На живо

Габриел ще работи за електронна европейска студентска карта до 2021 (хронология)

Габриел ще работи за електронна европейска студентска карта до 2021 (хронология)

© ReutersДве комисии в Европейския парламент, по култура и образование и по промишленост, изследвания и енергетика, изслушаха днес българския кандидат за еврокомисар Мария Габриел. Габриел, която е предложена да отговаря за ресор "Младеж и иновации" (повече за него четете тук). Досега тя беше комисар по цифрова икономика и общество. Малко след обявяването на ресора й Габриел коментира, че той е признание за "свършеното в областта на цифровизацията".


Оценката на евродепутатите от двете ресорни комисии се очаква утре.


Номинираните от бъдещия председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен трябва да бъдат утвърдени от Европейския парламент. Изслушванията ще се проведат от днес до 8 октомври, а гласуването на състава на новата комисия в Европарламента ще бъде на 23 октомври.
При какви правила протече продължилото три часа изслушване , което "Дневник" проследи на живо, четете тук.

В заключителни си думи Габриел посочи, че иновации и научни изследвания значи и младеж, и спорт, и култура, и образование. Дошло е време да помислим за насоките, за да може инвестициите да отговарят на очакванията на гражданите, на бизнеса, да позволят на Европа да реагира на глобалните предизвикателства, каза още тя. Творческият сектор, културата, партньорството с младежите, образованието, спорта, обменът с МСП ще ни помогне да затвърдим водещата ни роля, допълни кандидатът за еврокомисар.


Завърши изказването на български езикс думите "върви, народе възродени, към светла бъднина върви, с книжовността, таз сила нова, съдбините си ти поднови, напред, науката е слънце, което във душите грей, напред, народността не пада там, дето знаньето живей".

Без иновации няма да успеем да инвестираме интелигентно, транснационалното сътрудничество, нашите промишлени водещи аспекти няма да бъдат отчетени, отбеляза Габриел.

Какво ще направи Габриел, за да бъде "Еразъм" по-достъпен, попита евродепутат, изтъквайки положението на ромите. Тя отговори, че по програмата "Еразъм" има проекти, които позволяват на младите да не попаднат в капана на радикализацията. Припомни кампанията за по-безопасен интернет в ЕС. Допълни, че от сега нататък трябва да се действа повече с училищата и "Еразъм" да постави акцента върху неформалните форми на образование.

Разлики в заплатите

Обмисля се да се проследи какво се случва със стипендиите "Мария Склодовска-Кюри", защото голяма част от студентите решават да се върнат в страната си. Ангажира се да се помисли за стимул, стипендия, който да позволи на изследователите да се върнат в страната си. Разликите не са само в заплатите, но и в условията и процедурите за израстване на изследователите, в достъпа до мрежи, финансиране и сътрудничество в различните държави членки.

Опростяването е духът, в който е конструирана следващата програма "Хоризонт Европа", отбеляза Габриел.


ЕК за пръв път ще проследи еволюцията на заплатите на учените в Европа и ще идентифицира къде са разликите в условията и в заплащането, но държавите членки са тези, които решават част от тези въпроси.

Европейска студентска карта

За "Хоризонт Европа" заяви, че държавите трябва да се насърчават да участват и когато има повече проекти за побратимяване и сътрудничество, това води до резултати.


Според нея има нужда страните от ЕС-13 да получават повече техническа помощ. Ще подкрепи инструмент за подпомагане на политиката, включващ например да се работи с конкретна държава по конкретни предизвикателства, да се събират добри практики от другите държави.


Европейските университети ще дадат една от пистите за признаване на квалификации, това трябва да стане до 2024 г. (повече вижте тук). Друга цел е до 2021 г да има електронна европейска студентска карта (повече четете тук).

За Западните Балкани коментира, че те имат нуждата от европейската подкрепа. Тези страни са засегнати от напускане на млади хора и трябва да се помага в тази посока с творческите индустрии и културата, защото там това много се цени, допълни кандидатът за еврокомисар.

План за цифрово образование

Евродепутат изтъкна нападенията срещу медиите и журналистите и попита как Габриел ще гарантира, че журналистите и артистите ще могат да продължат работата си без политическа намеса, както и какво конкретно ще направи във връзка с фалшивите новини.


Габриел посочи, че ще продължи да обръща особено внимание на тази тематика и че трябва да се мисли за новите предизвикателства, за да се предложат по-уместни инструменти.


За дезинформацията и фалшивите новини каза, че ще следи за равновесието между достъпа на информация, правото на изразяване и задълженията.


План за цифрово образование ще постави акцент върху медийната грамотност и ще се реализира догодина.

В отговор на коментар, че ЕС пречи на академичната свобода, тя каза, че ще я защитава и подчерта, че на дневен ред стои въпросът за отворената наука, научните работници трябва да споделят резултатите от изследванията си с останалите. Обърна внимание, че трябва да се помисли как да се насърчат научните работници, които подкрепят отворената наука и свободния достъп.


Моето послание е, че ние не сме затворени само в университетите и работните си места, имаме нужда от професионалното обучение, "Еразъм " ще се използва за това, каза Габриел.

Трябва да отделим време за насоки за инвестициите за иновации, подчерта Габриел.


Каза, че подходът ѝ ще е държава по държава, защото те се различават в постиженията си.

Ако искаме Европа да носи резултати на гражданите си, трябва да осигури своята независимост, изтъкна Габриел. По програма "Хоризонт Европа" е предвиден тематичен стълб "Цифрово пространство" за партньорство с бизнеса.


Постигането на независимост, хващането на новата вълна иновации, изисква инвестиции. Ако изостанем в технологиите, няма да можем да осигурим технологична независимост, предупреди още тя.

Срещу "изтичането на мозъци"

Иска да допринесе за нов живот на европейското научно-изследователство пространство. Европейският научно-изследователски съвет е пример за мярка срещу "изтичането на мозъци". Трябва да атакуваме и проблема, че в някои части на Европа има изоставане. При преговорите за "Хоризонт Европа" ще проучва във връзка със стипендиите "Мария Склодовска-Кюри" дали може да има финансова възможност за лицата, които искат да се върнат в страните по произход. Има такъв пилотен проект.

Потвърди подкрепата си за малките и средни компании в сферата на културата.


Спомена идеята за лаборатория за творчество и иновации в програмата "Творческа Европа" и каза, че МСП ще имат привилегирован достъп до нея.


За хората с увреждания в спорта, изтъкна, че приобщаването е изключително важно и заяви, че има възможност за достъп до мрежа от градове, от която да възникнат нови инициативи в тази област.

Над една трета от бюджета на "Хоризонт Европа" - за климатични политики

Габриел ще работи за електронна европейска студентска карта до 2021 (хронология)

© Reuters


Попитана за мерките, за да може "Хоризонт Европа" да постигне целите за климата, Габриел отговори, че има цел 35% от бюджета да е за климата и при "Хоризонт 2020" е 30%, тоест не е постигната. При "Хоризонт Европа" трябва да има подобрения - да се обърне внимание на всички, които участват в оценката, да предоставят по-качествени данни за мониторинг при подготвянето на проектите. Важно е, когато нещо не действа, да се намесим максимално бързо, каза тя. Ако искаме да извършим климатичния преход, това няма да стане без иновации, ще подкрепя всички проекти в решения, които все още липсват, които да са и финансово подплатени, допълни Габриел.

Ангажира се да пътува до регионите и да разговаря за "Хоризонт Европа" през призмата на това, което хората смятат за необходимо.

Изрази надежда да се срещне с европейските университети. Ако те се грижат за познанията и резултатите, ще има напредък, каза Габриел. Ще организира конференция за оползотворяването на резултатите от образованието.

За ромските деца

Три държави сегрегират ромските деца, каза евродепутат, според когото има един принципен проблем, свързан с развитието на държавите и образователните им системи. Попита как тя ще направи така че образователните системи да дават шансове на ромските деца да се реализират на пазара на труда. Габриел каза, че сегрегацията е в друг ресор, но обърна внимание, че трябва да се експериментира повече, имайки предвид проект за нови приобщаващи училища - 31 в пет държави - с акцент върху ромските деца и работа със семействата и общността. Това може би ще е основа, върху която да надграждаме, искаме да има повече проекти, които да отчитат местната специфика на общностите, допълни кандидатът за еврокомисар.


Каза, че трябва да се използва и европейския семестър, за да се работи все по-систематично с държавите членки в тази посока.

Подкрепа за малките и средни преприятия

Изрази несъгласие, че се прави недостатъчно за МСП в "Хоризонт 2020", но каза, че може да се прави повече и по-добре. Европейският иновационен съвет трябва да е като гише за обслужване за МСП. Имаме първите резултати - дадени са повече от 2 млрд евро на повече от 4 хил МСП. Искам МСП във всички региони да са информирани за тази възможност, допълни кандидатът за еврокомисар. Обърна особено внимание на възможностите за регионални иновации, идващи от Европейският иновационен съвет.


Бюджетът никога няма да е достатъчен и затова говоря за използването и на други възможности, имаме и програмата InvestEU, подчерта Габриел.

Вече изоставаме при последната вълна иновации

ЕП иска 120 млрд евро за "Хоризонт Европа", но ролята сега е на държавите членки, каза евродепутат и попита как Габриел възнамерява да ги убеди да се съгласят. Габриел повтори, че трябва да си дадем сметка, че ако не инвестираме сега, Европа рискува да е озове в необратима ситуация. Европа вече изостава при последната вълна иновации, но има шанс. САЩ и Китай са основните й конкуренти и липсата на инвестиции в образование и т.н. е вредна и това е лошо и за научно -изследователските компании. 317 млрд. евро е инвестирала Европа в научните изследвания, което е над нивото от 2%, но ако може да стигне до 4%, ще има и по-добър шанс за регионите, допълни тя.

Във всяка държава иска да бъде представена новата програма "Хоризонт Европа" като се отчита спецификата на отделните страни.

Каза, че европейското космическо пространство е от стратегическо значение за Европа. Потенциалът е огромен заедно с новите технологии, космическите услуги ни дават достъп до нови пазари, например при прецизно насоченото селско стопанство и управлението при природни бедствия.

Каза, че в регионите в преход има предизвикателство - да се намалят емисиите въглероден диоксид. Научните данни са окуражаващи, но технологическият напредък е нещо, от което има нужда. Без иновации трудно ще се помогне на тези региони. Науката и инвестициите са средство за успех, но нашата политика не трябва да е в ущърб на социалната справедливост. Трябва да помогнем на тези региони, да направим така че те да не загубят изцяло конкурентоспособността си.

На въпрос как планира да включени малките и средни предприятия към високите технологии, заяви, че им обръща специално внимание. И сега има режим за финансирането им и инструменти в тяхна подкрепа. В "Хоризонт Европа" ще са привилегировани по третия стълб иновации. Искаме да има обслужване на едно гише за МСП, допълни Габриел.

Попитана ще се ангажира ли с това да се дадат средства за да се запази международното лидерство на авиацията, Габриел отговори, че авиацията е сектор, в който чрез иновациите може да има напредък и тя да е по-природосъобразна, например с програмата "Чисто небе".

Припомни проектите в ЕС, с които европейски младежи могат да помагат на мигрантите и на хората в нужда, например Корпуса за солидарност.

Спортът - средство за интеграция на мигрантите

Подчерта, че културното разнообразие ръководи всички действия и програми. В "Еразъм" има проекти за забравените прояви на културата, за забравените езици, едно приложение "Езика на малцинствата", което позволява достъп до забравени езици. С цифровите средства можем да стигнем до по-широк кръг от хора.


Спортът е много важно средство за интеграция на мигрантите и за превенция на младежите да попадат в капана на радикализацията.


Няма да говоря за привилегирован, а за равнопоставен достъп до всички, допълни Габриел.

Попитана не трябва ли да се мисли за европейска информационна сфера и дали ще говори с френския еврокомисар, за да може да вземат съвместни решения и с по-индустриалната, по-технологичната страна, Габриел отговори, че такъв е бил досега случаят с "Творческа Европа" - тя е отговаряла за медиите, а унгарският еврокомисар - за науката. И в моя ресор има какво да се направи при взаимодействията, в бъдещата "Хоризонт Европа" имаме и европейските индустрии, където ще работим за приобщаващи творчески програми, каза Габриел.


Може да се опрем на лаборатории за иновации, предвидени в "Творческа Европа". Благодарение на цифровите технологии има нови форми на информираност, но има и някои отрицателни страни, авторското право може да бъде проблематично, заяви кандидатът за еврокомисар.

Изтъкна, че трябва да се изгради форум за културното наследство, който ще заседава за пръв път на 15 октомври. Цифровизирането на културното наследство също е много важно, допълни тя, като посочи, че по-малко от 10% от това наследство е цифровизирано.

Попитана колко често трябва да се провежда и как диалогът с Европарламента и как иска да обърне ситуацията (научните изследвания в Европа са много добри, но тя не успява да извлече полза от това), Габриел каза, че според нея това ще е един непрекъснат диалог. По думите й трябва учените да са иноватори и иноваторите да разчитат в по-голяма степен на резултатите от науката. Подчерта, че е много важно да се разработи осведомителна кампания, за да се срещне науката с гражданите и ще организира инициативата "Науката се среща с регионите, науката се среща с училищата".

Парите за програма "Хоризонт"

Попитана за разногласията между Съвета, който ще иска парите за "Хоризонт" да са по-малко, и ЕП, и на коя страна ще застане, тя каза, че е на страната на Европарламента и ще отстоява увеличаване на парите за "Хоризонт", който не е разход, а инвестиция и трябва да отговаря на глобалните предизвикателства. Отправи призив към научната общност да се присъедини към усилията и да опита да максимизира шансовете си.

ЕП е предложил трикратно да се увеличи бюджета за "Еразъм " за следващия период, напомни евродепутат. Габриел изрази подкрепа за това и каза, че иска да говори с министрите на образованието и, ако трябва, и с тези на финансите. Важно е да има финансиране и за научната дейност и изследванията, и за "Еразъм", която е символ и трябва да е по-приобщаваща. Ще включва всякакви мерки, за да е по-приобщаваща. Преподаването на езици е много важно, изтъкна Габриел. Тя иска един екологичен "Еразъм", за да се изпрати посланието, че околната среда трябва да се опази и да има конкретни действия.

Липсващите думи в ресора й

В името на ресора й липсват думите култура, образование и наука, бе изтъкнато от евродепутати. Попитана как ще направи така че да обърне необходимото внимание на всички области, тя каза, че обръща голямо внимание за синергията между култура, образование, младеж, спорт и наука и иновации. Изтъкна програмата "Хоризонт Европа" и каза, че иска да се създаде и европейско пространство за образованието. Възприема като не като недостатък, а като предизвикателство това, че бъдещите й задачи включват едновременно образованието, културата, младежта, спорта и научните изследвания. Увери, че културата винаги ще е на челно място в дневния й ред.

Ангажира се да поставя гражданина в центъра на политиките си.


Според нея трябва да се мисли за нови решения и затова мисли за инициативи, които да са отвъд отъпканите пътища, да има тесни връзки между институционалните силози.

Друго предизвикателство за нея е да се запази предложения бюджет от ЕК за бъдещия финансов период.


Мястото на жените също е включено в нейния ресор и тя го определи като много важна тема.

Габриел ще работи за електронна европейска студентска карта до 2021 (хронология)

© Reuters


Според нея би трябвало да има връзки с международните партньори, посочи Западните Балкани, Африка, Източното партньорство и Южното Средиземноморие.

Основните предизвикателства

Основните предизвикателства според нея са Европа да запази световна водеща роля в науката (20% от научните изследвания с високо качество по света са европейски). САЩ и Китай бързо наваксват. Имаме отличен пример със Съвместния изследователски център, но има парадокс - за да е Европа водеща в знанията, рамковата програма за научни изследвания трябва да е също толкова отворена.


Трябва да създадем един нов европейски съвет на иновациите, който да допълва Европейския институт за иновации и технологии.


Трябва да променим принципите на разширяване и споделяне, има разпокъсаност при научните изследвания и иновациите. Понякога сме затворени в порочния кръг на не много добри инвестиции, изтичане на мозъци. Но има окуражаващи тенденции. Постепенно тази разпокъсаност намалява, допълни Габриел.


Иска да се ангажира по-добре с гражданите и регионите и ще удвои усилията си в тази посока.

След няколко изречения на български започна да говори на френски език. Изрази желание да има една по-приобщаваща Европа, да не се изоставят никои от европейските граждани. Каза, че този ресор е изцяло новаторски - за фундаменатални изследвания, насърчаване на иновациите. Изтъкна, че в него са включени водещи програми като "Еразъм", "Хоризонт" и други. Общият знаменател е да стигнем до ежедневието на гражданите, допълни Габриел.

Каза, че ще остане вярна на подхода хората да са в центъра на политиките.

Във встъпителните си думи Мария Габриел благодари на Европейския парламент за работата по десетки цифрови досиета. Изрази желание сътрудничеството да продължи. Благодари на българското правителство за доверието да бъде номинирана и на Урсула фон дер Лайен да обедини иновацииите и научните изследвания с образованието, културата и младежта. Радва се, че много от инициативите в предишния й ресор могат с този да получат ново измерение.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (120)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2875 Неутрално

  Туй не ща да го слушам!

 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4605 Неутрално

  20 пъти върти и суче едно и също. Бахти нищоказването.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2406 Неутрално

  Е какво да й слушат. "Приоритетите на фон дер Лайен са и мои приоритети". С този номер мина веднъж, ще мине и този път.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 4. 4 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3190 Неутрално

  Назубрила е всичко, ще има драми по странични въпроси...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 5. 5 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1690 Неутрално

  Божеее, наша Мара успява да не каже нищо и на чужди езици. Заспивам. Вече 5 минути се опитвам да хвана нишката.😴

 6. 6 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 257 Неутрално

  Лицето с досие при Сорос, обявена от соросоидите за "благонадеждна", по какви точно неотъпкани пътеки смята да поеме?

 7. 7 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  "Подчерта, че основните предизвикателства според нея са Европа да запази световна водеща роля в науката (20% от научните изследвания с високо качество по света са европейски), САЩ и Китай бързо наваксват."

  Хахаха, дано САЩ успеят да наваксат 'изоставането' си. Тази не е в час.

 8. 8 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2406 Неутрално

  "Подчерта, че основните предизвикателства според нея са Европа да запази световна водеща роля в науката (20% от научните изследвания с високо качество по света са европейски), САЩ и Китай бързо наваксват."Хахаха, дано САЩ успеят да наваксат 'изоставането' си. Тази не е в час.
  —цитат от коментар 7 на galapagas


  В Европа може и да й минат безумията.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 9. 10 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2364 Неутрално

  Лицето с досие при Сорос, обявена от соросоидите за "благонадеждна", по какви точно неотъпкани пътеки смята да поеме?
  —цитат от коментар 6 на izt21595181


  Иван Костов "Свидетелства за прехода 1989-1999 г."
  (Пета глава. Управление на кризи. Стр 277)

  "В рамките на около две години - 1997-1998 г., охулваният Джордж Сорос дари на България чрез фондация "Отворено общество" US$ 10,9 млн. Със спешна хуманитарна помощ през 1997 г. на стойност 1,3 млн бяха: изградени кухни за бедни; отпуснати стипендии за деца на социално слаби семейства; извършени спешни доставки на медикаменти за болнични заведения в страната. През 1997-1998 г. бе реализирана цяла национална програма за училищно хранене в размер на US$ 9,7 млн. Тя обхваща близо 200 хил. ученици от над 2000 училища и деца в повече от 1000 детски градини на територията на територията на 188 общини. Позволи им да получават обяд и чаша мляко. С приоритет програмата бе изпълнена в най-силно засегнатите от кризата региони. През 1999 г. неправителствени организации от цялата страна изпълниха хуманитарни проекти за US$ 0,6 млн.
  Заради този принос към децата на България, Джордж Сорос бе награден от президента Петър Стоянов с орден "Стара планина" I степен!
  За мен е удивително, защо през следващите години, този най-голям за нашата страна филантроп, не бе защитен активно от държавните институции, които го наградиха, от хората участвали в ръководството на фондация "Отворено общество", от получилите неговите дарения…." (Край на цитата)

  Ако някой, може да извади документи или доказателства, за друг човек дал повече на българските деца от Джордж Сорос през тези кризисни години, нека да го направи!
  Точно обратното - знаем че няколко дни след Чернобилската катастрофа, днешните комунисти от върхушката на бсп, техните татковци и дядовци, кротко и скришно са хрупкали вносни марулки от Южна Америка, докато българските деца са били хранени със заразени зеленчуци и плодове! Точно тези мръсници, днес са най-големите врагове на Джордж Сорос. Голяма част от тях станаха герберунгели, но нравът им, си остава същия.

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 10. 11 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 257 Неутрално

  "Мария Габриел е истински прогресивна по убеждение и може да бъде убедена да върви срещу линията на своята група, или срещу собственото си обществено мнение, особено по социалните въпроси и по въпросите за джендър равенството; настоява да говори на френски винаги, когато е възможно"

 11. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 12. 13 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  Колче и Гъбана.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 13. 14 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2426 Неутрално

  Бла. бла, пари, бла, бла, подкрепям, бла, бла, пари дайте за наука, бла, бла, пари дайте за култура, бла, бла, още пари дайте, бла, бла, подкрепям, бла, бла, още пари ако може, бла, бла, бла. :)

 14. 15 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3190 Неутрално

  Някой гледа ли вчера по БНТ, предаването за учителката Даниела Кучева от Чепинци? Аз сега си го върнах и изгледах два пъти. Единствено с подобни учители може да се оправим, с нищо друго...
  Ама, еврокомисари, с бюджет десетки милиарди евро!? Ала-бала!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 15. 16 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 418 Неутрално

  С нетърпение чакам науката да се сблъска челно с българския North-west, с българския South-west и даже и с бургаските батки.

  We're gonna need a bigger Hadron Collider!!!!

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 16. 17 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 626 Неутрално

  : Д Брюксел, аморе мио.

 17. 18 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3190 Неутрално

  До коментар [#15] от "hamiltonf":

  Кучева!? Грешка, Куцева!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 18. 19 Профил на oak17621787
  oak17621787
  Рейтинг: 227 Неутрално

  [quote#10:"Рим"][/quote]

  +++++
  Тоя Сорос стана по-лош и от Костов.🤣🤣🤣

 19. 20 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2426 Неутрално

  До коментар [#15] от "hamiltonf":

  Междувременно в САЩ взели че теглили чертата и се видяло, че парите дето ги наливат в училищата не водят до подобряване на оценките.

  https://www.bloomberg.com/opinion/articles/2019-09-25/classroom-computers-little-benefit-seen-in-test-scores-for-cost

  Съвременните училища имали лаптопи, таблети, интернет, една камара екстри, всичко било уж онлайн. Ама накрая учениците имали по-лошо оценки. Изненада-аааааааа. То и у нас така. На всяко училище пускат нет, таблети, лаптопи, компютърни зали, електрони дневници и накрая не могат а пишат правилно. :)

 20. 21 Профил на oak17621787
  oak17621787
  Рейтинг: 227 Неутрално

  Колче и Гъбана.
  —цитат от коментар 13 на Свинчуга


  Каза Свинята. :)))

 21. 22 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3811 Весело

  "Ангажира се да поставя гражданина в центъра на политиките си."

  Мда,всички го знайми кой е гражданина!

  klimentm
 22. 23 Профил на oak17621787
  oak17621787
  Рейтинг: 227 Неутрално

  Бла. бла, пари, бла, бла, подкрепям, бла, бла, пари дайте за наука, бла, бла, пари дайте за култура, бла, бла, още пари дайте, бла, бла, подкрепям, бла, бла, още пари ако може, бла, бла, бла. :)
  —цитат от коментар 14 на realguru


  Хубаво де, що ти не си на нейното място да ги редиш едни умни умни. Да не би щото не ставаш, а? 🤣🤣🤣

 23. 24 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2426 Неутрално

  До коментар [#16] от "Суджук Герберите":

  Те там хората акъл не искат, пари искат, горе долу като еврокомисията същата работа. :)

 24. 25 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2426 Неутрално

  Хубаво де, що ти не си на нейното място да ги редиш едни умни умни. Да не би щото не ставаш, а?
  —цитат от коментар 23 на oak17621787


  Няма как да съм на нейно място, след като го (нейното място/длъжност) смятам за абсолютно безсмислено, заедно с на останалите комисари.

  Демек съм за закриване на тези комисии, евро-парламента и пр. разточителни бюрокрации. За да функционира ЕС е достатъчно министър председателите (или някои други министри) да се събират периодично. И да има една бюрокрация с не повече от 100 човека.

 25. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 27 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3811 Неутрално

  До коментар [#10] от "Рим":

  Кой ще каже добра дума за него? През това време червените крадяха и купуваха Мерцедеси и Поршета,не ги беше грижа за някакви си деца или бедни хора!

  klimentm
 27. До коментар [#23] от "oak17621787":


  Смотльо, я кажи на тая калинка кое и става, акъла, образованието или напредването в кариерата със свирки?

  Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
 28. 29 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 257 Весело

  Иван Костов
  —цитат от коментар 10 на Рим


  Много надежден източник си намерил, кой мислиш финансира "лабораторията" на другаря?

 29. 30 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 316 Неутрално

  „Попитана как ще направи така че да обърне необходимото внимание на всички области, тя каза, че името на ресора - култура и младеж, обединени в едно, е огромно предизвикателство.“

  Ха! И що да е предизвикателство? Не се ли понасят младеж и култура?

  Мърфи е оптимист!
 30. 31 Профил на _plamen_
  _plamen_
  Рейтинг: 647 Неутрално

  Исусе, Номенклатурия в еуфория!

  Winora forever
 31. 32 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 257 Неутрално

  Соросоидната измет казва щом не плюе по България и не иска спиране на еврофондове за страната значи не става.

 32. 33 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Мара Гавраил за нищо не става. С новия ресор ще се справи, колкото се справи с дигитализацията - кръгла нула.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 33. 34 Профил на oak17621787
  oak17621787
  Рейтинг: 227 Неутрално

  ЕП иска 120 млрд евро за "Хоризонт Европа", но ролята сега е на държавите членки, каза евродепутат и попита как Габриел възнамерява да ги убеди да се съгласят. Габриел повтори, че трябва да си дадем сметка, че ако не инвестираме сега, Европа рискува да е озове в необратима ситуация. Европа вече изостава при последната вълна иновации, но има шанс. САЩ и Китай са основните й конкуренти и липсата на инвестиции в образование и т.н. е вредна и това е лошо и за научно -изследователските компании. 317 млрд. евро е инвестирала Европа в научните изследвания, което е над нивото от 2%, но ако може да стигне до 4%, ще има и по-добър шанс за регионите, допълни тя.

  ++++ Тука съм съгласен.

 34. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 36 Профил на oak17621787
  oak17621787
  Рейтинг: 227 Неутрално

  Соросоидната измет казва щом не плюе по България и не иска спиране на еврофондове за страната значи не става.
  —цитат от коментар 32 на tosho_toto


  Фатмак, кви соросоиди ве. Направо вече изпростявате.

 36. 37 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 418 Весело

  До коментар [#13] от "Свинчуга":

  Не бях се запознавал със словесното ѝ творчество и си мислех, че е суха само на външен вид...

 37. 38 Профил на oak17621787
  oak17621787
  Рейтинг: 227 Неутрално

  [quote#25:"realguru"][/quote]

  Явяваш се на избори, печелиш и ти поръчваш музиката. Дотогава единствено можем да се заяждаме тука помеждуси. 🤣

 38. 39 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 3066 Неутрално

  малко като футболните коментатори - разбъркани клишета и buzzwords и тук там някоя нерелевантна статистика.. за бонус някой стар виц и сме идеални

 39. 40 Профил на oak17621787
  oak17621787
  Рейтинг: 227 Неутрално

  Не по врат, ами по шия.Говори се, че на Мара Шията били ѝ вадили сливиците през г.за, щото били по- близко.
  —цитат от коментар 35 на Bob


  Абе то и за тебе се говорят едни работи ама както и да е. 😊

 40. 41 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3190 Весело

  А! Надзорния съвет на "Фолксваген" е отложил решението за завода си да е в Турция!?Огромен натиск от евродепутати!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 41. 42 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2426 Неутрално

  В момента във Фейсбук ми излиза реклама - спонсориран лайф евент от евро-парламента за изслушването.

  Парламент да дава пари да се рекламира. Има нещо сбъркано в днешната политическа система. Все едно Царете преди 100 год да са се рекламирали. Борис III да се е рекламирал във вестниците. :)

 42. 43 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1663 Неутрално

  [quote#10:"Рим"][/quote]

  Що се занимаваш?Още му кънти залпа на Аврора между ушите.

  SHADOWS of SOFIA
 43. 44 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 455 Неутрално

  ;хоризонт европа; ? или по вероятно мираж в пустинята

 44. 45 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  Добре се представя. Обиграла се е в коридорите на властта. Ще бъде одобрена без проблеми.

 45. 46 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  А! Надзорния съвет на "Фолксваген" е отложил решението за завода си да е в Турция!?Огромен натиск от евродепутати!
  —цитат от коментар 41 на hamiltonf


  Къде го прочете това?

 46. 47 Профил на qtl36551020
  qtl36551020
  Рейтинг: 285 Неутрално
 47. 48 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3190 Неутрално

  До коментар [#46] от "galapagas":

  https://www.24chasa.bg/novini/article/7682793?fbclid=IwAR0L4iIwaXkmu7QmBr24ZYiWLYCik4cy8MiiIhFCHEcbBJwr1oCGCNVCqyM

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 48. 49 Профил на registriran
  registriran
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#10:"Рим"][/quote]

  Тоя е чугун.Едва ли ще разбере нещо от това което си му постнал.Чудя се на администраторите, как ги търпят такива като него тук?

 49. 50 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 873 Любопитно

  Как може тая тъпа коза да е еврокомисар?

 50. 51 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3692 Весело

  " Европа изостава при последната вълна иновации, предупреди Габриел"

  Следващата брилянтна мисъл в този стил може да бъде: необходимо е да се обърне специално внимание по отношение насърчаването на иновативния подход чрез заделяне на повече средства и инвестиции в този водеща за световния бизнес и предприемачество сектор ....
  Чудя се как може такива като тази могат да се предлагат за поста еврокомисар от наша страна, ама като види човек какво представляват кадрите на ГЕРБ с малки изключения......

 51. 52 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2190 Неутрално

  Добре де, колко време ще се приобщават ромските деца!? 35г Тато им даваше преференции при кандидатстването в учебни заведения. Преференциално ги назначаваха на работа, стига да завършат. След като си замина социализма, последва десетилетие на ромското включване, което продължи двойно повече. Сумати пари се изсипаха, за целта. И накрая какво - отново трябва приобщаване!?

 52. 53 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2426 Неутрално

  Абсолютно политкоректно подкована кака.

  Намеси мигранти, роми, приобщаване, спорт, култура, науката в името на малките и средните предприятия, изтичането на мозъци и една камара актуални глупости. :)

 53. 54 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2190 Неутрално

  учителката Даниела Кучева от Чепинци... Единствено с подобни учители може да се оправим, с нищо друго...Ама, еврокомисари, с бюджет десетки милиарди евро!? Ала-бала!
  —цитат от коментар 15 на hamiltonf


  Последните две десетилетия от социализма и поне едно след него имахме великолепно средно образование. Поне в някои училища, които изкарваха ученици на световно ниво. Обаче после нишката се късаше. Висшето ни образование е под всякаква критика. И не защото няма кадри, а защото няма адекватно финансиране. Другият огромент проблем е, че висшето подготвя кадри, според представите на чиновниците в министерството, а не според нуждите на икономиката. Ето това трябва да се промени в България.

 54. 55 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1284 Неутрално

  С нетърпение чакам науката да се сблъска челно с българския North-west, с българския South-west и даже и с бургаските батки.We're gonna need a bigger Hadron Collider!!!!
  —цитат от коментар 16 на Суджук Герберите


  Само да дадат пари, че им построим клайдер от Софето до Бъргас!

  На Баце ще му се изтъпи ножицата от резане на лентички.

 55. 56 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1284 Неутрално

  Може да включим и Сплун и Одрин в колайдера, а събота и неделя ще се ползва като метро!

 56. 57 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2426 Неутрално

  Другият огромент проблем е, че висшето подготвя кадри, според представите на чиновниците в министерството, а не според нуждите на икономиката. Ето това трябва да се промени в България.
  —цитат от коментар 54 на ivanpopov


  По-скоро според нуждите на децата и родителите им. :)

  Знаеш ли колко тъпи хуманитарни специалности има и в тях се записват деца да учат. После с тях няма никаква реализация освен като "офис нещо си там" или в някой бар, хотел, етц.

 57. 58 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2426 Неутрално

  До коментар [#52] от "ivanpopov":

  Приобщаването сега започва. Щото освен роми, ще приобщаваме и интегрираме и мигранти. А техния брой ще се увеличава всяка година.

 58. 59 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1284 Неутрално

  Слушах 2-3 отговора, като цяло:

  Габриел, седни си, слаб 2!

 59. 60 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2190 Неутрално

  До коментар [#58] от "realguru":

  Дано само не стане така, че те да ни интегрират.

 60. 61 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2190 Неутрално

  До коментар [#55] от "everlast666":

  Па нема лошо - червея за копаенето на тунела си го имаме. Опит от експлоатацията му, също. Като нищо може да се заформи един тороидален тунел, под София. Пък ако не стане работата (както стана с аналогичните проекти в САЩ и Русия), поне ще си имаме околовръстно на две нива.

 61. 62 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 702 Неутрално
 62. 63 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3190 Неутрално

  Два часа я изпитват, не е на добре работата...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 63. 64 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2426 Неутрално

  Има някъв немец май дето я пита "За ролята на образованието в борбата срещу ислямофобията, ЛГТБ фобията и другите фобии"

  Европарламента все повече ми заприличва на конгрес на КПСС. :)

 64. 65 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2426 Неутрално

  Абсолютна говорилня, само бля, бля, нищо смислено. И Габриел вече зацикли отговаря само с - "Ще видим, ще анализираме, ще работим с местните власти да решим проблема". :)

  Ама то каквито въпросите такива и отговорите. :)

 65. 66 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 866 Неутрално

  много гнусна е тая габриел. и нема поснаниа за ништо . ебати евросаюза щом тая ше е кумисар.

 66. 67 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2384 Неутрално

  Някой гледа ли вчера по БНТ, предаването за учителката Даниела Кучева от Чепинци? Аз сега си го върнах и изгледах два пъти. Единствено с подобни учители може да се оправим, с нищо друго...Ама, еврокомисари, с бюджет десетки милиарди евро!? Ала-бала!
  —цитат от коментар 15 на hamiltonf


  ——-
  Тези хора са набутани в ъгъла, точно от бюрократи, като Габриел.

  Любовта ще спаси света!!!
 67. 68 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2426 Неутрално

  Намесиха и климата сега :)

  Абсолютно политкоректно. Науката трябва да работи за климата, разбира се. :)

 68. 69 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2426 Неутрално

  Тези хора са набутани в ъгъла, точно от бюрократи, като Габриел.
  —цитат от коментар 67 на hope


  Габриел не е виновна. Виж че всичките депутати и задават само "такива бюрократски политкоректни" въпроси.

  Съвременната политическа система е такава просто. Въпросът е че хората си я искат системата и си мислят, че тя ще им реши проблемите. :)

 69. 70 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  Не я познавам тази другарка но и коментарите тука са .... страхотни. Това интервю е на ниво политики и концепсии. На него не се обсъжда какво точно ще трябва да се направи в началното училище в Казичене. Най-конкретното нещо което може да каже всеки на такова интервю са насоките и най-много да говори с проценти а не с точни цифри. Точните цифри на зависят от нея, точните суми на фондовете също не зависят от нея. Тя може да определи само проблемите които тя вижда, начина на решаването им ще се отнася до приоритети и разпределяне на някакъв бъдещ бюджет и това как има намерение да работи на тази позиция. От това интервю никога няма да може да се разберат подробности и детайли просто защото те не са предмета на това интервю.
  Много прост народ има в България! Аз не казвам дали тази кака е добра или не дали е компетентна или не. Казвам че 80% от критиките към нея са необосновани. А тези за свирките и другите подмятания .... има ли смисъл да се коментират. В България е пълно с ентусиазирани курвета които никога няма да станат нещо повече от сервитьорки или продавачки, казвам го за да разберете че не е до свирките само. Ако ставаше със свирки БЪлгарките щяха да заемат всички важни постове по света. ....Не обърках се - това ще са рускините. Но простите хора никога не са уважавали постиженията на който и да е било. За тях всичко става със свирки.

  California Über Alles
 70. 71 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1127 Неутрално

  До коментар [#9] от "Петя Димова":

  много хора така и не разбраха за отпадането на дублетните форми, понеже малко еднолично се решава коя дума отпада, коя не.

  малко повече инфо:
  https://pavlinav.wordpress.com/2015/07/09/1-87/

 71. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 72. 73 Профил на Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Рейтинг: 303 Неутрално

  До коментар [#65] от "realguru":

  Като си толкова по-умен и кадърен отиди ти на нейното място.

 73. 74 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 958 Неутрално

  Лицето с досие при Сорос, обявена от соросоидите за "благонадеждна", по какви точно неотъпкани пътеки смята да поеме?
  —цитат от коментар 6 на izt21595181


  Разкарай се с тоя Сорос! Тя за нищо не става и без него!

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 74. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 75. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 76. 77 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 866 Неутрално

  Не я познавам тази другарка но и коментарите тука са .... страхотни. Това интервю е на ниво политики и концепсии. На него не се обсъжда какво точно ще трябва да се направи в началното училище в Казичене. Най-конкретното нещо което може да каже всеки на такова интервю са насоките и най-много да говори с проценти а не с точни цифри. Точните цифри на зависят от нея, точните суми на фондовете също не зависят от нея. Тя може да определи само проблемите които тя вижда, начина на решаването им ще се отнася до приоритети и разпределяне на някакъв бъдещ бюджет и това как има намерение да работи на тази позиция. От това интервю никога няма да може да се разберат подробности и детайли просто защото те не са предмета на това интервю.Много прост народ има в България! Аз не казвам дали тази кака е добра или не дали е компетентна или не. Казвам че 80% от критиките към нея са необосновани. А тези за свирките и другите подмятания .... има ли смисъл да се коментират. В България е пълно с ентусиазирани курвета които никога няма да станат нещо повече от сервитьорки или продавачки, казвам го за да разберете че не е до свирките само. Ако ставаше със свирки БЪлгарките щяха да заемат всички важни постове по света. ....Не обърках се - това ще са рускините. Но простите хора никога не са уважавали постиженията на който и да е било. За тях всичко става със свирки.
  —цитат от коментар 70 на Pontif New Dnevnik SUCK


  начи не знаиш тая дрогарка габриелка колко струва, ама знаиш че поечето форумци ништо не струват.... що при оценката на техните кументари не приложиш стратегиата дето я спарскаш спрямо габриелакат... прочее ти в европарламент или комисия или некаде длругаде влизал ли си? поснаваш ли линчо некои дето раоти там? ма бичиш тука яко чалга

 77. 78 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1782 Весело

  А! Надзорния съвет на "Фолксваген" е отложил решението за завода си да е в Турция!?Огромен натиск от евродепутати!
  —цитат от коментар 41 на hamiltonf


  Я, каква "демокрация" се е развихрила в ЕС?
  Някакви депутати и то "евро", са взели да дават наклон,
  на Фолксваген, къде да си мушне инвестицията?!?
  Допреди ден, тука се изписаха хиляди обяснения, как "бизнеса" бил независим и щял да си прави каквото си иска?!?
  Днес, ако тази "новина" е вярна, нещата са се обърнали на 180 градуса!

 78. 79 Профил на elgin
  elgin
  Рейтинг: 322 Неутрално


  До коментар [#77] от "betona":

  Бате , лей бетона и слушай чалга, зарежи писането, не е за тебе.

 79. 80 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7130 Неутрално

  Тази жена има дарбата да говори много и да не казва нищо.

 80. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 81. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 82. 83 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 866 Неутрално

  До коментар [#77] от "betona": Бате , лей бетона и слушай чалга, зарежи писането, не е за тебе.
  —цитат от коментар 79 на elgin


  ето тва е расликата мешду готин пич като тебе и мерзавци като габриелката - тя никуга нема да напраи кументар като твоя ... :)

 83. 84 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 655 Неутрално

  Габриел ще работи за електронна европейска студентска карта до 2021 (хронология)

  Герберското съсловие надмина и македонските зевзеци по фукня и мания по величие . Това дългошиесто мюре , барабар с Простия и простите околонего отчаяно се опитват да представят провала воценката на Недялкова като огромно постижение . Само тя и още двама от седем комисари , получили втори мандат , не са удостоени със "званието % заместник изпълнителен председател и не са получили втори сектор за управление . Е, казаното отлита , но написаното остава . Достатъчно е любителите на четмото да проявят интерес към истинските факти .

 84. 85 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 800 Неутрално

  Божее вземи си вересиите. ЩАТите да наваксват какво ?! изоставане в наука спрямо ЕС,това е вицът на годината. С изкл. на ЦЕРН и ЕЮО, в Европа няма друг експеримент който да е пред САЩ.

  Идеята да има грантове за завърщащи се учени не е нова и проработи в Румъния, но българските учени бЕгат не заради заплатите, а зарди фодалните отношения като тези в ияияе наложени от един крадлив доцентин.

 85. 86 Профил на lobster
  lobster
  Рейтинг: 104 Неутрално

  Като член на партия герб не е сериозно г-жа Габриел да използва изнесените по-доло думи. Просто защото за 10 години нейната партия няма елементарно отношение по същите тези ресори на национално ниво! Обратното е пряко доказателство за долно лицемерие:

  - инновации
  - бизнес
  - наука
  - младеж
  - спорт
  - култура
  - образование
  - глобални предизвикателства
  - творчество

  Меко казано смешно е хора свързани с герб, бсп и другите им версии да съветват по тези въпроси. Все едно аз да давам акъл на премиера как се държи пожарникарски маркуч. Примерно!

  Бизнесмен-комунист и религиозен комунист влизат в един бар. Кой е по-жадния?
 86. 87 Профил на pyn
  pyn
  Рейтинг: 475 Неутрално

  ЕП иска 120 млрд евро за "Хоризонт Европа", но ролята сега е на държавите членки, каза евродепутат и попита как Габриел възнамерява да ги убеди да се съгласят. Габриел повтори, че трябва да си дадем сметка, че ако не инвестираме сега, Европа рискува да е озове в необратима ситуация. Европа вече изостава при последната вълна иновации, но има шанс. САЩ и Китай са основните й конкуренти и липсата на инвестиции в образование и т.н. е вредна и това е лошо и за научно -изследователските компании. 317 млрд. евро е инвестирала Европа в научните изследвания, което е над нивото от 2%, но ако може да стигне до 4%, ще има и по-добър шанс за регионите, допълни тя.++++ Тука съм съгласен.
  —цитат от коментар 34 на oak17621787


  "Научно-изследователските компании " (според калинката) дават малка част от научните изследвания в Европа, голямата част е в университети и научни институти И средното финансиране в Европа е 1.5 процента.
  В България за наука се дават цифром и словом 0.3 процента. Калинката може ли да започне първо да оправя науката в България, та после ЕС.

 87. 88 Профил на elgin
  elgin
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#83] от "betona":

  Френска възпитаничка никога няма да каже/напише - този бетона е много гнусен и нема поСнаниА за ниШТо. Чаткаш ли бетон, тая работа не като "дай вар, дай киреч". Пусни си Слави и удари една "Ариана."

 88. 89 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 655 Неутрално

  заключителни си думи Габриел посочи, че иновации и научни изследвания значи и младеж, и спорт, и култура, и образование.

  Но още и здравеопазване , икономика и финанси , автомобилостроене и енергетика , , обущарство и тенекеджииство , кока кола и пепси , вародобив и сградостроителство И каквито още се досетиш . И за всичко което се досети още Габриелчето . М момента слушам всъпителното слово на пилето и просто се просълзявам от емоция . Не забрави Габриелчето да спомене , че за всичко , което тя ще направи за иновациите и за младежта , ще трябват и доста парички - лелеяната мечта на Простия . Да живейш , !!!

 89. 90 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 866 Неутрално

  До коментар [#88] от "elgin":
  :)))) тая габриелка няма нито едно реялно и нормално убразование. та по спукоино ква била. та щото е такъва е верно че никуга нема тъй да кажи. зами малко виш ква е пък тогаз дращи в форума. инък жулиме в мумента ракиа и не щем да мешаме с бира.

 90. 91 Профил на qtl36551020
  qtl36551020
  Рейтинг: 285 Неутрално

  До коментар [#50] от "pinoccio":
  ма не е само тя целия европарламент е за боклука нали всичко минава после на европеиски съвет меркел казва не и готово 1 месец работа на кино абсолютно излишно

 91. 92 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 655 Неутрално

  .... И нищо конкретно , изтекло от мозъка на Габриел . Ще видя , ще мисля , , има програми , държавите да се вземат в ръзе ... бла , бла , бла ...

 92. 93 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1782 Весело

  До коментар [#81] от "Гербер ДайБългарист ДеСеБар":


  До коментар [#78] от "vagabond66":Я изчезвай с твойте глупости
  —цитат от коментар 81 на Гербер ДайБългарист ДеСеБар


  Аз пък ви приветствам винаги да сте на линия!
  Вашите "умнотии" винаги ме развеселяват!
  Както беше казал един "учЕн" човек,
  когато се забавляваш, не е нужно да си умен!

 93. 94 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 866 Неутрално

  До коментар [#93] от "vagabond66":

  то ич да не си чуал за габриелката като й видиш феновете ти става ясно че не е нищо повече от инфузорий . напълно дустойна оште дваесе гудини да е кумисар и на секви такъви постуве дето нищо не са раоти.

 94. 95 Профил на zdra4
  zdra4
  Рейтинг: 643 Неутрално

  "Габриел ще работи за електронна европейска студентска карта"
  Извинете, за това ли ще работи г-жата? https://www.isic.org/cards/
  ISIC offers both virtual and plastic cards,

 95. 96 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 958 Неутрално

  Дано я изгонят, че се срамувам това плямпало, тая абсолютно куха лейка, да е български комисар по каквото и да е! В случая не ме интересуват партии, политики и каквото и да било от сорта. Едно кръгло нищо, бълващо купища нищо незначещи клишета

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 96. 97 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2172 Неутрално

  До коментар [#95] от "zdra4":

  След няколко стотин милиона или милиарда за електронна лична карта ,която да играе всякакви документи ,вкл и електронен подпис ,не е ли по редно ,електронната студентска книжка ,също да е вградена в електронната лична карта и да важи в еднакъв формат за целия ЕС , това е по близко до реалността ,отколкото другото предложено от еврокомисарката ,а и кога ще се случи всичко това ,за да се облекчат хората от административния тормоз и разкарване като маймуни по опашки и институции на цялото население ,вкл и на изселените от тук български граждани с наши документи .

 97. 98 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  До коментар [#77] от "betona":

  "начи не знаиш тая дрогарка габриелка колко струва, ама знаиш че поечето форумци ништо не струват.... що при оценката на техните кументари не приложиш стратегиата дето я спарскаш спрямо габриелакат... прочее ти в европарламент или комисия или некаде длругаде влизал ли си? поснаваш ли линчо некои дето раоти там? ма бичиш тука яко чалга"

  Прочетох какво пише в статията. Гледам въпросите и гледам отговорите. не виждам нищо блестящо или революционно но и нищо лошо или глупаво. Типично интервю на парламентарно ниво. Такива можеш да гледаш стотици в Европейският парламент в Конгреса на САЩ и във всеки парламентарен дебат по света. Не видях нищо чак толкова ужасно.
  Защо, ти знаеш нещо повече ли? Виждал си сериозни дебати в някой парламент които са променили света? Нещо да кажеш за Българският парламент? Там дебатите на какво ниво са?
  Аз лично не виждам с какво са по-добри другите кандидати и с какво тяхното представяне е по-добро. Може да не си съгласен с политиките и, с приоритетите и но точно от това интервю не можеш да разбереш дали е тъпа или не и дали прави свирки или не и на кого.
  Но като гледам стила ти на писане, явно си прост човечец, та може и да си мислиш че ги знаеш тези неща. В България всеки неук простак започва неизменно с - "чакай да ти кажа как седят нещата сега". Затова Българите сме най-големите специалисти по футбола и секса но за съжаление никой по света но го знае това и като гледаш български футбол или порно се чудиш кое кое е и дали да се смееш или да плачеш.
  Айде бегай да сипеш на прасето и на кокошките. От Европейска политика явно не разбираш.

  California Über Alles
 98. 99 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  Тази жена има дарбата да говори много и да не казва нищо.
  —цитат от коментар 80 на Роси


  Като всеки политик! Това ще и помогне в кариерата. Дай пример за политик който казва нещо. Наистина, дай пример ако знаеш. Интересно ми е. Особено политик по време на дебат или интервю. Дори и някога да е казал нещо конкретно по време на интервю никога няма да можеш да накараш добър политик да го повтори или да се ангажира с нещо конкретно. За това си има обяснение разбира се. И това не означава автоматично че този политик е лош или че приоритетите и методите му са лоши.

  пак казвам - не знам дали тази госпожа е добра или лоша, само казвам че се държи точно така както трябва за да вземе този пост и с нищо не отстъпва на някоя Германка или Италианка или Французойка. С Нищо!.

  California Über Alles
 99. 100 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 866 Неутрално

  До коментар [#98] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

  добре се , исвинявай , згрешили сме. ас щото е вашна темата и риших да са искажиме и само рекохме туй дето сичко го касват заран като сме с кафинето . но ти явну поече ги отбираш политиките и некак си по такъв интинлингентен чоек и щом тъй касваш ште рече че таз габриелка е на ниво дустоино за наи виш европеиски пулитик . ами ас сме моо горт от туй и ще рече че можиме само да са гордеиме с такъви като габриелката . а зашто не и нешто кат шеф на евросаюза да стани - щом касваш че е тъй тя има сички дустноиства за туи, а и ас така сметаме .
  ама не е верно туй че не отбираме от футбола и спрота. ше ва исвиняваш ама ас сме само по стадионите и кортовете и слетваме искъсо спрота и там сме на ниво . та зарат тъз убида към мене ми и към бг народа ти исвинение ми далжиш. щото ти не можи да хулиш като царвул бг ората че не расбират от футбол!!!!!!! ше ма исвиниш ама туи е се едно да ричеш че габриелката е тъпа и гразна като бага яга подигната на квадрат, а пък тя както и сам знаиш е мноо на ниво и мацка та дрънка.
  освен нуй понтифе ти що сметаш че прасетата се ранят посрет ноштите? маи и на тебе ти лопа нешто даската ама нема ништо де :). чакаме отговор и исвинение .

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK