Фон дер Лайен представя новата Еврокомисия, България се готви за "понижение"

Жан-Клод Юнкер и Урсула фон дер Лайен

© Associated Press

Жан-Клод Юнкер и Урсула фон дер ЛайенБъдещата Европейска комисия започва да добива все по-ясни очертания. След като получи имената на всички кандидати за еврокомисари, днес Урсула фон дер Лайен, избрана да наследи Жан-Клод Юнкер начело на най-могъщата евроинституция, ще представи екипа си и структурата му.


Тя ще встъпи в длъжност на 1 ноември, като до тогава може и да има изненади в състава на Комисията, защото Европейският парламент трябва да одобри номинациите след изслушване на всички кандидати.


Какво да очаква България?


Въпреки че София настояваше еврокомисар Мария Габриел да продължи с досегашното си портфолио (цифрова икономика и цифрово общество), основният акцент в речта на Урсула фон дер Лайен по време на посещението й в София бе образованието, което доведе до спекулации, че Габриел ще получи работа, смятана за една от низшите, що се отнася до правомощия, посочва EurActiv. Това се потвърди и от изтекла информация в бюлетина на "Агенция Европа" (Bulletin Quotidien Europe).
Такъв пост има и в момента - на унгареца от хърватски произход Тибор Наврачич. Към него са добавени още младежки политики и спорт. През годините ресорът е включвал още гражданско общество и езиково многообразие и е вероятно най-известен с програмата "Еразъм" за обмен на студенти и Болонския процес за сближаване и признаване стандартите във висшето образование.


Според сайта на Европейската комисия Генерална дирекция "Образование и култура" разработва и провежда политиките на Комисията в областите "Култура и медии", "Спорт", "Образование и обучение", "Младеж" (на всеки от линковете има подробности за конкретните политики в дадената област).


Ако това бъдеще разпределение се потвърди, ще е далеч от желанието на премиера Бойко Борисов за важен ресор, в който, по думите му, парите не са предварително разпределени. Той дори говори за "Киберсигурност", докато образование и младежки политики е много далеч от този сектор.


Мария Габриел

© Велко Ангелов

Мария Габриел


Макар и да има някаква близост със сегашните отговорности на Габриел, преместването ѝ в такъв ресор ще изглежда в противоречие с неписания принцип досегашни еврокомисари да получават кариерно издигане в екипа на следващата Комисия. В бюлетина на "Агенция Европа", съдържащ списък с евентуалното разпределение на постовете, например, срещу името на австриеца Йоханес Хан (бивш комисар за регионалната политика и настоящ комисар за съседската политика и преговорите за разширяване) е записано "Вътрешни работи".


Освен това генерална дирекция "Образование и култура" всъщност има генерален директор и еврокомисарят има по-малка тежест. А областите образование, младеж и култура попадат сред политиките, в които ЕС има компетентността да подкрепя, координира или допълва действия на държавите членки, тоест не може да приема правно обвързващи актове, изискващи те да хармонизират своите закони и разпоредби.


Когато Наврачич получи поста през 2014 г., имаше коментари, че му е дадено слабо портфолио предвид конфликтите на унгарското правителство с ЕС заради нарушаване на европейските ценности, а образование и култура е една от областите, в които сътрудничеството на ниво ЕС е най-слабо.


В края на август евродепутатът Андрей Ковачев коментира пред БНР, че "няма никаква връзка между това, което се случи в България, свързано с изтичането на данните от НАП и ресора на българския еврокомисар. Нека да не забравяме, че това се случва във всяка страна членка на ЕС. В Бундестага бяха изтекли данни".


Малко преди това се появиха спекулации, че на Габриел ще бъде предложено да отговаря за земеделието, за което премиерът коментира: "За какво ти е ресор "Земеделие"? Там парите са разпределени ясно и точно за всички държави. Какво ще направиш с ресор "Земеделие"?"


На Европейския съвет в началото на юли Бойко Борисов заяви, че Мария Габриел е била предложена за поста върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността, но България е отхвърлила това предложение. В отговор на въпрос Борисов уточни, че е отказал поста на върховен представител, защото тогава се губи позицията на комисар и няма как България да има и двете – комисар с реален ресор и преговарящ за външната политика.


Вчера премиерът изрази увереност, че България ще има "ресор, който хем ще ни харесва, хем е модерен, хем достоен" за нея и "с поне три пъти по-голямо финансиране от досегашното" без да даде повече подробности.


Ако бъде предложена за въпросния позиция, тя ще трябва да се яви на изслушване пред комисията по култура и образование в Европейския парламент, където членове са Андрей Слабаков и Асим Адемов.


Още имена


Според "Политико" ирландецът Фил Хоган се очаква да отговаря за търговската политика на ЕС. Това е любопитно предвид, че покрай страстите за Брекзит и статута на ирландско-британската граница именно кандидатът на Дъблин ще води евентуалните преговори в следващите две години за формата, който трябва да придобият търговските отношения с Обединеното кралство, след като вече е напуснало съюза и единния пазар, напомни в. "Айриш индепендънт".


На чешкия кандидат Вера Йоурова е било предложено порфолио, фокусирано върху въпроси, свързани с демокрацията, включително върховенство на закона, дезинформация, намеса в избори и реч на омразата, като постът е възможно ще има зам.-председателски ранк. Предложението вероятно е част от опитите на Фон дер Лайен да се сближи със страните от Вишеградската четворка – Полша, Унгария, Чехия и Словакия. Някои централноевропейски лидери обвиняват отиващата си комисия, че несправедливо се фокусира върху региона, що се отнася до проверки за върховенството на закона. Според източник Фон дер Лайен иска някой от бивша комунистическа страна от Централна и Източна Европа за тази позиция.


В бюлетина на "Агенция Европа" се описва, че според информацията досега в структурата на комисията "Фон дер Лайен" ще има двама равнопоставени зам.-председатели - социалистът Франс Тимерманс и подкрепяната от либералите датчанка Маргрете Вестагер. Те вероятно ще са с новия статут на изпълнителен зам.-председатели (или вицепрезидент), за да се "издигнат" над зам.-председателя Жозеп Борел, върховен представител на ЕС по външните работи и сигурността. В списъка срещу Тимерманс е записано "Климат", а срещу Вестагер - "Цифрова икономика" (близък до досегашния ресор на Мария Габриел).


"Гардиън" отбелязва, че изборът на Унгария за еврокомисар ще се сблъска с трудности в Европейския парламент, след като евродепутати предупредиха, че проблемите на Будапеща с върховенството на закона не може да бъдат игнорирани.


Фотогалерия: Кой се опитва да влезе в Комисията "Фон дер Лайен" >


Номинираният Ласло Трочани, описван като изпълнител на волята на премиера Виктор Орбан, бе унгарски правосъден министър от 2014 г. докато не беше избран за евродепутат през май. Архитект на плановете за нова система от съдилища в страната, той е критикуван, че ограничава правомощията на съдебната система. Докато бе министър въведе серия от закони, предизвикали правни конфликти с Европейската комисия, към която сега смята да се присъедини. Съблюдаваше законодателството, криминализиращо помощта за бежанци, и мерките, довели до изгонването на Централноевропейския университет от Будапеща.


В "подлежащият на промени" вариант на "Агенция Европа" отчетливо се вижда, че западни и северни държави в ЕС взимат още ключови ресори като "Бюджет" (Белгия), "Икономика и финанси" (Финландия), "Вътрешен пазар" (Италия), "Финансови услуги" (Люксембург). От източноевропейците по-влиятелни се очертават поляците ("Земеделие"), румънците ("Транспорт"), латвийците ("Енергетика"), словаците ("Сигурност"). Унгарците, които настойчиво искаха "Разширяване и отношение със съседите", в този вариант са поставени в "Хуманитарна помощ". Чехите, които очакваха някакъв цифров сектор, са посочени с новия и неизвестен като съдържание ресор "Върховенство на закона".


Какво следва?


За разлика от Съвета на ЕС и Европейския парламент, където членовете се избират пряко, еврокомисарите трябва да следват сложна процедура, за да встъпят в длъжност, отбелязва EUobserver.


Фон дер Лайен ще е първата жена, председател на еврокомисията. Тя трябва да заеме поста на 1 ноември 2019 г. за петгодишен мандат с екип от 26 комисари. Срокът за номинации за еврокомисари изтече на 26 август, като Великобритания заяви, че няма да има представител в ЕК заради Брекзит.


Урсула фон дер Лайен и Бойко Борисов

© Reuters

Урсула фон дер Лайен и Бойко Борисов


Целта на Фон дер Лайен да има баланс на половете стана възможна и сега се очертава Комисия с 13 жени (заедно с нея) и 14 мъже. В предишната администрация на Жан-Клод Юнкер имаше девет жени от общо 28 комисари.


Преди да встъпи в длъжност новата Европейска комисия, от 30 септември до 8 октомври Европейският парламент ще проведе публични изслушвания, за да оцени кандидатите. Всеки кандидат ще трябва да премине през тричасово изслушване пред комисията, отговаряща за определеното за него портфолио. При тази процедура може да се стигне до оттегляне на даден кандидат или промяна на портфолиото му.


След изслушванията отговорните комисии ще изпратят оценките си на председателя на Европарламента Давид Сасоли.


Когато приключи процесът, целият "колеж" от 27 нови комисари, включително зам.-председателите и върховния представител за външната политика и сигурността, трябва да бъде одобрен от Европейския парламент по време на сесията му през октомври в Страсбург.Ако Европарламентът не одобри комисията, трябва да се направят промени, преди да се проведе повторно гласуване. Говорител на ЕС обаче отбеляза, че на практика парламентът не гласува за новата комисия, освен ако няма абсолютна сигурност за успех.


След като парламентът даде одобрението си, Европейският съвет официално ще назначи Европейската комисия с квалифицирано мнозинство – 72% от държавите членки, представляващи най-малко 65% от населението на ЕС.


Обикновено месец по-късно всички членове на еврокомисията трябва да положат клетва в Съда на ЕС в Люксембург, обещавайки да спазват договорите на ЕС.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK