В 158 страници Унгария обяснява на ЕС защо не нарушава върховенството на закона

Унгарският премиер Виктор Орбан

© Reuters

Унгарският премиер Виктор ОрбанВ документ от 158 страници Унгария атакува точка по точка твърденията на Европейския съюз за отстъпление от демокрацията.


Документът бе публикуван малко преди първото изслушване в рамките на проверката дали Унгария нарушава законността, т.нар. разследване по чл. 7 от Договора за ЕС, инициирано от Европейския парламент. Най-строгото наказание по него може да бъде лишаване на Будапеща от право на глас в ЕС, но за това е необходимо единодушие, а Полша, срещу която е заведена същата процедура, и Унгария си обещаха да се защитават.


В документа Будапеща отново заявява защо смята, че процедурата е неоснователна, и отправя предизвикателство към юридическата основа и мотивите за нея.
"Унгарското правителство смята, че резолюцията на Европейския парламент е политически мотивирана, предубедена и фактологично неточна в много аспекти и следователно заключенията й са неоснователни. Освен това се отнася до редица въпроси, които явно попадат извън легитимния обхват на процедурата", се казва в документа.


Според унгарското правителство методът за изчисление на гласовете при приемането на резолюцията нарушава основни процедурни правила и следователно тя е невалидна. Припомня се, че правителството започна действия в Съда на ЕС с искане за анулиране на резолюцията. Твърди се, че ако броят на въздържалите се е бил пресметнат като подадени гласове, резолюцията е нямало да се приеме.


Според документа човешкото достойнство, демокрацията, върховенството на закона, равенството, зачитането на човешките права и правата на малцинствата са ценности, залегнали в основния закон на страната и тя поддържа "сложна и ефективна система от вътрешни институционални гаранции за защита на тези ценности".


Унгарското правителство припомня, че според чл. 4(2) от Договора за ЕС съюзът трябва да зачита националните идентичности на държавите членки, залегнали в конституционните им структури. Общ преглед на конституционните права не е сред правомощията, предоставени на съюза от държавите членки, се подчертава в документа.


Според унгарското правителство никое от изявленията, включени в мотивираното предложение на европарламента, не показва, че ще има явен риск от сериозно нарушаване на ценностите, залегнали в основата на Европейския съюз.


Анексът към документа представя точка по точка мотивите на Европейския парламент (тук и тук), последвани от позицията и правните аргументи на унгарското правителство.


Твърденията за заплаха за разделянето на властите не са обяснени в мотивираното предложение на Европейския парламент, те са политически предубедени, а конституционната традиция на всяка държава членка трябва да се зачита. В това отношение няма общи договорени европейски правила, които да се следват, се казва в документа.


Подчертава се, че ще се отнася до наказателните процедури според годишен доклад на Европейската комисия, публикуван през юли 2019 г., Унгария има единадесетия най-добър резултат от 28 държави членки по брой отворени наказателни процедури към 31 декември 2018 г. (50).


Твърди се, че правилата за конфликтите на интереси и имуществените декларации на членовете на унгарския парламент са едни от най-стриктните в ЕС.


Унгарското правителство е ангажирано да дава равен достъп до медийно съдържание на всички, което се вижда от силните правни и конституционни защити за медийната свобода в страната, няма цензура в интернет.Подробно се обяснява казусът с Централноевропейския университет (повече четете тук) и се посочва, че позицията на унгарското правителство за преместването му в Австрия е, че университетът е взел доброволно решение да напусне Унгария, която го е приела.


Във връзка с критиките за забраната на курсове по социални изследвания на пола (повече вижте тук) се отбелязва, че във всяка държава - членка на ЕС, правото на акредитация на академични програми е от изключителната компетентност на държавата.


За законодателния пакет "Стоп Сорос", който криминализира съдействието за нелегални мигранти и ограничава дейностите на неправителствени организации, (подробности можете да прочетете тук) се казва: На парламентарните избори през 2018 г. избирателите дадоха мнозинство от две трети на управляващите и силен мандат да вземат мерки за защита на унгарската сигурност и затягане на разпоредбите срещу нелегалната миграция. С този мандат парламентът е приел законодателния пакет "Стоп Сорос", който отговаря на растящата тревога сред унгарските избиратели и гражданите в Европа, че сигурността - и вътрешната, и външната, трябва да е основен приоритет. Позицията на унгарското правителство е, че като държава членка с външна шенгенска граница Унгария поема особено голяма тежест и отговорност да спре нелегалната миграция и унгарският народ правилно очаква правителството да предприеме всички мерки срещу нелегалната миграция и насърчаването й.


По повод критиките за спазването на основните права на мигранти, търсещи убежище, и бежанци се посочва, че приоритетът на Унгария е да се справи с причините за миграцията и да защити напълно външните граници. Унгарската позиция е, че трябва да има защита за бягащите от преследване. В същото време настоящата мигрантска криза е показала, че злоупотребите представляват сериозна тежест за системата за предоставяне на убежище и Унгария е силно против тези злоупотреби, за да се съсредоточат всички необходими средства към тези, които наистина се нуждаят от защита.


Унгария отхвърля твърдението, че криминализира бездомничеството, и казва, че за пръв път от политическия преход през 1989 г. основният закон на страната включва разпоредба, насърчаваща полагането на грижи за хората без подслон. Посочва се, че са отворени нови центрове за предоставяне на грижи, а капацитетът на тези в Будапеща се увеличава.


Основният закон обявява осигуряването на възможности за достоен живот като цел на държавата. За да се постигне тази цел, държавата трябва да подпомага възможно най-много усилията за избягване и намаляване на бездомничеството и за предоставяне на основни условия за живот, се казва още в документа, според който държавата и местните власти опитват да осигурят настаняване за всеки без дом. Казва се обаче, че държавата е задължена да осигурява подкрепа и подслон на хората в нужда в ситуации, в които човешкият живот е пряко застрашен.


Във връзка с твърдението, че стачките са забранени, се казва: не е вярно, че стачките са забранени за синдикатите, които са страни по споразумения, сключени с правителството, не е правилно, че професионални групи нямат право да стачкуват, а статистиките за разрешенията за стачки през 2011 г. са взети извън контекста, което е силно подвеждащо.


Пълния документ можете да видите в прикачения файл.

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2663 Неутрално

  И 158 тома събрани съчинения няма да стигнат на Орбан да убеди ЕК в очевидното- Унгария от флагман на демокрацията се превърна в автокрация!!!!
  Мечтата му е да продължи да получава европейските пари без да спазва европейските правила- ядец, на село не дават така!!!!

 2. 2 Профил на trashgirl
  trashgirl
  Рейтинг: 415 Неутрално

  За съжаление "човешкото достойнство, демокрацията, върховенството на закона, равенството, зачитането на човешките права и правата на малцинствата" са европейски ценности, които държави като Унгария, Полша, Чехия и България мълчаливо, а понякога и открито не зачитат и отхвърлят. Вижте само кандидата за главен прокурор в България - не признава разделението на властите, прави расистки антиромски изказвания, спира радия, води обвиняеми 40-килограмови жени с вериги, унижавайки ги публично.
  Затова Унгария, Полша, Чехия и България трябва да бъдат лишени не само от право на глас, но и от европейски средства....

 3. 3 Профил на trashgirl
  trashgirl
  Рейтинг: 415 Неутрално

  ... Не бива обаче източноевропейските държави да бъдат изцяло изключвани от ЕС. Членството в ЕС дав възможност на малцинството нормални хора в тези страни да емигрира в нормалните държави...

 4. 4 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 3244 Неутрално

  Няма нещо от този доклад, което да е чуждо на нашите управляващи. Някъде вече са се изравнили и дори надминали Орбан, по другите точки дебнат удобния момент.

  Местни избори 27.10.2019. Коалиция "Гешев е радост" (ГЕРБ, ДПС, БСП, ВМРО, Атака)
 5. 5 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 1719 Весело

  Орбан в оправдателен режим. Когато е заплашен от орязване на евро фондове. Много добре че ги обвързаха с върховенството на закона, очаквам скоро и у нас да има ефект.

  Ние сме малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 6. 6 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2795 Неутрално

  Сега ще има да си пишат глупости и да си обменят документи 2-3 години. :)

  Орбан да спира там мигрантите, ако иска някои да си ги вземе директно от Сърбия. Чувам там имало насъбрани над 10 000 калпака в очакване да минат към Западна Европа.

 7. 7 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 1719 Весело

  Тролетарят яко се набира на минусчетата ... липса на опорки, кеф :)

  Ние сме малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 8. 8 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4688 Неутрално

  "Най-строгото наказание по него може да бъде лишаване на Будапеща от право на глас в ЕС, но за това е необходимо единодушие"

  Крайно време е това правило за единодушие да отиде в историята! Няма как да очакваш единодушие от Германия и Гърция!

  Пътят за ЕС е по-силна интеграция - федерализъм!

 9. 9 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3629 Неутрално

  Таваришул Орбан е склонен към обяснения.

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 10. 10 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2795 Неутрално

  Няма как да очакваш единодушие от Германия и Гърция! Пътят за ЕС е по-силна интеграция - федерализъм!
  —цитат от коментар 8 на vassilun


  Хем казваш, че няма как да има съгласие, и че трябва да има по-силна интеграция и да важат едни правила и за Гърция и за Германия. :)

  Въпросът е кои - гръцките или германските правила да вземе ЕС? ;)

 11. 11 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1438 Любопитно

  Пътят за ЕС е по-силна интеграция - федерализъм!
  —цитат от коментар 8 на vassilun


  Ай стига с тея идиотщини!
  Никой не е гласувал за такова нещо!
  Как въобще можете да предлагате затриване на България като независима дъжава?!!
  Дори по съветско време не е имало такива налудности!

  В Русия съм! В Русия съм!
 12. 12 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1438 Любопитно

  За съжаление "човешкото достойнство, демокрацията, върховенството на закона, равенството, зачитането на човешките права и правата на малцинствата" са европейски ценности, които държави като Унгария, Полша, Чехия и България мълчаливо, а понякога и открито не зачитат и отхвърлят.
  —цитат от коментар 2 на trashgirl


  А къде остана правата на мнозинството? Или то е безправно и има само задължения?
  И как стана така, че подпомагането на лица, пресекли държавни граници по престъпен начин не трябва да се преследва като съучастничество в престъпление?!Да наистина, къде остана върховенството на законите???

  В Русия съм! В Русия съм!
 13. 13 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2795 Неутрално

  Да наистина, къде остана върховенството на законите???
  —цитат от коментар 12 на Веселин Дечев


  Законите важат само за местните бели хора, за мигрантите и други онеправдани пресичащи 10-15 граници да стигнат до Западна Европа не важат никакви закони и правила. И после що броя на мигрантите се увеличавал. :)

  Щото и аз искам така - да не важат за мен законите и да ме дундурка някои.

 14. 14 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4000 Неутрално

  Интересен текст, който добре илюстрира съществуващите несъгласуваности в т.н. Европейско законодателство . Все още националната идентичност преобладава като принцип и това е нормално. Дори при пълна федерализация спорове и несъгласия между отделните субекти съществуват, например споровете между Калифорния и федралното правителство в САЩ, включително и по имиграционните въпроси или законите за екологията. Излишна драматизация в случая в опита на налагане на волята на "големите/старите пушки" в ЕС над " новобранците". Щом сте ги приели в лакомията за пазари , ще работите по интеграцията им и ще понасяте разходи, както Германия прави за бившето ГДР.

 15. 15 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10406 Неутрално

  Орбан е костелив орех и ще получи подкрепа в залата.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 16. 16 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3095 Весело

  "Най-строгото наказание по него може да бъде лишаване на Будапеща от право на глас в ЕС, но за това е необходимо единодушие"Крайно време е това правило за единодушие да отиде в историята! Няма как да очакваш единодушие от Германия и Гърция!Пътят за ЕС е по-силна интеграция - федерализъм!
  —цитат от коментар 8 на vassilun  До коментар [#8] от "vassilun":

  Значи единодушието трябва да отиде в историята,но ЕС трябва по-силно да се...интегрира и федерализира!!! Тоест,да постигне единодушие,защото без него е невъзможно интеграция и федерализация. Браво бе,много си неумен.

 17. 17 Профил на sod40574663
  sod40574663
  Рейтинг: 15 Неутрално

  До коментар [#1] от "selqnin": ти си наистина селянин! Хората те уборват с аргументи Вуте си знае неговото а именно че Земята била плоска като плоският ти ум!

 18. 18 Профил на sod40574663
  sod40574663
  Рейтинг: 15 Неутрално

  До коментар [#5] от "danvan":


  Пич нищо не е обвързано! Финансирането на страните в ЕС е в правомощията на премиер министрите и се гласува с единодушие! Ако имаш малко мозък ще се сетиш че Виктор никога не би си дал гласа за подобна кастрация!

 19. 19 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Нема какво да им се обяснява на тия лицемерни плъхове.

 20. 20 Профил на gesand
  gesand
  Рейтинг: 423 Неутрално

  Не е ли по-правилно заглавието: "В 158 страници Унгария се мъчи, но не може да убеди ЕС защо не нарушава върховенството на закона"

  And all that jazz!
 21. 21 Профил на satanail13
  satanail13
  Рейтинг: 953 Неутрално

  Жалко за унгарците - след 40 години заточение в СССР доброволно се натикаха в ЕССР..

  Марс е изконна Американска територия!
 22. 22 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4688 Весело

  До коментар [#16] от "deaf":

  Колега, зная, че сте умен! 🤣😂

 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8342 Неутрално

  Те и тука може да напишат даже повече страници, ама кого ще убедят. Фактите са си факти.

 24. 24 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1921 Неутрално

  Орбан е прав.
  За съжаление, атакуващите го ще разберат това, но твърде късно.

  Panta rhei....
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK