Комисията на Фон дер Лайен: високи амбиции и странни позиции

Урсула фон дер Лайен

© Reuters

Урсула фон дер ЛайенВ очите на Урсула фон дер Лайен в следващата Европейска комисия ще има баланс на половете, тя ще бъде "геополитическа" и ще действа като "пазител на мултилатеризма".


Може би подходящо за комисия, оглавявана от бивш германски министър на отбраната, тя освен това ще бъде силно дефанзивна – с изпълнителен зам.-председател за борбата срещу климатичните промени, втори за борбата с корпоративната хегемония на американските технологични гиганти, и други, отдадени на съхраняването на "нашия европейски начин на живот" и на "една по-силна Европа в света", пише "Политико".


Фон дер Лайен, първата жена председател на институцията, представи екипа си от комисари вчера. В него има исторически, почти перфектен баланс на половете, като жените са 13 от общо 27 еврокомисари. В бъдещата комисия ще има позиции, замислени да се справят със спешни политически предизвикателства, някои с абсурдно амбициозни, дори помпозни наименования.
Маргрете Вестагер от Дания ще е изпълнителен зам.-председател по "Европа в цифровата епоха", а Валдис Домбровскис, бивш латвийски премиер, ще бъде изпълнителен зам.-председател "по икономиката в интерес на хората".


Номинираните от Фон дер Лайен трябва да бъдат утвърдени от Европейския парламент и за някои от тях се очертава изпитът да е строг предвид твърденията за техни нарушения в миналото. Например Силви Гулар от Франция, която бе разпитана от френската полиция по случай със злоупотреба с еврофондове, Рована Плумб от Румъния, замесена в корупционен случай през 2017 г., и полякът Януш Войчеховски, разследван от Европейската служба за борба с измамите.


Ще има общо осем зам.-председатели на Европейската комисия – трима изпълнителни зам.-председатели, като холандецът Франс Тимерманс е определен за "пръв зам.-председател", който ще замества Фон дер Лайен при отсъствие, и още петима зам.-председатели.


При обявяването на екипа й Фон дер Лайен подчерта, че ранговете и старшинството не са нейни приоритети. "Имаме структура, която се фокусира върху задачи, не върху йерархии", каза тя пред репортери в Брюксел. "Трябва да можем да дадем решения на най-важните въпроси бързо и решително. Искам тази Европейска комисия да бъде гъвкава, модерна", допълни Фон дер Лайен, определяйки я като "геополитическа комисия" и "пазител на мултилатеризма".Сред номинираните има 13 жени – скок в сравнение с досегашната еврокомсия, в която дамите бяха осем, и огромна промяна в институцията, в която между 1985 и 1988 няма абсолютно никакви жени.


Огромните отговорности като съхраняването на европейския начин на живот идват с къде-къде по-земна отплата. Ако бъдат одобрени, комисарите ще получават основна заплата от най-малко 270 хил. евро на година, плюс надбавки, като тези на високи позиции ще получават още повече.


Предложените от Фон дер Лайен позиции отразяват някои доста амбициозни цели.


Тимерманс например ще отговаря за "европейска зелена сделка", целяща да подсили политиките на ЕС за борба с климатичните промени.


Вестагер не само ще отговаря за дигитализацията, но и ще запази сегашната си позиция на комисар по конкуренцията, която й навлече критики от президента на САЩ Доналд Тръмп, наричащ я "данъчна дама".


В ярък контраст с комисията "Юнкер" жените сега ще са на много от най-могъщите позиции.


Например Вера Йоурова от Чехия, която ще бъде зам.-председател за ценностите и прозрачността, Гулар, бивш френски министър на отбраната, ще поеме портфолиото за вътрешния пазар и ще надзирава Генерална дирекция, отговаряща за отбрана, индустрия и Космос. Хърватката Дубравка Шуица, бивш кмет на Дубровник, ще е зам.-председател за демокрацията и демографията, а Кадри Симсон от Финландия – еврокомисар по енергетиката.


Вера Йоурова

© Associated Press

Вера Йоурова


Изборът на Йоурова, представител на една от страните от Вишеградската група, има специално значение предвид все още тлеещото напрежение между Брюксел и две от тези държави (Полша и Унгария) заради проблеми с върховенството на закона и демокрацията.


Фон дер Лайен, изглежда, изпрати послание и към Великобритания, като номинира Фил Хоган от Ирландия, досега комисар по земеделието, за търговски еврокомисар. Така той ще стане лицето на масата за преговори, ако и когато Великобритания успее да осъществи Брекзит и започне разговори с ЕС за ново търговско споразумение.


Сред другите мъже в екипа Жозеп Борел, в момента испански външен министър, ще бъде върховен представител за външната политика - решение, взето от Европейския съвет.


Бившият италиански премиер Паоло Джентилони ще отговаря за икономиката, а Дидие Рейндерс, в момента външен министър на Белгия, ще заеме поста на Йоурова и ще бъде еврокомисар по правосъдието.


Разместване


Предлагайки осем зам.-председатели, включително и трима изпълнителни зам.-председатели, Фон дер Лайен несъмнено ще се изправи пред въпроса дали е създала колеж с твърде много шефове, особено след като реши Домбровскис да е трети изпълнителен зам.-председател - нещо, което лидерите на ЕС не предвиждаха, когато я номинираха за наследник на Жан-Клод Юнкер през юли.


Тогава лидерите предложиха по-висши позиции за Тимерманс, социалдемократ, и за Вестагер, подкрепяна от либералите, като част от внимателно разработен пакет за ръководните постове, който да балансира това, че Европейската народна партия поема председателския пост.


Валдис Домбровскис

© Reuters

Валдис Домбровскис


Но в отговор на въпрос на "Политико" Фон дер Лайен каза, че съветът не е определил никого от Централна и Източна Европа за лидерска позиция и тя е трябвало да реши това, издигайки Домбровскис. Отбеляза, че председателите на комисията, съвета и парламента представляват основните проевропейски групи (дясноцентристката Европейска народна партия, лявоцентристката Социалисти и демократи и либералната "Обнови Европа") и че всяка от тези три партии има по един изпълнителен зам.-председател в ЕК. "Като председател съм свободна да реша. Това направих", допълни тя.


Позициите в предложения от нея колеж на комисарите са фокусирани повече върху политически теми и не толкова върху отразяването на отделите на комисията (познати като генерални дирекции).


От всички креативни и необичайни титли, които Фон дер Лайен предложи, може би най-любопитна е тази на зам.-председателя за "съхраняване на европейски начин на живот" Маргаритис Схинас от Гърция.


Маргаритис Схинас

© European Commision

Маргаритис Схинас


Фон дер Лайен обясни, че Схинас трябва да отговаря за миграцията, включително за пораждащата сериозни спорове промяна на правилата на блока за предоставяне на убежище.


Решението й обаче предизвика полемика. "Надяваме се, че председателят Фон дер Лайен не вижда противоречие между подкрепата за бежанците и европейските ценности", каза съпредседателят на групата на Зелените в ЕП Ска Келер. Нейният британски колега от групата на социалдемократите Клод Мораес заяви, че наименованието поражда истински проблем сред групата му и каза, че ресор с подобно име не може да съществува.


Под натиск


Пресконференцията на Фон дер Лайен вчера бе най-дългото й публично представяне след одобрението й от европарламента през юли.


Тя отговаряше свободно на въпроси на английски, френски и немски език. Единственото й оплакване бе, че някои репортери задаваха толкова много въпроси, понякога с по няколко части, че не винаги успяваше да ги проследи.


Макар някои въпроси да бяха за по-широките й цели за ЕС, голяма част се отнасяха за отделни кандидати. Тя бе питана няколко пъти за поляка Войчеховски. По думите й разследването на ОЛАФ срещу него е независимо и ще протече нормално. Това обаче вероятно не бе особено удобен въпрос за бъдещия председател, срещу която все още се води парламентарно разследване за начина, по който министерството на отбраната на Германия е раздавало апетитни поръчки.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2786 Неутрално

  Вече ги коментирахме, не е нужно да я превръщаме във втора Мая Манолова... 30 пъти на ден едно и също.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 2. Имаше ли микрофони или бяха демонтирани?

  Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
 3. 3 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5843 Весело

  Изслушването в Европарламента ще бъде много интересно :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 4. 4 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1662 Неутрално

  “...в следващата Европейска комисия ще има баланс на половете, тя ще бъде "геополитическа...".

  Хм
  Балансът на половете не съм сигурен, че е от жизнена важност.
  А за да си истински геополитическо играч, трябва да имаш армия. Дали ще ѝ стиска на Урсула да се емнципира от НАТО?

 5. 5 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2686 Неутрално

  Абе то навремето Работническо дело така не ни информираше за промените в политбюро на КПСС в Москва, както сега Дневник ни информира за всяко нещо в Брюксел. :)

 6. 6 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 544 Неутрално

  Няма нишо странно, в XXI век всичко се променя и ще се променя !

 7. 7 Профил на Пламен Данаилов
  Пламен Данаилов
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Гинеколожка, бивш министър на Вермахта уволнена поради некадърност на която мечтата е еврокомисарите да са половината жени. Меркел - партиен секретар от ГДР. Бойко - телохранител на Т. Живков.

 8. 8 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2786 Неутрално

  Гинеколожка, бивш министър на Вермахта уволнена поради некадърност на която мечтата е еврокомисарите да са половината жени. Меркел - партиен секретар от ГДР. Бойко - телохранител на Т. Живков.
  —цитат от коментар 7 на Пламен Данаилов


  Аристократка, начело на ЕС противно на резултатите от изборите, и твърдо решена да води Европа в точно обратната посока на тази, пожелана от избирателите.

  Това в Англия и в САЩ го няма. Гласуваш и получаваш това, за което е гласувало мнозинството. Ама три години вече мрънкат -- мрънкат, но е факт и се спазва.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 9. 9 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5242 Неутрално

  Трябваше на ЕС някой като Фон дер Лайен да ги размърда малко и извади от летаргията. Дано се получи

 10. 10 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2488 Весело

  Сериозно ли някои си въобразяват, че мнението на Урсула фон дер Лайен за кандитатите и ресорите им е било решаващо !?
  Ха........ха !!!!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 11. 11 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2918 Неутрално

  С Марийка ще станата още по високи ,дълбоки и.......

 12. 12 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 346 Неутрално

  “Например Силви Гулар от Франция, която бе разпитана от френската полиция по случай със злоупотреба с еврофондове, Рована Плумб от Румъния, замесена в корупционен случай през 2017 г., и полякът Януш Войчеховски, разследван от Европейската служба за борба с измамите.”

  Без коментар.

  Мърфи е оптимист!
 13. 13 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 346 Неутрално

  “Това обаче вероятно не бе особено удобен въпрос за бъдещия председател, срещу която ....”
  Дневник, в БГ език съществителните се съгласуват с местоименията по РОД и число. “Председател, според коЯто НЯМА! Има “председател, според коЙто. И в БГ език има дума председателКА. Кой ви даде право да я задраскате?

  Мърфи е оптимист!
 14. 14 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2686 Неутрално

  Няма нишо странно, в XXI век всичко се променя и ще се променя !
  —цитат от коментар 6 на LiberalToTheBones


  Към по-добро или към по-лошо? ;)

  Или квото дойде? Само да не стане "Ние каква я мислихме, тя каква стана". :)

 15. 15 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 1615 Весело

  Борис Джонсън ще и скЪса на тая прашките !

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 16. 16 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 379 Неутрално

  Около нея все хора,които са "отщипали" от тук,от там по нещичко за тях си за още някои друг.

 17. 17 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Имаше ли микрофони или бяха демонтирани?
  —цитат от коментар 2 на There is Voise of Amerika Says Edgar Hoover


  Сао идиоти използват микрофони при настоящите технологии, кашпировски! Мирно. равнис, и бегом в катуна!м

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 18. 18 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Борис Джонсън ще и скЪса на тая прашките !
  —цитат от коментар 15 на Dark Avenger: който не ме харесва, не е БЪЛГАРИН !


  Познавате ли ги ? Съществуват ли?

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 19. 19 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Сериозно ли някои си въобразяват, че мнението на Урсула фон дер Лайен за кандитатите и ресорите им е било решаващо !?Ха........ха !!!!
  —цитат от коментар 10 на 'ΕΡΕΒΟΣ


  Явно така си мислят, но това си е за тяхна сметка. Въпросът е, дали Вие познавате някой от назначените, и защо се мислите за по-добри от когото и да било? А какво прави тях по-добри от когото и да било, за мен си остава загадка.

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 20. 20 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1814 Неутрално

  Онова, което прави най-силно впечатление е, че наука, образование и култура не присъстват в явен вид в наименованията на еврокомисарите и трябва да гадаем къде точно са се скрили тези термини всред енигмите на предложената бюрокрация. Това безспорно е голям принос на председателката в по-нататъшното пост-модернистично объркване на народите. Като прибавим и биологичното начало, издигнато като основен политически фактор, нацизмът в новата си форма, пременен като пост-модернизъм, придобива все по-завършен управленски вид. Към това, че мъжете били жени и, че истината не била нищо друго освен invention and a metaphor, сега се добавя и функционална херметизация на самата система на глобално управление, за да е нясно всеки извън вътрешния кръг на това управление, че не му е работа да се занимава с каквото и да било, свързано със съществените монархически въпроси на Европейския съюз. Гледайте си собствения малък животец, разхождайте се в парка, ходете на почивка, отглеждайте децата си, хранете се добре, спортувайте, изхвърляйте боклука разделно и не се морете да мислите, че гласът ви има по-голямо значение от това да легитимира людете, предложените ви за управленци. Има кой да мисли за важните неща, не е ваша работа.

  Даже и това, че предаването на ключовият пост в еврокомисията, изразяващ основната дейност на въпросната комисия, имаща за задача да оформя идеологическата канаваца на съюза, е по-скоро монархическо благоволение, предвид на нацисткия пост-модернистичен подход при формирането на комисията, отколкото сериозно намерение да се предостави такава власт на Мария Габриел. Нали никой не си мисли, съдейки от това, което е видимо, че Мария Габриел е минала покрай това да е някакъв голям идеолог. Освен, ако не е някой таен гений, за който досега не сме знаели и изведнъж, вземем че се потресем, когато внезапно реши да ни го демонстрира. Но, чудеса стават и на нас не ни остава нищо друго, освен да тръпем в очакване.

  Добре започва еврокомисията. Всякакви ала-бала и празни приказки за демокрация (нелибералната демокрация на Орбан върши черната работа добре в такова milieu, как да пропусне да я прегърне председателката) са загърбени и истинските цветове на онова, което се нарича власт са ни представени черно на бяло, съвсем честно и почтено.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK