Комисията на Фон дер Лайен: високи амбиции и странни позиции

Урсула фон дер Лайен

© Reuters

Урсула фон дер ЛайенВ очите на Урсула фон дер Лайен в следващата Европейска комисия ще има баланс на половете, тя ще бъде "геополитическа" и ще действа като "пазител на мултилатеризма".


Може би подходящо за комисия, оглавявана от бивш германски министър на отбраната, тя освен това ще бъде силно дефанзивна – с изпълнителен зам.-председател за борбата срещу климатичните промени, втори за борбата с корпоративната хегемония на американските технологични гиганти, и други, отдадени на съхраняването на "нашия европейски начин на живот" и на "една по-силна Европа в света", пише "Политико".


Фон дер Лайен, първата жена председател на институцията, представи екипа си от комисари вчера. В него има исторически, почти перфектен баланс на половете, като жените са 13 от общо 27 еврокомисари. В бъдещата комисия ще има позиции, замислени да се справят със спешни политически предизвикателства, някои с абсурдно амбициозни, дори помпозни наименования.
Маргрете Вестагер от Дания ще е изпълнителен зам.-председател по "Европа в цифровата епоха", а Валдис Домбровскис, бивш латвийски премиер, ще бъде изпълнителен зам.-председател "по икономиката в интерес на хората".


Номинираните от Фон дер Лайен трябва да бъдат утвърдени от Европейския парламент и за някои от тях се очертава изпитът да е строг предвид твърденията за техни нарушения в миналото. Например Силви Гулар от Франция, която бе разпитана от френската полиция по случай със злоупотреба с еврофондове, Рована Плумб от Румъния, замесена в корупционен случай през 2017 г., и полякът Януш Войчеховски, разследван от Европейската служба за борба с измамите.


Ще има общо осем зам.-председатели на Европейската комисия – трима изпълнителни зам.-председатели, като холандецът Франс Тимерманс е определен за "пръв зам.-председател", който ще замества Фон дер Лайен при отсъствие, и още петима зам.-председатели.


При обявяването на екипа й Фон дер Лайен подчерта, че ранговете и старшинството не са нейни приоритети. "Имаме структура, която се фокусира върху задачи, не върху йерархии", каза тя пред репортери в Брюксел. "Трябва да можем да дадем решения на най-важните въпроси бързо и решително. Искам тази Европейска комисия да бъде гъвкава, модерна", допълни Фон дер Лайен, определяйки я като "геополитическа комисия" и "пазител на мултилатеризма".Сред номинираните има 13 жени – скок в сравнение с досегашната еврокомсия, в която дамите бяха осем, и огромна промяна в институцията, в която между 1985 и 1988 няма абсолютно никакви жени.


Огромните отговорности като съхраняването на европейския начин на живот идват с къде-къде по-земна отплата. Ако бъдат одобрени, комисарите ще получават основна заплата от най-малко 270 хил. евро на година, плюс надбавки, като тези на високи позиции ще получават още повече.


Предложените от Фон дер Лайен позиции отразяват някои доста амбициозни цели.


Тимерманс например ще отговаря за "европейска зелена сделка", целяща да подсили политиките на ЕС за борба с климатичните промени.


Вестагер не само ще отговаря за дигитализацията, но и ще запази сегашната си позиция на комисар по конкуренцията, която й навлече критики от президента на САЩ Доналд Тръмп, наричащ я "данъчна дама".


В ярък контраст с комисията "Юнкер" жените сега ще са на много от най-могъщите позиции.


Например Вера Йоурова от Чехия, която ще бъде зам.-председател за ценностите и прозрачността, Гулар, бивш френски министър на отбраната, ще поеме портфолиото за вътрешния пазар и ще надзирава Генерална дирекция, отговаряща за отбрана, индустрия и Космос. Хърватката Дубравка Шуица, бивш кмет на Дубровник, ще е зам.-председател за демокрацията и демографията, а Кадри Симсон от Финландия – еврокомисар по енергетиката.


Вера Йоурова

© Associated Press

Вера Йоурова


Изборът на Йоурова, представител на една от страните от Вишеградската група, има специално значение предвид все още тлеещото напрежение между Брюксел и две от тези държави (Полша и Унгария) заради проблеми с върховенството на закона и демокрацията.


Фон дер Лайен, изглежда, изпрати послание и към Великобритания, като номинира Фил Хоган от Ирландия, досега комисар по земеделието, за търговски еврокомисар. Така той ще стане лицето на масата за преговори, ако и когато Великобритания успее да осъществи Брекзит и започне разговори с ЕС за ново търговско споразумение.


Сред другите мъже в екипа Жозеп Борел, в момента испански външен министър, ще бъде върховен представител за външната политика - решение, взето от Европейския съвет.


Бившият италиански премиер Паоло Джентилони ще отговаря за икономиката, а Дидие Рейндерс, в момента външен министър на Белгия, ще заеме поста на Йоурова и ще бъде еврокомисар по правосъдието.


Разместване


Предлагайки осем зам.-председатели, включително и трима изпълнителни зам.-председатели, Фон дер Лайен несъмнено ще се изправи пред въпроса дали е създала колеж с твърде много шефове, особено след като реши Домбровскис да е трети изпълнителен зам.-председател - нещо, което лидерите на ЕС не предвиждаха, когато я номинираха за наследник на Жан-Клод Юнкер през юли.


Тогава лидерите предложиха по-висши позиции за Тимерманс, социалдемократ, и за Вестагер, подкрепяна от либералите, като част от внимателно разработен пакет за ръководните постове, който да балансира това, че Европейската народна партия поема председателския пост.


Валдис Домбровскис

© Reuters

Валдис Домбровскис


Но в отговор на въпрос на "Политико" Фон дер Лайен каза, че съветът не е определил никого от Централна и Източна Европа за лидерска позиция и тя е трябвало да реши това, издигайки Домбровскис. Отбеляза, че председателите на комисията, съвета и парламента представляват основните проевропейски групи (дясноцентристката Европейска народна партия, лявоцентристката Социалисти и демократи и либералната "Обнови Европа") и че всяка от тези три партии има по един изпълнителен зам.-председател в ЕК. "Като председател съм свободна да реша. Това направих", допълни тя.


Позициите в предложения от нея колеж на комисарите са фокусирани повече върху политически теми и не толкова върху отразяването на отделите на комисията (познати като генерални дирекции).


От всички креативни и необичайни титли, които Фон дер Лайен предложи, може би най-любопитна е тази на зам.-председателя за "съхраняване на европейски начин на живот" Маргаритис Схинас от Гърция.


Маргаритис Схинас

© European Commision

Маргаритис Схинас


Фон дер Лайен обясни, че Схинас трябва да отговаря за миграцията, включително за пораждащата сериозни спорове промяна на правилата на блока за предоставяне на убежище.


Решението й обаче предизвика полемика. "Надяваме се, че председателят Фон дер Лайен не вижда противоречие между подкрепата за бежанците и европейските ценности", каза съпредседателят на групата на Зелените в ЕП Ска Келер. Нейният британски колега от групата на социалдемократите Клод Мораес заяви, че наименованието поражда истински проблем сред групата му и каза, че ресор с подобно име не може да съществува.


Под натиск


Пресконференцията на Фон дер Лайен вчера бе най-дългото й публично представяне след одобрението й от европарламента през юли.


Тя отговаряше свободно на въпроси на английски, френски и немски език. Единственото й оплакване бе, че някои репортери задаваха толкова много въпроси, понякога с по няколко части, че не винаги успяваше да ги проследи.


Макар някои въпроси да бяха за по-широките й цели за ЕС, голяма част се отнасяха за отделни кандидати. Тя бе питана няколко пъти за поляка Войчеховски. По думите й разследването на ОЛАФ срещу него е независимо и ще протече нормално. Това обаче вероятно не бе особено удобен въпрос за бъдещия председател, срещу която все още се води парламентарно разследване за начина, по който министерството на отбраната на Германия е раздавало апетитни поръчки.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK