любопитно

  Навремето комунягите интернационално заявяваха, че са ''граждани на света'' и ''граждани на бъдещето''... че тъпотията явно продължава ....!!!

  [email protected]
 4. 4 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2712 Неутрално

  Предполагам, че под граждани на ЕС подразбират доходите в ЕС и затова отговарят отрицателно.
  Може и да греша разбира се, но е добре да се даде формулировка на понятието, преди да се задава такъв въпрос.

 5. 5 Профил на Viva la tsar Asen i tsar Kiro
  Viva la tsar Asen i tsar Kiro
  Рейтинг: 1532 Неутрално

  Ако щат да се чувстват!
  Аз се чувствам.

 6. 6 Профил на Нормален гланц
  Нормален гланц
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Какво е ЕС?
  Не трябвали да е асс?

 7. 7 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 996 Неутрално

  “Конкретно за българите двата най-належащи въпроса са имиграцията и тероризма”
  ——
  Ами как иначе ... от тия двете ги има най много в територията

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 8. 8 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  Герберистанска Тиквандия е далече от ЕС - факт!
  —цитат от коментар 2 на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи


  Но е съвсем блидзо до всички КПП , които "атакувате " при всеки по-длъг УИКЕНД ! Само с документ за самоличност си ловите риба - кеф ти в Гърция , кеф ти" ол инклузив " в Турция,Сърбия , Македония , Италия .....На това му се вика "гражданин на Европейския съюз " , пък комуто не се харесва - пътища много и все .....на североизток та чак до СЕВЕРНА КОРЕЯ !

 9. 9 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1806 Неутрално

  Нормално. Има огромна част от населението, което ще се чувства гражданин на ЕС, ако Брюксел се държи като Москва. За тях свободата е страшно нещо.

 10. 10 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 439 Любопитно

  Явно сме си застаряваща нация. Почти всички млади хора които познавам са "граждани на ЕС" в най-чистия смисъм на думата. При нас, пенсионерит е обратното.

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 11. 11 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2753 Неутрално

  Брей, тоя българин много трезво мисли бе :)

 12. 12 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1732 Неутрално

  До коментар [#4] от "atmanpg":

  ++++++++++++

 13. 13 Профил на Black Label
  Black Label
  Рейтинг: 342 Неутрално

  "Европейци сме ние, ама не съвсем", е казал отдавна Алеко....И май още е така. Хем сме, хем не сме.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4008 Разстроено

  "Българите се чувстват най-малко европейци в сравнение с останалите 27 държави - членки на ЕС. Това показва последното проучване на Евробарометър, проведено след изборите през май."

  Жалко, че в тази класация сме на последно място. Аз лично се чувствам напълно гражданин на ЕС и съм искрено щастлив, че нашата родина България е член на този свободен, правов и демократичен съюз от държави.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 16. 16 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1471 Разстроено

  ......ами да.......ЧУВСТВАМ се гражданин на Е С........!!!!.......обаче ме е СРАМ от ПОВЕЧЕТО наши управници.../...НЕ ВСИЧКИ..../.....!!!!!????!!!!!.......простотията ,алчността и БЕЗХАБЕРИЕТО е СТИГНАЛО ТАКИВА ВИСИНИ........!!!!!......че чак се СТРЯСКАМ за БЪДЕЩЕТО на тази територия........!!!!!.......не се ли намери МЕХАНИЗЪМ така щото МЛАДИТЕ ХОРА да останат ТУКА.../...вижте
  ПОЛША какво ПРАВИ за МЛАДИТЕ си ХОРА /.......!!!!????!!!!!.......след още 30-ет ГОДИНИ....!!!!????!!!!......./....не искам даже и да си го ПОМИСЛЯммм.......камо ли да го списваммммм....../......

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 17. 17 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1111 Весело

  С африканска заплата гражданин на ЕС не се става.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 18. 18 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 257 Неутрално

  Първо, ЕС не е държава, че да се чувстваме нейни граждани. Това е икономически съюз на суверенни държави. Второ, дори да приемем хипотетично, че има такова чудо като "гражданин на ЕС", то българите ще са последните, които ще се чувстват такива, заради двойните стандарти спрямо България и третирането ѝ като страна от 3-тия свят.

 19. 19 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2753 Неутрално

  Тея дето се чувстват граждани на Европа са доста големи лицемери :)

  Ако да кажем Франция и Италия фалират както имат много сериозни дългове, бихте ли се съгласили цялото ЕС да им го плаща? ;)

  Или тогава няма да сте граждани на ЕС. :)

 20. 20 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Аз съм на 53 години и помня как съм се нареждал на опашките пред западните посолства за виза за посещение . Сега имате равни права да живеете в Европа

 21. 21 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Не знаете какво имате . Отивайте и работете в западна европа . Останете там и си устроите живота , далече от мутренско селската сган

 22. 22 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 267 Неутрално

  %Комплексари + %плювалници и готово 46%

 23. 23 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 267 Неутрално

  С африканска заплата гражданин на ЕС не се става.
  —цитат от коментар 17 на Taiga


  А на Русия?

 24. 24 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 439 Любопитно

  До коментар [#17] от "Taiga":


  С африканска заплата гражданин на ЕС не се става.
  —цитат от коментар 17 на Taiga


  Ми що не работиш като европеец? Ще получаваш европейска заплата. В България заплата от няколко хиляди евро си е нормална за образован и трудолюбив човек...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 25. 25 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 514 Неутрално

  До коментар [#5] от "dma12587967":

  ти и щатски гражданин можеш да се чувстваш ,може и потомък на НЛО и Лияна Антова да е .... Проблем няма ,но внимавай все пак с кой ги споделяш тия твой чувства и какво има да унаследяват от теб Ако е нищо ,чувстай се ,че на Луната си ходил ,но ако имаш там нещо имоти пари ,работата друга

  гошо
 26. 26 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2377 Неутрално

  Познали са. По-голямата част от българите трудно се вписват в понятието "европеец". Те са много по-близо до един руснак, узбек или монголец, отколкото до французин, холандец или испанец.

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 27. 27 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 682 Неутрално

  До коментар [#18] от "izt21595181":

  Като казваш страна от третия свят, Кока-кола в България и Гърция има ли разлика?

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 28. 28 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 257 Неутрално

  По същата логика можехте да ги питате и дали се чувстват граждани на НАТО. Поне Монито Паси със сигурност се чувства ...

 29. 29 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 280 Неутрално

  [quote#8:"doroteus"][/quote]

  Явно не пътуваш често...

  Спечелихме битка, но не и войната!
 30. 30 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 257 Неутрално

  До коментар [#27] от "kasko":

  На кой му пука за тъпата ти кола бе, става въпрос за политически и икономически двойни стандарти, не за глупавата медийна пушилка с прах за пране, кока коли, фанти и пр. глупости.

 31. 31 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1732 Неутрално

  До коментар [#17] от "Taiga":

  Вие като крепостен гражданин на евразия по каква точно причина се вълнувате от темата както какви се чувстваме ние - българите

 32. 32 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  В този форум пълно с колхозници и каскети . Върнахте ли се от бузлуджа. Запомнете България повече никога няма да бъде руска

 33. 33 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2753 Неутрално

  Италианците също са казали, че НЕ се чувстват.

  Там е обяснимо. Разни НПО-та им карат мигранти и ЕС ги е оставило да се оправят сами. Не предприема нищо.

 34. 34 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1471 Неутрално

  До коментар [#18] от "izt21595181":Като казваш страна от третия свят, Кока-кола в България и Гърция има ли разлика?
  —цитат от коментар 27 на kasko


  ......до МИНАЛАТА ГОДИНА ИМАШЕ.......!!!!!........Сега не мога да ПРЕЦЕНЯ........като ,че ли пак има....!!!???!!!!.......или ТАМ ми е по ЖАДНООО........със СИГУРНОСТ само ЛАБАРАТОРИЯ може да КАЖЕЕЕ.......

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 35. 35 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 682 Неутрално

  До коментар [#30] от "izt21595181":

  Симпатяга си.....Питай за лихвата по кредит да кажем за 50 000 € в клон на Сосиете Женерал в България и Франция. После можеш да ми обясниш защо си бял негър.

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 36. 36 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4032 Неутрално

  Българите с руско самосъзнание няма как да се чувстват граждани на ЕС, но нима те са толкова много?

 37. 37 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4032 Неутрално

  До коментар [#18] от "izt21595181":
  "българите ще са последните, които ще се чувстват такива, заради двойните стандарти спрямо България и третирането ѝ като страна от 3-тия свят."

  Обратното е вярно. В Европа ни третират наравно с другите европейски страни , въпреки , че дефакто сме страна от третия свят.

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39 Профил на Patilan
  Patilan
  Рейтинг: 421 Неутрално

  Което означава че половинат б-ри са пълни идиоти, да се мислят за европейци ....

  I'm my worst enemy!
 40. 40 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4032 Неутрално

  По същата логика можехте да ги питате и дали се чувстват граждани на НАТО. Поне Монито Паси със сигурност се чувства ...
  —цитат от коментар 28 на izt21595181


  По никаква логика не може да се зададе такъв въпрос , защото НАТО ене е политическа , а военна организация, която включва страни , свързани с военен съюз за самоотбрана.

 41. 41 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1585 Неутрално

  АЗ съм гражданин на ЕС! И се чувствам такъв!
  Тези които се чувстват други , живеем в свободна страна да отиват там където ги тегли сърцето.

  SHADOWS of SOFIA
 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4032 Неутрално

  С африканска заплата гражданин на ЕС не се става.
  —цитат от коментар 17 на Taiga


  Това важи за Ерефеята , където 90% от населението мизерства, защото получава африкански заплати. Не случайно я наричат Северна Нигерия.

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 45 Профил на Локомотив
  Локомотив
  Рейтинг: 705 Неутрално

  [quote#8:"doroteus"][/quote]

  Гражданин на ЕС за мен е най-вече върховенство на закона, реална борба с корупцията, спазване на основните демократични принципи и т.н.
  В България всичко това са шменти-капели.

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 47. 47 Профил на Локомотив
  Локомотив
  Рейтинг: 705 Неутрално

  Но е съвсем блидзо до всички КПП , които "атакувате " при всеки по-длъг УИКЕНД ! Само с документ за самоличност си ловите риба - кеф ти в Гърция , кеф ти" ол инклузив " в Турция,Сърбия , Македония , Италия .....
  —цитат от коментар 8 на doroteus

  Какво общо имат Турция, Северна Македония и Сърбия със ЕС?
  Всъщност северномакедонци и сърби също задръстват КПП-та всеки уикенд.
  И какво от това?

 48. 48 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Западните държави няма какво да ги питате, те са си в ЕС още от кръстоносните походи, те и затуй са тръгнали да пазят Божи гроб. То, според мен, няма какво да питаш тоя или оня, защото всеки го разбира различно. Половината ДА, половината НЕ. За запада казах. За Чехия, Полша и Унгария също да не говорим, само да видим картата на Европа с кого граничат и са граничили от стари времена, както и бившите юго републики по дължината на Адриатика. Аз не съм ходил никъде и все пак ЕС като институция ми харесва, защото аз мисля за бъдещето, за децата си и внуците си. Да останат тук, да се образоват и да си живеят живота, като мислят с главите си, а не с г...си.

 49. 49 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5633 Неутрално

  Очаквано...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 50. 50 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Въпрос на мироглед. Тези, на които демокрацията им отне много, гледат с влажен поглед фатмак Радев, мечтаят за премиер Корни, която да ги оправи, бранят си робството и са благодарни на " братушките " , те няма как да се чувстват граждани на ЕС. Тях свободата ги плаши. Затова и така харесват Путин, копнеят си за диктатор, който да ги мачка.

 51. 51 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4032 Неутрално


  До коментар [#37] от "tacheaux":Затова ли ти затвориха блоковете на АЕЦ бе, гламав трольо, и ти наложиха по-ниски земеделски субсидии за да не си им конкуренция, трудови ограничения и пр. условия за членство, защото си "наравно с тях"?
  —цитат от коментар 42 на izt21595181


  Трябва да сме благодарни на ЕС , че по тяхно искане затворихме първите 4 атомни реактора на Козлодуй предсрочно с 3-4 години , защото така спестихме над 1 милиард евра за тяхната консервация, средства , които България трябваше да заделя , ако не бяхме ги затворили, изчаквайки тяхната заводска амортизация. По отношение на земеделските субсидии ЕС не е налагал нищо. Просто преговарящия български екип , начело с Кунева така са се договорили , когато са затваряли преговорните глави при кандидатстването ни в ЕС.
  Очаквам да се извиниш за употребата на обидните термини "гламав трольо" по мой адрес. Ако не го направиш , ще те докладвам на модератора.

 52. 52 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1585 Неутрално

  Въпрос на мироглед. Тези, на които демокрацията им отне много, гледат с влажен поглед фатмак Радев, мечтаят за премиер Корни, която да ги оправи, бранят си робството и са благодарни на " братушките " , те няма как да се чувстват граждани на ЕС. Тях свободата ги плаши. Затова и така харесват Путин, копнеят си за диктатор, който да ги мачка.
  —цитат от коментар 50 на zle_platen_trol


  +

  SHADOWS of SOFIA
 53. 53 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1111 Неутрално

  До коментар [#24] от "Nil satis nisi optimum":

  Къде това? В Силистра и Монтана ли?
  Няколкото хиляди евро можеш да ги получаваш единствено в София, и то в специфичен икономически отрасъл, и на висок пост.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 54. 54 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  Нормално. Има огромна част от населението, което ще се чувства гражданин на ЕС, ако Брюксел се държи като Москва. За тях свободата е страшно нещо.
  —цитат от коментар 9 на Да вярваме на истината


  *Свободата е робство, войната е мир, невежеството сила*

 55. 55 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3594 Разстроено

  Ами има доста нашенци които изобщо НЕ са европейци!Нито като вид,нито като възпитание ,нито като отношение към околният свят!И причината е в самите хора.....

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 56. 56 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1111 Весело

  До коментар [#23] от "Jumbo Jet":

  Пак трудно.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 57. 57 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1448 Весело

  АЗ съм гражданин на ЕС! И се чувствам такъв!Тези които се чувстват други , живеем в свободна страна да отиват там където ги тегли сърцето.
  —цитат от коментар 41 на К2


  Тяхото сърДце ги тегли към савецкия саюз, но чавка все още не им е изпила мозъка.

 58. 58 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1122 Весело

  Умнокрасивците неистово желаят България да бъде извън ЕС и НАТО за да могат спокойно да окупират властта въпреки лицемерните им приказки за точно обратното.

  По делата ще ги познаете както е казано

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 59. 59 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 439 Любопитно

  До коментар [#53] от "Taiga":


  До коментар [#24] от "Nil satis nisi optimum":Къде това? В Силистра и Монтана ли? Няколкото хиляди евро можеш да ги получаваш единствено в София, и то в специфичен икономически отрасъл, и на висок пост.
  —цитат от коментар 53 на Taiga

  Можеш ли да ми отговориш на контравъпрос. Колко години през демокрацията в Силистра и в Монтана управляваха кметове от една рубладжииска червена партия и колко години в София.

  Може би точно управлението на рубладжиите обяснява разликата?

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 60. 60 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1585 Неутрално

  Новина. В Краснодарск експлодира голям склад с боеприпаси.

  SHADOWS of SOFIA
 61. 61 Профил на t5eyes
  t5eyes
  Рейтинг: 674 Неутрално

  заклевам се че мафиотската власт в БГ ще ни открадне и органите приживе ако не беше ЕС

  свят, спри да се кланяш на богинята Кали
 62. 62 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 264 Неутрално

  "Чувствате ли се гражданин на ЕС? "Абсолютно не", отговарят почти половината българи
  ...
  Това показва последното проучване на Евробарометър"

  Стандартно изследванията за Евробарометър от Б-я се правят от tns-bbss. Не съм проверявал това изследване и няма да го правя. Загубих интерес след като научих

  Кънчо Стойчев - "През 1991 г. заедно с Андрей Райчев основава ББСС „Галъп Интърнашънъл“ – агенция за социологически изследвания. След закупуването на 34% от „Тейлър Нелсън Софрес“ (1998), ББСС става партньор на TNS – третата по величина компания в информационната сфера в глобален мащаб." /Уики/

  Та тъй за "социолозите на повикване", Дневник.
  Със здраве.

 63. 63 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1636 Неутрално

  Струва ми се ,че понятието "гражданин на ЕС" е размита формулировка, но го приемам като човек, който е възприел европейските ценности и европейския мироглед. Не евразийския.

 64. 64 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До 30:"izt21595181".....става въпрос за политически и икономически двойни стандарти, ...."

  Може и да си прав, едно е начело на държавата ти да бъдат високообразовани хора като Е. Макрон, друго е да са галоши като Радев или помпиера.

 65. 65 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2046 Неутрално

  Глупости.
  Направете анкетата тук.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 66. 66 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До 44:"К2"....Не се занимавай с тази ушанка. Не виждаш , че все някой друг е виновен за несретния му живот...."

  извинявай, но помпиера, фатмака или цацата не са някой друг, а точно те определят какъв е живота ни.

 67. 67 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1585 Неутрално

  До 44:"К2"....Не се занимавай с тази ушанка. Не виждаш , че все някой друг е виновен за несретния му живот...."извинявай, но помпиера, фатмака или цацата не са някой друг, а точно те определят какъв е живота ни.
  —цитат от коментар 66 на historama


  В общи линии си прав. Но всеки сам прави живота си .
  Като не ми харесва пак ще стегна куфарите. А това зависи само от мен.

  SHADOWS of SOFIA
 68. 68 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 804 Разстроено

  За мене това е ужас! И разбирам как се печели на избори. 25-30% за БСП (повече с крилцата и перцата си), това го няма никъде в бившия соц.

 69. 69 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3594 Любопитно

  За хората с танкове и партизани в главата ми е все едно какви се чувстват..аз се чувствам европеец.И се стремя да бъда такъв......

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 71. 71 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1111 Неутрално

  До коментар [#59] от "Nil satis nisi optimum":

  И да е така, какво направи Чорбаджи Бойко Демократ Европейски по въпроса? За 10 години не успя да ги оправи тези региони и все предишните са му виновни.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 72. 72 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1122 Весело

  До коментар [#67] от "К2":

  "Като не ми харесва пак ще стегна куфарите"

  Червените килими чакат по западноевропейските летища готови да излеят рога на благоденствието върху всеки начумерен високоинтелектуалец който е 'еати пича ама България не го обича' :)

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 73. 73 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 566 Неутрално

  Фабриките за тролове ще вземат бонуси. Мръсната им пропаганда действа

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 74. 74 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1549 Неутрално

  До коментар [#58] от "Saint of Me":

  Интересното е, че баш герберастията прави подобни стъпки, а умнокрасивците пък пищят от тях. Но знаем, в склада е жега и малкото склададжийски мозък се е спаружил изпод шапката от вестник.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 75. 75 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Как би могъл български пенсионер с двеста лева да се чувства гражданин на Европейския съюз? Може би червеният Слабаков с лика на Че Гевара и заплатата си от 20 000 евро на месец вече може да се чувства гражданин, макар да му било скучно, видите ли. Родово-комунистическият милиционерски елит постави българското население на колене, постави държавата като буфер между Русия и Турция, Борисов с ролята му на плебей-шут от африкански бантустан ни злепоставя от ден на ден, спомняте си свинските упреци.
  Но кое европейско да видим в самите управници, които лъснаха като голи павиански задници с гафовете си и лакомията си? Че в коя друга държава министър като Боил Банов, изобличен с гласа си ( по негово признание) да склонява към престъпно действие за крупна сума изпълнител на държавна поръчка, би останал на поста си? Че кой висш депутат в ЕС би излапал пари за собствен проект от държавната хазна, да си припомним , как Рашид глътна 58 000 лв за тъпанарска изложбичка, гръмко прехвалена тук. Кой европеец би тръгнал да пробутва в Лувъра свои грозновати плескавици? Кой в Европа би тръгнал да търси опит за сваляне на властта чрез маркуч за поливане? Кой политик в ЕВропа би останал на власт, ако името му се спряга с изнудване чрез ...суджуци? Има ли депутат в Европа, който не е стъпвал в Парламента с години? Има ли политик, който си хвърля оставката, а после си трие попиканата пола с нея и си запазва поста? Представяте ли си Тереза Мей да изиграе такъв номер? Европа ли?

  Дедо Крум
 76. 76 Профил на puhen
  puhen
  Рейтинг: 418 Весело

  Най-обичах да казвам като бях в Америка, аз съм ЕУ ситизен и имам права!

 77. 77 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 316 Неутрално

  ЕС е икономическа общност, а не държава. На такава можеш да бъдеш член, но не и гражданин. Гражданин си на държава. Какво цели този въпрос, зададен точно по този начин?

  Мърфи е оптимист!
 78. 78 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Нормално. То и за която и страна да се бълва толкова много омраза непрекъснато няма да се чувства като ''равен гражданин''. Анти-булгарче-веле непрекъснато бълват лъжи и омраза към нас. Същото важи и за мръсните Ъгличански медии. Нито 1 българин, даже ИЕ-ец не зае главна позиция на Евроизборите. За кво равенство ще ми говорят? От Франция се опитват да ни саботират транспортният бизнес, и на никой не му пука. Въобще подиграват ни се и ни имат за някви отрепки. Въобще не ми трябва повече тоя смотан ЕС. Искам BGЕxit.

 79. 79 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1122 Весело

  До коментар [#74] от "Darth Plagueis":

  Да, Кристалина Георгиева е ЕС кандидат за шефче на МВФ, ще има ефки и България ще влезе в Шенген и ЕЗ като част от подлия план на Бокаса да извади България от ЕС и НАТО.

  Слагай ПОНЕ шапка от вестник че слънчасването преминава в опасен топлинен удар съвсем неусетно

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 80. 80 Профил на Любов Шейсе
  Любов Шейсе
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Трудно е накараш селяни да се чувстват граждани

  Редакция промотирала издигната бесилка на протест ме обвини в писане на коментари "призоваващи към насилие" когато слет това попитах "ще бесим ли?". Лъжите помагат ли?
 81. 81 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Еми не се чувстват - това показва обективна и умна преценка! Що се чудите, гупчовци? Може би са по прави от останалите, дето палаво се "чувстват"! Мнангалът на соц. помощи в Германия се "чувства", бедният студент дето доработва за да учи - не!!! Аман от пропаганда - просто трябва да оцеляват със собствени сили!!! Щом са се решили да отидат там! Тукашните ????? Успех, деца!!!! Ще успеете!!!!

  roo
 82. 82 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 264 Любопитно

  Линкове към последното проучване на Евробарометър:

  https://ec.europa.eu/commfrontoffice/publicopinion/index.cfm/survey/getsurveydetail/instruments/standard/surveyky/2253

  "Year, Reference, Title, Fieldwork, Publication Date
  2019 91 Standard Eurobarometer 91 June 2019 August 2019"
  "First Results, pdf, EN"

  Изборът на Дневник, ако не се лъжа е ДВАНАДЕСЕТАТА таблица в проучването!!! Намира се на стр. 16. Таблиците и графиките вкупом са комай трийсетина!!! Мислете за избора. :)

  А сега скритото! Втори ред от първата таблица в "TECHNICAL SPECIFICATIONS", стр. TS1 в дъното на материала:
  "BG Bulgaria Kantar TNS BBSS 1.031 07/06/2019 19/06/2019 6.537.535 1,52%"

  Ето ви ги КЪНЧО СТОЙЧЕВ и АНДРЕЙ РАЙЧЕВ!
  Кънчо Стойчев - "През 1991 г. заедно с Андрей Райчев основава ББСС „Галъп Интърнашънъл“ – агенция за социологически изследвания. След закупуването на 34% от „Тейлър Нелсън Софрес“ (1998), ББСС става партньор на TNS – третата по величина компания в информационната сфера в глобален мащаб." /Уики/

  Иван Костов ви каза, че на тези не може да се вярва. Пеевските медии ги обявиха за "СОЦИОЛОЗИ НА ПОВИКВАНЕ"!

  ДНЕВНИК !?!?!?

 83. 83 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Нали знаете, тумор, който не се извади, води до погиване на организма. ГЕРБ се оказаха точно такъв, но нарочно натикан тумор в политиката на България. Да вземе м отвратителната коалиция с Волен Сидеров. Нима не помните, че срамният златен пръст за правителството на Орешарски не бе даден от Сидеров, а точно от Бойко Борисов. Точно заради Бойко Борисовият пръст, гласувал за правителството на Орешарски, цала година мина в мръсно затъване и изоставане на страната ни от държанвите в ЕС. Но нима същият Сидеров не бе в коалиция с БСП, докато милиционерите на Йовчев налагаха с палки младежите и пукаха глави на девойчета докръв? Нима преди Орешарски хората не се самозапалваха в протест срещу самия Борисов, над десет загинали с този отчаян самоубийствен акт срещу властта на ГЕРБ, спомняте ли си. И точно Сидеро, ортакът на БСП внезапно си стисна ръце с Борисов. Точно презряният Сидеров, нахлуващ в НАТФИЗ, нощуващ в РИЦ, шумният скандалджияв брюкселските ресторанти, верният червеноармеец , целуващ се с путиновите "Нощни вълци", точно той сега крепи уж европееца Борисов. Че не беше ли Борисов найверният васал на ЛУКОЙЛ? Кой издигна никому неизвестния помпиер за пазвант на Живков и Симеон, Кой му изнесе пиара - отговорът е прост: синът на правешкия кмет. А кой е сниман да целува ръка на АХмед Доган, това помните ли го? А кой депутатин от ГЕРБ се целуваше с бандита Карамански, преди това лижеше задника на Георги ДЖагаров? А европейци ли са Тома Биков и Антон Тодоров, които хулеха и плюеха по Борисов, а сетне станаха негови най-верни кучета? Къде го има това безобразие в ЕВропа?

  Дедо Крум
 84. 84 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2240 Неутрално

  Интересно, ако анкетата не беше само ДА-НЕ, а имаше варианти "Чуствам се селянин на ЕС" или "Чуствам ли се гражданин на Република България или само данакоплатец", какви щяха да са резИлтатите?
  Дори и тези резултати са нагло лицемерие - над 50% се чуства граждани, но изобщо не си дават труда да идат поне за €депутати да гласуват, поне ако се съди от изборите пролетта.

 85. 85 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2345 Неутрално

  "Жалко, че в тази класация сме на последно място."
  До коментар [#15] от "Иво":

  Че в коя класация не сме на последно място? Ма пък ти се чудя, как само се гордееш с последното си място. То малко мазохистично изглежда.

 86. 86 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 213 Неутрално

  А европейци ли са тези тукашни презрени тролове на ГЕРБ, облизващи паничката. Кое ги кара толкова еднообразно и злобно да бранят простоватия духом, но космат телом вен на Винету от Банкя? Харесват ли тези тукашни тролове Веждю Радишов, оплютият "хинтелектуалец", който тръгна под подметките на тодорживковия слагач Георги Джагаров, сетне се присламчи към Гарелов, сетне отиде в Мултигруп с едни скъсани гащи, сетне преби полицай, та тъкмотози Веждю пръв се изтъпанчи да декларира по време на "възродителния процес" че турците не са турци, а българи. Осребри своята простащина. А европеец ли е Йордан Цонев? Какъв европеец е синът на шефа на концлагера в Белене Тома Томов. Патриархът ни ли е европеец, следващ заповедите на Москва? Йотова ли е европеец, която коленичи пред руския патриарх, а кимна вяло пред Папата. Радев ли е европеец или , да речем, Елена Йончева". А европейка ли е свинеподобната лидерка на БСП Нинова? Тя ли е европейка? ЕВропеец ли е Черепа, Домусчиев ли е европеец или Доган? може би Гергов е европеец?

  Дедо Крум
 87. 87 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2240 Неутрално

  "Жалко, че в тази класация сме на последно място."До коментар [#15] от "Иво":Че в коя класация не сме на последно място?...
  —цитат от коментар 85 на Judjuk


  В класацията за майки под 20г сме на първо място! И въпреки това, имаме отрицателен естествен прираст.

 88. 88 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Аз се чуствам гражданин на ЕС. Мнението на лузърите не ме интересува.

  The best way to predict the future is to invent it.
 89. 89 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2345 Неутрално

  Аз се чуствам гражданин на ЕС. Мнението на лузърите не ме интересува.
  —цитат от коментар 88 на EU defender


  Бе аз тебе те мислех за американец!

 90. 90 Профил на liberalche
  liberalche
  Рейтинг: 486 Неутрално

  Ако мое некой лекичко да поясни ква е разликата между "европейски ценности" и "християнски ценности". Ако мое с булетчета, че съм средно тъп. Мерси!

 91. 91
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 92. 92 Профил на elgin
  elgin
  Рейтинг: 333 Неутрално

  До коментар [#77] от "султана глаушева":

  Прочети какво пише на паспорта ти ,най отгоре. отнася се за български паспорт не руски.

 93. 93 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1618 Неутрално

  Щото са селяни. Как един селянин да се чувства гражданин? :D

 94. 94 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1013 Неутрално

  Предполагам, че под граждани на ЕС подразбират доходите в ЕС и затова отговарят отрицателно.Може и да греша разбира се, но е добре да се даде формулировка на понятието, преди да се задава такъв въпрос.
  —цитат от коментар 4 на atmanpg


  Не само доходите, да имат същите права и да има правов ред в държавата. Както виждаме, в България номенклатурата си прави каквото си иска, обикновените хора са ощетени и финансово, и откъм права. В това отношение България е много повече в Евразийски съюз, отколкото в Европейски.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 95. 95 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 686 Весело

  С африканска заплата гражданин на ЕС не се става.
  —цитат от коментар 17 на Taiga


  Заплатата на гражданина на ЕС е заслуга на гражданина, а не на ЕС.

  Всички мои познати в България в работоспособна възраст изкарват съвсем прилични пари, не само за България, ами и за ЕС (като ППП).

  Това че вие се издържате от слугинаж към руското посолство е ваш проблем. Сменете си работодателя, Сорос плаща повече.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 96. 96 Профил на datigo
  datigo
  Рейтинг: 265 Неутрално

  С това мутро-комунистическо, милиционерско-ДС началство, трудно много трудно.

 97. 97 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 686 Неутрално

  Познали са. По-голямата част от българите трудно се вписват в понятието "европеец". Те са много по-близо до един руснак, узбек или монголец, отколкото до французин, холандец или испанец.
  —цитат от коментар 26 на cinik


  Пълни глупости.

  Българите имат и етнически и културно много повече общи неща с гърците, сърбите, италианците, отколкото със северноазиатските народи.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 98. 98 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Предполагам, че другата половина анкетирани са българи живеещи и работещи на запад от България.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 99. 99 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 264 Неутрално

  [quote#97:"FourOhFive"][/quote]

  Каун, етнос и култура са различно от антропология. Доколко сме културно или етнически близки или далечни с някои само въображението ти може да си представя. Антропологично българина има много слаба връзка с монголоидната раса, очевидно преобладава кавказката раса, която преобладава и при руснаците. С примеси от средиземноморската раса. Към това обаче трябва да прибавиш и особеностите на климата, които с течение на столетията оказват влияние върху антропологията.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 100. 100 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1501 Неутрално

  Повърхностно проучване и повърхностни изводи!
  Какво значи да си гражданин на ЕС?

  Ако това е да имаш надпис ЕС на паспорта и синя лентичка на номера на колата, тогава сме граждани на ЕС. Така поне го разбират управляващите и то е видно по действията и лозунгите им.

  Ако да бъдеш гражданин на ЕС означава върховенство на закона, липса на задкулисие, устойчиви правила, прАвова държава и достоен живот на повечето българи, ами далече сме от всичко това, и няма какво да се учудваме на резултата.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK