Защо Германия не връща престъпници и заподозрени в Румъния и България?

Защо Германия не връща престъпници и заподозрени в Румъния и България?

© Надежда Чипева, КапиталГермания не връща престъпници и заподозрени в Румъния, България и Унгария заради лошите условия в затворите там. Германски медии разказват за случай в Румъния, където в килия от 9 кв.м били натъпкани десет затворници, пише "Дойче веле".


"Проблемът е много голям" - така високопоставен германски магистрат коментира трудностите, пред които е изправено германското правосъдие, когато трябва да връща престъпници и заподозрени в страни като България, Румъния или Унгария. Председателят на Наказателния съд в Бремен Клаус-Дитер Шромек казва, че решение на този проблем няма да се намери скоро, защото Германия все по-често отказва да връща такива хора - заради отчайващото положение с човешките права в затворите на трите държави - членки на ЕС.


Румъния: десет затворници на 9 кв.м


Същото твърди и говорител на Министерството на правосъдието в Северен Рейн-Вестфалия. Той потвърждава, че проблемът е възникнал заради условията, в които са поставени задържаните в България, Румъния и Унгария. Става дума за хора, които трябва да бъдат връщани в своите държави по силата на Европейската заповед за арест от 2002 година, отнасяща се до заподозрени и до осъдени престъпници, посочва списание "Фокус". През 2016 година Европейският съд обаче постанови, че такива хора могат да бъдат връщани в съответните страни - членки на ЕС, само при наличието на информация, че в тези страни не съществува опасността от "нехуманно или унизително третиране", уточнява изданието. Повод за това съдебно решение бяха два случая на криминално проявени лица. Един унгарец, заподозрян в кражба с взлом в родината си, както и един румънец, осъден за шофиране без шофьорска книжка, се жалваха пред Европейския съд - те не искаха да бъдат върнати в родните си страни заради "непосилните условия" в затворите.
Според Германската журналистическа мрежа (RND) в Румъния има случай с десет затворници, натъпкани в килия от девет квадратни метра. Клаус-Дитер Шромек казва, че тъкмо поради това Германия вече не връща заподозрени и престъпници в Румъния. Същото било положението и с България и Унгария, добавя магистратът.


"Затворът не бива да уврежда здравето на осъдените"


Когато германското правосъдие не е в състояние да потвърди, че в съответната държава от ЕС правата на затворниците и арестуваните не са надеждно гарантирани, започва проверка дали разследването срещу лицето може да се проведе и в Германия, респективно - дали изпълнението на наказанието може да бъде осъществено в Германия.


Клаус-Дитер Шромек смята, че Германия с пълно основание държи под око спазването на човешките права в други държави от ЕС. "Защото целта трябва да бъде следната: затворът не бива да уврежда здравето на осъдените. Хората не бива да излизат там като развалини", казва съдията.

Ключови думи към статията:

Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3231 Неутрално

  "Един унгарец, заподозрян в кражба с взлом в родината си, както и един румънец, осъден за шофиране без шофьорска книжка, се жалваха пред Европейския съд - те не искаха да бъдат върнати в родните си страни заради "непосилните условия" в затворите."
  ============
  Тънко се внушава, че у нас бутат в затвора заподозрените, а за шофиране без книжка има затвор.
  Така 60% от населението щеше да е в зандана.
  А за условията в затворите не споря - достатъчно е да видиш някои болници.

  Еретик
 2. 2 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 679 Неутрално

  С най-корумпираното и некадърно правораздаване в Европа, не се учудвам..

 3. 3 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 56 Любопитно

  Ми, те и мигранти не връщат!
  Елате всички мигранти и престъпници,елате при Меркелицата!
  Благодарско за препечатката от Дойчо Велев!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 4. 4 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5592 Неутрално

  България е нежелана дори за затворници :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 5. 5 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 439 Весело

  Да си държат бежанците и престъпниците, ние може да приютим малко украинки

 6. 6 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 56 Любопитно

  Да си държат бежанците и престъпниците, ние може да приютим малко украинки
  —цитат от коментар 5 на 001


  Може и украинци,заради ИК!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 7. 7 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 767 Неутрално

  Прави са.В посочените страни в затворите не сервират калмари и няма джакузи в килията.Така че да ги държат в Германия доживот.

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 8. 8 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 284 Неутрално

  "Германия не връща престъпници и заподозрени в Румъния, България и Унгария заради лошите условия в затворите там."

  - Да, затова се радваме на още по-лошото:

  "Поправката „Полфрийман“ предложена от него и прокарана от Христо Иванов

  Лансирана е като законова промяна от оглавената от австралиеца затворническа организация. Съдията Калпакчиев изкара конфликта на интереси морална ценност, а създаването на сдружението - доказателство, че убиецът се е поправил
  ...
  Макар да няма нищо общо с лошите условия зад решетките, заради които – по настояване на европейските институции, бяха направени промените, това изменение бе лансирано и прието с целия пакет през 2016 г. Самият пакет пък бе роден от работна група от експерти и неправителствени организации под шапката на Министерството на правосъдието още по времето, в което начело на ведомството бе Христо Иванов. В групата пък основен активист бе НПО-то „Българско затворническо сдружение за реабилитация“. Представител на организацията в дискусиите бе бившият затворник Валентин Иванов, но самата тя се оглавява от Полфрийман, като австралиецът дори бе номиниран през 2015 г. от Българския хелзинкски комитет за „Човек на годината“ заради сдружението. Номинацията предизвика общественото възмущение заради наглостта си и впоследствие БХК я оттегли, но – както лъсва сега – само за да изиграе основна роля в предсрочното освобождаване на Полфрийман.

  От мотивите на съдебния състав, оглавяван от Калпакчиев, които бяха публикувани вчера на страницата на САС, лъсва, че именно подкрепата от БХК и фактът, че има НПО, са използвани като аргумент за решението. От протокола от заседанието става ясно, че прокурорът по делото изрично е казал, че жалбата на Полфрийман е неоснователна и решението на първата инстанция – СГС, с която му се отказва предсрочно освобождаване, трябва да бъде потвърдено. От държавното обвинение са посочили, че макар да е изпълнено първото изискване – да е излежал поне половината от присъдата си, от приложените по делото доказателства не може да се направи извод, че Полфрийман е дал доказателства за своето поправяне. ..."
  https://www.monitor.bg/bg/a/view/popravkata-polfrijman-predlojena-ot-nego-i-prokarana-ot-hristo-ivanov-175944

 9. 9 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 815 Неутрално

  "Германия не връща престъпници и заподозрени в Румъния, България и Унгария заради лошите условия в затворите там."- Да, затова се радваме на още по-лошото:"Поправката „Полфрийман“ предложена от него и прокарана от Христо ИвановЛансирана е като законова промяна от оглавената от австралиеца затворническа организация. Съдията Калпакчиев изкара конфликта на интереси морална ценност, а създаването на сдружението - доказателство, че убиецът се е поправил...Макар да няма нищо общо с лошите условия зад решетките, заради които – по настояване на европейските институции, бяха направени промените, това изменение бе лансирано и прието с целия пакет през 2016 г. Самият пакет пък бе роден от работна група от експерти и неправителствени организации под шапката на Министерството на правосъдието още по времето, в което начело на ведомството бе Христо Иванов. В групата пък основен активист бе НПО-то „Българско затворническо сдружение за реабилитация“. Представител на организацията в дискусиите бе бившият затворник Валентин Иванов, но самата тя се оглавява от Полфрийман, като австралиецът дори бе номиниран през 2015 г. от Българския хелзинкски комитет за „Човек на годината“ заради сдружението. Номинацията предизвика общественото възмущение заради наглостта си и впоследствие БХК я оттегли, но – както лъсва сега – само за да изиграе основна роля в предсрочното освобождаване на Полфрийман.От мотивите на съдебния състав, оглавяван от Калпакчиев, които бяха публикувани вчера на страницата на САС, лъсва, че именно подкрепата от БХК и фактът, че има НПО, са използвани като аргумент за решението. От протокола от заседанието става ясно, че прокурорът по делото изрично е казал, че жалбата на Полфрийман е неоснователна и решението на първата инстанция – СГС, с която му се отказва предсрочно освобождаване, трябва да бъде потвърдено. От държавното обвинение са посочили, че макар да е изпълнено първото изискване – да е излежал поне половината от присъдата си, от приложените по делото доказателства не може да се направи извод, че Полфрийман е дал доказателства за своето поправяне. ..."https://www.monitor.bg/bg/a/view/popravkata-polfrijman-predlojena-ot-nego-i-prokarana-ot-hristo-ivanov-175944
  —цитат от коментар 8 на plebs


  Лъжеш и разпространяваш лъжлива информация, провери кога е приета поправката и кой е бил министър тогава.

 10. 10 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 439 Неутрално

  Австралиеца беше супер нагъл и ироничен при освобождаването си .
  Заместика шефа на затвора каза , че е написал 7 страници с доклад , че той има множество провинения , дори и опит за бягство от затвора , обаче Калпакчиев, прочел само доклада на БХК , дето искаха да го правят човек на годината

 11. 11 Профил на bombov_saruyar
  bombov_saruyar
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Дойче Веле - любимата ми медия. Германците би трябвало да приемат и да не връщат и БГ пенсионери не само затворници. Издръжката на един затворник сигурно струва колкото издръжката на 4- ма наши пенсионери. Може би трябва да настаним изнасилвачите и убийците в хотел 2 звезди а да оставим БГ пенсионерите да ровят в кофите им с боклуци.

  Ако по пътя напред, не помним как сме стигнали до тук, няма да стигнем там, за където сме тръгнали.
 12. 12 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 284 Неутрално

  ...—цитат от коментар 8 на plebs

  Лъжеш и разпространяваш лъжлива информация, провери кога е приета поправката и кой е бил министър тогава.
  —цитат от коментар 9 на Nick F


  До коментар [#9] от "Nick F":

  "ПОПРАВКАТА „НАГЛИТЕ“ – ПРЕДЛОЖЕНА ОТ ХРИСТО ИВАНОВ, ПРОДЪЛЖЕНА ОТ ЕКАТЕРИНА ЗАХАРИЕВА, ЗАВЪРШЕНА ОТ ЦЕЦКА ЦАЧЕВА
  На 20 ноември 2015 г. екипът на бившия правосъден министър във второто правителство на Бойко Борисов – Христо Иванов предлага серия от поправки в българското законодателство, които правят възможно двама от групата за отвличания “Наглите” да поискат предсрочно освобождаване.
  ...
  С направените предложения се “цели предоставяне на възможност на всеки осъден на лишаване от свобода да получи правната възможност да подаде молба за предсрочно освобождаване, която да бъде разгледана от независим и безпристрастен съд”. ..."
  http://liberalnataistina.info/2017/06/01/поправката-наглите-предложена-от-хр/

  Добри намерения, срещнали саботажа на едни специални съдии и адвокати...

 13. 13 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6048 Неутрално

  Значи, това ако не е подстрекателство към престъпление, не знам какво трябва да е... Създава се настроение, да се правят престъпления у нас, а после да се бяга при добрите немци. И маалата ликува...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 14. 14 Профил на Разобличител
  Разобличител
  Рейтинг: 546 Неутрално

  Като имаме предвид, че 92% (според премиера) от престъпленията в България се вършат от цигани идеално е, че не ни ги връщат. Даже имаме в изобилие и сме готови да им дадем всичките.

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 15. 15 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2869 Неутрално

  Трябва да се подобрява живота в затворите, понеже поръчващият музиката може да попадне там. Живота на беден пенсионер не е вариант за обсъждане.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 16. 16 Профил на peen40
  peen40
  Рейтинг: 840 Неутрално

  Може и украинци,заради ИК!
  —цитат от коментар 6 на Платон Фъшкиев

  Украинците са за тебе и Таксиров.На нас нормалните,украинките са ни предостатъчни.

 17. 17 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 1114 Неутрално  Малоумниците от " Deutsche Wassercloset " се опитват куче със салам да плащат. Ако условията в нашите затвори толкова много не им харесват България трябва да засили всички затворници за Германия. За да могат да си излежат присъдите в тамошните супер луксозни дранголници. А парите, които ще се освободят да се раздадат на Българските пенсионери. 18. 18 Профил на Боби Бобев
  Боби Бобев
  Рейтинг: 229 Неутрално

  България е нежелана дори за затворници :)
  —цитат от коментар 4 на penetrating


  Не ви искаме. И вас, и затворниците.

 19. Немците имат съвсем друг начин на мислене.
  Демокрацията при тях не е от вчера......
  Уважавам ги най-вече за три неща - реда и законноста, хубавата бира и автобаните....

  Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
 20. 20 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 364 Неутрално

  "Един унгарец, заподозрян в кражба с взлом в родината си, както и един румънец, осъден за шофиране без шофьорска книжка, се жалваха пред Европейския съд - те не искаха да бъдат върнати в родните си страни заради "непосилните условия" в затворите."============ Тънко се внушава, че у нас бутат в затвора заподозрените, а за шофиране без книжка има затвор. Така 60% от населението щеше да е в зандана. А за условията в затворите не споря - достатъчно е да видиш някои болници.
  —цитат от коментар 1 на Костадин Иванов


  Обвиняемите с постоянна мярка се превеждат в затвора след приключване на разследването и там изчакват съдебното дело. И да - достатъчно хора познавам, които са търпели наказание "лишаване от свобода" защото неправоспособни са управлявали МПС в едногодишен срок от административно наказание за същото деяние или са управлявали в срока на лишаване от това право.

 21. 21 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 933 Весело

  Чудесно, тъкмо няма да плащаме издръжката им в затвора! Да я плащат дойчовците, а ако искат можем да им пратим още...

  Мома, връщай 12 и 12А!
 22. 22 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 364 Неутрално

  Следствените ни арести са напълно на средно европейско ниво, диви паари се вкараха там и ги проверяваха от всички възможни международни организации. Със затворите е по-зле, но ГЕРБ и там решиха въпроса просто - с поредица законови мерки стана все по-трудно престъпник да получи реална присъда и пренаселеността изчезна не защото се откриха нови затвори, а защото се намали броя на затворниците.

 23. 23 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4171 Весело

  Добре, а защо един от най - големите немски концерни ще инвестира милиарди в Турция, когато положението със санитарните и здравните условия в турскте затвори са направо отчайващи, а отделно там гният над 100 000 души поради безумните прищевки на един султан ? Да, този концерн не е самата държава Германия, съгласен съм. Да Германия не може да го задължи да инвестира или не някъде, но в крайна сметка генералния директор и голяма част от ръковдството му са постоянно в срещи и виждания ту с Меркел, ту с президенти от ЕС, САЩ и много други съвременни богати държави с големи традиции в областта на човешките права....
  А може би е по - простичко: заговорим ли за пари и инереси, човешките права....да го кажем политкоректно: не са водещото, нали ? А по - грубичко: защо пред печалбата да ни пука изобщо за тях ?

 24. 24 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 364 Неутрално

  Между другото - не всеки български пенсионер разполага с такава сума за издръжка като това, което се полага на един затворник плюс медицински грижи при първо поискване, психолог под ръка, библиотека с нет, възможност за спорт, образователни курсове, параклис и духовник под ръка. Е, това върви с денонощната охрана, ама те пенсионерите по селата също искат охрана, пък няма.

 25. 25 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7799 Неутрално

  Той Борисов се радва на това. И хич не му пука, колко обещетения плаща България и за условията в затворите, и за прокурорските, полицейските , и съдебните грешки.

 26. 26 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 1114 Неутрално  До коментар [#23] от "samoedin":


  Добре, а защо един от най - големите немски концерни ще инвестира милиарди в Турция, когато положението със санитарните и здравните условия в турскте затвори са направо отчайващи, а отделно там гният над 100 000 души поради безумните прищевки на един султан ? Да, този концерн не е самата държава Германия, съгласен съм. Да Германия не може да го задължи да инвестира или не някъде, но в крайна сметка генералния директор и голяма част от ръковдството му са постоянно в срещи и виждания ту с Меркел, ту с президенти от ЕС, САЩ и много други съвременни богати държави с големи традиции в областта на човешките права....
  —цитат от коментар 23 на samoedin


  А бе ти на колко си години та си задаваш тези елементарни въпроси ? Знаеш ли колко им пука на Германските концерни и на Германските политици за правата на човека и за условията в затворите в Турция. На Запад абсолютно всичко се измерва в кинти. И каквото и да ти дрънкат и каквито и локуми да ти разтягат става дума само и единствено за пари и нищо друго.

  Апропо, говори, се че Пежо ще отвори завод в Киргизия. Ти вярваш, ли че в Киргизия правата на човека се спазват повече, отколкото в България или че условията в тамошните затвори са по - Добри от нашите ? Вярваш, ли че някой от Френските политици или собствениците на Пежо не ги знаят тези работи или му пука за тях. Единственото, за което им пука е 32 милионния пазар в самата Киргизия и кой знае още колко милиона в съседните Централно - Азиатски държави. 27. 27 Профил на Nada Tomba
  Nada Tomba
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Всеки ден за затворите. И моя. Викат долу играят мъжко хоро, тъпани бият музика, а аз дори не излизам да видя какво става. Почна с клаксони и момчета.

 28. 28 Профил на zlo38528262
  zlo38528262
  Рейтинг: 733 Неутрално

  Амчи има проблем. Не че лишените от свобода битуват по-зле от пенсиониран учител, но когато си запрял някого, длъжен си да му осигуриш условия, които да не увреждат здравето му. Пенсионера сам да се оправя. Сложно от гл.т. на германците - хем не могат да държат всички престъпници от България, Румъния и Унгария при себе си, хем не могат да ни ги върнат. Прав е 23 - трябва Германия, като основен двигател на икономиката в Европа, да инвестира и да подобрява икономиката в страни като нашата. Иначе хем ще се пълнят с боклуци, хем няма да могат да ни ги върнат, понеже сме бедни и условията не позволяват. Нашият проблем си стои, но техните се увеличават.

 29. 29 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3231 Неутрално

  До коментар [#19] от "Отдел Шейсе и Девет на КДС подслушва шофьора на газката с брезент":
  "Немците имат съвсем друг начин на мислене.
  Демокрацията при тях не е от вчера......"
  ===========
  Немци и демократични традиции?
  Нито хитлеризмът, нито меркелизмът имат нещо общо с демокрацията. Може да е имало.... при Хелмут Кол.

  Еретик
 30. 30 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 277 Неутрално

  Ако искат ще им изпратим и останалите затворници, да си ги обгрижват при подходящи условия там.

 31. 31 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2092 Неутрално

  До коментар [#7] от "kasko":

  Гледах неотдавна интересно предаване за германските затвори. Наистина изглеждат като семпъл хотел. Затворниците са в отделни стаи имат постоянен достъп до телефон, ядат същата храна като охраната и имат достъп в кухнята до ножове, вилици и т.н. (нещо нечувано за щатските затвори примерно). На няой може да му изглежда странно, но инциденти в немските затвори почти няма и идеята е да се помогне на човека да осъзнае грешката си и да се промени а не просто да те карат да се мъчиш. В последните месеци стимулират лишените от свобода да излизат навън и да си търсят работа. Също така за да бъде приет човек на работа като надзирател в затвора преминава през много сериозно тестване дали е годен и е много трудно да докажеш че си подходящ за такава работа.

 32. 32 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2092 Неутрално

  До коментар [#11] от "bombov_saruyar":

  Да де ама от затвори като нашите човек задължително излиза отново престъпник а от немските не. Всеки който се позамисли ще си даде сметка че немския модел (и не е само той) е правилен, но монго хора мразят да мислят.

 33. 33 Профил на peen40
  peen40
  Рейтинг: 840 Неутрално

  Да де ама от затвори като нашите човек задължително излиза отново престъпник а от немските не. Всеки който се позамисли ще си даде сметка че немския модел е правилен
  —цитат от коментар 32 на Ashiata Shiemash

  Ти се позамисли малко,преди да пишеш глупости.Значи полежи манго в немски затвор,излиза и вече не краде и изнасилва бабички

 34. 34 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4171 Неутрално

  До коментар [#23] от "samoedin":
  —цитат от коментар 26 на bxr35608444


  " Защо Германия не връща престъпници и заподозрени в Румъния и България? "

  Ами въпросът ми е толкова умен, колкото и този горе......Затова питам !

 35. 35 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 767 Неутрално

  До коментар [#31] от "Ashiata Shiemash":

  Шведските затвори са най-устроени в света. Беше далавера за много хора от Източна Европа да попаднат в шведски затвор.Задължително се работи и задължително се плаща. Иначе и да попаднеш в Швеция работата не е гарантирана, обаче в затвора е.По закон за шофиране в пияно състояние задължително те прибират.И нашенците отиват, купуват някакъв таралясник за сто-двеста евро, пият 300-400 гр твърд алкохол и тръгват с колата да търсят среща с полицията .Малко гонка и се предават.....Следва година и половина -две с гарантирана работа и заплащане. Обаче влязохме в ЕС ,влезе реадмисията (съдят там,лежи се тук) и желаещите за БГ затвор изчезнаха.

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 36. 36 Профил на Пламен Данаилов
  Пламен Данаилов
  Рейтинг: 373 Неутрално

  Преди години към почти всеки български затвор е имало тухларна фабрика. Работата там е тежка, особено около пещта, но продукцията продаваема с добра печалба. Осъдените хем работят, изкарват за самоиздръжка, плащане на кръвнина, не излизат от затвора и по-непокорните биват наказвани с работа до пещта. Защо не се въведе отново? В сегашните тухларни пак се потят хора без да са престъпници и трудно се намира персонал за тази работа.

 37. 37 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Никой не ги иска тука. Дръжте ги там в Германия.

 38. 38 Профил на izbiram
  izbiram
  Рейтинг: 483 Неутрално

  Направо се чудя къде е уловката.Не връщат престъпници.А аз не им се сърдя.Или трябваше нещо да се засегна!?Абе обърках се.

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 40 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2131 Неутрално

  Направо се чудя къде е уловката.Не връщат престъпници.А аз не им се сърдя.Или трябваше нещо да се засегна!?Абе обърках се.
  —цитат от коментар 38 на izbiram


  Опитът за внушение е ,че сме диваци , отричащи светлите идеи на хуманизъма . Фактически , дописката предизвиква единствено съжаление към изтерзания германски народ .

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 41. 41 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2092 Неутрално

  До коментар [#33] от "gonz0104":

  Да, позамислил съм се, вероятността да не го прави след като излезе от немски затвор е в пъти по-голяма от тази, ако излезе от български затвор.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK