Денят, в който източногерманците разбиха вратата

Денят, в който източногерманците разбиха вратата

© Associated PressПредвидено било да има наденички и бира - на моравата точно край унгарско-австрийската граница. Символичният празник в онзи ден отваря възможност - умишлено или не - за първото масово бягство на граждани от ГДР на Запад, разказва Фолкер Вагенер в статия за "Дойче веле".


Големите исторически събития понякога започват съвсем незабележимо. Както става на 19 август 1989-а. Небето над Шопрон не обещава нищо добро - тъмни облаци са надвиснали над унгарското градче, разположено непосредствено до границата с Австрия. Предвидено е да се проведе пикник, но по-специален - хората се събират под мотото "Европа без бариери". Пикникът е политически.


Никой летописец не би отбелязал това събитие, ако на въпросния 19 август рядката комбинация от възможност, случайност и решителност не бе накарала хората, вместо да похапнат наденички, да направят нещо съвсем друго. В края на този ден близо 700 граждани на ГДР минават "оттатък". Източногерманските туристи, които са на посещение в Унгария, щурмуват дървената порта и се втурват към свободата - към Австрия. Това е увертюрата към падането на Берлинската стена три месеца по-късно.


Героите и техните оръжия
В центъра на събитието са "Ханзи" и "Арпи". Главният инспектор Йохан Гьолтл и подполковник Арпад Бела се познават от години. Единият служи от западната страна на границата, другият отвъд желязната завеса. "Имахме пистолети "Глок", спомня си 25 години по-късно "Ханзи" Гьолтл. "Деветмилиметрови! "Глок"-ът е пълна катастрофа, няма традиционен предпазител и носи голям риск. А трябваше да носим оръжията заредени". И "Арпи" Бела имал "Глок" в кобура - унгарско копие на оригинала.


Двамата и до днес не могат да се начудят на онова, което ги връхлита като ураган малко преди 15 часа. В този момент "Ханзи" и "Арпи" са на самата граница в очакване на участниците в пикника. Зелената полоса от унгарска страна е трудно обозрима - един хълм препречва погледа. Изведнъж стотици мъже, жени и деца се втурват от хълма надолу, ускоряват, преминават с бяг покрай "Арпи" и още няколко други граничари, разбиват вратата на оградата и секунди по-късно вече са в друг свят - на Запад.


Надалеч от ГДР


Следват ги хиляди, тъй като през лятото на 1989-а ГДР се срива. В икономически план ситуацията е много тежка, хората са изпълнени с гняв, докато Ерих Хонекер и неговото правителство разпространяват възторжени съобщения по случай 40-ата годишнина от създаването на държавата на работниците и селяните. Сигналите от страна на народа остават нечути. И източногерманците се спасяват, като напускат страната.


В Унгария, най-западната от източноевропейските държави, към онзи момент на Балатон се намират десетки хиляди туристи от ГДР. Първите слухове за пропускливата граница към Унгария не закъсняват да се разпространят. Още през май външните министри на двете държави - Алоис Мок и Гюла Хорн, символично разрязват граничната ограда. Възможността изглежда добра - дотолкова, че мнозина остават в Унгария, просрочвайки визите си. Бягството се подготвя в пълна тайна. Местните жители оказват съдействие. Средната наблюдателна кула в пустата обикновено била празна, затопа било най-добре да се мине край каменоломната към гората, след което да се тръгне към кулата. Идеята за паневропейския пикник била на Ото фон Хабсбург, тогавашен председател на Паневропейския съюз и син на последния кайзер на Австро-Унгария, и тя се оказала идеална възможност за републиканско бягство.


Кой подпомага бежанците?


Унгария по онова време вече е доста напреднала в смекчаването на държавната социалистическа доктрина. Година преди историческия пикник правителството в Будапеща дава на гражданите си свободата да пътуват. Същата година държавният министър Имре Пожгай определя желязната завеса като "морално и политически остаряла". И унгарците отказват повече да бъдат "надзорници" на десетките хиляди източногермански туристи на Балатон. Въпросът кой е основният организатор на събитията от 19 август остава и днес, 30 години по-късно, без недвусмислено ясен отговор. Дали има намеса на новосформираната унгарска опозиция, дали на отсъстващия син на кайзера (Ото фон Хабсбург е представляван от дъщеря си Валбурга) или на тайните служби? Или може би са замесени всички заедно?


Валбурга фон Хабсбург нарича баща си идеолог на политическия пикник, който е трябвало изрично да бъде разрешен от тогавашното унгарско правителство. И до днес обаче съществува теорията, че новият опозиционен съюз - "Унгарският демократичен форум", е организирал печенето на наденички, за да тества процеса на демократизация в Унгария.


Особено тайнствено изглежда следното: не някой друг, а тогавашният държавен министър Имре Пожгай, един от патроните на пикника, влиза няколко дни преди това във връзка с Малтийския орден в страната. Именно представители на ордена се грижели за тези източногермански туристи, дошли не да плуват в Балатон, а да бягат на Запад. Посланието на министъра гласяло, че границата ще бъде отворена за няколко часа и туристите от ГДР "биха могли да намерят пътя дотам, ако случайно пожелаят да са наблизо".


Чудодейните позиви


Любопитно е, че унгарските опозиционери и Паневропейският съюз са единодушни в едно: и до днес се изумяват от динамиката, с която се развиват събитията този следобед. Все пак някой трябва да е направлявал нещата - дискретно, но ефективно. Ласло Наги, бивш активист на "Унгарския демократичен форум", не спира да се удивлява, че в навечерието на пикника шофьор на посолството на ГФР в Будапеща разнасял цели чували позиви край Балатон - "покани" за пикника - на немски и на унгарски. Невидимото съдействие на федералното разузнаване и на други тайни служби междувременно е публична тайна.


Арпад Бела и неговите колеги са изправени в онзи момент пред опасна дилема. Тяхна задача е да спрат бежанците, ако се наложи - и с оръжие, ако не го направят, биха извършили нарушение на служебните си задължения. Решението на Бела е наистина соломоновско: унгарците обръщат гръб на устремилите се на Запад 700 души и вместо това да ги спрат, започват да контролират паспортите на пристигащите от Австрия гости за пикника. Геройство?


В никакъв случай! "Ханзи" Гьолтл, колегата на "Арпи", преживява щурма на оградата от другата страна. Години по-късно той разказва за случилото се на бившия германски канцлер Хелмут Кол, както и това, че впоследствие Бела получил дисциплинарно наказание. "Този идиот", бил казал Кол по адрес на шефа на Бела - "че нали всичко беше договорено".

Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3116 Неутрално

  Канцлерът Кол присъедини ГДР към Германия, а Мама -- обратното.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 2. 2 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 1139 Неутрално

  Тези хора за къде са се втурнали?

  Аз не зареждам в Лукойл.
 3. 3 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 1544 Весело

  Горките одита, ако знаеха какъв джендъризъм ги чака следващите 30 години не само три реда бодлива тел с ток щяха да сложат, а пред стената щяха да изкопаят това и да го напълнят с крокодили

  Бог да благослови Америка за България!
 4. 4 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 1544 Весело

  "Оси-та" де :)

  Бог да благослови Америка за България!
 5. 5 Профил на xfh59608894
  xfh59608894
  Рейтинг: 414 Неутрално

  А смисълът от статията?

 6. 6 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 4015 Любопитно

  Денят в който хората показаха че искат да са свободни!И денят който ознаменува краят на алкашкото присъствие в жентъра на Европа!Имам снимки на които хора от ГДР замерват напускащите руски влакове с цветя.......

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !
 7. 7 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 2125 Неутрално

  Корнелия на 50, Бойко на 60, Костов на 70, Лили Иванова на 80, 30 г. без Берлинска стена !
  Всичко - през 2019 г. Кое е ПРИОРИТЕТНО !

 8. 8 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2440 Неутрално

  Беше страхотна новина. Не вярвах, че се е случило.

 9. 9 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3170 Весело

  До коментар [#3] от "Günther":

  Днес в Германия има американски ТАНКОВЕ,но не и руски! Това относно просташкият виц че руснаците ходели в чужбина с танкове...

 10. 10 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 4015 Любопитно

  До коментар [#3] от "Günther":

  Гледам вашата лична стена е запълнила докрай малкото свободна мисъл!Е на такива се крепи комунарското партизанско общество!Даже не сте жалък!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !
 11. 11 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 559 Неутрално

  Ще доживеем ли деня, когато германците ще си върнат държавата. Както е тръгнало - вероятно тогава главни герои ще са група млади офицери от Бундесвера. Друга надежда не остана.

 12. 12 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 1544 Весело

  До коментар [#10] от "Willy Messerschmitt":

  Ето, вашата пробита стена е пример за войнстващ либерален джендъризъм, мултикултурализъм и затоплизъм.
  Ти го плюеш, то ти казва "дъжд вали".

  Бог да благослови Америка за България!
 13. 13 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1190 Весело

  Тези хора за къде са се втурнали?
  —цитат от коментар 2 на simval


  Към свободата!

 14. 14 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 1793 Неутрално

  Има немски виц:

  Ost: " Wit sind win Volk!"
  West: "Wit such!"

 15. 15 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3170 Весело

  Ще доживеем ли деня, когато германците ще си върнат държавата. Както е тръгнало - вероятно тогава главни герои ще са група млади офицери от Бундесвера. Друга надежда не остана.
  —цитат от коментар 11 на ivangabrovo  До коментар [#11] от "ivangabrovo":

  Чукаш на отворена врата! Държавата на германците отдавна си е тяхна. Само на хартия Германия е васална на САЩ страна. И нещо не се чува германците да са против американските бази у тях. Справка,Рамщайн.

 16. 16 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 449 Неутрално

  Горбачов е единственият комунист, който е направил нещо за свободата.

 17. 17 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 2512 Неутрално

  Унгарци им я отвориха. Нищо не са разбивали те! Ако беше на тях, още щяха да си седят под комунизма, понеже са твърде послушни !!!

 18. 18 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 2041 Неутрално

  До коментар [#8] от "stedim":

  Да, звучеше ми и на мен нереално, че източногерманците свободно преминават на запад през Унгария. Аз имам дори двама познати българи, които отидоха и също го направиха. После били няколко месеца в лагер в Австрия, след което всеки хвана пътя си (и двамата избраха през океана - единя в Щатите, другият в Канада. Обаче там станаха нещо като мутри...)

 19. 19 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3540 Неутрално

  До коментар [#11] от "ivangabrovo":

  ???

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 20. 20 Профил на anlazar
  anlazar
  Рейтинг: 342 Неутрално

  До коментар [#2] от "simval":

  Не за къде,а от къде.

 21. 21 Профил на anlazar
  anlazar
  Рейтинг: 342 Неутрално

  До коментар [#9] от "deaf":

  Там където има съветски танкове,няма нищо,А КЪДЕТО СА АМЕРИКАНСКИТЕ-ИМА ВСИЧКО.Източно немачко и западно имачко,по сръбски.

 22. 22 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 2512 Неутрално

  Виж как Дойче зеле им подсипва самодоволство. Нищо нямаше да направят сами, мигар в България разбиха кльона и минаха в Гърция? Не, защото наште ги ловяха и ги стреляха. Унгарците сами ги пуснаха, сега същите тия са готови да смелят унгарците на кайма, без да им мигне окото. Защото така им е пуснато централно, а те през живота си не са имали собствена мисъл, и бабите им не са имали.
  Бабичката католичка в Констанц, която подпалила кладата на Ян Хус, да не е била чехкиня или унгарка? Мне, германка си е била.

 23. 23 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3116 Неутрално

  Има немски виц:Ost: " Wit sind win Volk!"West: "Wit such!"
  —цитат от коментар 14 на simChо


  Тва на какъв език е?

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 24. 24 Профил на etar
  etar
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Странни хора. Защо са бягали при либерастите като при социализма е било толкова хубаво? Нещо не се връзва тука :(

 25. 25 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3302 Неутрално

  Да празнуваш датите на собственото си унижение не е слабост, то е мазохизъм!

 26. 26 Профил на etar
  etar
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#10] от "Willy Messerschmitt":

  Само се хабиш. На този няма да му помогнеш. Той със сигурност се чуди защо оститата са бягали в Австрия, навместо австрийците да бягат на изток. Честно ти казвам, гаранция.

 27. 27 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 1139 Неутрално
  До коментар [#20] от "anlazar":

  До коментар [#2] от "simval":Не за къде,а от къде.
  —цитат от коментар 20 на anlazar

  И аз това се чудя, толкоз хубаво било при социализма, а те хукнали с децата.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 28. 28 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 2473 Весело

  До коментар [#6] от "Willy Messerschmitt":

  бъркаш ,не свободни искаха а банани Не случайно първите години в бившото ГДР все бутафорни банани висяха по улици и площади

  гошо
 29. 29 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 2473 Весело

  До коментар [#2] от "simval":

  Да се возят на мерцедеси и да ядът банани

  гошо
 30. 30 Профил на Turk
  Turk
  Рейтинг: 501 Неутрално

  Това първо го направиха турците от България. После падаха глави ... и стени. Май месец 1989. Самолет пълен с бг турци във Виена. Хиляди на турската граница. Само за инфо.

  Turk
 31. 31 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1361 Неутрално

  А смисълът от статията?
  —цитат от коментар 5 на xfh59608894


  Партийната линия напоследъ повелява, всякаво движение на човешки маси в историята да се отъждествява 1:1 с "бежанците" от Африка и Азия, поканени от хуманитарните корифеи и безумните им последователи.
  Вчера по някаква Хистори ТВ сравниха Атила и хуните, европейските заселници в Америките и други с днешните "бежанци" :))
  Едно и също било, така се случвало. Пропуснаха да отбележат, че Рим и индианците съответно , не са си канили гостите . Идиоти :)

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 32. 32 Профил на WOI
  WOI
  Рейтинг: 1392 Любопитно

  Освен от етическа гледна точка ("унгарците отказват повече да бъдат "надзорници" на десетките хиляди източногермански туристи") има и практична такава. За Унгария е било рисковано сама да пробие желязната завеса - дори да го стори, току-виж след месец-два на Политбюро на ЦК на КПСС му хрумнало нещо друго и хайде отново танковете на Варшавския договор да смазват упадъчната западна конспирация, целяща да разруши социалистическите достижения на унгарския народ... Но ако в процеса се включат граждани на повече страни, работата вече става трудна за удържане.

  Както винаги, наш'те Живковисти не са били в час. Съдейки по коментарите, някои от тях още не са...

  “Better racy and sexy than racist and sexist!”
 33. 33 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3710 Неутрално

  Маркс МОЧА имени В.И.Лелина

  Ретроспективно казано канонически.
  Комунистически:

  Главния служил в капиталистически свят.
  Подполковника - в социалистически лагер.

  "Главният инспектор Йохан Гьолтл и подполковник Арпад Бела
  се познават от години.
  Единият служи от западната страна на границата,
  другият отвъд желязната завеса."

 34. 34 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3710 Неутрално

  UNITED EU UNION

  19 Август 1989.
  Желязната завеса се срина от край до край!

  Пак си седнал на ушите си май ;)

  До коментар [#25] от "Judjuk":

  Да празнуваш датите на собственото си унижение
  не е слабост, то е мазохизъм!

 35. 35 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3710 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Не визираш кремлинската върхушка? ;)

  До коментар [#29] от "гошо":
  До коментар [#2] от "simval":

  Да се возят на мерцедеси и да ядът банани

 36. 36 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1591 Неутрално

  До коментар [#6] от "Willy Messerschmitt":

  Имам снимки на които хора от ГДР замерват напускащите руски влакове с цветя.......“
  ——
  И наскоро имаше снимки на германци замерващи пристигащи мигранти с цветя ... да не са същите? ... големи цветари тия германци

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 37. 37 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1591 Неутрално

  До коментар [#13] от "plamen_b":


  Тези хора за къде са се втурнали?
  —цитат от коментар 2 на simval


  Към свободата!“

  ——
  Не четете. То си пише:
  “Предвидено било да има наденички и бира”

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 38. 38 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2166 Неутрално

  А смисълът от статията?
  —цитат от коментар 5 на xfh59608894


  Никога повече комунизъм!
  В Европа няма повече място за миризливия руски ботуш, а в България - за наследниците на мръсната престъпна каста бкп-бсп!
  Това е смисълът на статията.

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 39. 39 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2166 Неутрално

  Тези хора за къде са се втурнали?
  —цитат от коментар 2 на simval


  Бягат към по-доброто.
  Бежанците днес правят същото, като напират към Европа, съответно към САЩ!
  А бежанци, напиращи към империята на злото - Русия или към комунистически Китай, няма! Няма и да има.

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 40. 40 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3302 Неутрално

  "Желязната завеса се срина от край до край!
  Пак си седнал на ушите си май ;)"
  До коментар [#34] от "dnevnikar":
  То си беше загуба! Щета!
  - загуба на престиж
  - загуба на жизнен стандарт
  - загуба на просперитет
  - загуба на суверинитет
  ......................................................
  Ма празнувай си, кой ти пречи!!!?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK