Пари за отпуск: по колко получават германците

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 4315 Неутрално

  Близо половината от работещите в Германия получават такава парична добавка. Става дума за доброволен жест от страна на работодателя
  ____________
  Нормално все пак доминират с търговско-бюджетната обсада в периферните колонии и много пара прибират!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 2. 2 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 709 Весело

  Браво!!!! Значи за Ниноф кинти за фрии вакейшън,а за инсекта няма допълнителна пенция за почивка!! Баси и толерастката справедливост!😜😂

 3. 3 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 2117 Неутрално

  __________Нормално все пак доминират с търговско-бюджетната обсада в периферните колонии и много пара прибират!
  —цитат от коментар 1 на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи


  Нали православните консерватори им бяхте гробокопачи? Защо не ги погребахте, а сами паднахте в гроба, без дори и някой да ви бута?
  Сега имате право да виете на умряло!

  Имам време да питам всеки идиот.
 4. 4 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Правилното заглавие е-какви пари получаваха досега,защото оттук нататък няма да ги получават. Меркел съсипа хубавата икономика. Успехът на германската икономика се дължеше на износа. А за големия износ спомагаха наколко фактора-сравнително освободен от тежести бизнес, добри международни отношения, евро и еврозона, които от една странаправеха германските стоки по-евтини / валутни манипулации/,от друга страна принуждаваха останалите страни да стават клиенти на германската икономика. Последната бе превърната в сърцето или моторът на икономиката на ЕС. Меркел успя последователно да елиминира всеки от тези благоприятни фактори. С безумна екологична политика създаде големи тежести и пречки пред бизнеса. С безумна глобалистка политика вкара милиони африканци и малоазиатци,заради които се създадоха още по-големи пречки пред бизнеса. Плюс предишните като добавка безумната бюджетна дисциплина, които заедно насраха инфраструктурата. За бизнеса инфраструктурата е в лошо състояние. Това от вътрешните фактори. От външните-лоши отношения с Русия, режим на санкции и ограничения за германския бизнес, лоши отношения с Тръмп, лоши отношения с най-големия си търговски партньор в Европа-Великобритания. Всички тези лоши отношения са по идеологически причини. Затова Германия трайно губи външните си пазари. Който слуша Сорос,губи пазари.

 5. 5 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 274 Любопитно

  Тези "пари за отпуск" не се ли наричат "платен годишен отпуск", моля? Който ВСЕКИ постоянно назначен на заплата го получава, според както му е договора с чорбаджията/както са ги договорили профсъюзите ако има рамков договор. Който ВИНАГИ го има при държавните служители, и тези от голямите бранжови организации (мед'работници, учители и т.п.)

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 6. 6 Профил на pet fire
  pet fire
  Рейтинг: 3118 Неутрално

  "Пари за отпуск: по колко получават германците"

  Важното е че получават

 7. 7 Профил на dasho
  dasho
  Рейтинг: 491 Неутрално

  Тези "пари за отпуск" не се ли наричат "платен годишен отпуск", моля?
  —цитат от коментар 5 на МОЙШЕ ТОЛКОЗ


  Не, това са допълнителни пари към заплатата, нещо като премия. Обикновено има и за Коледа и общо правят т. нар. "13-а заплата"

 8. 8 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 1533 Неутрално

  До коментар [#5] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":


  Тези "пари за отпуск" не се ли наричат "платен годишен отпуск", моля? Който ВСЕКИ постоянно назначен на заплата го получава, според както му е договора с чорбаджията/както са ги договорили профсъюзите ако има рамков договор. Който ВИНАГИ го има при държавните служители, и тези от голямите бранжови организации (мед'работници, учители и т.п.)
  —цитат от коментар 5 на МОЙШЕ ТОЛКОЗ


  Не господине.Платеният годишен отпуск е платен , защто заплатата се изплаща , независимо ,че не работиш . Докато парите за отпуск ги получаваме допълнително към месечната заплата ,когато сме в отпуск.

 9. 9 Профил на bolenZdravNosi
  bolenZdravNosi
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Аз взимам 17 евро на всеки ваканционен ден, като се увеличават, след като се договори новия колективен трудов договор на всеки две години.

  Пътят към ада е осеян с добри намерения
 10. 10 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4795 Неутрално

  Преди малко над 15 години работих за около три години за гръцка фирма. Получавахме 15 заплати годишно - 12 месеца + една за Великден + една за летен отпуск (обикновено целия месец август) + една за Коледа! Това преди гръцката криза. Сега нямам идея как е!

 11. 11 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4795 Весело

  Браво!!!! Значи за Ниноф кинти за фрии вакейшън,а за инсекта няма допълнителна пенция за почивка!! Баси и толерастката справедливост!😜😂
  —цитат от коментар 2 на angeles


  Ааа не! Инсекта получава деньги от мАсква! 🤣🤣🤣

 12. 12 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4795 Весело

  До коментар [#4] от "gozambo":

  "лоши отношения с Тръмп"

  На кого му пука за Тръмп? 😂😂😂

 13. 13 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#4] от "gozambo":"лоши отношения с Тръмп"На кого му пука за Тръмп? 😂😂😂
  —цитат от коментар 12 на vassilun


  На германския бизнес му пука,на теб не. Тръмп ги нахака с няколко десетки милиарда загуби като развали бизнеса им с Иран.

 14. 14 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 8479 Неутрално

  Тоест около половината получават пари за отпуска :)
  Аз получих малко повече от 3000 като годишен дивидент от един от фондовете ми, който ги изплаща (май целенасочено) през юли :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 15. 15 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Германската рецесия не е от търговската война между САЩ и Китай. Германската рецесия е от чисто вътрешни политически проблеми,грешна вътрешна политика,грешна външна политика. При Брекзит без сделка германската икономика ще се срине. И за това е виновна Меркел,защото вместо да договори най-благоприятни условия за свободна търговия след Брекзит с най-големия си европейски търговски партньор, тя остави идеологията да определя политиката и остави Макрон да реди нещата в Европа. Макрон,с провалената френска икономика.

 16. 16 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2747 Неутрално

  Социална държава, като почти всички останали в западна и Северна Европа. На мен ми харесва когато една държава е социална, дава спокойствие на хората, смекчава разликата между богати и бедни. Има си и отрицателни страни обаче, намалява хъсът да работиш и печелиш повече, с данъците и социалните политики вземат от работливия и можещия и дават на мързеливия и/или не можещия.

 17. 17 Профил на _plamen_
  _plamen_
  Рейтинг: 536 Неутрално

  До коментар [#14] от "penetrating":

  Браво. Пусто, мойте фондове са акумулиращи, няма скоро да видя пара от тях.

  СЛАВА НА УКРАЙНА! СЛАВА НА ГЕРОИТЕ!
 18. 18 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 274 Неутрално

  ''....Работещите в Германия имат право на минимум 20 дни годишен отпуск освен съботите и неделите, а работодателите нерядко добавят към тези дни и още. ...'' Как е в България-
  Кодекс на труда изм. и доп. ДВ. бр.92 от 6 Ноември 2018г.
  Основен и удължен платен годишен отпуск
  (4) (Изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г., предишен текст на ал. 2 - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) Размерът на основния платен годишен отпуск е не по-малко от 20 работни дни.
  (5) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г., предишен текст на ал. 3, изм. - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) Някои категории работници и служители в зависимост от особения характер на работата имат право на удължен платен годишен отпуск, в който е включен отпускът по ал. 4. Категориите работници и служители и минималният размер на този отпуск се определят от Министерския съвет.
  https://www.lex.bg/laws/ldoc/1594373121
  При нас не съществува тази парична добавка- ''....По правило на наемните работници се полагат и пари за отпуск. Близо половината от работещите в Германия получават такава парична добавка....''

 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7710 Неутрално

  Обаче не пише , че имат право на платен годишен отпуска, а само на отпуск.

 20. 20 Профил на Иосиф Давыдович
  Иосиф Давыдович
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#16] от "Таралеж":

  Да ама при социалната държава се дава шанс на много хора да реализират потенциала си посредством по-достъпното висше образование и здравеопазване. В Германия например несъществува проблема със студентските кредити както е в САЩ, освен това и хората не фалират и не остават на улицата с целите си семейства, защото здравната застраховка, плащана от работодателя им не покрива всички разходи при лечението им.

  Я не люблю, когда мне врут, Но от правды я тоже устал, Я пытался найти приют, Говорят, что плохо искал. И я не знаю, каков процент Сумасшедших на данный час, Но, если верить глазам и ушам - Больше в несколько раз...
 21. 21 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 328 Неутрално

  По-зле са от австрийците. Те взимат 13(отпускарска) и 14(коледна) заплата в пълния й размер, но без всякакви удръжки. Брутото става нето. Това са любимите заплати на назначените.

  Мърфи е оптимист!
 22. 22 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2747 Неутрално

  До коментар [#20] от "Иосиф Давыдович":

  Така е, затуй и аз харесвам социалните страни, заради “застраховката” която имат хората, заради сигурността. Но нищо не идва безплатно, и цената се плаща от убиването на инициативността, недостатъчното заплащане за най-добрите, уравновиловката. А от там и цялото общество страда обратно. За жалост няма все още измислена система която да съчетава най доброто от дивия капитализъм и социалния капитализъм. Но и двете със сигурност са стотици пъти по-добри от болшевишкия социализъм.

 23. 23 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 729 Любопитно

  Браво - публикуването на статията е много добър опит на журналистите да се замаже положението с предстоящата рецесия в Германия ;)

  Очаквам следващата статия да е за всенародните веселие около прекрасните вюрстчета и бира, които ще се предлагат тази година на Октоберфеста...

 24. 24 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 728 Неутрално

  До коментар [#9] от "bolenZdravNosi":

  17 евро? Чудесно! Стигат за сингъл закуска в х-л Вавилон, Бейрут.

 25. 25 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3828 Весело

  До коментар [#2] от "angeles":

  Я кажи, ти имаш ли време за да си вземеш 20 дни отпуск през лятото и още толкова през зимата, та дори някой да ти ги плати като на "Ниноф" ? :-)

  До коментар [#14] от "penetrating":
  Да си жив и здрав да ги ползваш, но кога успяваш с твоите пътувания в Централна Азия и Кавказ? Ако ти гледат снимките с вечери по ресторанти в Дневник, може да ти кажат че си си изкарал отпуската :-)

 26. 26 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 274 Любопитно

  Не, това са допълнителни пари към заплатата, нещо като премия. Обикновено има и за Коледа и общо правят т. нар. "13-а заплата"
  —цитат от коментар 7 на dasho


  Значи са допълнителни "бонуси" към платения годишен отпуск. Не разбрах това от сстатия, благодаря:)


  До коментар [#7] от "dasho":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 27. 27 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 8479 Весело

  До коментар [#17] от "_plamen_":

  И това е добра стратегия :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 28. 28 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 8479 Весело

  До коментар [#25] от "daskal1":

  Ами, не им дойде реда да ги харча, пък и не са толкова много. Аз вече почти си изкарах отпуската - три седмици в Хърватия, две седмици в пътувания (да не губя тренинг). В понеделник отново на работа.
  Обичам да хапвам и да снимам храната, ако ми хареса. После се опитваме у дома да повторим същото (с променлив успех) .

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 29. 29 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3828 Весело

  До коментар [#28] от "penetrating":

  Ох, не ми припомняй някой домашни кулинарни експерименти и увлечения отпреди години. Пример, етиопска кухня. Рецептурник на местен готвач, започващ с "загребващ една супена лъжица масло..." Разбираме че е готвене за поне 30 души и рапочваме редуциране на рецептите. Купуваме онлайн подправки от Лос Анджелес и т.н. Изаждаме приготвеното с толкова усилия за 15-20 минути, все пак е люто и се споглеждаме - защо беше това?...:-)

 30. 30 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 709 Неутрално

  До коментар [#25] от "daskal1": Аз даскале,съм отпуск когато поискам!! Е никой не ми го плаща,плащам си го сам от фирмата!! На много хора им казвам че от свободата да разполагаш със времето си няма по хубаво нещо!!!Просто парите блазнят тук и затова много хора не спират да блъскат! А работа ще има и след нас,нас няма да ни има!

 31. 31 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3828 Весело

  До коментар [#30] от "angeles":

  Имах именно това предвид, как гледаш на това като собственик на фирма, и ти благодаря за отговора. В периода когато аз имах нещо подобно (като партньор) не си позволявах повече от седмица отпуска, една от причините да се върна към университета, но май си е до мен, а не до работата :-)

 32. 32 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#23] от "Kosta Delev":

  може и покрай падането на берлинската стена ,но вече не се знае как ще бъде възприето от повечето германци Иначе това за допълнителните пари за отпуск го има в цяла европа и доста страни от Африка и Венецуела/лични впечатления / Но как е в стожера на демокрацията и човешките права -САЩ Нещо се говори че там отпуск няма или ако имаш това право ще ти се наложи да си достатъчно благоразумен да не се ползваш от него

  гошо
 33. 33 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 488 Разстроено

  До коментар [#30] от "angeles":

  То това от ясно по ясно ,така е Но лошто е че тия работи почваш да ги разбираш когато вече ,освен за работа времето си за друго не го ползваш Уф че ми стана гадно от тая пуста реалност Наздраве на зелено вино съм със скариди Ама нещо не си като как беше по соца ябълкова без мезе

  гошо
 34. 34 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 709 Весело

  До коментар [#33] от "гошо": До към 37-40 блъсках яко!!! После разбрах че най вероятно някой друг ще харчи кинтите)))))) От към 42-43 се поуспокоих и го давам по леко,изгубих и няколко приятели и разбрах че живота не е само работа и кинти!!! Сега си почивам поне по два месеца на година като и през другото време не напъвам много!!! Е вече сме по богати и можем да си позволим чиста гроздова ракия само от гроздовия сок без грам захар)))) На здраве и жив и здрав!

 35. 35 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 709 Весело

  До коментар [#31] от "daskal1":


  Университета е по -спокойно! Няма две мнения,гледам жена ми в UCLA,започна там работа преди почти 15 години.....ми то вашата работа като при комунизма,медицински осигуровки пълни(от което и аз кяря иначе щеше се бъркам с по 7-800$ на месец на моите почти 50 лазарника).Пенсионни фондове допълнителни, сик дни,месец платена,като вземе и съботите и неделит и стават 45 дни.....абееее какво да говоря не сте за оплакване!!!! Иначе имам познати и с по 70-80 тира не излизат от офисите...и за какво??? Разбрах че имам един живот и трябва да си угаждам!! За това easy....риби,Мексико,ски,и колкото и до кога може!!!

 36. 36 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#25] от "daskal1": Аз даскале,съм отпуск когато поискам!! Е никой не ми го плаща,плащам си го сам от фирмата!! На много хора им казвам че от свободата да разполагаш със времето си няма по хубаво нещо!!!Просто парите блазнят тук и затова много хора не спират да блъскат! А работа ще има и след нас,нас няма да ни има!
  —цитат от коментар 30 на angeles


  Ааааа, ТУК удари в десятката: "...На много хора им казвам че от свободата да разполагаш със времето си няма по хубаво нещо...".

  Бил съм не малко пъти в ареста, в няколко държави, по различни поводи. И щот' съм полиглотИН, разбрах един поФтарящ се надпис на няколко езика: НЯМА ЦЕНА НА СВОБОДАТА!

  СВОБОДАТА е най ценното нещо за човека. И само който е минал през соц'а оценява свободата много повече от средно статистичния Джон, Ханс, Джовани или Пиер!

  А ако си самостоятелен (селф'емплойед/частник) и можеш да съчетаеш свободата (на движението, и на времето, и къде го прекарваш) с натоварването...приспадането (???) на разноските на бизнеса....ТОВА Е КОМУНИЗМА: Всекиму според нуждите, от всеки-според способностите му.

  Като частник от 1977 баках като гламав (нямаше празници/делници, ако трябваше-бачках 18 часа/ден) АМА ЗА СЕБЕ СИ! А после се кефих на максимум от свободата да бъда където искам, когато искам, и да правя к'вото искам.

  А после поумнях и намерих начин да оправдая хойканията си до разни готини дестинации и хАрча там като "бизнес'разходи". Не стана изведнъж...Като инженер не можех да убедя нашенския НАП че ТРЯБВА да съм на семинар веднъжна 2-3 месеца я в Лондон, я в Италия, я в Тайланд. Ама...диверсицирах се и....СТАНА! И при нашия прогресивен ДОД (+соц'осигуровки) който стигаше до 75% над горница от две средни заплати съумях да натоваря НАП с разходите ми по хойканията. С мяра (по съвет на двама различни фин'съветници) но...УСПЯХ.


  Докато и това ми писна, ама то щото поодъртях...
  До коментар [#30] от "angeles":

  --------------

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 37. 37 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Допълнителни пари за отпуск, 13-та пенсия заплата, пенсия - имаше ги при Костов. Симеон ги спря, оттогава те отиват за руските пенсионери, нещо като данък Русия.

 38. 38 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 8479 Неутрално

  До коментар [#36] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Точно това правя аз сега(в последните 15 години). Вече съм забравил какво е да си на заплата с фиксирано работно време (пък и беше твърде късо за да придобия някакви навици). Проблемът на тази свобода е, че човек се увлича и не е сигурен в следващите години дали ще спечели проект. Затова две неща са важни - комбиниране на буфери(пари) с продължителност на проектите (серия къси и един по-дълъг) за да се застъпят :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 39. 39 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 1776 Неутрално

  До коментар [#15] от "gozambo":

  Какво разбираш ти от икономика? Редиш си идеологическите мантри, но за експортна икономика като немската търрговските войни са вредни. Те в САЩ смъкнаха растежа от 2.9 на 2.2% какво да говорим за Германия.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 40. 40 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 729 Любопитно

  До коментар [#39] от "vesolr":

  Куца ти логиката, защото по принцип когато двама се карат, третият печели... Така че като резултат от търговска война САЩ-Китай би следвало Германия да пласира още повече стоки и в двете посоки, тъй като изкуствено се увеличават цените на конкурентите й, натоварени с мита и такси. Така че явно проблемът е съвсем, съвсем друг...

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK