Мигранти или популисти: от какво Фон дер Лайен ще пази "европейския начин на живот"

Урсула фон дер Лайен

© Reuters

Урсула фон дер Лайен"Съхраняване на нашия европейски начин на живот" - това са няколкото думи, отприщили поток от въпроси и критики, след като бъдещият председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ги предложи миналата седмица като название на един нов портфейл в комисията.


Гласовете от блоковете на либералите, зелените и социалистите, призовали за изясняване на този ресор, който трябва да контролира различни сфери - включително миграцията, сигурността, образованието и интеграцията - трябва да стигнат до гърка Маргаритис Схинас, ако той бъде утвърден за еврокомисар.


"Надяваме се, че (Фон дер Лайен) не вижда противоречие между подкрепата за бежанците и европейските ценности", написа в "Туитър" миналата седмица Ска Келер, която оглавява парламентарната група на Зелените.
"(Либералната група) "Обнови Европа" е сериозна по следното: или титлата на Схинас да се промени, или компетенциите по миграцията да бъдат махнати", каза в понеделник влиятелният евродепутат Ги Верхофстад, който заплаши с вето.


Заедно с останалите европейски парламентаристи те ще гласуват през октомври дали да дадат на предложения от Фон дер Лайен колеж от 27 комисари зелена светлина да започне работа през ноември. Най-яростните критици срещу новия ресор на Фон дер Лайен я обвиняват, че е приела изцяло крайнодясното описание на миграцията. Названието на този пост представлява "типичната "ние срещу тях" демагогия и демонизиране на малцинствени групи, което виждаме в реториката на всички крайнодесни групи в Европа", казва Андрю Стролайн от "Хюман райтс уоч".


Урсула фон дер Лайен гледа на нещата по различен начин. "Свобода, равенство, демокрация и уважаване на човешкото достойнство", писа тя в публикувана в понеделник в няколко европейски медии статия, в която защити названието. "Те дефинират и съдържат в себе си за какво е нашият съюз." "Нашият начин на живот е изложен на предизвикателства всеки ден от антиевропейци - както отвътре, така и отвън (блока)", писа тя.


Маргаритис Схинас

© European Commision

Маргаритис Схинас


Но според етнолога Йоханес Мозер от университета "Лудвиг Максимилиан" в Мюнхен Европа е дълбоко разнородна и като континент, и вътре в националните държави. "Не мога да видя нещо, което да се отнася единствено за Европа", казва той, поставяйки под съмнение дефиницията на Фон дер Лайен.


Консервативният политик имаше възможност да се обясни в четвъртък пред лидерите на парламентарните групи, които я повикаха да уточни ролята на "заместник-председателя за съхраняване на нашия европейски начин на живот" измежду другите въпроси, свързани с планирания от нея екип от комисари.


Тази полемика, изглежда, ще бъде първото голямо препятствие пред Фон дер Лайен, след като тя бе избрана с крехко мнозинство от парламента през юли. Темата за миграцията обаче не е изненадваща предвид яростната съпротива на някои страни членки за това как да се реагира на притока на стотици хиляди търсещи убежище, пристигнали в Европейския съюз след 2015 г.


Така че от какво иска да предпази "европейския начин на живот" Фон дер Лайен? От мигранти, от популисти или от двете заедно". С конкретни политически термини бившият министър на отбраната на Германия казва, че иска "нов старт" по миграцията, като възобнови отдавнашните усилия за намиране на единодушие по разпределянето на кандидатите за убежище на територията на ЕС. Тя иска също Европейската агенция за гранична и брегова охрана Фронтекс да разполага с 10-хиляден оперативен персонал най-късно до 2024 г., тоест по-скоро от досегашната крайна дата 2027 г.Затваряне на "вратичките между правилата за убежище и за репатриране" е сред другите й цели заедно с по-близкото сътрудничество със страните на произход "за изработването на по-стабилна система за реадмисия и репатриране".


Част от планираната роля на Схинас би била да наблюдава тези промени, въпреки че предложенията за реформа в правилата за миграция и предоставяне на убежище всъщност трябва да дойдат от шведката Илва Йохансон, номинирана за комисар по вътрешни работи.


Фон дер Лайен е изправена пред трудни балансиращи действия в парламента, след като изборите в ЕС през май направиха политическия пейзаж на континента още по-раздробен. Самото нейно утвърждаване с малка преднина зависеше от подкрепата на консерватори, либерали и социалисти, но и от някои гласове на крайнодесни популисти като полската партия "Право и справедливост". На кандидатите на Урсула фон дер Лайен предстоят тежки няколко седмици на изслушвания в парламента. /БТА


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 274 Гневно

  ЕС трябва да престане с приканването на нелегалните имигранти от цял свят да се установяват в него! СТИГА ТОЛКОВА НЕЛЕГАЛНИ ИМИГРАНТИ- ТЕ НЕ СА ЕС ДАНЪКОПЛАТЦИ, А ЕДИНСТВЕНО ЕС ПОТРЕБИТЕЛИ НА ЕС БЮДЖЕТ! Мнозинството от тях НЕ СЪЗДАВАТ нито БВП на която и да е ЕС държава, нито плащат данъци в нея, а са само ПОТРЕБИТЕЛИ НА ВЕЧЕ СЪЗДАДЕНИ ОТ ДРУГИ ХОРА материални блага! Не съм съгласна едни да създаваме благата, а други- които НИКОГА не са се трудили в нашите държави- само да ги потребяват! СТИГА ТОЛКОВА!

 2. 2 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 448 Неутрално

  Важното е, че покрай този ресор либералите открито заявиха, че те искат варварско-ислямски начин на живот, а не цивилизован европейски. Поради тази причина, когато започне изселването на мюсюлманите към страните им по първопроизход, то с тях трябва да потеглят и защитаващите ги либерали, та да видят как е в Средновековието.

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 3. 3 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 862 Неутрално

  Европейската идентичност и начин на живот трябва да бъдат защитавани както от незаконните емигранти, така и от популистите, нацистите и комунистите!!!!!!!

 4. 4 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1649 Неутрално

  До коментар [#3] от "selqnin":


  Европейската идентичност и начин на живот трябва да бъдат защитавани както от незаконните емигранти, така и от популистите, нацистите и комунистите!!!!!!!
  —цитат от коментар 3 на selqnin


  Вярно, но в обратен ред!

 5. 5 Профил на Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Рейтинг: 330 Неутрално

  От имигранти. Чудесна е Лайен. Най-накрая да се вземат мерки за намаляването на имигрантите в Европа.

 6. 6 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 862 Весело

  До коментар [#4] от "lz73":

  Държа на упоменатите в списъка, отколкото на номерацията!!!

 7. 7 Профил на Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Рейтинг: 330 Неутрално

  Само либерастите като БСП, ДеБъ и ДПС искат повече имигранти от арабските страни. За това спрете да гласувате за тези партии

 8. 8 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 2291 Неутрално

  ЕС до сега не показа, че има интерес за европейските граждани. Имиграцията е най-голямата грешка която се направи. Именно тази грешка придизвика и Брекзит. Дано тази нова ЕС намери начин да помисли повече за европейците, отколкото за имигрантите.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 9. 9 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1935 Неутрално

  Либералите ясно показаха че всъщност са наследници на марксисто-троцкисткото крило на комунистическия интернационал.

  Panta rhei....
 10. 10 Профил на oziris
  oziris
  Рейтинг: 1774 Неутрално

  Ами от промитите мозъци на нео-марксисти либерали, зелени екстремисти и техните любими бежанци, които са на практика кандидати за убежище, докато не се одобри сттута им на бежанци. Поне 80% от влизащите в ЕС не са бежанци, а икономически мигранти - опортюнисти, използващи благоприятната политическа обстановка за лична изгода.

 11. 11 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 275 Неутрално

  Европейската идентичност и начин на живот трябва да бъдат защитавани както от незаконните емигранти, така и от популистите, нацистите и комунистите!!!!!!!
  —цитат от коментар 3 на selqnin


  И най-вече , от либерастите-левундери..!

 12. 12 Профил на trashgirl
  trashgirl
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Имигрантите в ЕС идват именно заради еропейския начин на живот. Те го харесват и не искат да го променят. Равенство пред закона, уважение към човешките права и човешкото достойнство, възможности за развитие и подкрепа за слабите. Това са европейските ценности и имигрантие ги приемат.
  Тези които не приемат европейските ценности изброени по-горе са именно популистите, расистите, нацистите, ислямофобите и прочее отпадъци. Именно те искат хората с небяла кожа, нехристиянска религия, различка сексуалност или просто родените другаде да имат по-малко права, да бъдат подлагани на насилие и дискриминация, и ако може да стоят затворени в лагери.
  Така че Европа трябва да се брани не от мигрантите, а от анти-мигрантите, които изобилстват в страните от източна Европа...

 13. 13 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3178 Гневно

  Абе, каква е тази мода на хората да се подбират най-противните снимки. Дайте ми този фотограф да го снимам аз, да се види какъв талашмурник е.
  За Тръмп и Обран вече знаем, днес окарикатуриха Лаура и Урсула.
  Те не са длъжни да са хубавици, но и подборът на снимките е тенденциозен.

  Еретик
 14. 14 Профил на trashgirl
  trashgirl
  Рейтинг: 8 Неутрално

  И да, ВСИЧКИ безпристрастни изследвания заключават, че имиграцията в ЕС е полезна както за мигрантите, които получават възможност за реализация, така и за приемащите страни, които получават свежа кръв и работна ръка. И да, имигрантите внясят повече в бюджетите, отколкто потребяват. Това са фактите. Но расистките отпадъци никога не са позволявали фактите да им развалят предубежденията.

 15. Либерастите пак надигат вой....

  Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
 16. 16 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 279 Весело

  Европейската идентичност и начин на живот трябва да бъдат защитавани както от незаконните емигранти, така и от популистите, нацистите и комунистите!!!!!!!
  —цитат от коментар 3 на selqnin


  +++
  И двете, дядо попе :)

  Спечелихме битка, но не и войната!
 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6859 Неутрално

  От такива, като нас, дето не могат да прежалят комунизма.

 18. 18 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2336 Неутрално

  "етнолога Йоханес Мозер от университета "Лудвиг Максимилиан" в Мюнхен Европа е дълбоко разнородна и като континент, и вътре в националните държави. "Не мога да видя нещо, което да се отнася единствено за Европа", казва той, поставяйки под съмнение дефиницията на Фон дер Лайен."

  Този етнолог има ли диплома или е самоук. Срам ме е да се намеся но аз като математик веднага мога да изброя няколко неща които се отнасят единствено за Европа:
  1. Правата на жените.
  2. Класическата музика.
  3. Отделянето на държавата от църквата.
  4. Защите на авторските права.

  Разбира всички 4 примера не се отнасят единствено за Европа но само в Европа тези фактори вървят заедно

  подпис
 19. 19 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Имигрантите идвали заради европейският начин на живот, нали така!😯 Е защо тогава е фрустрацията от названието?😵 Може би защото начинът на живот произлиза от цвета на кожата? 😈 *👹

 20. 20 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1959 Весело

  До коментар [#14] от "trashgirl":

  Дай линк за тия изследвания бе Муня - все говорите за тях, пък никой не ги е виждал. И говорим за нелегални имигранти от Африка и Азия - да не ми дадеш линк за легални такива от Източна Европа. Айде, действай.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 21. 21 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1959 Весело

  Иначе естествено че умереното крило на европейските комунисти което излъчи тая от снимката за поста, няма намерение да брани Европа от нищо, а просто нарочно създаде суматоха, за да се вдигне пушиляк. Въпросът е какво прикриват, но и това ще разберем.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 22. 22 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2336 Неутрално

  До коментар [#14] от "trashgirl":
  " имигрантите внясят повече в бюджетите, отколкто потребяват"

  Парите не са най-важни. Емигрантите увеличават населението и така увеличават натиска върху природата. Европа средно е повече пренаселена от България. Мигрантите днас във Франция може след години да пристигнат като французи и при нас.

  подпис
 23. 23 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2866 Весело

  Имигрантите в ЕС идват именно заради еропейския начин на живот. Те го харесват и не искат да го променят. Равенство пред закона, уважение към човешките права и човешкото достойнство, възможности за развитие и подкрепа за слабите. Това са европейските ценности и имигрантие ги приемат.Тези които не приемат европейските ценности изброени по-горе са именно популистите, расистите, нацистите, ислямофобите и прочее отпадъци. Именно те искат хората с небяла кожа, нехристиянска религия, различка сексуалност или просто родените другаде да имат по-малко права, да бъдат подлагани на насилие и дискриминация, и ако може да стоят затворени в лагери.Така че Европа трябва да се брани не от мигрантите, а от анти-мигрантите, които изобилстват в страните от източна Европа...
  —цитат от коментар 12 на trashgirl


  Точно затова идват мигрантите защото са проевропейски и моментално се интегрират защото изгарят от желание да се отблагодарят на Европа затова че ги е приела, а не ги е пратила в лагери примерно където им е мястото!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 24. 24 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2474 Любопитно

  До коментар [#1] от "cmy12603507":

  Защо си се загрижила за ЕС, след като живееш в България а тя на практика не е ЕС и реално скоро нвма и да бъде?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 25. 25 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3178 Неутрално

  До коментар [#17] от "Роси":

  "От такива, като нас, дето не могат да прежалят комунизма."
  =====
  Роска, ти комунизма нали си го прежалила?
  И нали си спомняш, че при комунизма пак палестинците ни бяха най-мили?
  Точно затова казваме, че либералите са левундери.
  Пак същите мързеливци ще спасяваме, както при комунизма.
  Децата може и да не помнят, но те не пишат тука. Тука сме в най-добрия случай 40+.
  Ама сме на повече. Най-истеричните антикомунисти ползват риториката на партийните секретари от моето детство.

  Еретик
 26. 26 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1956 Неутрално

  Важното е, че покрай този ресор либералите открито заявиха, че те искат варварско-ислямски начин на живот, а не цивилизован европейски. Поради тази причина, когато започне изселването на мюсюлманите към страните им по първопроизход, то с тях трябва да потеглят и защитаващите ги либерали, та да видят как е в Средновековието.
  —цитат от коментар 2 на Мизийски


  Средновековието си е ОК, тъпите левундери са го обявили за "дарк ейдж" . При питомниците си , ще се сблъскат с каменната ера в цялата и прелест.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 27. 27 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1606 Неутрално

  Само като погледнеш кои са яростните политически опоненти на европейския начин на живот и всичко се изяснява. Смахнатата Ска Келер, либерало Ги Верховстад и коментарът е излишен. Антиевропейците, идващи отвън са до болка ясни и отдавна напливът на гащници е основен проблем на континента. Що се отнася до вътрешните антиевропейци, те са естествения ход на махалото в другата посока след крайнолевите, толерастки политики, на които сме свидетели.

 28. 28 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Чужди на европейския начин на живот са мигрантите от Африка и Мара Азия и либерастите с педерастите. Популистите са хора,които служат на народа,а не на елита и те са най-големите европейци. Виж,педерастиите са абсолютно антиевропейски. Европейската християнска традиция и цивилизация е абсолютно несъвместима с педерастиите и джендъризма.

 29. 29 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 529 Неутрално

  Но според етнолога Йоханес Мозер от университета "Лудвиг Максимилиан" в Мюнхен Европа е дълбоко разнородна и като континент, и вътре в националните държави. "Не мога да видя нещо, което да се отнася единствено за Европа", казва той, поставяйки под съмнение

  Ами точно това е. Нека си запазим типчно нациоланите различия, казвам аз, това е най-характерната европейска черта. Няма защо българите да стават германци или поляците французи например и определено не трябва всички европейци да ставаме мюсюлмани, както искат например зелените. Нека всяка страна си се управлява както намери за добре.

 30. 30 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 455 Неутрално

  До коментар [#9] от "Molossian":

  +++++++++++++++++++++.ТОЧНО,КРАТКО И ВЯРНО

 31. 31 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 455 Неутрално

  До коментар [#14] от "trashgirl":

  АЛО КОМПЮТРЕ ШОРОШОВ ,ИЗКЛЮЧИ СИ ИНТЕГРАЛНИТЕ СХЕМИ ,ЧЕ ИДВА ТОКОВ УДАР.
  ТЕЗИ АБСОЛЮТНИ ГНУСНИ ЛЪЖИ ВЪРВЯХА ПРЕД НЯКОИ НАИВНИЦИ ПРЕДИ ГОДИНИ,СЕГА ПРОСТО СТАВАШ ЗА СМЯХ,ИДИ СЕ РЕСТАРТИРАЙ.ОБНОВИ СОФТУЕРА ,ОПИТАЙ ДРУГ ПОДХОД,СТАНИ ПО КАТО ХОРАТА ГЪВКАВОСТ В МИСЛЕНЕТО ,ФЛЕКСИБИЛИТИ ,ПОНИМАЕШ ,ТАКА ИЛИ ИНАЧЕ ЗАЩИТАВАШ АБСУРДНИ НЕЗАЩИТИМИ РАЗИОНАЛНО ТЕЗИ.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK