Решението да има комисар за съхраняване на европейския начин на живот породи полемика

Урсула фон дер Лайен

© Reuters

Урсула фон дер ЛайенБъдещият председател на Европейската комисия, германката Урсула фон дер Лайен, постави началото на полемика вчера, като направи връзка между миграцията и "съхраняването на европейския начин на живот", отбелязва "Франс прес". Именно "съхраняването на европейския начин на живот" е новото име на ресора, с който е натоварен гъркът Маргаритис Схинас и в който попада и свръхделикатният въпрос за миграцията.


Гърция, която е на първа линия на притока на мигранти, номинира Схинас за еврокомисар и той бе предложен да е един от заместник-председателите на новата ЕК, която ще започне работа на 1 ноември.


Вчера, когато Фон дер Лайен обяви точното наименование на кръга от въпроси, с които той ще се занимава, то породи любопитството на журналистите в залата за пресконференции, които искаха да разберат какво точно се крие зад него.
Наименованията на ресорите на вицепрезидентите идват всичките от политическата програма, представена пред Европейския парламент, поясни тогава Урсула фон дер Лайен на журналистите. "Нашият европейски начин на живот е да се придържаме здраво към нашите ценности. Красотата на достойнството на всяко човешко същество е една от най-големите ценности", допълни тя, помолена да аргументира връзката между наименованието на ресора и миграционното досие.


В програмата си германката развива един от приоритетите си, а именно "защитата на нашия европейски начин на живот". Този приоритет е развит в няколко категории, сред които правовата държава, вътрешната сигурност, като има и акцент, поставен върху "солидните граници и нов подход по миграционния въпрос". Но наименованието породи известен смут, особено сред политическите противници на Европейската народна партия, семейството на консервативната десница, от което произхожда Фон дер Лайен.


Според съпредседателя на групата на Зелените в ЕП Ска Келер е плашещо предложението за ресор за съхраняване на европейския начин на живот, включващо миграцията и защитата на границите. "Надяваме се, че председателят Фон дер Лайен не вижда противоречие между подкрепата за бежанците и европейските ценности", каза Келер.


Нейният британски колега от групата на социалдемократите Клод Мораес заяви, че наименованието поражда истински проблем сред групата му и каза, че ресор с подобно име не може да съществува.


Говорителят на "Амнести интернешънъл" Щефан Шиманович съзря използване на риториката на крайната десница в наименованието, а именно свързването на миграцията със сигурността и навеждане на мисълта, че мигрантите застрашават европейския начин на живот. Той каза, че по този начин наименованието изпраща пораждащо безпокойство послание.


В отговор на тези коментари говорител на Фон дер Лайен препоръча на хората да се позаинтересуват какво има в самия ресор и какви са проектите, свързани с това наименование.


"Съхраняването на европейския начин на живот препраща към европейските ценности, а именно толерантността, приема и убежището", обясни пък източник от обкръжението й. /БТА


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK