Като сложен 3D пъзел - Фон дер Лайен започна да сглобява новата Еврокомисия

Като сложен 3D пъзел - Фон дер Лайен започна да сглобява новата Еврокомисия

© ReutersДнес започна обратното отброяване за съставянето на новата Европейска комисия. В понеделник изтече неформалният срок за представяне на кандидатите от 28-те страни членки и процесът започва без три имена - две от тях - Франция и Италия, не го спазиха, а Великобритания направо отказа да номинира свой еврокомисар. Процедурата никога не е била лесна, но този път прилича на сглобяване на 3D пъзел от хиляди парчета и почти невъзможно балансиране между няколко изисквания.


Още преди да бъде пуснат хронометърът, един от номинираните за еврокомисар се оттегли, неофициално се твърди, че няколко държави са помолени да сменят кандидатите си, както и че натоварената със задачата Урсула Фон дер Лайен няма да се поколебае да отхвърли някое име. През 2014 г. Жан-Клод Юнкер върна шестима кандидати.


Тя разполага с около един месец. Докато не събере целия си екип комисари, не може да внесе състава на Европейската комисия в Европарламента. В идеалния вариант в края на септември трябва да бъдат представени на евродепутатите структурата и състава на Комисията "Фон дер Лайен". През октомври различните парламентарни комисии ще изслушат бъдещия еврокомисар за съответния ресор и могат да отхвърлят кандидата, а германката ще трябва да помоли съответната страна за ново име.
Евродепутатите имат шанс само за едно гласуване в пленарна зала (вероятно на 22 октомври) на цялата Европейска комисия, т.е. те не могат да заявят отделно, че не им харесва структурата ѝ или някой от комисарите. А при сегашния състав на Европарламента - раздробен на групи и с много хора, които са за пръв път в него - постигането на мнозинство може да се окаже по-трудно от обикновено. На 1 ноември всичко би трябвало да приключи и Жан-Клод Юнкер да предаде поста на Урсула Фон дер Лайен.


Само две почти сигурни имена


Засега за сигурно може да се смятат нейното име и това на испанеца Жозеп Борел, който ще поеме поста на Федерика Могерини. Това важи в значителна степен и за двамата ѝ заместници - холандецът Франс Тимерманс и датчанката Маргрете Вестагер. Причината е, че те бяха определени на историческия по продължителност Европейски съвет през юли. Но формално съдбата на Тимерманс и Вестагер е в ръцете на парламента и случаят със Сергей Станишев е показателен - съветът на 28-те държавни лидери го предложи за първи председател на Европарламента, но евродепутатите веднага пренебрегнаха това. Същото важи и за Фон дер Лайен и Борел, тъй като докато не получан "да" от Европарламента те са просто кандидати с подкрепата на 28 държави.


Всички останали предложения са под въпрос в една или друга степен, независимо, че сред тях има такива на еврокомисари като българката Мария Габриел, словакът Марош Шефчович, чехкинята Вера Йоурова, австриецът Йоханес Хан и латвиецът Валдис Домбровскис.


Повечето кандидати имаха кратки първи срещи с германката и според "Ханделсблат" не всички са били убедителни. В някои случаи кандидатите не са съответствали на ресорите, за които настояват националните им правителства. Италианската агенция AGI твърди, че Фон дер Лайен дори тихомълком е помолила някои столици да помислят за друго име, защото предложеното е "неадекватно" (на първо място се очаква кандидатът да разбира достатъчно добре ресора си, а след това - и да има визия за това какви политики ще реализира в него). В крайна сметка не всеки ще бъде част от екипа на председателя, заяви в понеделник говорителка на Европейската комисия Мина Андреева.


Фотогалерия: Кой се опитва да влезе в Комисията "Фон дер Лайен" >


Пъзел в няколко измерения


Фон дер Лайен трябва да сглоби своя пъзел като поддържа баланс между


- партийния произход на номинираните при променен баланс на силите в Европейския парламент (самото одобряване на германката с минимално мнозинство от 9 гласа вече е симптоматично колко трудности предстоят)


- представителство на новите от Източна Европа срещу "старите" от Западна (няколко централноевропейски държави искат техният човек да е зам-председател на Комисията, но едва ли Изтокът ще има повече от един свой представител на такъв пост)


- интересите на богатия Север (който основно дава парите в бюджета на ЕС) и по-бедните Юг и Изток (където са нетни получатели на евросредства)


- жени и мъже, защото тя обеща да постигне 13 дами в 27-членния си екип (макар че засега 10 държави са ѝ предложили кандидатки и едва две - Румъния и Португалия, откликнаха на призива да излъчат и мъж, и жена, за да улеснят избора); това искат и евродепутатите, защото досега в историята от 183 еврокомисари едва 35 са били жени; от друга страна, една номинирана жена по-трудно ще бъде отхвърлена от Фон дер Лайен в името на постигането на съотношението 50 на 50 процента с представителите на "силния пол"


- желанието на досегашни еврокомисари да израснат до по-важен пост (австриецът Йоханес Хан, например, очаква нещо повече, след като 5 години се занимава с отношенията със съседите и разширяването на ЕС, а Прага лобира чехкинята Йоурова от правосъдие и вътрешен ред да се премести в цифров пазар, външна търговия или общ пазар)


- струпването на национални интереси върху определени ресори и нежеланито да се занимават техните хора с други


- запазване ангажираността и сътрудничеството на националните правителства с дейността на Европейската комисия, а не след избирането ѝ тя да бъде оставена да се оправя с Европа, а те да се върнат към преследване на собствени интереси.


Няма "алфа политици"


Една отличителна черта веднага се набива на очи - в екипа си Фон дер Лайен изглежда няма да има ярки имена и хора със солиден опит поне на национално ниво. Юнкер разполагаше със 7 бивши премиери и държавни глави и няколко бивши министри и това понякога създаваше напрежение между такива "алфа политици". Но комисията на Фон дер Лайен се очертава да е на другия полюс със само един бивш премиер (латвиецът Валдис Домбровскис).


Контактите на Мария Габриел в Европарламента ще бъдат подложени на серизоно изпитание. Тя влезе като евродепутат през 2009 г. и спечели втори избори през 2014 г. Но през лятото на 2017 г. се наложи спешно да замести Кристалина Георгиева заради завръщането ѝ в Световната банка във Вашингтон. Тогава се наложи ресорът на Георгиева за бюджета на ЕС да бъде прехвърлен на Гюнтер Йотингер, който отговаряше за дигиталната икономика. За Габриел бе създаден нов ресор - цифровата икономика и общество, на който тя ще работи малко повече от 2 години до края на мандата на Комисията "Юнкер". Скандалът с изтичането на лични данни на милиони български граждани няма пряко отношение към оценката на дейността ѝ, но едва ли ще ѝ бъдат спестени въпроси за него, след като отговаря и за киберсигурността в ЕС.


Има и някои екзотични предложения.


Хърватката Дубравка Шуица, например, дълго е била учителка по немски и англиски, после кмет на Дубровник и от 2013 г. - член на Европейския парламент, припомня "Ди Велт". Кипърката Стела Кириакидис е психолог и депутат с опит в здравеопазването, а за кратко и и.д. председател на Съвета на Европа, но също като хърватката има скромен управленски опит. Румънката Рована Плумб е била министър за еврофинансирането до 2017 г., след което е била принудена да подаде оставка заради обвинения в коупция.


При мъжете също има подобни примери и в частност кандидати на евроскептичните правителства в Полша, Унгария или Италия няма да бъдат посрещнати с овации в Европарламента. Литва предложи 28-годишния министър на икономиката Виргиниюс Синкявичус (Зелени/Европейски свободен алианс), а той е в политиката едва от 2016г., като преди това е следвал и е работил малко като журналист. Някои не харесват, че в кабинета му има бейзболна шапка с надпис Make America Great Again.


В понеделник падна и първата "жертва" на борбата за конкретни ресори - полският кандидат Кшищоф Шчерски (Европейски консерватори и реформисти) – началник на кабинета на президента Анджей Дуда, изненадващо се оттегли. Причината е, че на срещата Фон дер Лайен му предложи ресор земеделие, докато той е заинтересован от икономическо или енергийно портфолио. След срещата с нея той каза за полско радио, че за земеделие по-подходящи са хора, които цял живот се занимават с това, като Януш Войчеховски.


"Ди Велт" твърди, че Варшава се интересува още от инфраструктура, енергетика или климатични политики. Унгария и Словения се конкурират за еврокомисар по разширяването. Чехия флиртува с идеята за комисар за вътрешния пазар или търговията, от които се интересуват Ирландия и Франция. Словакия очаква нещо, свързано с индустрията. Румъния вижда себе си в енергетика, транспорт или околна среда. Германското издание продължава да твърди, че "България смята земеделието за вълнуващо", макар премиерът Бойко Борисов да отрече това преди дни и говори, че държи на ресор кибер сигурност. Само че към дигиталния сектор проявяват интерес още Чехия и Дания.


Ако Урсула фон дер Лайен удовлетвори желанията на всички национални столици, ще се получи абсурдна ситуация на комисия с 26 зам.-председатели, включително 14 еврокомисари с икономически ресори.

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 604 Гневно

  Докато го сглобят тоя "пъзел" ще дойдат новите избори Евргейските вариклечковци и на това се надяват -бюрокрация и бездеиствие та белким ..ъъъ..та белким ,нещо се случи с тия "евроскептици" и ние пак да сме на власт

  гошо
 2. 2 Профил на Rumen Mihaylov
  Rumen Mihaylov
  Рейтинг: 40 Неутрално

  До коментар [#1] от "гошо": глупости на търкалета. Когато се намери оптималната структура, спойките в съюза ще са още по-силни и работата ще продължи. Заради такива взаимозависимости Европа е мирна и просперираща. Аз лично мисля, че тези баланси са здравословни.

  Rumen Mihaylov
 3. 3 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5260 Неутрално

  А Габриел е "специалист по всичко" :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 4. 4 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 604 Разстроено

  До коментар [#2] от "Rumen Mihaylov":

  Ако преливането, от пусто в празно са баланси и взаимозависимости си прав

  гошо
 5. 5 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3177 Неутрално

  До коментар [#3] от "penetrating":

  специалист е по най важното.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 6. 6 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5260 Весело

  До коментар [#5] от "дерибеев":

  Съгласен :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 7. 7 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Ама тези действат направо като женомразци. Уши шеф на ЕК, КриСталинка на МВФ, Мара Неврокопска комисар по дигитализация, почти всичките европейски страни с военни министърки. И полови квоти за капак!

  Мърфи е оптимист!
 8. 8 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1691 Неутрално

  Дано успее да намери баланса и да върне доверието в ЕК!!!

 9. 9 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3060 Неутрално

  До коментар [#3] от "penetrating":

  Нали!Не искаме такива!Ттябва да предложат Раданката Кънев?Който не е като Габриел.Той е специалост по нищо.

 10. 10 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3177 Неутрално

  До коментар [#9] от "yanne":

  ако Габриел е специалист по ненатрапчиво съгласие с всичко идващо от ЕНП/дясно, то Кънев е специалист по крещящо несъгласие с всичко идващо от ЕНП/дясно.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 11. 11 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 322 Неутрално

  В резултат ще имаме най слабата ЕК. С толкова компромиси и квоти няма как да е друго. Докато либерал не стане мръсна дума няма да се оправят нещата в тая Европа.. И каква ирония - исляма идва на крилата на либерастията, които крила първи ще бъдат отсечени.. В интересни времена живеем, биха казали китайците..

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 12. 12 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1761 Неутрално

  Много държави са помолени да сменят кандидатите си.
  В това няма нищо не логично , нали трябва да може председателя да работи с тях , съответно да ги одобри.

  SHADOWS of SOFIA
 13. 13 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Цялата статия показва колко неудачен е евпопейският глобалистки проект. И най-големият му дефект е,че управлението не е поставено на демократична основа, а е експертно управление, все едно се управлава корпорация. Така не се управлява общество.
  Ето, управленческия състав не го избират според определена програма, а на всякакъв вид безпринципна основа, да угодят на всички,както се казва,от кол и въже.

 14. 14 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1761 Неутрално

  Цялата статия показва колко неудачен е евпопейският глобалистки проект. И най-големият му дефект е,че управлението не е поставено на демократична основа, а е експертно управление, все едно се управлава корпорация. Така не се управлява общество. Ето, управленческия състав не го избират според определена програма, а на всякакъв вид безпринципна основа, да угодят на всички,както се казва,от кол и въже.
  —цитат от коментар 13 на gozambo


  Като не ти харесва ... нали знаеш?

  SHADOWS of SOFIA
 15. 15 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2728 Неутрално

  Много държави са помолени да сменят кандидатите си.В това няма нищо не логично , нали трябва да може председателя да работи с тях , съответно да ги одобри.
  —цитат от коментар 12 на К2  До коментар [#12] от "К2":

  Верно ли!!! Това е все едно американският президент да "помоли" щата Калифорния например,да си смени (избере друг) губернатор,за да може да работи с него!
  Това се нарича подмяна на вота. Унгарският народ например е избрал Орбан за свой лидер и той решава кого да сложи за член на ЕК. А не дер Лайен.

 16. 16 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1691 Неутрално

  До коментар [#13] от "gozambo":

  Казвате - путинославният комуноидно - чекистки евразийски проект на ръчно управление е по-ефективен?!?!?!
  И това 30 години след 1989 и 45 години комунизъм????
  ТЪЖНО!!!

 17. 17 Профил на dedo_goshko
  dedo_goshko
  Рейтинг: 274 Весело

  [quote#15:"deaf"][/quote]

  Не съм съгласен - шефа ще е Урсула /да не се бърка с Гошо Петков!/ и тя има пълното право да поиска от хедхънтъра /правителството на съответната държава/ да му представи друг кандидат, защото този е компрометиран или просто не й харесва :) В случая всяка държава играе ролята на хедхънтър /припомням случая с Румяна Желева!/ и това няма нищо общо с независимостта й при избора на собственото й правителство на нейната собствена територия. Защото еврокомисарите са наддържавни и работят за благото на ЕС, а не на отделната държава, на която са кандидат! :)

 18. 18 Профил на dedo_goshko
  dedo_goshko
  Рейтинг: 274 Весело

  Да искаме ресор киберсигурност, след като в "разкритите" чатове се оказва, че юзърнейма и паролата на хоста на НАП е била Админ/Админ, е меко казано несериозно и жалко ... За каква киберсигурност говорим тук /да не говорим, че Бащицата научи думата "киберсигурност" преди не повече от 3 месеца, преди това в речника му такава дума нямаше :):)/ :):) Ако ни дадат ресор киберсигурност трябва да изпратим гусин Гешев и/или гусин Явор Шалтера Колев за комисар/и, те ще са невероятен тандем/екип :) Единият ще говори само за кибертероризъм, без въобще да разбира това какво означава, ще включва и изключва пръскачките пред Берлемон /там са автоматични, не са с водоноска!/, а другия ще повтаря мантрата, че АйПи-то е като ЕГН-то и е уникално за всеки човек :):):) И съм сигурен, че при кандидатура от типа Гешев/Колев отново ще има благодарствени писма от прокурори, следователи, ДАНС, МАНС, ТРАНС, КПКОНПИ, ТПМОНПИ и всички неработещи абревиатури в държавата с реплики, че той е ИЗБРАНИЯ /а не Нео от "Матрицата"!/ :):)

  А гозамбо, с любимия си президент-клоун, да коментира развитието на по-старите демокрации, е несериозно :):):) Погледни първо в твоята купичка и после обсъждай купичките на другите ... А твоята купичка е потресаващо осмивана, само това е достатъчно ... :):)

 19. 19 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2313 Неутрално

  Винаги съм мислел, че разликата между мъжете и жените е дискретно покрита с дрехи, а сега Уши я развява като основополагащ признак за професионална годност. Дали ще стигнат учителките, психоложките и обвинените в корупция? Ако не, и аз имам една кандидатка -- другарката Сталина Добрева.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 20. 20 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2313 Неутрално

  Обърнете внимание, че единственият, който се е оттеглил, го е направил с аргумента, че други са по-компетентни за предлагания ресор от него. Ах, тези мъже, всичкото зло идва от тях и от техните нездрави идеи за компетентност и пр. глупости.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 21. 21 Профил на BULEXIT
  BULEXIT
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Маргинализацията на ЕС ще продължи. Причините са много, а безличното лидерство е едната от тях.
  В основата обаче, са разнопосочните интереси и нежеланието на водещите държави истински да приемат на равна основа периферията, така, както поне на хартия беше написано в началото в Лисабон.
  Все си мислят, че номерът ще минава и все ще успяват да извлекат основната полза, докато другите някак се справят.
  Все си мислят, че по дефолт им приляга да ръководят, а малките да се подчиняват. И, ако не им хареса как го правят, изпитват непреодолимо желание да ги накажат за непослушание под мотото "върховенството на закона".
  Да, ама не.
  Проблемите стават все повече, решенията - все по-слаби.
  Резултатите - на лице. С ЕС все по-малко се съобразяват. Даже Големия брат вече не е брат, а взискател и дори опонент.

 22. 22 Профил на oeg vokar
  oeg vokar
  Рейтинг: 339 Неутрално

  Юруш на некадърността.

 23. 23 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Радан търсят ли го?

  поне за три поста

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 24. 24 Профил на Apollyon
  Apollyon
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Цялата статия показва колко неудачен е евпопейският глобалистки проект. И най-големият му дефект е,че управлението не е поставено на демократична основа, а е експертно управление, все едно се управлава корпорация. Така не се управлява общество. Ето, управленческия състав не го избират според определена програма, а на всякакъв вид безпринципна основа, да угодят на всички,както се казва,от кол и въже.
  —цитат от коментар 13 на gozambo


  Какво експертно управление, къде го видяхте това. Тази дето я направиха председател на комисията беше КОМПРОМИС, понеже има толкова много страни дето дърпат чергата.
  Лагард дето ще е шеф на ЕЦБ е провален шеф на МВФ, тука нищо не се пише но под зоркото око на МВФ Аржентина ще обяви дефаут идните дни. Какви експерти, какви са политиките които предлага ЕС-ЕП-ЕК, само мониторинги, регулации, нови безсмислени закони /article-11-13/, обезкървяване на индустрията, никакви иновации, никакви нови технологии, безобразни емиграционни политики, които активно убиват туризма по места, наливане на еврофондове в държава като нашата където и на децата е ясно, че тези пари се крадат. Но какво правят от ЕК, тупат баце по рамото и му се радват понеже е послушен.
  Имах надежда в ЕС в началото няма да лъжа, но виждайки как подкрепят и дават пари на престъпни политици като Борисов и Ердоган, затварят си очите за престъпленията им, вече не смятам, че ще има промяна.
  Впрочем какво става с Дойче Банк, що няма статии в българското медийно пространство за отчайващото състояние на една от големите банки в Европа ?
  Каква стабилност и какво доверие, бюрокрация до последно, чиновници колкото искаш и никакви политики които да целят подобряване на живота на европееца. Ние се надяваме да ги стигнем, а в Европа средната класа си отива почти толкова бързо колкото си отива и в САЩ.

  "Those who would sacrifice liberty and freedom for safety and security, deserve neither."
 25. 25 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4011 Неутрално

  ""Ди Велт" твърди, че Варшава се интересува още от инфраструктура, енергетика или климатични политики. Унгария и Словения се конкурират за еврокомисар по разширяването. Чехия флиртува с идеята за комисар за вътрешния пазар или търговията, от които се интересуват Ирландия и Франция. Словакия очаква нещо, свързано с индустрията. Румъния вижда себе си в енергетика, транспорт или околна среда. Германското издание продължава да твърди, че "България смята земеделието за вълнуващо", макар премиерът Бойко Борисов да отрече това преди дни и говори, че държи на ресор кибер сигурност. Само че към дигиталния сектор проявяват интерес още Чехия и Дания."

  Надпреварата на кой какво парче от европейската баница да се даде е в разгара си ! Страни като Полша и Унгария заслужено очакват по - значими ресори ! Мераците на нашата страна да се падне ресора, свързан с киберсигурността, е просто несериозно -
  тая тема стана за посмешище покрай теча от НАП на лични данни на 5 милиона души !

 26. 26 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 1094 Неутрално  Не искам да се правя на врачка ама Другарката Лайнен окончателно ще разтури Евроколхоза. Член - Кооператорите ще си съберат партакешите и ще се разотидат по живо по здраво. 27. 27 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 1094 Неутрално  До коментар [#24] от "Apollyon":

  Статии за най - голямата Немска банка " Deutsche Bank " няма и няма да има, защото спонсорите така са наредили.

  Апропо, злите езици твърдят, че положението във втората най - голяма банка в Германия , " Commerzbank " е още по - лошо, отколкото в " Deutsche Bank " .

  На всичкото отгоре във вестник " Guardian " , от когото " Дневник " препечатва всичко от заглавието до прогнозата за времето днес има статия, че Германската икономика е вече официално в рецесия. Бас ловя, че баш тази статия , " Дневник " няма да препечати.

  https://amp.theguardian.com/world/2019/aug/26/german-recession-fears-business-confidence-europe-economy 28. 28 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3493 Неутрално

  След като няКОЙ ги прави като на 3D-принтер - все тая к'ъф 3D-пъзел щяла да нареди Урсулата.
  Картинката е зададена ...

 29. 29 Профил на Nada Tomba
  Nada Tomba
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Дефиниция няма. Все говорят за някакви облаци. Литература повече има в тези глупости.

 30. 30 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7447 Неутрално

  Нашата куха лейка да не вземе да увисне.

 31. 31 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 517 Неутрално

  "неофициално се твърди, че няколко държави са помолени да сменят кандидатите си, както и че натоварената със задачата Урсула Фон дер Лайен няма да се поколебае да отхвърли някое име."

  И да има молба към Бойко за друг кандидат, той ще е пак калинка

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 32. 32 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5260 Весело

  До коментар [#9] от "yanne":

  Той е с професия :)
  Тя е със съпруг :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK