Оказването на помощ за самоубийство невинаги е престъпление, реши съд в Италия

Оказването на помощ за самоубийство невинаги е престъпление, реши съд в Италия

© Asscociated PressИзбори 2022

Италианският Конституционен съд реши, че невинаги е престъпление да се оказва помощ на човек, изпитващ "непоносимо страдание", да се самоубие, отваряйки път за законодателна промяна в католическата страна, предаде "Гардиън". Очаква се парламентът да проведе дебат по въпроса, към който се насочи вниманието заради дело в Милано на активист, помогнал на парализиран мъж да умре в Швейцария.


Всеки, който "подпомага самоубийствените намерения на пациент, поддържан жив чрез манипулации за поддържане на живота и страдащ от необратимо заболяване", не трябва да бъде наказван при определени условия, заяви съдът.


Той трябваше да се произнесе по случая на музикалния продуцент Фабиано Антониани, познат като DJ Фабо, останал парализиран и сляп след пътен инцидент през 2014 г. Марко Капато, член на италианската Радикална партия, закарал Антониани до Швейцария през февруари 2017 г., където му било помогнато да умре на 40 години.
В момента в Италия оказването на помощ или подбуждането на човек към самоубийство се наказва с между 5 и 12 години затвор.


Капато приветства решението, като написа в "Туитър": "Тези, които са в състоянието на Фабо, имат правото да получат помощ. От днес всички ние сме по-свободни."


Италианската епископска конференция изрази "недоволство и дистанциране" от решението на съда, цитирайки думи на папа Франциск, който в петък говори против асистираното самоубийство и евтаназията. "Можем и трябва да отхвърлим изкушението, подпомагано и от законодателни промени, да използваме лекарства, за да удовлетворим желанието на болен човек да умре", каза папата. Италианските епископи поискаха депутатите да "признаят тези ценности", когато обсъждат въпроса.


Според съда състоянието на пациента трябва да "причинява физическо и психологическо страдание, което той или тя смята за непоносимо". След одобрение от местна етична комисия обществените здравни власти трябва да потвърдят, че всички условия са изпълнени.


По думите на Капато асистираното самоубийство е запазено за тези, които имат физическите и финансовите средства да пътуват до Швейцария, където то е разрешено.


"Чувствам се сякаш съм в клетка. Бих искал да избера да умра без страдания", написа Антониани на президента Серджо Матарела преди смъртта си в Швейцария.


В миланския съд Капато е обвинен в "подбудителство и оказване на помощ за самоубийство", но съдът поиска пояснения по сегашното законодателство. Капато вероятно ще бъде оправдан след решението на Конституционния съд.

Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK