За Зелените в Европа желязната завеса още не е паднала

За Зелените в Европа желязната завеса още не е паднала

© ReutersЗа европейските Зелени желязната завеса тепърва предстои да падне. Резултатите от тазгодишните избори за Европейски парламент потвърдиха съществуването на ясно разделение между Изтока и Запада на континента, пише "Политико". Т.нар. зелена вълна премина през страни като Германия, Франция, Белгия и Ирландия, но предизвика слабо вълнение сред по-новите държави членки на общността.


Зелените партии получиха 2.2% от гласовете в Унгария, 1.8% в Хърватия и нищожна подкрепа в България и Румъния. Само шестима от 74 евродепутати в блока Зелени/Европейски свободен алианс, идват от страни, присъединили се към ЕС след 2004 г.


Географските различия в успехите на движението поставят пред неговите политици въпрос – как могат Зелените да спечелят избиратели в по-слабо проспериращите части на ЕС?
В сърцето на предизвикателството, казват анализатори и политици от Зелените, е икономиката. Избирателите в Централна и Източна Европа обикновено са фокусирани повече върху въпросите, свързани с това как да се издържат, отколкото с "пост-материалистичните" ценности, защитавани от Зелените.


Проучване на Евробарометър, проведено преди изборите за Европейски парламент, показа, че мерките срещу климатичните промени са основен приоритет в голяма част от Западна и Северна Европа, но не толкова в останалата част на континента.


"Ако печелите унгарската минимална заплата, не можем да очакваме да си купите храна, която е двойно по-скъпа само защото е от природосъобразни източници", казва Петер Унгар, депутат от "Политиката може да бъде различна" (LMP), зелена партия, която не успя да спечели нито едно място в Европарламента.


Освен това държавите от Централна и Източна Европа обикновено са по-зависими от изкопаеми горива за енергийните си нужди, което прави намаляването на емисиите много по-скъпо и следователно по-трудно за представяне пред скептичния електорат. Предложението на Европейската комисия за цел за нетни нулеви емисии до 2050 г. наскоро бе блокирано от Полша с подкрепата на Унгария и Чехия.


Не става въпрос за липса на загриженост за околната среда сред избирателите на Изток. Активисти, протестиращи срещу разрушителни индустриални практики на места като Полша, Чехословакия и Унгария, създадоха зелени партии в края на 80-те години и се присъединиха към демократични движения срещу управляващите комунистически партии.


"В почти всички държави (Зелените) вкараха свои представители в парламента и/или (бяха част от) правителство, обикновено като партньор в широка коалиция на антикомунистическа опозиция", коментира Агнешка Квятковска, преподавател по социология в Центъра за изследване на демокрацията в Университета по социални и хуманитарни науки във Варшава.


Тези ранни успехи обаче на практика се изпариха до края на 90-те години, тъй като бурният следкомунистически преход изтласка други проблеми начело на политическите дебати.


Природозащитният активизъм продължава в Източна Европа и на Балканите, където има високо ниво на замърсяване, но като цяло остава ограничен до гражданското общество.


Европейската зелена партия (ЕЗП), федерация, представляваща Зелените партии от над 30 държави, знае, че има проблем на изток. "Знаем, че трябва да се фокусираме повече върху тези страни", казва Михал Берг, който отговаря за Източна Европа. По думите му ЕЗП ще съсредоточи усилията си на изток върху наднационални въпроси като въглищата и изграждането на капацитет, включително развитието на структури в партии, комуникациите и как да се привлекат нови активисти и членове.


Единствената зелена партия в Източна Европа, постигнала устойчив успех, е унгарската LMP, която спечели места в парламента на три последователни национални вота от 2010 г. и едно място в Европейския парламент през 2014, въпреки че се разцепи през 2013 г. Тя обвърза въпроси като климатичните промени с горещи теми като опасенията от корупция и лошо управление.


По думите на Унгар, един от депутатите на LMP, слабото й представяне на последните евроизбори е било резултат от вътрешнопартийни конфликти, неуспешните опити за привличане на избиратели от работническата класа и наблягането върху промяната в индивидуалния начин на живот, вместо върху системните причини за климатичните промени и проблемите на околната среда.


Има причини за надежда за Зелените в региона. Подкрепата за движението се увеличава сред младите хора. А докато регионът става по-богат – миналата година в много държави в тази част на Европа икономическият растеж бе между 3 и 4 процента – въпросите за околната среда вероятно ще стават по-важни, коментира Квятковска.

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ourson
  ourson
  Рейтинг: 280 Неутрално

  Ох, боже.Поредната секта

 2. 2 Профил на Ivan Rachev
  Ivan Rachev
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Соросоиди сър за тях строежът на джамии и шария съдилищата са по важни от безработицата в Дуисбург или менюто без свинско в детските градини. Новите антифи станали зелени , затова будна Източна Европа им показ един голям Х _ й и разкри неолибералните им булшетни. За тях един идилец е по важен и скъп от унгарското дете да почиват на бунището на историята заедно със Дайбълхария и чичо томчо

 3. 3 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1782 Неутрално

  Мисля си, че няма нужда от специалнио "зелени" партии, та екологичните теми да присъстват в политиката и околната среда да се опазва. Пример за това е Чехия.
  Индустриализацията тук започва в края на XVIII век, за да се стигне до там, че през 1918 около 70%б от тежката индустрия на Австро-Унгария да е централизирана в Наследствените Земи на Короната на Св. Вацлав - Кралство Бохемия, маркграфство Моравия, Австрийска Силезия и Чешка Горна Фалц (това общо около 99% отговаря на днешната Чешка Република).

  Трендът в индустриализацията се запазва както в Чехословакия от периода 1918-39, така и след Втората Световна война. Така около 1980 година в Чехия се заформя съвсем ясна еколологична криза и хората съвсем естествено започват дас протестират срещу състоянието, което се влива в ообщите антикомунистически протести и е строго наказвано от властта. Около 1988-89 комунистическото правителство все пак се осъзна, започна да подготвя планове, но беше късно - властта му беше вече сътресена и нямаше нито времето, нито волята да ги осъществи.

  Точно в този момент започнах да наблюдавам лично и на място развитието - дойдох да уча през август 1989. И за последните 30 години нещата драматично се подобриха. Смениха се и целите - през 90-те години беше главно наистина грубото индустриално замърсяване, днес е повече фините прахови частици. Но имат мащабни екологични проекти по отстраняване на стари екологични щети, за екологизиране на отоплението на жилищата, за рекултивация на повърхностни мини и прочие. А селените тук са партия, кооято на избори събира най-*мноого 1.5% оот гласовете и не е парламентарно представена (бяха един мандат и се изпокараха).
  Това е доказателството, че всъщност няма никаква нужда от тях - при едно трезво мислещо общество и обществени настроения в полза на еколкогията, проектите се прокарват и оот други партии.

  E PLVRIBVS VNVM
 4. 4 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5144 Неутрално

  Зелените са не само зад желязната завеса. Те са на друга планета

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 5. 5 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1581 Неутрално

  Айде пак да напомня на нещастните екологични автори в България:
  България поглъща 110 милиона въглероден диоксид на година, а произвежда 70 милиона тона.
  Каква екология бе зелени талибани.

 6. 6 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1894 Неутрално

  Да бе, да бедността само била виновна. Да видим с какво се занимава зеленчукът у нас. Лятото с диво къмпиране и дюни. Зимата с лифта на Банско. Между сезоните се преброяват лешоядчета, делфинчета и някои видове смокове. Но пък целогодишно се изпращат доноси до Брюксел. Това обяснява ли донякъде дереджето на еколозите у нас.

 7. 7 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 746 Весело

  Ами явно за всеки е необходимо време, за да се постигне определено ниво на самосъзнание и да може да гледа (и вижда) по-надалеч от носа си/търбуха си - или най-далече - до оная си работа... Въпросът е - има ли го това време.

  Но не се отказвайте - учените твърдят, че дори и свинете при определени условия могат да излязат от кочината и да започнат да проявяват интерес към определена музика ;)

 8. 8 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1782 Неутрално

  До коментар [#7] от "Kosta Delev":

  Това как обуславя нуждата от партия ?

  E PLVRIBVS VNVM
 9. 9 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5713 Неутрално

  До коментар [#6] от "Lemmy":

  100 % вярно.
  Зелените са малка креслива анти-инфаструктурна общност, практикуваща непрестанни саботажи на нови обекти и проявявящи тотална липса на интерес към истинските замърсители на природата у нас.
  Един нов лифт е страшен, а тонове запалима пластмаса под мост на "Струма" не тревожат никого...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 10. 10 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Аз имам друго обяснение. Т. нар. зелени са ултра леви комунисти, които на всичко отгоре са участвали и в терористични групировки. В Източна Европа подобни хора бяха на власт (с разликата, че тук не бяха толкова убедени марксисти) и всички все още страдаме от глупостите, които натвориха. Да не говорим за конц лагери и т.н.

 11. 11 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3687 Неутрално

  Не е само икономиката и резултатите от нея. Просто, ние сме свикнали да познаваме празното говорене. Все пак, имаме дълъг стаж зад завесата.

 12. 12 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 295 Неутрално

  Ами явно за всеки е необходимо време, за да се постигне определено ниво на самосъзнание и да може да гледа (и вижда) по-надалеч от носа си/търбуха си - или най-далече - до оная си работа... Въпросът е - има ли го това време.Но не се отказвайте - учените твърдят, че дори и свинете при определени условия могат да излязат от кочината и да започнат да проявяват интерес към определена музика ;)
  —цитат от коментар 7 на Kosta Delev


  Левичарите зелени (хубаво споменаваш "свине") нямат шанс в посткомунистическа Изтчна Европа.
  Ска Келер ,дето искаше да има наднационални ромски гета ,анархистът Йошка Фишер , комунистът Даниел КонБедит - да са знамена на масово политическо движение?
  И източноевропейците да са за Истанбулската , Глобалния пакт за Миграция , квотите за пакистанци и Стратегията за детето?

  Верно ли бе?
  На изборите 1% им е даже много .. ще им навре , избирателят червените знамена в.. и ще ги пусне да пасат.

 13. 13 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 295 Неутрално

  Ами явно за всеки е необходимо време, за да се постигне определено ниво на самосъзнание и да може да гледа (и вижда) по-надалеч от носа си/търбуха си - или най-далече - до оная си работа... Въпросът е - има ли го това време.Но не се отказвайте - учените твърдят, че дори и свинете при определени условия могат да излязат от кочината и да започнат да проявяват интерес към определена музика ;)
  —цитат от коментар 7 на Kosta Delev


  Левичарите зелени (хубаво споменаваш "свине") нямат шанс в посткомунистическа Изтчна Европа.
  Ска Келер ,дето искаше да има наднационални ромски гета ,анархистът Йошка Фишер , комунистът Даниел КонБедит - да са знамена на масово политическо движение?
  И източноевропейците да са за Истанбулската , Глобалния пакт за Миграция , квотите за пакистанци и Стратегията за детето?

  Верно ли бе?
  На изборите 1% им е даже много .. ще им навре , избирателят червените знамена в.. и ще ги пусне да пасат.

 14. 14 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 538 Неутрално

  Ние българите, не случихме и на зелени, както не случихме на поробители, двойни "освободители" и капиталисти-комунисти. Нашите зелени единствено ги влече зеленото, което се прави в банките. Готови са да спрат всяко бизнес начинание, щом им се плати добре от заинтересовани кръгове., да броят врабчета, делфини, бръмбари и други твари срещу готови, немъчени пари. Само пълен иди*от би гласувал за измислените им каузи.

 15. 15 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 450 Весело

  Докато т.н. "зелени" в източна Европа се интересуват САМО от разни лобистки истории и усвояване на евро средства, т.е. превърнали са се в търгаши с зелената идея - никой няма да ги подкрепя.
  Като се появят ония некомерсиалните, които се интересуват от защита на природата може и 10-15% от населението да ги подкрепи.

  Изсякоха горите - но за това не се протестира. И никакви мероприятия да се залесява наново. Като видим нашите изявени еколози да поведат децата да залесяват - тогава може и да им повярваме.
  Иначе - знаем си ги - постове, власт, пари ....

 16. 16 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 526 Неутрално

  До коментар [#10] от "kazushi":

  "Аз имам друго обяснение. Т. нар. зелени са ултра леви комунисти, които на всичко отгоре са участвали и в терористични групировки. В Източна Европа подобни хора бяха на власт (с разликата, че тук не бяха толкова убедени марксисти) и всички все още страдаме от глупостите, които натвориха. Да не говорим за конц лагери и т.н."

  Ами аз не съм съгласен с теб. Зелените са доказани автентично десни седесари и демократи за силна България. Затова освен да са маргинализирани в това нещо, което пробутват като "гражданско общество", на друго място не пробиват.

  Бог да благослови Америка за България!
 17. 17 Профил на kamenpavlov
  kamenpavlov
  Рейтинг: 486 Неутрално

  Не бих гласувал за Зелените (особено нашите) дори с пистолет в слепоочията. Хора, които само критикуват и не правят нищо за био земеделието и то да се развива и да се възвърнат част от традициите ни в тази област. Само дюни и лифтове и лапачка от фондове....като всички останали между другото

 18. 18 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Тези които се наричат "зелени" днес, са същата оная прослойка дето преди 100 години направи великата октомврийска революция.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 19. 19 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 837 Весело

  "Зелените партии получиха 2.2% от гласовете в Унгария, 1.8% в Хърватия и нищожна подкрепа в България и Румъния."

  Ми ние си ги знаем.
  Отвънка зелени, отвътре червени...

 20. 20 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Дрънканици за оправдание на зелените екоталибани....Първо да “„съборят“ пирамидата на Маслоу или поне да я обърнат и да докажат, че работи обърната, а чак после да изискват подкрепа за понякога идиотските си щения от обществото. Единственият чисто български истински екологичен проблем, за който прочетох в дневник за толкова години, е този от снощи за щъркелите, починали от високото напрежение в землищата на наши селца и градове. Всичко друго, пропагандирано от зелените, е просто пренасяне на чужди проблеми на българска почва, и то при положение, че заради спецификата на местоположението на България, у нас те не съществуват. Никой учен до сега не е доказал безспорно, с научна методология, съществуването на глобалното затопляне, затова затоплистите и идеите им не представляват за мен нищо повече от недоказани псевдонаучни теории и не им обръщам внимание. Дори считам, че в момента планетата земя се намира в естествен постледников период на естествено затопляне и ефектът от живота и битието на хората, които я населяваме, е пренебрежимо малък/ ако не се изсичат масово горите, разбира се/, спрямо естествените й циклични процеси.

 21. 21 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2233 Неутрално

  Всеки ден Ди Велт, далеч не най-ненормалният вестник на света, напада някой философ и го пита "Ти защо не обичаш Гретето, бе?". Вчера французин, днес -- германец.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 22. 22 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 746 Неутрално
 23. 23 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 746 Неутрално

  В много голяма грешка сте, когато смятате, че "зелените" са определено "леви" - аз съм крайнодесен и съвсем отделно от това съм "зелен"... И повечето ми познати споделят същите ценности и разбирания.

 24. 24 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 526 Весело

  Зелените са си автентично десни демократи, които вече 30 години продължават борбата с комунизма и глобалното затопляне до успешен край :)

  Бог да благослови Америка за България!
 25. 25 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Където зелените хванат властта и икономиката и околната среда биват разрушавани. Да вземем Калифорния. Зелените с голяма власт и забраняват да се прочистват голите от изсъхналите дървета, забраняват да се черпи вода от реките, заради някаква дребна цаца, забраняват всякакви водни проекти, забраняват ги години наред и разрушават съществуващата канализация. резултатът- огромни горски пожари, които унищожиха цялата природа, изсъхналите дървета горят като барут, милиони декари гори, растения животни напълно унищожени и населението няма вода, за да гаси пожарите или да намокри някакви участъци, за да ги спре. Заради екоталибаните, напълно унищожена природа. В икономиката нещата са още по-зле. Там разбиват и най-добрата икономика. Днес ще забраняват дизелите, утре бензиновите, в други ден атомните , четвърти въглищата дори и ползването на газ, дай им да забраняват.

 26. 26 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 514 Неутрално

  В много голяма грешка сте, когато смятате, че "зелените" са определено "леви" - аз съм крайнодесен и съвсем отделно от това съм "зелен"... И повечето ми познати споделят същите ценности и разбирания.
  —цитат от коментар 23 на Kosta Delev


  Говорим за "зелените" партии. Иначе е напълно нормално всеки традиционалист и консерватор да поставя на първо място природата. Все пак нашите предци са я почитали преди религиите на семитите да забранят култа към нея.

 27. 27 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2233 Неутрално

  Където зелените хванат властта и икономиката и околната среда биват разрушавани. Да вземем Калифорния. Зелените с голяма власт и забраняват да се прочистват голите от изсъхналите дървета, забраняват да се черпи вода от реките, заради някаква дребна цаца, забраняват всякакви водни проекти, забраняват ги години наред и разрушават съществуващата канализация. резултатът- огромни горски пожари, които унищожиха цялата природа, изсъхналите дървета горят като барут, милиони декари гори, растения животни напълно унищожени и населението няма вода, за да гаси пожарите или да намокри някакви участъци, за да ги спре. Заради екоталибаните, напълно унищожена природа. В икономиката нещата са още по-зле. Там разбиват и най-добрата икономика. Днес ще забраняват дизелите, утре бензиновите, в други ден атомните , четвърти въглищата дори и ползването на газ, дай им да забраняват.
  —цитат от коментар 25 на gozambo


  Днес, пак в Ди Велт, една много умна зелена жена е казала, че е крайно време държавата да се намеси със забрани спрямо тези, които продължават да ядат месо. Елке Бодерас се казвала.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK