Какво разказват за "квартала на българите" в Оснабрюк

Какво разказват за "квартала на българите" в Оснабрюк

© Reuters160-хилядният Оснабрюк е сред германските градове, в които през последните години пристигат сравнително много хора от България. В Оснабрюк те се заселват главно в един квартал. Как изглежда днес животът там? "Дойче веле" разказва.


Хиляди хора от България година след година се заселват в Германия. В случая става дума не толкова за добре образованите и квалифицирани българи, които лесно си намират работа и се интегрират в обществото, а за хора с по-ниско или никакво образование, които често пъти са представители на малцинствата. Както вече писахме, те първоначално избираха големите германски градове, но напоследък стотици се насочват и към по-малки населени места, където сред местните власти, политиците и гражданите постепенно се избистря една и съща картина: новопристигналите често пъти са подмамени в Германия от безсъвестни гешефтари, които ги подслоняват срещу много пари в порутени сгради и въртят далавери с трудовите им договори и социалните помощи. На самите хора трябва да помогнем, а на гешефтарите да отрежем бизнеса - такава е общата нагласа в много германски градове, които се натъкват на проблема. Един от тях е 160-хилядният Оснабрюк в провинция Долна Саксония.


Животът в "квартала на българите"


"През последните две години беше постигнато много по отношение на интеграцията на новозаселили се хора от България", твърди партията на Зелените в Оснабрюк. Според Зелените, най-важното е тези хора да получат квалификация и работа, за да се измъкнат от бедността. В същото време полицията и Службата по реда дават решителен отпор на всички измамници и експлоататори, които се възползват от затрудненото положение на тези хора, подчертават Зелените.
За какво точно става дума? И кои са тези хора от България в Оснабрюк? Няколко публикации в местните медии в детайли обясняват проблема.


След като българите и румънците получиха право на свободно придвижване в ЕС, в града започнаха да пристигат хора от България. В момента социални помощи получават 32.5% от тях: 460 души в трудоспособна възраст и 252 деца. През миналата година това е струвало на общината 3.6 милиона евро - с 1 милион по-малко, отколкото през 2016. Тази година се очакват още по-ниски разходи - не повече от 2.6 милиона евро. Част от тези хора първоначално се хващат на почасова работа и след три месеца вече имат право на социални помощи, ако изгубят работното си място. Местните власти, бюрата по труда, полицията и митническите служби смятат, че в много случаи се злоупотребява: представят се фалшиви или нередовни трудови договори и договори за наем, за да се получат социални помощи.


В един доклад на полицейските служби, цитиран от вестник "Хазепост", се твърди, че българските граждани в Оснабрюк във висока степен са жертва на трудова експлоатация и лоши условия на труд. Често пъти те не познават правата си или не знаят как да ги защитят. А понеже обикновено почти не говорят немски, те стават лесна жертва на "черни овци" сред работодателите, които гледат да се облагодетелстват за тяхна сметка, пише в доклада.


Катарина Пьотер от Социалната служба в Оснабрюк обяснява, че повечето българи в града принадлежат към турскоговорящото малцинство в своята страна. Много е трудно да се установи кои са посредниците, които ги довеждат в града и им осигуряват въпросните съмнителни договори.


Пьотер твърди обаче, че решителните действия на местните власти вече са внесли смут сред посредниците. Повечето новозаселили се са жертви именно на тези посредници и затова трябва да им се помогне, подчертава Пьотер и разказва за различни мерки, сред които и подпомагане на децата в подготовката им за училище. Политиците в Оснабрюк са единодушни: посредниците и трафикантите трябва да бъдат преследвани, а на експлоатираните хора от България трябва да се помага.


Темата е особено гореща. След като един местен политик от ХДС заяви, че повечето българи в града не работят, а само получават социални помощи, Зелените го обвиниха в расизъм. В същото време в квартала "Шинкел", където живеят повечето новозаселили се, проблемите нарастват - дотам, че медиите започнаха да го наричат "опасна зона". Сандра Дорн от "Нойе Оснабрюкер Цайтунг" посети тази "зона" и разговаря с хората. Ето накратко някои от нейните наблюдения:


"Тук вече живеят само българи. Но аз се разбирам с тях."


"Проблеми с боклуците и с плъховете, ужасни условия на живот, групи мъже, които висят по улиците - така беше преди година. () А как изглеждат нещата днес? Оглеждаме се за боклуци и за празни бирени кенчета, но вместо това виждаме лехи с цветя. Там цъфтят рози и теменуги, оградени с малки плетчета от пръчки и канап. Съседката го е направила, казва един възрастен господин, германец от полски произход. () "Тук малко или повече вече всичко е българско", казва той. Мъжът живее от 1999 година в тази кооперация. Навремето съседите му били португалци, турци и германци. "Всички си намериха по-добри жилища", добавя той. Сега тук живеели само българи. "Но аз добре се разбирам с тях." Мъжете по улицата с недоверие наблюдават нашата журналистическа интервенция. Но наоколо има и жени с малки деца. Пред един вход са изкарани стара кушетка и столове. Не, не били за изхвърляне, обясняват ни: "Нашите сънародници имат обичая да поседнат навън и да изпият по бира", просвещава ни Неждет Халилов - германски гражданин с български корени, който държи магазин за хранителни продукти и лавка."


По-нататък авторката на репортажа разговаря с двама мъже от България. Единият не знае немски, а другият ѝ обяснява, че е много доволен - работи като разносвач на вестници на пълно работно време. В България работа няма, обяснява мъжът.


"Трудно е", казва Кристоф Твент. Той и жена му нямат нищо против българските им съседи, макар че понякога са доста изнервени: пушекът от скарите всекидневно и часове наред прониква в градината им. И още: българските магазинчета били отворени почти денонощно, включително и в неделя, а стълпотворението било голямо. Освен това на Кристоф Твент му се налагало всяка сутрин да излиза на улицата с големите щипци, за да събира боклуци. А хранителните отпадъци по улицата привличали плъховете.


"Искаме тези хора да се чувстват добре"


Семейство Твент се чувства безпомощно. Сузане разказва за сгради, които били "отчайващо претъпкани". "Там живеят невероятно много деца", добавя Твент. "Но ние от сърце искаме тези хора да се чувстват добре." Двамата обясняват, че напоследък полицейското присъствие се е увеличило: "от нула на малко".


В края на репортажа Карстен Фридеричи от гражданското сдружение "Шинкел" твърди, че положението в квартала наистина се подобрява, но "проблемната ситуация" си остава. "Не знаем дали нещо се е променило по отношение на онези структури, които примамват тук хората от България с големи обещания", казва той. Според него, в някои от сградите живеели жени, принуждавани да проституират. "Службата по реда и полицията са длъжни да разкрият извършителите, а жертвите имат нужда от помощ", заключава Фридеричи.

Ключови думи към статията:

Коментари (126)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 50 Любопитно

  Дойчо Велев е мноо дискретен и не казва, че става въпрос за "квартала на столипианците".

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 2. 2 Профил на Халдип Исйолов
  Халдип Исйолов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Интегрирайте си ги...честито.

  Не си заслужава да се напрягаш безплатно.
 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2200 Неутрално

  Брей. Виж ти. Били емигрантите ни нискоквалифицирани.
  А тука и навред форумните болшевишки лъвове ме убеждават 15 години, че е емигрирал цветът на нацията.

 5. 5 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 50 Любопитно

  Брей. Виж ти. Били емигрантите ни нискоквалифицирани.А тука и навред форумните болшевишки лъвове ме убеждават 15 години, че е емигрирал цветът на нацията.
  —цитат от коментар 4 на Да вярваме на истината


  Ами не те лъжат,наистина е цветът на нацията!
  Тези хора са с бакърен цвят на кожата!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 6. 6 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 949 Неутрално

  Защо българи, това са вече германци, цигани на които се е случило да се родят в България. Да са им живи и здрави и все така да ги радват! Имаме още и не ни се свиди!

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 7. 7 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2200 Неутрално

  До коментар [#5] от "Платон Фъшкиев":

  А разбрах вече какво са имали предвид под "цветът".

 8. 9 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 667 Неутрално

  ТЕЗИ ДЕТО СА СЪС СКЪПИТЕ КОЛИ,те са трафикантите.
  Там да гледа полицията и там,и тук в гетата.

 9. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 11 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 50 Весело

  Типичните българета, които цъкат по улиците на Булгар територията, облечени с анцузи, стригани кратуни и обичащи миризливите кебапчета... Би трябвало да ви експулсират от ЕС. Престъпна нация, престъпна държава.
  —цитат от коментар 10 на LiberalToTheBones


  Ибрямчо, пак си огладнял и си мечтаиш за телешки кебапчета!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 11. 12 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2269 Неутрално

  "Свобода на придвижване", а?
  Тц!
  Да са им честити мургавелите на германците!
  Хитко се върти като пумпал в гроба!

 12. 13 Профил на Пуйката
  Пуйката
  Рейтинг: 0 Любопитно

  Типичните българета, които цъкат по улиците на Булгар територията, облечени с анцузи, стригани кратуни и обичащи миризливите кебапчета... Би трябвало да ви експулсират от ЕС. Престъпна нация, престъпна държава.
  —цитат от коментар 10 на LiberalToTheBones


  Манго, първо се научи да пишеш и четеш!

  ..."Катарина Пьотер от Социалната служба в Оснабрюк обяснява, че повечето българи в града принадлежат към турскоговорящото малцинство в своята страна..."

 13. 14 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 277 Неутрално

  Германия иска евтина работна ръка, при това мургава и от мюсюлманско вероизповедание за да си чеше толерастията, България пък иска да се отърве от циганите, особено турскоговорящите, които дори не владеят български език. И двете страни печелят, циганите също печелят, посредниците и те, всички са доволни.

 14. 15 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Аз сигурно не съм българин, защото нито аз нито мои близки или познати имат навика да си вадят холната гарнитура пред блока, за да пият бира, какъвто, според статията, бил обичая в България.

 15. 16 Профил на Ivan Rachev
  Ivan Rachev
  Рейтинг: 295 Неутрално

  Откога зелените са критерии за управляваща партия, при положение че ХДС управлява в този регион? И пак расисти са всички говорещи истината и показващи фактите- плъхове и бира и социални помощи, липса на езикови познания

 16. 17 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1782 Неутрално

  "Българите"????
  Това, че имат български документи за самоличност не ги прави Българи!!!!

 17. 18 Профил на white rabbit
  white rabbit
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Брей. Виж ти. Били емигрантите ни нискоквалифицирани.А тука и навред форумните болшевишки лъвове ме убеждават 15 години, че е емигрирал цветът на нацията.
  —цитат от коментар 4 на Да вярваме на истината


  Да прав си, цветът на нацията остава в България: Боко, Ц. Ц., Делян Пеевски, Нинова, бат Сали. Цветелин Кънчев, Ахмет Доган, Карадъйъ, Румен Фонтана, Цацаров, Гешев,Цецка Цачева,Марешки, Волен Сидеров, Каракачанов и т. н. А тези боклуци които напуснаха родината и работят за западни политически и и икономически субекти са боклуци. Браво троле, заработи хонорара.

 18. 19 Профил на white rabbit
  white rabbit
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Германия иска евтина работна ръка, при това мургава и от мюсюлманско вероизповедание за да си чеше толерастията, България пък иска да се отърве от циганите, особено турскоговорящите, които дори не владеят български език. И двете страни печелят, циганите също печелят, посредниците и те, всички са доволни.
  —цитат от коментар 14 на izt21595181


  Руснаците също печелят. Ще заемат местата на циганите. Тогава ще си мечтаеш за гол манго .

 19. 20 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3779 Любопитно

  До коментар [#5] от "Платон Фъшкиев":

  Понякога.....нюха ти за точни попадения , ме изумява......
  Това е дарба.......... друго неможе да е....!

  Bukalemun
 20. 21 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3273 Любопитно

  Защо никога няма снимка на тези българи?

  Еретик
 21. 22 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2200 Неутрално

  До коментар [#18] от "white rabbit":

  Щом за тебе нацията се олицетворява в 5 човека, миячо на задници няма какво да ти се отговори. Все пак истинската нация произвеждаме 92% от БВП и Пеевски ни се свежда до това да не пазаруване от ЛАФКА Били го г...а някой за Пеевски.

 22. 23 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 949 Неутрално

  Типичните българета, които цъкат по улиците на Булгар територията, облечени с анцузи, стригани кратуни и обичащи миризливите кебапчета... Би трябвало да ви експулсират от ЕС. Престъпна нация, престъпна държава.
  —цитат от коментар 10 на LiberalToTheBones


  Манго, хапеш ръката която те храни! Паразитите умират отиде ли си гостоприемника.

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 23. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 25 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 566 Неутрално

  До коментар [#15] от "Калник":

  От дълбоката провинция във всяко второ семейство има емигрант-гастарбайтер, чиито външен вид и навици са много трудно различими от тези на братята. Анцузи, маратонки, накити, футболни прически, ядене на домати и сирене във вестник.

  Слабо образованите ганьовци са като едни извънземни в Европа, нищо европеидно няма в тях.

 25. 26 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3779 Весело

  До коментар [#24] от "Да вярваме на истината":

  По габровско роботи ли ви берат капините....?
  Какъв цвят са .....ако не е тайна....?

  Bukalemun
 26. 27 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2309 Неутрално

  До коментар [#15] от "Калник":

  На практика, хората, които се чувстват наистина българи са много малък процент от гражданите на България. Преобладават българоговорящи, които
  на три домашни ракии викат ”България на три морета”, но постоянно говорят за нея като ”територия”, ”кочина” ”не народ а мърша” и не познават българската история. В странство, те се срамуват от българският си произход и повечето говорят с децата си на завален местен език. Та българите са си малцинство.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 27. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 29 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 284 Весело

  Къде е Стюпи? Без него дискусията не е същата. Негови подражатели тук се стараят, но нямат нито стила, нито експресията, нито неподражаемия изказ на Стюпи.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 29. 30 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 580 Неутрално

  Да са живи и здрави хората, дано те и децата им свикнат и в Германия напук на злобните расисти:

  Типичните българета, които цъкат по улиците на Булгар територията, облечени с анцузи, стригани кратуни и обичащи миризливите кебапчета... Би трябвало да ви експулсират от ЕС. Престъпна нация, престъпна държава.
  —цитат от коментар 10 на LiberalToTheBones


  С нашите земи, не ги свързва кой знае какво - да намерят Родина в Оснабрюк.

 30. 31 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 635 Неутрално

  До коментар [#21] от "Костадин Иванов":

  Какво ще им гледаш

 31. 32 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 635 Неутрално

  До коментар [#25] от "irobot":

  Дневник ще им публикува от неговите рецепти и ще ги завиват тях във вестник

  Щото хърватските селяни не ядат домати

 32. 33 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5638 Неутрално

  Рози репортаж се опитва да балансира между ужаса, недоверието, отвращението, отчаянието и политкоректността.
  Няма да се реши проблема докато не се назове с истинското му име, дотогава ще виждат пред очите си как се изгражда гето. За няколко години и е готово.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 33. 34 Профил на zfm52680934
  zfm52680934
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Живея до циганската махала в моя град.Не ги знам колко са станали германци,и колко са ги интегрирали в Германия.Но като си дойдат тука за по месец-два,ела,не виждам разлика в манталитета им.Но отчитам факта че младите наблягат все повече да говорят на български!

  sdg
 34. 35 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3779 Весело

  До коментар [#6] от "gripen":

  просвещава ни Неждет Халилов - германски гражданин с български корени, който държи магазин за хранителни продукти и лавка."
  =======
  Но този е със сигурност българин....статията го потвърждава. ...
  Само дето не сте успели да го възродите....

  Bukalemun
 35. 36 Профил на gigabyte
  gigabyte
  Рейтинг: 804 Неутрално

  Какво лицемерие! Т.нар. "хора от България" са просто цигани. Или ако много настояват, "индобългари". Истинските българи отдавна са се интегрирали в Германия и не висят по улиците, и не живеят в сгради претъпкани с деца. И не са интересни за Немската вълна.

  master
 36. 37 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2309 Любопитно

  До коментар [#34] от "Svetlio":

  ”Но отчитам факта че младите наблягат все повече да говорят на български!”
  А бг медиите и съфорумците постоянно бият аларма, че не знаели български!?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 37. 38 Профил на white rabbit
  white rabbit
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#18] от "white rabbit":Щом за тебе нацията се олицетворява в 5 човека, миячо на задници няма какво да ти се отговори. Все пак истинската нация произвеждаме 92% от БВП и Пеевски ни се свежда до това да не пазаруване от ЛАФКА Били го г...а някой за Пеевски.
  —цитат от коментар 22 на Да вярваме на истината  До коментар [#18] от "white rabbit":Щом за тебе нацията се олицетворява в 5 човека, миячо на задници няма какво да ти се отговори. Все пак истинската нация произвеждаме 92% от БВП и Пеевски ни се свежда до това да не пазаруване от ЛАФКА Били го г...а някой за Пеевски.
  —цитат от коментар 22 на Да вярваме на истината


  Първо не са 5 човека , хиляди са. А и хората дали им властта трудно биха се определили като цвета на нацията. А хората които наричаш "миячи на задници" са по достойни от крадците които управляват държавата. За разлика от тебе трола печелят с честен труд.

 38. 40 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1795 Неутрално

  Ще ги интегрират и тях. След 10г, няма да ги познаете като дойдат на гости в България.

 39. 41 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1255 Неутрално

  Немските вълни що не пишат за квартала на турците? Или за квартала на афганистанците? Да не би да са по-малко или по-готини?

 40. 42 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 340 Неутрално


  "Българите"????Това, че имат български документи за самоличност не ги прави Българи!!!!
  —цитат от коментар 17 на selqnin


  Прави ги. И ако украинец стане български гражданин и уседне в България, и вече го интересува съдбата на България повече от другите държави--то и той и децата му са Българи.

  Впрочем, преди 13 века "Българин" е значило смес от пасторални слявяни-Перунисти и азиатски номади Тангристи. След няколко века същото--но по-смесено, и вече православно.

  Днес, ако човек погледне физическата антропология на, да не се лъжем, повечето българи, то чертите са почти неотличими от висшите по-бледи класи и касти в Близкия Изток, Индия, Пакистан, и Северна Африка.

  Плюс тук-таме светли славянски гени.

  И то откъде са тези гени? Дали са от преди 13 века, или отпреди 70 години тези "славянски гени"?

  А "момци и моми с гарванови коси" дали и техния ген е баш онзи опреди 13 века, или по-скоро от последните 6 века?

  Все пак, навремето Османската Империя засмуква генотипи от Близкия Изток, Кавказ, Балканите, и Северна Африка, и те циркулират навсякъде в продължение на половин хилядолетие.

  Ако погледнем индуски сериал, латински сериал, или турски сериал, там какво виждаме? Българи, облечени различно, говорещи на различен език, и вярващи в различна религия.
  Ама една знойна чернокоса латина, как ще я отличи просто по външен вид човек, от знойна чернокоса туркиня, тунизийка, мароканка, високо-кастова индуска, сръбкина, гъркина, или българка?

  Значи не е толкова въпроса във външни белези, а в самосъзнание и поведение и поне някак си споделена култура.

  **
  Нациите наистина не са в взаимнозаменяемо население, и наистина не трябва да се преминава определена граница между "етническо мнозинство" и "малцинства", (примерно 35% е максимума, след който почват неуправляеми цивилизационни промени), но едно е да ти докарат внезапно милион афганистанци или сомалийци--изцяло чужди пришълци, които са неспособни да се впишат, друго е "братски народи".

  А за България кое е "братска народност", отвъд Европа като цяло?
  1) Всички бивши соц страни--общ пласт култура и бит от последните 70 години
  2) Всички православни страни
  3) Всички славянски страни
  4) Всички тюркски страни
  5) Страните от бившата Римска Империя
  6) Страните от бившата Османска Империя

  Това за хора които могат да дойдат и сравнително лесно да се впишат. А хора които вече от векове живеят в България--както нашите турци--те са Българи. Не всеки Българин е етническо копие на всеки друг Българин; не всеки Българин вярва в баш същия култ като всеки друг Българин; не всеки Българин гласува както всеки друг Българин, и т.н.

  Българските роми, примерно, са разделени на "инстински българи" и "потенциални българи". Потенциалните са тези дето ни говорят ни четат като хората, ни работят, ни закони спазват. Но всяка година все повече роми преминават невидимата граница и си стават "истински българи": говорят без акцент, обличат не нормално, къпят се, ходят на работа, изучават децата си, гласуват по съвест а не срещу кебапчета. Накратко--наистина "истински българи" с по-тъмен пигмент.

  А българските турци са още по-истински българи в своето мнозинство. Това вече отдавна е време да бъде прието за даденост, и да се концентрираме върху интегриране на български руснаци, български украинци, български македонци, и т.н.

  А не да показваме на всички желаещи "или си 100% като мен във всичко, или не си Българин". Това е ужасен урок. Таке не се прави държава.

 41. 43 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 635 Неутрално

  До коментар [#35] от "eti mehter":

  Те сами се възраждат сега бе! И ти кат избягаш оттам, къде ша идеш? Сами ще се възродите, те комунистите искаха да спрат вашто възраждане, затова насила ви възродиха! Ама времето се върти и нещата пак идват на старото.

 42. 44 Профил на _plamen_
  _plamen_
  Рейтинг: 606 Неутрално
 43. 45 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 278 Неутрално

  „Дойче зеле" - реч на омразата и расизъм към всички в Източна Европа...всеки ден. Това са болни хора. В зелето работят и бели българи и пак наричат циганите българи, представете си колко са изтрещели тези типове. Съдете ДВ.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 44. 46 Профил на жорко
  жорко
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#35] от "eti mehter":

  Човека се казва ХалилОВ, значи е полу възроден.

 45. 47 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Захаросана статия !

  Явно, след като Германия стана за майтап с неуспешните си опити за интеграция на сиганите и всеизвестния факт, че ловки германски адвокати и посредници- мошеници печелят пари на гърба на нещастниците, Дойче Веле са получили спешна задача да похвалят " успехите " на Германия в тази насока .

  Няколко пъти се подчертават тези " успехи ", звучи толкова фалшиво , че почти повервахме !

  Никъде не се казва , например,че германците са главните клиенти на млада, изрусена сиганска плът !

  Че злоупотребата със социалните фондове е дело на германци. Сиганите не знаят немски и няма как да се справят с документите и администрацията .

  Не знам дали ще успеят в интеграцията , но доста германци напълниха гушите покрай нея, включително и множество НПО- та !

 46. 48 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1651 Неутрално

  Българи са по паспорт. Днес това е критерият за нация. Другото е етническа принадлежност и в повечето цивилизовани страни не интересува особено никого, освен по време на празнинства на съответния етнос. Така че и Асан и Мехмет са си българи, като Иван и Николай.
  Относно интеграцията - моите наблюдения са, че общества от типа на немското добре се справят. Те не променят етничната или религиозната определеност на своите нови членове, но им имплантират сънищата и мечтите си. След едно 10-15 години Мехмет си ходи на джамия, но общо взето е в крачка с другите германци.
  Радикализацията настъпва, ако няма интеграционни усилия и ако новопристигналите не видят, че са приети. Следва затваряне в гета и отричане на страната - приенмник. Това се случи във Франция. И винаги радикализацията и отричането са проблем на малка част от имигрантите, повечето се приспособяват.

  От моя опит на българин в чужбина от 30 години съм видял, че и всред нас, етническите българи-християни, има определен процент, които вечно мрънкат и отказват да се впишат в пейзажа с мотива "ами в България не е така". Винаги съм им отговарял, че трябва да се върнат в България и винаги е следвал яден изблик. После ми се разправят едни езопови басни, как аз съм знаел езици и как съм имал среда всред местните. И винаги после питам - аз да не съм се родил научен няколко езика и да не би пред вратата ми да стои опашка да се запознават с мен ? Имал съм интерес - научил съм се. Говоря си с всички - запознавам се.

  E PLVRIBVS VNVM
 47. 49 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#48] от "PavelCZ":

  " Българи са по паспорт. Днес това е критерият за нация.

  Ами , не , не е това критерият за нация, нито днес, нито когато и да е било.

  Изхождайки от тази грешна база, цялото ти разсъждение е грешно !

 48. 50 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 725 Неутрално

  До коментар [#10] от "LiberalToTheBones":

  хей компютре разнообрази малко репертоара,не се разбира какво си ,цялата тази злоба,алгоритъм ли си някакъв,настървен шорошоиден плъх,новоприел исляма може би,не се разбира какво точно мотивира безумиците с които замарсяваш форума,какво точно исакаш да кажеш.

 49. 51 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Нация (от лат. natio – племе, народ) е общност от хора, характеризираща се със СЪЗНАНИЕТО за еднаква историческа и културна принадлежност, живееща на обща територия, обединена от общ език и организирана в държава.

  Казано с прости думи- нация е група хора с еднаква историческа съдба, ДОБРОВОЛНО И СЪЗНАТЕЛНО обединена в обща държава !

  ДОБРОВОЛНО И СЪЗНАТЕЛНО означава, че НИКОЙ НЯМА НУЖДА ОТ УБЕЖДАВАНЕ или интеграция , както му викат днес неолибералите, да бъде член на дадена нация !

  ПАСПОРТЪТ няма нищо общо с това, напротив- можеш да имаш съответния паспорт и никога да не станеш член на конкретната нация !

  За да си член на нацията трябва да имаш ОСЪЗНАТО ГРАЖДАНСКО ПОВЕДЕНИЕ ! Да се държиш като гражданин .

  В една нация може да има всякакви различни ЕТНОСИ, но обединява ги всичко , казано по- горе !

  Прилагайки тези критерии, на ООН между другото, не съм ги измислил аз, към горната статия, виждаме пълният нонсенс, сътворен от Дойче Веле с цел да измият очите на германците за пълния провал в политиката им към сиганите и мигрантите въобще.

 50. 52 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 3024 Весело

  До коментар [#10] от "LiberalToTheBones":

  В статията пише роми - но си прав, типичните роми, занимаващи се с далавери и превръщащи жилищни квартали в боклукчиви гета.

  Сега тропни с краче, завърти се и плесни с ръчички и кажи "Нийе виарну" - после се разплачи.

 51. 53 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 278 Неутрално

  Прави ми впечатление, че зелето никога не прави снимки на гетата с индийци, но агресивно ги нарича „българи". Това е пропагандна медия на болни мозъци, сееща омраза. На сайта им няма нито една новина за българските спортисти с безброй медали. Германците са с болни мозъци, не могат да плюят по навлеците от третия свят и са намерили ниша да си изливат омразата - по всички в Източна Европа. Комплексари.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 52. 54 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  И накрая да припомним пак ОСНОВНИЯТ ИДЕОЛОГИЧЕСКИ ИНСТРУМЕНТ на неомарксизма днес - ЛИКВИДИРАНЕТО НА НАЦИОНАЛНАТА ДЪРЖАВА , заменянето й с ЕТНИЧЕСКИ КОТЕЛ , снемането на нацията в етническа смес .

  Знаейки това, ни става кристално ясно , че всичките напъни на ДВ да ни представят " успехите " на Германия в т.н. интеграция на сиганите , са обикновена поръчка .

  Всеки, ходил в Германия и видял с очите си за какво става дума в наводнените с мигранти германски градове днес, е наясно.

 53. 55 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2850 Неутрално

  До коментар [#45] от "Сенчеста фигура":

  Лява медия е ДВ.

 54. 56 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2850 Неутрално

  До коментар [#48] от "PavelCZ":

  Сега Йозил немец ли е или турчин,щото твърди,че неговия президнет бил Ердоган..

 55. 57 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Що се отнася до самите сигани- независимо дали са български, румънски, чешки и т.н. те нямат гражданско поведение на ОСЪЗНАТИ членове на нациите нито у нас , нито в Германия , нито където и да е другаде.

  Осъзнато гражданско поведение у нас имат българите, турците, арменците, евреите, власите , гагаузите, гърците и т.н. етноси.
  Всички си плащат данъците и сметките, образоват си децата, гледат ги и ги възпитават, спазват законите на държавата и т.н.

  Сиганите са аутсайдери навсякъде - и у нас , и в Германия .

  Защо е така? Това си е тяхно решение , нищо не им пречи да си променят поведението, но те са си избрали ТАЗИ СЪДБА !

 56. 58 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2850 Неутрално

  До коментар [#53] от "Сенчеста фигура":

  Ти да чуеш "македонската" редакция на ДВ,където още български фашисти поробват милиони македонци..

 57. 59 Профил на Danubio
  Danubio
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Хубано, ако положенето на тези българи там се подобрява. Не виждам защо повечето българи тук им завижда в коментарите.

 58. 60 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 278 Неутрално

  Очаквайте още 2 злобни статии от ДВ за днес по адрес на България. Квотата явно е по 3 статии на ден, а след време 4 и 5. Опорната точка на зелето е демографската криза в България, но агресивно крие, че втората такава е в Германия. Пфу! Германски садисти.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 59. 61 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2834 Неутрално

  До коментар [#5] от "Платон Фъшкиев":

  Знаеш ли какво е бакър? Турската дума за метала мед. Тоест, става дума за химическият елемент с пореден номер 29. Има характерен червеникаво-оранжев цвят.
  Цветът на кожата на тия наши съотечественици (но не и сънародници) населяващи Оснабрюк е кафе с мляко. Като при повечето преобладава кафето.

  Бивш tww09306483.
 60. 62 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1651 Неутрално

  До коментар [#51] от "faeton.":

  Даването на паспорт става след процес на интеграция, който завършва с изпити. След успешното им полагане следва одобрение на кандидатурата от МВР и след това риитуал по заклеване в Конституцията. Чак после могат да се издават лични документи. Говоря са полученото гражданство. Не за това, с което се ражда човек. Описах в общи линии процеса на даване на чешко гражданство, през който преминах.

  Т.е., за да стане човеки гражданин на някаква страна, в която не се е родил, той определено знае езика й (чехите искат ниво В2 или С1) и има представа от историята и културата й - имах отделен изпит по основи на чешката история и право. И след толкова години тук (изискват се минимално 10), аз съм определено интегриран и от тази гледна точка съм "чех", макар всички да знаят, че съм всъщност българин, че ходя на православна църква и имам и други особености, които ме отличават от типичните местни. Т.е. изобщо не е само паспортът. Но са ме приели такъв, какъвто съм и самите чехи настояват, че съм чех. До едно време протестирах, сега някак си съм приел и двете идентичности - на етнически българин в Чехия, член на местно етническо малцинство.

  E PLVRIBVS VNVM
 61. 63 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1651 Неутрално

  До коментар [#56] от "yanne":

  зависи от паспорта му. Ако има и турски паспорт - има двама президенти. Аз съм в тази позииция - с двама президенти и с две правиителства.

  E PLVRIBVS VNVM
 62. 64 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#62] от "PavelCZ":

  УБЕДЕН СЪМ, ЧЕ В ТВОЯТ СЛУЧАЙ Е ТОЧНО ТАКА !

  Приемайки чешки паспорт приемаш и чешката национална традиция и култура и ставаш ОСЪЗНАТ И ДОБРОВОЛЕН член на чешката нация .
  И аз говоря за същото .

  При други хора важи обратното- живеещи от години, дори второ и трето поколение в дадената държава ,имащи паспорт, гражданство и всички останали атрибути на съответната нация - образование, култура , диплома , професия и т.н., никога не стават членове на нацията, напротив- стават радикални членове на всякакви ИСЛЯМСКИ , наблягам на това, секти и организации и се самовзривяват на някой пазар.

  Други пък стават активни членове на някое неомарксистко НПО и се борят за ликвидирането на СОБСТВЕНАТА СИ национална държава . Например товарят африканци на две мили от либийския бряг и ги стоварват в Италия или Испания .

  Трети пък стават политици и пропагандират глобализъм, джендъризъм, затоплизъм, феминизъм и прочие атрибути на съвременната чума .

  Хора всякакви, г-н докторе !

 63. 65 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3779 Весело

  До коментар [#40] от "half truth":

  Ще ги интегрират и тях. След 10г, няма да ги познаете като дойдат на гости в България.
  =========
  Много ще мечтаеш.....
  Ще стане същото както и с турците , заминали за гурбет за ''Almanya''...в средата на миналия век. .......
  Даже и внуците им ще слушат с гордост хитовете на Азис ....тяхното първоначално кънтри .....
  В най добрия случай ....като им подхвърлиш ....''черноморе''....ще ти отговорят с .......''много е добре''.....

  Bukalemun
 64. 66 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 1116 Неутрално

  Уважаеми германци. Вие нямате проблем с българите. Имате проблем с германците от цигански произход, които не успявате да интегрирате! Некадърни ли се или фашисти??!

  Евроатлантида
 65. 67 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 616 Неутрално

  [quote#42:"patilanskomeze"][/quote]

  +++
  Ейй, нещо по-умно да чуя и аз!

 66. 68 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 949 Неутрално

  До коментар [#6] от "gripen":просвещава ни Неждет Халилов - германски гражданин с български корени, който държи магазин за хранителни продукти и лавка."=======Но този е със сигурност българин....статията го потвърждава. ...Само дето не сте успели да го възродите....
  —цитат от коментар 35 на eti mehter


  Най-вероятно Неждет Халилов е циганин-мохамеданин. Възродителният процес беше напълно успешен, българските турци са свестни хора и аз наистина ги уважавам и изпитвам симпатия към тях, но ние граничим с Турция която е доста по -голяма от нас и да имаме многобройно турско малцинство е риск. Възродителния процес предизвика масово изселване, днес истинските турци едва ли са над 400 000 разделени основно в две области далеч една от друга и неграничещи с турската държава. Така е добре и за вас и за нас. Да не забравяме, че вие също прокудихте българите от Източна Тракия и то с голями насилия.

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 67. 69 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3779 Любопитно

  До коментар [#64] от "faeton.":

  При други хора важи обратното- живеещи от години, дори второ и трето поколение в дадената държава ,имащи паспорт, гражданство и всички останали атрибути на съответната нация - образование, култура , диплома , професия и т.н., никога не стават членове на нацията
  ========
  На това му се вика .....защита на личната идентичност .....
  Изгуби ли се тя .....значи интеграцията е победила ....
  Означава също ....че оригиналния духовно социален 'чип' ....е сменен с друг.....
  Означава че ...тялото вече работи за една друга социалнэ обществена 'еко система'.....намерила начин да надвие първичната и да сложи в редиците си още един член на нейното си общество. ....
  Означава ....че бившите поколения на въпръсното вече отчуждено тяло .....са се старали напразно ....да създадат ,отгледат и изхранят своя най последен представител....

  Bukalemun
 68. 70 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 1044 Неутрално

  Да са им честити и да покажат как се интегриртат (по части или със субституция не става).

 69. 71 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2468 Весело

  [quote#13:"Пуйката"][/quote]

  На Ибряма българския не му е майчин и среща затруднения. Не случайно всичките му постове са вариации на една и съща тема - някой от редакцията му ги е написал и той само копира и пейства. Като добре дресирано шимпанзе е.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 70. 72 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3779 Неутрално

  До коментар [#68] от "gripen":

  Възродителният процес беше напълно успешен,
  =======
  Щом си на това мнение. ....значи проблем няма. ....
  Стига да не съществуваше разликата. ....какво разбираме (специално ти и аз ) ,под 'възродителен процес'.....
  Ако за теб , събитията от края на 1984 година са едно добро дело .....то за мен , са края на половин вековен план за една бавна и последователна асимилация над един етнос . План който практически не издържа ....и лятото на 1989 година се провали като един грандиозен международен скандал. ....
  Цялата международна общност го порица и пръкълна....!

  Bukalemun
 71. 73 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Естествено, че в германия няма да отиват предимно високообразование бг. специалисти, защото държавата фрг им налага данъчно бреме, при което до 48 процента от брутното им възнаграждение отива за данъци към германската държава и де юре и де факто, с труда си нашите ИТ специалисти издържат и безработните германци, и нелегалните икономически имигранти, 99 процента от които са многодетни мюсюлмански семейства, които не владеят немски език и в които жената не работи и са на социал по Харц 4, и бедните работещи германски граждани, и германските пенсионери. С този размер на данъците германия няма как да ги привлече. Неслучайно винаги съм писала, че германия е рай за нискоквалифицираните работници, които владеят немски език на ниво нейтив, и данъчен ад за висококвалифицираните ИТ специалисти, независимо дали са от България или от друга ЕС държава. Релокацията им в германия е напълно безсмислено действие и предполага германия да '' дръпне'' данъците им приу себе си, но... отдавна вече няма толкова големи балъци- за това и в германия има глад за висококвалицирани ИТ кадри.

 72. 74 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#63] от "PavelCZ": Да, но между България и Чехия няма огромни културни, религиозни, социални и социокултурни различия- за разлика от германия и турция. Не познавам българка/ българин, който да не харесва принципно чехите или напр. Прага- за разлика от турците, турция и истанбул....

 73. 75 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 340 Неутрално

  “Цялата международна общност го порица и пръкълна....!”

  И много от българите го порицаваха. И все още го порицават. Пълно малоумие беше. А който го споменава в положителен смисъл, си е за негова сметка.

  До коментар [#72] от "eti mehter":

  Мърфи е оптимист!
 74. 76 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 284 Неутрално

  ''... В България работа няма, обяснява мъжът.....'' Естествено, че за този човек няма да има работа- в България навсякъде, съгласно КТ, се изисква диплома за завършено средно образование- дори за чистачка. Така, че - човек, незавършил средно образование, няма как да си намери работа в Германия. Що се отнася до разноса на вестници, и в България кауфланд предлага такава заетост, но за нея се изисква отговорност, добросъвестност, що-годе добро здраве- т.е. да е здрав поне опорно- двигателният апарат на човека- и пак- минимум средно образование. Разбира се, заплащането е в бг. лева, а не в евро.

 75. 77 Профил на Deadpudding
  Deadpudding
  Рейтинг: 606 Неутрално

  До коментар [#10] от "LiberalToTheBones":

  Значи нямаш против либерализма, но подкрепяш дискриминационни практики спрямо малцинства. Един от коментиращите пусна снимки и на една от тях съвсем буквално си пишеше "забранено за българи и румънци". Знаеш ли ти и хора като теб потвърждават, само и единствено че са "полезни идиоти" за комунисти и нацисти.

  This is the place where puddings die.
 76. 78 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1351 Неутрално

  До коментар [#25] от "irobot":

  И много чалга. :(

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 77. 79 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2763 Весело

  До коментар [#25] от "irobot":

  “Слабо образованите ганьовци са като едни извънземни в Европа”

  Извънземен мозък, изтекъл от България според “силно образованите” ганьовци-грантаджии тук.

 78. 80 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1351 Неутрално

  До коментар [#42] от "patilanskomeze":

  Изводът е верен, но аргументите малко миш маш ми идват. Не, че имам нещо против съседите, по-далечни и по-близки, но напоследък доказват, че нямаме много обща кръв с тюрки, славяни, турци и т. н. А православието не е народностен признак. Иначе, ако някой живее в България и милее за нея Е българин.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 79. 81 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#42] от "patilanskomeze": ''...Днес, ако човек погледне физическата антропология на, да не се лъжем, повечето българи, то чертите са почти неотличими от висшите по-бледи класи и касти в Близкия Изток, Индия, Пакистан, и Северна Африка....'' Абсурд- сините очи и русата коса са признак за живот в климат, който е умереноконтинентален, а не екваториален, тгропически или субтропичен. Блондините са продукт на живота на човека в климатични условия, в които има 4 сезона, пада сняг през зимата, тогава и температурите могат да достигнат и минус 28, или минус 30 градуса, и това е свързано с производството на меланин в човешкия организъм.
  https://dariknews.bg/novini/liubopitno/19-liubopitni-fakta-za-blondinkite-i-rusite-kosi-2100513
  ''....№9 Едва 2% от населението на Земята Тъй като русата коса е "склонна" да потъмнява с течение на времето, естествените блондини съставляват едва два процента от населението на планетата.Само един на 20 американци и приблизително същият процент обитатели на Северна Европа са руси по природа..''
  ''Меланин
  от Уикипедия, свободната енциклопедия
  Меланин (на гръцки: μέλας, черен) е общо понятие за група пигментни вещества, придаващи тъмен, кафяв или черен цвят при някои прости форми на живот, растения, животни и хората. Той е сроден или изграден от полиацетилен (polyacetylene), полианин (polyaniline) и полипирол (polypyrrole). В повечето случаи меланинът е съединение на повече от една молекула индолкинон (indolequinone) и дихидроиндолова карбоксилова киселина (dihydroxyindole carboxylic acid).
  При хората меланинът е една от причините за естествената пигментация на кожата, косата, ириса на окото, костния мозък, зона ретикуларис на надбъбречната жлеза, ивицата вазкуларис във вътрешното ухо и др. В кожата на човека меланинът се съхранява и произвежда от специални клетки, наречени меланоцити. Всички хора имат приблизително еднакъв брой меланоцити, но при хората с по-тъмна кожа се произвежда по-голямо количество пигмент....'"

 80. 82 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#10] от "LiberalToTheBones": “...Би трябвало да ви експулсират от ЕС. Престъпна нация, престъпна държава....“ каза ман*алът с ник “Мунчо“, който е член на циганско НПО, подкрепящо безконтролните кражби на циганскиъте НПО-та от еврофондовете и “запазване“ на “културните особености“ на меринджеите, като продажба на бебета, джебчийски кражби, проституиране, принуждаване към просия на малолетни деца, физическо осакатяване на малолетни деца чрез рязане на пръсти от ръцете с цел безпроблемно преджобване и извършване на джебчийска кражба, без да се усети жертвата, бране на джилезу и всякакви кражби, включително на енергия- топло-,. ел- и вода, неплащането им и т.н....

 81. 83 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3286 Неутрално

  "Трудно е", казва Кристоф Твент. Той и жена му нямат нищо против българските им съседи, макар че понякога са доста изнервени: пушекът от скарите всекидневно и часове наред прониква в градината им. И още: българските магазинчета били отворени почти денонощно, включително и в неделя, а стълпотворението било голямо. Освен това на Кристоф Твент му се налагало всяка сутрин да излиза на улицата с големите щипци, за да събира боклуци. А хранителните отпадъци по улицата привличали плъховете.

  Ха, ха :)

  Е те така се става расист и се гласува за Афд. А иначе нямал нищо против тях, само друг да им събира боклуците. :)

 82. 84 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 635 Неутрално

  До коментар [#65] от "eti mehter":

  Азис пеел в хора на евангелската църква на Люлин 5, когато ... тръгнал след света, да използвам християнската лексика. Не му се радвай, че за разлика от вашия, нашият Господ не изоставя своите и има навика да ги посещава след години и да ги пита "какво стана, как я караш"

  В циганската махала в Кърджали се тъпани еееей такъв огромен надпис "Евангелска църква, пък те са турски цигани.

 83. 85 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1351 Неутрално

  До коментар [#73] от "cmy12603507":

  Да де, ама от тези данъци и осигуровки самите плащащи имат какво да ползват. Нали си спомняте какъв процент от последното възнаграждение е една немска пенсия.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 84. 86 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3286 Неутрално

  Направо връщайте трудовите лагери :)

 85. 87 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 635 Неутрално

  До коментар [#68] от "gripen":

  Да, много ясно е, че няма 800 хиляди турци в България - то почти няма.
  А пък турците в Средна Азия са били освен тенгристи и християни, огнепоклонници будисти и манихейци... Даже монголците основно разчитат на армиите на племената християни като каракитани и наймани, защото в Средна Азия нямало много мюсюлмани, и те не искали да нападат други мюсюлмани.

 86. 88 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#85] от "Алф": Никое нормално ИТ не иска германска пенсия. Виж- британска- да, може.... Тук не става въпрос за емиграция в германия, а за работа по проект за до 3-4 години в германия - разликата е огромна.

 87. 89 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1658 Неутрално

  Типичните българета, които цъкат по улиците на Булгар територията, облечени с анцузи, стригани кратуни и обичащи миризливите кебапчета... Би трябвало да ви експулсират от ЕС. Престъпна нация, престъпна държава.
  —цитат от коментар 10 на LiberalToTheBones


  Оооо, Мунчо,

  Не българите правят мръсотията а вашите цигани! А кебабчетата може и да миришат, ама циганите миришат повече!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 88. 90 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3779 Неутрално

  До коментар [#84] от "Славейко":

  Ако уважавам човек като Азис ,го правя най вече заради дарбата му на певец....
  Това е човек който може да пее всичко .....по всяка точка на планетата.....
  Със съжаление гледах как на една "Евровизия" са го поставили като страничен вокал.....
  Дори и тогава им скриваше топката.....

  Bukalemun
 89. 91 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1351 Неутрално

  До коментар [#88] от "cmy12603507":

  Всеки си преценява. Има и други съображения освен бързите пари.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 90. 92 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#91] от "Алф": Да- всеки си преценява , и за това в германия има липса на висококвалицирани ИТ специалисти- именно защото те си преценяват, че германия не им е изгодна за работа, плащане на данъци и в последствие- ползване на благата от платените на германия данъци....Хората отиват по проекти в Люксембург, Нидерландия, Белгия и всячески избягват германия като дестинация по проекти- това правят образованите хора. За това и в германия ще отиват само нискоквалифицирани работници, които да заемат нискоквалифицирани работни места в германската индустрия и да плащат минимални по размер данъци в германската държава...

 91. 93 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7741 Неутрално

  Представям си, как се чувстват германците, свикнали на ред и дисциплина , с хиляди цигани в квартала.

 92. 94 Профил на _plamen_
  _plamen_
  Рейтинг: 606 Неутрално

  Толкова примитивни надменно-расистки коментари тук, че цяла сутрин слушам кючеци за равновесие!

  Winora forever
 93. 95 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3286 Неутрално

  Толкова примитивни надменно-расистки коментари тук, че цяла сутрин слушам кючеци за равновесие!
  —цитат от коментар 94 на _plamen_


  Тая музика от маалата ли идва?

  Щото Моцарт би трябвало да предпочете човек за такива случаи :)

 94. 96 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 973 Неутрално

  Етническите българи са малко в Оснабрюк. Повечето са цигани, които се правят на турци, защото им се струва по-престижно.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 95. 97 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#81] от "cmy12603507":

  Колега, наистина ли живеете в България в която споменатите от мен повечето хора са руси и синеоки?
  Къде се продават такива очила и аз през тях да погледам? :)
  Ето снимка на акивисти от сайта на ВМРО.
  http://www.vmro.bg/media/filer_public/d6/16/d61618d0-6a93-45b4-a2c8-e708912fb65c/vmro_todor_aleksandrov_sugarevo_2016_47.jpg
  Ето го българското правителство
  http://www.gov.bg/bg/pravitelstvo/sastav-na-pravitelstvoto/biografii
  Ето социално съзнателни български абитуриенти
  https://www.burgasnews.com/2019/03/21/бургаски-абитуриенти-дариха-кръв/

  Тези хора не са поголовни нордически арийци, това просто не е така. И това е ОК.

  Иначе всичко точно във вашия пост. Просто касае едно обективно малцинство с най-силно изразени славянски гени. А моя пост касае всички други, т.е. тъмнокосите и кафявооките Българи, които може да не са "нордическо-перумски волк идеал", ама са си бели и са си българи.

  И неотличими по външност от един милиард жители из Южна Америка, Северна Африка, Близкия Изток, и Индийския субконтинент, само че естествено тези от високите класи и касти, които са с по-скоро бяла, отколкото мургава кожа.

  Антропологическият типаж не е "северен кристал" а баш описаното от мен в предишния параграф. И в това няма нищо лошо. Стига да виждаме положението като такова, вместо паралелна заместваща реалност, всичко ще ни е ОК.

 96. 98 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 284 Любопитно

  До коментар [#97] от "patilanskomeze": "...Колега, наистина ли живеете в България в която споменатите от мен повечето хора са руси и синеоки?“ Целият род на майка ми и баща ми са руси- и мъже, и жени- в различни вариации на русия цвят на косата, и синеоки.- аз също. Повечето ни познати са със светъл тен на кожата, шатени, но има и блондини, при това- всички сме 100 процента етнически българи, не сме деца от българин/ българка и чужденец/ чужденка. Българите сме от бялата раса, СВЕТЪЛ цвят на кожата, СВЕТЛИ коси, СВЕТЛИ или сини, зелени, кафяви очи и много малко сред нас са пълните брюнети. Телосложението ни е хармонично, съразмерно, среден ръст- ако обаче става въпрос за пубертетите- акселератчета, нещата са различни. Всяко поколение дори остарява по различен начин от предходното, и има сходни изменения в телата при остаряването....Зависи коя възрастова група вземате за пример....Не се интересувам от политика и не ме интересуват вашите снимки. Пиша за собственият си социален кръг- образовани българи с поне една магистратура....

 97. 99 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 284 Любопитно

  До коментар [#97] от "patilanskomeze":"... Просто касае едно обективно малцинство с най-силно изразени славянски гени....“ Нищо подобно- има само ЕДИН етнос българи и с това въпросът е решен! Българите сме се формирали като фенотип до края на 10 век, така, че- не сте прав/а- в България нямаме славянско малцинство.

 98. 100 Профил на balla
  balla
  Рейтинг: 635 Неутрално

  До коментар [#34] от "Svetlio": не разбирам защо българите не приемат техните ромски братя за част от стадото след като манталитета е сходен. Разликата в отношението към работата, парите, кражбата, лъжата е минимална. Липса на възпитание и морал, ниска политическа и социална култура. КТБ струва много повече от откраднатите кокошки и тн

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK