"Меденият месец" между Италия и ЕС току-що започна, но докога ще продължи?

Джузепе Конте и Луиджи Ди Майо

© Reuters

Джузепе Конте и Луиджи Ди МайоНовото италианско коалиционно правителство е приветствано като добра новина за Европа. По-добронамерен към Брюксел екип заменя популистката коалиция, в която лидерът на десницата Матео Салвини и неговата евроскептична партия "Лига" имаха значително влияние.


Но ако европейските страни не помогнат на Рим във всичко - от бюджетните ограничения до миграционната политика, толкова рязка смяна на курса може да разклати коалицията между антисистемното Движение "Пет звезди" (ДПЗ) и левоцентристката Демократическа партия (ДП).


Твърдата позиция на Салвини към Брюксел все още се радва на голяма подкрепа в Италия. Политически анализатори отбелязват, че новосъздаденият кабинет с умерени и проевропейски министри на ключови постове е предотвратил онова, което европейските партньори смятаха за кошмарен сценарий: доминирано от "Лига" правителство, което най-вероятно би тласнало Италия към нова конфронтация с Европейската комисия заради болезнените бюджетни мерки в момент, когато има опасност отслабената италианска икономика да изпадне в нова рецесия.
Трудният съюз между ДПЗ и ДП беше неочакваният резултат от италианската криза от средата на лятото. Тя започна, когато Салвини, тогава влиятелен вътрешен министър и вицепремиер, провокира разпадането на коалицията с надеждата да предизвика предсрочни избори, за да стане премиер.


Новият кабинет получи похвали от чужбина, като се започне от американския президент Доналд Тръмп, който подкрепи премиера Джузепе Конте, и бъдещия директор на Европейската централна банка - Кристин Лагард. Новото правителство внесе успокоение на пазарите и цената на кредитирането за Италия спадна в сравнение с предишните рекордно високи нива.


"Новото правителство вероятно ще бъде по-отговорно в икономическата сфера от предишното или от кабинет, воден от "Лига", каза Луиджи Скациери, изследовател в експертния Център за европейска реформа. "При все че няма желание за затягане на фискалната дисциплина и иска да промени фискалните правила на еврозоната, то ще е много по-малко склонно да води битка с ЕС", добави той.


Скациери отбеляза, че ако Европа даде на Италия повече свобода за бюджета й, което трябва да бъде поискано от ЕК до средата на октомври и одобрено до края на годината, и помогне със справянето с мигрантските потоци, това не само ще отслаби влиянието на "Лига", но и ще насърчи по-проевропейската позиция на ДПЗ.


Евроскептичната на времето партия ДПЗ постепенно еволюира през последните няколко години към умерена политическа сила. Тя се отказа от предишните си призиви за референдум за излизане от еврозоната, а новата й платформа се сближи с тази на ДП за необходимостта да се засили ролята на Италия в Европа и наред с това да се облекчат ограниченията, засегнали икономиката.


Матео Салвини

© Reuters

Матео Салвини


"Днес сме напълно единни в разбирането, че ЕС трябва да бъде реформиран, а не разрушен", каза пред АП Тициана Бегин, ръководител на групата на ДПЗ в Европейския парламент. Тя подчерта също, че истинският повратен момент настъпи, когато, водено от Конте, ДПЗ подкрепи избирането на новия председател на ЕК Урсула фон дер Лайен и така изолира "Лига", гласувала против кандидатурата й.


Изборът на Роберто Гуалтиери, председател на комисията по икономическите въпроси в ЕП, за нов министър на икономиката също успокои международните рейтингови агенции и инвеститорите.


Очаква се ЕС да му предостави повече пространство за маневри при изпълнението на нелеката задача да състави бюджет, в който трябва да се избегне тежкото и непопулярно вдигане на ДДС с 23 милиарда евро (25 млрд. долара). Повишаването на ДДС бе въведено от предишното правителство и трябва да влезе в сила догодина, ако сегашното правителство не успее да привлече приходи по друг начин.


Очаква се новият италиански кандидат за еврокомисар - бившият премиер и външен министър Паоло Джентилони - да получи важен ресор в ЕС, възможно в сферата на икономиката или конкуренцията. Това ще бъде възприето като още по-силна подкрепа за Италия от европейските партньори.


Джентилони се срещна с Фон дер Лайен за един час в петък в Брюксел в момент, когато процесът по сглобяване на нов състав на ЕК, който ще бъде обявен утре, все още е отворен.


Съществува риск обаче правителството на ДПЗ и ДП да стане само кратка прелюдия към връщане на "Лига" във властта начело на дясноцентристка коалиция, която да започне нова война с Брюксел.


ДП и ДПЗ вероятно ще продължат да спорят за ключови политики, тъй като коалиционното им споразумение съдържа общи обещания, чиито детайли все още не са уточнени.


"Би било много неразумно те да подценят шансовете на Салвини да се завърне и да постигне голяма победа, ако скоро има нови избори", каза Франческо Керубини, професор по европейско право в Международния свободен университет за социални изследвания "Гуидо Карли" в Рим. "В интерес както на ЕС, така и на италианското правителство е да се опитат да поддържат жив медения си месец", добави той. /БТА

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK