Ресор "Образование и култура" за Габриел се появи сред последните сценарии

Ресор "Образование и култура" за Габриел се появи сред последните сценарии

© Associated PressПубликация от петък на базирана в Брюксел агенция за новини за ЕС предизвика поредната вълна от догадки и спекулации в европейските медии за разпределението на постовете в бъдещата Европейска комисия. Според бюлетина на "Агенция Европа" (Bulletin Quotidien Europe) на българския кандидат за нов мандат като еврокомисар Мария Габриел е отделен ресор "Образование и култура".


Такъв пост има и в момента - на унгареца от хърватски произход Тибор Наврачич. Към него са добавени още младежки политики и спорт. През годините ресорът е включвал още гражданско общество и езиково многообразие и е вероятно най-известен с програмата "Еразъм" за обмен на студенти и Болонския процес за сближаване и признаване стандартите във висшето образование. На малцина е известно, че Генерална дирекция "Образование и култура" разработва и провежда политиките на Комисията и в сектора на медиите, медийната грамотност и медийния плурализъм.


Но ако това бъде потвърдено в крайния вариант, ще е далеч от желанието на премиера Бойко Борисов за важен ресор, в който, по думите му, парите не са предварително разпределени. Той дори говори за "Киберсигурност", докато образование и младежки политики е много далеч от този сектор. Макар и да има някаква близост със сегашните отговорности на Габриел (Цифрова икономика и цифрово общество), преместването ѝ в такъв ресор ще изглежда в противоречие с неписания принцип досегашни еврокомисари да получават кариерно издигане в екипа на следващата Комисия. В бюлетина на "Агенция Европа", например, срещу името на австриеца Йоханес Хан (бивш комисар за регионалната политика и настоящ комисар за съседската политика и преговорите за разширяване) е записано "Вътрешни работи".
Официалното представяне е насрочено за 10 септември (вторник) сутринта. Целият процес е толкова поверителен, че никоя страна (с изключение на Полша) не си позволи да разкрие каквото и да е около разговорите на Урсула фон дер Лайен за номинираните и евентуалните им ресори.


В България новината бе разпространена от "Нова телевизия" с позоваване на собствени източници. Медии в Ирландия, Франция, Кипър и Италия подеха и разпространиха съдържанието на текста. Към него има прикачена снимка на лист хартия с надпис просто "Списък" и предупреждение на дъното да не се разпространява. Няма никакъв признак, че това е работен документ на Европейската комисия и дори дата.


Но основаната през 1953 г. Agence Europe е смятана за един от относително достоверните източници за лобистки и други групи за случващото се зад кулисите в Брюксел. Самите автори на бюлетина казват, че в петък е имало засилени спекулации след появата на списъка и че разпределението на позиции между 13 жени и 14 мъже трябва да се възприема предпазливо.Празни места и изненади


В него са оставени няколко празни места - на Великобритания, която не излъчи свой кандидат за еврокомисар и оттегли делегациите си от повечето заседания на европейските институции, когато премиерът Борис Джонсън обяви, че на всяка цена на 31 октомври напускат ЕС. Но ако той бъде принуден от парламента да поиска отлагане на Брекзит до 31 януари, ще се създаде правна неяснота за цялата Европейска комисия на Урсула фон дер Лайен, тъй като според законите на ЕС Лондон е длъжен да излъчи свой еврокомисар.


Празно е и мястото с името на румънския комисар, тъй като изглежда към съставянето на списъка още не е избрано кое от двете имена, предложени от Букурещ, ще влезе в екипа на германката. Но срещу Румъния е записано "Транспорт". Няма ресор и за гръцкия кандидат - досегашният говорител на Еврокомисията Маргаритик Схинас.


Една от изненадите в публикацията е постът на Хелена Дали, представителката на Малта. Срещу нейното име е записано "Правосъдие", а това е донъкяде необичано за страна, критикувана от Съвета на Европа за състоянието на върховенството на закона и в която още не е приключил съдебен процес за скандалното поръчково убийство преди две години на разследващата журналистка Дафне Каруана Галисия. Островната държава има и проблеми с репутацията си що се отнася до офшорен статут, пране на пари, "продажба" на гражданство срещу инвестиции и регистриране на много от европейските компании за онлайн хазарт. Всичко това вещае най-малкото особено напрежение и остри въпроси при изслушването на Дали в комисиите в Европейския парламент през октомври, коментират медиите в Малта.


Любопитно изглежда и поставянето на ирландеца Фил Хоган да отговаря за търговската политика на ЕС. Причината е, че покрай страстите за Брекзит и статута на ирландско-британската граница именно кандидатът на Дъблин ще води евентуалните преговори в следващите 2 години за формата, който трябва да придобият търговските отношения с Обединеното кралство, след като вече е напуснало съюза и единния пазар, напомни в. "Айриш индепендънт".


Трета странност е твърдението за разпределение на ресор "Конкуренция" на французойката Силви Кулар. Причината е, че този деликатен и много важен за единния пазар пост традиционно не се дава на представител на Франция или Германия.


Различна структура и влияние


Бюлетинът на "Агенция Европа" описва, че според информацията досега в структурата на комисията "Фон дер Лайен" ще има двама равнопоставени зам.-председатели - социалистът Франс Тимерманс и подкрепяната от либералите датчанка Маргрете Вестагер (не спират спекулациите, че все пак и на Източна Европа може да бъде даден за компенсация трети зам.председател, може би Валдис Домбровскис). Но има и важен нюанс - те вероятно ще са с новия статут на изпълнителен зам.-председатели (или вицепрезидент), за да се "издигнат" над зам.-председателя Жозеп Борел, върховен представител на ес по външните работи и сигурността. В списъка срещу Тимерманс е записано "Климат", а срещу Вестагер - "Цифрова икономика".


В "подлежащият на промени" вариант на "Агенция Европа" отчетливо се вижда, че западни и северни държави в ЕС взимат още ключови ресори като "Бюджет" (Белгия), "Икономика и финанси" (Финландия), "Вътрешен пазар" (Италия), "Финансови услуги" (Люксембург). От източноевропейците по-влиятелни се очертават поляците ("Земеделие"), румънците ("Транспорт"), латвийците ("Енергетика"), словаците ("Сигурност"). Унгарците, които настойчиво искаха "Разширяване и отношение със съседите", в този вариант са поставени в "Хуманитарна помощ". Чехите, които очакваха някакъв цифров сектор, са посочени с новия и неизвестен като съдържание ресор "Върховенство на закона".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK