Румънски министър иска затвор за невнасяне навреме на данъци и осигуровки

Еуджен Теодорович

© Associated Press

Еуджен ТеодоровичРумънският министър на финансите Еуджен Теодорович предлага наказание със затвор за онези, които не плащат навреме данъците и осигуровките си, съобщава в. "Гъндул".


Теодорович е внесъл в Сената със спешна процедура проектозакон, който предвижда наказание от една до шест години затвор за невнасяне в предвидения от закона 30-дневен срок на дължимите суми, включително здравни и пенсионни осигуровки, данък върху доходите, данъци от наеми, авторски права, дивиденти и т.н.


Същевременно затвор от две до седем години се предвижда в случай на укриване на източници на доходи или облагаемо имущество, унищожаване на счетоводни документи, водене на двойно счетоводство, подаване на неверни данъчни или митнически декларации и други.
Проектозаконът предвижда също намаляване наполовина на размера на наказанието, ако по време на наказателното преследване или съдебния процес обвиняемият погаси напълно задълженията си. Деянията няма да се наказват, ако нанесените щети са до 10 хил. евро и бъдат възстановени напълно.


В. "Адевърул" коментира, че Еуджен Теодорович се опитва да прокара закон, който облагодетелства данъчните измамници. Изданието обръща внимание, че проектът е внесен от Теодорович в качеството му на сенатор от Социалдемократическата партия, а не на министър на финансите.


Вестникът твърди, че с предвидените изменения се намаляват присъдите за данъчни измами и се премахват разпоредбите, отнасящи се до сдружаването с цел извършване на данъчни измами. Действащият в момента закон за данъчните измами предвижда от три до 10 години затвор и лишаване от някои права за "недобросъвестно определяне от страна на данъкоплатеца на данъците, таксите и вноските", дължими към бюджета.


В новия проект наказанието за подобно деяние е намалено на затвор от две до седем години, а също така е премахнат член, който предвижда от пет до 15 години затвор, ако деянията са извършени под формата на организирана престъпна група.

Ключови думи към статията:

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1016 Весело

  Защо не разстрел?

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 2. 2 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5289 Неутрално

  Това е прекалено, но може да бъде отрезвяващо за длъжниците :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 3. 3 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7290 Неутрално

  То не е лошо и тука да има такъв закон. Ама колко бизнесмени ще останат на свобода?

 4. 4 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2476 Неутрално

  Стар принцип (още от римско време) е, да не се унищожава данъкоплатец. Крайни наказания са се прилагали само в извънредно краини случаи.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 5. 5 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2345 Неутрално

  Ако и тяхната данъчна служба функционира като нашата, е въпрос на много кратко време всички, занимаващи се с частен бизнес, да се озоват в затвора. При това независимо от желанието им да плащат данъжи или не. След което само ще трябва да възстановят чл.1 и да изровят Чаушеско. От статията обаче не се разбира, ще преследват ли чиновници, които взимат подкупи, за невнесен данък върху смите под масата?

 6. 6 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2083 Весело

  То не е лошо и тука да има такъв закон. Ама колко бизнесмени ще останат на свобода?
  —цитат от коментар 3 на Роси


  Тук е друго! По колониалния ЗНИ данъкоплатците трябва да поемат невнасяне на данъци и осигуровки от офшорковците и чуждестранната търговско-банкова окупация! Иначе от дребния и среден бизнес как какго е закъсал с либерастийското законоделство се изнася като емиграт и се спира с плащането на данъците!
  Социално слабите роми скоро ще искат държавните чиновници да се откажат от възнаграждения за да има за социални помощи!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 7. 7 Профил на _fubb_
  _fubb_
  Рейтинг: 271 Неутрално

  А докога, питам, ще търпим мафията (правителството) да ни изнудва с данъци? Вече и със затвор ни заплашват. Докога ще позволяваме на някаква шайка разбойници да ни рекетира? Малко хора знаят, но в не чак толкова далечното минало данъците са били нищожни, дори несъществуващи. Говоря за световен мащаб. Последните стотина години правителствата стават все по-нагли, а хората си мълчат.

 8. 8 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1105 Неутрално

  До коментар [#3] от "Роси":


  То не е лошо и тука да има такъв закон. Ама колко бизнесмени ще останат на свобода?
  —цитат от коментар 3 на Роси


  Мноого спорен въпрос!
  Да, невнасянето на данъци и осигуровки ощетява бюджета. О.К., да пращаме нарушителите в пандиза.
  ОБАЧЕ, какво правим са държавните чиновници, дето мотат същите нарушители и им бавят оборота. По тази логика следва и всеки кмет, забавил се да плати обществена поръчка, също в пандиза. Всеки данъчен, забавил връщане на ДДС и той там. В по-тежки случаи заедно с министъра. Всеки държавен служител, съставил акт за нарушение, който пада в съда, на поправителен труд...
  Има и още нещо. Когато пшо една или друга причина "чорбаджиите-изедници няма достатъчно мангизи за осигуровки и заплати едновременно, те плащат заплатите и забавят осигуровките. Ако се приеме този закон как мислите ще се развият нещата?

 9. 9 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1105 Неутрално

  Има и друго. Г-н Горанов се хвали с излишък в бюджета...дължащ се на повече събрани данъци. Ще рече, че той и компания са взели от населението повече пари, от позволеното от Закона за бюджета....да ги връща или в панделата!

 10. 10 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1827 Неутрално

  До коментар [#3] от "Роси":

  Ние имаме. Член 227 точка 2 от наказателният кодекс.

 11. 11 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1105 Неутрално

  До коментар [#10] от "Да вярваме на истината":


  До коментар [#3] от "Роси":Ние имаме. Член 227 точка 2 от наказателният кодекс.
  —цитат от коментар 10 на Да вярваме на истината


  Кой член???

 12. 12 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 887 Неутрално
 13. 13 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1827 Неутрално

  До коментар [#11] от "lz73":

  Ами този. Престъпление срещу кредиторите. НАП подвеждат под него забавените вноски:) Ако не си обявил дружеството в несъстоятелност.
  Румъния бе могат да са ни пример. Когато не тормозиш бизнеса той си плаща.
  Примерът е, че тази година Държавата ни събира с 5 милиарда лева повече от нас. Осигуровките и здравните растат.
  А в Румъния колосални дефицити миналата година навред От бюджета до Платежният баланс. И какъв Чаушеску да връщат. Че тя неговата партия си управлява нон стоп.

 14. 14 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1105 Неутрално

  До коментар [#13] от "Да вярваме на истината":


  До коментар [#11] от "lz73":Ами този. Престъпление срещу кредиторите. НАП подвеждат под него забавените вноски:) Ако не си обявил дружеството в несъстоятелност.Румъния бе могат да са ни пример. Когато не тормозиш бизнеса той си плаща.Примерът е, че тази година Държавата ни събира с 5 милиарда лева повече от нас. Осигуровките и здравните растат.А в Румъния колосални дефицити миналата година навред От бюджета до Платежният баланс. И какъв Чаушеску да връщат. Че тя неговата партия си управлява нон стоп.
  —цитат от коментар 13 на Да вярваме на истината


  Ти да видиш!
  Чл. 227. (Изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. - ДВ, бр. 50 от 1995 г., изм. - ДВ, бр. 81 от 1999 г., в сила от 14.12.1999 г., отм. - ДВ, бр. 75 от 2006 г., в сила от 13.10.2006 г., нов - ДВ, бр. 19 от 2012 г.) (1) Който наеме на работа едновременно пет или повече незаконно пребиваващи на територията на Република България чужденци, се наказва с лишаване от свобода до четири години и с глоба от две хиляди до двадесет хиляди лева.
  (2) Наказанието по ал. 1 се налага и на лице, което наеме на работа незаконно пребиваващ на територията на Република България чужденец, за който деецът знае, че е пострадал от трафик на хора.
  "Престъпление срещу кредиторите."....хм!

 15. 15 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1105 Неутрално

  До коментар [#13] от "Да вярваме на истината":

  Членът е друг, но там пише: "Търговец, който изпадне в неплатежоспособност и в 30-дневен срок от спиране на плащанията не заяви това пред съда..."
  Търговец не изпада в неплатежоспособност, когато държават му дължи едни пари, има да получава пари и от контрагенти, но просто в този момент няма мангизи да си покрие задълженията към НАП. При това си е декларирал тези задължения и в/у тях текат лихви.
  Научете се най-после!

 16. 16 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1607 Любопитно

  Осигурили ли са достатъчно места в панделата щот може да се окаже, че има наплив?

  Предразсъдъците са за ограничените.
 17. 17 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5107 Неутрално

  "Румънски министър иска затвор за невнасяне навреме на данъци и осигуровки"

  Доста крайна мярка. У нас имаме подобно законодателство, което не проработи.

 18. 18 Профил на calypso
  calypso
  Рейтинг: 424 Весело

  До коментар [#17] от "pet_fire":

  В САЩ единственото сигурно нещо са Смъртта и данъчните!
  Това би стреснало много и от нашите тарикати, но само при условие, че служителите там са компетентни,, честни , неподкупни и неподдаващи се на никакъв натиск и влияние!
  Т.е. нещо което няма как да се случи у нас!

 19. 19 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2158 Гневно

  затвор за онези, които не плащат навреме данъците и осигуровките си?!

  Този див популизъм ще допадне на нашите.
  За убийци няма места в затворите, а за забавени данъци и осигуровки, нормален ли е този?!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK