Осем спешни предизвикателства пред Урсула фон дер Лайен

Урсула фон дер Лайен

© Reuters

Урсула фон дер ЛайенОт реформата на правилата за предоставяне на убежище до Брекзит и търговското напрежение със САЩ - спешни проблеми очакват бъдещия председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.


Въглеродна неутралност до 2050 г.


Урсула фон дер Лайен обещава "зелен пакт", в който ще бъде включено "първото европейско законодателство за климата" с цел да се конкретизира целта за постигане на климатична неутралност до 2050 г., с която обаче за момента са се ангажирали само 24 страни членки от 28.


Тя подкрепя и по-амбициозна цел на намаляване на емисиите на въглероден диоксид с 50 и дори с 55 на сто до 2030 година.
Фон дер Лайен предлага също част от Европейската инвестиционна банка да бъде трансформирана в "Европейска банка за климата" и предвижда план за поддържане на инвестициите на равнище 1000 милиарда евро за следващите 10 години.


Миграцията


По този предизвикващ конфликти въпрос Урсула фон дер Лайен иска да предложи "нов договор за миграцията и убежището". Става дума за по-добро разпределение на усилията в ЕС и преди всичко за оказване на по-голяма помощ на страните като Италия, Испания и Гърция, които са на първа линия при пристигането на мигранти.


Фон дер Лайен иска да поднови дискусиите за реформата на споразумението от Дъблин, който в момента поверява обработката на молбите за убежище на страните, в които мигрантите пристигат.


Тя иска и да ускори подсилването на европейската агенция за опазване на морските и сухопътни граници "Фронтекс", като броят на служители й достигне 10 000 още през 2024 г. вместо през 2027 година.


Информационни технологии


Очаква се екипът на Фон дер Лайен да продължи борбата срещу неограниченото влияние на американските информационни гиганти, започната по време на мандата на Комисията Юнкер.


Възможно е тя да създаде нови правила, които биха дали на Брюксел по-широки правомощия в областта на защитата на неприкосновеността на личния живот и борбата с речта на омразата.


Нова раздяла с Лондон?


Урсула фон дер Лайен би трябвало да встъпи в длъжност в първия ден, в който Европейският съюз няма да включва Великобритания. На теория. Макар че британският премиер Борис Джонсън се бори страната му да напусне ЕС на 31 октомври каквото и да се случи, британският парламент ясно му даде да разбере, че ако не бъде сключено споразумение за напускане, той трябва да поиска ново отлагане.


След като изтеглянето на Великобритания от ЕС влезе в сила, новата комисия ще бъде натоварена с преговорите за бъдещите отношения с Лондон - дискусия, чийто плавен ход зависи от условията на раздялата.


Търговско напрежение


Следващата Комисия ще се опита да запази търговското примирие, сключено със САЩ начело с Доналд Тръмп, който все още заплашва да обложи с мито автомобилната индустрия на Стария континент.


ЕК ще трябва и да се съобразява с общественото мнение, което е все по-зле настроено към международните търговски договори поради санитарни и екологични причини.


В контекста на търговската война между САЩ и Китай, по време на която беше поставена под въпрос Световната търговска организация, ЕС ще се опитва да утвърди статута си на водещ застъпник на свободната търговия.Бюджет на ЕС с реформа на земеделската политика


През есента лидерите на ЕС ще обсъждат бюджета за 2021-2027 г., въпреки че комисията Юнкер би предпочела въпросът да беше приключен преди края на нейния мандат.


Предложението на сегашния екип определя сума от 1.279 милиарда евро за бюджета 2021-2027 г. (в сравнение с 1.087 милиарда за 2014-2020 г. по сегашните цени), с предизвикващи противоречия съкращения в историческите програми на ЕС - Общата селскостопанска политика и кохезионната политика. Новите приоритети са в областта на сигурността и миграцията.


Следващият бюджет се изчислява без Великобритания, която беше нетен вносител, но страните членки вече изразиха неохотата си да увеличат своя принос.


В същото време се обсъжда нова Обща селскостопанска политика за периода след 2020 г., но в момента преговорите са спрени в очакване да се види каква част от бюджета ще й бъде отделена.


Конкуренцията


Новата комисия ще се заеме с реформа на европейските правила за конкуренцията, която искат Париж и Берлин, след като през февруари Брюксел наложи вето на сливането на "Алстом" и Сименс" през февруари.


Целта е, от една страна, да се облекчи създаването на големи европейски фирми на световно равнище, а, от друга, да се адаптират сегашните инструменти към проблема с информационните технологии.


Върховенство на закона и популистки правителства


Комисията на Фон дер Лайен продължава откритите срещу Полша и Унгария процедури. Двете страни са обвинени, че предприемат действия, противоречащи на върховенството на закона, например в съдебната сфера. Отношенията им с Брюксел са обтегнати.


Възходът на популистите в Европа и участието им във властта засилват напрежението и обещават трудни дискусии, особено по въпроса за миграцията. /БТА


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (11)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1663 Неутрално

  УСПЕХ, пожелавам на Урсула Фон Лайден и на ЕК за ужас на рубладжиите и популистите!!!!!

 2. 2 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6128 Весело

  Слуховете за смъртта на ЕС, са силно преувеличени.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 3. 3 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6072 Весело

  Има още един - да минимизира гафовете в самата комисия без тя да изглежда заспала. Реакцията на ЕК, на ЕС трябва да бъде навременна в отговор на събитията по света. Много пъти досега ЕС остава без позиция и така олеква.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 4. 4 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 641 Неутрално

  Става въпрос за евробюрокрация. Със същия патос щеше да се справи със земеделие, транспорт, космически изследвания, спорт, финанси, и т.н. тя е този тип поливалентни политици. От гледна точка на ползите за БГ - като отговаряше за дигитализация да сме прокопсали, да имаме електронно правителство или да сме дигитализирали някой сектор. Същите "ползи" ще имаме и от новото и еврокомисарство.
  В този смисъл не мисля, че има място за смислен дебат по темата дали българския еврокомисар ще се справи.

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 5. 5 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 641 Неутрално

  До коментар [#2] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Напротив, бюрократичните империи са едни от най дълговечните, както ни учи историята. Кремъл не харесва това.

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 6. 6 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1190 Неутрално

  Готвят се да за следващата сесия на дране на европейските граждани.

  Фон дер Лайен - стара аристократка, е заела позиция, Кристин Лагард - с огромен опит в дрането от МВФ се готви да поеме Европейската Централна Банка.

  За официални поводи не се притеснявайте, всичко е измислено, спасяване на климата, спасяване на "бежанци", равенство между половете и т.н. но да се готвите за безкрайно печатане на пари (количествени улеснения), отрицателни лихви, обезценяване на валутите синхронизирано.

 7. 7 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3055 Неутрално

  Франция и Германия запалиха с общи усилия две световни войни и нищо не им пречи отново да подпалят Европа. Добре е, че Великобритания се прегрупира със САЩ като страни, в които демокрацията все още не е изчовъркана отвътре и запълнена с нещо друго. И да, на мен Найджъл Фараж ми прилича на Чърчил по онова време. Сам срещу "акълиите".

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 8. 8 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3055 Неутрално

  Готвят се да за следващата сесия на дране на европейските граждани.Фон дер Лайен - стара аристократка, е заела позиция, Кристин Лагард - с огромен опит в дрането от МВФ се готви да поеме Европейската Централна Банка.За официални поводи не се притеснявайте, всичко е измислено, спасяване на климата, спасяване на "бежанци", равенство между половете и т.н. но да се готвите за безкрайно печатане на пари (количествени улеснения), отрицателни лихви, обезценяване на валутите синхронизирано.
  —цитат от коментар 6 на everlast666


  Комисия на кръга Билдерберг. И не, не е теория на конспирациите. Имат си уеб страница, публикували са списъци на участниците -- четете, бройте, сравнявайте. И си спомнете за кого гласуваха европейците. Не беше за тези.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 9. 9 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3055 Неутрално

  Готвят се да за следващата сесия на дране на европейските граждани.Фон дер Лайен - стара аристократка, е заела позиция, Кристин Лагард - с огромен опит в дрането от МВФ се готви да поеме Европейската Централна Банка.За официални поводи не се притеснявайте, всичко е измислено, спасяване на климата, спасяване на "бежанци", равенство между половете и т.н. но да се готвите за безкрайно печатане на пари (количествени улеснения), отрицателни лихви, обезценяване на валутите синхронизирано.
  —цитат от коментар 6 на everlast666


  И не пропускай увеличените правомощия за борба с езика на омразата, колега. Защото, ако все още не са ни пратили да чукаме камъни задето много приказваме, няма гаранция, че винаги ще е така.

  Пропускаме и МВФ, които в едно докладче бяха предложили да се премахнат парите в брой. Защото, ако ги държите в дюшека, ще имате лихва 0%, докато, ако ви задължат да ги държите в "банката", могат да ви сложат каквато отрицателна лихва си поискат.

  Като излязла от 1984 е тази статия.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 10. 10 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4723 Любопитно

  "Осем спешни предизвикателства пред Урсула фон дер Лайен"

  Най-спешното предизвикателство пред Урсула е въпросът с бежанците и имигрантите идващи към ЕС. Този въпрос не беше решен от предишната ЕК и сега отново излиза на преден план. Според мен първо трябва да се направи общоевропейско законодателсво касаещо тази тематика, то да бъде по-рестриктивно от настоящето. Да се предложат някакви квоти, които да не са просто за ЕС, а нещо повече, да касаят всички големи държави. Ако те откажат да приемат бежанци то и ние трябва да спрем да правим това. Не може и не справедливо повечето от тях да идват в ЕС, а други големи държави като САЩ, Канада, Австралия, Русия, Китай, Бразилия и т.н. да не приемат никого. Проблема с бежанските вълни е глобален проблем и изисква глобално решение.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 11. 11 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2006 Неутрално

  Има ли въобще длъжност извън живот на социални помощи без предизвикателства - краткия отгвор е НЕ.
  Колкото по-висока длъжност, толкова по големи са те, но и аз и желая успех.
  По принцип жените са по-събрани и дори и да не извършат велики дела, управляват по-рационално и в полза на общността.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK