Предложението за ирландската граница, което Джонсън толкова много хареса

Борис Джонсън

© Reuters

Борис ДжонсънВ четвъртък за втори пореден ден британският премиер Борис Джонсън заговори за "отличен документ", подкрепен от привържениците на Брекзит в парламента, предлагащ алтернативи на т.нар. предпазен механизъм за ирландската граница.


Джонсън иска от сделката за "развода" с ЕС да отпадне механизмът, гарантиращ, че границата между британската провинция Северна Ирландия и страната - членка на ЕС, Ирландия ще бъде отворена при всички обстоятелства след Брекзит.


Според останалата част от съюза, включително Ирландия, механизмът е ключов за запазване на мира на Острова. За да остане отворена границата, той предвижда цялото Обединено кралство да бъде в митническия съюз на ЕС "ако и докато" се намерят алтернативни начини за постигане на същата цел.
"Ройтерс" представя основните точки в доклада на Комисията за алтернативни договорености и отговора, който той получи от Ирландия и Северна Ирландия.


Каква е тази комисия


Тя представлява неправителствена група, създадена по-рано тази година от Prosperity UK, платформа, основана след референдума за Брекзит през 2016 г., която обявява, че целта й е да гледа конструктивно на бъдещето на страната извън ЕС.


Оглавява се от Грег Хендс и Ники Морган, депутати от Консервативната партия на Джонсън, гласували Великобритания да остане в ЕС, но вече подкрепящи излизането й от блока. Наред с технически панел на академици и търговски съветници членовете й включват някои от най-острите привърженици на Брекзит в парламента.


Какво казва докладът


В междинен доклад комисията предлага многопластов подход от няколко мерки, които ще впрегнат "съществуващите технологии и най-добрите митнически практики" и които би трябвало да са напълно готови и действащи в рамките на три години.


Те включват въвеждането на поетапна, взаимно призната търговска програма, покриваща големия и малкия бизнес. Най-големите оператори, които често извършват пресичане на границата, ще избегнат проверките, като на тримесечна база подават самостоятелно определени митнически документи.


Предлага се създаването на специални икономически зони не на границата, но близо до нея. Проверките на храните и селскостопанските продукти ще се извършват от мобилни пунктове, но не на самата граница. В доклада се предлага и да се проучи възможността за обща санитарна и фитосанитарна зона на целия остров по силата на европейските санитарни и фитосанитарни правила.


Посочва се, че препоръките в доклада ще се използват за изготвянето на протокол за алтернативни договорености, който да може да бъде включен в договора за "развода", гарантирайки, че Великобритания и ЕС никога няма да активират предпазния механизъм.


Как реагира бизнесът


Според най-голямата лобистка група в производствения сектор в Северна Ирландия докладът не дава отговор на основни въпроси и ще натрупа разходи и проблеми за бизнес общност, която няма капацитета, опита или дори необходимия капитал за постигане на неизпробвани решения. Планът "ще убие фирми и ще навреди на потребители", каза още групата.


Федерацията на малкия бизнес, най-голямото бизнес лоби в Северна Ирландия, заяви, че макар някои от предложенията в доклада да изглеждат осъществими, може да доведат до допълнителни разходи и административно бреме и че не е ясно дали подобна серия от поетапни решения ще реши проблема.


Британско-ирландската търговска камара повдигна въпроси как системата ще работи на практика, особено за малкия бизнес, и колко реалистично ще бъде да се получи необходимия от ЕС отказ.


Ами ирландското правителство?


Макар ирландското правителство да не отговори директно на доклада, тъй като той не е правителствена политика, министърът по европейските въпроси заяви през юни, че предложенията повдигат много въпроси и сериозни съмнения дали с тях може да се постигне същия резултат, както с предпазния механизъм.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3396 Неутрално

  Нормален човек -- чудно ли е, че всички идиоти са против него?

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 2. 2 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 2762 Неутрално

  Нищо не разбрах. А какво е предложението, което Джонсън харесал?

 3. 3 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1370 Неутрално

  Увърта ли Увърта Джонсън, но целта му е ясна, да няма напълно отворена граница с Ейре. Това няма да се получи. Явно британските консерватори са забравили за ИРА. Бързо може да си припомнят.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 4. 4 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3396 Неутрално

  Увърта ли Увърта Джонсън, но целта му е ясна, да няма напълно отворена граница с Ейре. Това няма да се получи. Явно британските консерватори са забравили за ИРА. Бързо може да си припомнят.
  —цитат от коментар 3 на andreas_hofer


  А Вие сте забравили за поведението на Ирландия по време на Втората световна война (ако някога нещо сте знаели). Британците обаче никога няма да забравят и никога няма да се съгласят.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 5. 5 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 3846 Неутрално

  Не разбрах само по какъв начин Великобритания ще контролира свободното движение на хора от Ейре към Северна Ирландия.
  Нали беше толкова важен контролът върху "нашите граници, нашите закони и нашите пари"?

  Механизмът е много неясно обяснен.
  Прилича на прехвърляне към бизнеса на отговорност, която е на държавата.

  Доброто е заразно
 6. 6 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 11426 Неутрално

  Съмнения, разходи, неизпробвани практики, изместване на границата...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 7. 7 Профил на gmbh
  gmbh
  Рейтинг: 2993 Неутрално

  "Тя представлява неправителствена група, създадена по-рано тази година от Prosperity UK, платформа, основана след референдума за Брекзит през 2016 г., която обявява, че целта й е да гледа конструктивно на бъдещето на страната извън ЕС."

  Бъдещето на страната(Великобритания) след евентуален Брекзит не е проблем на ЕС.
  Също така самото съществуване на Северна Ирландия и евентуално напрежение в тази част на Великобритания, не са проблем на ЕС. Болните британски глави нямат нищо общо с ЕС и лечението им си е тяхна грижа.

 8. 8 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2437 Неутрално

  След като споразуменитео между Великобритания и Ирландия преди повече от 20 години нормализира обстановката в Северна Ирландия и постави началото на отлични икономически отношения между двете части на острова, всякакво отстъпление ще бъде посрещнато с огромно недоволство и в двете страни. Проблемът не е свободното движение на хора, което е уредено с двустранен договор и ще запази сегашното положение, а в митата и граничния контрол за стоките, както и по-рестриктивен режим за услугите.

 9. 9 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3863 Неутрално

  Имам усещането, че това "ще мине".
  Германия шикалкави по твърдостта на сделката на Барние отдавна.
  Макрон си е по принцип абсолютен опортюнист.

  Другите, освен Ирландия, на практика нямат думата.

  Ирландия?
  Ирландия скача на думи, но като нищо може да клекне.
  Защото в плана има бонбонче - говори се за целия остров.
  Макар и като някаква междинна особена зона между ЕС и Британия ...

 10. 10 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 1835 Неутрално

  "....За да остане отворена границата, той предвижда цялото Обединено кралство да бъде в митническия съюз на ЕС "ако и докато" се намерят алтернативни начини за постигане на същата цел...“ Не, мерси- аре, нЕма нужда! Изчезвайте от митническият съюз със скоростта на светлината! Няма как да ползвате само благата на ЕС, без да поемате и отговорностите му! Стоките ви ще се обмитяват при настъпване на брекзит при входа им в ЕС граница, ако ще да ви потъне скапаният остров! НЕ СЪЩЕСТВУВА атернативен начин хем да ползвате само облагите на ЕС- като митническият му кодекс, хем да сте извън ЕС- от облагите на митническия съюз на ЕС се ползват само и единствено за членовете му- не и трети държави извън ЕС! Ако искате да сте в ЕО, то ЩЕ ПЛАЩАТЕ солидни суми, за да ползвате частично някои ЕС права и привилегии, запазени само за ЕС държави и ЕС граждани! Много ви се ще да сте като циг*ните- само да потребявате чужди създадени блага, но не и да създавате свои, с които да търгувате равностойно с другите държави- е, сега си носете последиците, защото никой от ЕС няма да приеме това! А и Ирландия и Северна Ирландия може да се обединят- и тогава от пършивия ви остров в края на Европа няма да остане много...

 11. 11 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 3846 Неутрално

  До коментар [#8] от "pamela":

  Имах предвид не ирландци, а граждани на ЕС, които имат право да пътуват и работят в Ирландия.
  Кой ще ги спре да влизат и излизат, както и да работят във Великобритания?

  Доброто е заразно
 12. 12 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 3846 Неутрално

  До коментар [#9] от "xm...":

  Не се говори за целия остров. Само в санитарните мерки е целият остров.

  Доброто е заразно
 13. 13 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2437 Неутрално

  Европа не насърчава прекрояването на границите, защото може да последва ефекта на доминото.

 14. 14 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3905 Неутрално

  Все още, англичаните не могат да се разберат точно какво искат. Затова са лашканията по въпроса.

 15. 15 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1206 Неутрално

  Какво общо има ЕС с Обединен Индо-Пакистан?

  Сапунен сериал стана вече.

 16. 16 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 1001 Неутрално

  Нормален човек -- чудно ли е, че всички идиоти са против него?
  —цитат от коментар 1 на zyb18561487


  Доколкото знам, нормалността в поведението се определя от мнозинството в един социум, и всичко извън тези норми е просто ненормално.
  Естестевно, че всеки луд, дебил, психопат, шизофреник или пълен идиот също се имат за нормални, ако ги питат. За съжаление обаче, не отделния индивид определя нормите за нормалност, а мнозинството.

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 17. 17 Профил на Mr Punch
  Mr Punch
  Рейтинг: 1891 Неутрално

  Дорис прекали вчера във Версай!

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 18. 18 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3863 Неутрално

  До коментар [#12] от "АзКлавдия":

  Че малко ли е?
  Да не говорим, че днес фитосанитарният контрол е много сериозно и с много голям обхват занимание. А и тия изнесени складове ...
  На практика границата ще е "размита", макар и под контрол.
  Т.е. и вълкът англицки сит, и агнето Ирландия - цяло!
  Което се търсеше в задачката ...

 19. 19 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 3846 Неутрално

  До коментар [#18] от "xm...":

  Да, съгласна съм, че това е целта на занятието.
  Ирландците засега не отстъпват от три искания - да няма физическа граница, трите свободи на движението да са в пакет и... Третото го забравих. Май беше Белфасткото споразумение да не се руши

  Доброто е заразно
 20. 20 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3863 Неутрално

  ...Механизмът е много неясно обяснен. Прилича на прехвърляне към бизнеса на отговорност, която е на държавата...
  —цитат от коментар 5 на АзКлавдия

  Опс!
  И по това ...

  Такъв режим на "собствена отговорност" и отчитане "накуп за определен период" за големите фирми и концерните в Германия съществува от над 25 години.
  Та не е нито новост, нито нещо толкова особено. Ноу-хау-то е налице, изпробвано е, работи отлично ...
  Въпрос просто на организация и контрол ...

 21. 21 Профил на Mr Punch
  Mr Punch
  Рейтинг: 1891 Неутрално

  [quote#16:"traveler1"][/quote]

  Параграф 22, бро? Проблемът е, че предимно ненормални се опитват да дават диагнози. Нормално е много опасна дума, но ако трябва да бъда честен повечето съфорумци имат емоционални проблеми.

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 22. 22 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3863 Неутрално

  До коментар [#19] от "АзКлавдия":

  Споразумението от Разпети Петък - те и англичаните не искат да го избомбят, та да не ги бомбят после тях ...

  За останалото - въпрос на пропаганда да го продадат на мат'ряла.
  А те там на острова са се изпедепцяли в пропагандата отдавна.

  Та аз лично го виждам като твърде реалистично такова развитие ...

 23. 23 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1370 Неутрално

  До коментар [#4] от "zyb18561487":

  Така ли? Нима ирландците са длъжни да проливат кръвта си за бившите си колонизатори? То по тази логика ако ще се връщаме по-назад в историята, хайде да си припомним и картофения глад от средата на 19 век и защо толкова много ирландци умряха или емигрираха.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 24. 24 Профил на Mr Punch
  Mr Punch
  Рейтинг: 1891 Неутрално

  До коментар [#4] от "zyb18561487":Така ли? Нима ирландците са длъжни да проливат кръвта си за бившите си колонизатори? То по тази логика ако ще се връщаме по-назад в историята, хайде да си припомним и картофения глад от средата на 19 век и защо толкова много ирландци умряха или емигрираха.
  —цитат от коментар 23 на andreas_hofer


  Аха.

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 25. 25 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3396 Неутрално

  [quote#16:"traveler1"][/quote]

  Кой социум, кое мнозинство? 19 ентусиасти, които са ми сложили минус ли?

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 26. 26 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1333 Неутрално

  - от облагите на митническия съюз на ЕС се ползват само и единствено за членовете му- не и трети държави извън ЕС!
  —цитат от коментар 10 на cmy12603507


  Негатив

  В митническия съюз участват Монако, Андора, Сан Марино и Турция + няколко по - дребни

  https://en.wikipedia.org/wiki/European_Union_Customs_Union

 27. 27 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9134 Неутрално

  В един договор има две страни, Великобритания иска да е само тя.

 28. 28 Профил на Darcas
  Darcas
  Рейтинг: 1215 Неутрално

  Е за какво е тогава тоя Брекзит, като всеки, който отиде в Ирландия, спокойно може да прени гранцата със Северна Ирландия и да отиде на Острова?

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 29. 29 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1876 Неутрално

  Това което аз виждам е границата да бъде изместена в някаква си зона. Пак ще е граница, само че навътре в Ирландия. Всъщност това е едно нищо. Може да намали задръстванията по същинската граница, но пак ще е граница, и пак с всичките проверки. Камионите колкото биха чакали на същинската граница, толкова ще чакат и на изнесената

 30. 30 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2793 Неутрално

  "...Грег Хендс и Ники Морган, депутати от Консервативната партия на Джонсън, гласували Великобритания да остане в ЕС, но вече подкрепящи излизането й от блока. "

  Нещо като гейове с уклон да са Би ?

  I Want To Believe
 31. 31 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7357 Неутрално

  ЕС надали ще се съгласи на промени

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 32. 32 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3324 Неутрално

  От тази статия нищо не може да се разбере. И от всичко,което досега е писано в Дневник никога не е обяснявано какво означава т.нар.предпазен механизъм. В момента,в който ви го обяснят,ще застанете на страната на британците, защото по същество става въпрос за превръщане Великобритания във васална на ЕС държава,която не може да има самостоятелна политика,не може да сключва свободно търговски договори с други страни,т.е. обезмисля излизането на Великобритания .

 33. 33 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  "....За да остане отворена границата, той предвижда цялото Обединено кралство да бъде в митническия съюз на ЕС "ако и докато" се намерят алтернативни начини за постигане на същата цел...“ Не, мерси- аре, нЕма нужда! Изчезвайте от митническият съюз със скоростта на светлината!...
  —цитат от коментар 10 на cmy12603507


  Когато не сте схванали основни неща, не е нужно да пишете мнение и да се излагате пред хората.

 34. 34 Профил на haq53617395
  haq53617395
  Рейтинг: 356 Любопитно

  До коментар [#4] от "zyb18561487":

  едва ли поведението на ирландците, може да се сравни с това на украинците и литовците по времето на всв

  Ганя, знаеш какая у меня самая любимая книга болгарская? Бай Ганя - етот Константинов сумел только на 100 страниц описать всю вашу еволюция на всю вашу историю. Шикарный человек. Он жив?
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK