Как Германия лекува хората без здравни осигуровки

Как Германия лекува хората без здравни осигуровки

© Associated PressДесетки хиляди хора живеят в Германия без здравна осигуровка. Най-многочислени са гражданите на България и Румъния. Който се разболее, се оказва изправен пред сериозен проблем. В някои градове оказват безплатна помощ, разказва "Дойче веле".


Човекът имал няколко отворени рани, когато влязъл в кабинета. "Положението му беше почти неспасяемо", разказва д-р Матиас Цимер. Чак след шест седмици положението на пациента, страдащ от сърдечно-съдово заболяване, се подобрило до известна степен. Трябвало е много по-рано да потърси лекарска помощ, но не е смеел, защото няма здравна осигуровка, разказва д-р Цимер. За случаи като този специалистът по вътрешни болести е създал заедно с други свои колеги безплатен спешен кабинет - в град Офенбах, провинция Хесен.


Колко са хората в Германия, които нямат здравна осигуровка, не е известно. Вероятно са стотици хиляди. Ако се разболеят, те са изправени пред големи проблеми. Новият кабинет в Офенбах е открит с помощта на здравната служба към Малтийския орден, която е поела грижата за неосигурени пациенти в общо 20 германски града, между които Берлин, Кьолн и Дуисбург. В региона Рейн-Майн има и други благотворителни организации, които се грижат за пациенти без здравни осигуровки. Във Франкфурт на Майн с грижа за такива хора се ангажират също градската здравна служба и местният университет.


За хора, които работят на черно
"Търсенето на медицинска помощ от хора без здравна осигуровка в Офенбах и околностите е голямо", изтъква д-р Цимер. Веднъж в седмицата спешният кабинет в болницата е отворен за два часа на ден. От април досега той е бил посетен от над 40 души. Сред тях са и хора от държави в ЕС, които работят на черно по строежи или в хотели и ресторанти, както и членове на техните семейства. Кабинетът за безплатни медицински прегледи е посещаван и от германци, които са затънали в дългове.


Германското министерство на здравеопазването цитира статистически данни, според които през 2015 година в страната е имало 79 000 души без здравна осигуровка. Броят им е намалял в сравнение с 2011 година, когато оценките са за близо 128 000 души. Реалният брой на хората без осигуровки обаче навярно е значително по-голям, защото много от тях изобщо нямат адресна регистрация, посочва Сабрина Одик от здравната служба на Малтийския орден.


Безплатните прегледи, организирани от службата, са посещавани от по близо 7000 пациенти годишно.


Безплатните медицински грижи, предлагани от Малтийския орден, първоначално бяха предназначени само за хора, които пребивават нелегално в Германия. Понастоящем обаче най- многочислената група хора без социални осигуровки са граждани на България и Румъния.


Град Майнц също предлага безплатна медицинска помощ на хора без здравна осигуровка. Например на един 49-годишен безработен испанец, който има отворени рани по краката. Макар че още като дете е дошъл с родителите си в Германия, той няма нито германски паспорт, нито здравна осигуровка. В амбулаторията на местното сдружение, помагащо на бедни хора, през миналата година се обслужват по около 500 души на тримесечие - повече мъже, отколкото жени. Близо половината от тях са с германски паспорт.


Фонд за лечение на пациенти без осигуровки?


Поради ограничените средства здравната служба на Малтийския орден не може да оказва помощ на пациенти с хронични болести или рак. В тези случаи се налага семействата на засегнатите да събират пари за лечение. В провинция Хесен управляващите проучват възможностите за създаване на фонд за лечение на пациенти без здравна осигуровка, както и за въвеждане на анонимни болнични листове – помощен проект, който вече е реализиран в провинция Тюрингия.


Създаването на фонд може да помогне само ако се действа небюрократично, казва д-р Матиас Цимер. Става дума за болни хора, които се нуждаят от помощ. "Ние помагаме на всеки, който дойде при нас", посочва той.

Ключови думи към статията:

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1256 Любопитно

  Както хрантути лекарите и инженерите на лудата комсомолка- от данъците на отрудения германец....

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 2. 2 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 455 Неутрално

  С две думи.
  Германия не лекува хора без осигуровки...

  Лекуват ги някакви хуманитарни организации...

  Странното от статията е, че има и немски граждани които са извън системата за медицинско обслужване поради финансови причини.

  Какво я хвалят в такъв случай Германия не ми е ясно...

  Модератора е неадекватен!
 3. 3 Профил на Roko
  Roko
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#1] от "venci4":

  В статията пише, че най-многочислени са гражданите на България и Румъния. Толкова много инженери ли имаме избягали?

 4. 4 Профил на venziko
  venziko
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Браво на германците. хубаво е че помагат на всеки.адмираци за това https://www.youtube.com/watch?v=aaMKMYYuWuU

 5. 5 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 264 Неутрално

  С две думи.Германия не лекува хора без осигуровки...Лекуват ги някакви хуманитарни организации...Странното от статията е, че има и немски граждани които са извън системата за медицинско обслужване поради финансови причини.Какво я хвалят в такъв случай Германия не ми е ясно...
  —цитат от коментар 2 на Ivan_


  Какво му е странното? И германците са хора.

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 6. 6 Профил на CINZANO - оправете си сайта!
  CINZANO - оправете си сайта!
  Рейтинг: 566 Любопитно

  "Веднъж в седмицата спешният кабинет в болницата е отворен за два часа на ден."
  -------------------------------------
  Цели 2 (ДВА) часа седмично - герои, как да не напишеш хвалебствена статия за тях?

  П.п. Дневник, редактори нямате ли? Или сте събрани само неграмотни?

  Мома, връщай 12 и 12А!
 7. 7 Профил на Паро
  Паро
  Рейтинг: 264 Весело

  С две думи.Германия не лекува хора без осигуровки...Лекуват ги някакви хуманитарни организации...Странното от статията е, че има и немски граждани които са извън системата за медицинско обслужване поради финансови причини.Какво я хвалят в такъв случай Германия не ми е ясно...
  —цитат от коментар 2 на Ivan_


  И на мен не ми е ясно. Разпускай! Няма такава държава! :)

 8. 8 Профил на 5149mich
  5149mich
  Рейтинг: 1043 Неутрално

  Трябва да се отбележи, става взпрос за планувано лечение. Всеки който попадне в болница по псешност се лекува, а разходите се поемат след това от социалните. Проблемът остава в ръцете на лекуващия лекар, който трябва да попълва страници формуляри. Нещо за което няма време. По спешност се поемат разходи за всичко. Пресен примен е госпожа от Добрич, която работи на магистралата и е в момента на диализация без да е застрахована.

 9. 9 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5289 Неутрално

  Бързата помощ и частично палиативната помощ са помощи и спасяват

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 10. 10 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 455 Неутрално

  До коментар [#5] от "Trolling Stones":

  Странното е, че немски гражданин НЕ получава здравно обслужване във Германия поради финансови причини.
  Това е странно.

  Именно, че са хора и СА граждани на тази държава, която има претенции да е високоразвита държава...

  Модератора е неадекватен!
 11. 11 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 455 Любопитно

  До коментар [#7] от "Паро":

  Какво точно ти е весело?

  "Кабинетът за безплатни медицински прегледи е посещаван и от германци, които са затънали в дългове."

  От това си правя изводът, че в държавата Германия, ако изпаднеш във финансови задължения и ти СПИРАТ достъпа до обществено здравеопазване...

  Та, както вече написах, не виждам как Германия може да претендира да е нещо... освен лош пример...


  Модератора е неадекватен!
 12. 12 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  В западният рай - всички са щастливи и усмихнати.
  Там няма проблеми с жилище, пари, работа, обучение или здравеопазване.
  Всички го знаят.

 13. 13 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 1246 Весело

  Не мож ги спря цигомирите ... Има ли мед, ще има и муи

 14. 14 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1613 Неутрално

  Немската система е просто една нормална здравна система - без осигуровки - самом животоспасяващи процедури.
  А на плачките на немския гроб, да ви светна - дори основното здравеопазване в Райха е на светлинни годинии от матушката ви.
  Имах пациентка, украинка. Постепенно нещата се влошаваха, ракът напредваше. Тя намери връзки с някакво светило в Петербург. Беше там 3 месеца на собствени разноски. Върна се и каза, че нямало кракът й повече да стъпи в руска "елитна" болница. При това си е плащала всичко кеш и скъпо-прескъпо (мъжът й беше човек с възможности). Живя още 2-3 години.

  E PLVRIBVS VNVM
 15. 15 Профил на Паро
  Паро
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#7] от "Паро":Какво точно ти е весело?"Кабинетът за безплатни медицински прегледи е посещаван и от германци, които са затънали в дългове."От това си правя изводът, че в държавата Германия, ако изпаднеш във финансови задължения и ти СПИРАТ достъпа до обществено здравеопазване...Та, както вече написах, не виждам как Германия може да претендира да е нещо... освен лош пример...
  —цитат от коментар 11 на Ivan_


  Вие сериозно ли? В 80 милионна Германия със сигурност има и такива случай, но от %, който вероятно е под 1, да правите генерални изводи... Да не говорим, че там има германски граждани, дето са раждани в арабския свят и потни вода никога не са пили...

 16. 16 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 455 Неутрално

  До коментар [#15] от "Паро":

  Сериозен съм напълно.
  Явно има някакво неразбиране, видимо от даването на някакви количествени данни.

  Правото на здравеопазване следва да е основно право за гражданите на една държава.
  Щом във Германия поради финансови причини, се отказва достъпа да общественото здравеопазване на немски граждани нещата не са наред.

  И няма никакво значение дали става дума за 1% или за 0,00001% от гражданите въпросът е принципен.
  Нито има значение тези граждани дали са натурализирани ила са родени във Германия.

  Модератора е неадекватен!
 17. 17 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 1317 Неутрално

  Вместо да ги оставят да псовишат...

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 18. 18 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2476 Любопитно

  До коментар [#15] от "Паро":....Правото на здравеопазване следва да е основно право за гражданите на една държава.Щом във Германия поради финансови причини, се отказва достъпа да общественото здравеопазване на немски граждани нещата не са наред. .......
  —цитат от коментар 16 на Ivan_


  Извинявам се, че се намесвам но от дискусията у мен възникна следният въпрос - при положение, че правото на здравеопазване следв ада е основно право на гражданите, то тогава не би ли следвало, че целият шум в България за неплатени здравни вноски е безмислен? Платил, неплатил - има право на здравеопазване?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 19. 19 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 455 Неутрално

  До коментар [#18] от "DDR":

  Няма нужда са се извиняваш, всеки е повече от добре дошъл да си изложи мнението, нали затова е форум.

  Да, разбира се, че е напълно безмислена подобна дискусия не само във България но където и да е...

  Да оставим настрана, моралният и админстративно/гражданският момент и да разгледаме само финансовият и медицинският аспект.
  За всяка една здравна система и държава е много по-изгодно да обхваща всички свои граждани в системата на здравеопазване, а не насила да изсключва част от тях.По-изгодно е от финансова гледна точка, по-изгодно е от здравна, а и от админоистративна...

  Ако не греша ти си лекар, смятам, че няма да е необходимо да давам аргументи защо е по-добре да диагностицираш и лекуваш в начален стадий едно заболяване отколкото да чакаш то да отиде в стадий на животозастрасяваща ситуация и да се опитваш да го лекуваш по спешност... и колко по лесно и евтино е лекуването в началния стадий.
  Също няма да е необходимо предполагам да обяснявам защо обществена система на здравееопазване е застрашена ако от нея са изключени прекалено много хора от обществото, става дума от медицинска точка...

  Модератора е неадекватен!
 20. 20 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4190 Любопитно

  Не разбрах логиката в текста, може би изпуснато изречение. Започва с "Човекът имал няколко отворени рани...", следвано от "...пациента, страдащ от сърдечно-съдово заболяване". Почти се стига до заключението, че едва ли не пациентът е правил опит да си направи сам сърдечна операция??? Или?

 21. 21 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4190 Любопитно

  До коментар [#19] от "Ivan_":

  Съгласен съм с Вас. Най-странното в системата на здравеопазването на САЩ е, че ако подобен пациент влезе и падне на пода в отделението за "Бърза Помощ", ще бъде опериран веднага за сметка на болницата за да не бъде тя съдена. Оттам в нашата ненормална за развита държава система болниците ще надуят сметките на пациенти с осигуровки като нас, за да образуват резервен фонд за подобни случаи.

 22. 22 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2476 Неутрално

  До коментар [#18] от "DDR":...Ако не греша ти си лекар, ...
  —цитат от коментар 19 на Ivan_


  Не съм лекар.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 23. 23 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2476 Неутрално

  До коментар [#19] от "Ivan_":

  Казуса е много сложен, защото изисква обществено съгласие по въпроса. Значи или всички плащат здравни осигуровки и който няма е аут (защото другите се чувстват прецакани, пък и темата за осигуровките е любимата на всякакви патриотични организации - как някой паразитирал за сметка на друг) или никой не плаща директно здравни осигуровки а те се осигуряват от данъците (например част от ДДС) и част от акцизите. Реално всеки купува стоки и услуги през живота си и плаща ДДС и акциз - демек, при такава ситема терикати на практика няма да има. който иска може да си прави допълнителни здравни застраховки за по-луксозно обслужване в здравните заведения.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 24. 24 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 455 Неутрално

  До коментар [#21] от "daskal1":

  Да, сметката се плаща.
  Въпросът е как и кога се плаща.

  Много по-добре е да администрираш подобна система да минимизира разходите глобално от цялата сметка, а не да се пробваш да кълвеш по единични пера.
  Никога няма да постигнеш достатъчна ефективност на системата ако не работиш за цялата система...

  Жалкото е, че в много държави няма обществен и политически интерес за максимална ефективност на здравната система и от там за максимален резултат изразяващ се в по-дълги години живот без сериозни болести за гражданите.

  Освен продължителност на живота има и показател продължителност без сериозни заболявания.
  Кое е по-изгодно за едно общество, да имаш граждани които на 50+ години са хронично болни със заболявания, които не им позволяват да работят и съответно стават разход за здравна и социална система или тази граница да е изместена с 10 години и тези хора да стават такива на 60+...

  много хора гледат отделният детайл, а точно тук много по важна е цялостната картина...

  Модератора е неадекватен!
 25. 25 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 455 Неутрално

  До коментар [#22] от "DDR":

  Извинявам се, моя грешка...

  Модератора е неадекватен!
 26. 26 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 455 Неутрално

  До коментар [#23] от "DDR":

  Казусът всъщно е доста прост, но съм напълно съгласен, че обществените нагласи правят простото и логично решение трудно приложимо...

  Затова и в дърави като България и Германия, където системата е некоректно организирана има подобни проблеми...

  Модератора е неадекватен!
 27. 27 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  В България неосигурени са масово малцинството от циганския етнос, както и доста българи и турци, на които работодателите не са коректни.

  Всички те попадат в спешните отделения на болниците , където биват лекувани и разходите се поемат солидарно от бюджета на НЗОК, т.е. от нашия джоб.

  Доста хора от същото малцинство, които заминават на работа в Германия, не са осигурени нито в България, нито в Германия и когато попаднат в германска болница , германците в последствие си търсят разходите отново от НЗОК. НО ПО ТЕХНИ ЦЕНИ, които са в пъти над българските .

  Така се получава парадоксът , че НЗОК , т.е. НИЕ , плащаме в пъти по- скъпо на германските лекари за лечение на българските неосигурени от ЕТНОСА , отколкото на българските лекари.

 28. 28 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#23] от "DDR":

  Да се попълват здравни фондове от ДДС и акцизи е стара идея и отхвърлена , понеже аз пазарувам / примерно / за 1000 лв. месечно, а ти / примерно / за 100 лв. , а ти ще изхарчиш повече пари на здравната система от мен .

  Солидарността в здравната система означава всички да внасят еднакъв процент от доходите си, за да получат базово медицинско обслужване .
  Който иска екстри- да се осигурява допълнително.

  Проблемът в България е, че държавата не може да задължи работодатели и граждани да си внасят здравните вноски, като САМАТА ДЪРЖАВА е най- некоректният платец.

  Друг проблем е, че некоректната държава иска да въведе здравен данък или задължително допълнително ЗАСТРАХОВАНЕ , каквато идея имаше сегашния министър.

  Бъркотията е пълна !

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK