Габриел ще ръководи един мегаресор, заяви председателят на Народното събрание

Цвета Караянчева

© Анелия Николова

Цвета КараянчеваМария Габриел получава много важен ресор, много голям, което е отношение към България и към госпожа Габриел персонално. Това коментира председателят на Народното събрание Цвета Караянчева пред журналисти в Брюксел. По-рано днес се разбра, че Габриел ще отговаря за "Иновации и младеж".


По думите на Караянчева тя ще ръководи един "мегаресор", обединяващ две генерални дирекции и с изключително голям бюджет. Иновациите са бъдещето, образованието, младите хора, това е едно продължение на нейния ресор, допълни председателят на парламента, като изрази увереност, че Габриел ще се справи.


В Брюксел еврокомисарят коментира, че да предложеният й нов ресор е признание за България. По думите на Мария Габриел е било важно в новия ѝ ресор да са включени много от нещата, които е свършила през изминалия си мандат. Според нея "в голяма част запазва контрол върху досегашния си ресор". Тя добави, че всичко, свързано със суперкомпютри, дигитални и иновационни хъбове, както и киберсигурността, досега се финансирало по програма "Хоризонт 2020", чийто наследник ще е програмата "Хоризонт Европа", която ще е под нейно ръководство.


Повод за посещението на Караянчева в Брюксел е официална церемония в Европейския парламент за отбелязване на 140-ата годишнина от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция. Тя и председателят на Европейския парламент Давид Сасоли ще открият в изложбено пространство "Атанас Буров" изложбата "140 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK