Брекзит без сделка: Великобритания няма да спре веднага свободното движение на хора от ЕС

Брекзит без сделка: Великобритания няма да спре веднага свободното движение на хора от ЕС

© ReutersБританското правителство се отказа от плановете си да сложи край на свободата на движение на гражданите на Европейския съюз веднага след евентуален Брекзит без сделка, предадоха "Франс прес" и "Ройтерс", цитирани от БТА.


Те ще получат временно разрешение да останат във Великобритания за срок от три години, съобщи министерството на вътрешните работи.


Гражданите на страните от Европейската икономическа зона, която включва ЕС, Исландия, Лихтенщайн и Норвегия, плюс тези на Швейцария, които се установят в Обединеното кралство от Брекзит до края на 2020 г., ще могат да получат статут на временен имигрант за срок от три години. Целта на тази инициатива е да "гарантира на компаниите сигурността, че ще могат да набират и запазват своя персонал след Брекзит", обясни министерството в комюнике, според което ще се кандидатства "по проста процедура в интернет".
Кратките престои във Великобритания няма да бъдат засегнати.


Към 15 август над 1 милион европейци вече са получили статут на постоянно пребиваващ, за да могат да продължат да живеят в страната след Брекзит.


В началото на миналия месец британският премиер Борис Джонсън обяви проект за ускорено издаване на визи с цел привличане на "най-добрите мозъци", което да позволи на Великобритания да "продължи да бъде научна суперсила" след излизането си от ЕС. Джонсън обеща да защити права на европейските граждани, установили се във Великобритания, за да могат да продължат да живеят там дори при Брекзит без сделка.


Би Би Си отбелязва, че правителството се надяваше напълно да сложи край на свободното движение на граждани на ЕС при Брекзит без сделка. Междувременно вчера Британският парламент гласува с 329 на 300 гласа на второ и 327 на 299 гласа на трето четене да забрани хаотичното излизане от ЕС. Резултатът бе предизвестен, след като преди това депутатите поеха контрола над Камарата на общините и премиерът Борис Джонсън загуби мнозинството си от 1 човек.


Гражданите на ЕС, които вече живеят във Великобритания, имат време до 31 декември следващата година, за да кандидатстват за статут за уседналост.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK