За пръв път антисистемна партия може днес да победи в провинция от бившата ГДР

За пръв път антисистемна партия може днес да победи в провинция от бившата ГДР

© ReutersГермания е затаила дъх пред изборите за управление на две федерални провинции днес - Саксония и Бранденбург, защото на тях антиимигрантската и евроскептична партия "Алтернатива за Германия" (AfD) се очаква да се представи силно и дори да събере най-много гласове в една от тях. На 27 октомври същия вот ще се проведе в Тюрингия - трета провинция на територията на бившата ГДР, и резултатите може да се окажат сериозно предизвикателство срещу федералното правителство и канцлера Ангела Меркел.


Ако се сбъднат прогнозите за победа в Бранденбург - провинцията около столицата Берлин, това ще е сътресение в политическия живот на страната, макар че в трите провинции живеят едва 10% от населението на Германия. В медиите открито се коментира, че 30 години след падането на Стената двете Германии отново се раздалечават и германците от източната част така и не са приели демокрацията и отговорностите, които вървят с нея. Симпатиите им за AfD са предимно протестен вот, тъй като значителна част от имигрантите се установиха в по-богатата Западна Германия.


Социологическо проучване два дни преди днешния вот показа, че все пак леко расте подкрепата за християндемократите на Меркел и за социалдемократите от федералната коалиция. В Саксония - икономически най-успешната провинция в Източна Германия, ХДС събира 32% по данни на ZDF Politbarometer срещу 24.5% за за AfD, бившите комунисти от "Лявата партия" (14%), "Зелените" (11%) и чак на пето място - традиционните созиалдемократи от ГСДП с 8.5%. Либералдемократите могат само да се надяват да прескочат прага от 5%.
Лидерът на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер и Инго Зентфтлебен, водещият кандидат на партията в Бранденбург.

© Reuters

Лидерът на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер и Инго Зентфтлебен, водещият кандидат на партията в Бранденбург.


Националистите са с доста по-силни позиции в Бранденбург, част от т.нар. ръждив пояс на Германия. Същото проучване посочва изравнени позиции с ГСДП (по 21-22%), намаляваща до 16.5% подкрепа за ХДС, следвани близо (14.5%) от Зелените и 14% за "Лявата партия". Тук пробизнес либералите са на прага да влязат в местния парламент в Потсдам, където може да попаднат и Свободните избиратели (4%).


Всички партии се дистанцират от бъдещо коалиране с AfD, но възходът ѝ е емблематичен за настроенията в тази част на страната, а ефектът се подсилва и от факта, че заедно с бившите комунисти от ГДР двете партии събират 35-40% от гласовете.


Но AfD не е само източногерманско явление - това е основната опозиционна партия във федералния Бундестаг в Берлин и има свои представители във всяка германска провинция. Въпросът е, че на национално ниво AfD има 13% подкрепа, докато на изток тя е два пъти повече. Ако тази вечер се окаже, че възникналата едва преди 6 години националистическа партия е най-голямата в някоя от двете провинции, това ще се случи за пръв път в историята на Германия от Втората световна война насам. Освен това подобен резултат би дал тласък на AfD за вота в края на октомври в Тюрингия, където е Бьорн Хьоке, един от най-екстремните ѝ лидери.


Внимателно ще се следи и представянето на "Лявата партия", защото може да се окаже, че мнозина нейни симпатизанти са се прелели към AfD и евроскептичната партия е станала техният символ за антисистемна организация. Отвъд темата за мигрантите хората тук се вълнуват от по-ниските си спрямо Западна Германия заплати, състоянието на инфраструтурата, образованието, отглеждането на деца, жилищното настаняване и социалната политика - все проблеми, за които обвиняват "системата".


Симпатизанти на AfDс жилетки с надпис "Дисидент".

© Reuters

Симпатизанти на AfDс жилетки с надпис "Дисидент".


А AfD много умело си присвоиха много силни лозунги. Партията говори за Wende 2.0 (Wende - промяна, повратна точка) и директно призовава Vollende die Wende (Да довършим промяната), т.е. за мобилизиране на избирателите с нова цел на прехода, започнал след падането на Стената. "В крайна сметка, те казват на хората, че трябва да се надигнат и да излязат по улиците като през 1989г, за да съборят системата", обяснява журналистката Лиане Беднарц. AfD съживи лозунга "Ние сме народът", с който източногерманците се струпаха пред Берлинската стена през ноември 1989г. и дори си позволява да открадне образа на прочутия канцлер на ГСДП Вили Брандт с цитата му "Имайте дързост да сте по-демократични".


Резултатите на "Зелените" също ще са интересни, тъй като на федерално ниво евроизборите показаха, че те са много популярни и изземват избиратели на ГСДП. Социологически тестове сред младите германци, които са на прага скоро да получат избирателни права на 18-годишна възраст, също показват, че това е безспорно най-харесваната от тях партия. Но сред възрастните на Изток - особено в Бранденбург и Саксония - екокаузата не е особено харесвана, тъй като тук лигнитните мини традиционно са били основен източник на прехрана и за драстичното намаляване на работниците в тях са обвинявани "Зелените". Напук на проимигрантската ѝ позиция, последните данни сочат, че тази партия, която едва успяваше да прескочи 5-процентния праг, сега е два пъти по-популярна.


Социологическа симулация на изборите сред германци в Саксония под 18 години.

© Reuters

Социологическа симулация на изборите сред германци в Саксония под 18 години.


Вотът днес трябва да покаже дали и доколко ще понесат удар традиционните партии - Бранденбург е известна крепост на ГСДП, а Саксония - на ХДС. Ако има сериозно отстъпление, ефектът може да се усети в Берлин, да разклати коалицията и да принуди Меркел да поеме към правителство на малцинството. Ревизия на коалиционното споразумение е насрочена за средата на октомври и поне в ГСДП се засилват гласовете за развод с ХДС и завой към по-лява социалистическа линия.


Едно нещо е сигурно за днешните избори, коментира "Дойче веле". Това е, че продължава раздробяването на политическата сцена в Германия. За Саксония и Бранденбург изглежда настъпва краят на двупартийните управляващи мнозинства, а изолирането на AfD изисква събирането на поне 3-4 партии и сериозни политически компромиси. Последното означава и нестабилни управления - нещо, на което германците не са свикнали особено.

Ключови думи към статията:

Коментари (98)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2095 Неутрално

  интересни про леви позиции ,коалиции на националистически и леви партии и то в Германия ,комунизма не е умрял.

 2. 2 Профил на Пуйката
  Пуйката
  Рейтинг: 0 Любопитно

  Чувството им за вина ще им струва скъпо..

 3. 3 Профил на lvz36596297
  lvz36596297
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Могат да си направят ГДР. Трабантчета, варбургчета, пър-пър, 9 метра дим.

 4. 4 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1708 Любопитно

  Кое е накарало нашият автор да твърди , че " германците от източната част така и не са приели демокрацията и отговорностите, които вървят с нея..."? Изборите, гласовете на хората в урната са алфата и омегата на демокрацията. Мученето срещу политическите предпочитания на избирателите звучи като извадено от сталински наръчник за избори. Ако бях либерална мастия вероятно щях да обвиня Карабоев в расизъм заради изолирането на добри - западни, и зли - източни германци. Но знам, че е заради гранта насущний и няма да обвиняваме чиляка.

 5. 5 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 52 Разстроено

  Може би консервативните германци искат да спрат прогресизма на Меркелицата,да интегрира инджинери от Афганистан в немската икономика!?

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 6. 6 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1253 Неутрално

  Грант даден - грант приет!

 7. 7 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  С политиката си Меркелица раздели не само Европа , но и Германия, които други хора с толкова труд обединиха !

  Източните германци били по- ниско качество граждани от западните?!

 8. 8 Профил на nmn58592067
  nmn58592067
  Рейтинг: 257 Неутрално

  До коментар [#1] от "edin drug":

  В България водачите на националистическите партии идват от редовете на „демократите“ на СДС. Например Сидеров и заместникът му П.Шопов.
  Въобще СДС се превърна в „партията-майка“ за партиите в БГ. Там има много „вождове“

 9. 9 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Пак поставяме въпроса КЪДЕ е България в оформящата се нова свръхсила около САЩ, Великобритания, Канада, Австралия, ИЦЕ, и т.н. ?

  Ние продължаваме да сме най- ретроградните и ортодоксални меркелисти и путинисти в Европа !

 10. 10 Профил на zzk41596346
  zzk41596346
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Зелените имат много голям скок. Интересно. Коалиция ХДС с ?

 11. 11 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1253 Неутрално

  Ти да видиш. При доказано преливане на гласове от меркелисти към зелените комунета, баш гласуването за противниците им от дясно консервативната партия означавало, че комунизмът не си е отишъл! 😂😂

 12. 12 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 854 Неутрално

  Много объркана статия ... Хем източногерманците не приели демокрацията и отговорностите, хем западногерманците и те гласували за АФД ... и то около 33 % от общо гласувалите за тях ...
  Мъкааааа, и кой дава право на мултикулти тъпанарите да си присвояват демокрацията и че само те са нейните изразители ... Това май е тоталитарно.
  Ние в Източна Европа знаем какво е диктатура и тоталитаризъм и много бързо разпознахме мултикулти ЛГБТИ глобалистите, като поддръжници на нова фашистка доктрина.
  Меркел и Макрон накрая ще бъдат и съдени

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 13. 13 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 52 Любопитно

  Ти да видиш. При доказано преливане на гласове от меркелисти към зелените комунета, баш гласуването за противниците им от дясно консервативната партия означавало, че комунизмът не си е отишъл! 😂😂
  —цитат от коментар 11 на Котаракът на Шрьодингер


  Учуден ли си!?
  Прогресивният турболиберализъм е безграничен!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 14. 14 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 52 Любопитно

  Зелените имат много голям скок. Интересно. Коалиция ХДС с ?
  —цитат от коментар 10 на zzk41596346


  Зелените са велики!Те са най -силният и елегантен ход на глобалните корпорации.Плебса требе да спасява калинките и крокодилчетата,а не да мисли за скотския си живот и истинските си проблеми!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 15. 15 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 580 Неутрално

  Едва ли необразованото булгар простолюдие, е някакъв фактор в Европа, демокрацията е само за демократични политики, всичко което смърди на нацикомунизъм е анти и не заслужава да бъде легално!

 16. 16 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1253 Неутрално

  Понеже десните използвали лозунга ”Имайте дързостта да сте по-демократични”, това означавало, че не приемали демокрацията и били безотговорни?! 😂😂😂

 17. 17 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3240 Любопитно

  До коментар [#13] от "Платон Фъшкиев":

  Прогресивният турболиберализъм е безграничен!
  ========
  Щом е така.....темела на берлинската стена си стои.....
  Нека да зидат отново.....
  Ама този път и цимента и арматурата да са западни....

  Bukalemun
 18. 18 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1253 Неутрално

  Като чета такива статии, неволно се сещам за ”Работническо дело” и всичките тъпотии, които се публикуваха в него. Явно паралелът е неизбежен.
  Трябва да призная обаче, че дори в ”Работническо дело” можеше да се намери някаква логика, макар и рядко. В днешната либерал болшевишка преса, мисълта на пишещите болшевики е толкова объркана и накъсана и дотолкова липсва всякаква логика, че имам чувството, че чета есета на деца със специални образователни потребности.

 19. 19 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 264 Неутрално

  "Алтернатива за Германия" е толкова "дясно консервативна", колкото и "Възраждане" на Копейкин или очаквания проект на Славиту.
  Духът на това писание си е отговорност на автора, но за него се твърди "Петър Карабоев е зам.главен редактор на КАПИТАЛ Daily и онлайн изданието. Dnevnik.bg".

 20. 20 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 278 Неутрално

  До коментар [#7] от "faeton.":

  Да бе, е_аси опорните им точки! Как сами се застрелват в краката !!! Понеже са писани от абсолютни нескопосници, грантояди и данъкоядци, които само са се излежавали и никога не са водили камо ли печелили дебат, цялата им прогресивно-либерална пропаганда е пълен смях.

 21. 21 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 278 Неутрално

  До коментар [#15] от "LiberalToTheBones":

  Начи ти днеска ми казваш булгар простолюдие, което нищо не разбира, а утре искаш да гласувам за тебе? И като не гласувам за тебе, ми повишаваш тона и очакваш да гласувам?
  На крясъци и тръшкания и майка ти не ти е отговаряла, пък аз да не съм майка ти?

 22. 22 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Едва ли необразованото булгар простолюдие, е някакъв фактор в Европа, демокрацията е само за демократични политики, всичко което смърди на нацикомунизъм е анти и не заслужава да бъде легално!
  —цитат от коментар 15 на LiberalToTheBones


  Манго, научи препинателните знаци , тогава говори кой е необразован и кой- не е !

  Само с четвърти клас не става !

 23. 23 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 448 Неутрално

  Ясно е, че АзГ е "евроскептична" и "антиемигрантска" партия, но защо в статията ги няма другите епитети? Безобразие е, че ги няма двете традиционни понятия - "популистите" и "ксенофобите". Без тях статията става някак много "консервативна" и това не е добре за свободата, демокрацията и "евроатлантическите ценности". Ако се продължава да се пише по този начин утре като нищо в Дневник ще излезе статия с възхвала към Виктор Орбан

  Бог да благослови Америка за България!
 24. 24 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3790 Неутрално

  "Но AfD не е само източногерманско явление - това е основната опозиционна партия във федералния Бундестаг в Берлин и има свои представители във всяка германска провинция. Въпросът е, че на национално ниво AfD има 13% подкрепа, докато на изток тя е два пъти повече. Ако тази вечер се окаже, че възникналата едва преди 6 години националистическа партия е най-голямата в някоя от двете провинции, това ще се случи за пръв път в историята на Германия от Втората световна война насам. Освен това подобен резултат би дал тласък на AfD за вота в края на октомври в Тюрингия, където е Бьорн Хьоке, един от най-екстремните ѝ лидери."

  В статията тази партия се представя все с политкоректни украски, но е факт, че тя има все по - растящо присъствие в цяла Германия, не само в източната и част ! Затова е и време да се погледне реалността в очите, а не да се крием зад празни клишета ! А тя е, че част от германците, дори при сериозния икономически бум на страната им, искат промяна, не желаят да бъдат вечното убежище за емигранти, не са доволни от начина, по - който управляват традиционните " системни" партии ! А кой повече от тях самите е засегнат от нежелаещата да приеме нагласите на стария континент Меркел срещу безумната и имигрантска политика, както и все повече издигане на правата на ЛГБТ общността за сметка на нормалните хора ?

 25. 25 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 662 Неутрално

  "Социологическа симулация на изборите сред германци в Саксония под 18 години."

  Не беше ли противозаконно въвличането на непълнолетни лица в политическите борби? Покрой толерирането на педофилската секта "ислям" да не би да има нови правила в Германия и наоколо?

 26. 26 Профил на Вилдирас Владиленов
  Вилдирас Владиленов
  Рейтинг: 2434 Неутрално

  германските полезни идиоти щели да спечелят ...

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 27. 27 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 448 Любопитно

  Не ви ли прави впечатление, че изобщо не се споменава Путин? Или поне хакерите и троловете му? Не е демократично....

  Бог да благослови Америка за България!
 28. 28 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 990 Неутрално

  Немците да внимават, че последният им луд диктатор дойде точно с демократични избори

 29. 29 Профил на Разобличител
  Разобличител
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Трети принцип на механиката гласи: „Всяко действие има равно по големина и противоположно по посока противодействие“. Това означава, че колкото повече се натрапва мултикултурализмът, толкова повече се засилват националистическите и расистките движения.

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 30. 30 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1501 Неутрално

  Под всяка тема червени тролове.

  ДБ=БКП
 31. 31 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1386 Неутрално

  Преди 90 години един десен политик, лидер на националистическа партия, заиграваща се с със социалистическите мечти на бедния германски народ, дойде на власт с обещания да прави промяна, да връща справедливостта, Германия за германеца и да се бори с враговете на немския народ /евреите/. Народът му се довери и този лидер така хубаво ги подреди немците, така хубаво ги "промени", че после 60 години не можаха да дойдат на себе си, а като гледам, още 30 отгоре не са успели.

  Днес друга нацоналистическа дясна партия партия, заиграваща се със социалистическите спомени на германците иска да дойде на власт с обещания за справедливост, промяна, алтернатива. И обещава да се бори с врагът на германеца - имигранта!

  Всякакви прилики между онази партия преди 90 години и днешната са повече от явни. Всякакви политически пропаганди, използвани и от двете партии, са напълно еднакви. Само враговете този път са различни. И този път няма дълги паради със знамена и кафяви ризи. Но, ако нацизмът не беше забранен в Германия, щеше и такива да има.

  Представителите на тази "алтернативна" партия дали имат представа, че немският народ се топи? Дали разбират, че едно германско семейство ражда по 1 дете, а едно турско или арабско семейство ражда по 6? Дали тези "умни" алтернативни политици знаят, че германската икономика изпада в рецесия, защото няма достатъчно работници, за да запълнят свободните места в заводите? И кой запълва тези места - именно имигрантите от Източна Европа. Днес тази партия се опитва за изгони имигрантите. И кой ще им работи в заводите? Лагерниците от новите концентрационни лагери ли?

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 32. 32 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 755 Неутрално

  До коментар [#9] от "faeton.":

  ми никъде!
  Те затова и си я прават, щото немат намерение да канат още некой там.
  И да искаме, нема как да се приближим или да влезем в тоз съюз.

 33. 33 Профил на nodamncat
  nodamncat
  Рейтинг: 479 Неутрално

  “ В медиите открито се коментира, че 30 години след падането на Стената двете Германии отново се раздалечават и германците от източната част така и не са приели демокрацията и отговорностите, които вървят с нея.”

  Другарска критика към другарете от изток, които не искат да гласуват по правилния начин. Както Тодор Живков, навремето, през 1968, изказа другарска критика към Чехисловакия, които 23 години след освобождението, не бяха приели комунизма и отговорностите, които вървят с него.

 34. 34 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1672 Весело

  До коментар [#8] от "nmn58592067":

  "Въобще СДС се превърна в „партията-майка“ за партиите в БГ. "

  СДС е създаден като СЪЮЗ от много партии, възникнали след преврата през 89-та година. Имаше дори партия от бивши комунисти (АСП). След разпадането му много от тях продължиха самостоятелно съществуване.
  Така , че СДС като съюз, а не като партия е родоначалник на почти всички партии и техните мутанти, които по-късно оформят политическия фон в България, -пронацистката "Атака", болшевишката ДСБ, "патриотичните", няколко БЗНС-та, дузина еко-незнам какви си, куп либерални и т.н. и т.н.-все спасители на България.
  Слава Богу, че те едва дишат и няма нужда някой да я спасява от тях.

 35. 35 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 1028 Неутрално

  Там дето са отишли най малко имигранти щото са по бедни провинции. Анти емигрантската партия най силна. Като унас. Никой мигрант неще да идва ама чичо гошо от селската кръчма много го е страх от емигранти :D

 36. 36 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2101 Неутрално

  Наглостта на либерастията е наистина безгранична. Целенасоченото вкарване на чужди по раса, религия и манталитет мигранти е промяна на същестуваща система, т.е точно антисистемно деяние.

  Само че традиционните партии които го осъществяват се представят за защитници на системата. А такива като AFD които искат да запазят съществуващото положение без мигранти, т.е. съществуващата система им се лепи етикетчето "антисистемни".. Либерасти, сър.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 37. 37 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 274 Неутрално

  интересни про леви позиции ,коалиции на националистически и леви партии и то в Германия ,комунизма не е умрял.
  —цитат от коментар 1 на edin drug


  Социал-демократите , зелените и свободните демократи винаги са били леви ..
  ХДС-ХСС пък се водеха, донякъде националистични..
  В нещо, като коалиция са, срещу АФД от зор ..

  Щото ще ги отнесат, иначе на избори ..
  Така и във Франция , преди време, бяха направени интересни коалиции на голисти и комунисти, срещу Льо Пен ..

  А иначе Комунизмът не е умрял..
  Само си слага смокинов лист ..
  Брътвежите за "Световна държава на Пролетариата" и "Пролетарии , от всички страни - съединявайте се!" днеска са изменени в "да паднат границите и стените"

 38. 38 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Под всяка тема червени тролове.
  —цитат от коментар 30 на anonim440


  Дежурни сте, а Каскет?

 39. 39 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Могат да си направят ГДР. Трабантчета, варбургчета, пър-пър, 9 метра дим.
  —цитат от коментар 3 на lvz36596297


  Могат да си направят КАКВОТО ИСКАТ..
  Те са народът - те са суверен!

  А "Трабант" е АУДИ и е направен от Аугуст Хорх..
  Който е бил , общо-взето националист но не е членувал никъде ..

 40. 40 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Могат да си направят ГДР. Трабантчета, варбургчета, пър-пър, 9 метра дим.
  —цитат от коментар 3 на lvz36596297


  А вие може да си вземете по 5-6 афро-инженера в кухнята!

  Между другото - у вас колко негъра има?
  Дъщеря ти с едно черно гадже ли е или с поне 4?

  Ако е втория вариант - браво!
  Ей така биете по Путин!

 41. 41 Профил на hanseatic
  hanseatic
  Рейтинг: 554 Неутрално

  До коментар [#1] от "edin drug":

  Финансирана от Москва партия, чието твърдо електорално ядро са по-голямата част от четири милионното представителство на тка наречените "руски немци", които станаха "по големи католици от папата" и смешни националисти. Нещо като смес от българските Атака и ДПС. Успех имат само в част от източните провинции (предимно Саксония), където живеят и най-големите, немски мърморковци. Сити, с ниска безработица, почти липсват чужденци, но протести срещу тях и рев за още повече "благополучие"!(satte Nörgler).
  А ръководството на АФД се състои почти само от политически номади, кариеристи и доказано платени представители на руските интереси в източна Германия. За съжаление ерата на популизма още не е отминало. Така се разбива обединена Европа и за Русия и Америка е лесно да влияят на нейните политически процеси. Не е тайна, че дебила Тръмп също поддържа националистическите движения в старите и нови членки на европейската общност.

 42. 42 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 854 Весело

  От крайно дясна, радикална и антиевропейска, станаха на антисистемна.

 43. 43 Профил на Ivan Rachev
  Ivan Rachev
  Рейтинг: 252 Неутрално

  Дойче веле отново ни поучават какво е демокрация и какви отговорности имаме към нея-вчера в Лион пак гостенин извадил червата на домакина. Но за медиите това е само лош инцидент и щом един политик тоталитарно реши да ти внесе афганистански учени с ножове , това няма нищо общо с гадните комунисти , Белене и липсата на свобода и банани ;) нали дневниче а и статия за фалита на Русия нямате , а вече трябваше дс нямат мляко и сапун по магазините -“ гладоморът се завръщал ?

 44. 44 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2101 Неутрално

  ...Представителите на тази "алтернативна" партия дали имат представа, че немският народ се топи? Дали разбират, че едно германско семейство ражда по 1 дете, а едно турско или арабско семейство ражда по 6? Дали тези "умни" алтернативни политици знаят, че германската икономика изпада в рецесия, защото няма достатъчно работници, за да запълнят свободните места в заводите? И кой запълва тези места - именно имигрантите от Източна Европа.
  —цитат от коментар 31 на Lou

  Рядко срещана концентрация на идиотизми. Да разгледаме някои:
  2. Ниска раждаемост при немците. Вместо да се намерят причините и предложат мерки /Тило Сарацин/ се предлага немците да се заменят с араби, т.е. по същество да се ликвидира Германия и на нейно място да се появи арабска държава. И това унищожаване на германия се представя като нейно спасение!
  2. Нагла лъжа че "бежанците" запълват незаети работни места в индустрията. Има ясни данни, че не повече от 5% от тях започват работа. И то в нискоквалифицирани работни места с ниска принадена стойност. Останалите висят на социални помощи заедно с многобройните си семейства, убийствен товар върху икономиката.
  3. За да се създаде приемлив образ на тази арабско/африканска напаст към нея изкуствено се пришиват имигрантите от Източна Европа, абсолютно РАЗЛИЧНИ като етнос, религия, манталитет, цивилизация. При което те обикновено не са мигранти, т.е. заселили се за постоянно а гастарбайтери, отишли да припечелят и с мисъл да се върнат.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 45. 45 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1119 Весело

  "и германците от източната част така и не са приели демокрацията и отговорностите, които вървят с нея"

  Умнокрасивците особено западните са много забавни като плющят такива глупости въобразявайки си че са юберменши богопомазани да раздават сертификати за квалификация кой колко е читав и да размахват пръст назидателно

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 46. 46 Профил на niki7
  niki7
  Рейтинг: 270 Неутрално

  До коментар [#18] от "Котаракът на Шрьодингер":
  Хахаха, точно така, браво!

 47. 47 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3432 Неутрално

  Кое е накарало нашият автор да твърди , че " германците от източната част така и не са приели демокрацията и отговорностите, които вървят с нея..."? ....
  —цитат от коментар 4 на Lemmy


  Търсих, търсих, но така и не можах да намеря този цитат в статията.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 48. 48 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 448 Неутрално

  До коментар [#47] от "Храбър":

  Чети внимателно де:
  "...Ако се сбъднат прогнозите за победа в Бранденбург - провинцията около столицата Берлин, това ще е сътресение в политическия живот на страната, макар че в трите провинции живеят едва 10% от населението на Германия. В медиите открито се коментира, че 30 години след падането на Стената двете Германии отново се раздалечават и германците от източната част така и не са приели демокрацията и отговорностите, които вървят с нея. Симпатиите им за AfD са предимно протестен вот, тъй като значителна част от имигрантите се установиха в по-богатата Западна Германия...."

  Бог да благослови Америка за България!
 49. 49 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1253 Неутрално

  Не разбрах в какво се изразява недемократичността на източните германци? Откога критичността се приема за липса на демокрация?

 50. 50 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1086 Весело

  Успех на АзГ!

  И децата разбраха, че не е нито крайнодясна, нито антисемистска, нито антиевропейска.

  Такава е само в главите на олевелите зелени и турболибералите.
  Както и на обикновените, неполитизирани глупаци.
  Успех!

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 51. 51 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1455 Неутрално

  Зелените са велики!
  —цитат от коментар 14 на Платон Фъшкиев


  Афърматив

  Лично др Сорос обяви, че зелените са Единствената Правилна Партия.

 52. 52 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Тук няма такава опасност. Тартор Боко, е несменяем.

  мурзилка
 53. 53 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Всеки които не мисли както е угодно на Сорос е фашист, комунист, недемократичен...

  На такъв тип позиция(или си с нас, или си враг) през 90-те му викахме съветски болшевизъм.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 54. 54 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 896 Неутрално

  Налагания със десетилетия комплекс за вина на германците вече почва да
  се изпарява но докато се осъзная напълно вече ще късно !!!

 55. 55 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#41] от "hanseatic":

  А дали пък не е точно обратното - другаря Сорос да е финансиран от Москва. Лично мен, ми се струва по вероятно, най-малкото защото е по-логично.

  Путя печели симпатии на запад, именно благодарение на соросоидната политика на свалени гащи.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 56. 56 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 264 Весело

  ... Днес друга нацоналистическа дясна партия партия, заиграваща се със социалистическите спомени на германците иска да дойде на власт с обещания за справедливост, промяна, алтернатива. ...
  —цитат от коментар 31 на Lou


  До коментар [#31] от "Lou":

  Национал - социализмът /фашизмът/ все по-ясно се вижда в идеите както на АзГ, така и на фракцията на Корни. Но това е "тайна". :) На антисистемните... :)

  +, но що щете в тази среда?

 57. 57 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1386 Неутрално

  Като гледам минусите на моя коментар, или някой е впрегнал всичките си 10 ъкаунта да громи дясното статукво в Германия, или много бързо сме забравили как нацизмът дойде на власт и ни трябва още един нацизъм с още един Хитлер и още една световна война, че да ни дойде акълът в главата.

  Който не помни историята, е обречен да я повтори. Аз ще питам само едно - кога ще започваме строежа на новите лагери?

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 58. 58 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1253 Неутрално

  До коментар [#57] от "Lou":

  Другарю, вие нямате представа къде е ляво и къде дясно в политическото пространство, а после се чудите що ви се смеят и ви трескат мунуси.
  И децата знаят, че националСОЦИАЛИЗМА не е дясно движение и другаря Хитлер не е десен политик, а вие ги слагате рамо до рамо с днешните десни консерватори.

 59. 59 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1119 Весело

  До коментар [#57] от "Lou":

  "Аз ще питам само едно - кога ще започваме строежа на новите лагери?"

  Това трябва да го кажете умнокрасивците изживяващите се като юберменши притежаващи морала и борещи се за свята кауза за разлика от 'простите' (всички извън вашата секта).

  Нацистите така са почнали, вярвали са че са юберменши притежаващи морала и борещи се за свята кауза. Другото е дошло после

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 60. 60 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Ето, преди малко в Лион, Франция, клет потиснат Афганец на 33 закла до смърт 19-годишен младеж, и рани още десетина със своя нож на пречистваща разнообразност и мултукултурност.
  https://www.mirror.co.uk/news/world-news/breaking-lyon-knife-attack-one-19114957
  Обясни че те не били четяли Корана.

  Всеки, който реши че това не е просто стихийна случка поради нервен срив, нямаща нищо общо нито с произхода на този потиснат клетник, нито с неговата култура и вярвания... всеки който реши това е буквално Хитлер, и заслужава да бъде уволнен, да му бъдат замразени сметките, или дори въобще арестуван, докато не се е превърнал в крайно десен крипто Хитлер анти европейски нео терорист на омразата.

  А пък ако се почне с по-мащабни конспиративни теории за това как може би трябва по-стриктен контрол кого Европа пуска вътре в себе си, или дори че местното население трябва да може да гласува преди всека запланирана социална трансформация--това е направо шизофрения, и човек казващ такива неща просто трябва да бъде позатворен в лудница, и след това евтаназиран и накълцан на органчета, по прогресивному и толерантному.
  https://www.psychiatrictimes.com/couch-crisis/psychiatrist-visits-belgium-epicenter-psychiatric-euthanasia
  https://www.researchgate.net/publication/328462505_Euthanasia_of_Dutch_Patients_with_Psychiatric_Disorders_between_2015_and_2017

 61. 61 Профил на terminal velocity
  terminal velocity
  Рейтинг: 8 Неутрално

  така и не са приели демокрацията и отговорностите, които вървят с нея. ".......

  И откога отговорностите включват да си съгласен да промиват мозъка на децата ти с педераска пропаганда и да се налага да живееш с банди африкански и близкоиззточни престъпници. Ако това е демокрацията да си я носят вкъщи тея дето ги защитават подобни тези.

  Путин - мы верим в тебя !
 62. 62 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1253 Неутрално

  До коментар [#56] от "plebs":

  Гербер, символът на десния консерватизъм се казва Маргарет Тачър, а ти я приравняваш със социалистите и Хитлер като другия малоумник по-горе... Не знам колко трябва да е тъп или неграмотен един човек, за да може либерал болшевишката преса да му промие толкова мозъка... Пази Боже!

 63. 63 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2354 Неутрално

  До коментар [#13] от "Платон Фъшкиев":Прогресивният турболиберализъм е безграничен!========Щом е така.....темела на берлинската стена си стои.....Нека да зидат отново.....Ама този път и цимента и арматурата да са западни....
  —цитат от коментар 17 на eti mehter


  Ердоганчо ще "помага" на Меркел да се спаси!!!Буаха.....

  shlshlshlshl
 64. 64 Профил на terminal velocity
  terminal velocity
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#29] от "Мизийски":

  Това е целта - хаос и след хаоса нов ред, разбира се с правилните хора начело. И тезите и практиката на подобно политическо инжинерство са на по 2 хилиди години стари.

  Путин - мы верим в тебя !
 65. 65 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 257 Неутрално

  Ужаст, гедерейците не възприемат либералната идея!

 66. 66 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1086 Весело

  Като гледам минусите на моя коментар, или някой е впрегнал всичките си 10 ъкаунта да громи дясното статукво в Германия, или много бързо сме забравили как нацизмът дойде на власт
  —цитат от коментар 57 на Lou


  Ами не, просто коментарът ти е тъп, а ти си глуповат, но с претенции за интелигент.
  Защо се опитваш да мислиш в дълбочина? Давай в широчина, място много...

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 67. 67 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Все още не са успели качествено да отполират мозъците на източногерманците, пропагандата целяща да превърне лъвовете в мишки е имала на разположение 45 години по-малко.

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 68. 68 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Така се разбива обединена Европа и за Русия и Америка е лесно да влияят на ..
  —цитат от коментар 41 на hanseatic


  Не само Öбединена Европа" а и националната държава, християнските европейски ценности и общества , семейството - се разбиват пред очите ни:

  Проф. М.Константинов:

  "Вие знаете, че всички тия кораби, които там плуват напред-назад и някой ги иска, друг не ги иска и т.н. всички те са тръгнали от либийски териториални води. Значи, ще ви кажа какво се случва. Една голяма лодка се напълва с мигранти, които са платили луди пари за тая работа, някой им ги е дал, разбира се, закарват ги на 10 мили навътре в морето, до края на либийските води и подават сигнал. Като преди това каналджиите са се качили на една по-малка лодка и са избягали обратно на брега, защото като пристигнат другите кораби, ще ги арестуват. И на лодката стоят някакви нещастници, които нито могат да карат лодка, нито нищо. И чакат да дойде да ги спасява някой. Освен това глупостта е още една. Хубаво, спасили сте ги тия хора. Защо ги карате на италианския бряг? Това няма повече да се случва, защото италианците няма да искат повече да е така. Спасили сте някакви хора на 10 мили от либийския бряг, ами върнете ги на либийския бряг. Те с всичкия си акъл, тоест с всичката си липса на акъл, взимат и ги разнасят по разни държави. И там вече всеки африканец знае, че единственият начин да се случи тази случка е да отиде да се качи на една лодка, да си купи мястото и там вече край, животът му е уреден на него и на децата му.

  Това е напълно недопустимо поведение. Освен това още нещо искам да припомня. В Африка живеят 1 млрд. души в момента. Годишният прираст на Африка е точно 50 милиона души. Всяка година Африканският континент добавя 50 милиона души. Като приберете 1-2 милиона в Европа, какво правите? Ама абсолютно нищо не правите. Само казвате на останалите африканци „Елате всички“. Между впрочем думите „Елате всички“ са вероятно едни от най-вредните думи, изричани от устата на европейски политик през последните години."

  П.П
  СЪЩИТЕ СИЛИ опитаха с "Пролетарски интернационализъм", "Религията е опиум", "Пролетариатът няма Отечество" и "Пролетарии от всички страни - съберете се!"

 69. 69 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#57] от "Lou":Другарю, вие нямате представа къде е ляво и къде дясно в политическото пространство, а после се чудите що ви се смеят и ви трескат мунуси.И децата знаят, че националСОЦИАЛИЗМА не е дясно движение и другаря Хитлер не е десен политик, а вие ги слагате рамо до рамо с днешните десни консерватори.
  —цитат от коментар 58 на Котаракът на Шрьодингер


  По принцип "десен' и "ляв" не е интересно ..
  Разделението е "за национална държава и за европейска Европа" и "против Световното Правителство, за семейството, за раждането на европейци " и "Пролетариатът няма Отечество" ..

  Иначе да - Хитлер е ляв и социален.. и Мусолини .. помощ за раждаемост и майките, жилища, спортни площадки и какво ли не ..
  А какъв да е един националист, обичащ своя собствен народ?

 70. 70 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Обикновен националсоциализъм:

  Роберт Лей, возглавлявшего Немецкий трудовой фронт:
  « ...предоставить возможность , слесарям Баварии, почтальонам Кельна, домохозяйкам Бремена по крайней мере раз в году осуществить доступное по цене морское путешествие на Мадейру, по побережью Средиземного моря, к берегам Норвегии и Африки» ..

  ... KdF к примеру, предлагала немцам ранее для них неизвестные поездки в отпуск, в том числе и за границ..
  .. Организовывались однодневные туристические поездки по стране, проводились вылазки на природу на велосипедах, пешком или в комбинации с автобусной экскурсией, практиковались туристические поездки всем коллективом предприятия или семейные путешествия по вполне доступным ценам.
  Проводились двухнедельные просветительские поездки по Рейну, Австрии или в Шварцвальд. Для организации морского туризма в дополнение к используемым старым судам было заложено два корабля-близнеца «Вильгельм Густлов» и «Роберт Лей» по 25 тыс. тонн водоизмещением каждый. Недельный круиз на Мадейру на таком судне стоил 150 рейхсмарок, включая дорогу и 5 — 6 разовое питание.
  KdF и её программа для отпускников была революционной в области массового туризма, до этого ещё ни одно государство не имело подобного охвата социальных реформ ..
  В какой-то момент правительство Великобритании даже запретило заход немецких круизных судов в британские гавани, ибо для британского рабочего класса это было наглядным показателем .. .. "

 71. 71 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 213 Весело

  Пак поставяме въпроса КЪДЕ е България в оформящата се нова свръхсила около САЩ, Великобритания, Канада, Австралия, ИЦЕ, и т.н. ?Ние продължаваме да сме най- ретроградните и ортодоксални меркелисти и путинисти в Европа !
  —цитат от коментар 9 на faeton.

  Свръхсила!??? Хахаха... WASPs са най- деградиралите! 🤭

  (не се чете)
 72. 72 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 213 Весело

  Могат да си направят ГДР. Трабантчета, варбургчета, пър-пър, 9 метра дим.
  —цитат от коментар 3 на lvz36596297

  Недей обижда баш НАТОвеца у нас!? 😏🤗

  (не се чете)
 73. 73 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1386 Неутрално

  До коментар [#57] от "Lou":Другарю, вие нямате представа къде е ляво и къде дясно в политическото пространство, а после се чудите що ви се смеят и ви трескат мунуси.И децата знаят, че националСОЦИАЛИЗМА не е дясно движение и другаря Хитлер не е десен политик, а вие ги слагате рамо до рамо с днешните десни консерватори.
  —цитат от коментар 58 на Котаракът на Шрьодингер


  Другарю, объркал сте човека, когото "другаросвате". Вие във вашето обкръжение може да другаросване, но аз не го правя.

  Националсоциализмът не е никакъв социализъм, другарю. Това си е чист национализъм, гледащ към западните икономики. Хитлер НИКОГА не е бил ляв. Той е бил убеден прогермански националист. Дошъл е на власт с помощта на богатите профашистки настроени германски индусриалци. Бил е първи приятел с Порше и останалите големи капиталисти. Искал е да поддържа търговски отношения със западния капиталистически свят, а не със социалистическия СССР.

  И още нещо, другарю. Още в ранните си години като оратор на Партията Хитлер винаги е заклейвяма всички комунисти и социалисти. ВИНАГИ, на всеки митинг в пивницата в Мюнхен Хитлер винаги е плюл първо социалистите, после евреите. По това време партията се казва само ДАП. Когато го избират за лидер, той променя името й на НСДАП. Партията никога не е била социалистическа. Хитлер обаче има план - да привлече към избирателите си и социаристически настроените германци. И прави рязък популистки ход на ляво, за политически цели. Като по същото време си дружи вече с капиталистите. Доста "социалистическо", нали? И този хитър ход дава доста плодове. Германците бързо се връзват на ефрейтора.

  Но, какво разбират децата, както Вие, другарю социалист, ги наричате. Откъде "децата" да знаят, че Хитлер в първите си години на власт е бил гледан от запада като десен прокапиталистически политик с националистически виждания. Точно заради това западняците са се надявали омразата му към комунисти и социалисти да доведе до война между Германия и СССР. Заради това му подариха Чехословакия.

  Вашият отговор, другарю социалист, дава доказателство, че написаното от мен е истина. Германците вече забравиха как ги излъга Хитлер преди 90 години и сега искат да си изберат нов /НС/ДАП да ги управлява.

  Между другото, другрю, да ви светна едно нещо. Влезте в интернет и прочетете за тази партия "Алтернатива". Те се обявяват да продесни нацоналисти, наследници на друга подобна партия от времето на Хитлер, която е била опонент на самата ДАП. Но след идването на нацизма тази партия е унищожена, а повече от нейните членове се вливат в ДАП. Така че, между ДАП и Алтернатива няма никаква разлика. А, извинявайте, другарю, има една разлика. ДАП дойдоха на власт, управляваха и избиха над 40 млн военни и цивилни. Докато Алтернатива още са в ранната фаза на ДАП - никога не са управлявали и не са си показали рогата още. Но има време.

  И понеже някой ще ме атакува, че ДАП била работническа партия... Била е, ама в пивницата в Мюнхен. Колкото БКП бяха "власт на народа", толкова и ДАП стана "власт на работниците" след 1933 г. Тоталитарните партии не са леви и десни. Тоталитарните партии са тоталитарни.

  Както казах, който не си знае историята, е обречен да я повтори. Само не знам името на следващия Фюрер.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 74. 74 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 213 Весело

  Да обобщим, с няколко думи...: ГДР възкръсва и завзема ГФР, както желаеха отколе дойчовците. И нищо чудно това да се осъществи, ако наберат куража да изритат краварите. ✌️🇩🇪

  (не се чете)
 75. 75 Профил на _plamen_
  _plamen_
  Рейтинг: 690 Неутрално

  Кой го интересува?!

  Winora forever
 76. 76 Профил на kamenpavlov
  kamenpavlov
  Рейтинг: 471 Неутрално

  "Алтернатива за Германия" са партия, която упражнява натиск върху членовете си, ако изкажат и съвсем леко несъгласие с линията на партията. Голяма част от ръководството изказва ксенофобските си възгледи по партийни събрания и пред по-широка публика - онзи ден гледах предаване, в което един член се е оженил за чехкиня, а не германка. Ако не си съгласен с Меркел и ХДС, не означава да избираш партия, недалеч от нацистките възгледи или Зелените, които са пък друг вид мафия. Честно казано в цяла Европа не остава за кого да се гласува, защото традиционните партии са се възвеличали и се мислят за елит, а крайните - са напълно скарани с разума.

 77. 77 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Хехе, така е в Саксония (за брандембург не знам). Казваха им “неспокойният юг”, там бяха дисидентите, от там тръгна “wir supind das Volk” (ние сме народът), те не се оставят никой да им дава тон в живота - нито комунистите, нито днешните послушни изпълнители! А вие си философствайте, колкото си искате. Протестен вот, а? Хайде де! Вотът си е съвсем осмислен и избирателите на AfD са от всички прослойки! И когато ги маричате ксенофоби и расисти, поне се чуйте какво приказвате - Алис Вайдел е лесбийка и отглежда с цветнокожата си партньорка две деца. И това хич не й пречи да не трае гей-парадите и останалите циркове!

  Мърфи е оптимист!
 78. 78 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Голяма част от ръководството изказва ксенофобските си възгледи по партийни събрания и пред по-широка публика - онзи ден гледах предаване, в което един член се е оженил за чехкиня, а не германка.
  —цитат от коментар 76 на kamenpavlov


  Троловете-левичари .. разберете се какво ще твърдите ..
  АФД не е ли вече съставена от руснаци, дето Путин ловко е прехвърлил в Германия?

  До коментар [#1] от "edin drug":Финансирана от Москва партия, чието твърдо електорално ядро са по-голямата част от четири милионното представителство на тка наречените "руски немци" ....
  —цитат от коментар 41 на hanseatic


 79. 79 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Националсоциализмът не е никакъв социализъм, другарю. Това си е чист национализъм, гледащ към западните икономики. Хитлер НИКОГА не е бил ляв. Той е бил убеден прогермански националист. Дошъл е на власт с помощта на богатите профашистки настроени германски индусриалци. Бил е първи приятел с Порше и останалите големи капиталисти.
  —цитат от коментар 73 на Lou


  Като не е бил социалист - ОК ..
  И Мусолини ли не е бил?
  Между другото Мусолини в Швейцария е бил съквартирант с БЪЛГАРСКИ СОЦИАЛИСТ..

  П.П
  От кога инженер Фердинанд Порше стана "голям капиталист" ..
  Аз знам, че баш по това време е имал период, когато е бил без работа и на помощи.

 80. 80 Профил на Росен съм аз и голем капут
  Росен съм аз и голем капут
  Рейтинг: 257 Неутрално

  ...30 години след падането на Стената двете Германии отново се раздалечават и германците от източната част така и не са приели демокрацията и отговорностите, които вървят с нея...
  ===================================================================

  Значи ако гласуваш за Алтернатива за Германия, ти не си приел демокрацията и отговорностите, които вървят с нея.
  "Дневник" отдавна надминаха "Работниоческо дело" като политическа пропаганда.

 81. 81 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2981 Неутрално

  До коментар [#1] от "edin drug":

  Много е комично левичари като вас,да обвинявате някой,че бил ляв.

 82. 82 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2981 Неутрално

  До коментар [#4] от "Lemmy":

  Авторът обвинява източногерманците,че не харвсват левите либералн цености.Същата е и винатата нанунгарци,поляци,румънци

 83. 83 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2981 Неутрално

  До коментар [#15] от "LiberalToTheBones":

  Ти добре си писал за нацукомунизъм.Добре си се описал.

 84. 84 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 274 Неутрално

  За "големият капиталист" инженер Фердинанд Порше е върло интересно и показва нивото на лявата червендалеста пропаганда на форума ..
  Това, че НЕ Е БИЛ ПРИЯТЕЛ с Хитлер , а просто са се познавали е ясно, нали.
  Ето и за жизнения път на "големия капиталист"

  1923 е освободен от австрийския си работодател и отива в Щутгарт - в Даймлер Бенц .. Те обаче не му продължават договора и се връща в Австрия - в "Щайер" Линц .. Да, ама в 1930 "Щайер" фалира .. и Фердинанд основава в 25 април 1931 консултантска фирма - "Порше" и се емва да обикаля и да търси работа , финансиране и поръчки..

  Die Weltwirtschaftskrise hatte damals die Firmen Daimler und Benz fusionieren lassen. Außerdem wurde der Vertrag von Porsche nicht verlängert.
  Kurz darauf ging er zu Steyr, das Unternehmen hatte aber bereits im Jahre 1930 Insolvenz anmelden müssen. Aufgrund dieser Situation machte sich Porsche selbständig und gründete am 25. April 1931 die „Dr. Ing. h.c. Porsche GmbH".

  Та тъй за "големия капиталист"..
  Иначе историята завършва добре - Порше се стабилизира , "Щайер" получава финансиране от "Пух" и през 1974 прави "Щайер-Г " днешния Мерцедес Гелендерваген..

 85. 85 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Ето го и "Щайер-Пух"днешен Мерцедес Г ..

  http://www.militaerfahrzeuge.ch/unterkategorie_11_21_99.html

  Големият капиталист Фердинанд Порше , дето е бил инженер при тях ,тъкмо му се е родило дете, когато "Щайер" обявяват фалит ..
  Та се маха от Линц , макар че е било близко до техните .

 86. 86 Профил на Тороман
  Тороман
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Могат да се отделят в отделна източна държава. Добре ще е да върнат милиардите на Западна Германия. Или поне да престанат да ги взимат.

 87. 87 Профил на orbifen
  orbifen
  Рейтинг: 254 Неутрално

  До коментар [#14] от "Платон Фъшкиев":

  Рано или късно зелените ще управляват в много държави. Просто младите не искат да ядат пластмаса, не искат световните океани да са заринати от пластмаса.
  Нещо, което твоето поколение няма как да разбере и ще си остане с минали проблеми (дебел разбирай комунизми, преходи). Добре че всяко едно поколение рано или късно отминава.

 88. 88 Профил на orbifen
  orbifen
  Рейтинг: 254 Неутрално

  До коментар [#14] от "Платон Фъшкиев":

  Рано или късно зелените ще управляват в много държави. Просто младите не искат да ядат пластмаса, не искат световните океани да са заринати от пластмаса.
  Нещо, което твоето поколение няма как да разбере и ще си остане с минали проблеми (дебел разбирай комунизми, преходи). Добре че всяко едно поколение рано или късно отминава.

 89. 89 Профил на Росен съм аз и голем капут
  Росен съм аз и голем капут
  Рейтинг: 257 Неутрално

  До коментар [#86] от "Тороман":

  Могат да се отделят в отделна източна държава. Добре ще е да върнат милиардите на Западна Германия. Или поне да престанат да ги взимат.
  ==============================================================

  Ако има дадат шанс за отделяне, със сигурност ще го направят. Ама ако обявят референдум за отделяне, ти пръв ще изревеш на умряло.

 90. 90 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#14] от "Платон Фъшкиев":Рано или късно зелените ще управляват в много държави. Просто младите не искат да ядат пластмаса, не искат световните океани да са заринати от пластмаса.Нещо, което твоето поколение няма как да разбере и ще си остане с минали проблеми (дебел разбирай комунизми, преходи). Добре че всяко едно поколение рано или късно отминава.
  —цитат от коментар 87 на orbifen


  Най ме кефи мене зеления Ковачки у нас ..
  Зелени технологии - изгаряме пластмасите и гумите в ТЕЦ!

  Зелени технологии!

  Спасяваме планетата!  Грета Тунберг се стиска да не ака, във "Факултета" горят найлони .. всеки нещо прави!  "Алтернатива на депонирането е използването на нерециклируемите отпадъци като гориво в циментовата индустрия. Такъв пример в България е заводът Девня Цимент. Голямо количество от отпадъците на Варненска област, биват оползотворени именно там, което значително намалява процента на депониране в региона.Производството на цимент изисква нагряване на суровините в специална пещ до над 1400°C. Високата температура и продължителността на престой в пещта гарантират пълното разпадане на органичните съединения. Дори остатъчната пепел остава свързана в циментовия клинкер, без обаче да влияе на качеството му.Усвояването на нерециклируеми отпадъци като алтернативно гориво става възможно след инвестиция от 320 милиона лева през 2014 за изграждане на нова инсталация за производство, което печели на компанията редица награди като „Инвеститор на годината“, „Сграда на годината„ и „Най-зелена компания“ в категория тежка индустрия, заради приноса на проекта към устойчивото развитие на местно и национално ниво."  "Девня Цимент" .. най-зелената компания!

  Така се прави!
  ЕС поощрява зеленото мислене ..

  https://business.dir.bg/ekspertno-mnenie/upravleni
  ...  "Наблюдават се тенденции към увеличаване на дела от енергийните нужди на Европа, който се задоволява от чисти и възобновяеми енергийни източници. Но в България това тепърва навлиза.

  Опитите на различни ТЕЦ-ове да внедряват нови технологии в производство на топло и електроенергия по примера на развитите европейски страни, биват посрещнати с недоволство и насаждане на обществено напрежение поради липса на информация или по-вероятно по умишлена липса на информация, или накратко казано по политически причини.

  Нека разгледаме ... алтернативни и също толкова ефективни начини за производство на топло или електроенергия - горенето на RDF ." ..Една от най-интересните технологии е горенето на RDF, който представлява предварително сепариран и третиран отпадък..

  При използването на тази технология се намаляват количеството отпадъци, които се депонират ..Спестява се от таксата за депониране. Посредством този метод се произвежда нисковъглеродна, евтина и надеждна енергия за домакинствата и се допринася за сигурността на енергийните доставки. ..... ...
  Термичното оползотворяване на отпадъците избягва ...
  Единственият начин за получаване на "нулев парников ефект" и "нулеви емисии" е ползването на отпадна биомаса ...Отпадъчните продукти се изгарят, за да произведат топлина и електричество, вместо да се складират в сметища, където да се разграждат.
  Секторът на възобновяемата енергия в Европа продължава да бележи ръст независимо от икономическия спад от 2008 г. и в момента осигурява работни места за над 1 милион души..."

  ------------  Възобновяеми енергоизточници - ВЕИ..

  Циментовите заводи, тецовете за отопление , тецовете на Ковачки , печките из "Факултета" и "Максуда" - почти навсякъде у нас се премина на зелена енергия и се горят RDF ..

  Иде, иде зеленото.
  А ето и в Германия , кои тецове горят бали боклуци за да се постигне 50% ВЕИ ..

  https://de.wikipedia.org/wiki/Ersatzbrennstoffkraftwerk

 91. 91 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1119 Весело

  До коментар [#88] от "orbifen":

  "Просто младите не искат да ядат пластмаса, не искат световните океани да са заринати от пластмаса"

  Младите също така не знаят как се копа лозе, ринат фъшкии и произвеждат всички хубави неща които охотно ползват приемайки ги за даденост докато врещят с тениски 'спасете земята'.

  А и точно 'зелените' като правило са такива клети некадърия че евентуалната теза че с комсомолски плам ще развият технологии които от нищото синтезират безвредно всички тия шукарии които ползват е по-добре да се спаси човек от унищожителни подигравки и да не я развива :)

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 92. 92 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#14] от "Платон Фъшкиев":Рано или късно зелените ще управляват в много държави.
  —цитат от коментар 88 на orbifen


  Но не много дълго ..

  След поредица "зелени" решения и политики няма да остане много Планета и хора на нея ..

  Освен "най-зелената" компания "Девня Цимент" и горенето на ВЕИ горива - въглеродно неутрални - в печките на "Факултета" и тецовете на Ковачки , ме кефи и унищожаването на Амазония, заради ВЕИ беземисионен бензин. ..

  А с ВЕИ борим Климатичните Промени!


  Biofuel Could Eat Brazil's Savannas & Deforest the Amazon | HuffPost

  https://www.huffpost.com › entry › biofuel-could-e... 14.09.2007 г.


  Зелени Технологии!

  Унищожаваме бразилската гора , Грета Тунберг гордо показва кофа , Ковачки гори ВЕИ балирани горива , внос със кораби .. в Германия , преди Ковачки са преминали към 60% ВЕИ енергетика, изгаряйки подобни бали , във Факултета в печките, също са на ВЕИ!


  "Девня Цемент" за ей тези бали е определена, като "най-зелената компания"..

  Така се прави!


  А вие какво искате - зелени бразилски гори, или зелени технологии?  Biofuel Could Eat Brazil’s Savannas & Deforest the Amazon

  09/14/2007 02:41 pm ET Updated May 25, 2011

  These days, when you fill up your car with a gasoline-and-ethanol blend, .... ...

  ... your commute may be powered by ethanol from sugar cane grown in Brazil’s cerrado, a biodiversity hotspot that is the largest savanna in South America and disappearing at a faster rate than the Amazon. You may be hastening the demise of the world’s largest rain forest as well.


  Борба с Климатичните промени - до последното бразилско дърво!
  Иначе зелените политици Йошка Фишер - активен анархист и почитател на Маркузе, Даниел Кон-Бедит-организатор на събитията в 1968 в Париж и активен комунист, или Ска Келер - защитничка на ромските гета в Източна Европа, говорят ясно, що за свят ще е управляван от Зелените ..

  Навред - ромски гета - за да има по-малко пластмаса в океаните , нали!

  Яко, а?

 93. 93 Профил на peen40
  peen40
  Рейтинг: 693 Неутрално

  До коментар [#73] от "Lou":

  Товарищ,комунистическото образование ти е повредило мозъка.Мисли сам?Партията се нарича националсоциалистическа,а не била социалистическа.Разликата между интернационалсоциализма и националсоциализма е,че товарищ Сталин избива руснаците,за да не гъкнат,докато ги обира и изнася парите да прави революции по света,докато товарищ Адолф Алойзович взема заеми от запада,реализира с тях инфраструктурни проекти,строи оръжейни заводи,където намират работа милионите безработни и в крайна сметка с оръжието от тях налага за кратко социализма в ЕВропа с правоимащи германците,защота все пак е националсоциализъм

 94. 94 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#88] от "orbifen":"Просто младите не искат да ядат пластмаса, не искат световните океани да са заринати от пластмаса"Младите също така не знаят как се копа лозе, ринат фъшкии и произвеждат всички хубави неща които охотно ползват приемайки ги за даденост докато врещят с тениски 'спасете земята'.А и точно 'зелените' като правило са такива клети некадърия че евентуалната теза че с комсомолски плам ще развият технологии които от нищото синтезират безвредно всички тия шукарии които ползват е по-добре да се спаси човек от унищожителни подигравки и да не я развива :)
  —цитат от коментар 91 на Saint of Me


  Политиката на зелените за ромските гета - тези оазиси на Екологията - е показателна , що за Европа ще бъде управлявана от тях ..

  "Ако изхърляме пластмасите под прозорците си" - твърдят зелените - "както е, примерно в Столипиново, то океаните ще останат напълно чисти! Повече места, като Столипиново - по чиста Планета!"

  И Ска Келер се бори!
  Така се прави!

  Права на клети джендъри , уелкъм всичките не по-малко клети мигранти - зелена политика!

 95. 95 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 274 Неутрално

  И още за ВЕИ и за унищожаването на Амазония..

  Става дума, разбира се, за предишни бразилски президенти, щото събитията покрай ВЕИ-горивата са си отдавна .. :


  Brazil’s president Luiz Inácio Lula da Silva and some biofuel boosters claim that Brazilian ethanol production will not affect the Amazon (it will, mostly indirectly). Some also say that the Amazon’s deforestation rate has slowed dramatically (true, if you’ve got a short attention span). Actually, the Amazon is still in grave danger.


  The Ethanol Explosion & Biofuel Boom

  We are at the beginning of a biofuel boom that will reshape the world’s energy map. The U.S. and Brazil are the world’s two biggest producers of ethanol, having contributed 4.9 and 4.5 billion gallons, respectively, in 2006. Total world production was 13.5 billion gallons . A gallon of ethanol is equivalent to about two-thirds a gallon of gasoline in terms of energy content (some say 70%)....


  Та зелени гори ли искате, или зелена политика ?

 96. 96 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2775 Неутрално

  "В медиите открито се коментира, че 30 години след падането на Стената двете Германии отново се раздалечават и германците от източната част така и не са приели демокрацията и отговорностите, които вървят с нея."

  Направо се разплачем. А случайно тея медии и журналя да се замислят, че са по-зле и от в-к Правда. :)

 97. 97 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Смисълът на представителната демокрация е да има реален плурализъм на ценностите и идеите.
  Ако всички казват едно и също нещо, то това е фасадна демокрация.
  Има си граница--не може буквално да кажеш "хайде да убием Х" или "всички У в лагери", но отвъд това--продавай си идеите на пазара на идеи, и нека най-убедителния спечели.

 98. 98 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 602 Неутрално

  До коментар [#31] от "Lou":

  голяма каша ти е в главата момче,направо вятър ти вее под шапката.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK