Европарламентът ще отхвърли сделка за Брекзит без предпазен механизъм за ирландската граница

Европарламентът ще отхвърли сделка за Брекзит без предпазен механизъм за ирландската граница

© ReutersСпоразумението за оттегляне е справедливо, балансирано и предоставя правна сигурност, отбелязват евродепутатите в резолюция, която потвърждава отново подкрепата на Европейския парламент за "организиран Брекзит", съобщи пресслужбата на институцията.


Европейският парламент продължава да подкрепя "организирано оттегляне на Обединеното кралство" въз основа на вече постигнатото Споразумение за оттегляне, потвърдиха евродепутатите в резолюция, приета днес с 544 гласа "за", 126 гласа "против" и 38 "въздържал се".


Документът също подчертава, че съществуващата сделка зачита "червените линии" на Обединеното кралство и принципите на ЕС, предоставяйки справедливо и балансирано решение.


Правна сигурност
Парламентът подчертава, че споразумението защитава правата и житейските избори на гражданите на ЕС и на британските граждани, предоставя механизъм за финансово уреждане на задълженията на Обединеното кралство и отговаря на искането на Обединеното кралство за преходен период. Споразумението за оттегляне допълнително предоставя необходимия предпазен механизъм, който запазва настоящата ситуация в Ирландия чрез защита на Споразумението от Разпети петък и гарантиране на сътрудничеството между Севера и Юга.


В резолюцията членовете на ЕП изразяват готовността си за връщане към първоначалното предложение на ЕС за предпазен механизъм, предназначен само за Северна Ирландия. Те също така приветстват разглеждането на "алтернативни възможности", ако са правно и оперативно надеждни и отговарят на ръководните принципи на ЕС. Те обаче подчертават, че няма да позволят одобрение за споразумение за оттегляне без предпазен механизъм.


Предпазният механизъм е предпазна клауза, чиято цел е да се попречи на завръщането на физическа граница между Ирландия и Северна Ирландия, която е част от Великобритания. Цяла Великобритания би останала в митнически съюз с ЕС съгласно споразумението на Тереза Мей с Брюксел, което бе отхвърлено от британския парламент и Борис Джонсън. Премиерът настоява да няма предпазен механизъм, който според него ще е пречка за Великобритания да сключва двустранни споразумения за свободна търговия.


Великобритания: изцяло отговорна при Брекзит без сделка


Във връзка с последните развития в Обединеното кралство евродепутатите подчертават, че Обединеното кралство би поело цялата отговорност за оттегляне без споразумение и сериозните последствия от това.


Парламентът също подчертава, че сценарий без споразумение не би премахнал ангажиментите и финансовите задължения, защитата на правата на гражданите, както и спазването на Споразумението от Разпети петък, които са необходими предварителни условия за подкрепата на парламента за всякакви бъдещи отношения между ЕС и Обединеното кралство.


Във връзка с това евродепутатите приветстват подготвеността и мерките за планиране в извънредни ситуации при "сценарий без сделка" от институциите на ЕС и държавите членки.


Гражданите остават основен приоритет


Гарантирането на правата и житейските избори на гражданите на ЕС в Обединеното кралство и на британските граждани в ЕС остава основен приоритет на парламента, като евродепутатите изразяват тяхната загриженост във връзка с прилагането на схемата на Обединеното кралство за уседналост. Те насърчават останалите 27 държави членки да приемат щедър и последователен подход в това отношение и да гарантират правната сигурност на британските граждани, пребиваващи в ЕС.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 2186 Неутрално

  Борка, кво правим? :)

  The best way to predict the future is to invent it.
 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 3062 Неутрално

  Честит Брекзит!
  Циркът "Бо Джо" отива към затваряне.
  Който напусне Разума ще страда!!!!

 3. 3 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3793 Неутрално

  Значи може Ирландия да си влезе в ЕС в реалните си граници!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 4. 4 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3488 Весело

  Борка, кво правим? :)
  —цитат от коментар 1 на EU defender  До коментар [#1] от "EU defender":

  Ирландио какво ще правиш?! Това е правилният въпрос.

 5. 5 Профил на amg32
  amg32
  Рейтинг: 545 Неутрално

  Жълтия клоун насмука съветските кинти(също както фураж) и му дреме на оная работа. А края на островната империя ще е един справедлив завършек за тях

 6. 6 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7397 Неутрално

  ЕП отстоява твърдата линия срещу Великобритания

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 7. 7 Профил на Against China
  Against China
  Рейтинг: 3019 Неутрално

  Борка, кво правим? :)
  —цитат от коментар 1 на EU defender


  Борката се провали с гръм и трясък и ще остане в историята като най-слабия премиер на Великобритания!!!

  AGAINST CHINA
 8. 8 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 1955 Весело

  "....Парламентът също подчертава, че сценарий без споразумение не би премахнал ангажиментите и финансовите задължения, защитата на правата на гражданите, както и спазването на Споразумението от Разпети петък, които са необходими предварителни условия за подкрепата на Парламента за всякакви бъдещи отношения между ЕС и Обединеното кралство...." Няма да плащате, а; искате да се изпишете най- големите гяволета в ЕС; считате, че всички са длъжни ви търпят? Е- както се вижда от цитата, не сте познали, британци:)

 9. 9 Профил на Jumbo Jet
  Jumbo Jet
  Рейтинг: 2092 Неутрално

  Борка, кво правим? :)
  —цитат от коментар 1 на EU defender


  Пластична операция, боядисване на косата и си пуска брада.

 10. 10 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 1888 Неутрално

  Брекзит става все по невероятен ... съдът най вероятно ще обяви разпускането на парламента за незаконно, клоунът ще бъде разкаран, а брекзит отложен за след нов референдум

  Ние сме малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 11. 11 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 3989 Неутрално

  "Борката се провали с гръм и трясък и ще остане в историята като най-слабия премиер на Великобритания!!!"

  Не се знае.
  Тъй като гледам, секи следващ е по-калпав от предишния...

 12. 12 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1999 Неутрално


  "В резолюцията членовете на ЕП изразяват готовността си за връщане към първоначалното предложение на ЕС за предпазен механизъм, предназначен само за Северна Ирландия. "

  Това ми се струва най добрият вариант. Разбираемо е също защо британците яростно се противопоставят на него.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 13. 13 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4513 Любопитно

  "Европарламентът ще отхвърли сделка за Брекзит без предпазен механизъм за ирландската граница."

  Правилно решение на ЕП.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 14. 14 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 3026 Неутрално

  Правилно. Това е най-проблематичния въпрос. След Брекзит Ирландия ще срещне изключителни трудности за движението на хора и стоки и в двете посоки към Великобритания и обратно. Северна Ирландия ще бъде изолирана и ИРА може отново да възобнови дейността си.

 15. 15 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1769 Весело

  Защо ЕС се тръшка така истерично за Брекзит??? Нали страшното щеше да е за Великобритания?!
  Аааа, сетих се: в Брюксел сън не ги лови за добруването на британскиет народи!

  В Русия съм! В Русия съм!
 16. 16 Профил на Against China
  Against China
  Рейтинг: 3019 Неутрално

  "Борката се провали с гръм и трясък и ще остане в историята като най-слабия премиер на Великобритания!!!"Не се знае.Тъй като гледам, секи следващ е по-калпав от предишния...
  —цитат от коментар 11 на palav_nik


  Знае се.Този удари дъното.Повече надолу няма...

  AGAINST CHINA
 17. 17 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3488 Весело

  Правилно. Това е най-проблематичния въпрос. След Брекзит Ирландия ще срещне изключителни трудности за движението на хора и стоки и в двете посоки към Великобритания и обратно. Северна Ирландия ще бъде изолирана и ИРА може отново да възобнови дейността си.
  —цитат от коментар 14 на Voiko  До коментар [#14] от "Voiko":

  Разбира се,че така ще стане! Вижте Сърбия какви изключителни трудности среща с движението на хора и стоки към/от ЕС. А пък сръбското малцинство в съседна Румъния е така изолирано,че всеки момент ще грабне оръжието...

 18. 18 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1999 Весело

  От по веселите новини братчето на Кралица Елизабет – HMS Prince of Wales много скоро ще е готов.Екипажът е вече на борда и се подготвя да излезе от пристанището в Росит Шотландия.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 19. 19 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1769 Весело

  Правилно. Това е най-проблематичния въпрос. След Брекзит Ирландия ще срещне изключителни трудности за движението на хора и стоки и в двете посоки към Великобритания и обратно. Северна Ирландия ще бъде изолирана и ИРА може отново да възобнови дейността си.
  —цитат от коментар 14 на Voiko


  Е че що??
  Я колко море има от всички страни!

  В Русия съм! В Русия съм!
 20. 20 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3339 Неутрално

  То тогава няма за какво да се преговаря. Да излиза Великобритания без сделка и да се свършва! Британските депутати няма да приемат излизане с т.нар. предпазен механизъм, който означава васалитет, а европейските депутати няма да приемат сделка, без васалитет. Единствената възможност за излизане остава без сделка, а след това каквото сабя покаже. Тази отговорност да си я навират в задниците! Великобритания трябва да излезе и да спре моментално всякакви плащания, да забрани европейски кораби да ловят риба в нейни води и да наложи много други забрани на ЕС.

 21. 21 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 11602 Неутрално

  Джонсън получава твърд Брексит, но получава и отговорността за него.
  Само че и двете са зле за ЕС и британците.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 22. 22 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4322 Неутрално

  Браво на ЕС!Никакви отсъпки пред оглупелите островни тикви!!!!

 23. 23 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4322 Любопитно

  До коментар [#1] от "EU defender":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Както беше казал мъдро Любо Пенев преди около две десетилетия:"Духай супата"

 24. 24 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4322 Неутрално

  До коментар [#6] от "neut":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Така трябва да бъде!К'ви са тези островни измекяри..............?!

 25. 25 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4322 Весело

  До коментар [#9] от "Jumbo Jet":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Да добавим и фалшив паспорт- за всеки случай!!!!!

 26. 26 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3339 Неутрално

  Европейският парламент остави само една възможност, Брекзит без сделка. Каквото е,това! Великобритания са удари германското автомобилостроене от едната страна, Тръмп да ги подпре с 25 процентни мита от другата страна и са вкарат Европа в една яка рецесия! На ЕС толкова му трябва,за да се разпадне . И без това този път световната рецесия тръгва от Европа. Тъкмо Салвини да набере възможно тай-голяма подкрепа,за да закрие брюкселския бардак.

 27. 27 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 1153 Любопитно

  Защо повечето от вас си мислят, че БоДжо се вълнува от решенията на европарламента или пък че те в този си вид не го устройват...!?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK