Възрастните германци - опора на традиционните партии срещу крайнодесните

Възрастните германци - опора на традиционните партии срещу крайнодесните

© ReutersВнушителният резултат на крайната десница на местните избори в бивша Източна Германия подчерта ерозията на традиционните германски партии, спечелили с малка разлика и благодарение на верните си възрастни привърженици.


"По-възрастните избиратели припознават традиционните партии", посочи вчера в електронното си издание списание "Шпигел", като отбеляза значителния вот на гласоподавателите над 60 години за консерваторите на Ангела Меркел в Саксония и съюзника й в правителството - Германската социалдемократическа партия (ГСДП) в Бранденбург, провинцията около Берлин.


От друга страна, резултатите на двата вота в неделя в тези две провинции показват, че по-голямата част от избирателите между 30 и 59 години са гласували в подкрепа на антиимигрантската партия "Алтернатива за Германия" (АзГ).
Младата политическа формация, създадена през 2013 г., засегна чувствителна струна с кампанията си, озаглавена "Да завършим Обединението!", във все още икономически изоставащите региони, където е доста разпространено усещането за граждани втора категория.


Изглежда, че трийсет години след падането на Берлинската стена цяло едно поколение, което не знае нищо за комунистическия режим в Източна Германия, нито е преживяло болезнения период на Обединението и колапса на своята промишленост, въпреки това е изкушено от АзГ, изразява учудване "Шпигел".


При положение че мнозинството от избирателите под 29 години гласуваха за АзГ в Саксония, както и в Бранденбург, тя стана втората предпочитана от тях партия след Зелените, показват резултатите на избирателната комисия.


"Така че не беловласите старци помогнаха на партията (на крайната десница) да предизвика сътресение в политическия пейзаж на Изток. Затова трябва да се страхуваме за бъдещето на демокрацията", отбелязва берлинският вестник "Тагесшпигел" в редакционна статия.


Огромно предизвикателство


Както на парламентарните избори през 2017 г., когато за първи път избирателите над 60-годишна възраст станаха най-важната група гласоподаватели, вотовете в неделя "недвусмислено напомниха", че популярните партии, както все още наричат Християндемократическия съюз (ХДС) и ГСДП, "в голяма част на Германия по същество са се превърнали в партии на миналото", посочва за АФП политологът Михаел Брьонинг от фондация "Фридрих Еберт". "За политическите партии, които мислят за бъдещето, това е огромно предизвикателство", смята той.


Председателят на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер обеща вчера да удвои усилията за модернизиране на профила на партията си. "Това, което се случи в неделя, е сигнал за ХДС да продължи с обновлението си", отбеляза тя, като постави акцента върху опазването на околната среда и цифровизацията.


Както и останалите традиционни партии тя изключи варианта за съвместна работа с АзГ. В интервю за обществената телевизия на въпрос дали може да изключи също една четвърт от избирателите тя отговори: "Да, можем!"


Вероятно партиите няма да съставят тристранни правителствени коалиции, за които се водеха напрегнати преговори между понякога твърде различни като идеология формации, както между ХДС и Зелените в Саксония.


АзГ, от своя страна, засили призивите си към консерваторите. Пред медиите в Берлин съпредседателят й Александер Гауланд също декларира "твърда увереност" за формиране "в средносрочен план на буржоазно и консервативно мнозинство", от което според него партията му отсега нататък е част.


Партията на крайната десница почти утрои резултата си в Саксония и на практика го удвои в Бранденбург, като стана втора политическа сила в двете провинции. Това е резултат, който според Гауланд "не ни позволява за дълго да останем по един или друг начин извън играта". /БТА

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK