Грешка 404 - Марияна Николова в търсене на киберсигурността

Марияна Николова

© Велко Ангелов

Марияна НиколоваДо 15 години затвор за киберпрестъпления, санкции според най-новите европейски правила и стратегия за киберсигурност - това обеща новият отговорник за киберсигурността в България - излъчения от НФСБ вицепремиер Марияна Николова, ден след като оглави ресорния правителствен съвет.


Част от изявленията й се оказаха откровено неверни или неточни. "Дневник" провери казаното и потърси уточнения.


Съветът на Европа наскоро прие наредба...


В първото интервю след като пое новия си пост, Марияна Николова заяви, че цяла Европа има тежки проблеми с киберсигурността в последните две години и затова вече са предприети мерки. "Съветът на Европа наскоро прие наредба, която, общо взето, посочва редица санкции, които ще бъдат предприети срещу хакери, които си поставят за цел да правят пробиви в страни - членки на Европейския съюз, и в международни организации", каза тя в сутрешния блок на "Нова телевизия".
Малко по-нататък в разговора тя обясни, че като "нов правен юридически механизъм" Съветът на Европа е приел значителни санкции, включително хакерите да не могат да влизат в нито една страна - членка на ЕС, и да се блокират банковите им сметки и имущество. "Всеки хакер трябва да знае - искам да го подчертая изрично - че всеки, който се опитва да хаква определена система [...], ще го грози санкция от най-високо ниво, като например никога в живота да не може да посети една страна от ЕС", предупреди Николова.


Доколкото Съветът на Европа е международна политическа организация и няма законодателни правомощия, "Дневник" се обърна към институцията в опит да установи за каква наредба говори Николова. В отговор оттам заявиха, че вероятно вицепремиерът е имала предвид инициатива не на Съвета на Европа, а на Европейския съюз (ЕС) и неговия орган - Съвета на ЕС. Напомниха също, че Съветът на Европа е организация, отделна от структурата на ЕС, и работи по въпроси, свързани с човешките права, демокрацията и върховенството на закона.


Никога да не може да посети страна от ЕС


Проверка показва, че на 17 май Съветът на ЕС, който представлява държавите членки, действително е приел подобно законодателство - става дума за регламент за ограничителни мерки срещу кибератаки, основан на одобрено същия ден решение по темата. И двата документа обаче засягат не общността, а се ориентирани срещу външни атаки от трети страни.


Това означава, че одобрените мерки не биха могли да се отнасят например до актуалния в България случай с изтичането на лични данни на информационната система на Националната агенция за приходите, за който прокуратурата разследва собственика и служители на "ТАД груп". Освен ако не се установи незаконна дейност, която да е ръководена или финансирана от източник извън ЕС.


"Можем да си отдъхнем: реакцията е срещу външна заплаха, не са въведени някакъв нов тип ограничителни мерки за свободата на движение на гражданите от държавите членки", коментира пред "Свободна Европа" юристът проф. Нели Огнянова, преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски", ден след като медиите цитираха изявлението на вицепремиера Марияна Николова за европейските санкции.


Какво всъщност прие Съветът на ЕС


В официалното съобщение на Съвета от 17 май приетите решение и регламент са определени като "рамка, която дава възможност на ЕС да налага целенасочени ограничителни мерки за възпиране и реагиране при кибератаки, които представляват външна заплаха за ЕС или неговите държави членки, включително кибератаки, насочени срещу трети държави или международни организации, когато се смята, че ограничителните мерки са необходими за постигане на целите на Общата външна политика и политика на сигурност".


Одобреният през май нов режим на санкции за първи път позволява на ЕС да налага санкции за кибертаки, които водят началото си или се извършват от място извън съюза и при използване на инфраструктура извън съюза. В обхвата на санкции влизат и хората и организациите, които предоставят финансова, техническа или материална помощ за извършването на такива атаки или които участват в тях по друг начин.


В законодателството се казва, че кибератаките са действия, които включват: непозволен достъп до информационни системи; намеса в информационни системи; намеса в данни; прихващане на данни.


Държавите членки са задължени да предприемат необходимите мерки за предотвратяване на влизането или транзитното преминаване през тяхна територия на отговорните за кибератаки, помощниците им и свързани с тях трети лица. Освен това се замразяват всички финансови средства и икономически ресурси, принадлежащи, притежавани, държани или контролирани от трите групи, замесени в атака. Съветът на ЕС с единодушно решение съставя и изменя списъка на нарушителите, които подлежат на санкции.


Пред "Дневник" Христо Копаранов, съдружник и ръководител практика "Конкурентно и потребителско право" в АД "Попов, Арнаудов и партньори" с опит в прилагането на европейското право и правоприлагането в областта на технологиите, подчертава, че решението и регламентът се отнасят само за такива атаки, които от една страна са със значително въздействие, а от друга страна за външни за съюза. Това означава, че нищо, което е уредено в регламента и решението не се отнася за кибератаки, които са изцяло свързани с ЕС и са извършени на негова територия от граждани на съюза, допълва Копаранов.


Една стратегия... написана преди 3 години


Вицепремиерът се обяви за сериозно повишаване на наказанията за киберпрестъпления, като уточни, че предвидените в момента - от 2 до 8 г. затвор, са твърде занижени. "Аз бих предложила затвор от 5 до 15 г. за подобни престъпления, в които попадат проникването и хакването на пароли", каза Марияна Николова, без да аргументира идеята си, но като подчерта, че става дума за опасни деяния, които трябва да се наказват адекватно.


"Само ще кажа, че наказателната политика изисква внимателно отношение и увеличаването на репресията задължително се предхожда от компетентна предварителна оценка на въздействието", коментира по тази тема Нели Огнянова пред "Свободна Европа".


Марияна Николова допълни, че веднага след като президентът определи с указ своя представител, Съветът по киберсигурността към правителството ще започне работа по стратегията по киберсигурност. Подобен документ всъщност съществува от три години., но вицепремиерът не спомена за него.


Стратегията е приета от Министерския съвет на 13 юли 2016 г., нарича се "Киберустойчива България 2020" и според написаното вътре "очертава етапите на развитие и израстване от постигане на базова информационна сигурност и киберхигиена до зряло информационно общество, способно да устои на кибер- и хибридни заплахи във всички сфери".


На близо 60 страници документът описва мерки за повишаване на киберсигурността на институциите, механизми за координация в кризисни ситуации, създаване на киберразузнаване и стъпки за развитие на кибердипломация. Предвижда се при изпълнение на очертаните предходните етапи през 2020 г. и нататък България да е достигнала ниво на зрялост което осигурява киберустойчивост на национално ниво и ефективно взаимодействие и интеграция с ЕС и НАТО.


Отговорност и експертиза


В отговор на въпрос Марияна Николова обясни, че предложението да поеме новия си пост е било отправено лично от премиера Бойко Борисов, като уточни, че това е станало на 19 август - само ден след изказването на съпредседателя на "Обединени патриоти" Валери Симеонов, че през септември може да има промени в управляващата коалиция. Николова зае вицепремиерския пост именно от Симеонов, като преди това беше началник на кабинета му.


"Назначението ми начело на Съвета по киберсигурност няма връзка с изявления на политически лидери. Тук става въпрос за ресорна отговорност и експертиза", заяви Николова, като малко преди това се възмути от въпроса дали разбира от компютри и подчерта, че е преминала различни обучения и дори притежава "квалификацията ITcard".


* "Грешка 404 - страницата не е намерена" е съобщение в браузъра, което се появява, когато има въведен уеб адрес, който не съществува или е грешен, поради което сървърът не може да изпълни заявката.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (133)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Тази калинка е на Валери Симеонов. Търсете му сметка от него.

 2. 2 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1824 Весело

  "как е правилно: Иран или Ирак?" - пита блондинката

 3. 3 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3273 Неутрално

  Тя е като един сателит, обгърнал проблема от голяма височина.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 4. 4 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1595 Неутрално

  Аман от тая калинка.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 5. 5 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 478 Весело

  Подигравате се вие със ITcard сертификата! Веднага в панделата за 15 години, терористи такива! Стабилността ще ми клатят!

 6. 6 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2348 Неутрално

  Тази калинка е на Валери Симеонов. Търсете му сметка от него.
  —цитат от коментар 1 на Гербер ДайБългарист ДеСеБар


  Блондата на Симеонов взе да разбира от всичко!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 7. 7 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4084 Весело

  Не знам коя е грешката, ако е (номер) 404 пак добре за това управление, въпреки че всички ние често се натъкваме на това съобщение като ползваме нета...А тази калинка специално по нищо не се отличава от останалите калинки, че да и се обръща особено внимание....

 8. 8 Профил на Are de
  Are de
  Рейтинг: 687 Неутрално

  Поредната калинка. Те толкова много, че вече и на тях хората спряха да обръщат внимание. Сертифицирано може да си служи с електронна поща, така че навярно измежду електората и е като едноок сред стадо от слепци.

 9. 9 Профил на alchemist
  alchemist
  Рейтинг: 981 Любопитно

  Тази калинка е на Валери Симеонов. Търсете му сметка от него.
  —цитат от коментар 1 на Гербер ДайБългарист ДеСеБар


  А как ще коментирате това:
  "В отговор на въпрос Марияна Николова обясни, че предложението да поеме новия си пост е било отправено лично от премиера Бойко Борисов, като уточни, че това е станало на 19 август - само ден след изказването на съпредседателя на "Обединени патриоти" Валери Симеонов, че през септември може да има промени в управляващата коалиция."

  Ако спориш с идиот, вероятно точно същото прави и той.
 10. 10 Профил на Дедо Лойко
  Дедо Лойко
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#4] от "Свинчуга":

  сайсмехса тука лий?

  Vernam Cipher
 11. 11 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2707 Неутрално

  Тази калинка е на Валери Симеонов. Търсете му сметка от него.
  —цитат от коментар 1 на Гербер ДайБългарист ДеСеБар


  Герберунгел, за всички калинки отговаря мутрата от СИК!
  Ние знаем, че нямаме премиер! И 10 години вече е така!
  А това, което си написал, само потвърждава този факт.

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 12. 12 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 4034 Весело

  "как е правилно: Иран или Ирак?" - пита блондинката
  —цитат от коментар 2 на ju.li


  Ай ся, все блондинките виновни!

  То вярно, че една изкара петела бозайник, ама тя боядисана.
  Пък една видна вакла брюнетка нахака Пекин във Виетнам ...

 13. 13 Профил на alchemist
  alchemist
  Рейтинг: 981 Гневно

  До коментар [#7] от "samoedin":

  Грешките в управлението на България отдавна са от групата 5xx...

  Ако спориш с идиот, вероятно точно същото прави и той.
 14. 14 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 360 Весело

  И после що имало вицове за блондинки.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 15. 15 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 4034 Весело

  Тази калинка е на Валери Симеонов. Търсете му сметка от него.
  —цитат от коментар 1 на Гербер ДайБългарист ДеСеБар


  Герберунгел, за всички калинки отговаря мутрата от СИК!
  —цитат от коментар 11 на Рим


  Тц, тц, тц!
  'Секи вика - зЕми я ти!

  Горката муцка ...

 16. 16 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 830 Весело

  Марянка, направо разстрел на место, не си губете времето, щото ви е много ценно!
  Инак за убийци, изнасилвачи, крадци на едро, злоупотребили със служебно положение в огромни размери и прочие отрепки - условната присъда да е най-масова!
  Това трябва да стандарта за справедливост на тая територия явно!

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 17. 18 Профил на ages
  ages
  Рейтинг: 957 Неутрално

  Дневник, усеща се ирония в статията. Все още не арестуват за това. Само порицават публично и прокуратурата сочи медиите, които го правят с пръст.

  Защо ако не да?!
 18. 19 Профил на Грую
  Грую
  Рейтинг: 363 Весело

  Бих преподал няколко урока на русата мацка :)

 19. 20 Профил на Mike Crazy
  Mike Crazy
  Рейтинг: 297 Неутрално

  "Буржоата реформа блок" - върхово постижение в ИТ скилсета на родните умнокрасиффци - радикални комунисти от ДСБ!

 20. 21 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1429 Весело

  [quote#9:"alchemist"][/quote]
  Не може да бъде! Бай Онуй няма никога нищо общо с нищо. Той винаги е само наблюдател и вина не носи никога за нищо.

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 21. 22 Профил на Mike Crazy
  Mike Crazy
  Рейтинг: 297 Неутрално

  [quote#9:"alchemist"]
  —цитат от коментар 21 на virtual brain
  Не може да бъде! Бай Онуй няма никога нищо общо с нищо. Той винаги е само наблюдател и вина не носи никога за нищо.[/quote]

  Статията не е за Ръдань, що го намесваш ни в клин, ни в ръкав?

 22. 23 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 364 Неутрално

  Тази, пръскачката и Мара Неврокопска разказаха играта на киберсигурността с дълбокоумните си изявления. Доньо, Доньо, да беше жив, Доньо, да видиш животът какви сценарии ти поднася! Твоите тримца семки да ядат!

  Мърфи е оптимист!
 23. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 25 Профил на nikola velinov
  nikola velinov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  И аз като калинката не разбирам от кибер-мибер, та да питам - това не е ли системна грешка?
  До коментар [#19] от "Грую":

  Бай Грую, молим, без сексуални намеци!:):):)

  ЛДВ
 25. 26 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 1368 Неутрално

  [quote#9:"alchemist"]
  —цитат от коментар 21 на virtual brain
  Не може да бъде! Бай Онуй няма никога нищо общо с нищо. Той винаги е само наблюдател и вина не носи никога за нищо.[/quote]

  Той отговаря за всичко хубаво, за лошото - останалите!

 26. 27 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 679 Любопитно

  А министър Томи До, който отговаряше за ИТ-то, той къде е?

  А онзи пуяк - зам.министър Валери Борисов, който натвори това ДАЕУ и централизира всички ИТ-поръчки да минават оттам, той къде е?

 27. 28 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2707 Неутрално

  Аман от тая калинка.
  —цитат от коментар 4 на Свинчуга


  Тази калинка Мариана, е назначена от "премиера" борисов!
  Тя е вицепремиер! Представяте ли си каква нищета цари в държавната администрация, след като има вицепремиери, които още не са разбрали разликата между Съвета на Европа и този на ЕС...? Представяте ли си, какво е нивото на долу по веригата?
  Хайде, бай Ставри да не знае, ама вицепремиерът...?
  Въобще, простащината и неграмотността на централната власт дойдоха заедно с борисов и ще си отидат само тогава, когато и той си отиде!
  Защото не е виновна Мариана. Тя толкова си може. Виновен е този, който е назначил Мариана!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 28. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 31 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 1368 Неутрално

  До коментар [#28] от "Рим":

  Надолу, надолу по веригата...колко да е надолу....една стъпка! Ами представи си наистина надолу!

 31. 32 Профил на бабачко
  бабачко
  Рейтинг: 519 Неутрално

  Подигравате се вие със ITcard сертификата! Веднага в панделата за 15 години, терористи такива! Стабилността ще ми клатят!
  —цитат от коментар 5 на fio41315648


  Майтапа настрана! Аз пък имам Мултиспорт карта и смятам да се самопредложа за националния по петобой за олимпиадата ;)

  искаш нов монитор? изтрий тук: ##############
 32. 33 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1824 Неутрално

  До коментар [#27] от "Smoke":

  Ми министър Томи До усвои има-няма два милиарда.
  Нека и други се намърдат малко...

 33. 34 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  До коментар [#1] от "Гербер ДайБългарист ДеСеБар":

  И как по-точно 10-тина депутата могат да назначат вицепремиер без мъдрото съгласие на Вожда на племето Винету?

  Не ме търсете преди обяд
 34. 35 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 679 Неутрално

  Тази калинка Мариана, е назначена от "премиера" борисов!
  —цитат от коментар 28 на Рим

  Не я обиждайте жената - тя каза със самочувствие, че разбира от компютри, понеже имала сертификат ITCard. Ха-ха-ха!

 35. 36 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 4034 Весело

  А министър Томи До, който отговаряше за ИТ-то, той къде е?А онзи пуяк - зам.министър Валери Борисов, който натвори това ДАЕУ и централизира всички ИТ-поръчки да минават оттам, той къде е?
  —цитат от коментар 27 на Smoke


  Изсулиха се като мазен бахур ...

  Ама пък да погледнем и от техния ъгъл - за какво да храниш калинка, ако не я ползваш по предназначение да обира вниманието, докато се изсулваш по терлици, нали?

 36. 37 Профил на anty
  anty
  Рейтинг: 631 Неутрално

  Типичен предсавител на ГЕРБ.
  Но за съжаление такива са недоразвитите комунисти от ГЕРБ.
  Материала, материала.

 37. 38 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 1368 Неутрално

  Жената е права! Министъра на земеделието да не би да има бустан или оранжерия или леха с краставици!
  И все пак понеже съм сигурен, че си има кола, нека да оглави МТИТС! И без това ИТ-то е към него и без това никой не може да и каже копче щом си има кола!

 38. 39 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1790 Весело

  До коментар [#13] от "alchemist":

  По-скоро от групата XXL....

  Живеем във времена на суши, фондю и жулиен, а аз продължавам да обичам кюфтенца с пържени картофки и баничка с боза. Моята простотия край няма!
 39. 40 Профил на bobisf
  bobisf
  Рейтинг: 294 Неутрално

  май й е изтекъл сертификата itcard на тая - сайтът изобщо не зарежда. Явно са решили да прекратят дейността си, след като тая кака им направи хубава реклама..

 40. 41 Профил на Дедо Лойко
  Дедо Лойко
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Тази калинка е на Валери Симеонов. Търсете му сметка от него.
  —цитат от коментар 1 на Гербер ДайБългарист ДеСеБар


  Дедо Лойко е не виновен! за нищо! и никогаж!

  Vernam Cipher
 41. 42 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 1368 Неутрално

  До коментар [#36] от "xm...":

  Уфф бат Бойко не разбра, че някой път по правилата е по-лесно отколкото по неговия си начин! То пък си е трудна работа, винаги да търсиш чак пък най-неподходяшия за всяка длъжност!

 42. 43 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 1368 Неутрално

  май й е изтекъл сертификата itcard на тая - сайтът изобщо не зарежда. Явно са решили да прекратят дейността си, след като тая кака им направи хубава реклама..
  —цитат от коментар 40 на bobisf


  Лъжеш ти си ги хакнал! Хайде докажи, че не можеш!

 43. 44 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 478 Весело

  До коментар [#7] от "samoedin":
  Некомпетентността, дразни сама по себе си, но в случая напъването е неприятно! Каквото и число да извадим от 0, резултатът все е 0, обаче както гласи брадатият виц: Когато си н@сран, не чуруликай!

 44. 45 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 364 Неутрално

  До коментар [#24] от "Mike Crazy":
  Ти отсъства ли от училище, когато преподаваха Талев, крейзи майки? Или до там не успя да го добуташ? Виж там в гугъла коя е Султана Глаушева, ама да знаеш, че като ти излязат заглавията, можеш да кликнеш върху тях и там има още букви, наредени една до друга. Хайде, стига ти толкова, отвори букварчето и като го изчетеш, пробвай пак.

  Мърфи е оптимист!
 45. 46 Профил на ART
  ART
  Рейтинг: 532 Неутрално

  КАЛИНКАТА И ХАКЕРИТЕ

  Искала калинката - наперено и мъжки,
  да пази бази данни от хакери и въшки.

  Аз въшките ги зная - уверено твърдяла -
  за мен не са проблем, с години съм ги яла.
  Назнайвам и компютрите - летяла съм над тях
  то няма нищо сложно - и да, не ме е страх.

  Но ето че, наблизо, хакери вървяли
  щом чули я, от смях, всичките умряли.
  Спаси ни тъй калинката от хакерска атака.
  Сега е на Малдивите - наградата си чака.

  ПИ 😏

 46. 47 Профил на Дедо Лойко
  Дедо Лойко
  Рейтинг: 0 Неутрално

  една изкара петела бозайник
  —цитат от коментар 12 на xm...


  че да не е членестоного?

  тривиа тайм:

  https://duckduckgo.com/?q=vertebrate +whole+genome+duplication

  Vernam Cipher
 47. 48 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 1368 Неутрално

  В тоя Дневник сте много лоши! Ама хич не проявявате разбиране към хората!
  Преди 1-2 седмици гледам в магазина Десито Танева да си пазарува! Викам ей супер яко гледай как видях ГЕРБ-ер в магазина! После се сетих, че в тоя магазин бях видял и Болен и Веждичката и викам - явно като са на зор хората идват все тука. Гледам как си избиа домати и си викам - глей сега с какъв професионализъм ще го направи! Пък аз простия само щях да бръкна в кашона! После ми стана мъчно! Викам си, да бяха узрели моите домати да ида да и напълня една торба, че да види земеделска продукция жената ! Обаче зелени да му се невиди. После си викам - ето няма корупция! Няма! Няма кой да ходи да даде едно кило за мъдрото управление рушвет! И така стана ми мъчно, как не мога да помогна на управлението! На стабилността! Викам си - добре, че го няма и Гешев в магазина, че както клатя земеделието с бездействие съм си чист терорист и съм си за следствения арест отвсякъде!

 48. 49 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 510 Гневно

  Потресаваща, масова некадърност! Това е Г☭РБ приятели! Гласувайте за калинките!
  Утре не само ЕГН-то ви ще е в Интернет, а заплатата, банковата сметка, фирмите, адреса, телефона, всичко!

 49. 50 Профил на le_bigmac
  le_bigmac
  Рейтинг: 543 Неутрално

  До коментар [#32] от "бабачко":

  Тихо да не те чуят, че с Мултиспорт карта ставаш капитан на националния одма! Лично шефа на всички национални ще те назначи без да те пита.

 50. 51 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1743 Весело

  До коментар [#1] от "Гербер ДайБългарист ДеСеБар":

  Нали ви коалиционен партньор! Вашите калинки по-различни ли са? Може би с друг цвят на точките?

 51. 52 Профил на plamenss
  plamenss
  Рейтинг: 1223 Весело

  Бих преподал няколко урока на русата мацка :)
  —цитат от коментар 19 на Грую


  Разберете се с Валерката, какъв е реда!

 52. 53 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 1368 Неутрално

  До коментар [#1] от "Гербер ДайБългарист ДеСеБар":Нали ви коалиционен партньор! Вашите калинки по-различни ли са? Може би с друг цвят на точките?
  —цитат от коментар 51 на murry


  АМа стига го тормози човека! Пък на него му се струва учена жена и не може да схване що така приказвате!

 53. 54 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2976 Весело

  Имала Мариана шапка с едно перо:)

 54. 55 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3148 Неутрално

  Поредната глупава изява на една калинка. Умна блондинка???!!! Е, като деца вярвахме в дядо Мраз и Снежанка. Като възрастни, ще се опитаме да повярваме и в това, НО...

 55. 56 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 801 Неутрално

  Не е блондинка. Боядисана е и много проста, но той какво да хареса човекът, пък и него кой да го хареса. Все боклуци червени. Та си е червен пън.

  BG e мини империя на злото.
 56. 57 Профил на b0b069
  b0b069
  Рейтинг: 559 Неутрално

  Тая освен че е по обла и от сфера, ми е и адски арогантна. Де ги копаят такива неуспешни аборти в Герб, не ми е ясно

 57. 58 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 866 Неутрално

  Тъпо парче е тая! Тъпо, та чак вдлъбнато! Цветът на герберастията!

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 58. 59 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 1368 Неутрално

  Тая освен че е по обла и от сфера, ми е и адски арогантна. Де ги копаят такива неуспешни аборти в Герб, не ми е ясно
  —цитат от коментар 57 на b0b069


  Много си е добре жената! Даже Борис Джонсън може да я назначи за вице при него! Гледай колко хитро намери цаката на свободното придвижване в ЕС! Обявяват те за хакер и повече не можеш да ходиш никъде! Оня ако се сети може да обяви за хакери всички в ЕС и така хем са в общия пазар (UK де), хем няма свободно придвижване на чужди граждани в UK, а само обратното! И освен това ЕГН-тата на българите ги има в интернет, заедно с другите данни - просто разпечатват и ги обявяват за хакери !

 59. 60 Профил на Дедо Лойко
  Дедо Лойко
  Рейтинг: 0 Разстроено

  До коментар [#19] от "Грую":

  геронтофил!

  Vernam Cipher
 60. 61 Профил на Дедо Лойко
  Дедо Лойко
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#17] от "Минас Бахдасарян":

  мангалица-ГЕРБ

  https://visitcryptoville.com/wp-content/uploads/2013/11/woolypigs01.jpg

  Vernam Cipher
 61. 62 Профил на carlosestrada
  carlosestrada
  Рейтинг: 294 Весело

  тая патка е направо грешка 418

 62. 63 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 3379 Неутрално

  Аман от тая калинка.
  —цитат от коментар 4 на Свинчуга  В голямата торба с име ГЕРБ, колкото пъти бръкнеш, толкова калинки ще извадиш - там друго НЯМА !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 63. 64 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 3379 Неутрално

  Тази калинка е на Валери Симеонов. Търсете му сметка от него.
  —цитат от коментар 1 на Гербер ДайБългарист ДеСеБар  А още по-добре би било да се обърнем към Иван Костов - това е човекът, който назначи Симеонов и антуража му .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 64. 65 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 3379 Неутрално

  Тази калинка е на Валери Симеонов. Търсете му сметка от него.
  —цитат от коментар 1 на Гербер ДайБългарист ДеСеБар  " В отговор на въпрос, Мариана Николова обясни, че предложението да поеме новия пост е било отпраено лично от премиера Бойко Борисов ... "


  Тъп си се родил и в един прекрасен ден - тъп ще се представиш при дядо ми и баща ми .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 65. 66 Профил на Дедо Лойко
  Дедо Лойко
  Рейтинг: 0 Неутрално

  тая патка е направо грешка 418
  —цитат от коментар 62 на carlosestrada


  HTTP 418 I'm a teapot

  ва го не знайх :D

  Vernam Cipher
 66. 67 Профил на Дедо Лойко
  Дедо Лойко
  Рейтинг: 0 Неутрално
 67. 68 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 1475 Неутрално

  Партиите с Д и Б в името да предложат шефа на ТАД груп за тази позиция, той е голям специалист.

 68. 69 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 954 Любопитно

  До коментар [#37] от "anty":
  Абе калинка е - не ще и слово.
  Ама да се говори, че като вали дъжд, земята става мокра, е също толкова изумено.
  Слагайки я до вашият евродепутат, не намирам огромна разлика в капацитета и способностите. Калинка до торен бръмбар. Със съжаление и свито сърце го казвам, не злорадствам.

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 69. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 70. 71 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5944 Неутрално

  От убедена "калинка" толкова :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 71. 72 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3273 Неутрално

  [quote#24:"Mike Crazy"][/quote]

  Кажи на десятника си да те прати в някой сайт за малоумни -- ПИК, Блиц, има ги много. Няма да останеш без хляб.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 72. 73 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1171 Неутрално

  До коментар [#30] от "Минас Бахдасарян":

  ммм...не. Твърде малък му е. Пръстът.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 73. 74 Профил на TheProducer
  TheProducer
  Рейтинг: 15 Неутрално

  Моля "Въ" - тънка е разликата между "Съвета на Европа" и "Съвета на ЕС" (познат още като Съвет на министрите, основен законодателен орган на ЕС заедно с ЕП).

  Човек може лесно да се обърка ;) Особено, ако няма представа...

 74. 75 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 616 Неутрално

  "Аз и Viberator мога да използвам, но това няма значение", отговори Марияна Николова на въпрос за компютърните й умения...

 75. 76 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 758 Неутрално

  С извинение но тази и за порно не става.
  Или поне след 3-4 ракии може.
  Ако не си отваря устата да говори обаче
  А само за друго.
  Дееб@ ....

 76. 77 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 1005 Неутрално

  “Не знам нищо, но ще ви кажа всичко”: модата на псевдоекспертите
  http://glasove.com/categories/na-fokus/news/ne-znam-nishto-no-shte-vi-kazha-vsichko-psevdoekspertite-koito-vsichki-slushame
  Статията като ,че ли е писана за БЪГ-ерия!Всички до един са компетентни за всчико.
  А Дончев, с какво ще се похвли, освен че няма да върне нищо от клати@§рстването 3 години и че преизпълни плановете за търгове на онзи холерик и верен авер /още от Габросвските години/от СТЕМО и Коли- комп??

 77. 78 Профил на Джони Глупавия
  Джони Глупавия
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Коефициент на интелигентност на правителството - отрицателен. Добре, че е Доган и свинчо да ви казват какво да правите тъпанари от НФСБ...

 78. 79 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1490 Весело

  "След като бяха извършени хакерските атаки от НАП, държавата предприе редица ключови фактори, които вече настъпиха като по отношение на административни мерки" е положението братчеди

 79. 80 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1861 Неутрално

  Потресаваща, масова некадърност! Това е Г☭РБ приятели! Гласувайте за калинките! Утре не само ЕГН-то ви ще е в Интернет, а заплатата, банковата сметка, фирмите, адреса, телефона, всичко!
  —цитат от коментар 49 на arcanum

  Банковата сметка може и да не съществува. Да е закрита служебно.

 80. 81 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 669 Неутрално

  Тази мома не бе ли завършила право? Това е поради което и се иска да промени НК за т.н. кибер престъпления. Колкото до спецификата на работата екип от десетокласници ще се погрижи за това.Тогава и нейното присъствие с "ITcard" би могло да се сведе до"уредник на музея".

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 81. 82 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#27] от "Smoke":

  В.Борисов е член на борда на директорите на Информационно обслужване и заедно с Мишо професорчето, статистически стъкмисват обработката на изборните резултати. Като човек на Спас Русев, му дадоха практически неограничени права и му гласуваха доверие заедно с ЦЦ да отговаря за обработката на данните, постъпващи от изборните секции. По негово предложение назначиха Мишо Константинов, но се върза на внушението на Пламен Вачков, че ГЕРБ си отива, както си отиде НДСВ и го метнаха, че БСП като вземе властта, ще го направят министър. В замяна, издаде костинбродската схема и пчеличката Мая разлая кучетата. За награда го уредиха в ИО. На каква цена предварително подготвените бюлетини, пакетирани по бройки и райони, изчислени от статистическия анализатор се представиха от съда като бюлетини за брак сигурно знаят само този който е платил и този, който е взел. Междувременно, как се е сдобил с жълти павета и си е павирал двора пред къщата в Кондофрей с тях, само той си знае. Може би и кметицата. Кондофрейци много внимават да не засегнат с нещо момчето, защото е известен като много отмъстителен. Освен, че е безумно алчен, корумпиран и властолюбив.

 82. 83 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 746 Весело

  Тая, като и гледам снимката се сещам за лафа "родѝ ме мамо тъпа, аз сама ще се изруся".

 83. 84 Профил на Mike Crazy
  Mike Crazy
  Рейтинг: 297 Неутрално

  има вицепремиери, които още не са разбрали разликата между Съвета на Европа и този на ЕС...?
  —цитат от коментар 28 на Рим


  Бе то имаше премиери, дето не беха чували за разликата между относителното тегло на водата и петрола, ама такива илитератчета като теб ни ги пробутват за "експерти". Има и една неплитка, дека си превежда платените интервюта с "Гугъл транслейт" -

  https://dariknews.bg/novini/bylgariia/avtomatichno-generiran-prevod-predstavq-radan-kynev-kato-lider-na-burzhoata-reforma-blok-1509951

  И таа искате да ни я пробутате за "експерт". Че и юродепутатница я направихте, да резили България по-страшно и от Бареков. ВъоПще, "експерт" до "експерта" сте у радикалното БКП на тов. Костав, де викат хората - фани единия, удари другия, че да падне третия. Я обади, големите "експерти", оти немате пари да си платите за партийна централа, а сте окупирали противозаконно държавната сграда на Кърниградска - вече три години? Нали уж за законност се борехте? Или законите не важат за червените престъпници от ДСБ, а?

 84. 85 Профил на Mike Crazy
  Mike Crazy
  Рейтинг: 297 Неутрално

  Каквото и число да извадим от 0, резултатът все е 0
  —цитат от коментар 44 на fio41315648


  Ей на, дръгалефските капацитетЕ дадоха своя неоценим принос и в математиката и най-паче в алгебрата! Хвала! Ний па да сме си мислели, че 0-5=-5. Лелей, в какви заблюди е живяло человечеството преди появата на дръгалефските умнокрасифци, чак ума ми не го побира! екои па си мисле'а, че петрола е по-лек от водата, дорде Гуруто на дръгалефската радикална компартия - тов. Костаф - не ни шашнА с един лабараторен аналиС - оценка на риска! Бе ужаст ви казувам, сега поради откритията на дръгалефската нАучна школа предстои цЕлостно преосмисляне на световните теории и най-паче тази на класическата клинична психиатрия - зер, такива идиоте юще не са описани в световните научни трудове! Буха-ха-ха-ха-ха...

 85. 86 Профил на Mike Crazy
  Mike Crazy
  Рейтинг: 297 Неутрално

  и съм си за следствения арест отвсякъде!
  —цитат от коментар 48 на Oleg Shishmanov


  Не си, не си... За идиотизъм прибират на друго място, ама и за там не си, оти си ви е вродено на драгалевските радикални комунисти и медицината е безсилна да се справи с проблема... Ще си живееш така, успокоението ти е, че не си единствен - цели 0,6% сте с тази диагноза.

 86. 87 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1577 Неутрално


  "Тук става въпрос за ресорна отговорност и експертиза"
  Впечтлени сме, Борисов избира най-кадърните некадърници за цифровизация и защита от кибер атаки. Да му имам скамейката, която е толкова дълга, колкото и адекватна.

 87. 88 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 819 Неутрално

  - Абе, моме проста, кой ти даде поста?
  - Даде ми го Вожда, дето ме оножда.
  Радой Ралин
  Добре че Вождът е як, че има много моми от неговият екип за онождане.

 88. 89 Профил на Mike Crazy
  Mike Crazy
  Рейтинг: 297 Неутрално

  "Тук става въпрос за ресорна отговорност и експертиза"Впечтлени сме, Борисов избира най-кадърните некадърници за цифровизация и защита от кибер атаки. Да му имам скамейката, която е толкова дълга, колкото и адекватна.
  —цитат от коментар 87 на proza


  Я дай един "експертин" от ДСБ-то, да се посмеем малко, буха-ха-ха-ха... Най-големите некадърници в държавата си спретнаха виртуална кръчма у сайтчето на подсъдимия Прокопиев, където да се самовеличаят и да плюват по другите. Познайте що не смеят да го правят у другите медии? Ми щото там ги правят разногледи с примери за тяхната собствена некадърност и няма модератори, които да банират "льошите", които им казват истината.

 89. 90 Профил на Дедо Лойко
  Дедо Лойко
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Костаф - не ни шашнА с един лабараторен аналиС
  —цитат от коментар 85 на Mike Crazy


  Empty set

  In mathematics, and more specifically set theory, the empty set or null set is the unique set having no elements; its size or cardinality is zero. Some axiomatic set theories ensure that the empty set exists by including an axiom of empty set; in other theories, its existence can be deduced.

  Vernam Cipher
 90. 91 Профил на tonyz
  tonyz
  Рейтинг: 13 Весело

  Р. Ралин: "-Абе моме проста, кой ти даде поста?
  -Даде ми го Вожда, дето ме оножда."

 91. 92 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8319 Неутрално

  И тя, и заместничката и, по-добре да не си отварят устата. И двете са грешка 404.

 92. 93 Профил на Mike Crazy
  Mike Crazy
  Рейтинг: 297 Неутрално

  И тя, и заместничката и, по-добре да не си отварят устата. И двете са грешка 404.
  —цитат от коментар 92 на Роси


  А вие всите десебили сте грешка 00 (aka WC).

 93. 94 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1237 Неутрално

  Когато един управник е неспособен да реши проблем РАЗУМНО, прибягва до брутални наказания и ТИРАНИЯ - 15 години затвор за хакерство ?!?

 94. 95 Профил на Дедо Лойко
  Дедо Лойко
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#93] от "Mike Crazy":

  гробар смрадлив, седай да читеш ОСИ модела

  Vernam Cipher
 95. 96 Профил на Mike Crazy
  Mike Crazy
  Рейтинг: 297 Неутрално

  Когато един управник е неспособен да реши проблем РАЗУМНО, прибягва до брутални наказания и ТИРАНИЯ - 15 години затвор за хакерство ?!?
  —цитат от коментар 94 на everlast666


  Хм... язе па не знаех, че да НЕ крадеш е "проблем", освен за членовете и симпатизантите на радикалното БКП - ДСБ, де, за тях всички знаем.

 96. 97 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3148 Весело

  До коментар [#56] от "1984":

  Сещам се за един лаф от младостта ми. "Роди ме мамо тъпа, аз сама ще се изруся".

 97. 98 Профил на Darcas
  Darcas
  Рейтинг: 1392 Неутрално

  Тази калинка е на Валери Симеонов. Търсете му сметка от него.
  —цитат от коментар 1 на Гербер ДайБългарист ДеСеБар


  Ама е назначена с подписа но господин Тиква и само той носи отговорност кого назначава в кабинета си.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 98. 99 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1038 Неутрално

  Айде, холан, голямата грешка, дето направила въпросната. ЕС има една единствена институция, която командва парада — European Commission. Това е Политбюрото на ЦК на БКП-то на ЕС. Така, като тръгнеш по Рю дьо ла Лоа, тамън преди да стигнеш до площадчето Шуман, сградата отляво. Все едно си в ГДР. Да не вземеш да продължиш, щото шсе озовеш в Парк дю Сенкантнер или както там му викат. Не е лош паркът, но нали Марияна сме седнали да нищим. Та, както ти е отляво Политбюрото на ЕС, отдясно се намира напълно ненужният за разговора и за Европа и за всичко Council of Europe, турнат там за парлама, за да може и Съветският съюз и разните му Албании и Сърбии, и те да се почувстват хора някак. Виж, ако толкова ти се е прищяло да видиш другата невнятна институция — Europen Parliament — ми, свий, така, леко покрай Council of Europe и ще ти се разкрие откъм задната си част за едно десет-петнайсе минути. Седни там, на Плас дю Люксамбур, поне едно кафе да изпиеш за утеха, че си си загубил времето да хулиш Мариана, осъзнавайки , че, каквито и подкомисии, съвети на Европа, което било различно от Съвет на ЕС, да не говорим за Council of Europe, всичко се свежда до ЦК на БКП и политбюрото му, в случая European Commission. Все едно, да вземеш да й придиряш, че вместо Court of Justice of the European Union (CJEU) взела, че казала European Court of Justice (ECJ). Абсолютно формални единици и институции, които самите себе си не могат да разберат, та сме намерили на Марияна да търсим махна. И от компютри даже не разбирала, дето и на тях няма какво да им разбираш. Все едно да я сложиш в клетка с табела на врата и да я разкарваш из града да я излагаш на показ, да види народът, че не знае кое копче да натисне, та да тръгне прахосмукачката. Гледах клипче от некфо интервю с нея. Дневник ли даде клипчето, не помня, но, много оправна се показа. Точно каквато трябва да е за службата — разпоредителна една такава и веднага нещо, закони ще променя ли не знам. Още прясна на министерския стол и готова с решенията. Какво, да седне да пляска код ли очакваше онова ошмуленото момченце, да му доказва, че разбира от компютри, без изобщо да е нужно да доказва такова обикновкно нещо? Виж, ако ше седнем да се заяждаме, щото така е прието у форумо, аз съм първа жичка за водичка, преди всякакви Марияни, щото, кво съм седнал да дращя тука, все едно друга работа нямам.

 99. 100 Профил на Nada Tomba
  Nada Tomba
  Рейтинг: 294 Неутрално

  В Instagram на живо засича нещо Ронан Парк

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK