Брекзит без сделка - как се подготвя Великобритания

Брекзит без сделка - как се подготвя Великобритания

© ReutersСлед идването на власт на Борис Джонсън британското правителство обяви, че засилва подготовката за евентуален Брекзит без сделка на 31 октомври. Седмица след като стана премиер, Джонсън обеща допълнителни 2.1 милиарда паунда за подготовка за излизане от Европейския съюз без споразумение.


Преди това правителството, водено от Тереза Мей, обеща 4.2 милиарда паунда за готовност за серия от сценарии за Брекзит.


Допълнителните 2.1 милиарда ще финансират подготовка, включваща:
- 500 допълнителни гранични служители


- инфраструктура около пристанищата


- управление на нарушенията на трафика в Кент


- възможности за товарен превоз и складиране на лекарства


- обществена комуникация в помощ на хората и бизнеса.


Джонсън освен това състави три нови комисии в кабинета, които провеждат по-чести срещи от Комисията за излизане от ЕС от времето на Мей. Би Би Си обобщава какво правителството вече е направило, за да се подготви.'


Здравеопазване


В края на юни британското здравно министерство започна нова процедура за подсигуряване на товарен капацитет, място за съхранение и хладилници, за да могат да се складират лекарства. От обещаните 2.1 милиарда паунда, 434 милиона са заделени за тази цел.


Преди началната дата за излизането от ЕС (29 март), която първо бе удължена до 12 април, министерството заяви, че са били анализирани хиляди лекарства, за да се разбере при кои може да възникнат проблеми заради нарушението на доставките от ЕС.


Доставчиците осигуриха допълнителен резерв за шест седмици от тези лекарства над обичайния "буферен" запас. Същият подход бе приложен за ваксините, за кръвните продукти и продуктите за трансплантация.


Министерството се споразумя за допълнително пространство за складиране с възможности за охлаждане, за да се съхраняват тези запаси.


Това "упражнение" се повтаря, за да се гарантира, че министерството "е толкова подготвено за напускане на ЕС без сделка през октомври, колкото е било на 29 март и на 12 април".


Ведомството освен това опитва да осигури експресна транспортна услуга за спешни медицински доставки в рамките на 24 часа, там където лекарствата не могат да бъдат складирани или логистичните планове на доставчиците са нарушени.


Транспорт


Имаше предупреждения за значителни нарушения при сценария без сделка, защото камионите, пътуващи между Обединеното кралство и ЕС ще трябва да попълват митнически декларации. Освен това определени стоки от Великобритания – като храни или растителни продукти – пристигащи на пристанищата на ЕС, може също да се нуждаят от физически проверки според правилата на единния европейски пазар.


Има опасения, че допълнителните проверки може да доведат до огромни задръствания. Според независимо изготвени модели две минути допълнително време за обработка за всеки камион ще доведе до опашка от 17 мили (около 27 км).


Операция "Брок" е името на плана за задържането на до 2 хил. камиона, пътуващи за Европа, на опашка, докато останалият трафик се пренасочи в лентата за насрещно движение. Допълнително финансиране за операцията бе включено като част от обещаните 2.1 милиарда паунда от премиера в края на юли.


Друга опция ще бъде да се отклоняват камиони към бившето летище в Манстън, което би могло да се използва като място за престой на до 6 хил. камиона, за да се избегнат задръствания. Ако все още е необходим допълнителен капацитет, като "последно средство" би могло да се използва превръщането на магистрала M26 във временен паркинг за около 2 хил. камиона.


Храни


През март правителството публикува списък с митата, които ще бъдат наложени на различни продукти, внасяни от други страни, и предвиди да се премахнат повечето мита за вноса в случай на Брекзит без сделка.


Това ще значи, че някои стоки от извън ЕС, на които в момента се налагат мита, може да са по-евтини. А някои от ЕС, внасяни сега без мита, като говеждо и млечни продукти, е възможно да поскъпнат.


Британският консорциум за търговия на дребно предупреди, че може да липсват някои стоки по рафтовете на супермаркетите, ако има нарушения на границата.


Ирландската граница


На 1 март британското правителство публикува "план за действие в извънредни ситуации", за да се избегне "твърда" граница (тоест физическа инфраструктура) в Ирландия при Брекзит без сделка.


Според този план Обединеното кралство няма да въвежда нови проверки и контрол или да изисква митнически декларации за стоки, придвижвани от Ирландия до Северна Ирландия, при липса на споразумение за излизане от ЕС. Това обаче ще бъде само временна мярка, докато се водят преговори за намиране на по-дългосрочни решения.


За да се защити здравето на хората, някои растителни и животински продукти, влизащи в Северна Ирландия от страни извън ЕС през Ирландия все пак ще трябва да бъдат проверявани. Британското правителство заяви, че тези проверки няма да се случват на самата граница. Не уточни обаче къде ще се провеждат.


Все още не е ясно какво ще стане със стоките, влизащи от Северна Ирландия в Република Ирландия. Според правилата на ЕС проверките ще са необходими на мястото, на което определени стоки влизат в единния европейския пазар (каквото е ирландската сухопътна граница).


Ирландското правителство каза, че осигурява допълнително пространство и е наело още служители.


Операция "Жълтурка"


Макар всяко министерство да има собствен план за управление на последиците от Брекзит без сделка, тези различни усилия трябва да бъдат координирани. Наред с подготовката по границата, през юни 2018 г. кабинетът задейства всеобхватен план, наречен операция "Жълтурка". Той бе замислен като начин правителството да поеме контрол и бързо да координира различните агенции, за да се справи с всякакви краткосрочни нарушения. Планът включваше 12 области, сред които транспорт, здравеопазване, енергетика, храна и води.


Операцията се основаваше на допускания за най-лошия сценарий – забавяния по границата над шест месеца, засилени имиграционни проверки на граничните пунктове на ЕС, ограничен достъп до храна и увеличение на цените на горива, храни и други.


На 18 август изтече информация за операция "Жълтурка", според която може да се стигне до месеци нарушения на пристанищата при Брекзит без сделка. Повече четете тук.


Британското правителство публикува серия от съобщения с подробни насоки за бизнеса и хората. Освен това публикува документ, потвърждаващ правата на гражданите на ЕС, които вече живеят във Великобритания, да останат.


ЕС също публикува серия от регулации за подготовка за Брекзит без сделка, например разрешаващи на самолетите да летят от Великобритания до ЕС и на превозвачите да извършват дейности в ЕС в продължение на девет месеца. Брюксел описа мерките като временни и ограничени по обхват и заяви, че те ще бъдат приети едностранно от ЕС. Подчерта, че това не са "мини сделки" и не са били договорени с Великобритания.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (87)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на О, ко ма напрай!
  О, ко ма напрай!
  Рейтинг: 2079 Неутрално
 2. 2 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 2464 Разстроено

  Ама нали форумния файтон с либералете каза,че Брекзит нема да има!
  Дефи, ко става?

  Група млади затоплисти чисти океан от глисти,вдъхновени либерали пляскат в езеро педали. BACHO LUD
 3. 3 Профил на Нормален гланц
  Нормален гланц
  Рейтинг: 530 Неутрално

  Докога ще наричат тази руина от някогашната империя Великобритания ?

 4. 4 Профил на Нормален гланц
  Нормален гланц
  Рейтинг: 530 Неутрално

  До коментар [#2] от "Платон Зурлеф":

  Дифендъра е временно деактивиран заради многото лъже пророчества и сега върти няколко други профила...

 5. 5 Профил на trj09592697
  trj09592697
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Браво на Фараж !
  Скрипа, а!
  Санкции, а!
  Хак да ви е…

 6. 6 Профил на Подуенски нюанс
  Подуенски нюанс
  Рейтинг: 443 Весело

  Глупави хора!
  Що не поискат съвет от българското правителство?
  Ще им окажем помощ - полезна, бърза и ефективна....

  Сидо
 7. 7 Профил на olga_kokoshkina
  olga_kokoshkina
  Рейтинг: 668 Неутрално

  Най-накрая отново няма да излязат - или отново ще поискат отсрочка, или нови избори или някакво друго извинение...

 8. 8 Профил на lvz36596297
  lvz36596297
  Рейтинг: 160 Неутрално

  Ако искаха да излизат - можеха да го направят още на 31 март. Въобще не искат, искат само да папат от Европа.

 9. 9 Профил на Petko Boukov
  Petko Boukov
  Рейтинг: 776 Неутрално

  Кога ще кажат на населението, че зависимостта от ЕС ще е много по-голяма отвън, понеже ще трябва да отговарят на неговото законодателство, за да могат да търгуват с него, но вече няма да имат думата при изготвянето му.

  Необходима е не волята да вярваш, а волята да откриваш, което е точно обратното. - Бертранд Ръсел
 10. 10 Профил на b0b069
  b0b069
  Рейтинг: 743 Неутрално

  Стискам палци да няма сделка. Ейтъй да видя кво ще стане найстина и да си преценя кой колко е надлъгвал

 11. 11 Профил на jobssboj
  jobssboj
  Рейтинг: 951 Неутрално

  Божка тукашните коментатори все едно живеят във Великобритания а не в балакнската дупка на Тикви и корумпирани калинки... все едно има 200 00о британски емигранти в България а не обратното... истината е че Великобритания дори в най лошия теоритичен сценарии дето врачките вече 2-3 години все предвиждат а той никога не се сбъдва ще е по-добро място за живеене отколкото корупционното балканско блато в което превърнаха България.

 12. 12 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4753 Весело

  Ей такива магистрали обичам, като тези от снимката, дори и хели не може да те снима...

  Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Nada Tomba, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
 13. 13 Профил на MP
  MP
  Рейтинг: 337 Неутрално

  Интересна информация. Но какво ни интересува една пропаднала империя?

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на Нормален гланц
  Нормален гланц
  Рейтинг: 530 Неутрално

  До коментар [#14] от "vassilun":

  Нямам майка!
  Кръгъл сирак съм!
  Опитваш се да ми се подиграваш ли?

 16. 16 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4060 Неутрално

  Колкото и да се приготвят островните тикви за Брекзит без сделка няма как да са готови на 100%

 17. 17 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4060 Любопитно

  До коментар [#7] от "olga_kokoshkina":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Избори ще има и Борката Джонсън ще "изгори", за да "свети" в островната история

 18. 18 Профил на Нормален гланц
  Нормален гланц
  Рейтинг: 530 Неутрално

  До коментар [#12] от "hamiltonf":


  Засичат средна скорост,бе,мозък!
  И такива умници като теб карат като диви и после плащат...

 19. 19 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4060 Неутрално

  До коментар [#9] от "Petko Boukov":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Народът мъдро е казал: "Каквато попара си надробиш- такава ще сърбаш"!

 20. 20 Профил на Нормален гланц
  Нормален гланц
  Рейтинг: 530 Неутрално

  До коментар [#11] от "jobssboj":


  Вече са 200 000 британци от български произход...

 21. 21 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4684 Весело

  До коментар [#15] от "Нормален гланц":

  Кой те е раждал? Комшийката? Тя ти е майка! 😂🤣

 22. 22 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4753 Неутрално

  До коментар [#15] от "Нормален гланц":

  Ако си загубил майка си, да знаеш, че е някъде в Русия, а баща ти, не се знае кой е...
  Тъжна, съветска история...

  Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Nada Tomba, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
 23. 23 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4684 Весело

  До коментар [#18] от "Нормален гланц":

  Направо не мога да повярвам, че гланциран мозък може да постне читав коментар! Има надежда дори и за онези 80% дебили! 🤣😂

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4753 Весело

  До коментар [#18] от "Нормален гланц":

  Сладур, каква средна скорост засичат, след като движещи се с над 4-5 км/минута не могат да бъдат засечени?!
  Сладур...

  Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Nada Tomba, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
 26. 26 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4753 Весело

  До коментар [#24] от "Нормален гланц":

  Не издържат нервите явно, бегом към другарите в соцпенсклуба...
  Комична история...

  Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Nada Tomba, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
 27. 27 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 2083 Неутрално

  До коментар [#2] от "Платон Зурлеф":

  Разбира се, че няма да има.

  The best way to predict the future is to invent it.
 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 2083 Неутрално

  Заминавам се с логистика от 13 години и скромно заявявам, че съм един от най-добрите специалисти по това в Европа. Този "план" е идиотски.

  The best way to predict the future is to invent it.
 30. 30 Профил на Нормален гланц
  Нормален гланц
  Рейтинг: 530 Неутрално

  До коментар [#29] от "EU defender":

  Ти да не чуеш,че те викаме и веднага изпълзяваш като по поръчка ,за да пророкуваш...
  Я кажи числата от тотото!
  Ясно е,че от логистика разбираш ,колкото магаре от висша математика...

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на Нормален гланц
  Нормален гланц
  Рейтинг: 530 Неутрално

  До коментар [#26] от "hamiltonf":

  Пенсне,като ти омръзне таблата,почвай сантасе!
  Само да знаеш,че бързо се затъпява от тях!
  По-добре решавай судоко,ако знаеш какво е и не се отчайвай,че си копеле...

 33. 33 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4753 Неутрално

  До коментар [#32] от "Нормален гланц":

  Пенсне, табла, остави ги, кажи милионер, но не в рубли, и ще си близо до истината...
  Смешна, чикиджийска история...

  Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Nada Tomba, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
 34. 34 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4014 Весело

  До коментар [#29] от "EU defender":

  Хаххахаха, само така, скромността краси човека! Булгар, булгаар!

 35. 35 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 2083 Неутрално

  През Октомври превозвачите ще отказват да пращат камиони за Великобритания, защото не е ясно колко време ще останат там. И целия буфер ще се стопи за няколко дни...

  The best way to predict the future is to invent it.
 36. 36 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 2083 Неутрално

  До коментар [#34] от "daskal1":

  Ти може да не доживееш дотогава, пета възраст.

  The best way to predict the future is to invent it.
 37. 37 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 2464 Неутрално

  До коментар [#2] от "Платон Зурлеф":Разбира се, че няма да има.
  —цитат от коментар 27 на EU defender


  Благодаря,Дефи!
  Вервам ти!

  Група млади затоплисти чисти океан от глисти,вдъхновени либерали пляскат в езеро педали. BACHO LUD
 38. 38 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 2464 Весело

  Заминавам се с логистика от 13 години и скромно заявявам, че съм един от най-добрите специалисти по това в Европа. Този "план" е идиотски.
  —цитат от коментар 29 на EU defender


  Ми ти каза, че дъщеря ти е на 12 години, после че имаш зет!?!?
  Ах ти палава специалистко,ние ти верваме!Забавна либералка си!

  Група млади затоплисти чисти океан от глисти,вдъхновени либерали пляскат в езеро педали. BACHO LUD
 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 40 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 2464 Весело

  До коментар [#38] от "Платон Зурлеф":Отглеждаш ли си рачето, измет мръсна?
  —цитат от коментар 39 на EU defender


  Логистичката,не си изпускай нервичките!

  Група млади затоплисти чисти океан от глисти,вдъхновени либерали пляскат в езеро педали. BACHO LUD
 41. 41 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4753 Неутрално

  До коментар [#29] от "EU defender":

  Поздравления този път, дано е така, мога да потърся услугите ти...

  Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Nada Tomba, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
 42. 42
  vassilun
  Рейтинг: 4684 Весело

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 43. 43 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4684 Любопитно

  До коментар [#30] от "Нормален гланц":

  Ти толкова ли разбираш от висша математика? 😂🤣

 44. 44
  Пламен Шопов
  Рейтинг: 25 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 45. 45 Профил на Нормален гланц
  Нормален гланц
  Рейтинг: 530 Неутрално

  До коментар [#42] от "vassilun":

  Ти явно не се усещаш ,но си си все един и същ независимо под какъв профил се подвизаваш...

 46. 46 Профил на Нормален гланц
  Нормален гланц
  Рейтинг: 530 Неутрално

  До коментар [#43] от "vassilun":

  Та какво е общото с Дифтунга не можах да схвана само...

 47. 47 Профил на Нормален гланц
  Нормален гланц
  Рейтинг: 530 Неутрално

  До коментар [#41] от "hamiltonf":


  Хахахахах

  Не се излагай ,бе човек...

 48. 48 Профил на Нормален гланц
  Нормален гланц
  Рейтинг: 530 Неутрално

  До коментар [#29] от "EU defender":


  Знаеш ли поне значението на думата”логистика” или ти я записаха на флашка ,за да не я забравиш как се пише и да може да я копваш и пействаш без да мислиш?

 49. 49 Профил на Нормален гланц
  Нормален гланц
  Рейтинг: 530 Неутрално

  До коментар [#38] от "Платон Зурлеф":


  12 годишна дъщеря,зет,”логистика”...
  Този само е трафикант на хора от гетото!

 50. 50 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4014 Весело

  До коментар [#36] от "EU defender":

  Човек предполага, Господ разполага, всеки когато му дойде времето...

 51. 51 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4014 Весело

  До коментар [#35] от "EU defender":

  По броя на "+" в твоите постове и "-" в моите разбирам че имаш 6 ника (един + 5) . Многопрофилник си ти в логистиката, поздрави :-)

 52. 52 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3825 Неутрално

  Кога ще кажат на населението, че зависимостта от ЕС ще е много по-голяма отвън, понеже ще трябва да отговарят на неговото законодателство, за да могат да търгуват с него, но вече няма да имат думата при изготвянето му.
  —цитат от коментар 9 на Petko Boukov


  Няма нужда да им го казват, те самите ще го разберат. Е, поне част от тях и то много скоро...Май ще е и по трудния начин !

 53. 53 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4060 Неутрално

  До коментар [#35] от "EU defender":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Звучи логично!Хаосът ще е пълен поне няколко месеца и тогава най-сетне на островните тикви ще им се изясни откъде "изгрява слънцето"!Пълен абсурд е , че клоунът Борис Джонсън не се вслушва в "гласа на бизнеса"

 54. 54 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 2464 Разстроено

  До коментар [#29] от "EU defender":Поздравления този път, дано е така, мога да потърся услугите ти...
  —цитат от коментар 41 на hamiltonf  Заминавам се с логистика от 13 години и скромно заявявам, че съм един от най-добрите специалисти по това в Европа. Този "план" е идиотски.
  —цитат от коментар 29 на EU defender


  Дневникъ,ма вие работите заедно!
  Не заблуждавайте почитаемата либерална публика!

  Група млади затоплисти чисти океан от глисти,вдъхновени либерали пляскат в езеро педали. BACHO LUD
 55. 55 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 1220 Неутрално

  За война ли се готвят!

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 57. 57 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 2464 Весело

  Заминавам се с логистика от 13 години и скромно заявявам, че съм един от най-добрите специалисти по това в Европа. Този "план" е идиотски.
  —цитат от коментар 29 на EU defender


  Ти ся последно, по кво си голема специалистка!?
  По Савецкия съюз,Брекзит,Путин или логистика?

  Група млади затоплисти чисти океан от глисти,вдъхновени либерали пляскат в езеро педали. BACHO LUD
 58. 58 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3192 Неутрално

  До коментар [#24] от "Нормален гланц":
  Не всички сме копелета като теб със съветски корени.
  >>> Е, хайде и на вас да ви направя забележка( жълт картон) , че ще ме обявят за прекалено пристрастен:)

 59. 59 Профил на Нормален гланц
  Нормален гланц
  Рейтинг: 530 Неутрално

  До коментар [#51] от "daskal1":

  Повече са ,повече са...

 60. 60 Профил на Нормален гланц
  Нормален гланц
  Рейтинг: 530 Неутрално

  До коментар [#58] от "тулса":

  За съжаление форума няма правила и всичко е оставено на морала на списващите и на съвестта на модераторите!
  Не се наблюдава нищо и от двете...
  Клоаката е пълна!

 61. 61 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 3598 Неутрално

  Операция "Жълтурка" я има, я няма.
  Но на 1 ноември ще има операция Мижитурка.

 62. 62 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1959 Весело

  До коментар [#21] от "vassilun":Явно не можеш да вденеш елементарни взаимовръзки!Всеки го е родил майка му,но явно твоята ще съжалява всеки ден до края на живота си за твоето жалко и безцелно съществуване!По -добре да нямаш деца ,отколкото те да са гнусни тролове като теб!Понял ,идиот?
  —цитат от коментар 28 на Нормален гланц


  Абе не точно , щото тези като тебе ги е родило червеното знаме... И като почнахме с червените знамена, накрая все дефицитна стока и сезонна продукция се появява, та гледам че и тези във великата Британия натам са тръгнали, ма дано имат акъл да не стигат до края на щуротията.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 63. 63 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 947 Неутрално

  Тъй като няма да го прочетете в Дневник - ето ви една статия:

  https://www.bbc.com/news/uk-england-lincolnshire-49440354

  През последните 11 седмици преди Брекзит над 25 града в САЩ ще прелетят английски военни самолети ("Червените стрели"), които ще боядисат ивици в небето с цветовете на двете държави (червено, бяло, синьо). Целта е да се популяризира Великобритания в САЩ...

  Изглежда двустранното настроение е доста празнично.

 64. 64 Профил на gigabyte
  gigabyte
  Рейтинг: 429 Неутрално

  Какво се притеснявате за британците?! Ще имат малко сътресения покрай излизането, после са свободни да правят каквото искат, без да се съобразяват с брюкселските зелки. Не бързайте да отписвате великата Британия!

  master
 65. 65 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8218 Неутрално

  Като не знаеш, какво да правиш, винаги правиш нещо друго.

 66. 66 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 2804 Неутрално

  Значи са готови за излизане без сделка. Кога ще научим ЕС колко е готов,

 67. 67 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 668 Неутрално

  От все сърце се моля да им пропадне цялата икономика и да умрат от глад.

 68. 68 Профил на Darcas
  Darcas
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  До коментар [#14] от "vassilun":Нямам майка!Кръгъл сирак съм!Опитваш се да ми се подиграваш ли?
  —цитат от коментар 15 на Нормален гланц


  Бягай оттука анонимен трол!

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 69. 69 Профил на Darcas
  Darcas
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  До коментар [#14] от "vassilun":Нямам майка!Кръгъл сирак съм!Опитваш се да ми се подиграваш ли?
  —цитат от коментар 15 на Нормален гланц


  Бягай оттука анонимен трол!

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 70. 70 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 2509 Неутрално

  До коментар [#29] от "EU defender":

  Много скромно го казваш ,излиза че само имаш познат тираджия ,та затова се представяш за специалист

  гошо
 71. 71 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 2509 Неутрално

  До коментар [#67] от "happystory":

  Аз пък не и мисля че са си по гот без ЕС

  гошо
 72. 72 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 2509 Неутрално

  До коментар [#65] от "Роси":

  В случая знаят и то много добре знаят

  гошо
 73. 73 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 2226 Весело

  До коментар [#12] от "hamiltonf":

  Завалийката....

  Модератора е неадекватен!
 74. 74 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 2226 Весело

  До коментар [#25] от "hamiltonf":

  Ей, колко си зле само...

  Средна скорост.
  изминато разстояние, за колко време и съответно с каква средна скорост.
  Автомобилът е навлязъл в магистралата в 13.00 часът, излязъл е в 14,00 часът изминал е разстояние от 200 км. от точката на влизане до точката на излизане, съответно средната му скорост е била 200 км/ч. И те глобяват или пък те арестуват според това в коя държава става случаката...

  Модератора е неадекватен!
 75. 75 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 2226 Весело

  До коментар [#33] от "hamiltonf":

  Ей, Хамилтончето, ти нали не искаше да се хвалиш, че онзи отгоре гледал?

  Или не си спомняш какви ги пишеш?

  Модератора е неадекватен!
 76. 76 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 2804 Неутрално

  Заминавам се с логистика от 13 години и скромно заявявам, че съм един от най-добрите специалисти по това в Европа. Този "план" е идиотски.
  —цитат от коментар 29 на EU defender


  Ти за плана по статията ли съдиш? Че тази статия няма нищо общо с плана. Това е тендензиозно написана статия за такива като теб, които са предубедени,че планът нищо не струва. Каквото им се иска,това искат да прочетат в статията?

 77. 77 Профил на azazel
  azazel
  Рейтинг: 403 Неутрално

  До коментар [#8] от "lvz36596297":

  Ако искаха да излизат - можеха да го направят още на 31 март. Въобще не искат, искат само да папат от Европа.
  —цитат от коментар 8 на lvz36596297


  Нещо да не бъркаш британците с българите? Британците не "папат" от Европа, като нас, точно обратното - останалите европейци "папат" ежегодно около 10 млрд. евро техни пари от нетната им вноска към европейския бюджет. И тъй като смятат, че тези пари могат да ги дават за значително по-полезни неща (например здравната си система), вместо с тях да хранят кучета, които после да ги лаят, гласуваха да напуснат ЕС, и съвсем скоро ще го сторят.

 78. 78 Профил на faeton.
  faeton.
  Рейтинг: 4120 Неутрално

  Както много пъти казахме,Великобритания е преживяла Наполеон и Хитлер, ще преживее и Макрон и Меркел !

  Инак , по въпроса за Брекзит- нали помните какво ви каза батя ви Фаетон още преди година и половина биля !

 79. 79 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2184 Неутрално

  През Октомври превозвачите ще отказват да пращат камиони за Великобритания, защото не е ясно колко време ще останат там. И целия буфер ще се стопи за няколко дни...
  —цитат от коментар 35 на EU defender


  "...Британския стоманодобивен гигант British Steel - Greybull Capital обяви фалит!
  Собственикът на британския стоманодобивен гигант British Steel - Greybull Capital, обяви, че несигурността относно излизането на Обединеното кралство от ЕС е основната причина за фалита на компанията, предаде АП.
  "След като спасихме бизнеса си от фалит преди повече от три години, работихме усилено, за да изправим на крака тази важна компания", заяви говорител на Greybull Capital и добави, че "доскоро" British Steel "изглеждал готов за нов просперитет". Говорителят подчерта, че "допълнителните удари, нанесени от въпросите, свързани с Брекзит, се оказаха непреодолими."
  По-рано през деня Върховният съд на Великобритания постави British Steel в принудителна ликвидация, след като разговорите на Greybull с правителството за спасяването на компанията се провалиха..."

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 80. 80 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2184 Неутрално

  От все сърце се моля да им пропадне цялата икономика и да умрат от глад.
  —цитат от коментар 67 на happystory


  Не е необходимо да се гледа на нещата злонамерено.
  Не е необходимо да умира никой от глад.
  Сигурно е обаче едно - от 1 ноември, британците ще живеят по-трудно...!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 81. 81 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 2509 Весело

  До коментар [#48] от "Нормален гланц":

  Знае го ,има познат тираджия

  гошо
 82. 82 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 1572 Неутрално

  Живота на британците със сигурност ще стане по-труден след Брекзита.

 83. 83
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 84. 84 Профил на Chung Kuo
  Chung Kuo
  Рейтинг: 916 Неутрално

  До коментар [#63] от "Kosta Delev":

  Разбира се, после ще пият, пеят и се веселят по повод настъпващаа икономическа криза. Световната икономика бумтеше не заради популистите, но те се качиха на удобната им вълна, за да печелят избори тук и там. Сега спира да бумти, пак не заради тях, но цунамито точно популистката, вреклива измет ще помете.

 85. 85 Профил на madridchanin
  madridchanin
  Рейтинг: 686 Неутрално

  Много е вероятно да има "БРЕКЗИТ "без сделка щом са подготвени финансово. Великобритания дължи 700 милярда на Европейския съюз и е възможно да има нова търговска война при, която САЩ да застане на страната на Великобритания
  Путин това сигурно даже не го е сънувал

 86. 86 Профил на Nikolai Tsekov
  Nikolai Tsekov
  Рейтинг: 690 Неутрално

  На 1 ноември Евросъюзът незабавно да наложи поне 30 % мито на всички британски стоки и услуги заради шута Джонсън! Щом е решил даже и да не си плати борчовете, този кремърски Пинокио ще доведе до най-голямата инфлация в Англия от войната насам. Същевременно ЕС и държавите-членки също трябва да се подготвят, осигурявайки запаси от най-необходимите британски продукти - уискито например. А защо пък митата върху шотландската ракия не бъдат раздадени на европейските производители на твърд алкохол - финландската и шведската водка, ирландското уиски, френския коняк? Най-големият удар срещу Джонсън ще бъде достъпът на европейски работници до британските ферми - там нещата са неспасяеми за турчина. Европа трябва да осигури достойно заплащани места за източноевропейските берачи в европейски ферми и така да накара брекзитджиите да си сложат гумени ботуши и да почната да пасат, доят, берат и носят щайки до вразумяване. Никакви митнически съюзи и облекчения - на търговска война като на война. Да видим кой първи ще свали гащите.

 87. 87 Профил на Nikolai Tsekov
  Nikolai Tsekov
  Рейтинг: 690 Неутрално

  До коментар [#85] от "madridchanin":
  Брекзит е част от хибридната война на Путя и Тръмп срещу Евросъюза. Бас ловя, че и на 1 януари 2020 г. Британия ще продължава да е част от Евросъюза. В Албиона Джонсън тепърва ще яде пердах още на първите предсрочни избори. Вероятно новият премиер ще е Корбин, а той настоява за нов референдум, защото торите лъгана на предишния през 2016-та че нещата са много прости. И простия провинциален англичанин се хвана на лъжите им. Сега обаче ще му се наложи да пасе, бере, оре, чисти, прислужва - файдата от източноевропейските роби приключи.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK