Фон дер Лайен представя новата Еврокомисия, България се готви за "понижение"

Жан-Клод Юнкер и Урсула фон дер Лайен

© Associated Press

Жан-Клод Юнкер и Урсула фон дер ЛайенБъдещата Европейска комисия започва да добива все по-ясни очертания. След като получи имената на всички кандидати за еврокомисари, днес Урсула фон дер Лайен, избрана да наследи Жан-Клод Юнкер начело на най-могъщата евроинституция, ще представи екипа си и структурата му.


Тя ще встъпи в длъжност на 1 ноември, като до тогава може и да има изненади в състава на Комисията, защото Европейският парламент трябва да одобри номинациите след изслушване на всички кандидати.


Какво да очаква България?


Въпреки че София настояваше еврокомисар Мария Габриел да продължи с досегашното си портфолио (цифрова икономика и цифрово общество), основният акцент в речта на Урсула фон дер Лайен по време на посещението й в София бе образованието, което доведе до спекулации, че Габриел ще получи работа, смятана за една от низшите, що се отнася до правомощия, посочва EurActiv. Това се потвърди и от изтекла информация в бюлетина на "Агенция Европа" (Bulletin Quotidien Europe).
Такъв пост има и в момента - на унгареца от хърватски произход Тибор Наврачич. Към него са добавени още младежки политики и спорт. През годините ресорът е включвал още гражданско общество и езиково многообразие и е вероятно най-известен с програмата "Еразъм" за обмен на студенти и Болонския процес за сближаване и признаване стандартите във висшето образование.


Според сайта на Европейската комисия Генерална дирекция "Образование и култура" разработва и провежда политиките на Комисията в областите "Култура и медии", "Спорт", "Образование и обучение", "Младеж" (на всеки от линковете има подробности за конкретните политики в дадената област).


Ако това бъдеще разпределение се потвърди, ще е далеч от желанието на премиера Бойко Борисов за важен ресор, в който, по думите му, парите не са предварително разпределени. Той дори говори за "Киберсигурност", докато образование и младежки политики е много далеч от този сектор.


Мария Габриел

© Велко Ангелов

Мария Габриел


Макар и да има някаква близост със сегашните отговорности на Габриел, преместването ѝ в такъв ресор ще изглежда в противоречие с неписания принцип досегашни еврокомисари да получават кариерно издигане в екипа на следващата Комисия. В бюлетина на "Агенция Европа", съдържащ списък с евентуалното разпределение на постовете, например, срещу името на австриеца Йоханес Хан (бивш комисар за регионалната политика и настоящ комисар за съседската политика и преговорите за разширяване) е записано "Вътрешни работи".


Освен това генерална дирекция "Образование и култура" всъщност има генерален директор и еврокомисарят има по-малка тежест. А областите образование, младеж и култура попадат сред политиките, в които ЕС има компетентността да подкрепя, координира или допълва действия на държавите членки, тоест не може да приема правно обвързващи актове, изискващи те да хармонизират своите закони и разпоредби.


Когато Наврачич получи поста през 2014 г., имаше коментари, че му е дадено слабо портфолио предвид конфликтите на унгарското правителство с ЕС заради нарушаване на европейските ценности, а образование и култура е една от областите, в които сътрудничеството на ниво ЕС е най-слабо.


В края на август евродепутатът Андрей Ковачев коментира пред БНР, че "няма никаква връзка между това, което се случи в България, свързано с изтичането на данните от НАП и ресора на българския еврокомисар. Нека да не забравяме, че това се случва във всяка страна членка на ЕС. В Бундестага бяха изтекли данни".


Малко преди това се появиха спекулации, че на Габриел ще бъде предложено да отговаря за земеделието, за което премиерът коментира: "За какво ти е ресор "Земеделие"? Там парите са разпределени ясно и точно за всички държави. Какво ще направиш с ресор "Земеделие"?"


На Европейския съвет в началото на юли Бойко Борисов заяви, че Мария Габриел е била предложена за поста върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността, но България е отхвърлила това предложение. В отговор на въпрос Борисов уточни, че е отказал поста на върховен представител, защото тогава се губи позицията на комисар и няма как България да има и двете – комисар с реален ресор и преговарящ за външната политика.


Вчера премиерът изрази увереност, че България ще има "ресор, който хем ще ни харесва, хем е модерен, хем достоен" за нея и "с поне три пъти по-голямо финансиране от досегашното" без да даде повече подробности.


Ако бъде предложена за въпросния позиция, тя ще трябва да се яви на изслушване пред комисията по култура и образование в Европейския парламент, където членове са Андрей Слабаков и Асим Адемов.


Още имена


Според "Политико" ирландецът Фил Хоган се очаква да отговаря за търговската политика на ЕС. Това е любопитно предвид, че покрай страстите за Брекзит и статута на ирландско-британската граница именно кандидатът на Дъблин ще води евентуалните преговори в следващите две години за формата, който трябва да придобият търговските отношения с Обединеното кралство, след като вече е напуснало съюза и единния пазар, напомни в. "Айриш индепендънт".


На чешкия кандидат Вера Йоурова е било предложено порфолио, фокусирано върху въпроси, свързани с демокрацията, включително върховенство на закона, дезинформация, намеса в избори и реч на омразата, като постът е възможно ще има зам.-председателски ранк. Предложението вероятно е част от опитите на Фон дер Лайен да се сближи със страните от Вишеградската четворка – Полша, Унгария, Чехия и Словакия. Някои централноевропейски лидери обвиняват отиващата си комисия, че несправедливо се фокусира върху региона, що се отнася до проверки за върховенството на закона. Според източник Фон дер Лайен иска някой от бивша комунистическа страна от Централна и Източна Европа за тази позиция.


В бюлетина на "Агенция Европа" се описва, че според информацията досега в структурата на комисията "Фон дер Лайен" ще има двама равнопоставени зам.-председатели - социалистът Франс Тимерманс и подкрепяната от либералите датчанка Маргрете Вестагер. Те вероятно ще са с новия статут на изпълнителен зам.-председатели (или вицепрезидент), за да се "издигнат" над зам.-председателя Жозеп Борел, върховен представител на ЕС по външните работи и сигурността. В списъка срещу Тимерманс е записано "Климат", а срещу Вестагер - "Цифрова икономика" (близък до досегашния ресор на Мария Габриел).


"Гардиън" отбелязва, че изборът на Унгария за еврокомисар ще се сблъска с трудности в Европейския парламент, след като евродепутати предупредиха, че проблемите на Будапеща с върховенството на закона не може да бъдат игнорирани.


Фотогалерия: Кой се опитва да влезе в Комисията "Фон дер Лайен" >


Номинираният Ласло Трочани, описван като изпълнител на волята на премиера Виктор Орбан, бе унгарски правосъден министър от 2014 г. докато не беше избран за евродепутат през май. Архитект на плановете за нова система от съдилища в страната, той е критикуван, че ограничава правомощията на съдебната система. Докато бе министър въведе серия от закони, предизвикали правни конфликти с Европейската комисия, към която сега смята да се присъедини. Съблюдаваше законодателството, криминализиращо помощта за бежанци, и мерките, довели до изгонването на Централноевропейския университет от Будапеща.


В "подлежащият на промени" вариант на "Агенция Европа" отчетливо се вижда, че западни и северни държави в ЕС взимат още ключови ресори като "Бюджет" (Белгия), "Икономика и финанси" (Финландия), "Вътрешен пазар" (Италия), "Финансови услуги" (Люксембург). От източноевропейците по-влиятелни се очертават поляците ("Земеделие"), румънците ("Транспорт"), латвийците ("Енергетика"), словаците ("Сигурност"). Унгарците, които настойчиво искаха "Разширяване и отношение със съседите", в този вариант са поставени в "Хуманитарна помощ". Чехите, които очакваха някакъв цифров сектор, са посочени с новия и неизвестен като съдържание ресор "Върховенство на закона".


Какво следва?


За разлика от Съвета на ЕС и Европейския парламент, където членовете се избират пряко, еврокомисарите трябва да следват сложна процедура, за да встъпят в длъжност, отбелязва EUobserver.


Фон дер Лайен ще е първата жена, председател на еврокомисията. Тя трябва да заеме поста на 1 ноември 2019 г. за петгодишен мандат с екип от 26 комисари. Срокът за номинации за еврокомисари изтече на 26 август, като Великобритания заяви, че няма да има представител в ЕК заради Брекзит.


Урсула фон дер Лайен и Бойко Борисов

© Reuters

Урсула фон дер Лайен и Бойко Борисов


Целта на Фон дер Лайен да има баланс на половете стана възможна и сега се очертава Комисия с 13 жени (заедно с нея) и 14 мъже. В предишната администрация на Жан-Клод Юнкер имаше девет жени от общо 28 комисари.


Преди да встъпи в длъжност новата Европейска комисия, от 30 септември до 8 октомври Европейският парламент ще проведе публични изслушвания, за да оцени кандидатите. Всеки кандидат ще трябва да премине през тричасово изслушване пред комисията, отговаряща за определеното за него портфолио. При тази процедура може да се стигне до оттегляне на даден кандидат или промяна на портфолиото му.


След изслушванията отговорните комисии ще изпратят оценките си на председателя на Европарламента Давид Сасоли.


Когато приключи процесът, целият "колеж" от 27 нови комисари, включително зам.-председателите и върховния представител за външната политика и сигурността, трябва да бъде одобрен от Европейския парламент по време на сесията му през октомври в Страсбург.Ако Европарламентът не одобри комисията, трябва да се направят промени, преди да се проведе повторно гласуване. Говорител на ЕС обаче отбеляза, че на практика парламентът не гласува за новата комисия, освен ако няма абсолютна сигурност за успех.


След като парламентът даде одобрението си, Европейският съвет официално ще назначи Европейската комисия с квалифицирано мнозинство – 72% от държавите членки, представляващи най-малко 65% от населението на ЕС.


Обикновено месец по-късно всички членове на еврокомисията трябва да положат клетва в Съда на ЕС в Люксембург, обещавайки да спазват договорите на ЕС.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (82)
 1. Подредба: Сортирай
 1. Жалко..... кой сега ще целува и гали наш Бойко по темето......... ишиаса си отива......

  Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4706 Неутрално

  До коментар [#1] от "Ат Советцкое Информ Бюро ГАВАРИТ МАСКВА":

  Всяко слънце залязва в един момент.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 735 Неутрално

  РОСАРО ЩЕ Е ВТОРИЧНИ СУРОВИНИ.
  Боеко изтръгна микрофоните, сега ше му изтръгнат баницата.
  кеф! И без това самво той се облажваше от тез "фондове"

 4. 4 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 264 Весело

  "България се готви за "понижение"..."

  - Ъхъм, Кристалина Георгиева се очертава като шеф на МВФ...
  - Агитпропа и Йотова по-добре да си останат в нозете на Гундяев. :)

 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4706 Весело

  До коментар [#4] от "plebs":

  Тончо, какво общо има крисито а ЕК ?!?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3759 Любопитно

  И как понижение?! Нали Бойко каза "с по-голям престиж и три пъти по-голям бюджет?!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 7. 7 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4706 Неутрално

  До коментар [#6] от "hamiltonf":

  За тази персона всичко е повишение.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 8. 8 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Тончо, какво общо има крисито а ЕК ?!?
  —цитат от коментар 5 на КМЕТ В СЯНКА


  То не е ясно и какво общо има с България.
  А да, веднъж саботира българската кандидатура за генерален секретар на ООН.
  И един път беше еврокомисар от страна на България, докато един ден не дезертира за да си гради кариерата в Световната банка.

  А е интересно защо Борисов все парите в ресора на българския еврокомисар гледа.
  Да не мисли да ги "усвоява"?

 9. 9 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 52 Любопитно

  Бравос на Урсулицата!Ляга и става с мисълта за България!
  А и другарките Габриел и Сталинка удрят по едно мощно рамо на родината!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 10. 10 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 833 Любопитно

  калинка като Габриел е способна на компрометира и обезсмисли всеки ресор

 11. 11 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 514 Неутрално

  слабо ме интересува еврокомисията, но всеки, който нарича образованието понижение, е цървул с червеноармейски мащаби

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 12. 12 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#4] от "plebs":Тончо, какво общо има крисито а ЕК ?!?
  —цитат от коментар 5 на КМЕТ В СЯНКА


  Нищо. Просто гербавиадата е строена да ни представя избирането й за шеф на МВФ като някакъв успех на Борисов, за да замаже разкриването на калинката Габриел.

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 13. 13 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1471 Весело

  До коментар [#6] от "hamiltonf":За тази персона всичко е повишение.
  —цитат от коментар 7 на КМЕТ В СЯНКА


  .......ааааа.......КМЕТЕЕЕЕ.........!!!!!!.....да не ти нося ЦИГАРИ и на тебе НЕКЪДЕЕЕ........???!!!!????.......виж кви ШПИОНСКИ СКАНДАЛИ се ВИХРЯТТТТ........

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 14. 14 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4706 Неутрално

  До коментар [#10] от "Stewie":

  Предлагам да не обиждаме калинките. Те са полезни животинки.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 15. 15 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4706 Неутрално

  До коментар [#13] от "kesh":

  Отдавна предупредих .

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 16. 16 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 514 Неутрално

  [quote#12:"КретенКилър"][/quote]

  като погледна мненията, май не гербериадата, а червеноармейците сте строените

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 17. 17 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#12:"КретенКилър"]
  —цитат от коментар 16 на hhhuuunnnn
  като погледна мненията, май не гербериадата, а червеноармейците сте строените[/quote]

  Да си критичен към правителството е характерна черта на демократичните общества.

  Да си сервилен към властта, както в твоя случай, пък е характерна черта на диктатурата.

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 18. 18 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3762 Неутрално

  "Освен това генерална дирекция "Образование и култура" всъщност има генерален директор и еврокомисарят има по-малка тежест."


  С такива герберски калинки, никой никъде не ни иска ! Надолу, все по - надолу е посоката на " кариерното развитие" на подобни посредствени личности като Габриел ! Жалко, че губи самото ни общество от подобни калинки.....

 19. 19 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Радини вълнения !
  Тази ЕК е пълен майтап, Меркелица командори всичко еднолично!
  Меркелица си позволява да се намесва дори в избора на днешното нагласено италианско правителство.

 20. 20 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 389 Любопитно

  България получи шеф на МВФ, а това е един от най-желаните постове, дори до последно Борис Джонсън лобираше пред Доньо за него , но все пак зад българката застанаха ЕС, така че България получи един от петте най важни постове които се спрягаха.

 21. 21 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4706 Неутрално

  До коментар [#20] от "001":

  Объркала си статиите драга.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 22. 22 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1732 Неутрално

  УСПЕХ на Фон Дер Лайен и на ЕК!!!!
  За ужас на алкашките блядове!!!

 23. 23 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 389 Весело

  До коментар [#21] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Нищо не съм объркал, кметичке

  България получи МВФ, а това никога не се е случвало пред в историята му.
  Досега никога МВФ не е имал шеф от източна европа.
  Всички постове там са въпрос на пазарлъци и Баце получи този пост, защото прецака ПЕС да си имат председател на ЕК.
  Снима Тимерманс на живо във социалната мрежа , как ходи да се пазари в българското посолство и да казва, аз съм за прозрачност, но не искам тази среща да се снима. След това от фаворит за поста отпадна безславно, а ЕНП отново си имат председател и то пратеника на Меркел

 24. 24 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 389 Весело

  До коментар [#21] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Нищо не съм объркал, кметичке

  България получи МВФ, а това никога не се е случвало пред в историята му.
  Досега никога МВФ не е имал шеф от източна европа.
  Всички постове там са въпрос на пазарлъци и Баце получи този пост, защото прецака ПЕС да си имат председател на ЕК.
  Снима Тимерманс на живо във социалната мрежа , как ходи да се пазари в българското посолство и да казва, аз съм за прозрачност, но не искам тази среща да се снима. След това от фаворит за поста отпадна безславно, а ЕНП отново си имат председател и то пратеника на Меркел

 25. 25 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1225 Неутрално

  До коментар [#20] от "001":

  Не България, а Кристалинка получи поста.
  Кристалинка отдавна е доказала, че нищо особено не я свързва с България.
  Кариеристка-интернационалистка от класа.

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 26. 26 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1523 Неутрално

  В Европа едва ли си имат понятието "калинка" 🐞. Обаче не се съмнявам, че 10минутен разговор на четири очи на Фон дер Лайен с Габриел е бил достатъчен за германката да усети, че нашата е седемточкова...

  Та ресорът ни ще е на принципа: "Каквото дадете". А БайХ ще го представи като грандиозен успех...

 27. 27 Профил на xefgo
  xefgo
  Рейтинг: 514 Неутрално

  "....посочва EurActiv." - страхотно попадение, изключителна журналистика.... само не посочва що за световно "известна" агенция е!? По-нататък "Това се потвърди и от изтекла информация в бюлетина на "Агенция Европа" - кое "това", че е понижение или че ще заеме този ресор? Да ви пикая на журналистиката! С тези инсинуации, целящи долнопробни внушния не струвате и пукната пара.

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 389 Неутрално

  До коментар [#25] от "pariah":

  Да, нищо не е свързва, само дето няколко пъти благодари на Баце и България за номинацията.
  То ако ви питам вас , Кристалина беше и български еврокомисар по финанси на ЕС и тогава пак нищо не се е облажила България.
  Само , че България е усвоила 95% от еврофондовете при средно за ЕС 80%

 30. 30 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 389 Неутрално

  В Европа едва ли си имат понятието "калинка" 🐞. Обаче не се съмнявам, че 10минутен разговор на четири очи на Фон дер Лайен с Габриел е бил достатъчен за германката да усети, че нашата е седемточкова...Та ресорът ни ще е на принципа: "Каквото дадете". А БайХ ще го представи като грандиозен успех...
  —цитат от коментар 26 на inn


  В Европа си имат точно това понятие калинка и Фонд ред Лайен е точно такава...

  При надпреварващи се Тимерманс и Вебер за поста 3 месеца, Лайен беше спусната без дори да е участвала в кампанията. За 1 седмица е направиха най важния човек в ЕК

 31. 31 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 433 Неутрално

  Спусната е "линия на поведение" към държавни лица на балкански и европейски страни. Борисов е поставен в международна изолация. Не е случайно, че почти едновременно на премиера на България е отказана среща с премиера на Гърция и с президента на Румъния. На Борисов му е отказана и среща с Ердоган в Турция!!!
  Борисов е неприеман и от Тръмп и Путин, въпреки многопластовите му опити и ходатайства чрез бившия премиер на Великобритания и настоящия на Израел да му уредят среща с президента на САЩ.

  Министърът на образованието на България обикаля из страната (под диктовка!) и се среща с кметове на ГЕРБ, премиерът Борисов седна на чин в ученическа стая...
  Всичко това е, за да бъде приветстван и добре приет у нас отреденият ресор "Образование и култура" в ЕК за България.
  Борисов е предварително уводемен, че за България е "назначен" този ресор, въпреки заявките на правителството му и мераците към "Земеделие" и "Киберсигурност". Неистовите му желания са попарени на срещата с Урсула фон дер Лайен в България, когато му е съобщено, че решението е безапелационно!

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 32. 32 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1732 Неутрално

  До коментар [#2] от "КМЕТ В СЯНКА":

  След 09.09 комуноидите изпълзяха от дупките си и се заоглеждаха за мандри!!!!
  ЯДЕЦ, рубладжии, гиди, недни!!!!

 33. 33 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#11] от "hhhuuunnnn":

  Образованието, както се вижда, в България не е на особена почит. Няма нужда да се напомня, че:
  - министър-председателя не знае чужди езици (2019 г е все пак);
  - същият се хвалеше, че е завършил гимназия със златен медал и с докторат... Свидетелствата за това са държавна тайна;
  - член на СЕМ персона с меко казано скандална диплома;
  - отговарящата за киберсигурността на държавата, се хвали, че е посещавала курс за компютърна грамотност и работа с интернет;
  - дипломат, който не знае езици и се урежда с фалшив сертификат...

  Единственият извод е, че в България може да се израства кариерно само чрез партийни протекции и чрез шуробаджанащина. Тогава не е чудно, че не достигат лекари, учители, инженери, квалифицирани работници, ...

 34. 34 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 389 Весело

  Вчера на изложбата на руското посолство са били половината от БСП и като ги даваха плюеха по външно министерство, тоест по България.
  Защото позицията на Външно е официалната позиция на България, а Радев се скри , че ще му дърпат ушите в Москва

 35. 35 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Проблемът на селския тарикат е, че разчита единствено на това какво може да изтъргува в Брюксел, но няма нищо качествено, което да предложи. Всичкото му е такова: "дай да скрием резилите зад това, че нашият глас им е нужен". Обаче като се види, че не си толкова ключов и има други, които търгуват с по-голяма миза, тая схема рухва.

  Различното би било, ако примерно, Габриел притежаваше изключителни качества, с които да се пребори сама за по-престижен ресор. Но ... там теренът е неутрален, не е като погербена България.

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 36. 36 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2753 Неутрално

  "На чешкия кандидат Вера Йоурова е било предложено порфолио, фокусирано върху въпроси, свързани с демокрацията, включително върховенство на закона, дезинформация, намеса в избори и реч на омразата"

  Тая кака явно е най-подкована в правата вяра, щом и дават такъв пост. Тука ще може да си изкривява нещата както намери за добре.

 37. 37 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2017 Весело

  Марийка ще обучава Пацо Терасата на испански.
  Гледаме напред.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 38. 38 Профил на Андонов
  Андонов
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Урсула дойде и го прецени нашия еднокножник с две изречение. Установи, че този човек е лесен за контрол от ЕС. Няма познания, липсват му умения да борави с политики, да изразява мнение, да отстоява позиция. Изразява се елементарно. Мисли бавно, не умее да анализира, да извлича позитиви от срещите.
  Урсула много добре разбра това. Ресора е последна грижа.
  Ние имаме далеч по-сериозни проблеми в условията създадени от еднокнижника...

  “Журналистика е да печаташ/показваш неща, които някой друг не иска да бъдат отпечатани. Всичко останало е пиар” Джордж Оруел
 39. 39 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2753 Неутрално

  До коментар [#31] от "Albert Hoffmann":

  Би ли обяснил на нас по-простичките как точно ни влия какъв точно ресор щяла да има България. :)

  На Баце и простичките избиратели не им пука щото това по никакъв начин на влияе на нищо. На Мария Габриел също не и пука - щото пак ще си взема кинтите, пак ще я возят насам натам, пак ще дрънка същите глупости. Даже може да и е по-добре, щото предния ресор не го разбираше много, не че тоя го разбира, ама поне от обща култура сигурно поназнайва повече. :)

  На коментиращите също не им влия директно. :)

  Така че да си почешем клавиатурите за добро утро и след 2-3 часа всички ще се забравили за това. :)

 40. 40 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1086 Весело

  Юнкер изглежда добре, радвам се, че исшиасът минава :) :)

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 41. 41 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1618 Неутрално

  Баце каза, че ресора ще е хем модерен, хем аграрен

 42. 42 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 389 Весело

  Между другото говорител на ЕС е също българка и тя ви каза, че Лайен е била в четири страни на посещение и едната от които е била България.
  Но и в четирите страни в които е посетила , не е било позволено на журналистите да задават въпроси.
  Процедирало се е по един и същ начин.
  Излиза с премиера на страната казва си намисленото и си заминава, обаче само в България се заговори, как се пречило на свободата на словото.
  А пък във Великобритания даже си затварят парламента, като не им изнася и това е демокрацията .
  Важните постове в ЕС са не повече от 10, а страните са 27 и брекзитджиите и всяка от 27 иска някакъв пост.
  На фона на тази конкуренция е смешно да се говори за понижения и повишения

 43. 43 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2753 Неутрално

  Различното би било, ако примерно, Габриел притежаваше изключителни качества, с които да се пребори сама за по-престижен ресор. Но ... там теренът е неутрален, не е като погербена България.
  —цитат от коментар 35 на КретенКилър


  В Света на бюрократите и съвременните "професионални" политици няма хора с изключителни качества. Хората с изключителни качества се захващат с частен бизнес. В политиката и бюрокрацията влизат крайно посредствени хора.

 44. 44 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5633 Неутрално

  Така е честно. Не може да се лъжем сами. Габриел няма с какво да впечатли. България за съжаление няма да протестира(а и няма основание предвид кандидата си). А на Габриел и увеличат "три пъти финансите", което си е подкуп и разхищение на наши пари.
  Неприемливото е, че влиятелните ресори отиват на запад.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 45. 45 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4008 Любопитно

  Още нищо не е сигурно, ще трябва да изчакаме за да видим какъв пост ще получи всяка държава членка на ЕС в новата еврокомисия.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 46. 46 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 800 Неутрално

  Ако някой (Борисов) се надява, че зад лисичата усмивка на тази "красавица" се крият много облаги за България - жестоко се лъже.

 47. 47 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Що се отнася до Мария със звучното име Габриел, тя е типичната брюкселска калинка- издигната с връзки, некадърна празнодумка, обречена да бъде комисар на нещо, където я бутнат след сложни пазарлъци- където и да я сложат, нищо не зависи от нея.

  Класическа меркелистка кариеристка!

  Цялата структура на ЕК е излишна , Меркелица наруши всички гранични закони на ЕС, без да пита никаква ЕК, никакви комисари, Джанкър беше обикновен подчинен на Меркел, за благодарност му плащаха коняка, Урсулята е дори още по- зависима от Меркел.

 48. 48 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 418 Неутрално

  За нас само унижение и изваждане от ЕС. ЧАК тогава малоумните българи ще разберат, че да си гражданин означава да участваш в живота на тая страна, и това не се изразява само в ядене на кебапчета с ракия и Фейсбук патриотизъм

 49. 49 Профил на dedo_goshko
  dedo_goshko
  Рейтинг: 264 Весело

  "На чешкия кандидат Вера Йоурова е било предложено порфолио, фокусирано върху въпроси, свързани с демокрацията, включително върховенство на закона, дезинформация, намеса в избори и реч на омразата"Тая кака явно е най-подкована в правата вяра, щом и дават такъв пост. Тука ще може да си изкривява нещата както намери за добре.
  —цитат от коментар 36 на realguru


  Тъй като имам вЧеПатления и от двете "каки" - Йоурова и Габриел, разликата в нивата е като сравнение на интелектуалните нива на Стивън Хокинг и Иван Гешев или сравнение на испанския език на Мигел де Сервантес и Пацо ди Тераса дьо Валенсия :):):):) И още по-интересното е друго - поведението на нашенката Габриел е точно както Алеко и написал "Пази Боже сляпо да прогледа", докато на Вера Йоурова е изключително земно и обикновено, въобще не се прави на "вижте ме, аз съм голямата работа, аз съм еврокомисар" ... :):)):)

 50. 50 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#7] от "КМЕТ В СЯНКА":

  И без повишение, "тая" персона" не можеш да и се качиш на закопчалката на токчето, толкоз си ниско с твойто кметство :)

 51. 51 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Вижте какъв натиск оказва ЕК днес върху консервативното правителство на Гърция да разселва мигранти на континента, за да се бил облекчил натиска върху островите?!

  Познайте КОЯ стои зад този натиск?

  Вижте как нагло се намеси Меркелица в съставянето на днешния италиански тюрлюгювеч, наречен правителство на Конте!

 52. 52 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 236 Неутрално

  До коментар [#11] от "hhhuuunnnn":

  Бих казал, че вие разбирате от ресори на ЕК, колкото прасе от кладенчова вода. Т. е. обосновано становище не може да дадете, а само мотивирано от политическите ви пристрастия.

 53. 53 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 236 Неутрално

  До коментар [#11] от "hhhuuunnnn":

  Бих казал, че вие разбирате от ресори на ЕК, колкото прасе от кладенчова вода. Т. е. обосновано становище не може да дадете, а само мотивирано от политическите ви пристрастия.

 54. 54 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 236 Неутрално

  Ключови думи от заглавията от последните дни: понижение, подстригване, допълване ( 5 -те милки), предсрочно плащане, оттегляне (VW). Май сме само на минус, но всичко е точно.

 55. 55 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2999 Неутрално

  До коментар [#43] от "realguru":

  "В Света на бюрократите и съвременните "професионални" политици няма хора с изключителни качества. Хората с изключителни качества се захващат с частен бизнес. В политиката и бюрокрацията влизат крайно посредствени хора."
  +++++++++++
  Да погледнат и Могерини, типичен пример за калинка.

  Еретик
 56. 56 Профил на dr.web
  dr.web
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Две усмивки на снимката, а между тях ... стои въпросът "Познайте КОЙ ще влезе в Комисията ...".

 57. 57 Профил на V. Uzunov
  V. Uzunov
  Рейтинг: 220 Неутрално

  на британците требе да се даде ресор "опаковане на багажи"... :)

 58. 58 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално


  В Света на бюрократите и съвременните "професионални" политици няма хора с изключителни качества. Хората с изключителни качества се захващат с частен бизнес. В политиката и бюрокрацията влизат крайно посредствени хора.
  —цитат от коментар 43 на realguru


  Оф.. мантри мантри.

  Обаче нека познаем: гербавите посредствени са най-добрите посредствени, нали?

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 59. 59 Профил на GreenBush
  GreenBush
  Рейтинг: 264 Неутрално

  слабо ме интересува еврокомисията, но всеки, който нарича образованието понижение, е цървул с червеноармейски мащаби
  —цитат от коментар 11 на hhhuuunnnn


  Бай Уй дай по кротко! Като виждаш "видимите" герберски резултати през последните 10 години на местно ниво, като виждаш каква калинка малинка е тая Габриел нали не очакваш да има резултат от поемането на този ресор? Тиквата си го каза - интересуват го само парите за да може да краде той и крадливата му герберска шайка. От как са на власт от 2009 та, парите които се взеха от еврофондовете и изхарчиха трябваше да променят страната видимо. Всичките ни съседи са ни задминали и за съжаление не само на футболно ниво.
  София прилича на гъз! Тиквата казва че преди Фандъкова, София била още по зле - а КОЙ беше КМЕТ на София преди учителката а ?!

 60. 60 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4547 Любопитно

  До коментар [#4] от "plebs":

  Каква е връзката на МВФ с Европейската комисия?

 61. 61 Профил на Неизвестен извършител
  Неизвестен извършител
  Рейтинг: 257 Весело

  Ресор "Климат"??? Бойко, Бойко-о-о... ей тука куче влачи - диря няма.

 62. 62 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 954 Неутрално

  Няма драма. Човек може да се докаже във всеки ресор. И май е по-добре да оставим бюджета, енергетиката и върховенството на закона на други. Образованието наистита е от най-важните неща.

 63. 63 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 954 Неутрално

  До коментар [#4] от "plebs":Каква е връзката на МВФ с Европейската комисия?
  —цитат от коментар 60 на vassilun


  ЕС предложи Кристалина да оглави МВФ. Същите хора, които избират Европейската комисия.

 64. 64 Профил на zfm52680934
  zfm52680934
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Преди аФтентичните медии вкарваха внушението и лъжата че,ресора в ЕК на България ще е Образованието,сега щяло да има "понижение",а аз да предложа нещо на аФтентичните медии.Що не спрете с манипулациите и внушенията, не изчакате обявяването на постовете?
  Спукахте се да очерняте,тази малка България аФтентичните дебили!

  sdg
 65. 65 Профил на alien04
  alien04
  Рейтинг: 104 Неутрално

  До коментар [#16] от "hhhuuunnnn":

  И нищо не прилича повече на платен гербаджийски трол от теб!!!

 66. 66 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4706 Весело

  До коментар [#50] от "niakoi_si":

  Колко залагаш ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 67. 67 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 264 Неутрално

  "ЕК: Урсула фон дер Лайен представя структурата на следващата Европейска комисия и ресорите на номинираните комисари ...

  Гледайте на живо пресконференцията на Урсула фон дер Лайен от 13:00 часа българско време по сателитния канал EbS с превод на български език (избира се от менюто в долната дясна част на екрана) ..." /Фокус/

 68. 68 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2240 Неутрално

  Стига плюхте по момичето! Марчето е там, с подкрепата на над 600хил български избиратели, от които над 82500 са я подкрепили персонално.

 69. 69 Профил на Damian Damianov
  Damian Damianov
  Рейтинг: 231 Неутрално

  Бе какво понижение то 2 милиона емгрираха цели села и малки градчета са празни или полупразни. На фона на самодоволната усмивка на открити нагли крадци-пиолитикани и техните покровители мазни евробюрократи. И това на простотията и глупостта на оскотялото население в България останало с най-първичните си желания в животинския стадий.

 70. 70 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  Чао, ишиас! Чао, Боко!

  Обичам да грухтя и плюскам.
 71. 71 Профил на Damian Damianov
  Damian Damianov
  Рейтинг: 231 Неутрално

  Интерсно какво знчение има за България дали ресора ще е какъвто и да било? Абсолютно нищо - най много някой олигарх да точи зъби за някой европроект да окраде парите ама това останалите българи няма да видят и евроцент. Въобще този ЕС в сегашната си форма за България е вреден - странта е бедна както си и беше, корумпирана даже повече от преди, а населението се топи като пролетен сняг подгонено от мизерията в страната.

 72. 72 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 264 Неутрално

  След убийствената статия в Политико , как всъщност нищо не е направила в предишният си ресор, дори факта че и дават нещо, е успех..

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 73. 73 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2713 Весело

  "......ще е далеч от желанието на премиера Бойко Борисов за важен ресор, в който, по думите му, парите не са предварително разпределени....."
  ".....България ще има "ресор, който хем ще ни харесва, хем е модерен, хем достоен" за нея и "с поне три пъти по-голямо финансиране от досегашното"....."

  Тъй де, три пъти по-голямо финансиране, ама....предварително разпрелено....
  Мъка, мъка, мъка......

 74. 74 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4706 Неутрално

  До коментар [#68] от "ivanpopov":

  Не е вярно !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 75. 75 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4706 Неутрално

  ИНОВАЦИИ И МЛАДЕЖ ! ГОЛЯМО НИЩО !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 76. 76 Профил на blahblah
  blahblah
  Рейтинг: 360 Неутрално

  В Европа едва ли си имат понятието "калинка" 🐞. Обаче не се съмнявам, че 10минутен разговор на четири очи на Фон дер Лайен с Габриел е бил достатъчен за германката да усети, че нашата е седемточкова...Та ресорът ни ще е на принципа: "Каквото дадете". А БайХ ще го представи като грандиозен успех...
  —цитат от коментар 26 на inn


  То фон дер Лайен защото е нещо по-различно...

 77. 77 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7064 Неутрално

  Ами след като беше надценена, сега всичко ще си дойде на мястото.

 78. 78 Профил на Ivan Mitev
  Ivan Mitev
  Рейтинг: 277 Неутрално

  При всякакъв състав на Европейската комисия, Европейския съюз е с нарастващи щети от неправилния начин за работа на Европейската централна банка.
  При наличието на банковата грешка Европейския съюз е с нови страдания и подсигуряван провал.
  Устойчивият прогрес на Европейският съюз е възможен, когато Европейската централна банка работи по правилен начин.

  Иван Митев - икономист
 79. 79 Профил на dr.web
  dr.web
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#42] от "001":

  Изглежда че това е някаква "слабост" на в-к Дневник (или на бившия в-к Работническо дело) да се говори за "повишения", за "понижения", поне докато така им изнася (или поне докато сегашния премиер е на "мушката им"). Но в държавата, където все още доминира принципът на "орел, рак и щука" на това се гледа като на нещо съвсем естествено и закономерно, т.е. всичко си е напълно в реда на нещата, без значение дали "ще се говори или не", дали ще има "изскубани" микрофони или не (за да няма журналистически въпроси) от разните конферентни зали и т.н.

 80. 80 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 480 Неутрално

  "Какво да очаква България?"

  С калинки - нищо особено

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 81. 81 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#51] от "faeton.":

  +++

 82. 82 Профил на ddemi
  ddemi
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#6] от "hamiltonf":За тази персона всичко е повишение.
  —цитат от коментар 7 на КМЕТ В СЯНКА


  Бай Хой караше ИТ специалистите да отглеждат говеда, присъдружната му комсомолка Гешеф хвърли в затвора няколко ИТ специалисти затова че планирали да напръскат важни делегации и освен ако и Урсула не страда от ишиас, младежки политики и спорт се вписва в интелектуалния багаж на бай Хой и цялото му котило.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK