Научен ли е урокът - когато Европарламентът казва "не" на еврокомисарите

Урсула фон дер Лайен и номинираните за еврокомисари

© Reuters

Урсула фон дер Лайен и номинираните за еврокомисари"Членовете на Комисията решиха единодушно да подадат колективната си оставка. По този начин Комисията пое отговорността си." На 15 март 1999 г. след изобличаващ доклад от независими експерти и при заплаха от вот на недоверие от евродепутатите Европейската комисия на Жак Сантер се оттегли.


Причината - няколко комисари, основно френският комисар по изследванията Едит Кресон, бяха обвинени в измама. От този момент парламентарните изслушвания на комисарите се превърнаха в истински приемен изпит. Скандалът освен това предизвика създаването на Службата за борба с измами ОЛАФ.


Европейската комисия, оглавявана от Жак Сантер, бивш премиер на Люксембург, е пример за най-известния случай на корупция в ЕС и за упражняване правото на контрол на ЕП над състава на Еврокомисията.


Задава се проблем
Случаят с комисията "Сантер" бе припомнен по време на пресконференция на бъдещия председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на 10 септември. Тогава репортер заяви: "Във вашия екип има някои комисари, които са съмнителни, някои от тях са обект на проверка на ОЛАФ или на разследване. Защо просто не се отказахте от тях? Защото в противен случай вашата Комисия може вече да е с опетнен имидж, включвайки хора, които са подозирани в измама, дори и да бъдат приети за невинни".


Това определено не беше сравнението, което Фон дер Лайен искаше да чуе, докато обявяваше екипа си. В началото на октомври на кандидатите за еврокомисари им предстоят изслушвания в ресорните комисии в Европарламента. Без одобрението на евродепутатите те не могат да започнат работа. А притеснения не липсват.


Януш Войчеховски, полският кандидат за ресор селско стопанство, член на Европейската сметна палата, бивш председател на сметната палата на страната си и бивш евродепутат, се разследва от Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) заради "предполагаеми нарушения, свързани с възстановяване на пътни разходи". Той се оправда с "административна грешка" и призна, че е възстановил на Европейския парламент 11 250 евро, щом разбрал, че "не достигат документи", оправдаващи пътните му разходи.


Силви Гулар от Франция, номинирана за комисар по вътрешен пазар, е обект на съдебно разследване по случай с фиктивни назначения за сътрудници на евродепутати от партията Демократично движение (Модем), което я принуди да подаде оставка от френското правителство, 54-годишната французойка бе разпитана от полицията същия ден, в който беше представена новата комисия.


Разследвана същевременно и от ОЛАФ, тя вече прие да възстанови на Европейския парламент сумата от 45 хил. евро заради един от своите сътрудници.


Възможно е също да й зададат въпроси, засягащи щедро платената й работа за американски мозъчен център в течение на 2.5 години, докато е била евродепутат.


Силви Гулар

© Reuters

Силви Гулар


Срещу белгийския вицепремиер Дидие Рейндерс, предложен за еврокомисар по правосъдието, започна предварително разследване по повод обвинения в корупция, отправени срещу него от бивш агент на белгийските разузнавателни служби. Това предварително разследване цели да установи дали са събрани достатъчно материали, за да бъдат предадени на федералната прокуратура. Стожер на белгийската политическа сцена, 61-годишният Дидие Рейндерс отхвърля "твърденията", че е извършил нещо нередно.


А Рована Плумб, предложена за комисар по транспорта, е ветеран в румънското правителство (бивш министър на околната среда, след това министър за европейските фондове), замесена в корупционен случай през 2017 г. 59-годишната румънка бе обвинена, че е разработила правителствено решение в полза на компания, близка до бившия силен човек на левицата в страната й - Ливиу Драгня, който е в затвора от май. Румънският парламент обаче отказа през 2017 г. да й отнеме имунитета, с което принуди антикорупционната прокуратура да закрие делото.


Ласло Трочани, унгарския кандидат, на когото бе даден ресорът политика на съседство и разширяване, не е член на управляващата партия "Фидес", но се смята за лоялен на премиера Виктор Орбан и бе правосъден министър, когато критици твърдяха, че правителството опитва да подкопае разделението на властите.


Самата Фон дер Лайен ще бъде разпитана в германския парламент през декември в рамките на проверка как апетитни поръчки на министерството на отбраната (което доскоро оглавяваше) са били раздавани на скъпоплатени външни консултанти без необходимия надзор.


EurActiv отбелязва, че според слухове в Страсбург лидерите на Европейската народна партия и на социалистите са сключили сделка да не атакуват взаимно комисарите си, нещо, което близката до Еманюел Макрон либерално-центристка група "Обнови Европа" няма да хареса.


Комисията "Сантер"


"В цялата Европейска комисия цари тотална безотговорност". Това е само малка част от доклада на Европарламента за печално известната Комисия Сантер, която колективно подаде оставка, за да избегне вот на недоверие от страна на ЕП.


През 1998 г. Европейската сметна палата отказа да подпише евробюджета за следващата година. Според одиторите имало прекалено много неясноти в разходите за изминалата година. Холандецът Пол ван Буитенен, един от служителите на Сметната палата, изпрати на евродепутатите доклад за финансови злоупотреби в Еврокомисията в огромни размери.


Жак Сантер

© Associated Press

Жак Сантер


През януари 1999 г. ЕК успя да оцелее след гласуване на вот на недоверие в ЕП. Тогава председателят на ЕК Жак Сантер обеща, че всички сигнали за конфликт на интереси ще бъдат разследвани. Два месеца по-късно обаче евродепутатите решиха да сформират независима комисия, която да направи проучване.


Независимите експерти разкриха "мошеничество, фаворизиране и корупция". Не бяха открити доказателства за лично облагодетелстване на отделни комисари. Според членовете на комисията обаче ЕК е виновна за всички случаи на финансови нередности, нарушения на закона и неправилно управление.


Насред обвиненията за корупция, конфликт на интереси и безпрецедентни измами, Комисията Сантер подаде колективно оставка. В противен случай тя рискуваше да остане в историята като първата Еврокомисия, на която евродепутатите са гласували вот на недоверие.


Случаят "Бутильоне"


Друг пример за контрола, който ЕП би могъл да упражни, са изслушванията на Комисията, оглавявана от Жозе Мануел Барозу. През 2004 г. той замалко да стане първият председател на отхвърлен екип въпреки подкрепата на десните и част от либералите. Причината бяха изказвания на предложения за еврокомисар по правосъдието Роко Бутильоне.


Италианецът си навлече гнева на депутатите, след като обяви пред тях, че според него хомосексуалната ориентация е грях. Схващанията на Бутильоне гласяха още, че семейството съществува, за да могат жените да имат деца, както и да бъдат защитавани от съпруга си. Бутильоне заяви пред Европарламента също, че ще се противопостави на приемането разпоредби, които противоречат на моралните му принципи.


Поведението му дотолкова разгневи членовете на Европейския парламент, че той бе обявен за персона нон грата в състава на новата Комисия.


ЕП няма правото да отхвърля предложените еврокомисари поотделно, но с отрицателния си вот блокира одобрението на цялата Комисия. В крайна сметка Роко Бутильоне беше принуден да се оттегли от бъдещата Европейска комисия.


Неубедително представяне


През 2010 г. българският кандидат Румяна Желева се провали на изслушването си, защото не отговори достатъчно изчерпателно или задоволително и не даде убедителни доказателства за декларациите си за интереси.


Коментарите на евродепутатите, изслушали Румяна Желева, бяха, че представянето й е било крайно незадоволително. След него председателят на изслушването Ева Жоли заяви: "Трябва да чуем отговорите на много въпроси." Румяна Желева пък обвини Жоли, че е била пристрастна при воденето на изслушването. След неуспешното представяне на Румяна Желева България предложи за еврокомисар Кристалина Георгиева.


Румяна Желева

© Анелия Николова

Румяна Желева


През октомври 2014 г. бившият министър-председател на Словения Аленка Братушек беше отхвърлена с голямо мнозинство от Европейския парламент като член на бъдещата тогава Европейска комисия на Жан-Клод Юнкер.


Братушек беше предложена за заместник-председател на ЕК и комисар за енергетиката, но бе отхвърлена заради неубедително представяне на препитването и политически пазарлъци между десницата и европейските социалисти.


Изслушванията - как протичат?


Изслушванията на сегашните кандидати за еврокомисари ще се проведат от 30 септември до 8 октомври. Преди това Европарламентът трябва да получи от номинираните декларации за техните финансови интереси. След това Комисията по правни въпроси в ЕП ще ги прегледа. Тя може да поиска повече информация и да покани кандидата на дискусия и/или да направи препоръки за решаването на конфликт на интереси. Комисията трябва да потвърди липсата на конфликт на интереси преди да се пристъпи към изслушване на всеки кандидат за еврокомисар.


Пред съответните отговорни парламентарни комисии номинираните трябва да отговорят на писмени въпроси за своята обща компетентност, европейски си ангажимент, личната си независимост, сътрудничеството с Европейския парламент и управлението на ресора.


Самите изслушвания продължават около три часа и се предават онлайн. Всеки кандидат прави кратко изложение в началото (с продължение 15 минути), а след това се поканва да отговори на до 25 въпроса. Накрая кандидатът може да направи кратко заключително изявление.


Веднага след изслушването се провежда заседание за оценяване на кандидата. Парламентарната комисия може да поиска допълнителна информация или дори още едно по-кратко изслушване.За всеки кандидат се изготвя отделна оценка, която се изпраща на конференцията на председателите на парламентарни комисии. След като ги прегледа, тя ги изпраща на председателския съвет на ЕП, включващ председателя на институцията и водачите на политическите групи. Той решава дали да сложи край на изслушванията.


За одобрението на кандидатите е необходимо мнозинство от най-малко две трети сред най-влиятелните евродепутати – т.нар. координатори на политическите групи във всяка комисия. Това значи, че номинираните ще се нуждаят от подкрепата на повече политически групи, отколкото самата Фон дер Лайен успя да си осигури при избирането й през юли.


Ако координаторите не успеят да постигнат мнозинство от най-малко две трети от членовете на комисията, за да бъде одобрен кандидатът, се казва в правилата, той ще трябва да отговори на допълнителни въпроси в писмена форма или може отново да се яви пред комисията. Ако дори и тогава няма мнозинство от две трети, технически ще е достатъчно обикновено мнозинство при гласуване в пълен състав на комисията, за да бъде одобрен кандидатът.


Избраният председател на Комисията представя състава й и програмата за дейността на пленарно заседание на Европейския парламент, който след дебат взима решение с мнозинство от подадените гласове дали да подкрепи новия състав на ЕК като цяло.


Повече за предстоящото изслушване на българския кандидат Мария Габриел четете тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Пламен Данаилов
  Пламен Данаилов
  Рейтинг: 330 Неутрално

  Заплатите големи. Далаверата лична, отговорността колективна. Пътувания, командировки, допълнителни средства за екип. И да те разкрият - най-много оставка и след време пак на някоя службица. Няма затвор. Сладка работа, за която винаги ще има кандидати. Гинеколожка, майка на 7 деца - министър на Вермахта. Понеже не разбира нищо си взема няколко консултантски фирми с по няколко милиона хонорар. След скандала и уволнението - Еврокомисар.

 2. 2 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5646 Неутрално

  Нищо старо не е забравено, нищо ново не е научено :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 3. 3 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  Тези уроци се учат трудно, но за сметка на това бавно!
  Балансът в ЕК е трудно постижим и много крехък!!!

 4. 4 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3910 Неутрално

  "Самата Фон дер Лайен ще бъде разпитана в германския парламент през декември в рамките на проверка как апетитни поръчки на министерството на отбраната (което доскоро оглавяваше) са били раздавани на скъпоплатени външни консултанти без необходимия надзор."

  Като се започне от дер Лайен и надолу, аз видях кандидати, потънали в съмнителни схеми, разследвани от ОЛАФ или местните правоохранителни органи, за корупция ! Това ако ще е състава на бъдещата европейска комисия, аз не знам какво ще стане с и без това съществуващата гигантската корупция на место ниво ! Съставът на тази комисия си е направо за бламиране и процедурата по новото и конституиране да започва отначало !

 5. 5 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 274 Неутрално

  "С гласовете на 535 евродепутати, 66 „против” и 53 „въздържал се” на 19 септември 2019 г. Европейският парламент прие Резолюция относно значението на европейската историческа памет за бъдещето на Европа. Сред инициаторите на този важен документ са българският депутат от ГЕРБ Андрей Ковачев, който е участвал и в дебата, както и депутатът от СДС Александър Йорданов. След като се позовават на редица други подобни резолюции от предходни години, евродепутатите се съгласяват, че Втората световна война е непосредствен резултат от договора за ненападение между Третия райх и Съветския съюз от 23 август 1939 г., известен като пакта „Молотов – Рибентроп“, и тайните протоколи към него, с които два еднакво човеконенавистнически режима разполовиха Европа. Това разделение след края на войната доведе до

  50-годишна окупация на Централна и Източна Европа от Съветския съюз,

  до издигането на духовна, ментална и материална стена между двете части на континента и налагането на тотална диктатура, съпроводена с непрекъснати репресии – кога брутални, кога по-„меки”. ..."
  https://faktor.bg/bg/articles/politika-hlyab-i-pasti-simvolite-na-komunizma-sa-natsionalno-predatelstva-shte-chue-li-balgariya-preduprezhdenieto-na-eropeyskiya-parlament

 6. 6 Профил на _plamen_
  _plamen_
  Рейтинг: 705 Неутрално

  Новини от Номенклатурия

  Winora forever
 7. 7 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1637 Неутрално

  Настроение: тягостно
  Сумрак и пустота...
  Не виждам ярки личности вдъхващи доверие...
  Кофти

 8. 8 Профил на Пламен Данаилов
  Пламен Данаилов
  Рейтинг: 330 Неутрално

  Още навремето казваха: Като не става за даскал ще го напрвим директор, ако и за това не става - инспектор. Провали ли се и там - шеф на Просветата.

 9. 9 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1499 Весело

  Мачкай!

  Апокалипсисът апокалиптичен
 10. 10 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 8 Неутрално

  СДС тире Враца

  яж бахур
 11. 11 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 8 Неутрално

  офтопик, кви са теа преференции на Радан у Партизани?

  Бокоратуратата

  яж бахур
 12. 12 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 8 Неутрално

  не че избурете са важни, ма

  яж бахур
 13. 13 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 8 Разстроено

  злити язюци распраат де било престаплений

  Цецо Пример!

  яж бахур
 14. 14 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Радан у Партизани
  —цитат от коментар 11 на Моа Преател Тайпи


  както и да го глеам, село Партизани пиши

  https://raw.githubusercontent.com/elector-bg-org/EP-2019-Data/master/etc/rk.png

  Бокоратуратататата?

  яж бахур
 15. 15 Профил на Луд Общественик
  Луд Общественик
  Рейтинг: 879 Неутрално

  Много пенсионери бе!?! Егати лидерите...

  Удавете ги в сигнали: https://grajdanite.bg/home
 16. 16 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2443 Неутрално

  Тези уроци се учат трудно, но за сметка на това бавно!Балансът в ЕК е трудно постижим и много крехък!!!
  —цитат от коментар 3 на selqnin


  +++ при тази система в ЕС = толкоз ! Не е решен най-важният въпрос : Федерация или Конфедерация :-) в модел "Асамблея от евротарикати" не може да има значителни постижения и равновесието е постоянно под въпрос

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 17. 17 Профил на BULEXIT
  BULEXIT
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Повечето еврочиновници са тип "кристалина георгиева".
  Посредствени послушковци, подбирани да са точно такива.

 18. 18 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2443 Неутрално

  Настроение: тягостноСумрак и пустота...Не виждам ярки личности вдъхващи доверие...Кофти
  —цитат от коментар 7 на ju.li


  Такива им трябват и такива си назначават ... ама системата се изчерпва.
  Британия би камбаната, че нещата не вървят - не я чуха и тя си заминава

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 19. 19 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2443 Неутрално

  Повечето еврочиновници са тип "кристалина георгиева".Посредствени послушковци, подбирани да са точно такива.
  —цитат от коментар 17 на Стабилно крадене


  +++ Тоя филм го гледахме 45 години и знаем как свършва ! Сега пак ли ?!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 20. 20 Профил на BULEXIT
  BULEXIT
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Общата снимка очевидно е правена с идея да бъде разчупен официозния стереотип и да се избяга от протокола.
  Наоколо е зелено, хората с вратовръзки са изтеглени на заден план и почти не се виждат, Някой се чеше по главата, на друг му се виждат само веждите, а един от персонажите даже гледа назад.
  В общи линии изглеждат комично, каквито и всъщност са.
  Само шефката Уши изглежда приятно и адекватно.

 21. 21 Профил на trial_jezz
  trial_jezz
  Рейтинг: 489 Гневно

  "Италианецът си навлече гнева на депутатите, след като обяви пред тях, че според него хомосексуалната ориентация е грях. Схващанията на Бутильоне гласяха още, че семейството съществува, за да могат жените да имат деца, както и да бъдат защитавани от съпруга си. Бутильоне заяви пред Европарламента също, че ще се противопостави на приемането разпоредби, които противоречат на моралните му принципи."

  Мдаааа...както винаги, неудобните ще бъдат отстреляни. Виж, ако бяха послушни либерал-марксисти, грантоветье - в кърпа вързани!

  #гнусни #cultural_marxists

  “Those who love peace must learn to organize as effectively as those who love war.” ― Martin Luther King Jr.
 22. 22 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#5] от "plebs":
  “....евродепутатите се съгласяват, че Втората световна война е непосредствен резултат от договора за ненападение между Третия райх и Съветския съюз от 23 август 1939 г., известен като пакта „Молотов – Рибентроп“, и тайните протоколи към него, с които два еднакво човеконенавистнически режима разполовиха Европа. “

  Това вярно ли е? Къде го има черно на бяло? Значи евродепутатите шкартират историческата наука като такава и взимат решение за това, как изглеждат историческите събития? Това не може да бъде! Що не решат, че БГ е победила в балканската и междусъюзническата и така въпросът с три от двете морета да се реши!

  А за това, дето е в текста, коментарът е излишен. Да живеят корупцията и борбата срещу корупцията!

  Мърфи е оптимист!
 23. 23 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 402 Весело

  Дневник нали е независима медия отразяваща обективно нещата, защо е пропуснала да ни информира за протестите които текат пред съдебната палата срещу съдия Калпакчиев

  Случайност ммм

 24. 24 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 940 Весело

  Невероятно но факт - този път българският кандидат не е в списъка на корумпираните !
  Не че не се вижда там една семейственост, ама карай да върви - на фона на изброените главно от онези старите демокрации (т.е. "нормалните страни" както често се самоунижаваме) това че нашата е влязла като френска съпруга на правилния човек е дребна работа.

 25. 25 Профил на Шихан Йордечка
  Шихан Йордечка
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#5] от "plebs":

  Фондация и Галерия Кредо Бонум - За позитивна промяна в ...
  [Search domain credobonum.bg] https://credobonum.bg
  ДИВ ЖИВОТ[1] Изложба на Симеон Стоилов Откриване: 19 септември, четврътък, 18.30 ч. Изложбата продължава до 13 октомври, 2019 Галерия Credo Bonum, ул. Виж още

 26. 26 Профил на Шихан Йордечка
  Шихан Йордечка
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Дневник нали е независима медия отразяваща обективно нещата, защо е пропуснала да ни информира за протестите които текат пред съдебната палата срещу съдия КалпакчиевСлучайност ммм
  —цитат от коментар 23 на 001


  Фондация и Галерия Кредо Бонум - За позитивна промяна в ...
  [Search domain credobonum.bg] https://credobonum.bg
  ДИВ ЖИВОТ[1] Изложба на Симеон Стоилов Откриване: 19 септември, четврътък, 18.30 ч. Изложбата продължава до 13 октомври, 2019 Галерия Credo Bonum, ул. Виж още

 27. 27 Профил на Шихан Йордечка
  Шихан Йордечка
  Рейтинг: 8 Неутрално

  теа простотии с избурете, кредо бомум

 28. 28 Профил на Шихан Йордечка
  Шихан Йордечка
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Случайност ммм
  —цитат от коментар 23 на 001


  За позитивна промяна в ...
  [Search domain credobonum.bg] https://credobonum.bg

 29. 29 Профил на Шихан Йордечка
  Шихан Йордечка
  Рейтинг: 8 Разстроено
 30. 30 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 914 Весело

  Урсула фон дер Лайен и четиридесетте разбойници!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 31. 31 Профил на Шихан Йордечка
  Шихан Йордечка
  Рейтинг: 8 Разстроено

  [quote#23:"001"]Дневник нали е независима медия/quote]

  Пауновски го набиха отдавна

 32. 32 Профил на grem
  grem
  Рейтинг: 407 Неутрално

  Бюрократи и чиновници. Това ли са лидерите на новия свят ...

 33. 33 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Урсула фон дер Лайен и четиридесетте разбойници!
  —цитат от коментар 30 на tribiri


  ... мдам... и насреща малкия мук със 140-те милиона разбойници ...
  ;)

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 34. 34 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Общата снимка очевидно е правена с идея да бъде разчупен официозния стереотип и да се избяга от протокола. Наоколо е зелено, хората с вратовръзки са изтеглени на заден план и почти не се виждат, Някой се чеше по главата, на друг му се виждат само веждите, а един от персонажите даже гледа назад.В общи линии изглеждат комично, каквито и всъщност са.Само шефката Уши изглежда приятно и адекватно.
  —цитат от коментар 20 на Стабилно крадене


  ... "шефката" е обула гуменетки, а т.н. "екип" приличат на савецки колхозници... изобщо, загубена работа е това да се доверяваме на немците, особено пък на "източните"...

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK