Mamma mia, Matteo! - криза и хаос, дори по италианските стандарти

Салвини <a href="https://www.dnevnik.bg/photos/snimka_na_denia/2019/08/11/3949704_snimka_na_denia_po_djapanki_i_s_mohito_salvini/" target="_blank">на среща с привърженици </a>на плажа Капарена на сицилианския курорт Таормина.

© Reuters

Салвини на среща с привърженици на плажа Капарена на сицилианския курорт Таормина.Матео Салвини става премиер. Италия получава проруски президент. Салвини управлява с партия дори още по-дясна от неговата собствена и конфликтът му с Брюксел стига до степен, че изкарва страната от еврозоната.


Това е кошмарният сценарий за Европа след решението на вицепремиера и вътрешен министър да се откаже от сегашната коалиция. Той може да бъде изключен, предвид че неговата партия "Лига" жъне успехи в социологическите проучвания, пише "Политико".


И все пак...


Матео Салвини сложи пръста си на копчето за "изключване" на коалицията в Италия, но още не е намерил начин да го натисне. Почти две седмици, след като лидерът на "Лига" изненадващо обяви, че иска да сложи край на съществуващата едва от 14 месеца коалиция с Движение "Пет звезди" и настоя за избори възможно най-скоро, правителството все още не е паднало.
Докато миналата седмица депутатите в Сената се събираха, за да обсъдят кога да се проведе вотът на недоверие към премиера Джузепе Конте, поискан от Салвини, много хора очакваха, че лидерът на "Лига" ще оттегли министрите си от кабинета. Това щеше да направи вота на недоверие излишен и да приближи още по-бързо страната до извънредни избори.


Той обаче не го направи. Напротив. Дори каза, че е е съгласен с "Пет звезди" да няма избори преди да се прокара закон за намаляване на броя депутати с 345 (от 630 на 400 в долната камара и от 315 на 200 в Сената). Подобна конституционна реформа вероятно ще остави правителството на власт дълго време, защото процесът е бавен и може дори да изисква референдум. "Махаме 345 депутати и отиваме направо на избори", заяви Салвини миналата седмица. Но не посочи коя година има предвид.


Парламентарни игри


Дебатът в Сената бе първата възможност на депутатите да обсъдят кризата. Те трябваше да са във ваканция до края на август. В крайна сметка решиха, че Конте ще говори пред горната камара на парламента днес, когато се очаква да се състои и вотът.


Датата бе избрана от "Пет звезди" и от основната опозиционна лявоцентристка Демократическа партия. Това показа, че поне от гледна точка на броя, съществува възможно ново управляващо мнозинство, ако и когато сегашното правителството падне. "Лига", партията на Силвио Берлускони "Напред, Италия" и крайнодесните "Италиански братя" гласуваха вотът да се състои още по-рано - в сряда миналата седмица.


Mamma mia, Matteo! - криза и хаос, дори по италианските стандарти

© Reuters


"Вотът в Сената показа, че "Лига" сега води дясноцентристите", коментира Марко Дамилано, редактор в политическия седмичник "Л’Еспресо". В лагера им има обаче силно напрежение. "Напред, Италия", която преди беше най-силната партия вдясно, отхвърли предложението на Салвини за обща изборна листа.


Грешният ход на Салвини


Анализатори и коментатори изглеждат объркани защо Салвини поиска бърз край на правителството, а след това подкрепи конституционна реформа, която би удължила съществуването му.


Салвини "направи погрешна сметка, след това осъзна, че е допуснал грешка и се опитва да я поправи с този ход", каза високопоставен служител от "Лига", пожелал анонимност.


Лидерът на партията отхвърли твърдението, че ще забави изборите, казвайки пред журналисти след вота в Сената, че за да ускори нещата, парламентът може да започне да одобрява конституционната реформа сега и след това тя да бъде напълно приложена от следващия парламент. Президентът Серджо Матарела, който ще вземе крайното решение за провеждането на избори, обаче може да не е съгласен със Салвини.


Зрелищен обрат?


Много от главните политически играчи всъщност действаха точно противоположно на първоначалните си заявки. В продължение на почти 14 месеца Салвини повтаряше, че това правителство ще управлява пет години, но в началото на месеца опита да го ликвидира.


Един от основните му опоненти - бившият премиер Матео Ренци, когато все още бе лидер на Демократическата партия, се обяви против каквато и да е сделка с "Пет звезди". Но миналата неделя откри пътя именно за такава.


Mamma mia, Matteo! - криза и хаос, дори по италианските стандарти

© Reuters


Основателят на "Пет звезди", комикът Бепе Грило, бе един от главните поддръжници на коалицията със Салвини и яростен критик на Демократическата партия. Но миналата събота описа "Лига" като варвари и изглеждаше отворен за сделка с Демократическата партия, която би позволила на двете формации да изтласкат най-голямата партия в страната, "Лига", в опозиция.


Дори и по италианските стандарти, това е прекалено.


Всекидневникът "Ла Стампа" миналия понеделник попита дали страната няма да види "най-зрелищния обрат в историята?"


Защо правителството още не е паднало?


"Ройтерс" припомня, че "Лига" спечели едва 17% от гласовете на националните избори през 2018 г. и нямаше достатъчно депутати, за да наложи график за предложението си за вот на недоверие. От тогава обаче популярността на Салвини скочи и сега той иска да използва благоприятния момент за избори през октомври. Те биха му позволили да има мнозинство, а "Лига" да управлява с антиимигрантската партия "Италиански братя" и, ако е необходимо, с "Напред, Италия", отбелязва "Файненшъл таймс".


Играейки за време, другата управляваща партия, Движение "Пет звезди", опозиционната лявоцентристка Демократическа партия и лявата "Свободни и равни" заедно гласуваха във вторник да отложат дебата за тази седмица.


Какво следва?


Премиерът Джузепе Конте днес ще говори пред Сената за кризата. В края на речта си той може да постъпи като други премиери в подобна ситуация, да отиде направо при президента Серджо Матарела и да подаде оставка. Картината обаче се усложни от неочакваното обещание на Салвини от миналата седмица да подкрепи реформата за намаляване на броя на депутатите. Този парламентарен вот е планиран за 22 август и почти със сигурност няма да може да се състои, ако правителството падне преди това.


Матео Салвини и Джузепе Конте

© Reuters

Матео Салвини и Джузепе Конте


Не е задължително днешният ден да бъде съдбоносен за кабинета. Анонимни източници, цитирани в италианските медии, посочват, че президентът няма да позволи да се отиде на предсрочни избори, за които настоява Салвини, докато реформата с намаляването на броя на депутатите не бъде изцяло включена в конституцията, процес, който може да отнеме много месеци. Това може да накара Салвини да преосмисли предложението си да гласува за реформата.


Ако все пак тази седмица вицепремиерът успее да свали правителството, вниманието ще се насочи към президента Матарела, който трябва да реши какви да са следващите стъпки. Той ще проведе консултации с всички политически лидери. Ако реши, че няма начин да се състави стабилно ново правителство, ще поиска избори, които вероятно ще се проведат в края на октомври, около три и половина години предсрочно. Може да назначи временно правителство на технократи, което да ръководи ежедневната работа преди вота.


Може ли да има стабилно ново правителство?


На теория, да. "Пет звезди", Демократическата партия и "Свободни и равни" показаха миналата седмица, че заедно имат достатъчен брой, за да контролират настоящия парламент. За евентуални предсрочни избори социологически проучвания сочат, че Салвини и съюзниците му ще пожънат успех, а "Пет звезди" ще загуби до половината си депутати.


Между Демократическата партия и Движение "Пет звезди" обаче има доста вражди, което прави труден съюза между тях. Алтернативно решение може да бъде правителството от неизбрани технократи с определена програма, например да одобри бюджета, подкрепено от разнородни партии в парламента.


Луиджи Ди Майо

© Reuters

Луиджи Ди Майо


Процесът се усложнява от разделенията в Демократическата партия. Тя съвсем наскоро избра нов лидер – Никола Дзингарети – и много от сегашните й депутати са задължени на предишния си ръководител – Матео Ренци. Дзингарети може да бъде примамен да приеме нови избори. Те биха значели почти сигурно поражение, но биха му позволили да вкара свои хора в парламента.


Ако все пак коалиция между Демократическата партия и "Пет звезди" се окаже възможна, Матарела може да даде мандата за сформиране на правителство на фигура като Роберто Фико от "Пет звезди", председател на долната камара на парламента. Сегашният лидер на "Пет звезди" Луиджи Ди Майо няма да може да бъде избран заради партийни правила, отбелязва "Файненшъл таймс".


Тази нова коалиция може на теория да управлява до 2023 г., евентуално прокарвайки изборна реформа в ущърб на амбициите на Салвини. Той може да се възползва от сегашната система, даваща бонус места на коалиции, които заедно получават над 40% от гласовете.


Матео Салвини и Никола Дзингарети

© Reuters

Матео Салвини и Никола Дзингарети


Ако преговорите се провалят, изборите може да се състоят през октомври или ноември, както иска Салвини.


Политическите коментатори са дълбоко разделени за изхода от кризата. Левият ежедневник "Република" писа миналата седмица, че последните маневри правят малко вероятни предсрочните избори. Проучване сред политически анализатори и журналисти, проведено от агенция Youtrend, показа, че те са разделени 50 на 50 между тези, които очакват вот през октомври, и другите, прогнозиращи само ново правителство.


Според проучвания, цитирани от "Файненшъл таймс", на евентуални избори съюз между крайнодесни и дясноцентристи, включващ "Лига", "Напред, Италия" и "Италиански братя", би спечелил над 40%, което би му дало допълнителни места и вероятно работещо мнозинство в парламента. На последните избори през 2018 г. тази група не достигна 40%, но от тогава "Лига" е удвоила подкрепата си.


Какво искат противниците на Салвини


"Пет звезди" и опозиционни партии биха могли да гласуват заедно, за да са сигурни, че вотът на недоверие няма да мине, което ще остави Конте на поста премиер. В този случай Салвини може да опита да свали правителството като оттегли министрите си. Тогава Конте би могъл или да подаде оставка, или да поиска нов вот и да замени министрите според това кои партии искат да го подкрепят.


Матео Ренци

© Reuters

Матео Ренци


"Пет звезди" не е готова за избори заради срива в подкрепата за нея. Според някои гласоподаватели тя е направила компромис със свои принципи и политики, съюзявайки се със Салвини. Партията казва, че не иска избори преди да бъде приключена конституционна реформа.


Демократическата партия е дълбоко разделена. Бившият премиер Матео Ренци предложи сформиране на временно правителство с "Пет звезди", представяйки се като алтернатива на Салвини. Изборите биха се харесали и на Дзингарети, защото би могъл да замени депутати на партията си, които основно подкрепят Ренци, със свои хора. Но при предсрочен вот Ренци би могъл да създаде лоялна нему група, разцепвайки партията.

Коментари (11)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1777 Весело

  Една от поредните надежди на еврофобите и руснаците е на път да се сгромоляса!
  И така трябва да бъде.

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 2. 2 Профил на Тороман
  Тороман
  Рейтинг: 305 Неутрално

  Руските парички свършват, няма начин.

 3. 3 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5689 Неутрално

  Хаотичен "Развод по италиански" днес :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 4. 4 Профил на LiberalToTheBones
  LiberalToTheBones
  Рейтинг: 569 Неутрално

  Ciao НациСалвинчо ! Няма да липсваш.

  Nazis, commies, idiots, conservatives, preservatives... Stay away..
 5. 5 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 690 Неутрално

  До коментар [#1] от "Рим":

  Трол алерт!!!
  Евротрол алерт :) Подкрепата за Салвини расте дори да не прави нищо. Ако го държат в правителството ще стане още по-силен.

 6. 6 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4266 Неутрално

  " Основателят на "Пет звезди", комикът Бепе Грило, бе един от главните поддръжници на коалицията със Салвини и яростен критик на Демократическата партия. Но миналата събота описа "Лига" като варвари и изглеждаше отворен за сделка с Демократическата партия, която би позволила на двете формации да изтласкат най-голямата партия в страната, "Лига", в опозиция.


  Дори и по италианските стандарти, това е прекалено.


  Всекидневникът "Ла Стампа" миналия понеделник попита дали страната няма да види "най-зрелищния обрат в историята?""


  Мислех, че британците категорично водят по политическо фиаско и вкарване в страната си в тотално безизходно положение, но италианците дадоха сериозна конкурентна заявка, че ще предизвика " зрелищно" фиаско със същите резултати ! Какво изобщо става в тая страна - не виждам рационално обяснение.....

 7. 7 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 1051 Неутрално

  До коментар [#6] от "samoedin":

  Много е сложна обстановката Италия. Това му харесвах на Салвини, че обещанията които даде започна да ги изпълнява. Пропукването между 5 звезди и Лега започна с гласуването в Европредседател. След това се случиха много “НЕ“ от страна на 5 звезди и това го изнерви.
  Днес след 15.00 часа ще се види каква ще бъде статегията на Конте.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 8. 8 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 1103 Неутрално

  Крайно лявата либерастка политика докара крайно десни малоумници.

  -voxy
 9. 9 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1990 Неутрално

  Неоконсервативен ташак в Англия. Неконсервативен ташак в Италия. Неконсервативен ташак в Бразилия. Неконсервативен ташак в САЩ. Няма такъв ташак като неоконсерватизма.

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 10. 10 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2369 Неутрално

  Ами толкова им е акъла на италианците и не се учидвам че си избират подобни идиоти да ги управляват - това впрочем има исторически корени в тази страна, Мусолини не е случайност.

 11. 11 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 3978 Любопитно

  Като гледам плажните снимки на дон МЪтео се сещам за периодът Варадеро на Волният Сидеров! Двете пищни моми по-горе не струват в сравнеие с жената на нашия фюрер. И кръстът му изглежда made in China, а конецът на ръката му - СИН ?!
  :-)

  I Want To Believe
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK