От паспорти до домашни животни: нов сайт дава съвети за подготовка за Брекзит

От паспорти до домашни животни: нов сайт дава съвети за подготовка за Брекзит

© ReutersПодновете паспорта си по-рано от планираното, купете си стикер GB (Great Britain) за колата и се подгответе да чакате четири месеца, преди да можете да заведете домашния си пор на почивка. Това са част от съветите, отправени към британските граждани, които планират да пътуват до ЕС след 31 октомври. Те са публикувани на нов сайт на правителството, посветен на подготовката за Брекзит, предаде "Гардиън".


Сайтът, който бе придружен от мащабна информационна кампания, заработи в неделя. На него се заявява, че Брекзит ще настъпи в края на следващия месец и се предлага серия от въпроси с няколко отговора. Посочват се предпазните мерки, които хората трябва незабавно да вземат, за да са сигурни, че са готови за излизане на Великобритания от ЕС без сделка.


Британските граждани


Британците, които живеят в Обединеното кралство и са свикнали с лесното пътуване до Европа, трябва да се уверят, че паспортите им са валидни поне още шест месеца. Те освен това трябва да знаят, че може да се наложи отново да плащат такса за роуминг при ползването на мобилните си телефони.
Препоръчва им се да планират допълнително време за гранични проверки на пристанищата и летищата, както и да се уверят, че имат пътна застраховка, защото Европейската здравноосигурителна карта, която покрива разходите за държавно медицинско обслужване в страните от ЕС, няма да бъде валидна в случай на Брекзит без сделка.


Хората, пътуващи в чужбина с регистрирани във Великобритания превозни средства, ще трябва да попълват допълнителни документи, за да докажат, че са собственици и да получат международно разрешително за шофиране. Британските шофьори рискуват да бъдат глобени, ако нямат стикер с буквите GB, дори и страната да е посочена на регистрационната табела.


Домашни любимци


Паспортите, улесняващи хората, които редовно пътуват в чужбина с котки, кучета или порове, може да бъдат невалидни при Брекзит без споразумение. Собствениците се предупреждават, че набавянето на необходимите документи и кръвни тестове от ветеринари може да отнеме до четири месеца.


Гражданите на ЕС във Великобритания


Макар на сайта в голяма степен да са събрани вече съществуващите съвети на правителството, в списъка с препоръки се посочва в детайли ефектът от Брекзит за хората и бизнеса.


На гражданите на ЕС, които живеят във Великобритания, се напомня да кандидатстват по схемата за уседналост "възможно най-скоро", ако искат да останат в страната, а европейските студенти се предупреждават, че местата им по програмата "Еразъм +" в британски университети може да не са валидни.


Британците в Европа


Според европейското законодателство те ще станат граждани на трета страна и няма да могат да предлагат услуги в друга държава от ЕС автоматично или да пътуват за работа в друга страна - членка на блока. Групата активисти "Британци в Европа" многократно заяви, че правителството е забравило за тези хора. Новият уебсайт единствено ги информира, че е възможно да не могат да продължат да живеят и да ползват услугите на ЕС, ако нямат право на пребиваване.


Компаниите се предупреждават, че може да трябва да плащат за допълнителни правни съвети, да обмислят дали да назначат нови представители в Европа, както и че е възможно да има допълнителни регулации, ако искат да продължат да търгуват с ЕС след Брекзит.


Бизнесът


На сайта производителите се информират, че може да се наложи да променят етикетирането, компаниите, които работят с данни на граждани – че не е изключено вече да нямат същия достъп. Почти всички компании получават предупреждението: "Възможно е да не можете да търгувате с ЕС, ако не подготвите бизнеса си." Повечето препоръчани действия са придружени от съвета да бъдат извършени възможно най-скоро.


Незасегнатите


Според сайта не всички ще бъдат засегнати от Брекзит. Британските граждани, които живеят във Великобритания, нямат бизнес, нито планове да пътуват в чужбина, могат да са спокойни: "Според отговорите ви не трябва да предприемате никакви действия, за да се подготвите за крайния срок за Брекзит на 31 октомври 2019 г.", се казва на сайта.


Той е част от информационна кампания на правителството, включваща още билбордове и информация в социалните медии и по телевизията. Смята се, че тя може да струва около 100 милиона евро, посочва Би Би Си. Ще се използват също брошури, онлайн семинари и информационни щандове на събития.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1801 Неутрално

  Такъв сайт им трябваше на британците ПРЕДИ да причинят на себе си и на 500 000 000 европейци перфектната политическа неумност!!!
  Високомерието и ината в политиката са опасни и вредни!
  Който напусне Разума ще страда и ще си плати!!!

 2. 2 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Посочените мерки бяха абсолютно предвидими за всеки един ЕС юрист- в крайна сметка, тъй като връзката между ЕС и о.к. е правна връзка, когато се види какво е дала на британските граждани, веднага става ясно какви ЕС права им се отнемат при брекзит без сделка. Това е оголената истина- без политически увъртания, лъжи и манипулации, и накрая пак се стига точно до съдържанието й- независимо от желанието на джонсън да го прикрие или смекчи за бритиш ситизен;0

 3. 3 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1615 Весело

  Айде гиляма драма станало!
  Съветските републики като се отделиха от днес за утре кво стана?
  Да не е сяършил света???живеят су мирно и тихо, живота си продължава@
  Я как процъфтяват Украина, Киргизия и Молдова! Ехей!😃

  В Русия съм! В Русия съм!
 4. 4 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2227 Неутрално


  Тези почват да се учат и ... да псуват ...

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 5. 5 Профил на aha
  aha
  Рейтинг: 500 Неутрално

  Според сайта не всички ще бъдат засегнати от Брекзит. Британските граждани, които живеят във Великобритания, нямат бизнес, нито планове да пътуват в чужбина, могат да са спокойни - спокойно, корабът потъва и вода има за всички :)

  Сериозно, как 60% от стокообмена ще бъде затруднен и това няма да се отрази на всички. Това е все едно данък Россия за България да приключи и да не очакваме сериозна промяна, от бизнес средата до баничките на децата - за всички условията мигновенно ще се подобрят.

 6. 6 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 817 Неутрално

  Или дайте правилния линк, или променете текста на статията - този линк води към сайта на правителството, който със сигурност не е "нов сайт"...

 7. 7 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6088 Весело

  "...Британските граждани, които живеят във Великобритания, нямат бизнес, нито планове да пътуват в чужбина, могат да са спокойни..."
  Само ако си копаят грдинката и изкарват всичко, което им трябва от нея :)
  Джон, честито! Ти си единствения, който печели от Брексит, но пък то една печалба :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 8. 8 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1615 Любопитно

  А защо само ЕС реве и се тръшка колко щяло да бъде тежко и лошо за Великобритания??
  Въобще как така ЕС се загрижи внезапно за добруването на Великобританските граждани???😄
  Нещо...много ми е подозрително.

  В Русия съм! В Русия съм!
 9. 9 Профил на btc18521004
  btc18521004
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Така и не отговориха на бритките живеещи и работещи на континента, защо не ги допуснаха да гласуват на референдума. Знаеха какъв ще е резултата с техния глас и това е единственото обяснение. Брекзитърите са без аналог. Имаха споразумение, подписаха, защо не излизат с него, не може да се разбере. ЕС не ги държи на сила и в основни линии запазваха най- големите си предимства- митническия съюз и свободното движение на стоки, хора и капитали. Сега този блонди с кокошия мозък ще ги затвори отвсякъде. Не знам и какво ги лъжат пак и още, но ще има големи бъркотии. Ясно е и кой му дърпа конците.

 10. 10 Профил на Boris Romanov
  Boris Romanov
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Путтн е виновен за всички тия беди и тормоз над Англия и Европа !

 11. 11 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1615 Любопитно

  Брекзитърите са без аналог. Имаха споразумение, подписаха, защо не излизат с него, не може да се разбере.
  —цитат от коментар 9 на btc18521004


  Подписаха ли???
  Кога това?
  Имаше проект за споразумение, което НЕ СЕ прие. Тоест няма споразумение. И преговорите следва да продължат.

  В Русия съм! В Русия съм!
 12. 12 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1615 Весело

  Путтн е виновен за всички тия беди и тормоз над Англия и Европа !
  —цитат от коментар 10 на Boris Romanov


  Да! Освен това е извършен атентат срешу Мая Манолова тази сутрин. Е района е забелязан Путин, дегузиран с мустачки.

  СанкциЙ!

  В Русия съм! В Русия съм!
 13. 13 Профил на lvz36596297
  lvz36596297
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Да излизат по-бързо. Хубав пример ще са за децата ми, като им ге посочвам по терминалите как дремят тъжно на паспортен контрол. Или как ги цакат като втора ръка хора из Европа.

 14. 14 Профил на Milva
  Milva
  Рейтинг: 616 Весело

  "Британските граждани, които живеят във Великобритания, нямат бизнес, нито планове да пътуват в чужбина, могат да са спокойни: "Според отговорите ви не трябва да предприемате никакви действия, за да се подготвите за крайния срок за Брекзит на 31 октомври 2019 г.""

  Зависи! Ако им се хапва немски шоколад, френски ликьор и италианска паста, може и да изкарат една продължителна диета... :)

  А за хората, които разчитат на вносни лекарства, е за тях няма да е толкова просто.

  I don't want to believe. I want to know.
 15. 15 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3200 Неутрално

  До коментар [#8] от "Веселин Дечев":

  ЕС нито реве, нито се тръшка. От Брекзит печеливши, няма! Има само губещи.
  Какво ти е подозрително? Нормално е ЕС да е загрижен за интересите на своите граждани, защото интересите им са тясно преплетени с тези на британските граждани. Ама това, пенсионер със зелени чорапи няма как да го разбере...!

  Бивш tww09306483.
 16. 16 Профил на Marinov
  Marinov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Не е ли малко късно за такъв сайт, трябваше преди идеята за Брекзит да се появи.

  Marinov
 17. 17 Профил на btc18521004
  btc18521004
  Рейтинг: 284 Неутрално

  [quote#11:"Веселин Дечев"][/quote]

  Чиче, не си затормозявай чугуна. :)
  Подписа го Мей, но парламента не го одобри.
  Имаше политическата декларация как трябва да изглеждат отношенията между Европейския съюз и Великобритания след раздялата. Както и договор от 585 страници за условията, при които Великобритания напуска. Имено в него са записани колко милиарда евро Лондон трябва да плати, правата на гражданите на Съюза, които Великобритания трябва да гарантира след раздялата, както и дискусионното решени как да остане отворена границата между Ирландия и Северна Ирландия, ако предстоящото търговско споразумение не може да бъде сключено дълго време. Лидерите го подписаха, сделката трябваше да бъде одобрена от британския парламент.

 18. 18 Профил на btc18521004
  btc18521004
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Путтн е виновен за всички тия беди и тормоз над Англия и Европа !
  —цитат от коментар 10 на Boris Romanov


  Айде не го пробутвай този. Няма толкова голямо значение за света колкото си мислиш ти. :)

 19. 19 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1615 Любопитно

  Зависи! Ако им се хапва немски шоколад, френски ликьор и италианска паста, може и да изкарат една продължителна диета... :)А за хората, които разчитат на вносни лекарства, е за тях няма да е толкова просто.
  —цитат от коментар 14 на Milva


  И що, бе, ЕС внос не е ли възможен???!
  Или ще отнема по 350 дни освобождаване от митницата на "немския" шоколад. Който кой знае в коя китайска фабрика го бъркат!

  В Русия съм! В Русия съм!
 20. 20 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1615 Весело

  До коментар [#17] от "btc18521004":

  Това е само ПРОЕКТО споразунение! Тереза няма мандат да го одобри - то подлежи на ратификация ит британския парламент. Тереза е просто главен преговорите от британска страна.
  Страните от Ес може да да ратифицирали, но щом Британия не е - няма сделка. Толкова ли е сложно???

  В Русия съм! В Русия съм!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK