Да се купува по-малко и пак да се обновява гардероба - възможно ли е

Да се купува по-малко и пак да се обновява гардероба - възможно ли е

© ReutersМакар осъзнаването на екологичните последици от модната промишленост да е все по-голямо, желанието за редовно обновяване на гардероба си остава. Така или иначе вече е възможно да се наемат тоалети или да се вдъхне втори живот на старите дрехи.


През 2016 година французойката Берил дьо Лабушер стъпи на пазара на "upclycling" или рециклирането от висока класа.


"Бях безработна, имах осем брака зад гърба си и си казах "ще използвам отново това, което имам в гардероба". Нямах нито пари, нито желание да си купувам рокли, които щях да използвам само веднъж", разказва тя. "Свързах се с една студентка, изучаваща модата (...) и се опитахме да ги "освежим", да ги направим по-модерни", продължава Берил, която е завършила цифрови технологии, а година по-късно основава Tilli, мрежа за надомни шивачки.
Приятелките й прегръщат идеята и се присъединяват. "Те искаха съвети, оценяваха уюта на домашните условия, където човек е извън възприетите ограничения".


Днес компанията Tilli присъства в Париж и в още четири френски града (Марсилия, Екс анд Провас, Лион и Бордо) благодарение на мрежа от близо 40 шивачки, които всеки месец изпълняват близо 500 поръчки.


"Преливащ гардероб"


И макар Берил да казва, че не е създала Tilli с желанието да направи нещо в защита на екологията, възможността да се вдъхне втори живот на уморените дрехи е отговорила на потребността да се потребява по различен начин. "Даваме си сметка все повече, че гардеробът ни прелива", казва тя.


Между другото едни джинси могат да бъдат преобразени само като им се променят джобовете, а едно перде с кичозни мотиви може да стане чанта последен писък.


Според публикувано неотдавна изследване на Френския институт за модата, направено в четири страни (Франция, Германия, Италия и САЩ), почти половината от анкетираните 5000 души са отговорили, че през 2019 година са си купили дрехи, чието производство е отговорно към природата.


"За мен цялата тази бърза мода е истински ад", коментира Ан Турно, стилист от Париж и клиент на Tilli. Тя показва панталон тайор от 90-те години, купен от оказион и обновен от една шивачка и възприема това като начин за персонализиране на гардероба.


"На практика всички материали, независимо дали идват от Zara или от Christian Dior, могат да бъдат преобразени", казва Шантал Тен, една от "малките ръце" на Tilli. Шивачката казва, че често посещава някой дом, за да направи подгъв на панталон и си тръгва с пълна чанта с дрехи, на които тя ще даде втори шанс.


Според нея 40% от клиентите на Tilli са мъже. "Веднъж като разберат какво им отива, те не се променят. И когато една дреха се износи, те искат тя да се поправи", твърди Ан.


Tilli работи пряко и с водещи имена в модата. "Опитваме се да ги убедим да ни предоставят дефектните си модели или стари колекции и им придаваме нов облик", обяснява Берил дьо Лабушер. Това е скромен принос да се избегне гигантско разточителство: близо 30% от продукцията директно се изхвърля.


Краткосрочно наемане на дрехи


Друга тенденция е наемането на дрехи, което представлява над 1 милиард долара в света, според проучване на компанията за пазарни изследвания Grand View Research, публикувано през април.


"Повечето ни клиенти вече са възприели напълно философията на непритежаването, която е станала част от възпитанието им", обяснява Агат Кювелие по време на участието си в модния салон Емпакт (Impact). Кювелие е основател на сайта Les Cachotiеres.


"Това, което не се променя, е желанието на жените винаги да изглеждат различно и да се забавляват с дрехите си", допълва тя. Чрез сайта й могат да се наемат за няколко дни маркови дрехи, които са собственост на частни лица.


Модните марки си дават сметка за ставащите промени и също се адаптират. Такъв е случаят с марката SKFK от Билбао, която присъства в 38 страни и продава "етично" облекло. Освен това предлага под наем завършени тоалети (пола, блуза и чанта например).


"Стремежът е да се оптимизира продължителността на живота на един продукт", посочва Людовик Кино, президент на SKFK. В същото време той уточнява, че това не е широкоразпространена практика: "Това е тенденция, а не надигаща се вълна". /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5749 Весело

  "..мъже. "Веднъж като разберат какво им отива, те не се променят. И когато една дреха се износи, те искат тя да се поправи"..."
  Напълно вярно. Сега като се замисля: имам 8 еднакви ризи, 3 еднакви чифта дънки, 3 еднакви костюма и 5 еднакви поло фланели. И си купувам по възможност от същите при подновяване :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1706 Неутрално

  Разумните и мъдри хора отдавна разбраха, че вакханалията на безразборното потребление и консумеризма не са решение нито за нас, нито за природата!
  На нас, тук, в Отечеството ще ни трябват още 10-ина години за да разберем онова, което за Света е очевидно доста отдавна!!!

 3. 3 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1435 Весело

  Магическата дума е "втора употреба".

  Апокалипсисът апокалиптичен
 4. 4 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 522 Неутрално

  Не знам дали ние вървим напред или света. Това с преправяне на дрехи и употреба и на последното парцалче го живяхме през соца. Старите вълнени балтони изтъркани от носене се развлачваха на влакна и се ползваха за пълнеж n разни завивки. От памучните дрехи се тъчаха черги. Това обаче е най, най последният стадий. Преди него имаше износване, след износване.
  Не беше от екологични подбуди, а от сиромашия.

 5. 5 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1730 Неутрално

  До коментар [#4] от "ralita68":

  Това е бил моралът на обществото и преди комунизма - да не се разточителства.
  Баба ми (родена 1913) ми е била дъщеря на богат човек, а става съпруга на още по-богат фабрикант. Старата ни къща в Бургас приличаше на малък дворец (отвън имаше общо взето скромна фасада, но въртре беше много луксозна и модерна за времето си - 1929) - събориха я 1979.
  Но тази милионерска щерка е имала 4 рокли като гимназистка (завършила е 1931) - една официална, една за всеки ден, една черна и една "работна", като към тях е имала шапки, обувки, шалове и други аксесоари. Скъсаните чорапи и бельо са се кърпели. Към това е имала ученически и после гимназиални униформи с такета. Доизносвала е дрехи на поп-старата си сестра (родена 1908). И когато като момиче кажела на прадядо ми, че иска нови дрехи и обувки, първо е проверявал доколко са износени старите и, ако не е бил убеден, че е необходимо, просто й е казвал "Един ден мъжът ти ще ти купува."
  Това е било мотивирано от християнско възпитание - скромността е добродетел, суетата е порок.

  E PLVRIBVS VNVM
 6. 6 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1567 Неутрално

  Носенето на рециклирани дрехи само по себе си е модна тенденция.
  Нашата фирма поръчва само рециклирани дрехи за служителите си. Това е част от фирмената култура. Вместо луксозна марка върху тях пише “рециклирано”. 7. 7 Профил на labby
  labby
  Рейтинг: 499 Неутрално

  Не знам дали ние вървим напред или света. Това с преправяне на дрехи и употреба и на последното парцалче го живяхме през соца. Старите вълнени балтони изтъркани от носене се развлачваха на влакна и се ползваха за пълнеж n разни завивки. От памучните дрехи се тъчаха черги. Това обаче е най, най последният стадий. Преди него имаше износване, след износване.Не беше от екологични подбуди, а от сиромашия.
  —цитат от коментар 4 на ralita68


  Не зная в кой соц си живяла. Това което описваш съм го чувала от баба си за годините преди и по време на войната (тя беше родена 1901). Трябва да сте били много изпаднали във ваше село.

 8. 8 Профил на roosty
  roosty
  Рейтинг: 621 Неутрално

  Има ли желание, има и решение.

 9. 9 Профил на Евгения Христова
  Евгения Христова
  Рейтинг: 276 Неутрално

  До коментар [#7] от "laвbby":

  Не, това беше така, през 60-те и 70-те години. Но в нашето семейство не беше "от сиромашия", а по-скоро за да не се изхвърлят неща, които могат да се ползват пак. Плетените дрехи например се разплитаха и преждата се комбинираше с друга или по-нова, и после пак, и пак... Памучните парцали се режеха на ивици, боядисваха се и се тъчаха на черга. Това тъкане си го поръчваш, където го правят, не в къщи.. Това е отношение към вещите, непонятно за онези, които виждат във всичко старо "лоша енергия".

  Евгения Христова
 10. 10 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1163 Неутрално

  Разумните и мъдри хора отдавна разбраха, че вакханалията на безразборното потребление и консумеризма не са решение нито за нас, нито за природата!На нас, тук, в Отечеството ще ни трябват още 10-ина години за да разберем онова, което за Света е очевидно доста отдавна!!!
  —цитат от коментар 2 на selqnin


  е от кога е очевидно и на кого? И защо трябва да хулим по България постоянно? Ние не сме на малкия пръст на консумаристите от другата страна на океана. Има някакво събуждане за вредите на този вид потребление в Европа, но масите не се засягат особено.

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 11. 11 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2199 Неутрално

  Една ватенка и една ушанка стигат.

 12. 12 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  По соца нямаше какво да си купиш. Бяхме като с унифирми. Аз се научих да шия на машина, та да е нещо различно. А модните списания ги разглеждахме в библиотеката на НТС. Бурда с кройки....ау, какъв късмет! Какво знаете вие 😏

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK