"Безразсъден план": кого засяга краят на свободното движение след Брекзит без сделка

"Безразсъден план": кого засяга краят на свободното движение след Брекзит без сделка

© Reuters



Британското правителство обяви вчера, че правилата за свободно движение на Европейския съюз ще бъдат прекратени веднага, ако няма сделка за Брекзит на 31 октомври, пише Би Би Си. Промяната ще засегне правата на гражданите на ЕС, които пристигат във Великобритания от ноември нататък.


При управлението на бившия премиер Тереза Мей се обмисляха два варианта за удължаване на правилата, които позволяват на граждани на ЕС да живеят и работят свободно в други държави на блока в случай на Брекзит без сделка.


Едната опция бе правилата да се удължат до януари 2021 г., а другата - да се разреши на граждани на ЕС да останат за 90 дни, преди да кандидатстват за разрешение за по-продължително пребиваване. Новият премиер Борис Джонсън се отказва от тези правила в полза на друг подход, който ще бъде разяснен по-късно.




В понеделник той коментира, че Великобритания "няма да бъде враждебна към имиграцията или имигрантите", но че "имиграцията трябва да бъде демократично контролирана" след Брекзит.


Вътрешното министерство съобщи, че граждани на ЕС, които в момента живеят във Великобритания, ще трябва до декември 2020 г. да кандидатстват за право да останат по силата на новата схема за статут на уседналост.


"Свободата на движение, както е уредена в момента, ще приключи на 31 октомври, когато Обединеното кралство напусне ЕС", посочи говорител. "След Брекзит правителството ще въведе нова, по-справедлива имиграционна система, която да приоритизира уменията и това, с което хората могат да допринесат за Обединеното кралство, а не от къде идват."


Говорител на "Даунинг стрийт" добави, че ще се въведат "по-строги правила за престъпления" за идващите от чужбина.


По силата на споразумението за оттеглянето, договорено с ЕС от Мей, свободата на движение щеше да остане в сила в продължение на двегодишен преходен период. Депутатите обаче три пъти отхвърлиха сделката на Мей и освен ако не може да се постигне споразумение, Великобритания ще напусне без споразумение на 31 октомври. Джонсън заяви, че иска да постигне нова сделка с ЕС, но ако това не е възможно, е готов на Брекзит без такава.


Кой ще бъде засегнат?


При Брекзит без сделка онези граждани на ЕС с право на постоянно пребиваване във Великобритания, което получават, след като са живели в страната пет години, няма да бъдат засегнати.


Гражданите на ЕС, които вече са във Великобритания, могат да кандидатстват за статут на уседналост или за временен статут на уседналост по същия начин, както е сега.


Краят на свободата на движение няма да засегне онези, които идват за почивка или кратки пътувания, но ще има значение за желаещите да работят или да учат в страната.


Промените няма да засегнат директно ирландците. През май британски и ирландски министри подписаха сделка, която да гарантира свободното движение на техни граждани, пресичащи ирландската граница, и трансграничен достъп за обучение и здравни грижи.


Какви бяха реакциите?


Депутатът консерватор Алберто Коста, който води кампания по въпроса, описа решението на правителството като "много обезпокоително" и критикува "тоталната липса на яснота". Той освен това предупреди: "Това, което правим спрямо граждани на ЕС след Брекзит, ще бъде отразен от държавите в ЕС спрямо британските граждани в съюза. Ако британското правителство внезапно сложи край на правни разпоредби спрямо граждани, това ще засегне директно негативно невинни британски граждани, работещи в ЕС."


Говорителят по вътрешните работи на либералдемократите обвини правителството, че е "безотговорно и безразсъдно". По думите му работодателите в страната няма да знаят какъв е законът.


Групата "Трите милиона", която води кампания за правата на гражданите на ЕС, живеещи във Великобритания, каза, че прекратяването на свободното движение без правни разпоредби за тези, които не са кандидатствали по схемата за статут на уседналост, "ще значи, че милиони законни граждани изведнъж ще загубят правния си статут".


Джо Оуен, програмен директор на Правителствения институт, подчерта, че планираната промяна е почти невъзможна на практическо ниво, защото ще изисква подготовката на новата система да стане за едва два месеца и освен това ще постави в несигурно положение милиони граждани на евросъюза, предаде "Ройтерс".


"Няма да има начин работодателите да различават граждани на ЕС, които са живели и работили във Великобритания от десетилетия, но им предстои да получат статут на уседналост, и тези, които пристигат в дните след Брекзит без сделка без виза или разрешение за работа", допълни той.


От март 1 милион граждани на ЕС успешно са кандидатствали за статут на уседналост, който им дава право да живеят в Обединеното кралство след Брекзит, посочва "Гардиън". Някои от тези, които предстои да кандидатстват, се тревожат, че правото им на здравни грижи или работа може да бъде поставено под въпрос. Има опасения и заради липсата на ясна информация от какви документи може да се нуждаят хората, ако пътуват в друга държава и се връщат след 31 октомври.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (47)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  На много неща ще се сложи край при Брекзит без сделка, но най-много ще страдат гражданите на Великобритания. За съжаление Джонсън води страната към такъв край.

 2. 2 Профил на Фат Ким
  Фат Ким
  Рейтинг: 567 Неутрално

  По-добре ужасен край, отколкото ужас без край....

 3. 3 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Отличен план. .. мъни йок.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 4. 4 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2312 Неутрално

  Брекизта мен и семейството ми няма да засегне ,така ,че който го засяга да му мисли .

 5. 5 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Борката не само на външен вид го докарва идиот. :)

 6. 6 Профил на wiligri
  wiligri
  Рейтинг: 617 Неутрално

  Няма лошо! Колкото повече се ос*рат при Брекзит без сделка, толкова по-нагледен пример ще са за всички желаещи да п*рдят на инат.

 7. 7 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 404 Неутрално

  Борката действа по най-просташкия начин като си намери враг .Подмазва се на матрака,макар че така още влошава положението.

 8. 8 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1530 Неутрално

  Ингилизите ще чакат за визи пред българското посолство!
  До къде ги докара Борката?!?!?

 9. 9 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1754 Неутрално

  Ингилизите ще чакат за визи пред българското посолство!До къде ги докара Борката?!?!?
  —цитат от коментар 8 на 4ort


  Борката не е виновен. Дарвин е виновен!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 10. 10 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1554 Неутрално

  "Говорител на "Даунинг стрийт" добави, че ще се въведат "по-строги правила за престъпления" за идващите от чужбина" (цитат от статията)

  Това не мога да го разбера ( ако е преведено коректно). Значи ще въвеждат правила при извършването на престъпленията - за местните едни, а за чужденците други и мераклиите за престъпници преди да извършат свойте престъпления ще трябва май внимателно да се запознаят с тях.

 11. 11 Профил на hellwitch
  hellwitch
  Рейтинг: 633 Неутрално

  Всичко е пазарене и циганене до последно.
  Мисля, че на всички в ЕС им писна. Да идва 31.10 и да ги оставят са се давят сами.

  Т. Блеър отдавна го каза. УК ще излезе от ЕС само за да се чуди как да се върне обратно следващите 20г.
  Така и ще стане, но първо трябва да си счупят главите.

 12. 12 Профил на satanail13
  satanail13
  Рейтинг: 627 Весело

  аре вън еврогеиовете от великобритания! Да живее обединеното кралстово далеч от европейската шитня!

  Марс е изконна Американска територия!
 13. 13 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1669 Неутрално

  Евтин популизъм за британския материал. Който като нищо ще доведе до разпад на обединеното кралство.
  Когато господ искал да накаже някого му взимал акъла. Не знам дали е вярно, но за британците е напълно уместно.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 14. 14 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 1137 Неутрално
 15. 15 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 1083 Весело

  До коментар [#8] от "4ort":

  Подредили са се и чакат, даже и номерца раздават.

 16. 16 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2051 Неутрално

  Тъкмо от 31 октомври ще ни отпаднат едни 60 милиона дето внасяме, че Обединеното Кралство е в ЕС

 17. 17 Профил на драган
  драган
  Рейтинг: 638 Неутрално

  След 1939 г. Великобритания върви бавно надолу. Борката е част от този процес. След време островът ще бъде част от бившите си колонии в Америка. Може би без Шотландия.

 18. 18 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4152 Весело

  Е сега вече в Брюксел сигурно ще се съгласят на отстъпки пред Джонсън!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 19. 19 Профил на Damian Damianov
  Damian Damianov
  Рейтинг: 278 Неутрално

  До коментар [#1] от "Voiko":

  Ами едва ли ще страдат много след като в дългосрочен план това е добре за Великобритания да се откачи от Брюкселките корумпирани еврократи. Хората в Англия са наясно че ще има временни трудности но в дългосрочен план това е правилното решение.

 20. 20 Профил на Damian Damianov
  Damian Damianov
  Рейтинг: 278 Неутрално

  До коментар [#13] от "Цецо":

  Интересно ако Великобританците са малоумни като са им взели акъла то защо са 5-6 пъти средно по-богати и приемат стотици хиляди българи емигранти както и милиони от другите евродържави? Интересно как по-малоумните причличат "умните" българи дето от 10 години си избират за премиер Тиква която се хвали че е прочела 1 книга - Винету. А защо вместо великобританците да са малоумни не приемем че точно другите са малоумни че търпят корумпираните еврократи в Брюксел?

 21. 21 Профил на kcq33617839
  kcq33617839
  Рейтинг: 42 Неутрално

  До коментар [#10] от "dorn":

  Така и трябва.

 22. 22 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4152 Неутрално

  ...Интересно ако Великобританците са малоумни като са им взели акъла то защо са 5-6 пъти средно по-богати и приемат стотици хиляди българи емигранти както и милиони от другите евродържави? Интересно как по-малоумните причличат "умните" българи дето от 10 години си избират за премиер Тиква която се хвали че е прочела 1 книга - Винету. А защо вместо великобританците да са малоумни не приемем че точно другите са малоумни че търпят корумпираните еврократи в Брюксел?
  —цитат от коментар 20 на jobssboj


  Аха!
  Руската школа.
  Интересно дали, корумпираните русократи в Москва са по-малко корумпирани?
  А и нека ти припомня, че Британия дължи доброто си положение благодарение на широките си връзки със света....До сега.
  В най-новия свят обаче това им предимство постепенно намалява.
  Забележи!
  Предимството им в това отношение става все по-малко, но самочувствието им не!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7900 Неутрално

  Ясно е, че нищо не е ясно.

 24. 24 Профил на gmranger
  gmranger
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Идиоти. Ще изгонят хора, които работят и плащат данъци, а в замяна ЕС ще им върне 1.4 милиона британци, от които огромната част пенсионери с малки пенсии, които не плащат данъци, няма да има къде да живеят, защото са продали имотите си преди да се преселят и няма да имат достатъчно средства за издръжка.

 25. 25 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4152 Неутрално

  Джонсън е достатъчно глупав за да се съгласява на всичко, което Тръмп му шепне на ушето.
  Той може би се надява на някакви по-специални връзки със САЩ...Все пак Вритания е страната с най-изтощени ресурси,...за разлика от щатите.
  Нека му напомня обаче, че Тръмп слага Америка и американсккото винаги на първо място.
  Заигравките на Джонсън с Тръмп едва ли ще са толкова от полза на Британия.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 26. 26 Профил на Damian Damianov
  Damian Damianov
  Рейтинг: 278 Неутрално

  До коментар [#22] от "Храбър":

  Е демек Великобриатния са от руската школа според логиката на бг анализаторите които затова живеят в странта на корумпираните малоумници.

 27. 27 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1871 Неутрално

  Честит Брекзит , на всички, които подкрепяха и подкрепят политическото безумие на века!!!

 28. 28 Профил на Damian Damianov
  Damian Damianov
  Рейтинг: 278 Неутрално

  Значи като се има впредвид че бг аназлизаторите като цяло смята че Великобритания прави огромна грешка като излиза от корумпирания и затънал в проблеми ЕС значи правят много добре. Все пак е известно че бг нализаторите живеят в страна ззтънала в корупция и бедност, което кара населението масово да емигрира затова каквото казват бг нализаторите - правете точно обратното и ще сте много добре. Ако правите каквото ви кажат - ставате нов балкански корумпиран бантустан и започват проблемите.

 29. 29 Профил на Damian Damianov
  Damian Damianov
  Рейтинг: 278 Неутрално

  До коментар [#24] от "gmranger":

  Няма никой да гони хората които им носят пари. проблемът че е за тези които не носят и са отишли да живеят по-леко.

 30. 30 Профил на Damian Damianov
  Damian Damianov
  Рейтинг: 278 Неутрално

  Според логиката ан бг анализаторите щом Великобританците не мислят като тях и излизат от ЕС значи а мног омалоумни. Само дето няма никави доказателства че точно те са малоумни а има много доказателства че бг анализаторите са такива. Като се има впредвид резултатите от анализите на бг нализаторите - тотална корупция и малоумие навсякъде и резултатите на великобританските анализатори - много по-вероятно е точно бг нализаторите да са идиотите а не обратното.

 31. 31 Профил на Damian Damianov
  Damian Damianov
  Рейтинг: 278 Неутрално

  Никой не гони чужденците които работят и си плащат данъците - те не са луди да го правят. За тези които обаче точат - студенти които теглят заеми а после не връщат, разни далаверковци които теглят данъчен кредит, или тези на социлни помощи идват тежки дни и ще ги гонят. Но товае правилно от тяхна гледна точка. Също гибят тези заети в индустрията , но пък печелят ези заети във финансовите и технологичние индустрии които ще се освободят от ограниченяита на Брюкселките бюрократи. Така че както във всяко нещо едни ще сепчелят други ще загубят.

 32. 32 Профил на rotor
  rotor
  Рейтинг: 514 Неутрално

  До коментар [#24] от "gmranger":

  Абсолютно съм съгласен с Вас. Дори и да не върнат пенсионерите, само спирането на притока на реално работещи хора ще е зле за Британия. .. но пък ще е добре за европейските страни. :)

  "Успехът не е окончателен, провалът не е фатален! Онова, което е от значение, е куражът да продължиш!" Уинстън Чърчил / " Success is not final, failure is not fatal! It is the courage to continue that counts!" Winston Churchill
 33. 33 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 789 Неутрално

  Край. Как сега ще стигна до Беруик на Туийд на почивка?

 34. 34 Профил на 4epa1012
  4epa1012
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Мдаа... Имам си стабилна работа в Лондон, над 5 години съм тука, със или без сделка, боли ма шланга...

 35. 35 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 1033 Весело

  [quote#9:"lz2"][/quote]
  "Борката не е виновен. Дарвин е виновен!"

  Партия ГЕРБ и всичките и членове о'нагледно показват ,че Дарвин не е напълно прав!!!

 36. 36 Профил на xax
  xax
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#20] от "jobssboj":

  Макар че си трол по дефиницията за троловете (пуска много мнения, които имитират разсъждения, но са в общи линии кръчмарски обобщения), ще ти отговоря, че е много спорно кой е тиквата в случая - Борис Джонсън си е типичен самозванец и тепърва ще го доказва. Той вече го е доказал на острова, но сега ще го докаже и пред останалия свят.

 37. 37 Профил на Damian Damianov
  Damian Damianov
  Рейтинг: 278 Неутрално

  До коментар [#36] от "xax":

  Е ти акто типичен бг анализатор като сложиш някоя умница от рода на трол и хейтър и се смятате че сте дали някакъв страшен аргумент който изчерпва всичко. После следват разни празноглавия от рода на обща фразеология и накрая завършвате с умозаключението вие приказвате общи приказки. Само дето не са общи приказки фактите че в пъти са повече европейците живеещи в Англия от англичаните в Европа, че Великобритания се развива с по-бързи темпове от тези в ЕС, че исторически Великобритания винаги е била на печеливашата страна за разлика от голяма част от Европа. така че няма ниакви доказателства че и в тези избор с или без ЕС Великобританския избор е неправилен. Напротив има доказателства че е правилен въпреки да не се харесва на такива като теб.

 38. 38 Профил на nehaen
  nehaen
  Рейтинг: 454 Любопитно

  До коментар [#37] от "jobssboj":

  Ти като типичен аг анализатор, защо мислиш, че си по-различен от това което описваш

 39. 39 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2333 Неутрално

  Мдаа... Имам си стабилна работа в Лондон, над 5 години съм тука, със или без сделка, боли ма шланга...
  —цитат от коментар 34 на 4epa1012


  Като гледам колко ти е акъля ми става мъчно за тези които са те наели!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 40. 40 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1669 Неутрално

  До коментар [#20] от "jobssboj":

  Това, че предците им не са били малоумни върши ли работа?
  А ако смяташ, че е възможно предоговаряне си на нивото на матрияла за което са предназначени приказките. Самия борко хич не вярва в това.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 41. 41 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1900 Неутрално

  Всички знаем, че от яйца може да се направи омлет, но от омлет - яйца, не може.
  Борис Джонсън иска да опровергае този опит.
  На мен не ми е много ясно как ВБр ще се върне в състоянието си на яйце...

 42. 42 Профил на 4epa1012
  4epa1012
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#39] от "Рим":

  Нещо на завист ми замирисва тука :)

 43. 43 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1279 Весело

  Глобалист-либерастията рИве на умрЕло! Мачкай БорИс!

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 44. 44 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4246 Неутрално

  До коментар [#14] от "pinoccio":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Пълни идиоти , сър!!!!

 45. 45 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 936 Любопитно

  Питам се защо ли графиката със секундите до Брекзит присъства само в статии, чийто произход е информация, получена от британското правителство. Защо например когато изказване на Туск или Юнкер са повод на статия, секундите ги няма...

  Отговорът е: необективна журналистика с опит за внушение.

 46. 46 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1643 Неутрално

  Е, мен не ме засяга, засяга единствено тези, избрали тази държава за живот, пред други, по добри държави.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 47. 47 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2230 Неутрално

  тоя форум яко изпросте и изглупе. Троловете и глупаците му баха мамата, като на всеки форум





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK