Най-малко българи в ЕС смятат климатичните промени за най-сериозния проблем на света

Най-малко българи в ЕС смятат климатичните промени за най-сериозния проблем на света

© ReutersЕдва 10% от българите (на последно място в Европейския съюз) смятат, че климатичните промени са най-сериозният проблем пред света като цяло. Малко повече (11%) от гражданите на Латвия, Гърция, Хърватия и Румъния са на това мнение. В ЕС най-голям процент хора (50 на сто) смятат, че климатичните промени са най-сериозният проблем пред света, в Швеция. Тя е следвана от Дания (47%), Малта и Финландия (и двете по 33%), показват резултатите от проучване на Евробарометър.Двадесет и три процента от гражданите на ЕС и 10% от българите смятат измененията на климата за второто най-голямо предизвикателство пред света. На първо място всички поставят бедността, гладът и недостигът на питейна вода (27% в ЕС; 23% в България). На трето място е посочен международният тероризъм (15 на сто от хората в ЕС и 25 на сто от българите). Следват икономическата ситуация (12% в ЕС и 15% в България), въоръжените конфликти (8% в ЕС и 11% в България), нарастващото световно население (7% в ЕС и 3% в България), разпространението на ядрени оръжия (4% в ЕС, 6% в България), разпространението на инфекциозни болести (3% в ЕС, 4% в България).


Попитани кой според тях в ЕС е отговорен за справяне с климатичните промени, най-много българи (51%) казват бизнесът и индустрията (същият процент е и в ЕС), следват правителствата (48%; 55% в ЕС), Европейският съюз (39%; 49% в ЕС), регионалните и местните власти (29%; 33% в ЕС), групи за защита на околната среда (26%; 28% в ЕС), "Аз лично" (18%; 36% в ЕС). България е сред страните, в които най-малко хора дават отговора "Аз лично", наред с Чехия (19%), Унгария (18%) и Полша (17%).
На въпрос "Вие лично предприемали ли сте някакви действия за борба с климатичните промени през последните шест месеца" 32% от българите отговарят с "Да". По-малък е процентът на далите такъв отговор единствено в Румъния (29%). "Не" в България отговарят 56%, а "Не знам" - 12% - най-много в ЕС.


Макар общо в ЕС 60% от респондентите да казват, че те лично са предприели действия за борба с климатичните промени през последните шест месеца, когато са питани за специфични действия, почти всички (93%) отговарят, че са предприели поне едно лично действие, подпомагащо борбата с климатичните промени. В България процентът на далите този отговор е най-ниският в ЕС – 75%. Малко преди нея е Румъния – 79%.


Попитани "Кои от изброените действия, ако има такива, се отнасят за вас", най-много българи (46%) отговарят "Когато купувате нов домакински уред, по-ниското потребление на енергия е важен фактор за избора ви" (48% в ЕС). Следват отговорите "Опитвате се винаги, когато е възможно, да намалите консумацията си на артикули, които се изхвърлят след употреба, например найлонови торбички от супермаркета, продукти с прекалено много опаковки (35% в България, 62% в ЕС), "Направили сте добра изолация на дома си, за да намалите консумацията на енергия" (31% в България; 24% в ЕС), "Опитвате се да намалите отпадъците си и редовно ги разделяте за рециклиране" (30% в България; 75% в ЕС), като България е последна по процент хора, дали този отговор. Последна (заедно с Румъния) е и по отговора "Опитвате се винаги, когато е възможно, да намалите консумацията си на артикули, които се изхвърлят след употреба".


Едва 2% (отново последна в ЕС, заедно с Гърция) взимат предвид въглеродния отпечатък на покупките си и понякога приспособяват спрямо това пазаруването си (18% в ЕС).


Само 2% взимат предвид въглеродния отпечатък на транспорта си, когато планират почивка и пътувания на по-дълги разстояния. При 12% в ЕС България отново е последна при този отговор, заедно с Гърция и Словакия (също по 2%).


Най-много хора в България (22%) казват, че не са предприели нито едно от действията (кои са всичките действия вижте в прикачения файл за страната).


Между март 2017 и април 2019 г. в повечето държави има относително малки промени във възприятието на това колко е важно националните правителства да определят амбициозни цели за увеличаване на количеството възобновяема енергия до 2030 г. България заедно с Италия и Словакия са страните с най-голямо увеличение – с 6% (до 83 на сто в България).


Даването на по-голяма публична финансова подкрепа за преминаването към чиста енергия, дори и това да означава, че субсидиите за изкопаеми горива трябва да бъдат намалени, подкрепят 73% в България, страната с най-голям процент на хората, даващи отговор "Не знам" - 18 на сто.


Общо 90% от респондентите в България (спрямо средната стойност от 92% за ЕС) подкрепят целта ЕС да стане неутрален по отношение на климата до 2050 г.


Проучването е проведено от Kantar между 9 и 26 април 2019 г.

Ключови думи към статията:

Коментари (205)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1802 Неутрално

  "Едва 10% от българите (на последно място в Европейския съюз) смятат, че климатичните промени са най-сериозният проблем пред света като цяло. "

  Нас трудно ни лъжат!

 2. 2 Профил на I
  I
  Рейтинг: 2098 Неутрално

  Пропагандата работи ефективно в БГ и останалите бивши социалистически държави.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 3. 3 Профил на I
  I
  Рейтинг: 2098 Неутрално

  До коментар [#1] от "lz73":

  Тебе специално, всеки може да те излъже. Понеже си неграмотен.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 4. 4 Профил на carlosestrada
  carlosestrada
  Рейтинг: 1765 Весело

  нормално, булгаристанците по принцип не могат, а и не искат, да видят по-далеч от собствения си нос

 5. 5 Профил на Кози Крак
  Кози Крак
  Рейтинг: 613 Неутрално

  До коментар [#1] от "lz73":

  Виж къде живееш и ми казвай колко трудно ни лъжат.

 6. 6 Профил на redguy
  redguy
  Рейтинг: 996 Неутрално

  За българина световен проблем номер едно е съседът, дето е паркирал на мястото му на тротоара пред блока.

 7. 7 Профил на gak37608125
  gak37608125
  Рейтинг: 1663 Неутрално

  Българинът, както обикновенно се опитва да шмекерува!
  (Маркс какво е казал? "Битието определя съзнанието!")

 8. 8 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 1116 Неутрално

  За света естествено няма опасност. Най-малко хиляда пъти през последните 500 милиона години, между 50 и 90 процента от всички видове на Земята са изчезвали... а светът си светува.
  А и ако мислим, че можем да надхитрим Бог или природата, както предпочитате, значи сме в грешка...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 9. 9 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1802 Неутрално

  До коментар [#3] от "I":

  И защо мислиш така?
  По какво си ми преподавал?

 10. 10 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4150 Любопитно

  "Между март 2017 и април 2019 г. в повечето държави има относително малки промени във възприятието на това колко е важно националните правителства да определят амбициозни цели за увеличаване на количеството възобновяема енергия до 2030 г. България, заедно с Италия и Словакия, са страните с най-голямо увеличение – с 6% (до 83 на сто в България)."

  Даването на по-голяма публична финансова подкрепа за преминаването към чиста енергия, дори и това да означава, че субсидиите за изкопаеми горива трябва да бъдат намалени, подкрепят 73% в България, страната с най-голям процент на хората, даващи отговор "Не знам" - 18 на сто."

  По отношение на енергийният сектор, който касае пряко климатичните промени имаме добри резултати. Добре, че поне това мнозинството българи са осъзнали - трябва да използваме по-малко фосилни горива в енергетиката и транспорта.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 11. 11 Профил на clint_eastwood
  clint_eastwood
  Рейтинг: 819 Неутрално

  И счупеният часовник е прав два пъти дневно.

  Правилно е, че не се поддаваме на климатичната истерия.

  Уви, това не е резултат от някакъв осъзнат и аргументиран избор, а от склонността ни да вярваме на конспирации и вордения ни нихилизъм.

  Хората, на които им липсва соцът, трябва много сериозно да се замислят как щеше да изглежда България днес, ако БКП не бе сдала политическата власт
 12. 12 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 2081 Разстроено

  Лошо!
  Бай Ганьо отново не успя да асимилира величието на малката швецка, Тунбергерицата от Швеция!

  Група млади затоплисти чисти океан от глисти,вдъхновени либерали пляскат в езеро педали. BACHO LUD
 13. 13 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1802 Неутрално

  Интересно защо в Дневник не видях нещо като това:
  https://news.bg/comments/sektata-na-greta.html
  Или "неправилните" мнения не се допускат?

 14. 14 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1802 Весело

  До коментар [#8] от "Nil satis nisi optimum":

  И ти си неграмотен...

 15. 15 Профил на I
  I
  Рейтинг: 2098 Неутрално

  До коментар [#11] от "clint_eastwood":

  "Правилно е, че не се поддаваме на климатичната истерия. "

  Да, ти изобщо не вЕрваш на конспирации. Я разкажи за "климатичната истерия", да ти се посмеем. Идиот!

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 16. 16 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 1858 Неутрално

  До коментар [#8] от "Nil satis nisi optimum":

  Не си много прав. Всъщност Земята е обречена. След пет милиарда години наистина, но все пак обречена. А, ако ние не се осъзнаем ще станем първия вид на планетата, който се е самоунищожил.

 17. 17 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3495 Весело

  Българинът, както обикновенно се опитва да шмекерува!(Маркс какво е казал? "Битието определя съзнанието!")
  —цитат от коментар 7 на gak37608125


  Все пак България е една чудесна страна която е доста устойчива на апокалипсиса (предсказано от Ванга) и не усеща така осезаемо климатичните промени както САЩ, Бангладеш или някои островни държави където офшорковците са похарчили парите си за имения мислейки ,че това ще бъде рай докато са живи, без да видят пожар, ураган или цунами!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 18. 18 Профил на Нагъл чекист
  Нагъл чекист
  Рейтинг: 196 Неутрално

  До коментар [#7] от "gak37608125":

  Това вече го отрекохме ,бе ,комуне!
  Поне не се издавай,че си бивш комсомолец и комунист,пребоядисан,фризиран,парфюмиран и облечен в женски дрехи ,за да играе джендър...

 19. 19 Профил на I
  I
  Рейтинг: 2098 Неутрално

  До коментар [#13] от "lz73":

  "Интересно защо в Дневник не видях нещо като това:
  https://news.bg/comments/sektata-na-greta.html
  Или "неправилните" мнения не се допускат?"

  Съвсем правилно в Дневник няма такива мнения. Този бълвоч е пълна идиотщина.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 20. 20 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 1116 Неутрално

  До коментар [#10] от "Иво":

  Колега, волно или неволно смесвате два проблема. Единият - намаляването на фосилните горива и опазването на средата чиста среща пълнота ми подкрепа. Вторият - опитът да спрем естествения ход на климата и циклита от затопляне към ледников период и обратно, среща само иронична усмивка.

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 21. 21 Профил на Нагъл чекист
  Нагъл чекист
  Рейтинг: 196 Неутрално

  До коментар [#9] от "lz73":


  Ако си неграмотен,това означава ,че не си учил,ерго никой не ти е преподавал...

 22. 22 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 2081 Любопитно

  До коментар [#19] от "I":

  Ти завеждащ отдел "Затоплизъм" ли си?

  Група млади затоплисти чисти океан от глисти,вдъхновени либерали пляскат в езеро педали. BACHO LUD
 23. 23 Профил на I
  I
  Рейтинг: 2098 Неутрално

  До коментар [#20] от "Nil satis nisi optimum":

  "Вторият - опитът да спрем естествения ход на климата и циклита от затопляне към ледников период и обратно, среща само иронична усмивка."

  Абе, идиот, защо си мислиш, че промяната е естествена?

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 24. 24 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1802 Весело

  До коментар [#10] от "Иво":


  ...По отношение на енергийният сектор, който касае пряко климатичните промени имаме добри резултати. Добре, че поне това мнозинството българи са осъзнали - трябва да използваме по-малко фосилни горива в енергетиката и транспорта.
  —цитат от коментар 10 на Иво


  Смях в залата! Точно в енергийния сектор България допусна най-грубата грешка. Ако е било грешка...
  Тръгнахме ударно да реализираме изисквания за ВЕИ, заложени за 2020 година десет години по-рано. В резултат имаме поне 1000MWp инсталирани фотоволтаици на безумни цени. Сега цените са няколко пъти по-ниски. За какъв ни бяха тези фотоволтаици през 2011 и 2012 година? Имахме време достатъчно.
  После минахме в другата крайност. Бастисахме целия сектор и сега се строят само малки централки. Е, при сегашната цена на борсата и сегашните цени на панелите вече сметката излиза и скоро ще видим и първите големи паркове, продаващи на пазарна цена.
  Отделно забатачиха ВЕЦ-овете, щото рибките и рачетата...абе дълго е...

 25. 25 Профил на I
  I
  Рейтинг: 2098 Неутрално

  До коментар [#22] от "Платон Фъшкиев":

  "Ти завеждащ отдел "Затоплизъм" ли си?"

  Не, аз съм завеждащ отдел "Комуникация с идиоти".

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 26. 26 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1802 Неутрално

  До коментар [#23] от "I":


  ...Абе, идиот, защо си мислиш, че промяната е естествена?
  —цитат от коментар 23 на I


  А ти защо мислиш, че е резултат от човешка дейност?

 27. 27 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 1116 Весело

  До коментар [#23] от "I":

  Гений, кажи кога е започнало глобалното затопляне? Дори в Уикипедия има достатъчно информация, Не е необходимо да четеш дебели книги...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 28. 28 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 2081 Разстроено

  До коментар [#25] от "I":

  Мноо сте агресивна!
  Освен затоплистка, да не сте и веганка?

  Група млади затоплисти чисти океан от глисти,вдъхновени либерали пляскат в езеро педали. BACHO LUD
 29. 29 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1802 Неутрално

  До коментар [#19] от "I":

  Този бълвоч е написан от човек, който се е подписал. Май си пада твърде десен по убеждения. Ако не си съгласен с нещо вътре можеш да го обориш. Всъщност неможеш...

 30. 30 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1920 Неутрално

  Поне за това ни стига акъла.

 31. 31 Профил на I
  I
  Рейтинг: 2098 Неутрално

  До коментар [#29] от "lz73":

  "Този бълвоч е написан от човек, който се е подписал. "

  Нямам никаква идея защо си въобразяваш, че факта че се е подписал го прави по-малък бълвоч. Още по-интересно е, че фантазираш, че понеже някой е с десни убеждения, това по някакъв начин го прави прав. А най-забавно е, че си въобразяваш че ще седна да оборвам всеки идиот в Интернет. :)

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 32. 32 Профил на I
  I
  Рейтинг: 2098 Неутрално

  До коментар [#28] от "Платон Фъшкиев":

  "Освен затоплистка, да не сте и веганка?"

  Веган съм всеки ден от полунощ до 5 вечерта. Други въпроси?

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 33. 33 Профил на I
  I
  Рейтинг: 2098 Неутрално

  До коментар [#27] от "Nil satis nisi optimum":

  "Гений, кажи кога е започнало глобалното затопляне?"

  Глобалното затопляне, предизвикано от хората, е започнало по времето на Индустриалната революция. Други въпроси?

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 34. 34 Профил на I
  I
  Рейтинг: 2098 Неутрално

  До коментар [#26] от "lz73":

  "А ти защо мислиш, че е резултат от човешка дейност?"

  Защото експертите, изучаващи климата го твърдят. Аз, за разлика от идиоти като теб, не претендирам да съм експерт по всичко и приемам експертното мнение.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 35. 35 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 2081 Любопитно

  До коментар [#27] от "Nil satis nisi optimum":"Гений, кажи кога е започнало глобалното затопляне?"Глобалното затопляне, предизвикано от хората, е започнало по времето на Индустриалната революция. Други въпроси?
  —цитат от коментар 33 на I


  Разкажи ни с думи прости, за затоплянето преди 100 милиона години, по времето на Динозавърската Индустриална революция?

  Група млади затоплисти чисти океан от глисти,вдъхновени либерали пляскат в езеро педали. BACHO LUD
 36. 36 Профил на I
  I
  Рейтинг: 2098 Неутрално

  Между другото, поне веднъж на два месеца си пускам тези две изпълнения, за да си припомня каква е разликата между експерт в областта и аматьор:

  Beethoven Symphony #5, Vienna Philharmonic:
  https://www.youtube.com/watch?v=olMPeiqoiic

  Beethoven Symphone #5, Portsmouth Sinfonia:
  https://www.youtube.com/watch?v=-JrkFh5ful8

  Нали се сещате, гении безпределни, завършили рабфак на село, на кого приличате?

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 37. 37 Профил на I
  I
  Рейтинг: 2098 Неутрално

  До коментар [#35] от "Платон Фъшкиев":

  "Разкажи ни с думи прости, за затоплянето преди 100 милиона години, по времето на Динозавърската Индустриална революция?"

  Ето го, поредния "гений", който си въобразява, че климата се влияе само от едно нещо. Не по-високо от подметката на обувката, игнорамус.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 38. 38 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 1116 Весело

  До коментар [#33] от "I":

  Причините за ледниковите периоди не са напълно разбрани както за едромащабните ледникови периоди, така и за малките междуледникови епохи през ледниковите периоди. Консенсусът е, че няколко фактора са важни: атмосферният състав (концентрации на въглероден диоксид и метан), промените в земната орбита около Слънцето (цикли на Миланкович), движението на тектонските плочи, вариации в слънчевото излъчване, орбиталните динамики на системата Земя-Луна, влиянието на относително големи метеорити и вулканизъм (изригвания на супервулкани).

  Кандидатствай за Нобелава награда. Ти си първият който разбра причината!

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 39. 39 Профил на Petko Boukov
  Petko Boukov
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#17] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Саркастичен или не, коментарът ти много добре описва българската народопсихология - вярваме на врачки, но не и на учени.

  Очевидно че сме най-податливи на путиновата пропаганда, щом сме за нефта вместо за възобновяемите енергийни източници, щом няма кой да иде на евроизбори, щом има толкова много националисти, расисти и откровени фашисти.

  Необходима е не волята да вярваш, а волята да откриваш, което е точно обратното. - Бертранд Ръсел
 40. 40 Профил на I
  I
  Рейтинг: 2098 Неутрално

  До коментар [#38] от "Nil satis nisi optimum":

  "Кандидатствай за Нобелава награда. Ти си първият който разбра причината!"

  Няма как да кандидаствам за Нобелова награда след като мнението ми е базирано на изводите да експертите в областта. Идиот!

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 41. 41 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1802 Неутрално

  До коментар [#34] от "I":


  До коментар [#26] от "lz73":"А ти защо мислиш, че е резултат от човешка дейност?"Защото експертите, изучаващи климата го твърдят. Аз, за разлика от идиоти като теб, не претендирам да съм експерт по всичко и приемам експертното мнение.
  —цитат от коментар 34 на I


  Ммда, аз, за разлика от тебе, познавам лично доста експерти, които твърдят, че това затопляне не е резултат от човешка дейност. Някои от тях имат дипломи от MIT. Познавам и такива експерти, дето твърдят обратното. И понеже са ме учили да не приемам нищо на доверие и има необходимото базово образование по въпроса съм си формирал собствено мнение и мога да се аргументирам защо мисля така. Лошото е, че ти аргументи не приемаш защото...така пишело във вестника...

 42. 42 Профил на I
  I
  Рейтинг: 2098 Неутрално

  До коментар [#41] от "lz73":

  "Ммда, аз, за разлика от тебе, познавам лично доста експерти, които твърдят, че това затопляне не е резултат от човешка дейност. Някои от тях имат дипломи от MIT."

  Като кой, например? Каква им е специалността? Какво свириш в Портсмут синфония? Кавал?

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 43. 43 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1802 Неутрално

  До коментар [#35] от "Платон Фъшкиев":


  Разкажи ни с думи прости, за затоплянето преди 100 милиона години, по времето на Динозавърската Индустриална революция?
  —цитат от коментар 35 на Платон Фъшкиев


  Стенограма от заседание на Съвета за сигурност към Динозавърското ООН:
  - За пореден път ви предупреждавам, че тези генни експерименти с шимпанзета няма да доведат до нищо добро!

 44. 44 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 2081 Любопитно

  До коментар [#38] от "Nil satis nisi optimum":

  Наистина либералния другар "I" e мноо умен, и ги разбира тея работи!
  Сякаш малката швецка Тунбергерицата говори от клавиатурата му!

  Група млади затоплисти чисти океан от глисти,вдъхновени либерали пляскат в езеро педали. BACHO LUD
 45. 45 Профил на I
  I
  Рейтинг: 2098 Неутрално

  До коментар [#41] от "lz73":

  А най-забаното е, че си въобразяваш, че ти си единствения който познавал лично "експерти". Аз _работя_ със експерти които изследват тази област.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 46. 46 Профил на I
  I
  Рейтинг: 2098 Неутрално

  До коментар [#43] от "lz73":

  "- За пореден път ви предупреждавам, че тези генни експерименти с шимпанзета няма да доведат до нищо добро!"

  Шимпанзета по времето на динозаврите, а? Ама си експерт! Жалка история...

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 47. 47 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 2081 Любопитно

  До коментар [#43] от "lz73":"- За пореден път ви предупреждавам, че тези генни експерименти с шимпанзета няма да доведат до нищо добро!"Шимпанзета по времето на динозаврите, а? Ама си експерт! Жалка история...
  —цитат от коментар 46 на I


  Убуо,де!
  Щом е имало орангутани и горили,защо да е немало и шимпанзета?

  Група млади затоплисти чисти океан от глисти,вдъхновени либерали пляскат в езеро педали. BACHO LUD
 48. 48 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 2081 Любопитно

  До коментар [#43] от "lz73":"- За пореден път ви предупреждавам, че тези генни експерименти с шимпанзета няма да доведат до нищо добро!"Шимпанзета по времето на динозаврите, а? Ама си експерт! Жалка история...
  —цитат от коментар 46 на I


  Убуо,де!
  Щом е имало орангутани и горили,защо да е немало и шимпанзета?

  Група млади затоплисти чисти океан от глисти,вдъхновени либерали пляскат в езеро педали. BACHO LUD
 49. 49 Профил на I
  I
  Рейтинг: 2098 Неутрално

  До коментар [#47] от "Платон Фъшкиев":

  "Щом е имало орангутани и горили,защо да е немало и шимпанзета?"

  Ти на тромбона ли си в Portmouth Sinfonia?

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 50. 50 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 2081 Любопитно

  До коментар [#41] от "lz73":А най-забаното е, че си въобразяваш, че ти си единствения който познавал лично "експерти". Аз _работя_ със експерти които изследват тази област.
  —цитат от коментар 45 на I


  Вие също ли сте експертка?Как се става експертка по затоплизъм,с тримесечни курсове ли?

  Група млади затоплисти чисти океан от глисти,вдъхновени либерали пляскат в езеро педали. BACHO LUD
 51. 51 Профил на I
  I
  Рейтинг: 2098 Неутрално

  До коментар [#50] от "Платон Фъшкиев":

  "Вие също ли сте експертка?Как се става експертка по затоплизъм,с тримесечни курсове ли?"

  Аз съм експерт в друга област. А експерт по "затоплизъм" се става лесно: първо бакалавър, после докторат, 2-3 пост-дока, публикации в Нейчър и други подобни издания и си готов. Ти специално ако започнеш сега, след около 150 години ще си експерт.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 52. 52 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1802 Неутрално  До коментар [#42] от "I":

  Абе единият се казва Джо Тейлър, но не е музикант...и да, той е завършил в Харвард.

 53. 53 Профил на I
  I
  Рейтинг: 2098 Неутрално

  До коментар [#52] от "lz73":

  "Абе единият се казва Джо Тейлър, но не е музикант...и да, той е завършил в Харвард. "

  И какво е завършил в Харвард?

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 54. 54 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 2081 Разстроено

  До коментар [#50] от "Платон Фъшкиев":"Вие също ли сте експертка?Как се става експертка по затоплизъм,с тримесечни курсове ли?"Аз съм експерт в друга област. А експерт по "затоплизъм" се става лесно: първо бакалавър, после докторат, 2-3 пост-дока, публикации в Нейчър и други подобни издания и си готов. Ти специално ако започнеш сега, след около 150 години ще си експерт.
  —цитат от коментар 51 на I


  Не знам, брато!
  Щом не се возиш на яхтата с малката Тунбергерица,значи си мърляч най-обикновен!Нищо повече!

  Група млади затоплисти чисти океан от глисти,вдъхновени либерали пляскат в езеро педали. BACHO LUD
 55. 55 Профил на I
  I
  Рейтинг: 2098 Неутрално

  До коментар [#54] от "Платон Фъшкиев":

  След като не знаеш, избягвай да коментираш труда на тези, които знаят.

  А най-малоумното е когато някой идиот намеси действията на хора като Тунберг в спор дали затоплянето е причинено от човечеството. Демонстрира пълна невъзможност за мислене.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 56. 56 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1802 Неутрално

  До коментар [#53] от "I":

  Някаква филология вероятно....ужас! Питай експертите-затоплисти, те вероятно знаят.

 57. 57 Профил на I
  I
  Рейтинг: 2098 Неутрално

  До коментар [#56] от "lz73":

  "Някаква филология вероятно....ужас! Питай експертите-затоплисти, те вероятно знаят."

  T.e. "познаваш" някой си, който е завършил Харвард или МИТ или нещо такова, не знаеш какво е завършил и какво работи, но му се доверяваш повече отколкото на учените, които работят в тази област? И не си идиот? :)

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 58. 58 Профил на _fubb_
  _fubb_
  Рейтинг: 321 Неутрално

  "Климатичните промени" е една от най-големите пропаганди на световните правителства в съвремието. Всичко се прави с цел събиране на повече данъци. В България просто пропагандата не е чак толкова голяма.
  Ето един нобелов лауреат по физика, който описва ситуацията много правилно: https://youtu.be/LyztWNW2HsM
  "Глобалното затопляне е псевдонаука. Глобалното затопляне се е превърнало в религия."

  Интересното е че наскоро независими китайски учени обявиха, че се опасяват повече от нов ледников период, отколкото от глобално затопляне.

 59. 59 Профил на L Glassman
  L Glassman
  Рейтинг: 683 Весело

  Щото сме най-умните. Цял ЕС нази гледа да ги спасим от затоплистите и либерастите! :)

 60. 60 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8289 Неутрално
 61. 61 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1802 Неутрално

  До коментар [#57] от "I":

  Наистина ужас!
  Всъщност май не беше филология, а физика...и май не е експерт. А, сетих се, забогатял е с една премия, на името на някакъв бомбаджия...

 62. 62 Профил на _fubb_
  _fubb_
  Рейтинг: 321 Неутрално

  До коментар [#51] от "I":

  Говориш за същите "специалисти", които ги хванаха да манипулират данни.
  Climategate.

 63. 63 Профил на I
  I
  Рейтинг: 2098 Неутрално

  До коментар [#61] от "lz73":

  "Наистина ужас!
  Всъщност май не беше филология, а физика...и май не е експерт. А, сетих се, забогатял е с една премия, на името на някакъв бомбаджия..."

  Ох, горкото... Познаваш го лично, а? Хехехе, нагъл лъжец. :)

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 64. 64 Профил на puhpuhan4o
  puhpuhan4o
  Рейтинг: 1042 Неутрално

  Естествено. Всеки пораснал не вярва в дядо Коледа, демокрацията и глобалното затопляне.

  В другите новини - водата е мокра.

  Върнете дъгата на децата, педераси!
 65. 65 Профил на I
  I
  Рейтинг: 2098 Неутрално

  До коментар [#62] от "_fubb_":

  "Говориш за същите "специалисти", които ги хванаха да манипулират данни.
  Climategate."

  Престани да лъжеш! Няма никакви манипулирани данни и всички разследвания го показаха.

  П.П. Ти на вионлончелото ли свириш в Портсмут синфония?

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 66. 66 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 536 Неутрално

  До коментар [#27] от "Nil satis nisi optimum":

  Дори в Уикипедия има достатъчно информация, Не е необходимо да четеш дебели книги...

  Наистина не е...горд тръмпераст нали ?

 67. 67 Профил на Dark Avenger: който не ме харесва, не е БЪЛГАРИН !
  Dark Avenger: който не ме харесва, не е БЪЛГАРИН !
  Рейтинг: 1210 Весело

  мда, Климата го развалят тези, който много пЪрдят !
  те да му мислят !

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 68. 68 Профил на pm
  pm
  Рейтинг: 543 Неутрално

  Не са само климатичните промени. Те са само едно от проявленията. Трагедията е унищожаването на природа и екосистеми - животоподдържащите системи на земята умират.
  Но, нас това не ни засяга - важното е салата и ракия да има и малоумници и турбо фолк от екрана да се леят. Ориенталска ни е закваската, а 45 години комунизъм правят лоботомията тотална!

  "Лошото е, че [българите] оставиха истинските си политици вън от властта, вкарвайки в парламента само олигархичните корпорации."
 69. 69 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 2580 Неутрално

  Брей брей брей. Тука толкова умни фенчета на интернет конспирации. Умен народ сме. Само не мога да разбера защо сме бедни. Сигурно защото сме умни.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 70. 70 Профил на _fubb_
  _fubb_
  Рейтинг: 321 Неутрално

  До коментар [#65] от "I":

  А ти спри да се доверяваш на мейнстрийм медиите. Ето ти да спориш по въпроса с нобелов лауреат: https://youtu.be/LyztWNW2HsM

 71. 71 Профил на LiberalToTheBones
  LiberalToTheBones
  Рейтинг: 1475 Неутрално

  Така е, заради булгар простолюдието, доста невежо и тотално необразовано... То се моли на чичо си господ за всичко.... Та така...

  Nazis, commies, idiots, conservatives, preservatives... Stay away..
 72. 72 Профил на Кой се страхува от Иван Гешев
  Кой се страхува от Иван Гешев
  Рейтинг: 1454 Неутрално

  Правилно! Криматичните промени не са проблем, а следствие на други проблеми, най-важният от които е нарастващото световно население. Миграцията към развити държави и туризма свързан с далечни пътувания също допринасят.

  И консуматорството - дори такива стоки като автомобили вече се сменят през 3-4 години.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 73. 73 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2002 Неутрално

  Българите никога не са си подали по "-изми - те": фашизъм, комунизъм, затоплизъм, джендъризъм...

 74. 74 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2786 Неутрално

  Друго си е да се притесняваш за климатичните промени, когато в собствената ти държава пожарникарите отишли да гасят пожар ги замерват с камъни и коктейли Молотов. :)

  https://www.breitbart.com/europe/2019/09/11/french-firefighters-use-police-escort-molotov-cocktail-attack/

  Някак си по-политкоректно е. Това е расистко да се притесняваш за него. :)

 75. 75 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 2974 Неутрално

  Българите не ги е напуснал здравия разум,а както виждаме и на изпедерастяване се поддават много трудно.

 76. 76 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 2974 Неутрално

  Само може да се гордеем с отхвърлянето на джендъризма и педерастиите в Истамбулската конвенция и отхвърлянето на лъжата,наречена затоплизъм преди,а сега нещо друго.

 77. 77 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 1792 Неутрално

  Никой явно не схваща, че първото е причина от второто.
  Недостиг на вода, климатични промени.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 78. 78 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 1792 Неутрално

  До коментар [#76] от "gozambo":

  Изобщо не са отхвърлени. Джендарастията в момента е подкрепена от нови закони.
  Сексуално образование от ТРИ годишна възраст. И това е най-малката от всички злини, които НМД=150 НПО-та причиняват на България.
  Предполагам, че ще можем да ги спрем, но е същата война като миналата година.
  "Анимус" контролира тел. 116111, който ще забраним.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 79. 79 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 1792 Неутрално

  До коментар [#76] от "gozambo":

  Поповете чак сега почнаха да се осъзнават.

  https://bg-patriarshia.bg/news.php?id=299662&fbclid=IwAR1BI3hGof6w67DthFM4aQf0QRpm4tuBiPs5cDK2TUPGB3GeaOMk49seWMw

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 80. 80 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2507 Весело

  На запад има немалко облъчени бройлери дето са пълен сдух ама се 'тревожат' и имат 'активна позиция' чули недочули разни лъготеници на всякакви шарлатани, кое е новото тука?

  Use your Illusion
 81. 81 Профил на bobyb
  bobyb
  Рейтинг: 822 Неутрално

  На запад има немалко облъчени бройлери дето са пълен сдух ама се 'тревожат' и имат 'активна позиция' чули недочули разни лъготеници на всякакви шарлатани, кое е новото тука?
  —цитат от коментар 80 на Saint of Me


  Много сложно. Има и по просто обяснение, богатият се интересува какво става около къщата му, бедният - какво ще сложи на масата.

 82. 82 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2081 Неутрално

  Прост народ слаба държава.

 83. 83 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1802 Неутрално

  До коментар [#63] от "I":

  А ти как мислиш?

 84. 84 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 1265 Неутрално

  Еми защото толко му е акъла на средния българин и познанията , затова !

 85. 85 Профил на Джони Глупавия
  Джони Глупавия
  Рейтинг: 1251 Неутрално

  Да се борите с климатичните промени е все едно да сте недоволни, че водата е мокра...

 86. 86 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2507 Весело

  До коментар [#81] от "bobyb":

  Сигурен ли си че тия окръпляци дето се занимават със затоплистки активизъм и врещят сейв да планет са богати :)

  Разните отделни чичовци с интереси и 'учени' на хранилка са малка компания.

  А и да не бъркаме че неща като по-малко цапане и ефективно обработване/ресайкъл на боклука и енергийна ефективност и стремежа към все повече енерджи не от изкопаеми 'принадлежат' на затоплистката секта, това само най-глупавите затоплисти го вкарват като 'разделителна' линия която всъщност я няма

  Use your Illusion
 87. 87 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 1843 Неутрално

  "Едва 10% от българите (на последно място в Европейския съюз) смятат, че климатичните промени са най-сериозният проблем пред света като цяло. "Нас трудно ни лъжат!
  —цитат от коментар 1 на lz73


  Няма нужда да ви лъжат вас - вие сте и Той прост, за тва се разбирате!

 88. 88 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 1085 Неутрално

  Бай ти Ганя е по-учен от учените, бре!

 89. 89 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1790 Неутрално

  До коментар [#88] от "Kosta Delev":

  Няма учени, няма по-учени. Всичко е лъжи и манипулации. Но българите сме избран от Бога народ, само нас няма да ни излъжат. Просто сме прекалено умни и сами знаем всичко.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 90. 90 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 837 Неутрално

  човека, ако иска, ше сложи край на глобалното за секунди.
  изстрелва така, ени 3000 ядрени бойни глави и дава началото на ядрена зима.
  днига плаши с тез промени......

 91. 91 Профил на Chung Kuo
  Chung Kuo
  Рейтинг: 795 Неутрално

  При 80+% идиократи, какво има за чудене? Салатката, ракийката, кюмюра, чалгата и кой от народонаселението му пука за климатичните промени?

 92. 92 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1954 Любопитно

  Статистиката е странно животно. Ето, например в статията посочват, че "10% от българите (на последно място в Европейския съюз) смятат, че климатичните промени са най-сериозният проблем пред света като цяло. " , което означава, че САМО 10% ОТ БЪЛГАРИТЕ имат шанс да видят някакъв бизнес свързан с промяната в климата и да захлебят, а ОСТАНАЛИТЕ 90% ОТ БЪЛГАРИТЕ ще псуват след време че "гадните капиталисти" (или някои от онези 33 до 50% в другите държави) им продават скъпо разни неща, станали необходими поради промяната в климата. А да, а чия е заслугата за промяната в климата е без особено значение при реагирането на самата промяна..., т.е. не е важно кой е виновен, а какво се прави.
  Та статистиката е странно животно, което много зависи от това кой и как го тълкува.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 93. 93 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 837 Неутрално

  До коментар [#92] от "gost22":

  о, не се притесневай.
  климатичвите да бузнес. девократите в сащ искат бюджет от 16 трилки за справяне с проблемът.
  у юръпъ се говори за 1.2 трилиона. щома якулите са захапали клона - за бугарите бизвед от климатот нема да има. ако ще да виждаш кристалноясно неква си възможнос, промената ше дойде с готовата западна продукциес, че и леклама.
  не е ли гадно, а?

 94. 94 Профил на Кози Крак
  Кози Крак
  Рейтинг: 613 Весело

  До коментар [#26] от "lz73":

  IPCC - Intergovernmental Panel on Climate Change (Междуправителствен панел за климатични промени):
  https://www.ipcc.ch/report/ar5/syr/

  НАСА:
  https://climate.nasa.gov/evidence/
  https://www.nasa.gov/press/goddard/2015/february/nasa-science-leads-new-york-city-climate-change-2015-report
  https://www.nasa.gov/content/goddard/2015-arctic-sea-ice-maximum-annual-extent-is-lowest-on-record
  https://www.nasa.gov/content/goddard/nasa-study-shows-global-sea-ice-diminishing-despite-antarctic-gains


  Данни:
  За повишаването на температурата:
  https://data.giss.nasa.gov/gistemp/
  http://www.cru.uea.ac.uk/documents/421974/1295957/Info +sheet+#1.pdf/c612fc7e-babb-463c-b5e3-124ac76680c5
  https://crudata.uea.ac.uk/cru/data/temperature/
  https://www.ucsusa.org/global-warming/science-and-impacts/science/temperature-is-rising #.VUPY7Y5VhHw

  За топенето на ледовете:
  https://nsidc.org/news/newsroom/20050928_trendscontinue.html

  За повишаването на нивото на водата:
  http://sealevel.colorado.edu/

  За това как обяснението, че "слънцето е в соларен минимум" е грешно:
  https://science.nasa.gov/science-news/science-at-nasa/2009/01apr_deepsolarminimum/
  https://www.ucsusa.org/global-warming/science-and-impacts/science/effect-of-sun-on-climate-faq.html #.VUPbVY5VhHw

  NOAA - National Oceanic and Atmospheric Administration (Национална Агенция по Атмосферата и Океаните - САЩ); данни за климатичните крайности:
  https://www.ncdc.noaa.gov/extremes/cei/graph

  Разликата между "време" и "климат" (за "вали сняг => няма промяна на климата":
  https://www.nasa.gov/mission_pages/noaa-n/climate/climate_weather.html

  За това, че човешката намеса е основния фактор:
  Union of Concerned Scientists:
  https://blog.ucsusa.org/melanie-fitzpatrick/scientists-agree-anthropogenic-climate-change-is-real-but-wait-didnt-we-know-this-already-128?_ga=1.100512348.35384668.1430509127

  За консенсуса в научното общество за ролята на хората:
  https://iopscience.iop.org/article/10.1088/1748-9326/8/2/024024
  https://www.pnas.org/content/107/27/12107.abstract
  https://link.springer.com/article/10.1007/s10584-013-0704-9
  http://www.lpl.arizona.edu/sites/default/files/resources/globalwarming/oreskes-chapter-4.pdf

  Още:
  Илюстрации на промяната:
  https://climate.nasa.gov/images-of-change


  БОНУС:
  За връзката между хидравлично разбиване (fracking) и земетресенията:
  https://pubs.geoscienceworld.org/ssa/bssa/article-abstract/105/1/189/323441/earthquakes-induced-by-hydraulic-fracturing-in?redirectedFrom=fulltext
  https://science.sciencemag.org/content/341/6142/164
  https://agupubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/2014GL062047
  https://agupubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/grl.50707
  https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0264817213000846
  https://agupubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/jgrb.50247
  https://www.zotero.org/groups/248773/pse_study_citation_database/items/itemKey/XBQKCWM6?
  https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0920410513001241
  https://agupubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/2013JB010612
  https://pubs.geoscienceworld.org/gsa/geology/article-abstract/41/6/699/131273/potentially-induced-earthquakes-in-oklahoma-usa?redirectedFrom=fulltext

  Нещо друго?

 95. 95 Профил на Кози Крак
  Кози Крак
  Рейтинг: 613 Весело

  (Някои линкове се счупиха - тези, които не са подчертани докрай. Ще трябва Ctrl+C -> Ctrl+V в адрес-бара)

 96. 96 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1718 Любопитно

  Последното глобално затопляне е било в края на ледниковия период. Някой от пишештите тук затоплисти може ли да ми обясни от какво е било предизвикано? От старите дизели?

 97. 97 Профил на Кози Крак
  Кози Крак
  Рейтинг: 613 Неутрално

  До коментар [#96] от "moreee":

  То не е компот да се обясни с едно изречение, мамка му! Чети! Дал съм ти научни издания и рапорти, имаш да четеш поне една седмица, ако си бърз. Чети!

 98. 98 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1718 Неутрално

  До коментар [#97] от "Кози Крак":

  "То не е компот да се обясни с едно изречение, мамка му! Чети! Дал съм ти научни издания и рапорти, имаш да четеш поне една седмица, ако си бърз. Чети!"

  Четох и разбрах, че никой засега не може да обясни защо се редуват ледникови периоди със затопляния. Има предположения, хипотези, но нищо не е доказано със сигурност.

 99. 99 Профил на I
  I
  Рейтинг: 2098 Неутрално

  До коментар [#80] от "Saint of Me":

  "На запад има немалко облъчени бройлери дето са пълен сдух ама се 'тревожат' и имат 'активна позиция' чули недочули разни лъготеници на всякакви шарлатани, кое е новото тука?"

  Ламбьо, лявата подметка на обувката ... не по-високо.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 100. 100 Профил на I
  I
  Рейтинг: 2098 Неутрално

  До коментар [#83] от "lz73":

  "А ти как мислиш?"

  Мисля, че лъжеш. Хайде да ти задам въпроса по друг начин. Той познава ли те? :)

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK