Странен любовен триъгълник - как Фон дер Лайен ще реформира еврокомисията

Урсула фон дер Лайен

© Reuters

Урсула фон дер ЛайенДокато голяма част от служителите на ЕС си почиваха по плажовете, избраната за председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и нейният екип обмисляха как да разпределят постовете в бъдещата й администрация, която трябва да заработи на 1 ноември.


Сега обаче, след горещото лято, нажежено до червено от Брекзит, италианската криза и интригите кой ще ръководи Международния валутен фонд, дипломати и политици се връщат в Брюксел за началото на новия петгодишен политически цикъл с напълно обновено европейско ръководство.


"Политико" посочва, че Урсула фон дер Лайен обмисля да преразгледа структурата на следващата Европейска комисия. Най-голямата промяна според няколко служители от ЕС, говорили пред изданието, ще бъде засилване на влиянието на зам.-председателите на комисията. Според плана, който в момента се обсъжда, те ще получат пряк достъп до служителите на комисията, а това ще им даде повече правомощия в определянето на законодателство, отколкото имат сега.
В отиващата си комисия на Жан-Клод Юнкер дясната му ръка, бившият генералният секретар Мартин Зелмайер, разработи система, разпределяща различни портфолиа, от енергетика и климат до финанси и цифрова политика, сред петима зам.-председатели, които се предполагаше, че трябва да следят комисарите. Те обаче нямаха директен достъп до служителите на комисията, които работеха по основните аспекти на политиките. Вместо това трябваше да разчитат на малък кръг служители от генералния секретариат.


Идеята бе да се балансират правомощията между нови и стари държави членки, големи и малки страни и различни политически групи, но завърши с разочарование и властови сблъсъци. Причината бе, че зам.-председателите често бяха засенчвани от по-силните еврокомисари, които имаха пряк контрол върху политическите отдели.


Според сделката за висшите постове в ЕС, постигната през юли, холандецът социалист Франс Тимерманс и Маргрете Вестагер, еврокомисарят по конкуренцията от Дания, ще получат зам.-председателски позиции, ще имат повече влияние и ще отговарят за екипи на комисари, работещи по определени проекти.


Необходимостта да се преосмисли начинът на функциониране на комисията е резултат от политическите компромиси, които изстреляха Фон дер Лайен от поста германски министър на отбраната до председател на еврокомисията с изненадваща сделка, постигната в последната минута. Тимерманс и Вестагер също бяха кандидати за поста.


Високопоставен служител на ЕС нарече създалата се ситуация "триумвират на председатели", роден от политическата необходимост да се гарантира мнозинство за политически предложения. Засега не е ясно как Фон дер Лайен (от Европейската народна партия), Вестагер от либералите и социалистът Тимерманс ще споделят властта. "Не можете да имате трима председатели, но се нуждаете от странен любовен триъгълник", допълни той.


Комисар за демокрацията


Според двама служители, цитирани от "Политико", Фон дер Лайен е предложила на Вера Йоурова от Чехия, досега еврокомисар по правосъдие, потребители и равенство между половете, пост, свързан с върховенството на закона и близки въпроси като дезинформацията и речта на омразата.


Предложението вероятно е част от опитите на Фон дер Лайен да се сближи със страните от Вишеградската четворка – Полша, Унгария, Чехия и Словакия. Някои централноевропейски лидери обвиняват отиващата си комисия, че несправедливо се фокусира върху региона, що се отнася до проверки за върховенството на закона. Според източник Фон дер Лайен иска някой от бивша комунистическа страна от Централна и Източна Европа за тази позиция.


Новият пост вероятно ще включва следене на развитието и прилагането на новия механизъм за годишен преглед на върховенството на закона, който бъдещият председател на ЕК обеща да подкрепи, но който може да срещне съпротива от страна на Унгария. Тя заяви, че стои и зад предложението за обвързване на еврофинансирането с върховенството на закона.


Какво следва


За разлика от Съвета на ЕС и Европейския парламент, където членовете се избират пряко, еврокомисарите трябва да следват сложна процедура, за да встъпят в длъжност, отбелязва EUobserver.


Фон дер Лайен ще е първата жена, председател на еврокомисията. Тя трябва да заеме поста на 1 ноември 2019 г. за петгодишен мандат с екип от 26 комисари. Срокът за номинации за еврокомисари изтече на 26 август, като миналата седмица Италия последна предложи кандидат, а Великобритания заяви, че няма да има представител в ЕК заради Брекзит. Фон дер Лайен вече провежда неформални интервюта с кандидатите.


Миналата седмица обаче говорител на еврокомисията заяви, че "не всеки предложен или интервюиран кандидат ще бъде част от крайния екип, който избраната за председател ще представи в Европейския парламент".


Целта на Фон дер Лайен да има най-малко 13 жени комисари (включително и тя) стана възможна, след като Франция обяви за кандидат Силви Гулар, с което номинираните дами станаха 12.


След като и Италия обяви своя кандидат, крайният списък с комисари може да бъде представен в Съвета на ЕС в съгласие с Фон дер Лайен, която след това ще определи портфолио за всеки от тях.


Преди да встъпи в длъжност новата Европейска комисия, от 30 септември до 8 октомври Европейският парламент ще проведе публични изслушвания, за да оцени кандидатите. Всеки кандидат ще трябва да премине през тричасово изслушване пред комисията, отговаряща за определеното за него портфолио. При тази процедура може да се стигне до оттегляне на даден кандидат или промяна на портфолиото му.


Фотогалерия: Кой се опитва да влезе в Комисията "Фон дер Лайен" >


След изслушванията отговорните комисии ще изпратят оценките си на председателя на европарламента Давид Сасоли.


Когато приключи процесът, целият "колеж" от 27 нови комисари, включително зам.-председателите и върховния представител за външната политика и сигурността, трябва да бъде одобрен от Европейския парламент по време на сесията му през октомври в Страсбург.


Ако европарламентът не одобри комисията, трябва да се направят промени, преди да се проведе повторно гласуване. Говорител на ЕС обаче отбеляза, че на практика парламентът не гласува за новата комисия, освен ако няма абсолютна сигурност за успех.


"Ако по време на изслушванията има проблем с приемането на някой кандидат за комисар, промените ще бъдат поискани в този момент", добави говорител на европарламента.


След като парламентът даде одобрението си, Европейският съвет официално ще назначи Европейската комисия с квалифицирано мнозинство – 72% от държавите членки, представляващи най-малко 65% от населението на ЕС.


Обикновено месец по-късно всички членове на еврокомисията трябва да положат клетва в Съда на ЕС в Люксембург, обещавайки да спазват договорите на ЕС.


Предизвикателствата


Влиятелният институт "Жак Делор" представи серия от политически инструкции, които биха могли да насочват Фон дер Лайен в решенията й, пише "Файненшъл таймс".


Климат


В тази област Фон дер Лайен обеща много (например въглероден неутралитет на ЕС до 2050 г.) на фона на натиск от страна на евродепутати да постигне резултати. Един от най-сложните въпроси ще е как да се разработи справедлив икономически преход към по-зелен свят. Европейски служители вече обмислят схеми за компенсация, които да гарантират, че най-бедните в обществото няма да са най-губещите от зелените инициативи. Институтът "Жак Делор" препоръчва новата комисия да използва по-добре парите за регионална помощ.


Външна политика


Никол Кьониг от "Жак Делор" смята, че новата комисия ще попадне в капана на външнополитически парадокс – очакванията Европа да действа като глобален играч, съперничещ с Русия, Китай и САЩ, се засилват, но същото важи и за "вътрешните и международните пречки" пред тази цел.


Един от начините да се преодолеят вътрешните битки за Русия, Украйна, Иран или САЩ е да се трансформира една от редовните срещи на лидерите на ЕС в Европейски съвет по сигурността, фокусиран единствено върху въпроси на външната политика и политиката за сигурност.Еврозона


Разделенията около икономическото управление и фискалната политика се задълбочиха през последните години, а комисията на Юнкер се оказа неспособна да постигне консенсус и мотивите й бяха поставени под въпрос от всички страни.


Препоръката на Лукас Гутенберг е, преди да се заеме с реформи, бъдещият председател да възстанови доверието между северните и южните държави членки. Комисията трябва да развие своя собствена ясна и последователна позиция за реформа в еврозоната. Това няма да е лесна задача.


В сърцето на проблема са сложните правила на еврозоната за националните бюджети – пакта за стабилност и растеж. Те бяха втвърдени по време на финансовата криза, но тяхната сложност и политическата гъвкавост, използвана от комисията при прилагането им, оставиха всички недоволни. Дипломати признават, че пактът се нуждае от промяна, но това е чувствително упражнение, което може да отвори нови рани заради огромния италиански дълг.


Бюджет


Най-трудните преговори на ЕС обикновено са за пари, а часовникът за договарянето на следващия седемгодишен бюдждет на блока тиктака. В тази битка обаче Фон дер Лайен може да бъде само малко повече от наблюдател. Досегашната комисия вече направи предложение, а правителствени служители проведоха стотици часове разговори от май 2018 г. Преговорите изправят интересите на тези, които получават повечето пари от ЕС (под формата на земеделски субсидии и регионална помощ), срещу тези, които "плащат сметката".


Според института Фон дер Лайен трябва да играе ролята на "честен посредник" в разговорите, придържайки се към някои ключови принципи. Основен сред тях е например да се гарантира, че размерът не пада под 1.11% от брутния национален доход на ЕС.


Според Еулалия Рубио, научен сътрудник в института, бюджетът ще бъде лакмус за начина, по който бъдещият председател се справя с отношенията между Европейския парламент и държавите членки. Настояване за голям амбициозен бюджет ще демонстрира на нейните критици, че тя не е "марионетка" на Европейския съвет и че има пълната легитимност да води комисията въпреки оспорвания процес по номинацията й.


Ето как би изглеждала новата еврокомисия според представителство на европейските политически партии:


Европейска народна партия (9) - Австрия, България, Кипър, Германия, Гърция, Унгария, Ирландия, Латвия, Хърватия


Социалисти и демократи (10) - Финландия, Люксембург, Малта, Португалия, Холандия, Румъния, Словакия, Испания, Швеция, Италия


"Обнови Европа" (5) - Чехия, Дания, Естония, Белгия, Франция


Зелени (1) - Литва


Европейски консерватори и реформисти (1) - Полша


Независими (1) - Словения


Повече за ресора, кой иска България, четете тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. Като демонтира микрофоните на журналистите........странен въпрос.....много ясно показа в София как има намерение да промени ЕК.......

  Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
 2. 2 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2420 Неутрално

  На това едно време му казвахме френска тройка.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 3. 3 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5865 Неутрално

  Комисия на компромисите. Въпросът е доколко са големи и може ли да се разчита с тях на ускорено развитие, каквото несъмнено е наложително (вижте САЩ и Китай)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 4. 4 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3692 Неутрално

  Май, всичко продължава по старо му. Като изключим новите лица на екрана, балтаенето и лашкането в различни посоки, както и не ефективността, ще продължат. Разликата е, че ще има повече жени, което може да е за добре.

 5. 5 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 538 Любопитно

  Хм... Интересно!
  Избор по пол, а не по способности...
  И кой печели от това?

 6. 6 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 274 Весело

  Дневник, само любов ви е в главата. Днес за някаква любовна тройка начело на Еврокомисията, предишните дни - дали и защо микрофонът на ББ бил увиснал пред новата шефка.

  Млади хора сте, разбирам, но все пак...

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 7. 7 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6005 Любопитно

  До коментар [#2] от "zyb18561487":

  Не беше ли шведска?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 8. 8 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 415 Неутрално

  С две ръце съм за Вера Юрова. Тя знае как най-добре да набива канчетата на българската крадлива мутромилицинерска шайка.
  Между другуто Барни Ръбълът -кирилов кога ще подава оставка ?

  https://www.segabg.com/node/74762

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 9. 9 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1691 Неутрално

  Успех и пожелавам в този труден за ЕК момент!!!

 10. 10 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2962 Весело

  До коментар [#5] от "gak37608125":

  Равенството между половете (заедно с всички грешни преводи) ще спечели

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 11. 11 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 712 Неутрално

  Хубавото е, че все повече се обръща внимание на ЕК. Дано да се засили ролята и в Съюза (т.е. централизацията)!

 12. 12 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  Текста, който коментираме ми прилича малко на циганска торба - всичко има в него и нищо не става ясно. То няма и как да е ясно, след като всичко това са някакви предположения и тълкования.
  Едно е ясно, на пръв поглед е голяма работа да си шеф на съюза, но ако се вгледаме по внимателно, става ясно че не е най-лесната работа.
  Причини мнго, има доста обективни, но и външните и вътрешни ооити ьа клатене помагат да е още по-трудна.

 13. 13 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1674 Неутрално

  Моето впечатление е за още бюрокрация и политикантстване.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 14. 14 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2420 Неутрално

  До коментар [#2] от "zyb18561487":Не беше ли шведска?
  —цитат от коментар 7 на Незнайко в Слънчевия град


  По мое време така казвахме на двама мъже и една жена. Приемайки Тимерманс за мъж, тук имаме френския вариант.

  С въвеждането на 31-те джендъра ситуацията естествено се усложнява. 3 от 31 са внушителният брой от 4495 възможни комбинации.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 15. 15 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2420 Неутрално

  Хубавото е, че все повече се обръща внимание на ЕК. Дано да се засили ролята и в Съюза (т.е. централизацията)!
  —цитат от коментар 11 на historama


  Кое му е хубавото? Детските учителки? Психоложките? Румънките, подавали оставка заради корупция? Шефката на ЕЦБ без надлежащото образование, без опит като шеф на национална банка и с присъда за финансови далавери? Смеем се на нашите калинки, докато Европа се калинизира пред очите ни.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 16. 16 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  На всички е ясно, че ЕС се командори от Меркел и Макрон.

  Тия битки за евро комисарите са бошлаф работа!

 17. 17 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2420 Неутрално

  А спомняте ли си, госпожо, как в нощта на изборите наивниците оцветяваха картата на Европа с боичките и се оказа, че всичко е синьо и черно с четири червени страни -- две червени по убеждение и две по тактически съображения. И какво остана -- ЕДНО мя!то за поляк, който ЕДИНСТВЕН от цялата весела компания се отказва по съображения за КОМПЕТЕНТНОСТ. О, почакайте до следващите избори, госпожо, а дотогава -- весело управление на Европа!

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 18. 18 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6005 Весело

  До коментар [#14] от "zyb18561487":

  "Имало едно време, един дядо и две баби".
  Така започват шведските народни приказки.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 19. 19 Профил на no_bs
  no_bs
  Рейтинг: 1412 Весело

  Аууу, колко съспенс в една неподписана статия на Денвник. Все едно, че за пръв път стават пазарлъци кой да е министър в едно правителство (което комисията практически е). За протокола - правителствата не се избират директно от избирателите. Даже и в Швейцария. Драма има само в главите на журналистите, опитващи се да привлекат читатели.

  Ваксиниран съм, но не и "зомбиран" - политиците и медиите са вредни за вашето здраве.
 20. 20 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Въпроса с комисията се решава със подкомисии.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 21. 21 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Дреме ѝ за ЕК, това са лелки-кариеристки от типа на нашта Кристалина - ламтят за постове заради самите постове, готови са на всичко за всеки, само да са горе.

 22. 22 Профил на BULEXIT
  BULEXIT
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Трябва да се предвиди квота за еднополови двойки и да има баланс. Един вид - компромис.
  Както каза г-н Боко на Тимерманс в два часа през нощта ; "Исках да те видя, понеже се очертава компромис - ти на комисията, а Вебер на парламента."
  Е, г-н Боко и този път не позна. Прецака се, пък и би предпочел в два часа да срещне Урсула, а не Тимерманс, но в живота не винаги всичко се получава както го искаш.
  И въпреки, че се провали в прогнозите си, пак, с цялото си нахалство се изяви, че бил направил много за Уши за да бъде избрана.
  Патологичен лъжец и хитрец.
  Любовен триъгълник с хипотенуза Урсула и тъп ъгъл - бай Ганьо.

 23. 23 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Важно е Италия да се стегнат, Германия да започне пак да продава автомобили, а Англия да не Брекзитне, че сме на прага на рецесия, по-свирепа от 2008-ма. И да махант оня лунатик Тръмп.

 24. 24 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2420 Неутрално

  Важно е Италия да се стегнат, Германия да започне пак да продава автомобили, а Англия да не Брекзитне, че сме на прага на рецесия, по-свирепа от 2008-ма. И да махант оня лунатик Тръмп.
  —цитат от коментар 23 на arcanum


  А тебе ще те направиме капитан на корабче.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 25. 25 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2921 Неутрално

  Единственото, което разбрах от статията, че това е абсолютно безсмислена бюрократична структура, чиято основна цел все повече разрастване и концентриране на власт в тях.

 26. 26 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2921 Неутрално

  Хубавото е, че все повече се обръща внимание на ЕК. Дано да се засили ролята и в Съюза (т.е. централизацията)!
  —цитат от коментар 11 на historama


  Та да замяза на СССР дето всичко по важно се решаваше в Москва. :)

  Това е най-бързия път за разпада на ЕС.

 27. 27 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7416 Неутрално

  България искала не знам каква комисия. България нищо не може да иска, а каквото остане.

 28. 28 Профил на danubian.whale
  danubian.whale
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Хубавото е, че все повече се обръща внимание на ЕК. Дано да се засили ролята и в Съюза (т.е. централизацията)!
  —цитат от коментар 11 на historama


  Обединена Европа не трябва да минава през централизация. Напротив, децентрализирана Европа на регионите е основополагащ идеал за европейската интеграция.

 29. 29 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 761 Неутрално

  ФДЛ е корумпирана и некадърна – справка Бундесвера.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK