ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
37.8%активност

Източник: Резултатите са от ЦИК при 100% обработени протоколи, мандатите са по изчисление на "Дневник", активността - на "Алфа Рисърч"

Битката за Будапеща - опозицията експериментира с нов подход срещу Орбан

Виктор Орбан

© Reuters

Виктор ОрбанИзбирателите в унгарската столица обикновено не са фенове на Виктор Орбан, но от години не могат да се отърват от него или от съюзниците му, пише "Политико". Неговите опоненти се надяват, че тази година ще е различно и че могат да подбият подкрепата за премиера с работа в екип.


Унгария се готви за местни избори през октомври. Националистката политика на Орбан се радва на висока подкрепа в страната. Това обаче не важи с пълна сила за Будапеща, където партията му "Фидес" спечели 41.17% на изборите за Европейски парламент през май в сравнение с 52.56% на национално ниво.


Вотът срещу Орбан дълго време бе разделен, така че много от местните градски служители, както и кметът на столицата, са или членове на "Фидес" или подкрепени от управляващата партия.
Сега опозицията експериментира с нова стратегия – коалиция от партии от целия политически спектър, подкрепяща общи кандидати на местните избори, за да не си съперничат помежду си групите против Орбан.


"Много оптимистично съм настроен", казва Гергей Карачон, либерал, който се кандидатира за кмет на Будапеща с подкрепата на пет опозиционни партии. Пред "Политико" той заявява, че опозиционните партии работят, за да подкрепят общи кандидати в 23-те района на столицата. По думите му "преди няколко години това щеше да е немислимо".


Четиридесет и четири годишният Карачон бе посочен за общ кандидат на опозицията за кмет на Будапеща след серия от обществени дебати и първите провеждани някога първични избори, на които жителите на града можеха да избират измежду трима опозиционни кандидати.


Три либерални партии, както и социалистите и зелените, в момента подкрепят Карачон, докато клонящата към крайната десница "Йоббик" не издига свой кандидат срещу него. Карачон ще се изправи пред подкрепения от "Фидес" 71-годишен настоящ кмет Ищван Тарлош.


Междувременно в районите на града, както и извън Будапеща, също бяха избрани общи кандидати след продължили месеци наред преговори между опозиционните групи.


"Трябва да съберете много различни типове политически актьори около една и съща платформа и тези актьори не е задължително да са свикнали да работят заедно. Те идват от различни политически култури, има някои идеологически различия, които трябва да се преодолеят", коментира Даниел Берг, 30-годишен член на управителния съвет на либералната партия "Моментум", която спечели 17.35% от гласовете в столицата на евроизборите и 9.93% на национално ниво.


Както повечето местни избори на континента, и тази надпревара в голяма степен ще се фокусира върху въпроси, която засягат ежедневието на хората. В Будапеща това значи теми като вдигането на цените на жилищата, проблемите с транспорта и мръсния въздух.


Попитан какво би казал на един поддръжник на "Фидес", за да го убеди да избере опозицията в надпреварата за Будапеща, Карачон отговаря, че би му казал, че "тези избори не са за "Фидес" и не са за опозицията", добавяйки, че Орбан е отклонил финансиране за развитие от столицата към провинцията. Премиерът винаги е имал политика "анти-Будапеща", допълва Карачон.


В знак, че Орбан може да е разтревожен за предстоящите избори, в края на август правителството обяви, че ще раздаде ваучери за комунални услуги на стойност 9 хил. форинта (около 27 евро) на всеки пенсионер до края на септември.


Въпреки липсата на масова подкрепа за Орбан в Будапеща, някои в опозиционния лагер се безпокоят от ниска избирателна активност, както и от присъствието на други кандидати, които не са подкрепени от партии на опозицията и чието участие може да окаже влияние в случай на близки резултати. Не липсват и страхове, че някои гласоподаватели може да предпочетат "Фидес" заради опасения, че тяхната област ще бъде финансово наказана от националното правителство, ако изберат опозицията.


Има освен това безпокойство, че дори и Карачон да спечели кметската надпревара, градският съвет може да остане доминиран от "Фидес", което сериозно ще затрудни прокарването на политики.


Според източник от опозицията анти-Орбан лагерът има шанс да спечели в четири района на Будапеща, а други девет са под въпрос. Извън столицата той вижда много вероятна победа на опозицията в градовете Мишколц, Сомбатхей, Печ и Сегед и, може би, в Дунауйварош и Егер.


В интервю за държавна медия през лятото Тарлош, който започна кариерата си като либерал, но после бе подкрепен от "Фидес", предупреди за значителна вреда за града, ако ръководството му не успее да се сработи с националното правителство.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK