В Европарламента - германците искат думата за парите, източноевропейците - за отбраната

В Европарламента - германците искат думата за парите, източноевропейците - за отбраната

© ReutersХоландски, шведски и финландски евродепутати са свръхпредставени (в сравнение с дела на представителите в Европейския парламент на тези държави) в Комисията по околна среда, здраве и безопасност на храните, което би дало на тези национални групи възможност да оказват по-голямо влияние върху климатичните политики на ЕС. Германците пък са силно представени в комисиите, занимаващи се с бюджетни въпроси. А френските евродепутати изглежда искат гласът им да се чува по правните теми.


За какво говори съставът на комисиите в Европейския парламент и какво значение има той?


Анализ на VoteWatch разкрива доминиращия дневен ред на отделните националности, както и за какво мислят, че ЕС може да бъде полезен. Разбивката по националности освен това помага да се разбере вероятното им ниво на влияние върху политики, определяни от ключови комисии.


Приоритетите на Централна и Източна Европа
Според проучването депутатите от Централна и Източна Европа са значително свръхпредставени в комисията по външни работи и особено в подкомисията по сигурност и отбрана. Те обаче са слабо представени в подкомисията по човешки права, която следи за спазването на човешките права извън ЕС.


Това е ясен знак за различните външнополитически приоритети между Западна Европа и централната и източна част на континента – за първата приоритет е да насърчава една проактивна роля на ЕС на световната сцена, а за втората това е засилването на вътрешните отбранителни способности на съюза. Предполагаемата заплаха от Русия, нестабилността в постсъветското геополитическо пространство и търканията в НАТО са ключови източници на безпокойство за депутатите от Централна и Източна Европа, се казва в анализа.


Освен това те имат засилен интерес към политики, засягащи вътрешния пазар, особено що се отнася до Комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите и тази по заетост и социални въпроси – една от двете, оглавявани от евродепутат от тази част на Европа – Луция Дюриш Николсонова от Словакия.Социалните инициативи, минаващи през комисията по заетост, може да окажат силно влияние върху конкурентоспособността на икономиките в Централна и Източна Европа, тъй като хармонизирането на правилата за социална защита на ниво ЕС често се смята, особено от по-консервативните фракции, за заплаха.


В същото време се наблюдава сравнително слаб интерес на евродепутатите от тази група държави към търговската политика на ЕС с чуждестранни партньори – те са слабо представени в Комисията по международна търговия.


Какво иска Германия?


Германците са силно представени в комисии, занимаващи се с бюджетни въпроси, по-конкретно Комисията по бюджети и тази по бюджетен контрол. Предвид че Германия е най-големият нетен вносител в бюджета на ЕС, германските политици явно искат да имат силен глас по въпроса как да се харчат парите. Досегашният германски еврокомисар Гюнтер Йотингер отговаряше именно за бюджетното портфолио. Решенията за финансиране за различни политически програми освен това биха позволили на германските евродепутати да окажат индиректно влияние и върху други политически области.


Германците освен това са свръхпредставени в други взаимосвързани комисии, които оказват влияние върху няколко политически области, по-конкретно Комисията по правни въпроси. Макар тя да не се фокусира върху специфични въпроси, работи по правните последици от различни регулаторни мерки, но освен това се занимава и с въпроси, засягащи имунитета и привилегиите на евродепутатите.


Германците обаче са слабо представени в най-голямата и една от най-могъщите комисии в Европейския парламент – тази по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните.


Ами французите?


Най-силно присъствие на френски евродепутати има в Комисията по правни въпроси, за което допринася и високия дял френски представители с юридически опит. Френски политици има и в комисиите, занимаващи се с развитие (ключова за връзките с Африка), отбрана и селско стопанство. Силният фокус на френските представители върху въпроси около отбраната е отразен и в портфолиото на новия френски еврокомисар – Силви Гулар – включващо и отбрана.


Французите обаче са слабо представени в Комисията по икономически и валутни въпроси, която е ключовото място в ЕП за тези, които искат да упражняват контрол върху икономическото управление на ЕС (данъчното хармонизиране и валутния съюз). Това са области, които френският президент Еманюел Макрон иска да реформира.


Няма много французи и в Комисията по заетост и социални въпроси, която трябва да обсъжда подкрепяните от Макрон предложения за хармонизиране и централизиране на системите за социални политики на държавите членки.


Отиващите си британски евродепутати


Предвид че Великобритания иска да напусне ЕС, изглежда парадоксално, че британските евродепутати изглежда имат желание да обсъждат институционалното бъдеще на блока. Евродепутатите от Обединеното кралство са силно представени в Комисията по конституционни въпроси, където са най-голямата национална група.


Те са силно представени и в ключови комисии, чиито решения вероятно ще повлияят на британската икономика – по рибарство, по икономически и валутни въпроси и по международна търговия.


Слабо е присъствието им в Комисията по земеделие и развитие на селските райони (този сектор има по-малка роля в британската икономика в сравнение с други държави членки), както и в Комисията по заетост и социални въпроси, която се очаква да вземе ключови решения, засягащи единния пазар.


Рибарство и земеделие за Италия


Италианците са силно представени в комисиите, занимаващи се с рибарство и земеделие и селско стопанство. Макар техният фокус да е ограничен, те са доста влиятелни, защото се занимават с две политики на ЕС със значителна сила и финансиране.


Други комисии със силно италианско присъствие са тези по конституционни въпроси и по бюджетен контрол.


Малко са италианците в комисията по външни въпроси, както и в тази по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, могъща комисия, която ще се занимава с бъдещото законодателство за миграция и убежище. Тези теми присъстват силно в италианския обществен дебат, особено що се отнася до необходимостта от реформа на европейската система за предоставяне на убежище, но италианците биха имали по-малко влияние в тази комисия, отколкото размерът на италианската делегация предполага.


Испания - рибарство, човешки права, равенство между половете


Значителен дял испански евродепутати има в по-съвещателните комисии като тази по външни въпроси (отразявайки портфолиото на испанския еврокомисар), човешки права и равенство между половете.


Испанските евродепутати са силно представени и в комисията по рибарство, в тази по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, която ще се занимава с ключови предложения за миграцията, граничния контрол и върховенството на закона. Там е и мястото, където може да се обсъждат въпроси, засягащи каталунската криза.


Слабо е представителството в двете комисии, занимаващи се с бюджетни въпроси. Предвид че разликата между това, което Испания получава, и това, което внася, в бюджета на ЕС, е малка, бюджетните дискусии изглежда предизвикват слаб интерес сред испанците.


Полша и Румъния - бюджет


За разлика от испанските, полските и румънските представители проявяват силен интерес към бюджетните комисии. Поляците са силно представени в тази по бюджети, а румънците – в комисията по бюджетен контрол. Предвид че еврофинансирането играе важна роля в икономиките на двете държави, е разбираемо техните евродепутати да искат да имат думата за бъдещия общ бюджет на блока.


Интересно е да се отбележи, че полските евродепутати са силно представени и в Комисията по развитие, както и в тази по права на жените и равенство между половете. Това частично компенсира цялостното слабо присъствие на евродепутати от Централна и Източна Европа в тези две комисии. Например няма румънци, българи или чехи. Докато резултатът от дискусиите там обикновено облагодетелства по-прогресивната част на политическия спектър, по-консервативните възгледи на полски евродепутати се очаква да подействат като контратежест.


Има няколко комисии, в които поляци изобщо не присъстват. Например в тази по рибарство, въпреки че Полша граничи с Балтийско море. Това може да се обясни с факта, че тежестта на рибарството в полската икономика е по-малка в сравнение с тази на сектора в Южна Европа (Италия, Испания, Португалия) и Великобритания. В тази комисия няма и нито един румънец, въпреки достъпа на Румъния до Черно море.


Няма румънски и полски евродепутати и в комисията по правни въпроси, което допринася за слабото представителство на евродепутатите от Централна и Източна Европа в нея.


Как са разпределени българските евродепутати по комисии четете тук.

Ключови думи към статията:

Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3131 Неутрално

  Германците искат думата за парите, но може да обърнат палачинката за финансовата дисциплина, след като икономиката се позамисли.
  Общата европейска сигурност не е за подценяване. Усещането за източно заплаха може да катализира създаването на общи европейски сили, а това ще намали и зависимостта от САЩ.

  Еретик
 2. Разбира се, че немците ще се занимават с финансите ........ я си. представете няшите калпазани да ги сложат на тяхно място....
  Такова “усвояване” ще падне, че ЕС ще фалира за отрицателно време .......

  Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
 3. 3 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 54 Любопитно

  Германците искат думата за парите, но може да обърнат палачинката за финансовата дисциплина, след като икономиката се позамисли. Общата европейска сигурност не е за подценяване. Усещането за източно заплаха може да катализира създаването на общи европейски сили, а това ще намали и зависимостта от САЩ.
  —цитат от коментар 1 на Костадин Иванов


  Ъхъ,розови мечти!
  САЩ не разрешава създаване на общи европейски сили!Ако тва не си го разбрал, за кво друго да си говорим!?Или ти си мислиш, че плана "Маршал" е направен заради честните сини очи на Гюнтер?

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 4. 4 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3131 Весело

  До коментар [#3] от "Платон Фъшкиев":

  "САЩ не разрешава създаване на общи европейски сили!"
  ===========
  То и дядо поп не разрешава свинско през пости, но постят тези, дето питат.
  А номерът с разрешаването минава, защото голяма част от европейците не могат да си представят да са независими от Америка. Виж само колко минуси са ми нахакали.

  Еретик
 5. 5 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5865 Весело

  Щом следват интересите си...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 6. 6 Профил на viva13
  viva13
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Хахаха
  Българите за борба с корупцията
  А гърците за финансите

 7. 7 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1851 Неутрално

  До коментар [#2] от "Петимата от НПО и Шестте ГРАНТаджийчета":

  Що?! България да бе е фалуеала.
  Като гледам ние имаме най-жестойа финансова и бюджетна дисциплина днес Три пъти повече отколкото изисква борда.

 8. 8 Профил на Влакчо
  Влакчо
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Източноевропейците питат за отбрана!

  Естествено,нали са на източния фронт...

 9. 9 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2062 Неутрално

  До коментар [#8] от "Влакчо":


  Източноевропейците питат за отбрана!Естествено,нали са на източния фронт...
  —цитат от коментар 8 на Влакчо


  Пазят се от руската чума...

 10. 10 Профил на Влакчо
  Влакчо
  Рейтинг: 267 Неутрално

  До коментар [#9] от "BiGman1":

  Не,просто са разбрали ,че първи ще отнесат хурката...

 11. 11 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2062 Весело

  До коментар [#10] от "Влакчо":


  До коментар [#9] от "BiGman1":Не,просто са разбрали ,че първи ще отнесат хурката...
  —цитат от коментар 10 на Влакчо


  Руснаците имаш предвид...

 12. 12 Профил на Влакчо
  Влакчо
  Рейтинг: 267 Неутрално

  До коментар [#11] от "BiGman1":

  Не,източноевропейците!

  За първи път ли чуваш ,че руснаците са въоръжени до зъби?

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2062 Весело

  До коментар [#12] от "Влакчо":


  До коментар [#11] от "BiGman1":Не,източноевропейците!За първи път ли чуваш ,че руснаците са въоръжени до зъби?
  —цитат от коментар 12 на Влакчо


  Много обичам руски трол в обяснителен режим...айде, тадуф, тадуф...

 15. До коментар [#7] от "Да вярваме на истината":

  Оле мале.........я пак, че нещо не вярвам на очите си.....
  Верно ли ти си го написал това бре?
  Я провери дали си искал да кажеш точно това :)

  Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
 16. До коментар [#9] от "BiGman1":

  Не пазиш се ти!

  Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 18. 18 Профил на Влакчо
  Влакчо
  Рейтинг: 267 Неутрално

  До коментар [#14] от "BiGman1":

  Обяснителен режим?
  Просто си направих гаргара с теб,но ти взе да се усещаш и гледам,че си плю бързо на петите...
  Нямаше даже нужда да те ограмотявам,че Руската армия е на второ мяст в света по ударни възможности!

 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7416 Неутрално

  Който дава най-много пари резонно е да иска да има думата, как се харчат. А за източноевропейците е ясно, страх да не се върне съветското миналото. Само на нас не ни пука. Сигурно от глупост.

 20. 20 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1599 Неутрално

  До коментар [#3] от "Платон Фъшкиев":

  Ау... САЩ не разрешават на ЕС. Колко си умен.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 21. 21 Профил на _plamen_
  _plamen_
  Рейтинг: 704 Неутрално

  Новините от Номенклатурия както винаги. постове, ресори, службички, кадри, ...

  Winora forever
 22. 22 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Хахаха! Единството прави силата! И земята е плоска, на гърба на три слона!

  Мърфи е оптимист!
 23. 23 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Германците искат да управляват парите, поляците пак искат да се репчат.
  Нищо ново под слънцето.

 24. 24 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 54 Любопитно

  До коментар [#3] от "Платон Фъшкиев":Ау... САЩ не разрешават на ЕС. Колко си умен.
  —цитат от коментар 20 на Darth Plagueis


  А аа,не бе Фьодоре!
  САЩ е налял милиарди след ВСВ от любов към ближния и лилавите либерални идеи.

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 25. 25 Профил на madridchanin
  madridchanin
  Рейтинг: 604 Неутрално

  До коментар [#11] от "BiGman1":Не ви ли правят някакъв бърз курс по обща култура на русофобските профили преди да ви пратят да тролите тук?
  —цитат от коментар 13 на Влакчо


  Ха ха ха + + + + +.На мен ми се струва, че ги избират на случаен принцип от улицата. Когато прочета малоумен и безмислен коментар подсилен от екстрасенски умения ми става много забавно 🤗🤗

 26. 26 Профил на madridchanin
  madridchanin
  Рейтинг: 604 Неутрално

  Германците искат да управляват парите, поляците пак искат да се репчат.Нищо ново под слънцето.
  —цитат от коментар 23 на Virgin


  Поляци, румънци и българи сме силно зависими от бюджетните комисии на Е.С
  Без тяхното подпомагане сме свършени

 27. 27 Профил на madridchanin
  madridchanin
  Рейтинг: 604 Неутрално

  Който дава най-много пари резонно е да иска да има думата, как се харчат. А за източноевропейците е ясно, страх да не се върне съветското миналото. Само на нас не ни пука. Сигурно от глупост.
  —цитат от коментар 19 на Роси


  Как така не ни пука?!Не пука ни ама кой се интересува от страна която живее само от подаяния на Е.С.

 28. 28 Профил на madridchanin
  madridchanin
  Рейтинг: 604 Неутрално

  Който дава най-много пари резонно е да иска да има думата, как се харчат. А за източноевропейците е ясно, страх да не се върне съветското миналото. Само на нас не ни пука. Сигурно от глупост.
  —цитат от коментар 19 на Роси


  Това за страх от съветско минало е параноя подхранва от САЩ. Все едно да се принесняваш от Торбалан. Нали се сещаш, че Торбалан и СССР не съществуват?

 29. 29 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1691 Неутрално

  Клоуна от снимката какво прави в Европейският парламент????

 30. 30 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2507 Неутрално

  До коментар [#23] от "Virgin":
  Германците искат да управляват парите, поляците пак искат да се репчат
  >>> Спомням си една българска пословица:
  "Бай Ганю пази граница, бай Дойчо-яде баница":)
  А и за ...репчещите се имаше една:
  " Куче , което не знае как да лае, само вкарва вълка в кошарата."

 31. 31 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2921 Неутрално

  Според проучването депутатите от Централна и Източна Европа са значително свръхпредставени в комисията по външни работи и особено в подкомисията по сигурност и отбрана. Те обаче са слабо представени в подкомисията по човешки права, която следи за спазването на човешките права извън ЕС.

  И тая комисия дето следи за спазване на човешките права извън ЕС някой взема ли я насериозно? ;)

  Щото те обикновено не критикуват държави където не знаят значението на думата права и човек, па камо ли човешки права. :)

 32. 32 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4131 Весело

  До коментар [#30] от "тулса":

  Струва ми се, че авторът на тази статия е гледал статистиката на разпределение по еврокомисиите, а не състава на хората в бюрокрацията на департаментите. Поляците са доста силно представени на средно менаджерско ниво именно в бюрокрацията, където знаят "къде е заровено кучето" (немска поговорка).

 33. 33 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2507 Любопитно

  До коментар [#32] от "daskal1": "къде е заровено кучето" (немска поговорка)
  >>>: Da ist der Hund begraben ? Тия руснаци оттам са я краднали : Вот где зарыта собака!

 34. 34 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4131 Весело

  До коментар [#33] от "тулса":

  "Da liegt der Hund begraben" :-) след справка :-).
  Мои състуденти от Полша влязоха на доста сериозни позиции по финанси и бюджет още в ранния период след 1990-та в бюрокрацията на Европейската Общност, та имам известна представа как реално се формират и управляват утвърдените бюджети :-)
  Едно време един опитен кадър ми казваше: "Когато се прави какъвто и да е икономически модел, винаги скривай една вратичка за която само ти знаеш как се отваря. След това ще ти е много полезна". Да ти казвам какъв беше етноса на моя наставник сигурно няма нужда, ама мъдър човек беше.

 35. 35 Профил на Малинчо Паков
  Малинчо Паков
  Рейтинг: 1332 Весело

  Немци, румънци и поляци - около бюджета! Странна компания, в която трябва да се съчетаят прецизност със мерак за антикорупционен контрол (румънците са, оказва се, много чувствителни към темата) със склонност към харчлък в своя полза. Нещо като орел, рак и щука, които са отвратени от земеделието, риболова и екологията! Слез, Господи, та си прибери вересиите!

  Малинчо
 36. 36 Профил на Малинчо Паков
  Малинчо Паков
  Рейтинг: 1332 Весело

  До коментар [#33] от "тулса":

  Да, след като открили труповете на Хитлер и Ева!

  Малинчо
 37. 37 Профил на Малинчо Паков
  Малинчо Паков
  Рейтинг: 1332 Весело

  До коментар [#29] от "selqnin":

  Клоунада! Която вече се превърна в политичека фъшкия!

  Малинчо
 38. 38 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 578 Неутрално

  Германците искат думата за парите, но може да обърнат палачинката за финансовата дисциплина, след като икономиката се позамисли. Общата европейска сигурност не е за подценяване. Усещането за източно заплаха може да катализира създаването на общи европейски сили, а това ще намали и зависимостта от САЩ.
  —цитат от коментар 1 на Костадин Иванов


  Който плаща, той поръчва музиката, няма сигурност без пари, германците добре го знаят, за това и Източна Европа е ЕС - ако има заплаха, първо да трябва да минат през нея, преди да стигнат Германия/Франция, а е по-лесно да ни плащат на нас някой лев, вместо да наливат млрд пво-та и от сорта. А и току виж сме се съживили и сме започнали да допринасяме и ние за общото благо.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK