Без ентусиазъм и в двата лагера - искат ли британците Брекзит без сделка?

Без ентусиазъм и в двата лагера - искат ли британците Брекзит без сделка?

© ReutersБорис Джонсън е категоричен – ако не бъде договорена нова сделка за условията за излизане на Великобритания от Европейския съюз до края на октомври, страната трябва да е готова за Брекзит без споразумение. Депутати обаче правят опити да прокарат законодателство (повече четете тук), забраняващо Брекзит без сделка. И двете страни твърдят, че избирателите подкрепят тяхната гледна точка. Би Би Си обобщава какво казват социологическите проучвания.


Подкрепа за Брекзит без сделка?


През последните два месеца четири проучвания попитаха хората дали са за или против излизане от ЕС без споразумение. Въпреки различната формулировка на въпросите, резултатите са забележително последователни.


Малко повече хора (44%) казват, че са против излизане без сделка. За са 38%. "Нито едно от двете" са отговорили 11%, а отговор "Не знам" са дали 10%.


Има обаче ярка разлика между привържениците на оставането в ЕС и тези на напускането. Докато около трима от всеки четирима, гласували за оставане на референдума през 2016 г., са против Брекзит без сделка (76% са против, 11% подкрепят, 9% нито едно от двете, "Не знам" - 6%), позицията на предпочелите напускането е почти точно обратната (73% подкрепят, 14% са против, нито едно от двете – 10%, "Не знам" - 6%). На референдума 52% гласуваха за Брекзит, а 48% - за оставане в ЕС.
Тогава защо проучванията показват, че повече хора са против хаотичен Брекзит? Отговорът е във възгледите на тези, които не са гласували преди три години. Само около един на всеки петима (21%) подкрепят излизане от ЕС без сделка, а два пъти повече (43%) са против.


Приемлив компромис?


И все пак политиката на правителството не е излизане от ЕС без сделка при каквито и да е обстоятелства. То предлага да го направи, ако до края на октомври не се постигне задоволителна сделка.


В проучване на YouGov се задава по-детайлен въпрос за излизането от Европейския съюз без каквото и да е споразумение.


Хората са питани не само дали това би бил добър или лош резултат, а и дали би бил "приемлив компромис".


Четиридесет и девет процента казват, че "твърд" Брекзит би бил лош изход от ситуацията, 22% - че ще е добър. Като приемлив компромис го определят 16%, "Не съм сигурен" отговарят 13%. В лагера на гласувалите за напускане на ЕС на референдума отговорите са съответно – 17% (лош изход от ситуацията), 46% (добър), 27% (приемлив компромис), 9% ("Не съм сигурен"). Сред гласувалите за оставане са 82% (лош изход от ситуацията), 3% (добър), по 7% приемлив компромис и "Не съм сигурен".


Ами ако сделката е възможна?


Допълнителна информация в тази посока излиза наяве, когато избирателите биват питани кой изход от Брекзит предпочитат.


През юни YouGov помоли хората да подредят по предпочитания четири възможности:


- излизане без сделка
- приемане на вече договорената сделка
- напускане с алтернативна сделка, включваща членство в единния пазар и в митническия съюз на ЕС
- оставане в ЕС.


Докато 59% от гласувалите за напускане казват, че Брекзит без сделка е най-предпочитаният от тях вариант, 33% предпочитат една от двете възможни сделки.


Желанието на някои избиратели да подкрепят хаотичен Брекзит зависи от това дали мислят, че правителството всъщност е способно да подсигури приемлива сделка, или дали вината е на ЕС.


В проучване на ORB по въпроса дали Великобритания трябва да напусне без сделка, "ако ЕС не иска да започне отново преговорите по споразумението", поддръжниците (46%) превишават опонентите (39%).


Когато Ipsos MORI пита хората дали биха подкрепили излизане без сделка, "ако Великобритания и ЕС не могат да договорят сделка по условията за излизането на Великобритания от ЕС до октомври", 50% са против, а само 38% - за.


Да бъдат убедени поддръжниците на еврочленството в необходимостта от Брекзит без сделка изглежда трудна задача. Но искащите излизане от блока може да застанат зад идеята, ако бъдат убедени, че Брюксел е виновен.


Икономиката?


Когато в началото на юли YouGov попита дали "икономиката като цяло" ще бъде в по-добро или в по-лошо състояние, ако Великобритания напусне без сделка, 79% от гласувалите за оставане в ЕС посочиха второто. На това мнение бяха само 13% от гласувалите за прекратяване на еврочленството за разлика от 45% от същия лагер, според които състоянието на икономиката ще се подобри. Според 31% от желаещите Брекзит напускането без споразумение няма да окаже особено влияние.


Друго проучване, направено след идването на Борис Джонсън на власт, потвърди впечатлението, че докато привържениците на еврочленството са песимистично настроени за Брекзит без сделка, в другия лагер не е задължително да са особено оптимистично настроени.


През август Opinium установи, че 68% от искащите оставане смятат, че хаотичен Брекзит ще бъде "лош" за британската икономика като цяло - възглед, споделян от 14% от искащите прекратяване на еврочленството. В същото време обаче само около половината (48%) от желаещите напускане казват, че Брекзит без сделка ще бъде "добър" за икономиката, а според 30% той няма да е нито добър, нито лош.


Изглежда, че много привърженици на Брекзит по-скоро приемат, отколкото са ентусиазирани, за напускането без сделка.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (55)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Халдип Исйолов
  Халдип Исйолов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Тъкмо мислех деня за съсипан без новина за Брекзит.

  Не си заслужава да се напрягаш безплатно.
 2. 2 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2356 Неутрално

  Изгонете ги да не се мъчат.

 3. 3 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Противник ли е хнският вожд Атила на корпускулярната теория? Какво разбира средностатистическия британец от механизмите на брекзит-сделките, пардон?

  Мърфи е оптимист!
 4. 4 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3746 Неутрално

  Населението на Великобритания е 68 милиона. От тях пълнолетни с право на глас са 53 милиона. Британската избирателна система се градина актижната регистрациш. Към момента на референдума за избори са регистрирани 46.5 милиона..
  На референдума ЗА излизане гласуват 17,410,742.
  ПРОТИВ гласуват 16,141,241.
  Референдумите НЕ СА правно обвързващи във Великобритания.
  А и как 32% от населението ще нарежда какво да правят останалите 68% без да имат ПРАВО на това?

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 5. 5 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4176 Весело

  Сделка отдавна има ! Това, че британците не искат да я спазват е съвсем друг въпрос ! Това пък, че дори и да я спазят и напуснат Съюза и видят какви са условията извън най - богатата общност в света, е нещо трето ! Британците в момента просто не знаят какво искат !Това пък е четвърто......

 6. 6 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4176 Весело

  До коментар [#2] от "blondofil":

  " Изгонете ги да не се мъчат."

  Няма нужда ! Това, което сам си го направиш.....

 7. 7 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1500 Весело

  Сделка или не, Брекзит трябва да има, защото ОК е демокрация, а народа си каза волята - АУТ.

  Икономиката икономична, светът светски, апокалипсисът апокалиптичен
 8. 8 Профил на vxx57592865
  vxx57592865
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Най-добре ще е Брекзит без сделка.
  Така американският президент Д. Тръмп ще е най-доволен.
  Защото както той каза: „ЕС е по-лош от Китай, просто е по-малък.“

  https://www.dnevnik.bg/evropa/2019/08/20/3952916_poslanieto_na_trump_kum_evropa_vie_ste_sledvashtite/

 9. 9 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4176 Неутрално

  До коментар [#4] от "Депутат 241":

  " Населението на Великобритания е 68 милиона. От тях пълнолетни с право на глас са 53 милиона. Британската избирателна система се градина актижната регистрациш. Към момента на референдума за избори са регистрирани 46.5 милиона..
  На референдума ЗА излизане гласуват 17,410,742.
  ПРОТИВ гласуват 16,141,241.
  Референдумите НЕ СА правно обвързващи във Великобритания.
  А и как 32% от населението ще нарежда какво да правят останалите 68% без да имат ПРАВО на това?"

  Мога и да бъркам, но проблемът при британците е, че все още въпросът със сегашната каша не се поставя на основата: нека просто да си останем в ЕС, така и така европейците ни дадоха ( почти) всичко, което им искахме, а се поставя в контекста на за или против излизане без сделка ! Напълно погрешна парадигма, може би бутана умишлено от веселата компания в полезрението всеки британец, да не би да се усети за евтината игра, която му се играе от Фараж, Джонсън и компания....

 10. 10 Профил на wiligri
  wiligri
  Рейтинг: 591 Весело

  Гласувалите за напускане са против напускане без сделка, а гласувалите за оставане са за напускане без сделка. На това отгоре има незнаещи, несигурни и неискащи нито едно от двете... Абееее, да вземат вече да хвърлят монета ли, зар ли и каквото се падне.

 11. 11 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 516 Любопитно

  Четем за Великобритания, но нека да не забравяме, че си има задействана процедура.
  Ако не греша според нея следваше да са напуснали в точно определен срок. Този срок беше удължен след съгласието на страните членки на ЕС.
  Защо ли ми се струва, че каквото и да си решат британците ако ЕС не удължи отново срокът Великобритания ще престане да е член на ЕС 01 Ноемрви 2019г....

  Модератора е неадекватен!
 12. 12 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2110 Неутрално

  Да злизат както щат! Бай мангал ще цоца от френската, холандската или германската социални системи!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 13. 13 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1237 Неутрално

  "Само около един на всеки петима (21%) подкрепят излизане от ЕС без сделка"

  Много е съмнително дали техният вожд Борис Джонсън ще се опита да го направи...

 14. 14 Профил на Boris Romanov
  Boris Romanov
  Рейтинг: 294 Неутрално

  И всички тия страшни и ужасни беди в братския Съюз щаради Путин !

 15. 15 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1500 Разстроено

  Извод: ЕСССР ще се задуши в собствената си бюрокрация.

  Икономиката икономична, светът светски, апокалипсисът апокалиптичен
 16. 16 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 581 Неутрално

  От 2 години повтарям - Брекзит няма да има :)

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 17. 17 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 581 Неутрално

  От 2 години повтарям - Брекзит няма да има :)

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 18. 18 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 294 Весело

  Може би е добре да се посочи авторът на анализа и кой го е поръчал - Сър Джон Къртис, за БиБиСи.

  https://www.bbc.com/news/uk-politics-49551893

  Ох, пак ще получа от модераторите предупреждение за нецензурен език и призив към насилие.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 19. 19 Профил на wiligri
  wiligri
  Рейтинг: 591 Весело

  Да не би да си искал да напишеш "ЕксСССР ще се задуши в собствената си радиация"? Това е за другата статия.

 20. 20 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 892 Неутрално

  Брекзит е перфектната политическа неумност!!!!
  Който напусне Разума ще страда и ще си плати двойно!!!

 21. 21 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2952 Неутрално

  Демокрацията има лостове за спиране на необмислени и нестратегически начини за излизане на Великобритания от ЕС без сделка.Турчето БоДжо пие една студена лондонска вода.....Хихи.....

  shlshlshlshl
 22. 22 Профил на peen40
  peen40
  Рейтинг: 580 Неутрално

  Четем за Великобритания, но нека да не забравяме, че си има задействана процедура.Ако не греша според нея следваше да са напуснали в точно определен срок.
  —цитат от коментар 11 на Ivan_

  И аз си помислих същото.Дали ЕС ще искат през няколко месеца да си играят на ела си-иди си?

 23. 23 Профил на старонов дневникар
  старонов дневникар
  Рейтинг: 287 Весело

  Британците искат Брекзит, кажаха го на референдум ще го кажат и на избори когато и да са, а дали ще е с зелка или без зелка е важно само за противниците на Брекзит.

 24. 24 Профил на старонов дневникар
  старонов дневникар
  Рейтинг: 287 Весело

  До коментар [#4] от "Депутат 241":

  Ако гласувалите против бяха само с един глас повече , ти щеше да го напишеш същият коментар, няли? хехе мъка мъка евроатлантическа !

 25. 25 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 294 Неутрално

  В момента Борис буквално разкъсва консерваторите.С всеки изминал ден, тази партия заприличва на партията на Фараж и умерените хора нямат място там.Да не забравяме, че 5 млн торита гласуваха за оставане и не виждам как Джонсън ще ги привлече.Отсега е ясно, че ще бъдат разбити в Шотландия и от 13 депутата я остане един,я не.. Единствената причина, торите да не претърпят историческо поражение се казва Джереми Корбин.Всеки друг лидер, щеше да отнесе Джонсън с разлика.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 26. 26 Профил на Кум Лисан
  Кум Лисан
  Рейтинг: 487 Неутрално

  Лошото е, че не знаят какво точно искат.

  Много хитър
 27. 27 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 516 Неутрално

  До коментар [#22] от "gonz0104":

  То за желание такова има, хората са културни няма да се правят на сърдити за подобно важно нещо.
  Въпросът е, че въпреки желанието им великобритания може да не им предостави подобна възможност и нека да не забравяме, че всичко на този свят си има цена...

  Ако някой се залигва, че великобритания в това си състояние не понася ежедневни загуби жестовко се лъже.

  Модератора е неадекватен!
 28. 28 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 516 Любопитно

  До коментар [#25] от "Noise":

  Не се ли задава опасноста да се появи някой нов на сцената и да ги отнесе и двамата?

  Модератора е неадекватен!
 29. 29 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4554 Неутрално

  Най-общо британското общество продължава да е тотално разделено, а в същото време доста зле информирано и силно манипулирано от бритаснките политици!За всичко е виновен ЕС, но истината е , че в соновни линии вината за днешната ситуация е на британските политици с тяхното недадкватно поведение!

 30. 30 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2637 Неутрално

  От 2 години повтарям - Брекзит няма да има :)
  —цитат от коментар 16 на danvan  ++++++
  И аз съм убеден в същото .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 31. 31 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4554 Неутрално

  До коментар [#4] от "Депутат 241":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Така е и освен това Референдумът нямаше законово обвързващ характер , защото по-малко от 75 % от избирателите гласуваха!Но британските политици "яхнаха" нещата и сега докараха ситуацията без изход!!!!

 32. 32 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 730 Неутрално

  Искат Брексит с или без сделка, но не искат да има граница. Което естествено е невъзможно и сега са в скуиз и нямат полезен ход.

 33. 33 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Всички тези проучвания са неточни, защото подвеждат запитаните като им насочват вниманието само върху отражението на Брекзит върху икономиката. А Брекзит не е заради икономиката. Мотивите на британците да напуснат ЕС нсе са икономически. И животът не е само икономика, има по-висши ценности.

 34. 34 Профил на Шопов
  Шопов
  Рейтинг: 546 Неутрално

  До коментар [#4] от "Депутат 241":

  с такива ШУТОВЕ ще ви изринем зад ЛАМАНША ,
  че даже няма да разбереш ,
  КЕНЕФОМИЯЧО от лутън ! ! !
  писна ни вече ОТ ОБЩАЦИ и ДОГРАМАДЖИИ ,
  които ми искат по 100 ПАУНДА ДО края на СЕДМИЦАТА ! ! !

  Every little helps
 35. 35 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#28] от "Ivan_":

  Ако лейбъристите не сменят Корбин, има голяма вероятност либералдемократите да се възползват.Фараж ще разбие торите, но непоносимостта към него във Великобритания е толкова голяма,че при тази избирателна система, ще си остане винаги маргинал.Дори при стойности от 13-14% от вота, все още му дават 0/нула/ депутати.Тоест , има силата да помогне или разбие торите, но няма силата самостоятелно да бъде фактор.Имай предвид,че кампаниите се изнасят от локалните организации и активисти, а в това отношение торите и лейбъристите са далеч пред останалите.Жалко е, че Корбин е лидер.Ако примерно Сър Киър Стармър беше в тази позиция, торите щяха да претърпят разгромно поражение, в светлината на действията на Джонсън.Единствено Корбин го спасява в момента.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 36. 36 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Аз така и не разбрах Корбин за или против Брекзит е. Че е против Брекзит без сделка - това ясно, но на референдума за кого агитира, сетне на последните избори каква му беше позицията?

  п.с. а статията в Дневник наистина си е преписана от ББС, дал съм линк горе. Трябва да се уважава авторското право.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 37. 37 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#36] от "espresso":

  Позицията в момента е да се договори сделка, която да бъде поставена на референдум, с опция за оставане.Т.е., изборът ще е евентуалната сделка или оставане, като официално лейбъристите ще водят кампания за оставане.Това е позицията на партията в момента.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 38. 38 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Не.

  The best way to predict the future is to invent it.
 39. 39 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1237 Весело

  "Мотивите на британците да напуснат ЕС нсе са икономически. И животът не е само икономика, има по-висши ценности."

  Икономиката, глупако, икономиката.
  Така казваше Рейгън преди 40 години...

 40. 40 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3256 Неутрално

  Със или без сделка, истината е, че подкрепящите оставането в ЕС стават все по-малко. Вече са символичен брой. Хората са убедени, че Брюксел просто минира сделката, за да държи Британия в плен. С насилие нас могат да ни държат както и където си искат. Но Британия не могат. Защото британците са силни. Доказаха го снощи на стадиона. Ние също доказахме нашето.

 41. 41 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 294 Любопитно

  До коментар [#40] от "Judjuk":

  Това къде го прочете или видя?!За"символичният брой" имам предвид?!

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 42. 42 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3256 Неутрално

  До коментар [#40] от "Judjuk":Това къде го прочете или видя?!За"символичният брой" имам предвид?!
  —цитат от коментар 41 на Noise


  "Малко повече хора (44%) казват, че са против излизане без сделка. За са 38%. "Нито едно от двете" са отговорили 11%......." - цитат от статията. 11%!!!!!!!!

 43. 43 Профил на Th Henry
  Th Henry
  Рейтинг: 287 Неутрално

  .Ако примерно Сър Киър Стармър беше в тази позиция, торите щяха да претърпят разгромно поражение, в светлината на действията на Джонсън.Единствено Корбин го спасява в момента.
  —цитат от коментар 35 на Noise


  Помниш ли онзи ден какво си говорихме като ти казах как очаквам Борис да игнорира парламента или някаква подобно дивотия от него? : )

 44. 44 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#42] от "Judjuk":

  https://whatukthinks.org/eu/questions/if-there-was-a-referendum-on-britains-membership-of-the-eu-how-would-you-vote-2/

  46/40% за оставане, ако референдумът е септември ,2019.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 45. 45 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#43] от "Th Henry":

  Ами опита се, но всъщност падна в собственият си капан.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 46. 46 Профил на Th Henry
  Th Henry
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#43] от "Th Henry":Ами опита се, но всъщност падна в собственият си капан.
  —цитат от коментар 45 на Noise


  Ще видим тази работа.
  Ти от самото начало (като мнозинството), гледаш на нещата от една стандартна и нормална/умерена гледна точка. Само дето Борис не го прави. Заради това ти казах, че очаквам всичко и е нелепо да се смята, че ще се откаже толкова лесно при положение, че е стигнал до тук и е показал, че го интересува основно да стане на неговото, без значение от последиците.
  Малко ми напомня на една от любимите ми книги от любимия ми автор - Айн Ранд и Атлас изправи рамене. Там Джон Голт и Дагни имаха един много хубав диалог за нормалността и защо не разбират и не могат да противодействат на декретите, за хората с различни ценности и липсата на такива. Вярвам, че ме разбра какво се опитвам да кажа.
  Ти от началото вярваш в победата на закона и нормалността, а аз очаквам най-лошото и най големия панаир, който може и не може да си представи човек.
  Накрая се надявам ти да си по доволен от прогнозата си, ще е за доброто на всички.

 47. 47 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2449 Неутрално

  На втората графика статистиките са разменени. Едва ли брекзитърите са 70% против напускане без сделка

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 48. 48 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#46] от "Th Henry":

  Вярвам, че Борис има малко мозък в главата си и не му се ходи в затвора.Нямам никакво съмнение, че ако го обвинят във възпрепятстване на правосъдието, ще го вкарат в затвора.Ще пробва съдебно гледане на закона и ше загуби, ще пробва да изнервя лейбъристите, с цел да се съгласят на избори,но стратегията на Къмингс вкара Джонсън в много тясна рамка, доколкото не отчете възможността лейбъристите да откажат избори преди 31-ви.Гледам изявите му всеки ден и това не е оня уверен Борис...Силно притеснен е и му личи.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 49. 49 Профил на Th Henry
  Th Henry
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Ами да видим, според мен е по вероятно да подаде оставка в опита си да вкара нещата в избори, ако няма друг избор де, но не вярвам, че ще изпрати молба. Или ще се опита да саботира нещата по друг начин.

 50. 50 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Напоследък големите постове, в големите държави, се заемат от тежко личностно разстроени хора, (психопати). Отдалеч изглежда случайно, отблизо - ужасяващо. Явно охранените и безмозъчни дебили, дето са над ежедневното оцеляване, си харесват такива лидери. Да му мислят младите?!?!

  roo
 51. 51 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4113 Любопитно

  Не е важно, дали британците знаят, или не знаят какво искат. Лошото е, че техните депутати не знаят какво искат.

 52. 52 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 298 Весело

  Аз на вас ще вярвам, понеже сте без-при-страст-ни
  Да бе

 53. 53 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 527 Неутрално

  Великобритания в политическа апатия

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 54. 54 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 1237 Неутрално

  До коментар [#33] от "gozambo":

  ,,Всички тези проучвания са неточни, защото подвеждат запитаните като им насочват вниманието само върху отражението на Брекзит върху икономиката. А Брекзит не е заради икономиката. Мотивите на британците да напуснат ЕС нсе са икономически. И животът не е само икономика, има по-висши ценности.”

  Има по- висши ценности, но гласувалите за брекзит постоянно парадираха с някакви суми които Великобритания губела от членството си в ЕС. Така че не става въпрос за някакви по- висши ценности. На необразования английски материал му беше вменено от няколко клоуна, че ще забогатее чудодейно ако Великобритания бапусне ЕС. По- образованото и начетено малцинство не вярва в чудеса, но останалите явно вярват!

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 55. 55 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#49] от "Th Henry":

  O, това е повече от сигурно.Че до последно ще търси изход от ситуацията, в която попадна.Дали може да се наложи да подаде оставка?!Да, възможно е, но за мен това ще е абсолютно последната опция.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK