Не знаеш немски - не получаваш жилищна помощ: Австрия вдига летвата за имигрантите

Не знаеш немски - не получаваш жилищна помощ: Австрия вдига летвата за имигрантите

© ReutersДа се трепеш с години в Австрия и да си лишен от помощ, защото не знаеш достатъчно немски - тази мярка създава усещане за несправедливост у стотици чужденци и те все по-малко се чувстват добре дошли в страната.


"Работила съм много, почиствала съм къде ли не", спомня си с горчивина бивша чистачка. Изискването откъсва от нейния доход почти 150 евро жилищна помощ - над половината наем за апартамента й в Линц, на 180 км от Виена.


Сръбкинята, пожелала анонимност, разказва пред АФП, че след 24 години работа в страната не е успяла да представи сертификат за езиково ниво, изискван вече от властите в провинция Горна Австрия, за да отпускат тези пари.
"Няма как да ходя на курсове по немски, лесно се уморявам и не мога да се концентрирам", обяснява 63-годишната бивша служителка, която вече е с призната инвалидност, лекува се от ред заболявания и не работи.


Жената смята да подаде жалба за дискриминация. Изпълнена е с решимост да оспори мярката, въведена през 2018 г. и показателна за по-строгия вече подход на Австрия по примера на други европейски страни към проблемите с имиграцията и интеграцията.


Те бяха централна тема по време на парламентарните избори през октомври 2017 г., довели на власт коалиция между десницата (Австрийската народна партия) и крайната десница (Австрийската партия на свободата), управлявала до май т. г.


Предсрочният вот на 29 септември за намиране на ново мнозинство едва ли ще смекчи политиката в тази сфера - консерваторите водят в проучванията и в съюз с националистите може пак да поемат властта.


Стабилността намалява


Критерият езиково ниво се прилага в момента само в северната провинция Горна Австрия. Но преди да падне от власт, правителството на Себастиан Курц прокара подобна разпоредба, според която от 2020 г. добрият немски ще е задължителен, за да се вземе в пълен размер минималният гарантиран доход (Mindestsicherung), отпускан на хората без средства.


"Трябва да се борим с бедността, а не с хората, страдащи от нея", заяви в критичен коментар благотворителната организация "Каритас", разтревожена какви ще са последиците от реформата за един уязвим контингент. Бившият канцлер Курц твърди, че иска "да спре имиграцията за сметка на социалната система" и да засили мотивацията за изучаване на немски език.


Опозицията напомня в отговор, че през управлението му бяха намалени средствата за езиково обучение на новопристигналите. Коалицията премахна и възможността кандидатите за убежище да тръгват на курсове, преди да получат бежански статут, започна да експулсира повече отхвърлени кандидати.


Четири години след кризата с бежанците от 2015 г. кандидатите за убежище в Австрия вече са по-малко и проблемът с имиграцията не е тъй значим за избирателната кампания, както преди две години.


Но според анкета на седмичника "Профил" 51.2 на сто от австрийците смятат, че през последните години "съвместното съществуване" губи позиции в процъфтяващата страна с 8.8- милионно население. Приблизително всеки пети жител е роден в чужбина - или поне някой от родителите му, което е сред най-високите показатели за Европейския съюз.


Да се учиш или да работиш?


Новата мярка във връзка с жилищните помощи в Горна Австрия засяга над 3000 имигранти от страни извън ЕС, сочат данни на сдружението "Миграре", съдействало вече на десетина от тях да я обжалват в съда.


Без тази социална помощ "купувам само евтини неща, никакви дрехи, само храна за децата", обяснява бившата чистачка, която гледа две внучки тийнейджърки.


Баща на семейство от турски произход е спечелил иск на първа инстанция с аргумента, че не е могъл да посещава курсове заради разпокъсано работно време. Провинциалните власти, изглежда, обмислят евентуални изключения. Крайнодесният заместник-губернатор, натоварен с жилищния въпрос, не отговори на молба от АФП за интервю.


Според Ханс-Юрген Крум, ръководещ обучението по германистика във Виенския университет, да се обуславя отпускането на социални помощи с езикови умения е контрапродуктивно и "явно вреди на интеграцията". С тези тестове не биха се справили и "висок процент" австрийски граждани, смята преподавателят. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3082 Весело

  Браво - като са казали А , да продължат и до Я !

  Не ядеш свинско - няма помощи за храна ...

 2. 2 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1423 Неутрално

  Ами нацисти, сър. 😅

  Икономиката икономична, светът светски, апокалипсисът апокалиптичен
 3. 3 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 533 Неутрално

  Балканци, какво да ги правиш. Невежи и не желаещи да се образоват, поне на бейсик ниво.

 4. 4 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  Сръбкинята, пожелала анонимност, разказва пред АФП, че след 24 години работа в страната не е успяла да представи сертификат за езиково ниво, изискван вече от властите в провинция Горна Австрия, за да отпускат тези пари.
  *****************************

  За 24 години не успяла да научи езика на добро ниво, че да мине изпита? Ми, не ми е жал, съжалявам...

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 5. 5 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3390 Неутрално

  Какво значи да живееш 20+ години в една страна и да не знаеш езика?
  Тотално пренебрежение към тези, които са те приели.
  Сръбкинята да си взема австрийската пенсия и да ходи да я харчи в сръбско. Същото и за новите мургави мераклии.

  Еретик
 6. 6 Профил на Nikoi
  Nikoi
  Рейтинг: 2490 Неутрално

  ако не знае език и не се интегрира ,не ходят на работа и училище ,след 3 години обратно от където са дошли с черен печат на тяхно име за целия Е

 7. 7 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1969 Весело

  "Няма как да ходя на курсове по немски, лесно се уморявам и не мога да се концентрирам"
  ..................
  Преду 24 години, когато е дошла в Австрия, не се ли е уморявала или тогава езикът й е бил друг?

 8. 8 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 697 Неутрално

  Е след 20+ години престой и да не знаеш
  на елементарно ниво езика си е направо срам. Явно не си за там, щом ....

 9. 9 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 697 Неутрално
 10. 10 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 620 Неутрално

  Скоро май нов Хитлер може да управлява,като им писне на местните хора в Австрия и Германия.

 11. 11 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2294 Любопитно

  Интересна е забележката на Ханс-Юрген Крум , че с тестовете за езиково ниво не биха се справили и много австрийци.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 12. 12 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 697 Неутрално

  Иначе да иска пари и получава помощи знае езика въпросната сръбкиня. Да, не ми е жал и на мен. Ако не я устройва да си ходи, вместо да се оплаква. Или да научи езика зз теста.

 13. 13 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 889 Неутрално

  БРАВО на австрийците!!!!
  Така се отстоява идентичност и култура!!!

 14. 14 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Имам познат в Австрия, който от десет години живее с жена си и дъщеря си там, жена му работи на две места, дъщеря му учи в частно училище, изцяло издържана от майка си, а той не само не работи, не само не научи немски, ами дори не си направи труда да ходи на уроци по немски, платени от държавата . Абсолютно деквалифициран е вече за всякаква работа, дори не се и опитва да работи, даже протестира , че в Австрия нямало работа, достойна за него?!

  Жена му получаваше данъчни отстъпки за това , че издържа дете и " безработен " мъж. Наскоро обаче й съобщиха, че данъчни отстъпки повече няма да получава, понеже " безработният " не знаел немски и нямал взето никакво езиково ниво. Дори му спират и осигуровките при безработица, които получаваше от държавата Австрия години наред.

  Да ви кажа , колкото й да съчувствам на жената, въобще не ми е мъчно за мъжа й !

 15. 15 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2632 Неутрално

  Ходиш с анцунг и маратонки —....
  Хвърляш си боклука през балкона —...
  Паркираш на тротоара или в тревната площ —...
  Ходиш пеша по велоалеята —...
  Пиеш бира на улицата (извън заведение) —...
  Хвърляш битови отпадъци и гуми от коли по дерета и реки —...
  На магистралата йараш с 90 км/ч, извън нея със 150 —...

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 16. 16 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2632 Любопитно

  До коментар [#10] от "Сд":

  Новият Хитлер пак ли на Полша ще хсриже едни 100 000 км2 немска земя или този път ще намажат и други?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 17. 17 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2632 Любопитно

  До коментар [#11] от "7777":

  Познсвам хора, които много лесно учат езици, познавам и хора, които въпреки старанието си ходене по уроци говорят в стил ”нашту магаре ще ява ед а гаща плява” (особено ако имат някакъв диз, който не е лекуван в детството а учителите са им викали, че са мързеливи). Отделен е въпроса и каква е целта на теста, дали да провери годността ти за безпроблемно соравяне в ежедневната комуникация или проверявст, дали ще ставаш учител по литерстура.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 18. 18 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2519 Весело

  До коментар [#15] от "DDR":
  "Хвърляш си боклука през балкона —...
  Паркираш на тротоара или в тревната площ —...
  Ходиш пеша по велоалеята —...
  Пиеш бира на улицата (извън заведение) —...
  Хвърляш битови отпадъци и гуми от коли по дерета и реки —...
  На магистралата йараш с 90 км/ч, извън нея със 150 —..."

  Пък някой се чудят как Фон Дер Лайен ще открие какво значи европейски начин на живот

  подпис
 19. 18 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1433 Неутрално

  Хм... Какви ти мигранти, У нас що роми получават помощи и обезщетения без елементарни познания по български език...

 20. 20 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2519 Весело

  До коментар [#17] от "DDR":
  "дали ще ставаш учител по литерстура."

  Добре, няма да си учител по литература, но като се разболееш ще трябва да обясниш на лекаря какво ти става и да разбереш и изпълниш неговите препоръки.
  Никой местен не е длъжен да се адаптира за да компенсира дефицитите на гостите.

  подпис
 21. 21 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2345 Неутрално

  До коментар [#17] от "DDR":

  Хайде де! С повече упоритост всеки със среден интелект може да научи чужд език, особено ако живее в съответната държава за 20+ години.
  Ако не го научи значи го мързи.

 22. 22 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2632 Неутрално

  До коментар [#20] от "Иван К":

  Наложи ми се преди време, барабар със всичко останало, да се явявам на изпит по френски. За определяне на ниво. Та тестовете бяха именно така направени, че да проверят, можеш ли да се оправиш в ежедневието. Четеш вестник и после беседвате по темата, слушаш радио и пак беседвсте и т.н., но най—забавна беше частта когато с изпитващите разигравате няколко сценки от по десетина минути всяка.Сценки от живота —например записваш се на екскурзия по телефона след като си видял рекламата и, обясняваш на полицията, как е станала катастрофата и т.н.
  Та целта бече именно да се провери дали ще се оправиш (разбираш и те разбират) а не да държиш зрелостен изпит по езика. Та там имаше и хора, които точно говореха в стил ”питай на него”, но явно изпитвите са преценили, че се оправят добре в ежедневието и взеха прилично ниво.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 23. 23 Профил на hifi_hifi
  hifi_hifi
  Рейтинг: 358 Неутрално

  Предлагам съшото условие за циганите в БГ. Ако не знаеш български..няма помощи

 24. 24 Профил на Ivan Rachev
  Ivan Rachev
  Рейтинг: 267 Неутрално

  До коментар [#3] от "LiberalToTheBones":

  извинявай либерале с адрес карлуково,колко афганистански учени с ножове от по 9 см,знаят немски език ,доказано с езиков сертификат и РАБОТЯТ-плащайки данъци?Питтам чакам отговор?точно 0.00%% вАвстрия и около 500 души в Германия?Ти какъв сертификат за езиково ниво имаш и какво работиш-чистиш в мигрантски лагер на остров Лесбос,коришките на мечталите от Раккъ ли?

 25. 25 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Хехе, не знам и колко австрийци без особено образование ще издържат изпит по немски, особено от западните провинции, да не говорим за най-западната. Езикът, който говорят там, е алемански - прилича много на швейцарския немски, най-вече на лихтенщайнския, донякъде и на баварския, но немците не го разбират. Сръбкинята сигурно се оправя с диалекта, но на изпита питат и за граматика. А тя е друга бира.

  Мърфи е оптимист!
 26. 26 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2632 Неутрално

  До коментар [#21] от "pamela":

  Ще си позволя да кажа, че не сте съвсем права. Има много хора с най различна степен на диз, които не са хванати когато са били деца а в Бг например са ги считали за мързеливи ученици или по тъпички. Никой не е работил целенасочено с тях и проблемите остават за цял живот. Не всички могат да учат бързо и добре езици. Аз например, благодарен съм на Бога, уча много бързо езици и даже ми е и забавно, пък и не обич да завися от нечии преводи и тълкувания.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 27. 27 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1586 Неутрално

  Като не знаете езика, какво правите там?
  Правилно решение.

 28. 28 Профил на trial_jezz
  trial_jezz
  Рейтинг: 449 Любопитно

  БРАВО на австрийците!!!!Така се отстоява идентичност и култура!!!
  —цитат от коментар 13 на selqnin


  Бря, бря, бря! Ти да видиш!
  И откога поклоници на Интернационала като теб, момчето, разбират от отстояване на идентичност и култура. Аааа, разбрах - евреин си и в талмуда ви го пише.

  “Those who love peace must learn to organize as effectively as those who love war.” ― Martin Luther King Jr.
 29. 29 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  Така трябва!

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 760 Неутрално

  Подборът на Дневник е без аналог. Следващата цел след Салвини е Курц. Изучаването на езика от имигрантите е изключително важно и всяка стъпка в тази посока е не просто препоръчителна, а задължителна. Но сега и на тази мярка й се търси цаката. И въвеждането й се етикетира като "крайнодясно". Естествено защото от нея са потърпевши И навлеците.


  Примерите от статията "хич" не са тенденциозни:

  1. Сръбкиня чистачка от страна извън ЕС (от страни извън ЕС са "случайно" и всички навлеци.

  Защо не е даден пример да речем с инженер от Молдова? Ами защото той дори и да не знае немски, работи и не зависи от помощи.


  2. "150 евро жилищна помощ - над половината наем за апартамента й в Линц"

  Не изглежда 300 евро за наем да е чак толкова много. Даже в България много хора плащат подобен наем, а както знаем Австрия е с "мааалко" по-висок стандарт.


  3. "Да се учиш или да работиш?"

  Въпросът е поставен така, че все едно ученето на езика отнема толкова време колкото е работното. Но не. За да научи език на ниско/средно ниво (каквото е изискването) са достатъчни няколко часа седмично от курсове и малко самообучение.


  Ето и легенда с "положителните" герои и борци за "правда":
  - благотворителната организация "Каритас
  - сдружението "Миграре"

 32. 32 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 361 Неутрално

  Колко злобни коментари , а няма грам мисъл в тях...
  Мислете бе хора, като не им дават помощи на братята роми, какво ще направят, ще се върнат в България. После всички знаем какво следва

  Да ги интегрират хората, това е ЕС

 33. 33 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 2384 Неутрално

  Като не знаете езика, какво правите там?Правилно решение.
  —цитат от коментар 27 на НеКой


  Късно се сетиха австрийците. Срещам хора, които от повече от 30 г. живеят в Австрия и говорят много лошо/неразбираемо немски. А вече от години имат и австрийско гражданство. Бъркат елементарни думи, вместо "той", казват "тя". И това е най-лекото недоразумение. Дори на работното място говорят на родния си език, без да ги бърка, че останалите не разбираме. Най-нагли са тия от бивша Югославия. Арогантни и прости до безумие. Следвани от румънците.

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 34. 34 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Мигрантите трябва да се научат, че ако има помощи за тях, то страната домакин изобщо трябва да си затвори границите. По-мекият вариант е да се дава възможност само на трудещите се да имигрират. Ако някой чужденец дойде в страната ми и се труди добре. Но ако той не може по каквато и да е причина да се труди, а лапа помощи, ами изобщо не го искам. Честно казано аз лично не бих платил и стотинка на който и да е безработен. Да си поемат отговорност хората и да се учат сами да се справят с проблемите си, не да чакат на държавата, още повече пък ако това не е тяхната страна.

 35. 35 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4710 Неутрално

  До коментар [#8] от "tolex":

  Може би нивото, което се изисква да не е чак толкова елементарно.
  Има разлика между владеенето на езика говоримо и писмено, между активно и пасивно владеене.

 36. 36 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4710 Неутрално

  До коментар [#11] от "7777":

  Всичко зависи от това на какво ниво са тези тестове.
  Да не са като едно време в Алабама, където негрите трябвало да четат и тълкуват конституцията на САЩ, за да ги допуснат да участват в избори.

 37. 37 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5526 Весело

  До коментар [#17] от "DDR":

  Ккато става ясно доста австрийци не биха се справили с теста :)
  Друг е въпроса, кои са тези австрийци :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 38. 38 Профил на Bro
  Bro
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Австрийците са най-гениалната нация. Убедили са цял свят, че Моцарт е австриец а Хитлер е германец.

  "Only a government that is rich and safe can afford to be a democracy" - Mark Twain
 39. 39 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2632 Весело

  До коментар [#17] от "DDR":Ккато става ясно доста австрийци не биха се справили с теста :)Друг е въпроса, кои са тези австрийци :)
  —цитат от коментар 37 на penetrating


  От тези"
  Da samma wida 😉

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 40. 40 Профил на maginka
  maginka
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Така трябва да го напряват навсякъде. Не само там.

 41. 41 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7092 Неутрално

  Не можеш да получаваш, без да даваш. А те май не искат нищо да дават.

 42. 42 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 1386 Неутрално

  Да отидеш в друга държава, незнаейки езика и нежелаейки да го научиш, но да се редиш за социални помощи е наглост. Борбата с бедността не се води като даваш на калпак пари, а като караш хората да си увеличават квалификацията едно от които е владеенето на основния език в държавата. А ако трябва да сме максимално справедливи, ако не си допринесъл за благоденствието на едно общество плащайки данъци известно време това общество не ти дължи нищо.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK