Схема за уседналост гарантира правата на българите във Великобритания

Схема за уседналост гарантира правата на българите във Великобритания

© Reuters"Ако българите са се установили във Великобритания преди датата на Брекзит, следва да бъдат спокойни, тъй като техните права ще бъдат гарантирани по т.нар. схема за уседналост. Това каза пред БНР Васил Асенов - ръководител на службата по трудови и социални въпроси в посолството на България в Лондон. Той уточни, че е важно те да кандидатстват по тази схема до края на декември 2020 г., единствено изключение правят българите, получили британски паспорти.


"Българите, които след датата на Брекзит смятат да се преместят във Великобритания, трябва да следят новините относно бъдещото имиграционно законодателство на страната, защото то в момента все още е в дискусия, а и с новото правителство на Борис Джонсън може да настъпят някакви промени", посочи Асенов в предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт".


По думите му дори и да не са кандидатствали към датата на Брекзит, правата на гражданите остават непроменени:
"Тоест те продължават да живеят и работят във Великобритания, имат право на достъп до социално-осигурителната система на страната и до системата на здравеопазване. Те трябва да кандидатстват за статут на уседналост до 31 декември 2020 година... Правата им ще бъдат гарантирани както при сделка, така и при липса на сделка за Брекзит.


По думите му до момента по схемата за статут на уседналост са кандидатствали 54 100 български граждани. България се нарежда на шесто място по абсолютен брой на кандидатствали и на първо място като отношение на броя на кандидатствалите спрямо общия брой на популацията, тоест 54% от българите вече са кандидатствали по схемата.


По последни данни на Статистическата служба на Обединеното кралство има около 120 хил. български граждани на възраст над 16 години на територията на Великобритания, тоест в тези данни не са включени децата и сезонните работници, тъй като те не живеят постоянно на територията на Великобритания, посочи Асенов.


Попитан дали трябва да се притесняват българите, които не са се регистрирали, ако отпадне преходният период след Брекзит, той отговори: "Ако отпадне преходният период, техните права ще бъдат гарантирани по линията на схемата за уседналост. Важно е да се знаят четири неща. Първо, лицата трябва да кандидатстват по схемата за уседналост. Второ, техните права ще бъдат гарантирани към датата на Брекзит и те трябва да кандидатстват по схемата в установения срок. Трето, техните близки членове на семейството ще могат да се присъединят към тях и след Брекзит, но най-късно до 29 март 2022 г. И четвърто, някои права, които са пряко свързани с членството на Великобритания в ЕС, няма да бъдат запазени по линията на схемата за уседналост, най-вече свързани с координация на системите за социална сигурност... Например европейската здравноосигурителна карта, издадена във Великобритания, няма да бъде валидна в други държави от ЕС. Българските граждани няма да бъдат защитени от Съда на ЕС, а осигурителни периоди, които са придобити след датата на Брекзит, няма да могат да се признават в друга държава от ЕС, ако няма съответното заместващо споразумение."


Ако след 2020 г. хората се окажат без статут на уседналост, автоматично ще попаднат във "враждебната атмосфера на Великобритания" и много граждани могат да бъдат автоматично принудени да напуснат Великобритания, предупреди Асенов.


За българските студенти, които са приети за тази учебна година във Великобритания, каза, че ще продължат следването си и важи условието, че трябва да кандидатстват за статут на уседналост.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2410 Неутрално

  Какво виждат очите ми -- вместо да насъсква, Дневник успокоява и информира? Да се учудваме ли тогава, че няма нито един коментар тоз път?

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 2. 2 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1483 Неутрално

  Който работи с разрешение там - има нин нъмбър преди референдума , няма грижи. Даже може да чака да станат 5 години и тогава да кандидатства за постоянен документ за резидънт

 3. 3 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3927 Неутрално

  Дано наистина българите, живеещи и работещи в Кралството преди датата на самия Брекзит, да имат някакви гаранции и установеност, че няма да се окажа в положение да ги грози опасност от екстрадиция, защото много от тях живеят само на доходите си от работата там !

 4. 4 Профил на Петър Петров
  Петър Петров
  Рейтинг: 566 Неутрално

  А бре я баста на тия англичани.На континента има достатъчно работа

  Горд българин с три години стаж в Испания .
 5. 5 Профил на Damian Damianov
  Damian Damianov
  Рейтинг: 253 Неутрално

  По принцип голямия проблем на бъл;гарите във великобритания е вече започналата нова икономическа криза, но това би трябвало да е и проблем на всички българи независимо къде живеят, а никой не говори за това. Проблемът е че вече започналата нова икономическа капиталистическа циклична криза има потенциал да е много по -сериозна от тази преди 10 години защото нивата на дълг са доста по-високи, а лихвените проценти нямат голям потенциал да намаляват от сегашните нива. Така че следващите 4-5 години ще бъдат много тежки за всички българи независимо къде живеят, а Брекзитите са най-малкия им проблем.

 6. 6 Профил на Анонимен7
  Анонимен7
  Рейтинг: 369 Неутрално

  На английски обещания не разчитайте.
  Като нищо утре могат да ги накарат да се пререгистрират и ако не изкарват достатъчно или не събират достатъчбо тички - да им покажат изхода
  Но ние ще сме европейската нация, която ще си натиска парцалките до последно - просто защото сме страхливи и нямаме никакви собствени идеи за бъдещето

 7. 7 Профил на Октавиан
  Октавиан
  Рейтинг: 619 Неутрално

  До коментар [#1] от "zyb18561487":
  Комсомолската редакция имитира информираност, но ще продължи да насъсква колкото може. Българете трябва да стоят в ткзс-то и да бачкат на олигарсите, пък христо и другите другари ще се борят с мафията до пълна пабеда!!!

  за мен няма нищо нередно в редакцията на този вестник, като изключим, че е честно читателите да знаят, вестник с новини ли четат или сводки на политическа фондация с неясно финансиране и подизпълнител - псевдоопозиционна партия с ръководство произлизащо от тежката номенклатура на бкп, както и позиция за културата, която врагува с автентичната българска култура в интерес на други страни? Долу БКП и герберската болест! Долу комсомолската имитацията на преса!
 8. 8 Профил на Петър Петров
  Петър Петров
  Рейтинг: 566 Неутрално

  До коментар [#6] от "Анонимен7":

  Абсолютно правилно.Сега в Испания ако си загубиш документите и не си на договор нейде,става невъзможно да си изкараш нови.Почват едни - ама 8 часа,ама 1200 минимум,три месеца назаде....А голяма част от българите в Испания са без договори.Над 2/3 маат без.

  Горд българин с три години стаж в Испания .
 9. 9 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1255 Неутрално

  Българите, които след датата на Брекзит смятат да се преместят във Великобритания, трябва да следят новините относно бъдещото имиграционно законодателство на страната, защото то в момента все още е в дискусия, а и с новото правителство на Борис Джонсън може да настъпят някакви промени
  ---
  Кой е луднал да ходи към УК вече? Освен ако си готов да живееш с 5-6 други човека в къща със 2 спални и да бачкаш от тъмно до тъмно...

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 10. 10 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1255 Любопитно

  До коментар [#1] от "zyb18561487":Комсомолската редакция имитира информираност, но ще продължи да насъсква колкото може. Българете трябва да стоят в ткзс-то и да бачкат на олигарсите, пък христо и другите другари ще се борят с мафията до пълна пабеда!!!
  —цитат от коментар 7 на Октавиан


  Не. Българите трябва да си оправим кочинката, а не да се спасяваме поединично. Това, че си избягал и че си търсиш оправдание и вечно някой други ти е виновен, си е твой проблем.

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 11. 11 Профил на 4epa1012
  4epa1012
  Рейтинг: 291 Неутрално

  До коментар [#9] от "Пешката":

  В Англия имат нужда от работна ръка, винаги са имали. Тези хора които са дошли и си работят нормално, никой няма да ги бутне повярвай ми! А ща бачкането... трудно е да, робия е, но и има доста възможности за хората които не ги мързи. Аз съм в Лондон, дойдох готвач тука, бачкал съм като катър по 15, 16 часа без почивка, почнах да уча и сега с Мрежов Инженер, нещо което трудно ще стане в БГ ако нямаш висше, а реално за да работиш в IT сферата не ти трябва висше, ама ходи го обясни това на нашите зелки. Всички обяви дето съм гледал в БГ за мрежови инженери, изискват да имаш висше образование. Шефа ми е Мрежов Архитект, няма висше, преди е бачкал в магазини и ресторанти, сега има 10 години опит и еквивалента на 2 висши в сертификати на Джунипер и Сиско и зема над 100К на година. Когато в БГ ни се предложат подобни условия за реализиране, не говоря за заплатата, говоря за възможностите зе реализация в живота, почване на нова кариера, тогава ще си помислим дали да се приберем...

 12. 12 Профил на Октавиан
  Октавиан
  Рейтинг: 619 Неутрално

  До коментар [#10] от "Пешката":

  хахаха ... Може би първо си оправете кочинката с мисли преди да се изказвате :)

  за мен няма нищо нередно в редакцията на този вестник, като изключим, че е честно читателите да знаят, вестник с новини ли четат или сводки на политическа фондация с неясно финансиране и подизпълнител - псевдоопозиционна партия с ръководство произлизащо от тежката номенклатура на бкп, както и позиция за културата, която врагува с автентичната българска култура в интерес на други страни? Долу БКП и герберската болест! Долу комсомолската имитацията на преса!
 13. 13 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1255 Неутрално

  До коментар [#9] от "Пешката":В Англия имат нужда от работна ръка, винаги са имали. Тези хора които са дошли и си работят нормално, никой няма да ги бутне повярвай ми! А ща бачкането... трудно е да, робия е, но и има доста възможности за хората които не ги мързи. Аз съм в Лондон, дойдох готвач тука, бачкал съм като катър по 15, 16 часа без почивка, почнах да уча и сега с Мрежов Инженер, нещо което трудно ще стане в БГ ако нямаш висше, а реално за да работиш в IT сферата не ти трябва висше, ама ходи го обясни това на нашите зелки. Всички обяви дето съм гледал в БГ за мрежови инженери, изискват да имаш висше образование. Шефа ми е Мрежов Архитект, няма висше, преди е бачкал в магазини и ресторанти, сега има 10 години опит и еквивалента на 2 висши в сертификати на Джунипер и Сиско и зема над 100К на година. Когато в БГ ни се предложат подобни условия за реализиране, не говоря за заплатата, говоря за възможностите зе реализация в живота, почване на нова кариера, тогава ще си помислим дали да се приберем...
  —цитат от коментар 11 на 4epa1012


  поздрави, за което. Не са много такива като теб. От личен опит знам и ги виждам повечето бг мигранти по УК - срам ги е като се приберат да си признаят как живеят там и какво работят. И все пак си мисля, че не трябва да чакаме нещата да "се оправят" и тогава да се мисли за връщане - кой ще ги оправи ако не вие които имате опит и успехи в чужбина? Никой не спира хората да си направят фирми и да въведат неща които работят в УК или другъде. Пазара ще покаже, дали става или не. Иначе успех!

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK