Ще се откаже ли Меркел от емблематичната си позиция за нулев дефицит?

Ангела Меркел

© Reuters

Ангела МеркелГерманският канцлер Ангела Меркел е под натиск да се откаже от съкровената си позиция за балансиран бюджет и да отблъсне опасността от рецесия, като увеличи държавните разходи след вълна от мрачни икономически данни.


Ангела Меркел някога обичаше да се представя като швабска домакиня. В Германия те са известни с предпазливото си отношение към разходите в домакинството.


През 2008 година нейната реакция спрямо глобалния финансов крах и последвалата световна рецесия бе: "Трябваше просто да попитате една швабска домакиня". "Тя щеше да ни предаде някоя мъдрост: не можете постоянно да живеете не според средствата си", каза канцлерът.
Сега обаче все по-голяма група от политически, бизнес и синдикални лидери призовават Меркел да изостави това, което бе отличителен белег на 14-те й години на власт, и да развърже кесията на Берлин на фона на признаците, че най-голямата икономика в Европа губи инерция.


Въпросът излиза на преден план точно когато германският парламент обсъжда бюджета за 2020 година. Германия отчете бюджетен излишък от 45.3 милиарда евро (50.3 милиарда долара) за първата половина на годината, след като миналата година за пети пореден път имаше излишък, подкрепен от деветгодишен икономически растеж. Германската централна банка (Бундесбанк) предупреди, че тази година


страната може да изпадне в рецесия,


след като през второто тримесечие икономиката се сви с 0.1%, също повдигайки въпроси за това колко дълго Германия може да постига бюджетни излишъци. Допълнителни данни очертаха мрачна икономическа картина на страната със свиване на заводските поръчки и производството на фона на търговската война САЩ-Китай и кризата в германския автомобилен сектор, които удариха ключовия промишлен отрасъл в страната.


"Политиците трябва бързо да дадат силен тласък на държавните и частните инвестиции", съветва Йоахим Ланг, който оглавява влиятелната Федерация на германската промишленост.


Щефан Кьорцел, лидер на Германската конфедерация на профсъюзите (DGB), повтори коментарите на Ланг, заявявайки, че германските правителства трябва да инвестират допълнителни пари "незабавно - в разширяването на инфраструктурата, достъпни жилища и бъдещата жизнеспособност на германската икономика".


Миналия месец обаче Меркел настоя Берлин да остане ангажиран с политиката си на балансиран бюджет или "schwarze null" ("черна нула", както е известен в Германия), изключвайки в същото време взимане на нови заеми. Неотдавнашни търговски данни осигуриха


лъч надежда.


Въпреки вълната от глобални рискове, включващи ескалиращата търговска война САЩ-Китай и кризата във Великобритания около Брекзит, месечният износ скочи с 0.7% през юли спрямо юни, обърквайки анализаторите, които очакваха свиване от 0.5% на месечна основа.


Търговският излишък на Германия също нарасна, достигайки 20.2 милиарда евро през юли, като търговските излишъци на страната са обект на нападки от други държави и особено на администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп.


Германското бизнес доверие обаче бележи седемгодишен минимум, отчете внимателно следено проучване, оповестено миналия месец от мюнхенския институт за икономически изследвания Ifo. А и германските потребители, някога ключова опора за икономическия растеж, изглежда, губят желание за харчене. Продажбите на дребно отбелязаха през юли най-големия си спад тази година на фона на увеличение на безработицата.


Слагането в ред на държавните финанси бе ключова част от програмата на коалицията на консервативния Християндемократически съюз с лявоцентристката
Социалдемократическа партия след първата изборна победа на Меркел през 2005 година.


Меркел затвърди имиджа си на защитник на фискалните икономии само няколко години по-късно при дълговата криза в еврозоната. Тя настоя затъналите в дългове правителства от валутния съюз да се придържат към строгите бюджетни правила на 19-членната зона.


Поощрена от поддръжниците си, тогава тя засили ангажимента си за фискална справедливост, като наложи нов бюджетен контрол над европейските партньори на Германия.


Меркел е под натиск,


в момент когато Европейската централна банка (ЕЦБ) се готви за заседание в четвъртък, на което се очаква да бъде обявен нов кръг от парични стимули, за да запази траекторията на растеж в еврозоната и да отблъсне опасността от свръхниска инфлация. Само че икономистите са все по-скептично настроени за това какво може да постигне ЕЦБ в стимулирането на растежа и ускоряването на инфлацията, която е под целевото равнище, без най-голямата икономика в еврозоната, Германия, също да се включи чрез отваряне на хазната си и да харчи пари.


Миналия месец нобеловият лауреат за икономика Пол Кругман обвини германците от страниците на в. "Ню Йорк таймс", че "се отнасят лошо към себе си с разрушителна мания за държавния дълг. И цената на тази мания се прехвърля върху света като цяло". Не че няма за какво да харчат пари в Германия, написа той. "Просто не искат да харчат", заключи икономистът. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на mbt34598035
  mbt34598035
  Рейтинг: 342 Гневно

  Това, което направи тази жена за Европа, е прекалено от достатъчно - тя съсипа Европа така, както нито Адолф Хитлер, нито Йосиф Висарионович Сталин успяха. Тази жена ни видя сметката на всички европейци, на децата и на внуците ни. Тя няма деца и внуци, така че й е все едно, но надявам се да получи правилното възмездие.

 2. 2 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 2974 Неутрално

  Докато Германия не беше на зор следваше политиката на нулев дефицит и натискаше останалите страни да следват същата политика, колкото и на зор да бяха. В първия момент,в който Германия го закъса, Меркел се отказва от тази политика. Затова този ЕС не трябва да съществува, защото е лицемерен. Не може едно правило да бъде валидно,само когато Германия има нужда.
  Боли ни онази работа като каква немска домакиня се е изживявала Меркел. Проблемът е,че тя години наред насилваше други европейски държави с някакви нейни разбирания,които сега се оказват грешни. Останалите страни от ЕС трябва да наложат на Германия да следва досегашната финансова политика,независимо колко е вредна за Германия,защото тя беше вредна и за Италия,Гърция и останалите,но Меркел я налагаше със сила.
  Ега ти ИС, станахте колония на Германия!

 3. 3 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3595 Неутрално

  Немците са се допитат до тиквата да им обЯсни, как се харчи излишък на бюджета. А най-добре е да му дадат ТОЙ да го раздава, свят ще им се завие. А Меркел забрави нещо основно - употребата на едно лекарство в по-големи дози от предписаните, води до обратен ефект. Така стана с излишъка. Намали се стимулирането на икономиката.

 4. 4 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2703 Неутрално

  Германия тепърва ще има дефицити. Няма как да приемаш хора, които нищо не вкарват в бюджета, а само вземат от него. Тепърва тези вкарват в бюджета ще намаляват, а тези дето теглят ще се увеличават. :)


 5. 5 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3681 Неутрално

  Това е позиция на човекомразеца Шойбле !!!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 6. 6 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10370 Неутрално

  Не искат да харчат тия германци и това си е:)
  Всички са швабски домакини (в Германия има най-малко проникване на кредитни карти от топ 20 страни в света, два пъти по-малко от Франция )
  Но все повече се приближават до модела на Япония, а оттам почти няма измъкване.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 7. 7 Профил на Black Hawk
  Black Hawk
  Рейтинг: 485 Весело

  Германците могат да следват желязното правило, че щом Пол Кругмън препоръчва нещо, те трябва да правят точно обратното. Въпросният нобелов лауреат е известен с това, че никога не прогнозирал нещо, което да се сбъдне. Двете му най-известни прогнози са 1) при избор на Тръмп за президент световните пазари ще се сринат моментално, ще последва глобална рецесия, от която света няма да излезе с години и 2) през 90-те прогнозира, че интернет няма да има по-голям икономически ефект от факса (!). Всеки да си прави изводите що за експерт е това.

 8. 8 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1763 Неутрално

  "Сега обаче все по-голяма група от политически, бизнес и синдикални лидери призовават Меркел да изостави това, което бе отличителен белег на 14-те й години на власт, и да развърже кесията на Берлин на фона на признаците, че най-голямата икономика в Европа губи инерция..."

  Дали ще развърже кесията или не, решението ще го вземат Меркел и нейния екип, но не мога да не спомена, че откакато свят светува, винаги е имало политици и бизнесмени, които искат да ловят риба в мътна вода и да се развързва държавната кесия. Що се отнася до синдикатите, ами те кога са искали нещо друго, освен да се месят в държавните дела, без да носят никаква отговорност и да хленчат за пари. И забележете, синдикатите не тропат на врата на бизнеса и от там да искат още и още, а тропат на вратата на държавата, т.е. те, уж борейки се за някаква част от хората, искат да бръкнат в джоба на данъкоплатеца, като не забравят и себе си.

 9. 9 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3124 Неутрално

  До коментар [#2] от "gozambo":


  До коментар [#3] от "Vlado Nikolov":


  До коментар [#7] от "Black Hawk":


  До коментар [#6] от "penetrating":

  Всичко е дошло от Франсоа Митеран и неговият идиотски таен план да предизвика изкуствена стагфлация в Европа която видите ли,да принуди европейците да се обединят в една европейска Свръхдържава!!! А то разбира се че се получи точно обратното - ЕС се разпадна на практика. По-малоумен политически план от този на Митеран надали е имало на Запад! Но Меркел си го хареса и го приложи на практика. Виждаме резултатите.

 10. 10 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2345 Неутрално

  Това е позиция на човекомразеца Шойбле !!!
  —цитат от коментар 5 на 'ΕΡΕΒΟΣ


  Шойбле трябва да му вдигнете паметник, че отново ви направи нормална държава!

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 11. 11 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3384 Неутрално

  Надявам се Тръмп да обложи само немския износ за САЩ!
  Например колите!
  А, като очакваш криза е логично да вдигнеш държавните разходи!
  Меркел обаче принуди гърците да намалят разходите, т. е . точно обратното!

  12 години стигат! София има нужда от промяна.
 12. 12 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3384 Неутрално

  А за щом само Тръмп се възмущава на търговския излишък на Германия?
  На другите ни е приятно някой да печели на наш гръб?
  Промиха ни мозъците, а с еврофондовете подкупиха политиците!

  12 години стигат! София има нужда от промяна.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK