Как еврочиновници получават съмнителни, но законни надбавки

Как еврочиновници получават съмнителни, но законни надбавки

© ReutersВ една хладна декемврийска сутрин през 2018 г. синдикалистът Лина Кар излиза от офиса си в Брюксел. Насочва се към среща на 3 км в Европейския икономически и социален комитет (ЕИСК), консултатитивен орган, който дава на групи на гражданското общество и други платформа да изразяват мнението си по европейски въпроси, пише EUobserver. След като подписва обичайния списък за присъствие, тя се връща на работа преди обед в Европейската конфедерация на профсъюзите, където печели до 8600 евро на месец (преди данъци и удръжки).


За това, че е участвала в сутрешната сесия, комитетът й дава 290 евро дневни надбавки от пари на данъкоплатци, като целта е да покрие разходите си за настаняване, храна и местен транспорт. Един сандвич в Брюксел струва до 5 евро, билет за метро или автобус – 2.50 евро или 2.10, ако се купи предварително. UberX излиза около 10 евро за пътуване от 3 км. Според справките за дневните надбавки, с които изданието се е запознало, Кар е получила 46 110 евро от общо 159 срещи, проведени в Брюксел между 7 януари 2015 и 2 май 2019 г. Официално жител на Естония, тя освен това живее и работи на пълно работно време в белгийската столица.


Предвид че не й е необходим хотел, пред изданието Кар казва, че използва парите, за да покрива разходите за собствения си апартамент в Брюксел, както и други неопределени разходи, описани като легитимни.
Работи като секретар в базираната в Брюксел Европейска конфедерация на профсъюзите от 2015 г., като там се занимава с политики за социална защита и по-справедливи минимални заплати за хората с недостатъчно средства.


"Не всички срещи в Европейския икономически и социален комитет са целодневни", казва тя за сутрешната сесия на 18 декември. "След края на срещата се връщам в Европейска конфедерация на профсъюзите, за да продължа да работя по (нейни – бел.ред.) въпроси", допълва Кар.


Тя далеч не е единствената.


Белгийската дузина


Дванадесет членове на комитета са белгийци и само един не взима дневни надбавки. Един от белгийските получатели, бивш шеф на Федерацията на белгийския финансов сектор, е получил 85 260 евро между 6 октомври 2015 и 4 юли 2019 г. за срещи, проведени в Брюксел. Те включват надбавки за фестивала "Юбел" през септември миналата година, на който хора се събрали в голям парк в Брюксел, за да честват демокрацията.


Руди де Льов, фламандски синдикален лидер, която председателства Европейската конфедерация на профсъюзите, е взела по-скромната сума от 15 950 евро за същия период в Брюксел. Сред събитията, за които са й били необходими, е "културна проява" на 26 ноември 2018 г., също проведена в ЕИСК, за която получила 290 евро.


Макар да не е изключено да са повече, EUobserver е разкрил около 30 членове на Европейския икономически и социален комитет, от общо 350, които или работят, или живеят в Брюксел или наблизо. Тази информация е събрана от техни биографии, профили в LinkedIn, декларации в Европейския икономически и социален комитет, фейсбук страници и публикации в медиите, или комбинация между тях. Някои са синдикалисти. Други са лобисти, пенсионирани банкери или хора на пълен работен ден в други области.


Общо данъкоплатците са платили около 1.47 милиона евро на тази малка група хора от началото на 2015 г. до юли тази година.


Само един от всички тези 30 човека не е поискал дневни надбавки. Той е Оливие Валентин, белгийски синдикалист, чийто основен офис е в град Гент, на около 20 минути с влак от Брюксел.


Вицепрезидентът – 93 090 евро


Исабел Каньо Агилар е вицепрезидент на комитета и ще е на този пост до следващата година. Тя е от Испания, но живее в Брюксел. По тази схема е получила 93 090 евро между 6 октомври 2015 и 28 юни 2019 за 321 срещи, проведени единствено в Белгия и почти изцяло в Брюксел. Всички платени с пари от данъкоплатците.


През март тази година е декларирала 290 евро след посещение в музей в Антверпен, град на 55 км от Брюксел. Друг странен момент са дневните надбавки за събития, отбелязани като "вицепрезидентски ден" след назначаването й, на които е присъствала 68 пъти от 23 март 2018 до 24 юни 2019 г.


Най-много обаче взима Оливер Ропке, ръководител на офиса в Брюксел на Австрийския синдикален съюз. Той е получил 93 670 евро между 2015 и юли 2019 г. за проведени в Брюксел срещи.


Всички тези обществени пари идват на върха на често щедрите им заплати, което повдига въпроса как може тези служители да искат дневни надбавки от обществената хазна, докато посещават срещи в града, където живеят или работят, или и двете.


Според пресслужбата на ЕИСК отпускането на надбавки компенсира времето, прекарано от членовете в изпълнение на техните задължения и за свързаните административни разходи.


"Изглежда подвеждащо да се иска обяснение за надбавките, получени за четиригодишен период, вместо да се раздели тази сума за година", се казва още в отговор на запитване на изданието, в който се отбелязва, че задачите и задълженията на всеки член може да варират от година на година.


Правилата


Оставяйки настрана етичните съображения, никой от посочените хора не е нарушил определено правило. Всички те имат право на дневни надбавки. Но как ги харчат - или дали действително разходите, направени в Брюксел, възлизат на 290 евро на ден - е друг въпрос.


Използването на надбавка, финансирана от данъкоплатец, за да се плаща апартамент в Брюксел, изглежда съмнително, особено когато въпросният човек печели 8600 евро на месец от друга работа в същия град.


Попитани дали това е законно използване на парите, от пресслужбата на комитета отговарят, че "използването от всеки конкретен член на получените надбавки е строго личен въпрос".


Комитетът не следи къде всички му 350 членове живеят, обосновавайки се с правила, свързани със защита на данните. Същата институция обаче следи педантично дневните им надбавки, отбелязвайки ги по дата, място и предназначение. Тези данни са достъпни чрез молба за достъп до информация, както EUobserver се е сдобил с тях.


"Всеки член е получил 290 евро за всяка среща на която той/тя е присъствал/а", се посочва в изявлението на организацията.

Ключови думи към статията:

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  Ми резултатите не закъсняват.
  Алчни, барливи евробюрократи.

  Panta rhei....
 2. 2 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 24 Неутрално

  Бравос на евро бюрокрацията!
  Краде,ама краде в рамките на закона!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 3. 3 Профил на nonsens2
  nonsens2
  Рейтинг: 557 Гневно

  Разпускай паразитите!
  Няколко срещи по важни въпроси и след това кой откъде е!
  И наполовина по- малко на брой!

 4. 4 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2199 Неутрално

  Не е луд, който яде баница, а този, който му я дава.

 5. 5 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 4882 Неутрално

  Това си има име и то е "кражба".

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 6. 6 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4056 Неутрално

  Профсъюзните деятели, по света и у нас, са едни от най-големите бюрократи и хрантутници!

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 7. 7 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2663 Неутрално

  До коментар [#2] от "Платон Зурлеф":

  Щото руските бюрокртати са нещо по-добро?
  Бюрократи винаги ще има... Трябва да се контролират.

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 8. 8 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2926 Неутрално

  европейските закони са съмнителни?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 9. 9 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2926 Весело

  До коментар [#2] от "Платон Зурлеф":

  пък после на БГ и трябвал мониторинг. с механизъм

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 10. 10 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2663 Неутрално

  До коментар [#9] от "дерибеев":

  не бе, не трябва

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 11. 11 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3415 Неутрално

  Основната цел на всички бюрократи е, как да не работят, а да взимат, колкото се може повече пари. И, ако тези ги получават по някакви приемливи критерии, какво да кажем за нашите дупетати, които получават съвсем по хайдушки пари под масата за да прокарат някой удобен закон?

 12. 12 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1290 Неутрално
 13. 13 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1259 Неутрално

  По една среща на месец ми стига😉

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 14. 14 Профил на Black Hawk
  Black Hawk
  Рейтинг: 533 Весело

  Кога най-накрая данъкоплатците ще разберат, че всяка една допълнителна дейност или "услуга" предоставяна от държавата води до бюрокрация, раздуване на щат и разходи, пилеене на парите на наистина работещите и правещите бизнес? Ако това просто, но желязно правило се учи още в училище, няма да имаме нито стотици хиляди бюрократи, нито синдикати, социални комитети и други паразитиращи организации.

 15. 15 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2497 Неутрално

  Вярно са ползвали системата за да прибират пари, но поне не пречат, а много чиновници само пречат, да не говорим за НПО блокади.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 16. 16 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 876 Неутрално

  Законните злоупотреби са за стотици млн. евро, ако разровят ще разкрият
  потресаващи суми !!!

 17. 17 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3327 Весело

  Драги другаре и другарки!
  Тая "екстра" по същество е същото, което едно време по нашите земи се е наричало "диш хак".

  Но още може!
  До "прима нокте" ...

 18. 18 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 733 Неутрално

  Те нашите бандюги и калинки се учат от европейските дебело...ци, навсякъде е едно и също. И по социзлизЪма беше така, даже още по-брутално, и сега е така. Само дето са много по-богати и не се усеща толкова.

  Раздудата бюрокрация и клати..ци чиновници ще изядат главата на Европата.

 19. 19 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3311 Неутрално

  Значи съмнително, но законно! Че то и в България всичко е законно, но съмнително! Е, струва ли си некои другаре да чакат Европата да дойде на бял кон и да ни освободи?! Нали рибата се вмирисва от главата!!

 20. 20 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 759 Неутрално

  Ми резултатите не закъсняват.Алчни, барливи евробюрократи.
  —цитат от коментар 1 на Molossian  Бравос на евро бюрокрацията!Краде,ама краде в рамките на закона!
  —цитат от коментар 2 на Платон Зурлеф
  Евроатлантически ценности.

  Да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 21. 21 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2714 Неутрално

  По-големият проблем е, че участват на срещи организирани от разни лоби групи и фондации, дето никой не ги е избирал. И така си прокарват законите без да са давали предизборни обещания за тях.

 22. 22 Профил на Паро
  Паро
  Рейтинг: 289 Весело

  европейските закони са съмнителни?
  —цитат от коментар 8 на дерибеев


  Вярно е! Само евразийските са безспорни :)

 23. 23 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3327 Весело

  По-големият проблем е, че участват на срещи организирани от разни лоби групи и фондации, дето никой не ги е избирал. И така си прокарват законите без да са давали предизборни обещания за тях.
  —цитат от коментар 21 на realguru


  На мен и досега ми е най-любим случаят от преди близо десетина години, когато един такъв беше предал "становището си" по проект за нормите за автомобили направо на бланка на Порше.
  Домързяло го беше дори да погледне какво са му дали и направо го "входирал".
  Тъй де, те нали за това му плащат - не да чете, а да "вкарва" ...

 24. 24 Профил на boyankav
  boyankav
  Рейтинг: 42 Неутрално

  Европейската конфедерация на профсъюзите НЕ Е Европейска институция, а лобистка организация. Съответно, дамата не е т.н. еврократ. Европейският икономически и социален комитет е консултативен орган, който се състои основно от хора, външни за Европейските институции, т.е. не от еврократи. Поради горните факти, заглавието не отразява реални факти.

 25. 25 Профил на LiberalToTheBones
  LiberalToTheBones
  Рейтинг: 483 Неутрално

  Какво значи чиновници, Дневник? Това са си професионалисти, които липсват в Булгар територията. И си заслужават заплатата. Благодерение на тях съществувате като (макар и незаслужили) част от ЕС...

  Nazis, commies, idiots, conservatives, preservatives... Stay away..
 26. 26 Профил на Веселин Петров
  Веселин Петров
  Рейтинг: 298 Неутрално

  Европейската конфедерация на профсъюзите НЕ Е Европейска институция, а лобистка организация. Съответно, дамата не е т.н. еврократ. Европейският икономически и социален комитет е консултативен орган, който се състои основно от хора, външни за Европейските институции, т.е. не от еврократи. Поради горните факти, заглавието не отразява реални факти.
  —цитат от коментар 24 на boyankav


  Формално си прав, но Европейския икономически и социален комитет има годишен бюджет, който е заложен като част от бюджета на на Европейския съюз. Т.е след като получават изцяло бюджета си от ЕС (повече от 100 мил. евро годишно) са си поредните еврочиновници на практика.


За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK